Брюксел може и да не накаже Полша, но Варшава рискува изолация

Жена пали свещ пред парламента по време на протест срещу съдебната реформа.

© Agencja Gazeta, Reuters

Жена пали свещ пред парламента по време на протест срещу съдебната реформа.Европейската комисия разполага с малко лостове за въздействие върху управляващите националисти, които подкопават върховенството на закона в Полша. Но Варшава все пак рискува да стигне до последици като сериозно орязване на европейските фондове.


Управляващата от края на 2015 г. свръхконсервативна и евроскептична партия "Право и справедливост" (ПиС) с бързи темпове прокарва в парламента внесен от нея законопроект, предвиждащ правителството да получи повече пряк контрол над Върховния съд. Това е най-новият от поредица законопроекти, които според критици заличават независимостта на съдебната система. Вчера, въпреки многобройните призиви да не го прави, долната камара на парламента прие закона.


Силно подразнена от това как ПиС - която също така подчини обществените медии и други съдилища - подронва демократичните стандарти, ЕК се закани да образува безпрецедентна наказателна процедура срещу Варшава по член 7.
Това означава, че от останалите правителства от ЕС ще бъде поискано официално да заявят, че върховенството на закона в Полша е под заплаха, три десетилетия след като поляците свалиха наложения от Москва комунистически режим и тръгнаха по пътя към членството в ЕС, станало факт през 2004 година.


Но, макар и да е символично мощно средство, задействането на чл. 7 ще изисква единодушието на всички останали държави от съюза за наказване на Полша. Националистически настроеният и евроскептичен съюзник на Варшава Унгария се закани, че ще блокира подобна мярка.


Лидерът на ПиС Ярослав Качински знае, че страната му почти сигурно ще избегне най-голямото потенциално наказание, а то е отнемане на правото ѝ на глас в Европейския съвет. Това може би е и единственото нещо, за което мненията на най-влиятелния човек във властта в Полша и Брюксел се припокриват.


"За такива санкции е нужно мнозинство от 100%, като не броим държавата, която е обект на процедурата", заяви в сряда вечерта Качински пред полската телевизия. "Убеден съм, че това няма да мине." Брюксел заведе няколко дела срещу Варшава за подкопаване на демократичните механизми за контрол и противовес и в резултат може да се стигне до налагане на тежки финансови глоби на Полша.


Но ПиС не изглежда да е особено притеснена и досега не е предложила никакви отстъпки, отстоявайки тезата, че разполага с широка подкрепа сред народа, за да реформира страната. Партията определя критиките от Брюксел - както и от либерално-центристката вътрешна опозиция, защитници на демокрацията и много западни правителства от ЕС - като неприемлива политическа намеса във вътрешните работи на Полша.


Давайки за пример унгарския премиер Виктор Орбан, дипломати в Брюксел признават, че в действителност съюзът не разполага с никакви значими лостове да склони дадена държава към някакви действия, ако тя е решила да пренебрегне неща, за които се предполага, че са основополагащи ценности на блока.


Фотогалерия: Десетки хиляди поляци протестират в защита на независимия съд >


"Ситуацията в Полша бързо се влошава, така че има силни настроения, че трябва да действаме, вървим към първата фаза на чл. 7. Но в крайна сметка - можем ли да ги принудим? Разбира се, че не", заяви високопоставен дипломат. "Не това е смисълът на ЕС. Лостовете ни са ограничени. Ако в обществените нагласи там не се стигне до обрат, нямаме кой знае какво повече да направим. Но трябва да реагираме, тук става дума и за имиджа на ЕС."


Във Варшава и други градове хиляди поляци протестират ежедневно с искания президентът Анджей Дуда, който също произлиза от ПиС, да наложи вето на закона за съдебната система. Нещата се получиха така, че големият съперник на Качински и бивш премиер на Полша Доналд Туск в момента заема важния пост на председател на Европейския съвет.


Туск също призова Дуда да спре влизането в сила на законопроекта за Върховния съд, заявявайки, че той е вреден, като и че крие риска да доведе до маргинализиране на Полша и да разруши репутацията ѝ. Дуда отказа да се срещне с Туск за обсъждания по този въпрос.


Дилемата пред ЕС за това как да действа по отношение на Полша се усилва и от факта, че ПиС използва критиките отвън, за да разпалва евроскептицизъм във вътрешен план и да трупа точки пред националистическия си електорат като политическа сила, защитаваща полския суверенитет.


Някои политици в ЕС се безпокоят, че засилването на натиска върху Варшава може да подхрани вълна на евроскептицизъм, подобна на тази, чиято кулминация бе решението от миналата година на Великобритания да напусне съюза. Дори и в момента такъв политически сценарий да изглежда невъзможен, тъй като подкрепата за ЕС в Полша е висока, последици ще има.


Макар и да не бъде усетен веднага, в крайна сметка ефектът от тях ще е болезнен за Варшава, която и без това вече е все по-изолирана в ЕС след сблъсъците с Брюксел заради миграцията и полемиката около изсичането на девствена гора в Полша. Докато държавите от ЕС се готвят за трудните преговори за следващата обща бюджетна рамка - която е възможно да се свие с оглед на излизането на важен нетен платец като Великобритания - страни като Италия и Франция предлагат предоставянето на европейски средства да се обвърже със спазването на основните ценности на съюза.


"Тази обстановка около Полша ... тези законодателни актове, по които се работи в момента, със сигурност ще имат доста отрицателно въздействие върху бъдещите преговори за бюджета", заяви Елжбета Бенковска, полският еврокомисар, която е съюзник на Туск и има критично отношение към ПиС. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Тoвa кoетo cе пpaви в Пoлшa, гo иcкa и Хpиcтo Ивaнoв c pефopмaтa cи в cъдебнaтa cиcтемa.
  Щoм мoже в Пoлшa, зaщo дa не гo нaпpaвим и в Бългapия?
  Дa не cме гъpбaви, я?

 2. 2 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5782 Неутрално

  Това, което Качински и сие правят в Полша, е нарушаване на принципа за разделение на властите, или - с други думи - стрелба срещу най-важния стълб на демокрацията. С това Полша плътно се доближа до Русия и Турция.
  Само че поляците знаят как да се преборят. И скоро, много скоро ще се чуе...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  " Брюксел заведе няколко дела срещу Варшава за подкопаване на демократичните механизми за контрол ...."

  Това клише се върти като повредена грамофонна плоча и не знам какво точно значи. Но е ясно, че Полша яко противостои и Брюксел е безсилен. Срещу достойни държави като Полша и Унгария, ЕК подхожда меко и дипломатично. Щото работата бозук.

 4. 4 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dоауnар":

  Ми ко ши муй? Що да ни гу напраим? После Ши къндидатствъми зъ иврзийскийо съюз...Сила ши сми! Русийътъ, Турския и Ник!

 5. 5 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  До коментар [#3] от "Judjuk":

  " не знам какво точно значи."
  Обаче се изказваш авторитетно.
  Мъко моя ненагледна.

 6. 6 Профил на Кърти Вонегът
  Кърти Вонегът
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Брюксел може и да не накаже Полша, но Варшава рискува изолация
  -----------------------------------------------

  То се вижда,че брюкселските бюрократи няма за какво да накажат Полша, протестиращите са левичари, дето не знаят за какво протестират!

  Левичарството е детска болест на дементни бивши комунета, сега се пишат за "десни"!
 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  До коментар [#3] от "Judjuk":" не знам какво точно значи." Обаче се изказваш авторитетно. Мъко моя ненагледна.
  —цитат от коментар 5 на George Svinarov


  Ти какво искаш? Да оценям законопроектите им? Не е моя работа, не е твоя и на ЕК не е. Нали си имат парламент и конституция? А клишета ЕК потребява постоянно. Той само с клишета работи.

 8. 8 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 979 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dоауnар":

  тоя Хpиcтo Ивaнoв не трябва ли първо поне депутат да стане поне

  гошо
 9. 9 Профил на primaxm
  primaxm
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dоауnар":

  "Тoвa кoетo cе пpaви в Пoлшa, гo иcкa и Хpиcтo Ивaнoв c pефopмaтa cи в cъдебнaтa cиcтемa."

  Нещо сте се объркали. Иванов иска да направи точно обратното на поляците. Иванов иска да намали влиянието на политиците /политическата квота/ в избора на висши съдии и да изкара прокуратурата от съдебната власт /където изобщо не й е мястото/. А поляците искат да засилят влиянието на правителството върху този избор на висши съдии /както е при на с в момента и каквото точно искаме да премахнем/.

 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Евентуалното 100-процентово съгласие да бъде отнет гласа на Полша, не само ще породи цунами от антиевропейски реакции, но и ще потвърди съмненията, че съюзът от т.нар. либерални демокрации се изражда в диктатура от болшевишки тип. За това си дава сметка Жан Клод Юнкер дори в най-тежкия си (евро)махмурлук. И затова разполагат с "малко лостове" при това меки.

 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  Това, което Качински и сие правят в Полша, е нарушаване на принципа за разделение на властите, или - с други думи - стрелба срещу най-важния стълб на демокрацията. С това Полша плътно се доближа до Русия и Турция.Само че поляците знаят как да се преборят. И скоро, много скоро ще се чуе...
  —цитат от коментар 2 на Депутат 241


  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил

  Подписът ти е антикомунистически, а си повярвал на левичарския Ройтерс за ситуацията в Полша. Това , което прави Качински е декомунизация на Полша и ти като антикомунист би следвало да го подкрепиш. Полша е далеч пред нас по отношение прилагането на демокрацията , а ти я сравняваш с Русия и Турция. Поляците знаят как да се преборят и най-сетне си избраха истинско антикомунистическо правителство , което се ползва с безпрецедентна подкрепа от народа.
  И още нещо. Вярвай в делата, а не в думите. Цитираш Чърчил какво бил казал за комунизма , а с политиката си той разпространи комунизма в половината свят.

 12. 12 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#11] от "tacheaux":

  Абе тошо стига писал глупости под всяка статия за Полша че се дразня. Ти да не си поредния боклук с промит мозък от ПиС а?

 13. 13 Профил на dragon_gpo
  dragon_gpo
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Нещо не схващам...понеже Полша не следва неотлъчно евроатлантическите ценности, трябва да бъде наказана, така ли? Колко демократично.

 14. 14 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dоауnар":

  Кое се прави в Полша?
  Диктатура на правителство ли?

  Христо Иванов никога не е искал това.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 15. 15 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  До коментар [#8] от "гошо":

  Е то и тия в Полша не са били повечето в парламента до преди две години.

  И на теб да кажа, Христо Иванов не е искал подобна простотия.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 16. 16 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2145 Весело

  До коментар [#15] от "Росен (Путлер капут)":

  Що бе? В Полша прокуратурата е извън съдебната власт, а главен прокурор е министърът на правосъдието. Таман по христоивановски.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  ЕС деградира с правителства като тези в Унгария, сегашното на Полша и вечния Борисов.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2145 Весело

  До коментар [#17] от "penetrating":

  True, true.

 19. 19 Профил на otis5
  otis5
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Колко лесно се лъже част от българите!Всичко е пропаганда на проруската Платформа която е опозиция на ПИС и която преди създаде мафия на садиите които забраниха отварянето на запечатаните кофчези от уж катастофата в Смоленск през 2012г.Туск е най-подлия полски политик.Сега Полша е в изключителен икономически политически и военен напредък.Това е ужас за проруските европейски социалисти начело със Станишев и в слугинските на Русия български журналисти включително Дневник и тв Европа.

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3031 Неутрално

  "Само че поляците знаят как да се преборят. И скоро, много скоро ще се чуе..."
  До коментар [#2] от "Депутат 241":

  Полски Майдан ли чакаш? Няма да има, на майданите им мина времето.

 21. 21 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#19] от "otis5":

  Малее, ти на училище ходил ли си? Как може нормален човек да прави толкова правописни грешки? А останалото не коментирам. Просто е безмислено.

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  До коментар [#18] от "Lemmy":

  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Европейският съюз няма механизми, НЯМА МЕХАНИЗМИ! да склони някоя от страните-членки към някакви действия, ако тя не ги иска! Виждаме го, за съжаление, и на собствен гръб...

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Любопитно

  но и ще потвърди съмненията,
  ========
  Защо съмнения ?
  Такъв сблъсък си беше неизбежен !
  Рано или късно , поляците щяха да си зададат въпроса , да бъдат или да не бъдат !
  А Юнкер не го вълнува много. Люксембургския му народ , не би се хванал на подобна инициатива.
  До коментар [#10] от "Lemmy":

  Bukalemun
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Любопитно

  До коментар [#23] от "elena_pipilota":
  Европейският съюз няма механизми, НЯМА МЕХАНИЗМИ! да склони някоя от страните-членки 
  =======
  Е как да няма ?
  Евро атлантическите ценности за какво са ?
  Жалкото е друго. Преди тях се използват евро фондовете , като "дьошеме".....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3462 Неутрално

  ЕС деградира с правителства като тези ....
  =========
  Не е деградирал .....
  ЕС си промени първоначалната същност....тая дето беше през 70.....80...те години на миналия век. ......
  Днешната визия на алианса е повече гео стратегическа , отколкото икономическа. До коментар [#17] от "penetrating":

  Bukalemun
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  До коментар [#26] от "eti mehter":

  Без коментар, Ети.

  Ако желаете такъв, би трябвало да се извините внятно за думите си към мен :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на maa10377228
  maa10377228
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Идете сред поляците и ги попитайте как живеят - по-добре или по-зле отколкото по времето на Туск. А после припявайте мантрите на продажните медии, които са все на хранилка в Германия.
  Министърът на правосъдието да бъдел върховен прокурор било фашизъм и поругаване на демокрацията. Ами то и САЩ са фашистка държава тогава ...
  Всяко прибързана и идностранчива оценка е по-скоро израз на нагласи, отколкото на незнание ...

 29. 29 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#26] от "eti mehter":

  върху какви аргументи се основава анализа ти за Европейския съюз?

  познаваш нещата от вътре ли?

  или някой околосветски пътешественик ти е разказвал

 30. 30 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 641 Неутрално

  До коментар [#28] от "maa10377228":

  Нормалните работещи хора живеят по същия начин. Алкохолиците с по петнайсет деца сигурно са по-добре. Въпросът е кой ще плати сметката накрая? Дали малкият педераст дето един ден не е работил през живота си, който няма деца и личен живот? Ти искаш ли да плащаш за всяко второ и повече дете на разни мангали?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK