Инфлация и хаос на летищата и митниците - какво ще се обърка при "Брекзит без сделка"

Инфлация и хаос на летищата и митниците - какво ще се обърка при "Брекзит без сделка"

© ReutersАко Великобритания реши да да напусне Европейския съюз, без да е постигнала споразумение с Брюксел, действията ѝ биха имали "мащабен, вреден и проникващ" в много аспекти ефект върху икономиката и правната система на страната. Тази теза е застъпена в нов доклад за последиците от Брекзит, публикуван в сряда.


Докладът на мозъчния тръст The UK in a Changing Europe ("Великобритания в променяща се Европа"), който събира експерти по политика, право и икономика, идва след месеци настояване на премиера Тереза Мей, че "е по-добре да има лоша сделка, отколкото никаква". Изследването обаче твърди, че подобен ход би засегнал практически всички сектори - от ядрената индустрия до сигурността на договорите.


"Откритията ни сочат, че хаотичен Брекзит, поне краткосрочно, би създал политическа бъркотия, правна джунгла и икономическа катастрофа," казва участвалият в изготвянето на доклада професор Ананд Менон от Кралския колеж в Лондон. В началото на преговорите за напускане, чийто първи кръг приключи в четвъртък, той препоръчва на "Даунинг стрийт" да се стреми да избегне сценарий, при който Лондон ще напусне съюза, без да е издействал сделка, която да регулира отношенията със съюза.
Разглеждат се два сценария - при първия, "Брекзит след изтичане на времето", двегодишният срок на преговорите изтича без сделка на 29 март 2019 г., а при "преждевременния Брекзит" преговорите се провалят преди края, тъй като Великобритания прекратява диалога.


Съществува и вариант, при който Лондон и Брюксел изясняват "сметката при развода", но не могат да се разберат навреме за бъдещите си търговски отношения (описан с термина cliff-edge Brexit или "Брекзит на ръба на пропастта"). Страхът от подобен сценарий накара и финансовия министър Филип Хамънд да настоява за "преходен" период след края на преговорите, за да даде сигурност на бизнеса.


"Хаотичен Брекзит" - последният разглеждан сценарий - би означавал, че не се стига до никаква сделка, без дори да се изяснят условията на напускане.


Какво би могло да се обърка


Всеки един от тези сценарии би оставил след себе си куп нерешени въпроси - например могат ли самолети да излизат законно от Великобритания за Европа, дали е възможно безопасно да се транспортират радиоактивни материали или кои агенции ще регулират лекарствата. В последния случай може да се окаже невъзможно британски лекарства да се продават в Европа.


Други възможни проблеми включват хаос на митниците, налагане на тарифи за износ и икономическа криза в Северна Ирландия. Към тях трябва да се добави несигурността за гражданите на Великобритания и ЕС, които живеят съответно на европейска и британска територия.


Според доклада е вероятно паундът да поевтинее - след като вече загуби 13% от стойността си след Брекзит - което би причинило значителна инфлация и намаляване на реалните доходи.

Авторите признават, че британската икономика засега се справя по-добре, отколкото очакваха редица анализатори след референдума на 23 юни. Те обаче предупреждават, че все още е възможно при липса на сделка Обединеното кралство в краткосрочен план да загуби от 3 до 6% от брутния си вътрешен продукт. "Ако няма сделка, това не означава, че страната ще спре. Но дори при благоприятни обстоятелства ще има мащабни ефекти, които носят вреда," каза Менон.

Несигурност


Миналата седмица кабинетът в Лондон публикува законопроекта, с който британските министри биха имали правомощията да създават нови регулатори, които да поемат функции на европейски агенции и да превърнат всички европейски закони в британски. Не е сигурно обаче дали законодателството ще бъде прието в сегашния му вид, нито дали Великобритания ще успее своевременно да проведе нужните реформи, дори ако успее да сключи споразумение с Европейския съюз, преди да е изтекъл крайният срок на преговорите.


Предупреждението в доклада идва, след като правителствени документи показаха, че правителството е дало 3.7 милиона паунда за правни въпроси и съдебни дела, свързани с Брекзит - второто най-голямо перо след въпросите, свързани с персонала. От тази сума Министерството за напускане на Европейския съюз разходите е похарчило 1.2 милиона за две съдебни дела - едното по въпроса дали правителството има право да задейства клаузата за напускане на ЕС, без да се допита до парламента, и отделна процедура за членството на Великобритания в Европейската икономическа общност.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Rumen Mihaylov
  Rumen Mihaylov
  Рейтинг: 27 Неутрално

  Дано не се стигне до там.

  Rumen Mihaylov
 2. 2 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Дано не се стигне до там.
  —цитат от коментар 1 на Rumen Mihaylov


  А дано, ама надали... :)

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 3. 3 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 750 Неутрално

  "Откритията ни сочат...."
  "Открили са" че Ламанша разделя Франция и Англия. Гордите островитяни започват да разбират, че са счупили глупомера. Истинският цирк ще започне, когато Шотландия обяви независимост от Обединеното Кралство за да остане в ЕС.

 4. 4 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Е..., няма да настъпи края на света...! Просто ще има допълнителни неудобства, излишни разходи и безсмислени положения и за двете страни. Но, британците си пожелаха Брекзита и няма как, някой друг да носи последствията. Може би вече усещат, че няма да се случи точно така, както са си мислели и нито ще са по-богати или по-добре икономически, след като излязат от ЕС...!

  Бивш tww09306483.
 5. 5 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Ей ония двамата лалугери, дето забъркаха тая каша, да хванат и да им разчекнат задните части. Натвориха бъркотия за 100ци милиарди и се покриха, като оставиха лелката да се оправя. А тя горката е толкоз зле, та няма накъде....

 6. 6 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Абе стига сте плашили гаргите! Ангичаните ще си разпишат нови закони и ще си оправят всичко, все пак не са вчерашни!

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5843 Неутрално

  Англия - 2 години поне в несигурност...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на blackbird
  blackbird
  Рейтинг: 249 Неутрално

  Дневник, ученици ли ви пишат статиите? Не плащате ли на журналисти, които знаят езици? Що за абсурд още във втория параграф "... след месеци настояване на премиера Тереза Мей, че "е по-добре да има лоша сделка, отколкото никаква". ТОЧНО ОБРАТНОТО Е - Тереза Мей повтаря като папагал, че е по-добре никава, отколкото лоша сделка!!! Вие съвсем свалихте нивото.

 9. 9 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  До коментар [#6] от "Лео":

  Засега, англичаните преподписват европейските закони, като техни... Това четохме. То, просто и няма друг начин, поне на първо време.
  Никой, никого не плаши. Двете страни преговарят... Това, че не всичко ще е по вкуса и тънките сметки на англичаните, не е проблем на ЕС...!

  Бивш tww09306483.
 10. 10 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  "Авторите признават, че британската икономика засега се справя по-добре, отколкото очакваха редица анализатори след референдума на 23 юни."

  А, какви мрачни прогнози бяха.

 11. 11 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Британците с тези маневри си оправят икономиката и се правят,че не знаят, но това което творят ще им изиграе лоша шега.Искат да са първи и да поробят европейските страни, но няма да стане.С изчакването ЕС сам си поставя капан. Лошата политика не може да заздрави ЕС. Лавирането не е лавиране ,а навлизане в лабиринт без край. Война ли се стремят да направят или чакат Тръмп да си каже последната дума, а тя не е много благоприятна и за ЕС и за Британия. Разцепването на ЕС с брекзит е най-глуповатото решение.Мей иска да каже,че обича ЕС , но и не го иска ,защото не е по нейното виждане .

  mihala
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  "хаотичен Брекзит, поне краткосрочно, би създал политическа бъркотия, правна джунгла и икономическа катастрофа"
  Ами защо британците първо не анализираха, кое как ще правят и как да се случи, а после да излизат от ЕС.

 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  До коментар [#5] от "niakoi_si":

  В момента в Лондон е бъкано от политици-аматьори!То не беше Фуража, ,Б. Джонсън,Камерън ..................Дейвид Дейвис ,баба Мей..................кой от кой по-неадекватен !

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4492 Неутрално

  До коментар [#12] от "Роси":

  Защото нямат толкова акъл в главата!Много си повярваха наивниците и сега се чудят как да излязат от кашата която сами сътвориха

 15. 15 Профил на just
  just
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Брекзит е замислен от офшорната финансова индустрия, 90% от офшорните зони в света са
  подвластни на британската корона, по официални данни в офшорните зони се въртят м/у 70-80 милиарда долара годишно, което ознаава че сумата е поне двойно или тройно повече, тоест над 2 трилион долара което е колосална сума. ЕС се опитва да въведе някакви нормални регулации и това не устройва офшорните зони, защото там се насоват парите от укрити данъци и всякакви други престъпления. Британската корона не желае да загуби контрол и да има отлив от тези зони.
  Удобните идиоти Фараж и Б Джонсън свършиха мръсната работа манипулирайки населението със заплахата от имигрантите от ЕС, макар че истинските проблеми в това отношение идват от Пакистан и Африка, не напразно Лестър например прилича на Ислам Абад, а Бирмингам е известен като "Джихади кепитъл". В манипулацията удобно се включиха масмедиите които продължават с истеричната си безумна пропаганда в стил-Брекзит е единствения път към светлото бъдеще.
  Не се заблуждавайте, Брекзит ще има, мозъците на местното Брит население са успешно промити и продължават да се перат.

 16. 16 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 652 Весело

  Тази статия е като написана от "Врачка" ООД. Иронията е, че със или без Брекзит, нещата почти няма да се променят или поне няма да е драстично за следващите няколко години. Брекзит е шамар за евробюрократите, които прекалиха в много отношения. Британците все пак са си направили сметката колко млрд. лири ще останат във Великобритания, вместо да влязат в бюджета на ЕС. И все пак да не се забравя, че британците са империя, над която слънцето не залязва...

 17. 17 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 786 Весело

  А бе много плач за тоя нероден Петко бе, а спокойно, англичаните не са опряли добългарчетата-специалисти да я спасяват...

 18. 18 Профил на SOWhat
  SOWhat
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Надутите до пръсване англичани никога не са били европейци по манталитет и винаги са искали само да изядат кейка и да се бъркат и пречат .Сега обаче се уплашиха и правят какви ли не смешни ,хаотични движения и маневри (искали 3 годишен период на преминаване(транзишън)...Европейците междувременно ще си вземат един трилионният паундов бизнес на ден с европейските финансови деривати , агенциите ,банките и други бизнеси ,пък те да започват поне девет годишни търговски преговори с ЕС като трета страна и да вървят по дяволите . Оказаха се кухи лейки.

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Дъртата империя е всичко друго, но не и глупава. Тя много добре си е направила сметката. Ще запази максимални изгоди от връзките с Европа, без да търпи щетите на членството. И ще се ползва максимално от удобства извън и несвързани с ЕС. Най-вече с Америка, където вече няма да има никакви бариери и задръжки. Контрата е в ЕС, който каквото и да направи, само ще губи все повече и повече. И двете страни обаче ще се пазят да не са прецакани и много скоро ще се сдавят сериозно. Е, ние пък ще погледаме сеир, щото Британия е далече и почти не ни засяга. Така че, забавлявайте се!

 20. 20 Профил на SOWhat
  SOWhat
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#17] от "joro4900":

  Аз съм техен лекар и в момента ме искат от къде ли не да им работя .Знаеш ли че в само една голяма университетска болница има 70 (седемдесет)свободни места за тесни специалисти? !! За липсата на сестри да не споменавам...
  Така ,че не говори като не знаеш, че не им трябваме. Обратното,молят ни се...на колене ни се молят да идваме и ако може да им доведем и други наши колеги..

 21. 21 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2360 Неутрално

  Всяка велика империя има своят апогей! Следва разпад! Историята е пълна с примери за това, как варварите разрушават империи! Британската империя, едва ли прави изключение, макар че този път, варварите са вътре в мперията!

 22. 22 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 786 Весело

  До коментар [#20] от "Mladen Ougartchinski":

  „Така ,че не говори като не знаеш, че не им трябваме.“
  Къде видя да съм казал дали им трябвате или не им трябвате? Казал съм, че всичките тези всезнайковци-дървени философи по форумите(тука също), тръгнали да критикуват, обиждат и спасяват Англия са смешни. И тия според тебе знаят? Да, знаят да плюят...
  Между другото „европейците“ (разбирай Брюксел) са се оплели в тъпотии до гуша, а тръгнали Англия да оправят. Последният хит е закон/регулация за цвета на пържените картофки. Така че и да вземат еднотрильоновия бизнес(сън в лятна нощ, по Шекспир) както ти казваш, не знаят какво да правят с него, ще утече към Ню Йорк...
  А, да попитам, в България не им ли трябвате? Че нещо българското здравеопазване в колапс било...
  Пожелавам ти да удържиш фронта, после ще е по-добре...

 23. 23 Профил на Irina Ta Ta
  Irina Ta Ta
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#12] от "Роси":

  Защото най-типичната национална черта на британците е неспособността да мислят в перспектива. За тях животът е в точка "тук" и "сега" . Не умеят да предвидят, да планират, или да потъсят алтернатива. Вечният рефрен на въпроса "Как и кога ?" е : " I have no idea!..."

 24. 24 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Така е след всеки развод. Хаосът е пълен, а сексът с пари. постепенно всичко се регулира, едни 15 години ще стигнат. Брекситът е отдавна замислен ход. ЮК не прие еврото и запази паунда като валутна единица неслучайно. Обаче имиджът на ЮК е сериозно накърнен - нестабилен партньор. ЮК предизвика създаването на ЕС през 1956. Тогава Франция и Юк обявиха война на Египет, но САЩ притиснаха ЮК и за една нощ храбрите английски солдати се изтеглиха от полесражението. Аденауер пристигна в Париж и хитро предложи създаване на съюз между ГФР и Франция и разяреният френски премиер се съгласи. 60-те години кенеди притискаше ЕС да приеме ЮК в съюза като американски троянски кон. Де Гол гонеше ЮК, но накрая някой се съгласи ЮК да бъде приет ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK