Скандалът със "Сименс" в Русия показа "вратички" в санкциите

Скандалът със "Сименс" в Русия показа "вратички" в санкциите

© ReutersДоставката на турбини на германската компания "Сименс" в Крим демонстрира ограниченията, пред които е изправено спазването на санкциите на ЕС срещу Русия, тъй като на практика в съюза не съществува институция, следяща прилагането на ембаргото, казват официални лица и специалисти.


Санкциите бяха оформени през 2014г. в сложни преговори между 28 страни членки и се подновяват на всеки 6 месеца. Те остават най-категоричният отговор на Европа на руското анексиране на Крим и подкрепата от Москва за сепаратисти в Източна Украйна.


Но от всяка страна член се очаква да следи прилагането им, а освен това санкциите не обхващат дъщерни дружества на западните компании в Русия. Това прави много трудно доказването на нередности и злоупотреби.
На 5 юли "Ройтерс" съобщи, че две турбини за производство на електричество, изработени от "Сименс", са били доставени на черноморския полуостров, подложен на санкции от ЕС. С тях се забранява снабдяването с технологии и оборудване за енергетиката на Крим. "Сименс" настоява, че прехвърлянето е станало без нейно знание и против волята ѝ.


"Прилагането на ограничителните мерки на ЕС е задължение на страните членки. Европейската комисия е в контакт с компетентните германски власти по този контретен казус", каза говорител на Комисията.


Санкциите против Русия, включително тези срещу Крим, карат много фирми от ЕС да се въздържат от правене на бизнес с руснаците. Износът на ЕС към Русия намаля с 40% между 2013г. и 2016г. до около 72 млрд. евро, сочат данни на "Евростат". Преките инвестиции от 28-те страни от ЕС в Русия се понижиха за 2013-2015г. с 18% до 162 млрд. евро. (Бел.ред. - много от ограниченията в търговията са наложени от Москва, включително защото президентът Владимир Путин опитва да използва ситуацията за стимулиране на руското производство.)


"Щетите за репутацията [на една компания] в случай на нарушаването на ембаргото могат да бъдат огромни. Един практически ефект от налагането на санкциите може да е изпращането на сигнал - също толкова важен, колкото самите ограничения - и спазването им може да бъде голям въпрос", коментира Мая Лестър, адвокат от Лондон и автор на интернет сайт, посветен на санкциите от ЕС.


Като цяло, ЕС забрани забрани на значителна част от компаниите да правят бизнес на Крим, замрази активи и не разрешава допускане на територията на 28-те страни на руснаци, сързани с кризата в Украйна, и ограничи инвестициите от ЕС в отбранителния и енергийния сектори на Русия. Ограничения са наложени и върху финансирането на руски банки.


За разлика от САЩ, където ембарго се прилага от Службата за контрол над чуждестранните активи към Министерството на финансите, в ЕС няма подобна агенция. Институциите на съюза в Брюксел помагат за изработването на правните аргументи и документи за наказателни действия, както и осигуряването на дипломатическа подкрепа за тях. Но няколкото десетки експерти, участващи в изработването на санкциите, не разполагат с ресурси за налагането им.


"Цялата театрална реторика не е подкрепена от средства за контрол на прилагането", казва Том Кийтиндж, директор за изследването на финансовите престъпления към неправителствения център RUSI в Лондон. "Те се превърнаха в нещо символично", допълва той. Според него не се прави достатъчното, за да се обновяват санкциите с цел да се предотврати заобикалянето им от компании в ЕС и Русия.


Търговията (в млрд. евро) между ЕС и Русия по държави през 2013г. (преди санкциите) и през 2016г.

© Reuters

Търговията (в млрд. евро) между ЕС и Русия по държави през 2013г. (преди санкциите) и през 2016г.


Разследване от септември 2016г. на "Ройтерс" показа, че поне две големи търговски компании от Европа - "Ошан" (Auchan) и "Метро" (Metro) - са активни на кримския пазар чрез руските си поделения. Те доставят стоките си от Русия с фериботи и от пристанища, които са обект на санкции от ЕС. Освен това миналата година Франция предостави на руския земеделски министър Александър Ткачов виза, независимо, че той от 2014г. е в забранителния списък за посещения в ЕС заради Крим.


През април Великобритания премина към схема за прилагане на санкциите, подобна на американската. С нея са възможни глоби от поне 1 милион паунда за нарушетиелите на финансовото ембарго. Но Лондон досега не е преследвал в съда никоя компания за подобно престъпление.


Не е ясно дали и други страни от ЕС някога са повдигли наказателни обвинения заради санкциите, защото не съществуват публични регистри за нарушителите. Много от страните в ЕС разчитат на различни агенции - от централните банки до властите за експортни разрешителни - да прилагат мерките. Отказът на разрешително може да се обжалва в съда, където за нарушаване на контрола при износ отговарят митниците и прокуратурата.


Служителите на ЕС са изработили санкциите така, че да не наказват населението в Русия, но това оставя и "вратички", които не е сложно да бъдат открити. Компаниите от ЕС се очаква да се придържат към "духа" на санкциите, но той не се прилага директно към техните дъщерни фирми, регистрирани в Русия. "Ако санкциите са твърде всеобхватни, това може да се окаже по-вредно за ЕС или дори да допринесе за финансова криза. Цената, която плащат обикновените хора при тотално ембарго, в миналото е била твърде висока", казва Ерика Море, председател на женевската Мрежа за международните санкции.


Правителствата от ЕС също така искат мерките да позволяват бързата им отмяна в случай, че започне подобряване на отношенията с Москва. Ако се приложат всички елементи на Минското споразумение за мир в Източна Украйна - включително оттеглянето на войски и тежко въоръжение - може да бъдат отменени санкциите в отбраната, енергетиката и финансите.


Русия обаче и до днес отрича да има пряко участие в конфликта, отнел живота на поне 10 000 души от април 2014 г. насам.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  "Но от всяка страна член се очаква да следи прилагането им, а освен това санкциите не обхващат дъщерни дружества на западните компании в Русия. Това прави много трудно доказването на нередности и злоупотреби.”

  Нали такава е цялата идея!

  I Want To Believe
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4395 Неутрално

  Общо взето негативите са за такива като нас. Големите си търгуват пълноценно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Германия играе мръсна игра. Продава си производството и си гледа интереса. Когато някой друг направи същото вдигат врява. Франсетата в това отношение са железни , случая с Мистралите е показателен.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Ние си внасяме от Русия,а почти нищо не изнасяме.

 5. 5 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 431 Неутрално

  "Доставката на турбини на германската компания "Сименс" в Крим демонстрира ограниченията, пред които е изправено спазването на санкциите на ЕС срещу Русия"

  Това не е вярно. Форумните капацитети твърдят, че благодарение на санкциите Русия скоро ще фалира.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4395 Неутрално

  Вижте кои фирми са участвали на МАКС 2017 преди няколко дни.
  https://www.aviasalon.com/_files/upload/2017/list_of_participants_ru.pdf?14072017

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8473 Любопитно

  Ми аз от три години разправям, че санкциите са виртуални, ама балъците се кефят и само вдигат джангър!

  [email protected]
 8. 8 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Ние си внасяме от Русия,а почти нищо не изнасяме.
  —цитат от коментар 4 на Cara Mia


  Виж графиката, всички са на минус в търговията с Русия, само Австрия изнася повече отколкото внася.

  Няма шики-мики.
 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4395 Весело

  До коментар [#7] от "karabastun":

  никой капиталист не е толкова луд сам да си прецака печалбите като си прецака сам пазарите и клиентите.

  Евреите дори да те хвнат с жена си не те игнорират като клиент.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Интересно Еврокомисията ще наложи ли някакво наказание на Сименс. Ако не го направи поощрява и други концерни да го правят.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#4] от "Cara Mia":

  Е как да не изнасяме ..., не виждаш ли графиката !? Полската продукция става белоруска, българската става турска ..., и готово.

  Russia delenda est
 12. 12 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3044 Весело

  След този скандал със Сименс, май ще сме свидетели на първите газови турбини паметници в безаналоговата мАмашка на рубладжиите. Кагебейчетата могат да пренесат две газови турбини в Крим. За това не се иска много акъл и всеки мафиот би се справил.

  Въпрса е да си ги пуснеш, а това Сименс отказа да направи и няма да направи! Тарикатлъка и андрешковщината винаги водят до плачевни резултати видими и от (без)родните андрешковци, руските измекяри!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 13. 13 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3044 Весело

  Всъщност вината не е на Сименс, а на Русия. Русия е купила двете турбини лъжейки, че ще ги сложи на друго място. И ги пренася в Крим.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 14. 14 Профил на Hepo
  Hepo
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#12] от "Realist":

  Засега Сименс само се оттегля от участие в руската Машенерго , където е с участие 45%.Оказа се че има доста централи в расиюшка прозведени и монтирани от Сименс. Вероятно има и обучен персонал от местните. Пускането няма да е проблем.Вероятно оттук нататък ще имат проблеми с резервни части.

  SHADOWS of SOFIA
 15. 15 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  Санкциите, за да са истински работещи, тлябва да са за цялата територия на Русия и за всички фирми! Вярно е, че нормалният свят ще претърпи загуби, но пък да Путинова Русия едни тотални санкции ще са пагубни!

 16. 16 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  "Доставката на турбини на германската компания "Сименс" в Крим демонстрира ограниченията, пред които е изправено спазването на санкциите на ЕС срещу Русия"Това не е вярно. Форумните капацитети твърдят, че благодарение на санкциите Русия скоро ще фалира.
  —цитат от коментар 5 на von_seeckt


  Не си разбрал Тъпче, ще фалира благорение на идиотите от Кремъл...

 17. 17 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Нали Матушката беше много напреднал технологиите, защо са и Германски турбини?

 18. 18 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  След този скандал със Сименс, май ще сме свидетели на първите газови турбини паметници в безаналоговата мАмашка на рубладжиите. Кагебейчетата могат да пренесат две газови турбини в Крим. За това не се иска много акъл и всеки мафиот би се справил.Въпрса е да си ги пуснеш, а това Сименс отказа да направи и няма да направи! Тарикатлъка и андрешковщината винаги водят до плачевни резултати видими и от (без)родните андрешковци, руските измекяри!
  —цитат от коментар 12 на Realist

  Абсолютно вярно! Тия турбини не са като да си пуснеш косачката за трева в двора. Кагебистите отново се издъниха с малоумния опит за "далавера". Разбира се, че няма кой от Сименс да отиде в Крим и да им пусне турбините. Така ще си стоят за красота и да напомнят за малоумните кагебейци.

 19. 19 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":никой капиталист не е толкова луд сам да си прецака печалбите като си прецака сам пазарите и клиентите.Евреите дори да те хвнат с жена си не те игнорират като клиент.
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


  Големи капиталисти сте били на Позитано...

 20. 20 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2596 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":
  Втори път задавам въпроса-защо Расия срамежмиво мълчи КОЛКО сделки сключи на МАХА?И защо ?

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 21. 21 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":Втори път задавам въпроса-защо Расия срамежмиво мълчи КОЛКО сделки сключи на МАХА?И защо ?
  —цитат от коментар 20 на Messerschmitt


  Е, с какво ще плаща?

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4395 Неутрално

  До коментар [#20] от "Messerschmitt":

  не се ли сещаш все още - за да не издава тайните на контрагентите. ти коментирай списъка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#12] от "Realist":
  До коментар [#18] от "Птеродактил - северноазиатски варварин!":

  Търгуването с турбини е много сериозна работа. Договорите в тоя бизнес са сериозно аналитично произведение като се почне от къде и как да се използват дадените турбини, кой има право да осъществява ремонтната дейност и кой няма, каква модернизация е допустима и каква не, в какви режими може да работи и трябва да работи и в какви не, смяната на лопатките, една от най-тънките и сложни дейности извършващо се с много сложна апаратура и инструменти и т.н. и т.н.
  Така, че от тук нататък ватниците ще ядат .... на Сименс!

  Имало едно време ссср...
 24. 24 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Стига смехории де. Сименс от край време бутат пари под масата, за да спечелят някой търг. Сега играят театро за пред матряла.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 25. 25 Профил на Vladimir St Radoslavov
  Vladimir St Radoslavov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "Realist":

  Всички участвали в сделката са били на ясно за къде са турбините стига лиготии

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на Vladimir St Radoslavov
  Vladimir St Radoslavov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#23] от "citoplast":

  Няма да се изненадам ако ги подкарат безпроблемно ... това което не става с пари става с много пари, примерно частни консултанти "инкогнито" от сименс примерно срещу много ама много добър хонорар да помагат

 29. 29 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  До коментар [#28] от "Vladimir St Radoslavov":

  Ще подкарат дръжки! Путин една Кранта не успя да подкара, та газови турбини!

 30. 30 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3044 Весело

  Няма да се изненадам ако ги подкарат безпроблемно ... това което не става с пари става с много пари,
  —цитат от коментар 28 на Vladimir St Radoslavov


  Всичко ще стане викаш ушанка, само вожда и учителя ти да се напъне между две движения докато си мести грездейчето в кундурките!

  Иначе, смешно е, мАмашата ви уж велика, в космоса, под водата, сред жеравите, ..., а едни прости газови турбини да не може да си произведе и разчита на внос от запада. Лъже че ще ги нсталира на друга ТЕЦ и вместо това, контрабандно в Крим.

  Нали уж, бяхте решили проблемите с тока на Крим, с двата подводни електропровода с китайски части пък тока пак дефицитен?.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 31. 31 Профил на Vladimir St Radoslavov
  Vladimir St Radoslavov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "Realist":

  Сега чувам че и "зелена" енергия ще се произвежда ще се произвежда съвсем по модерен тертип

 32. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  А уж санкциите помагали на руската икономика. Как , като се заобикалят ли?

 33. 33 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3044 Любопитно

  До коментар [#30] от "Realist":Сега чувам че и "зелена" енергия ще се произвежда ще се произвежда съвсем по модерен тертип
  —цитат от коментар 31 на Vladimir St Radoslavov


  По какъв? Ядеш боб, правиш природен газ? Обади се на кримчани да започват добива.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 34. 34 Профил на Vladimir St Radoslavov
  Vladimir St Radoslavov
  Рейтинг: 8 Разстроено

  До коментар [#33] от "Realist":

  Слунèви и вятърни паркове но те не решават проблема

 35. 35 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3044 Весело

  Между другото, Илон Мъск скоро показа колко енергия е нужна на държава като САЩ за да се захрани само от слънцето. Един квадрат с дължина на страната 100 мили (160 километра). За пълна независимост за през ноща батерийна, квадрат с дължина на страната 1 миля (1.6 километра).

  Имайте в предвид, че САЩ е гигантски консуматор на енергия на който целият електрически панел може да се помести на площ с размер 1/20-1/10 от Тексас, Аризона или Невада.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 36. 36 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Разбира се, че няма кой от Сименс да отиде в Крим и да им пусне турбините. Така ще си стоят за красота и да напомнят за малоумните кагебейци.
  До коментар [#18] от "Птеродактил - северноазиатски варварин!":

  Ъхъм,
  Баш от Сименс ще итидат да им ги пуснат - направо от хед-офиса.
  Както винаги са правили досега, нали😊

  Чакай да те светна, че ми е жал:
  1. Турбините са "Сименс", но са произведени в Русия от фирма, в кояти Сименс има участие.
  Тази фирма има произведени и "пуснати" да работят бая турбини в Русуя - има си кадрите и ноу-хауто.
  Ще пуснат и тези, не се кахъри😊
  Междувременно, Сименс се оттегля от участие в тази фирма и и итнема луценза.
  ОК.
  С днес Новак каза, че този пазар е изключително конкурентен. За бъдеши проекти - като не са Сименс, ше са японци, американци, корейци.....руснацуте също ускорено си движат разработките.....
  Шъ съ управят, не ги мисли 😊

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 37. 37 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2791 Неутрално

  Германия и нейните компании държавни и частни е ядрото на корупцията в Европа !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 38. 38 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Турбините са "Сименс", но са произведени в Русия от фирма, в кояти Сименс има участие.
  —цитат от коментар 36 на г-н Саранди Говедаров

  Да бе, ушанка. Турбините са произведени в Рассия, а вчера ято летящи прасета мина през Червения площад. Къде ви намират такива гении?

 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  До коментар [#36] от "г-н Саранди Говедаров":

  "Шъ съ управят руснаците!" Особено, ако Путин управлява още поне един мандат! Откакто смени Медведев, все към "управяне" върви! И като ги монтират руснаци турбините без лиценз от Сименс и нещо гръмне, да не обвините пак Сименс!

 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  До коментар [#37] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Гадни немци! Дават милиарди евро на Гърция!

 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  До коментар [#38] от "Птеродактил - северноазиатски варварин!":

  Не беше "ято прасета", а бе Матиас Руст, който кацна на Червения площад като прочутата ПВО на мАтушката бе хваната по бели гащи! Един от типичните случаи за несъстоятелността на почти всичко руско!

 42. 42 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Да бе, ушанка. Турбините са произведени в Рассия, а вчера ято летящи прасета мина през Червения площад
  До коментар [#38] от "Птеродактил - северноазиатски варварин!":

  Да си невежа е кофти.
  Невежеството се лекува с четене.
  Турбините са произведени в Русия, от фирма, в която Сименс има участие и на която е предоставила лиценз и ноу-хау.
  Точка.
  Инфото го има в нета, за този който иска да знае. Ти не искаш, иначе щеше да знаеш.

  И да - тази фирма вече няма да има лиценз за турбини Сименс.
  Е, и?
  Ще я затворят?
  Ще уволнят персонала?

  Ми не, пак ще правят турбини.
  Няма да са "Сименс". Ще са "Путенс" - е, и?
  Няма да са толкова добри, като Сименс - е, и?
  Поне природният газ си е техен. Ниската цена на газа, компенсира по-ниската(предполагаема) ефективност на руските турбини.....

  Турбините в Козлодуй какви са?
  Питам за турбините, онова нещо, дето го върти парата и прави ток?
  Някой знае ли?
  Аз не знам, честно.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 43. 43 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3044 Весело

  Турбините са произведени в Русия, от фирма, в която Сименс има участие и на която е предоставила лиценз и ноу-хау.
  —цитат от коментар 42 на г-н Саранди Говедаров


  Глупости, това е толкова вярно, колкото предишмното "официално" твърдение от мАмашата ви, че Русия е закупила турбините SGT5-2000E на вторичният пазар или от Иран. Началниците ви се гърчат в лъжите като земни червеи по същият начин както обясняваха за сваленият малайзийски самолет.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 44. 44 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3044 Весело

  Няма да са толкова добри, като Сименс - е, и?Поне природният газ си е техен. Ниската цена на газа, компенсира по-ниската(предполагаема) ефективност на руските турбини.....Турбините в Козлодуй какви са?Питам за турбините, онова нещо, дето го върти парата и прави ток?Някой знае ли?Аз не знам, честно.
  —цитат от коментар 42 на г-н Саранди Говедаров


  Каква пара бре? Това са ГАЗОВИ турбини, не парни. И самолетите на мАмашата ви ли вървят с пара? Ахахахахахаха, ай сиктир от многознайковци!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 45. 45 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Турбините в Козлодуй какви са?
  —цитат от коментар 42 на г-н Саранди Говедаров

  Украински са, произведени в Харков, що питаш?

 46. 46 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3044 Весело

  Между другото, единият от вариантите, който ка-ге-бейците са обмисляли е да фалират руската компания закупила генераторите. И тогава, според тях, новата "компания" закупила генераторите от фалиралата не би трябвало да спазва подписаното споразумение със Сименс.

  Хитринки на дребно, нали все някой трябва да пусне турбините, да им осигурява подръжката, резервните части, .....

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 47. 47 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3044 Весело

  Между другото тези турбини горят всичко, от тежък петрол до природен газ с изключително ниски емисии, могат да се стартират и включват към мрежата за 20 минути, имат много широк температурен работен диапазон и са много сигурни и евтини за експлоатация.

  Русия може да се обърне и към конкуренцията, примерно Дженерал Илектрик, ама там чичко Сам няма да се церемони много, ето защо GE едва ли ще продаде турбини на рУшийката.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 48. 48 Профил на Mai-ski_17.
  Mai-ski_17.
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Работил съм и съм ремонтирал оригинални руски турбини през 80-те.
  Няма такова мазало. Всяка седмица имаше проблеми.
  Викали са ме посред нощ.
  Тогава намразих всякаква руска "технология".
  В кавички, защото няма такава.
  Всичко е крадено.
  Триковете са в производствения цикъл, но рашките никога не го разбраха.

  Аз съм за реалистично гледане на проблемите. Без политика.
 49. 49 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Стана като с "Южен поток". Викаха, реваха, спряха го, само за да разберем след 2 години, че гарманците си строят Северен поток-2, а търците - турски поток. Матюшката не я мислете, лошото е, че ние пак си объркахме нещата заради чичо Сам.

 50. 50 Профил на Димитър Стоилов
  Димитър Стоилов
  Рейтинг: 217 Весело

  Абе тъпанари български,германците и втора тръба газ прекарват от„ лошата Русия" ние под диктата на американските агресори отказахме.Сега ще правим хъб,ама скакво ще го пълним сигурно борисов с цялото правителсво ще нагъват боб 24 часа в денонощието и ще имаме мноиго газ,даже ще продаваме!хахахахахахха...........................................

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK