Веднъж турчин – винаги турчин

Веднъж турчин – винаги турчин

© DW/dpaТурски консулства в Германия, изглежда, имат негласната директива да блокират освобождаването от турско гражданство - особено на хора, свързани с "Движението Гюлен". Те се оказват пред стена от необясними пречки и спънки, разказва "Дойче веле".


Серат Мустафуглу живее от 37 години в Германия. Двете му междувременно пораснали деца са родени в Хамбург. Логично е да иска германско гражданство. Барис Реяс и Денис Демир също кандидатстват за германски паспорти. Реяс от 24 години живее в Германия, а Демир е дошъл в Хамбург през 2002 г. Тримата мъже не желаят имената и снимките им да бъдат публикувани, те се страхуват, че ще си имат проблеми с турските власти. Затова в настоящата публикация имената им са променени.


Германските власти вече са одобрили молбите на тримата кандидати за германски паспорти и сега те чакат Турция да ги освободи от турското им гражданство. Това обаче така и не се случва – турските власти неизменно изтъкват пред тях всевъзможни, най-често измислени предлози, за да им откажат. От турското представителство в Хамбург например заявили на Денис Демир, че паспортът трябва да остане за проверка в консулството.
В три федерални провинции - Берлин, Бавария и Хамбург, е имало случаи, в които паспортите на кандидати за германско гражданство са били задържани от съответното турско консулство. До този момент германските власти са уведомени за седем подобни случая. Според Барис Реяс в действителност случаите са поне двойно повече.
"Познавам най-малко четирима турци, които ми казаха, че и с тях се е случило същото", изтъква той. Освен това мнозина турски граждани изобщо не смеят да се явят в консулството, защото ги е страх, че там веднага ще им приберат паспортите. А в такъв случай германските власти изобщо няма как да им помогнат да си върнат паспортите. След като паспортът на Денис Демир бил задържан в турското консулство, той ходил още два пъти в консулството, но всички било напразно, паспортът не му бил върнат. Причина за това не му била посочена.


Щом си работил за Гюлен, си подозрителен


Както Демир, така и Реяс са сигурни, че вероятната причина да не ги освобождават от турско гражданство са контактите им с "Движението Гюлен". Според турското правителство живеещият в изгнание духовник Фетхуллах Гюлен е бил в основата на опита за преврат през лятото на миналата година. След неуспешния пуч в Турция бяха арестувани хиляди хора, обвинени, че са привърженици на Гюлен. Междувременно над 50 000 души са зад решетките.


"От гледна точка на Анкара турската държава има проблем с онези хора, които не са участвали активно в опита за преврат, но по някакъв начин са свързани с мрежата на Гюлен", изтъква Юнус Улусой от фондация "Център за турски изследвания". Според него е много вероятно турските власти да задържат паспортите на подобни хора, за да им попречат да получат чуждо гражданство – в случая германско.


В случая с Денис Демир и Барис Реяс това е факт. 36-годишният Демир е давал уроци на деца от училищата на "Движението Гюлен", а журналистът Барис Реяс е публикувал статии в междувременно спряното германско издание на близкия до Гюлен вестник "Заман". "Бях спортен журналист, не съм имал нищо общо с политиката, но щом си бил сътрудник на "Заман", тутакси ставаш подозрителен в очите на турските власти", споделя Реяс.
Кандидатът за германско гражданство Серат Мустафуглу също е работил за вестник "Заман". Когато в турското генерално консулство в Хамбург подавал молба за освобождаване от турско гражданство, се опитали да му вземат паспорта. "Казаха ми: или ни даваш паспорта си, или няма да бъдеш освободен от гражданство", разказва Мустафуглу. Той обаче не си дал паспорта.


Показателно е не само случилото се в консулството, показателни са и реакциите на негови познати. "Има хора, които познавам от години и които сега ме наричат предател", разказва той. Само за една нощ - нощта на преврата - негови познати си променили мнението за него.


Как се живее без паспорт


Раяс също се сблъсква с подобно отношение. 40-годишният мъж междувременно се осмелил да отиде в консулството, но цялата предна нощ сънувал само кошмари. Олекнало му, когато подал молбата за освобождаване от турско гражданство и паспортът му не бил задържан. Сега той чака официалното потвърждение на турските власти.


Денис Демир обаче от цяла година е без паспорт и не вярва, че ще му го върнат. Въпреки това все още се надява да вземе германско гражданство. Съгласно разпоредба на германското Министерство на вътрешните работи издаването на германски паспорт в отделни случаи е възможно и без освобождаване от предишното гражданство. За целта е нужно обаче да изтече двегодишен срок, който започва от деня, в който е подадена молбата за освобождаване от гражданство. За Денис Демир това е единствената надежда. Макар че през следващите 18 месеца ще му се налага да живее без паспорт.

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Какво да направи Турция?
  Как да им помогне на тези хора, като на турските власти им трябва мнооого време, за да проумеят, защо един турчин не иска повече да бъде турски гражданин!

  Така де, трудно е да разберат, защо искаш да се откажеш от хубавото!

  П.С. Ети, в държавните администрации обикновено се работи съгласно разпоредби, правилници, закони, в които се посочват срокове за всяка процедура. Би ли ни разяснил на форума в държавата Турция, защо така са възможни подобни казуси, като описаните в статията?

  Модератора е неадекватен!
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  Щом си работил за Гюлен, си подозрителен - Божествена трагедия.

 3. 3 Профил на Крали Марко
  Крали Марко
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Неоосманският Ердоганизъм не само носи белезите на ислямски фундаментализъл, а все по-ярко се очертава като чиста проба фашизъм. Всеки бългасрски летовник в Турция трябва да е неясно, че спонсорира фашистка диктатура, ликвидираща светска Турция и таеща агресия към България. Голямото външнополитическо предизвикателство за България и Европа е Ердогановият неоосманизъм!

 4. 4 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Аз пък от началото на годината чакам турските власти да потвърдят шофиорската ми книжка по електронен път пред испанските. От време на време испанците им пращат ново запитване, ама от Турция отговор не идва. Мислех че просто ги мързи да отговорят, ама сега се осъмних.

 5. 5 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 221 Весело

  eti mehter
  Рейтинг: 3601
  15:28, 21 юли 17

  дали първо ще са европейци и после турци
  ==========
  Турчина навсякъде е турчин ....запечатай си го в главата !
  Това е марка ! Не размишлявай , няма да го разбереш ....знай го само !
  цитат от четинчо разбирача


  да видим сега тия що се отказват от марката:):):)

 6. 6 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#4] от "half_truth":

  Не се притеснявай, спрямо закона в Испания си О.К.

  Модератора е неадекватен!
 7. 7 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Не виждам как някой може да задължи Турция да не пречи на отказването от паспорти. От друга страна султанът не печели особено от имането на граждани, които със сигурност му имат зъб след подобни изпълнения.

 8. 8 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 427 Неутрално


  еti ми липсва, много - той винаги логично обяснява, че уж черното си е всъщност съвсем бяло.

  eti !? eti, къде си ???

 9. 9 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Ети, в държавните администрации обикновено се работи съгласно разпоредби, правилници, закони, в които се посочват срокове за всяка процедура. Би ли ни разяснил на форума в държавата Турция, защо така са възможни подобни казуси, като описаните в статията?
  —цитат от коментар 1 на ivan_


  Шшшшт ... еti сега мисли, шА видиш каква аргументация шА извади!

 10. 10 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#4] от "half_truth":Не се притеснявай, спрямо закона в Испания си О.К.
  —цитат от коментар 6 на ivan_


  Не не съм. Книжката ми е турска, а не българска. Длъжна съм да я сменя с испанска в срок от един месец. Глобата е 500 евро. Съпруга ми успяха да го глобят.

 11. 11 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#9] от "liubo...otdale4":

  сигурно е на аудиенция при Слънцето на Анадола:):)

  зарежда аргументи :)

 12. 12 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#9] от "liubo...otdale4":сигурно е на аудиенция при Слънцето на Анадола:):)зарежда аргументи :)
  —цитат от коментар 11 на rfq35526131


  Чакай бе, Слънчо от Анадола бил кръстосвал из арапските "държави", той иска да стане Слънцето Миротворец от Анадола.


 13. 13 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#10] от "half_truth":

  Ако правилно те разбрах, от това което си написал, ти си задействал процедурата или не си?
  При подаване на молба за испанска книжка, испанците в момента на подаване на молбата ти вземат твоята, в случая турска книжка и ти издават временна книжка/документ докато получиш испанската.
  Те самите си действат по отношение на турската ти книжка, където явно има забавяне, но ти си спазил закона и забавянето не е по твоя вина, селдва да нямаш проблем?

  Модератора е неадекватен!
 14. 14 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#7] от "nemeria":

  Лесно, това е административна процедура, която има срок!
  Изисква се спазване на реда и най-вече на сроковете съгласно процедурата и готово.
  Затова се казва - правова държава, въпросът е Туция такава ли е?

  Модератора е неадекватен!
 15. 15 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#9] от "liubo...otdale4":

  Да видим!
  Той според мен ми е сърдит лично на мен, пробвай и ти да го питаш, на теб може и да ти отговори:)

  Модератора е неадекватен!
 16. 16 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  До коментар [#13] от "ivan_":

  Не е точно такава процедурата. Подава се молба и ти дават час за след 2 месеца, през което време очакват потвърждение от турската инстанция. Като ми дойде часът отивам и виждат, че отговор не е дошъл. Съответно пращат ново запитване и ми дават нов час.
  Междувременно не могат да ми дадът временен документ, защото книжката ми не е потвърдена, може да е фалшива. Лек ден.

 17. 17 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#12] от "liubo...otdale4":

  мислиш ли че му е лесно да грее на 3 континента:):)


  значи за това го няма четинчо няма Слънчо няма го и на Ети вдъхновението

  ще изчака и ще пише като ни няма:):)

 18. 18 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#16] от "half_truth":

  Добре де, като подаваш молбата не ти ли вземат и книжката?
  С книжка на ЕС държава, ти прибират оригиналната книжка едновременно с приемането на молбата?
  Второ, след като си подал молба, значи си задействал процедурата, както се изисква по закон, не следва да има основание за санкция дори и книжката ти да е в теб, просто показваш и въпросната молба/документ при провека и казваш какъв е казуса, не следва да те санкционират.
  Отиди в "трафико" и ги питай конкретно какво да правиш, даже им поискай някакъвно уверение или подобно за да нямаш проблем.

  Модератора е неадекватен!
 19. 19 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#14] от "ivan_":

  Има срок определен от държавата - същата тази държава, която не го спазва. Питаш дали Турция е правова държава - ами зависи кое право визираш, ако въведат правило, че отказ от гражданство може да стане само от постояннопребиваващи на територията на Турция и на живеещите в Германия се откаже по този параграф, това би било правово издържано, но определено не би ни звучало ок, нали?

  Ред хубаво да се спазва, но ако редът е такъв че напрактика няма как да се откажат от гражданството? Спазването на законите и какви са законите са две различни неща. Не виждам как друга държава може да въздейства на Турция за освобождаването на турци от турско гражданство.

 20. 20 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#12] от "liubo...otdale4":мислиш ли че му е лесно да грее на 3 континента:):)значи за това го няма четинчо няма Слънчо няма го и на Ети вдъхновениетоще изчака и ще пише като ни няма:):)
  —цитат от коментар 17 на rfq35526131


  Слънцето на Анадола Ердо без проблем шА свети на на 3, ами на 6 континента, с Антарктида включително!

  А eti е харно момче, само от време на време се убърква в аргументацията си ...

 21. 21 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#19] от "nemeria":

  Те турците в Германско ще открият и другия "модел" - хвърляш турския си паспорт в боклука, и забравяш за темата. Толкоз.

 22. 22 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#20] от "liubo...otdale4":

  Слънцето на Анадола Ердо без проблем шА свети на на 3, ами на 6 континента, с Антарктида включително!

  е тя земята кръгла как ше стане :)
  но той може и да не знае и да си я осветява:)

  А eti е харно момче, само от време на време се убърква в аргументацията си ...

  не е виновен каквото са му казали това пише

  аджиба що пък трябва да има смисъл и логика:)

 23. 23 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#19] от "nemeria":

  Защо така се опитвате да усложнявате нещата?
  Много пишете вместо да се стремите към кратко и ясно излагане.

  1. Има ли определен в процедурата срок? Ако да, няма значение кой и как го е определил, (стига да е легитимен разбира се).
  2. Въпроса ми е риторичен! С оглед на примера от статията не е правова държава, с оглед на контекста, правова е държавата спазваща собствените си нормативни разпоредби,включително и спазването на сроковете в тях. Останалото, което пишеш е само пълнеж без връзка със случая. Няма нужда от разработка на тема "Що е то правовата държава?"
  3. Трета страна/държава може да окаже методологична и правна помощ, а също така по дипломатически път може да окаже въздействие и даже натиск, надявам се си давате сметка, че съществува и международно право и съответните международни институции съдействащи за прилагането му.

  Модератора е неадекватен!
 24. 24 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#21] от "liubo...otdale4":

  Е, щом им искат да покажат, че са се отказали от паспорта, за ад получат немски, няма да е достатъчно да си хвърлят настоящия на боклука или поне няма да им помогне.

 25. 25 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#23] от "ivan_":

  Да, страхотно - Германия, натискаща Турция за освобождаване от турско гражанство в полза на немско. Не, въобще няма да налее вода в мелницата на султана.

 26. 26 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#25] от "nemeria":

  Не ви разбирам как ги извеждате тези ваши изводи?

  "До този момент германските власти са уведомени за седем подобни случая."

  "Причина за това не му била посочена"

  "Трета страна/държава може да окаже методологична и правна помощ, а също така по дипломатически път може да окаже въздействие и даже натиск, надявам се си давате сметка, че съществува и международно право и съответните международни институции съдействащи за прилагането му."

  През цялото време коментирам процедури и съблюдаването им.
  Явно е необходимо специално разяснение, за да вникнете в контекста.

  Та Германия може да постави въпроса за СПАЗВАНЕТО НА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ СРОКОВЕТЕ ОТ СТРАНА НА ТУРЦИЯ. Този въпрос може да бъде поставен на всяко едно ниво доколкото той вече се е превърнал в двустранен/междудържавен такъв поради обстоятелството, че има две взаимообвързани административни процедури протичащи едновременно в Германия и Турция и касаещи едни и същи физически лица.

  Много стандартна ситуация, която е доста разпространена в междудържавните отношения.
  Да не говорим че става въпрос и за задържане на документи за самоличност от най-висок клас (паспорти). Германия е в пълното си право да изисква от Турция информация по подобен въпрос, турски гражданин, пребиваващ на немска територия и със задържан паспот от Турция. Не виждам никакъв проблем Германия да пита - какво става?

  Модератора е неадекватен!
 27. 27 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#26] от "ivan_":

  Ами да пита, няма причина да очаква резултат обаче, а както казах - Турция може да си промени сроковете и условията, както си прецени и така хем няма да допуска отказ от гражданство, хем ще си спазва собствените условия. Кое ти е трудно да разбереш?

 28. 28 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#27] от "nemeria":

  Вас, трудно ми е да разбера вас!
  Турция не е на друга планета!
  Турция е държава на нашата планета и като такава се подчинява на съответните международни отношения. И да, бидейки независима държава има доста голяма свобода да си прави различни неща, но всяко от тях си идва с последствията в международен план.
  Ако иска може да си обърне законодателството с хастара навън, но тогава въпросният казус ще получи толкова лесно и бързо решение, че едва ли точно това ще иска самата Турция.

  Чували ли сте за въведения термин политическо убежище?
  Та Турция ако прекали, много турски граждани въобще няма да имат нужда от процедура по отказ от турско гражданство и ще им е все тая каква е въпросната турска процедура.

  Модератора е неадекватен!
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  . "Има хора, които познавам от години и които сега ме наричат предател", разказва той. Само за една нощ - нощта на преврата - негови познати си променили мнението за него.
  ==========
  Добре де ....не могат пък всичките му околни и роднини да лъжат или да провокират.

  Bukalemun
 30. 30 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#29] от "eti mehter":

  е само това ли ще кажеш?

  бъди изчерпателен малко:)

 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Весело

  До този момент германските власти са уведомени за седем подобни случая. Според Барис Реяс в действителност случаите са поне двойно повече.....
  ===========
  Ето ти 15......20 случая , защитаващи твоята теза .....радвай им се и се кефИ !
  А останалите 3.5........8 милиона , са турци които мислят като мен , или поне не мислят като теб !
  Или пък може и да не са турци , но пак да държат на турския си паспорт ......
  И не ме цитирай ......не е нужно !
  Стоя зад всяка своя дума , и без доказателства като цитати .....
  До коментар [#5] от "rfq35526131":

  Bukalemun
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  Как се живее без паспорт (цитат)
  ========
  И мен ме заинтригува .....как може да се живее без паспорт в държава която е приютила десетки хиляди терористи от цял свят. От Турция , приютили се в Германия , има около 14 000 души , към които турската държава е предявила иск заекстрадиране ,но Германия ги пази , въпреки че е подписала закон за борба против тероризма и незачитане на групировки като Пкк , например. ....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#31] от "eti mehter":

  освен да те питам дали правиш футболни прогнози и да залагам на обратно?
  :):):)


  15-20 случая са стигнали до вестниците другите ги е страх а реално сега всичко започва
  казвам ти че никой няма да остави хора на който немската държава плаща социални да ги рекетира
  хората трябва да решат избор имат
  или немски граждани спазвайки задължения като такива
  или турски-кк е79(килимче комби магистрала)

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Весело

  плаща социални да ги рекетира 
  хората трябва да решат избор имат
  ========
  Чакай сега ......за каккво ги храни тия ?
  1......за това че са без паспорт.
  2......за да продължат да са терористи в международен план.
  3.....за да си помислят (викаш избор) добре , какво да решат.
  4 .....нещо друго.
  До коментар [#33] от "rfq35526131":

  Bukalemun
 35. 35 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#34] от "eti mehter":

  35 години висят на социал в Германия всичките
  пият кафета а ханъмата води 5-6 и немеца плаща
  е да де ама сега тия същите искат анадолски права насред Берлин
  е няма да стане
  в Германия права ще получат немските граждани и тези на Европейския съюз.

 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Весело

  До коментар [#1] от "ivan_":

  В турските държавани административни органи си има ред и проспектус за случаи от подобен тип ,но случая с Германия причинява загуби на време и нетна ориентация поради текущите обстоятелства между двете страни.
  Как например от турска страна да бъде анулиран някакъв документ когато собственика му е съдебно следствен ?
  Това може да е и някакво веществено доказателство.
  Ако Хасан е решил да стане Ханс , например , тази промяна анулира ред юридически аргументи и авуари.

  Bukalemun
 37. 37 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#36] от "eti mehter":

  тия хора имат имоти и роднини в Турция
  и ги е страх да се приберат щото ердо ще и измисли схема да ги прибере
  при вас знаем 5 години предостатъчно да те научат на акъл
  и това щото не искат да скачат като ердо ходи да се прави на мъж из европа
  е стига каза ви се 1000пъти
  3 милиона турци ще изядат дървото щото султана не се чувства достатъчно велик и трябваше да си избива комплексите на техен гръб
  вина имат и те че му се вързаха втори път няма да се допусне пък и те ще се усетят

 38. 38 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#36] от "eti mehter":

  С благодарност, че се отзова и коментиращ.
  За съжаление отново си далеч от реалноста.
  Историята Ети не може да се анулира, пък била тя и на отделно физическо лице.
  И отказа от гражданство не е свързано с процесите, които описваш, защото лицето си остава същото, само дето няма да е турски гражданин.
  Напротив точно тази официална процедура гарантира липсата на проблеми.
  И съгласно процедурите ако има проблем има действие, а не мълчание и липса на отговор.

  Модератора е неадекватен!
 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  Но механизма е такъв !
  После , Турция не е длъжна да си мени законите според временните политически "зигзаг" ове на германските политици .
  В Турция , терориста си е терорист , бежанеца , бежанец ......закона , закон !
  Нека минат изборите в Германия . Има една паника в главите на германските политици , непонятна ! Май нещо им развали традиционното статукво при такива мероприятия. Има една въпросителна , и след изборите им ,ще стане ясно.
  До коментар [#38] от "ivan_":

  Bukalemun
 40. 40 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#16] от "half_truth":

  Абе готина държава си е султаната. Да ти е кеф да се откажеш да си и поданик. Тва с гражданството го забравете, в султаната граждани няма. Граждани има в демокрациите.

 41. 41 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#39] от "eti mehter":

  В Турция , терориста си е терорист , бежанеца , бежанец ......закона , закон

  и всички който не съгласни със султана гюленисти

 42. 42 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 427 Неутрално


  Абе знаех си аз - ... като се появи - скуката свършва.

  ети, безценна е аргументацията ти! С тия 14000 души изби рибата. Те все терористи от ПКК ли са? Или са гюленисти? То си е без значение, като поемат една гора бой, могат да признаят, че са и марсианци дори.

 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  Тия 14 хиляди , са хора които са нужни на турското правосъдие !
  Дали всичките са провиняеми , е въпрос ......
  Факта ,че са на германска територия не е проблем. Проблема е ,че Германия ги укрива и пази , въпреки подписани международни клаузи и договори ....
  А иначе , терористи може да сме и ти и аз , Любчо ...... :).....
  Принципно , никой не може да се застрахова от една подобна квалификация .
  Стига тя да е доказуема !
  До коментар [#42] от "liubo...otdale4":

  Bukalemun
 44. 44 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2112 Разстроено

  Оставете аретлика на мира! Не той е причината, той е само зомбиран! Вие вместо да му отворите очите, внимателно, само го бъзикате! Е, не всички, но повечето. И все пак, не е хубаво да се подигравате, защото истината е:
  Ердоган, не е единствения надценил възможностите си и момента. Въпросът е, колко ще устиска, на екшъна който се заформя? Създаването на политически емигранти, ще му изиграе много лоша "шега"! А на зомбираните, като моя аретлик, шегата ще бъде на гол ..з! Вярно че той сам си го дава, ама мен ме боли, 😩😉 както каза един велик българин:" Бития бит, второто не е весело!"

 45. 45 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 427 Весело

  А иначе , терористи може да сме и ти и аз , Любчо ...... :).....Принципно , никой не може да се застрахова от една подобна квалификация .Стига тя да е доказуема ! До коментар [#42] от "liubo...otdale4":
  —цитат от коментар 43 на eti mehter


  Ето веднъж и аз да се съглася с тебе, eti !!!

  И аз и ти сме престъпници, докато турското правосъдие не признае, че е в грешка.

  Аз избирам да съм гюленист, а ти - кюрд ли ще се пишеш ?

 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Весело

  Ето веднъж и аз да се съглася с тебе, eti !!!
  ============
  Хе .....;)......дори и в такива моменти не се усещаш Любчо... колко ти е килнала нивелацията ....
  До коментар [#45] от "liubo...otdale4":

  Bukalemun
 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Весело

  До коментар [#44] от "batzdravo":
  ще устиска, на екшъна
  ========
  За Ердо това не важи .....така той е в стихията си !
  А относно моята особа......приемат се всякакви бъзици и майтапи ......
  За мен е важен резултата ....а той ме удовлетворява предостатъчно. .....!


  Bukalemun
 48. 48 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1999 Весело

  Защо бе, геносен, натурализираните германци трябва да се откажат от предишното си гражданство и ходят като обезумели в посолствата? Много просто - германският закон ИЗИСКВА това. С други думи, раят на толерастите не допуска двойно гражданство с лица извън ЕС. Това е една от европейските ценности за да не питаме за останалите. Ъ-ъъ, а в същото време "диктаторският режим" в Турция няма нищо против двойното гражданство, доказано многократно и чрез българските преселници там. Излиза, че мултикултурното германско общество се придържа към най-отвратителни стандарти на национална идентичност, а Турция е епоха напред. Мъка.

  Щеше да бъде учудващо ако Ердоган не беше използвал идиотские закони на райха за да дълбае с длетото тънко в нежната душа на меркелите.

 49. 49 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#39] от "eti mehter":

  Какъв точно е механизмът?
  Има дава принципа в подобни случаи, единия е на мълчаливо съгласие, а другия на мълчаливо несъгласие на въпросният административен орган.
  Нито един от двата не предполага задържане на паспорт без информация.
  Никой не желае в случая промяна на закон, напротив, очаква се спазването на действащ турски закон Ети!

  Модератора е неадекватен!
 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  Никой не желае в случая промяна на закон, напротив, очаква се спазването на действащ турски закон Ети!
  ==========
  Ах кешке !
  Едно от прословутите 72 исловия към Турция е промяната на някои закони , особено във връзка с определението за тероризъм.
  Един въпрос ...... :
  Защо германските власти наблегнаха за това едва сега ?
  Този механизъм и изпълнението му работи още от края на миналия век в Турция , независимо при кое правителство . Кое накара Германия да претендира за това , при случай, че си е траела десетилетия ?
  До коментар [#49] от "ivan_":

  Bukalemun
 51. 51 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#50] от "eti mehter":

  Какво е кешке?

  Ети става въпрос за много конкретен казус, много конкретен.
  Какви закони за тероризъм, какви пет лева?
  Това е темата в случая - "сега те чакат Турция да ги освободи от турското им гражданство. Това обаче така и не се случва – турските власти неизменно изтъкват пред тях всевъзможни, най-често измислени предлози, за да им откажат."

  Много конкретна и касаеща един по същество АДМИНИСТРАТИВЕН акт.

  Модератора е неадекватен!
 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  Разбери ,Ivan !
  А за да го разбереш , трябва да говорим на един език !
  Турция е предала 4500 иска за хора пребиваващи в Германия. Те са провинени !
  А Германия , със своите двама задържани журналисти , е тръгнала да прави международна медийна вихрушка.......ми не е за коментиране дори !
  Залагайки на това , германската държава , не само не признава международните правила и закони , но и излага на риск авторитета си .......
  Миналию месец видяхме как германските правосъдни органи си пасуваха на една жалка сцена. Слажили са едни автомобил и надпис върху него ...." който убие Ердоан , този автомобил е негов"........
  Какво е това ? Кажи какво Е ? До коментар [#51] от "ivan_":

  Bukalemun
 53. 53 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5268 Неутрално

  Колко познато социалистически/комунистически звучи всичко това :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 54. 54 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  " който убие Ердоан , този автомобил е негов"........":
  —цитат от коментар 52 на eti mehter


  Опазил Бог от глупаци. Изобщо не ги интересува какво ще стане после.

 55. 55 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#52] от "eti mehter":

  Турция е предала 4500 иска за хора пребиваващи в Германия. Те са провинени

  провинени или обвинени правиш ли разлика ?

  А Германия , със своите двама задържани журналисти , е тръгнала да прави международна медийна вихрушка

  ми представи си че за някой държави хората са важни а не плява или добитък за клане
  пример българските медици в Либия

  изобщо моралните ти устой са изградени върху башибозушки съждения

 56. 56 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Хахаха, няма "не искам", няма "недей"!

  ПС.: трябва ни ядрена програма

 57. 57 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#52] от "eti mehter":

  Директно ти казвам какво е това твоето Ети - бягане от темата на разговора!

  За твоя информация в следващият коментар ще ти отговоря относно твоята тема на разговор!

  Но ти продължаваш да не отговаряш на това, което пиша по темата на статията:
  Има отправено искане към Турция по административна процедура за отказ от турско гражданство.
  Искането е съгласно действащия турски закон и процедура и ДЪРЖАВАТА ТУРЦИЯ не си спазава законодателството, това КАКВО е Ети?

  П.С. Дори и искането да е от престъпник или терорист отговорът не е левашко забатачване и неспазване на закона Ети.

  Модератора е неадекватен!
 58. 58 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Неутрално

  До коментар [#52] от "eti mehter":

  Ети, исканията за предаване на граждани на друга държава се придружават със съответните документи.
  Документите се разглеждат от компетентни (най-често) съдебен орган и се процедира съгласно законодателството на държавата, в която е съдът.
  Решението на съда може да се обжалва, като последната възможна инстанция е наднационална.
  Това се нарича се правов ред, Ети и важи за целия свят и е задължителен за използване!

  За твоя информация световната цивилизация е на няколко хиляди години, Ети.
  Това което в момента правите в Турция не е ново, вече се е случвало прекалено много пъти в световната история, така, че ако си мислите, че ще изненадате някой сте се объркали!
  За теб ако искаш прегледай историята на България след 1945г. и на Германия в периода на 1933-1938г. и ще откриеш (най-вероятно за твоя изненада) същите неща, които в момента се случват в Турция.
  За България се запознай със събитията около процеса срещу Трайчо Костов и чистките под наслов "Врага с партиен билет", за Германия можеш да се запознаеш с подпалването на Райхстага като добило най-голяма популярност въпреки че има и други подобни събития. Ако ти се връща в далечното минало, можеш да хвърлиш око и на подпалването на Рим и последвалите гонения на християните.

  Такива ми ти работи Ети, Ердоган може да си прави каквито си иска циркове за домашна употреба, но хората по света познават историята и трудно ще бъдат излъгани.
  За ваше съжаление Ети, развръзката в подобни казуси също е еднотипна.
  След пищно но кратко "царуване" месиите биват "разкъсани от тежеста на собственото си величие".
  Та за нас зрителите представлението се очертава като поредния ремикс на до болка позната фабула.
  За вас като участващи (ако наистина си в Турция) представлението ще бъде болезнено лично.

  Модератора е неадекватен!
 59. 59 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Неутрално

  Искането е съгласно действащия турски закон и процедура и ДЪРЖАВАТА ТУРЦИЯ не си спазава законодателството, това КАКВО е Ети?
  ==========
  Нека първо си разчистят сметките с държавата от чието гражданство искат да се откажат , пък тогава. ....
  Ти като продаваш кола или къща , не ти ли искат документ за "чистота" ,че си платил всички данъци и т.н.......
  Същата работа. .....
  До коментар [#57] от "ivan_":

  Bukalemun
 60. 60 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Весело

  Това което в момента правите в Турция не е ново, вече се е случвало прекалено много пъти в световната история, така, че ако си мислите, че ще изненадате някой сте се объркали!
  За теб ако искаш прегледай историята на България след 1945г. и на Германия в периода на 1933-1938г. и ще откриеш (най-вероятно за твоя изненада) същите неща, които в момента се случват в Турция.
  За България се запознай със събитията около процеса срещу Трайчо Костов и чистките под наслов "Врага с партиен билет", за Германия можеш да ....
  ========
  Това юридически аргументи ли са ?
  Емоции имам и аз , но в случая не говорим ли за правни работи ?
  До коментар [#58] от "ivan_":

  Bukalemun
 61. 61 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Весело

  До коментар [#59] от "eti mehter":

  И когато си ги представил тези документи и всички останали, и държавата следва във срок да се произнесе, а този срок е изтекъл и тя не се е произнесла - ТОВА КАКВО Е ЕТИ?

  Модератора е неадекватен!
 62. 62 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Разстроено

  До коментар [#60] от "eti mehter":

  Да, Ети!
  Посочените примери, ако си направиш труда да ги разгледаш са примери на:
  1. Организиране на събитие определено за опасно за държавната сигурност;
  2. След като събитието настъпва властите използвайки го за предлог и основание организират "съдебни" процеси срещу набедени техни политически противници обвинени в участие във въпросното събитие;
  3. историята е показала крайния резултат след години,- потърси, може пък да ти присветне нещо какво ти обяснаваме аз и другите през цялото време

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK