"Просто шоу" - как Москва използва руснаците в украинската армия, за да анексира Крим

Украинска база в град Белбек в Крим, март 2014 г.

© Shamil Zhumatov, Reuters

Украинска база в град Белбек в Крим, март 2014 г.Кариерата на Сергей Елисеев помага да се обясни защо въоръжените сили на Украйна се отказаха от Крим почти без битка, а и защо НАТО днес казва, че е с повишено внимание заради руските опити да се подкопае военната лоялност на източноевропейските членки на алианса.


Издигането му до номер 2 в украинския флот дълго време преди Русия да анексира Крим илюстрира колебанията в лоялността, които все още може да имат някои военнослужещи в бившия Съветски съюз. Елисеев е с руски корени, но служи в Украйна - а когато е изправен пред изпитание, минава на другата страна. Военни от НАТО, заминаващи се с планиране на операции, смятат, че Москва смята хора с подобни "двойни" лични връзки като потенциално важни, ако избухне нова конфронтация със Запада.


През 2014 г. Елисеев е първи заместник-командир на украинския флот, тогава базиран основно в Крим, когато руски войници без опознавателни знаци на униформите завземат корабите и военните бази на Киев на полуострова. Вместо да окаже съпротива, Елисеев напуска и получава нова работа в руския Балтийски флот. Петдесет и петгодишният военнослужещ не отговори на въпросите на "Ройтерс", изпратени му през руското министерство на отбраната.
В Киев обаче не се и съмняват на кого е лоялен. "Когато се закле във вярност на Украйна, това бяха празни думи за него. Винаги е бил проруски (настроен)," каза вицеадмирал Ихор Воронченко, който днес е командир на украинския флот, а някога е служил с Елисеев.


Вицеадмирал Сергей Елисеев, тогава първи заместник-командир на украинския флот, присъства на съвместни учения с руски сили в Севастопол през юни 2013 г.

© Stringer, Reuters

Вицеадмирал Сергей Елисеев, тогава първи заместник-командир на украинския флот, присъства на съвместни учения с руски сили в Севастопол през юни 2013 г.


Да чукаш на отворена врата


Руските войници всъщност чукат на отворена врата през февруари 2014 г. - Елисеев е само един от всички, които дезертират, а почти всички украински военнослужещи в Крим не оказват съпротива. Русия анексира Крим месец по-късно, като това отприщва скандал със Запада, който се задълбочи заради ролята на Москва във въстанието в Източна Украйна, което продължава и до днес. Тогава Русия и съюзниците и в Крим се възползват от слабости в армията на Киев, за да подкопаят възможността му да се съпротивлява, показват интервюта на "Ройтерс" с дузина събеседници от двете страни на конфликта.


Руското министерство на отбраната не отговори на въпроси за версията си за събитията през 2014 г. Командир от НАТО обаче каза за "Ройтерс", че руското разузнаване изглежда е опитало да наеме етнически руснаци, служещи в армиите на граничещи с Русия държави. Под условие да запази анонимност командирът обяви, че Алиансът е особено внимателен заради риска в страните с голма концентрация на етнически руснаци, особено в балтийските държави. НАТО трябва да се пази от това явление, каза командирът, макар че рискът не бива да се надценява - руските корени не означават непременно, че въпросният човек е лоялен към Москва.


Властите в балтийските държави, преди бивши съветски републики, а днес членки на НАТО (за разлика от Украйна), отричат да има голяма опасност. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че има доверие на армиите на Естония, Латвия и Литва. Същевременно той заяви за "Ройтерс": "Винаги трябва да сме нащрек. Трябва да разработваме разузнавателните си инструменти и да можем да предвидим всякакви опити да се подрива лоялността на въоръжените ни сили."


Назначен по невнимание, но верен на думата си


Години преди анексията на Крим панел, който отговаря за назначенията в украинските въоръжени сили, изглежда не е внимавал достатъчно, интервюирайки Елисеев за поста на заместник-командир. Роден край Москва, той завършва военноморско училище в Калининград през 1983 г. и служи за Руския тихоокеански флот.


Панелът го пита какво би направил, ако Русия и Украйна започнат война помежду си. Той отговаря, че би подал молба за ранно пенсиониране, твърди Мирослав Мамчак, бивш капитан от военноморския флот на Украйна, служил с Елисеев. Въпреки отговора си получава поста през 2006 г. Мамчак не сподели с "Ройтерс" откъде знае за разговора, но случилото се впоследствие потвърждава версията му.


Отношенията между Русия и Украйна се влошиха драстично, след като Киев започна сближаване с НАТО. Осем години след назначаването си, докато двете страни бяха на ръба на конфликта заради Крим, Елиеев изглежда е останал верен на думата си, избирайки да напусне.


Действията на Русия не са единственият фактор в кримските събития. Украинската армия дълги години е пренебрегвана - в Киев имаше и властови вакуум след свалянето на правителството, а и много жители на Крим се чувстваха по-близки с Русия. Същевременно украинските военнослужещи с руски корени преминаха на другата страна, след като започна анексията, а някои офицери дори се престориха, че оказват съпротива само за да не бъдат изправени пред военен съд. Москва също така е засякла заповеди от Киев, които никога не стигнали кримския гарнизон.


"Нямаше нищо спонтанно. Всичко беше организирано и всеки актьор изигра ролята си," казва Михайло Ковал, по това време заместник-началник на украинската гранична полиция, а сега заместник-ръководител на Съвета за сигурност в Киев.


Командирът на украинскийя флот Ихор Воронченко.

© Valentyn Ogirenko, Reuters

Командирът на украинскийя флот Ихор Воронченко.


Поканени да дезертират


Воронченко, който също е заместник-комантир на флота по време на анексията, казва, че получил покани да премине на страната на Москва малко след началото на руската операция. Те, разказва той за "Ройтерс", дошли от Сергей Аксьонов, по това време оглавяващ самопровъзгласилото се кримско правителство, подкрепящо Русия, както и от командир от южния военен окръг на Русия и от руски заместник-министър на отбраната.


Попитан какво са му предлагали, ако се съгласи, той обяснява: "Постове, апартамент... Аксьонови ме предложи да ме направи министър на отбраната на Крим." Нито Аксьонов, нито руското министерство на отбраната отговориха на въпроси на "Ройтерс" за контактите с Воронченко. Последният, подобно на много висши украински офицери, е бил в съветската армия редом с хора, които сега служат в руските въоръжени сили. Прекарал е години в Крим, където Русия ползваше бази на Украйна за черноморския си флот от разпадането на Съветския съюз насам. "Тези генерали, които дойдоха да ме убеждават... казаха, че сме от един и същи кръг, че всички идваме от съветската армия," казва той. "Но им обясних, че съм различен... Не съм ваш."


Тогавашният командир Денис Березовски обаче преминава на страната на Русия заедно с няколко командири и по-късно е назначен за заместник-началник на Черноморския флот. Много военнослужещи решават да го последват. В украинско свързочно поделение войниците гледат руска телевизия, когато президентът Владимир Путин се появява на екрана. "За моя изненада те всички се изправиха," казва Святослав Велтински, който работи там като инженер. "Чакали са това." По-голямата част от поделението преминава на руска страна.


Премиерът на Крим Сергей Аксьонов.

© Shamil Zhumatov, Reuters

Премиерът на Крим Сергей Аксьонов.


Просто шоу


Дори онези, които се опитват да окажат съпротива, се оказват в безнадеждно положение. Един офицер разказва за "Ройтерс", че командирът му наредил разполагаме на корабите така, че да не попаднат в руски ръце, а на служителите заповядал да стрелят по всеки, който се опита да влезе в базата. Комуникациите на самата база обаче не работели - били или заглушени, или прекъснати от руснаците. Изолиран и превъзхождан числено от руските войски отвън, командирът сключил сдела с ръководителя на поделение на руските специални части: на проруски настроени цивилни било позволено да щурмуват базата без последици. Украинците "нямаше как да направят нищо; не може да стреляш по цивилни," каза военнослужещият, пожелал да запази анонимност, тъй като все още живее в Крим и се опазява, че думите му може да имат последствия.


Тогава руските войски последвали цивилните, превзели базата и предложили на поделението шанс да премине на руска страна. Половината се съгласили, въпреки че командирът на базата отказал и му било разрешено да напусне Крим. "Командирът не се съпротивляваше. От друга страна напрви каквото можа при тези обстоятелства."


Други двама души, замесени в анексията - бивш украински военнослужещ, който сега работи в руска база в Крим, и източник, близък до руската армия, който е бил на полуострова по това време, също описа подобни инсценировки. "Трябва да разберете, че завземането а украински военни обекти в Крим беше просто шоу" казва източникът, близък до армията.


"Просто шоу" - как Москва използва руснаците в украинската армия, за да анексира Крим

© Baz Ratner, Reuters


Научени уроци?


Балтийските страни членки на НАТО са доста различни от Украйна. Командирите от съветско време например масово напуснаха въоръжените им сили, след като страните се присъединиха към Алианса през 2004 г. Представители на тези страни посочват и че сред седемте латвийски войници, които загинаха на мисии в Афганистан и Ирак, имаше и говорещи руски.


Все пак от случилото се с Крим са научени някои уроци. "Научихме, разбира се, че не ставаше дума само за лоялност, но и че (на украинските военнослужещи) бяха разпратени фалшиви заповеди, а по време на кримската операция комуникациите бяха блокирани," казва Янис Гарисонс от латвийското министерство на отбраната. Латви дори промени закони, за да задължи командири да оказват съпротива в подобни ситуации. Гариносн обаче каза, че най-простата стъпка е направена много преди анексията с въвеждането през 2008 г. на процедура на одобряване на "всеки, който се присъединява към въоръжените сили, от редник до генерал."

Ключови думи към статията:

Коментари (150)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Ъ-ъъ, винаги едно на ум кой е новият президент на България Румен Радев.

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4773 Неутрално

  Палачинката се обърна вече.
  КАЧАЦИТЕ, демек ДЕЗЕРТЬОРИТЕ дезертирали в Русия
  вече си правят сметката как да ДЕЗЕРТИРАТ ОБРАТНО В УКРАИНА
  Зер, пред перспективата от мизерията и скъпотията
  на живота в Русия, този на НАТОвски военослужащи
  с БЕЗВИЗОВ ДОСТЪП до ЕС и ЦЕЛИЯ СВЯТ,
  като УКРАИНСКИ ВОЕННИ вече е по-притегателен.
  По-притегателен дори за етническите руснаци
  Дори за руснаците в Русия....
  Впрочем,
  За НЕЗАВИСИМОСТТА на САЩ
  са воювали и са я отвоювали ГРАЖДАНИ НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  Ами то и в НС - половината са приятели на Русия.Волен Сидеров даже беше награден с руския орден „Звезда Отечества”и за него със сигурност може да се каже,че клетвата му в НС да защитава българските интереси е вятър работа.И нищо,че сме в НАТО в анкета на „Галъп интернешънъл“,42% от българите искат Русия да ги защитава при евентуален военен конфликт.Не знам какъв резултат ще се получи,ако се направи една анонимна анкета сред българското военно офицерство с въпрос - Трябва ли България да е член на НАТО!?Може да се получат доста втрещяващи резултати от уж на пръв поглед лоялен член на НАТО и ЕС.

 4. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3408 Неутрално

  "Години преди анексията на Крим панел..." , "Панелът го пита какво би направил, ако Русия и Украйна започнат война помежду си."
  що се мъчат с тоя гугъл транслейт , ами не дадат линк просто .
  https://www.yahoo.com/news/why-ukrainian-forces-gave-crimea-without-fight-nato-061847289.html

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 7 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1153 Неутрално

  Заместник-командир на флот не съществува като длъжност. Има заместник-командващ флота, сухопътните войски, ВВС. Има заместни командир на взвод, рота или друго войнско подразделение. Така както парашутистите на кацат а се приземяват след скок. Това по повод маневрите край Ново село. Не е зле да се консултират пишештите братя преди да публикуват нещо, особено когато е очевадно, че не са наясно с материята.

 7. 8 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 243 Неутрално

  Днес в САЩ ще се гласува новият законопроект H. R. 3203 с който мощно ще се усилят санкциите срещу режима в Кремъл. Днес ще бъде началото на края на Путлер и компания.
  Както много пъти съм казвал, накрая гладна Масква ще върне Крим на Украйна и ще плаща репарации.

 8. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 10 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#1] от "Lemmy":

  И какво от това? Да чуем опорката плийз 😁

 10. 11 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#10] от "БГ":

  Ето това е опорката:

  А как САЩ използваха Ал Кайда и ИД за да унищожат Сирия и половината Близък изток?
  —цитат от коментар 9 на БГ


 11. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 13 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#11] от "cristo_n":

  Разбира се, нищо че САЩ чудодейно спряха подкрепата за демократичните сърцеядци сред които беше и фронта Ал Нусра поделението на Ал Кайда. Сигурно аз сринах Сирия...

 13. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  Това е реалният тест за всеки човек - на чия страна ще застанеш, ако има война.
  В Украйна просто е имало прекалено много руснаци.
  Да му мисли Мркел с толкова много нови непокръстени "германци".

 15. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 17 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 804 Неутрално

  През 2014 повечето хора в Украйна не можеха да повярват, че Русия ще воюва с тях и ще анексира Крим, макар да е гарант за териториялната цялост на страната им. Сега обаче са наясно и вече нямат илюзии. Сред участниците в антитерористичната операция в Източна Украйна има много етнически руснаци - украински патриоти. Путин успя да ликвидира русофилията сред съседите си по един наистина ефективен начин.

 17. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3408 Неутрално

  Днес в САЩ ще се гласува новият законопроект H. R. 3203 с който мощно ще се усилят санкциите срещу режима в Кремъл. Днес ще бъде началото на края на Путлер и компания.Както много пъти съм казвал, накрая гладна Масква ще върне Крим на Украйна и ще плаща репарации.
  —цитат от коментар 8 на shumnalia

  разбира се
  "Ръководителят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер призова спешно да се обсъдят ответните мерки на Брюксел, ако европейските компании бъдат засегнати от антируските санкции на САЩ, пише "Файненшъл таймс". Изданието разполага с документ, който е подготвен за заседанието на Еврокомисията на 26 юли.
  В документа се отбелязва, че Брюксел "трябва да е готов да действа още в близките дни", ако САЩ вземат мерки, "без да се отчете безпокойството на ЕС". Документът предвижда ЕК да получи от Белия дом "публично или писмено уверение", че Вашингтон няма да въведе санкции по начин, който да засегне интересите на ЕС.
  Американският президент Доналд Тръмп подкрепя законопроекта за въвеждането на нови санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея, заяви говорителката на Белия дом Сара Сандърс. Тя допълни, че "Вашингтон е в полза на по-твърда позиция срещу Русия, особено по отношение на въвеждането на тези санкции".
  Според "Файненшъл таймс" Юнкер виждал и друга опция пред Еврокомисията. Тя била да се използва законодателството на ЕС, за да се попречи на мерките на САЩ да бъдат "признати и прилагани" в Европа, и да се подготвят "ответни мерки в съответствие с правилата на Световната търговска организация".
  Тези ходове на ЕС отразяват дълбоките притеснения, че американските мерки могат да засегнат европейските енергийни компании , участващи в свързани с Русия проекти, включително газопровода "Северен поток 2" за допълнителни подводни тръби за доставки на природен газ от Русия към Германия. "

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 18. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 20 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Искат ли руснаците война...
  https://www.youtube.com/watch?v=vWLvURis0iQ

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 20. 21 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Както и това...
  Страна рабов...
  https://www.youtube.com/watch?v=LoPHGDlOr0k

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 21. 22 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 872 Неутрално

  До коментар [#9] от "БГ":
  До коментар [#10] от "БГ":
  До коментар [#13] от "БГ":

  Хех, разбрахме за САЩ. Нещо по темата за Русия-Украйна-Крим има ли да кажеш ?

 22. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  Днес в САЩ ще се гласува новият законопроект H. R. 3203 с който мощно ще се усилят санкциите срещу режима в Кремъл. Днес ще бъде началото на края на Путлер и компания.Както много пъти съм казвал, накрая гладна Масква ще върне Крим на Украйна и ще плаща репарации.
  —цитат от коментар 8 на shumnalia


  И Юнкер каза, че ако този закон се приеме в предлагания вид, ЕС ще предприеме действия срещу САЩ.
  Вие американец ли сте или сте жител на държава от ЕС.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 24 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#8] от "shumnalia":
  Ето чети:
  https://news.bg/world/yunker-iska-otvetni-merki-na-es-pri-novi-antiruski-sanktsii-na-sasht.html

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 25 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 825 Неутрално

  НАТО подценява ситуацията и в БГ. нашите комунетата са лоялни на русия а не на българия.

 25. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  До коментар [#25] от "ck2013":

  Става ясно кой на кого е лоялен, когато някой напише България с малка буква а НАТО с главни.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  Разбрахме, какво са правили руснаците с украинските военни. Не разбрахме обаче какво правеше Мартин Олбрайт с Хачим Тачи. Може би за да не загубим детската аудитория

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 29 Профил на iah27527880
  iah27527880
  Рейтинг: Неутрално

  Т.е. самите украински военни анексираха Крим, а украинските граждани на Крим сами си избраха да се присъединят към Руската Федерация. Така става когато нелегитимна върхушка завзема властта с въоръжен преврат - народът отказва да я припознае. Сега същата тая власт води война срещу собствения си народ.

 29. 30 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Украинците са това което са вардарските македонци, нация създадена от съседите и болшевишкия режим с език ополячен руски диалект. Това е по скоро добре за нас, от една страна остатъчна Украйна е буфер между Европа и Русия, вероятно бъдеща колония на съюза ни, от друга някакво възмездие за ролята на Руската империя и СССР в създаването на македонизма.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 30. 31 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Продажният режим на янукович даде всичко от себе си украинската армия да е по бели гащи и в Крим и в Донбас. Само 6 хиляди боеспособни войни от обща численоност на армията 41 000. Едно дивизонно учение за близо 20 години. И бол генерали с ордени и медали получени за нищо които в значителната степен бяха верни на раззия.
  Но тази вече умря. При пълномащабна война, Украина и с пъти, пъти повече по-мотивирана и не се знае кой-кого.

 31. 32 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 213 Весело

  Рублофилите обожавате да говорите колко измислена държава е Украйна, но всъщност Русия е измислената държава.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 32. 33 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  До коментар [#7] от "citoyen":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Те не са наясно с нищо! Просто си драскат!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 33. 34 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2224 Неутрално

  - Защо воювате в Донбас и Луганск?
  - Защото там има руски войници!
  - А защо не воювате в Крим?
  - Вие луди ли сте?! Там наистина има руски войници!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 34. 35 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4659 Неутрално

  До коментар [#30] от "gripen":
  Украинският език е естествено явление.
  Руският език е изкуствено създаден от смесването на славянски, татарски, угрофински, немски и скандинавски думи. Затова няма диалекти. Какво е "каникулъй"? Това славянска дума ли е? Друг път!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 35. 36 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#11] от "cristo_n":Разбира се, нищо че САЩ чудодейно спряха подкрепата за демократичните сърцеядци сред които беше и фронта Ал Нусра поделението на Ал Кайда. Сигурно аз сринах Сирия...
  —цитат от коментар 13 на БГ


  Интересувал ли си се на територията на днешна Сирия колко войни са се водили, откога се водят войни, откога се колят сунити и шиити, едно племе коли друго и т.н. От преди Мохамед да се пръкне това се случва и много, ама много преди Америките да бъдат дори открити... И винаги е настъпвал мир за известно време, когато някой вземе властта и успее да елиминира всичките си противници, и мирът продължава докато противниците му (и роднините на избитите от него) не събрат достатъчно сили за да му скокнат. Арабският свят е в средновековието все още - това е! САЩ могат и да подпомогнат някой с оръжие (при това леко оръжие), но не могат да накарат няколко десетки хиляди хора да воюват, ако те не искат и не са настроени да прережат врата на своя диктатор.

 36. 37 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 227 Неутрално

  До коментар [#30] от "gripen":

  Има малка историческа разлика-от поне хиляда и триста години българите и сегашните македонци са един народ и са живели в една държава с изключение на последните сто години.Българи никога не са воювали срещу македонци, пак поради горната причини.Българи и македонци са се самоопределили като един народ на честен референдум за българска екзархия.Украйна е в русия двеста години след доброволното и влизане там при хетман Хмелницки, но веднага при Мазепа прави опит да напусне.Следват непрекъснати въстания срещу руската власт.Киев е пален два пъти от руснаците, ние нито веднъж не сме палили Охрид, напротив.Истината е че в Украйна има много етнически руснаци заселени основно при соца поради индустриализацията на страната.Дядовците на тези сепаратисти воюващи в донбас не са родени в украйна, а в русия.Ние и сърбите сме много по близки отколкото руснаците и украинците, поради географски причини - руснаците са смест от европеиди и азиатци.Така че да се сравняват българи и македонци аналогично с руси и укри е обида за българите, нищо общо няма нашата и тяхната история.Ние сме братя с македонците, а те са два народа живяли в една империя.

 37. 38 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  През 2014 повечето хора в Украйна не можеха да повярват, че Русия ще воюва с тях и ще анексира Крим, макар да е гарант за териториялната цялост на страната им.
  —цитат от коментар 17 на stein

  Всъщност през 2014-а повечето кримчани видяха какво се случва в Киев, как бандеровците безчинстват, и снайперисти стрелят по украинци, както и в други градове, където украинци бяха изгаряни живи и обстрелвани от въздуха от свои и избраха сигурността на РФ. Същото опитват да направят и в донецка и луганска област, но понеже не са самостоятелна политическа и териториална единица и не могат да вземат такива решения. И понеже в момента не може да се напише нещо хубаво за останалата част на Украйна, в която властта е дадена на престъпници (както САЩ вече са правили в Италия и други страни по време на ВСВ), затова се претопля манджата с разни стари информации...

 38. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 39. 40 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 243 Неутрално

  До коментар [#35] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Малка корекция, руският език е 100% старобългарски. Ние сме им го дали като сме им пратили наши попове, всеки с наръч богослужебни книги на СТАРОБЪЛГАРСКИ! Приказки за църковнославянски, славянски и тем подобни глупости са единствено руска измишльотина за да размият истината, а тя е че говорят на старобългарски!
  Малка Португалия е дала езика на голяма Бразилия преди грубо 400-500 години и затова разликите са малки.
  България е дала езика на финландските племена населяващи Московия и на север от нея, но понеже това е станало преди грубо 1000 години, езиците са с по-големи разлики. Основно българския се е развил и е станал много по-съвършен (избавили сме се от падежите, глаголните ни времена са се увеличили) и се е превърнал в единствения аналитичен език сред славянските езици (всички останали са останали синтетични).

 40. 41 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Рублофилите обожавате да говорите колко измислена държава е Украйна, но всъщност Русия е измислената държава.
  —цитат от коментар 32 на Светлото бъдеще

  Да бе държава на 1000 години била измислена а пръкналата се като Украинска съветска социалистическа република била истинска. За такава псевдо държава наистина не си заслужава да се умира защото сама ще се разпадне.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 41. 42 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2409 Весело

  "Не разбрахме обаче какво правеше Мартин Олбрайт с Хачим Тачи."

  Ами изпълняваше девиза на хипитата от 60-те години на миналият век , като не правеше война!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 42. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 44 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  До коментар [#4] от "xm...":
  :)

  Мърфи е оптимист!
 44. 45 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Забавно е да гледаш жалби за неща, които са напълно очевидни и нормални - геополитика се казва това.

  Укрите вместно да хленчат пред медиите, да се захващат и да вербуват украинските малцинства в Русия, пък дано успеят да съборят тая империя на злото, от която редколегията на Дневник сън не може да хване.

 45. 46 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 243 Неутрално

  [quote#41:"Julian Mall"][/quote]

  Киевска Русь, това е Украйна! Староруския или русински език, който се е говорил и винаги си е бил народен език в Киев това е Украинският език.
  Това, че в Московия, където се е говорело на финландски са приели старобългарския език за държавен при покръстването си и са откраднали буквално името си руснаци от Киевска Русь (т.е. от Украйна) не прави Московския хаганат по-лигитимен от Украйна.
  За тези които не им е ясно, ще поясня, че славяни основно са Беларус, Украйна, Полша, които дълги години са били и една държава. Езиците им са много близки. Руснаците са много повече финладски племена и много по-малко славяни, говорят на финизиран старобългарски и мразят украинския език (езика на Киевска Русь), защото той е много по-близък до полския и беларуския, отколкото до старобългарския и тръдно го разбират.

 46. 47 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#45] от "tsu":

  споко, тя тая империя сама ще падне

 47. 48 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#46] от "shumnalia":

  Швеция на фински е Руотси. демек името рус идва от названието на шведските викинги дадено им от местните фински племена.

 48. 49 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#41] от "Julian Mall":

  Само дето първите няколкостотин години - от 9-ти век до 12-ти век - са всъщност история на Украйна, а не на Русия. После, след завладяването на Киевска Рус от монголите, киевските благородници бягат на север, далеч от "пътя на народите", като пренасят със себе си българския църковно-славянски език, на който е говорила висшата класа (подобно на латинския, който са използвали в католическа европа), и с това се формира и "руския" език. Това обуславя близостта с българския език и усещането на по възрастните хора, че руския език е като развален български. Също и е причината за разликата между украински и руски език - първия е бил езика на Киевска Рус, а втория е бил на благородниците - книжовния език.

 49. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 51 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#49] от "cristo_n":

  в украинския език има много думи характерни за българския, но не за руския
  например чух на украински е чув, а на руски слишал
  на руски се ползва една дума дядя за чичо и вуйчо, а украинците имат стрийко и вуйко,

 51. 52 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  Тук бъка от лингвисти и историци. Развиха си тезите, че руският език не е никакъв славянски, а смесица от немски, угрофински и още някакви си, че Русия е в Украйна, а това, дето се именува Русия, е нещо си там друго - абе, не е ясно какво точно, ама много кофти работа и трябва да изчезне, да се затрие и да бъде унищожено. Това и за скеч не става - много е пренавито!

  Мърфи е оптимист!
 52. 53 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Два въпроса.
  Мислите ли, че ако зелени човечета, говорещи руски, дебаркират във Варна или Бургас, нашият главнокомандуващ ще заповяда да дадем отпор?
  Мислите ли, че ако това се случи ще се намери поне една българска рота да даде отпор на агресора без заповед от главнокомандуващия, ей така от патриотизъм? Просто да си изпълнят дълга.

  ПП. Въобще не ви питам каква позиция ще заеме партия Атака, или АБВ, или БСП. Не ви питам дори за ГЕРБ.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 53. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 55 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#41] от "Julian Mall":

  Московоето е на 500, но пак не е държава.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 55. 56 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 213 Весело

  Хаха, колко много лакмуси има да се видят русоробите.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 56. 57 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  "Комуняку на гиляку"

  Това е лозунгът на бандеровците. Комунистите на бесилото не се казва руснаците на бесилото. Този лозунг е много стар. Не националността а комунизма е разделителната линия между украинци и руснаци от времето на Сталин.

  подпис
 57. 58 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Когато в Плиска и Преслав са говорили на български и са писали на български с българска азбука, в киев също са говорили на български и са писали на българска азбука.Църквите им са строени от тези които са строили в Плиска и Преслав, само че с размер пропорционално по малък на размера на столичните църкви, тъй като са били провинциални български църкви.Не знам дали киев е бил под управлението на българския цар, но духовенството му е било българско със сигурност до падането ни под гръцко иго, тогава църквите вкиев са преосветени от гърцки духовници и са извършени някои промени в конструкцията на сградите за да съответстват на гръцкия църковен ритуал.И това се открива сега , в последните десетина двадесет години от украински архиолози, които са правили разкопки на десетинната църква, първата им каменна църква и на света софия.Установява се че не са кръстокуполни, а базилики, достроени по късно и че базиликалната част е испълнена по същия начин като плисковските и преславските църкви, и печатите по тухлите са от български майстори.И естествено тъй като и украинците са същата стока като руснаците веднага почват ревове-ама това били прости български провинциални църкви и извода-щом са български няма начин да е нямало украински-само че дървени затова няма следи.Нашата попщина е управлявала киев до влизането им в русия преэ 16 век.А славяни няма- има словени, с което се обозначават етническите групи на балканите говорещи на български диалекти в първата българска империя-българословните.

 58. 59 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 2848 Любопитно

  В момента съм на гости в западната част на Украйна при хора, които дори не говорят добре украински и избягаха от Донецк.

  подпис
 59. 60 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  До коментар [#54] от "Binko Georgiev Binev":
  Във всяка професия е така. Който си разбира от занаята е в състояние да го изложи така, че да стане ясно и за нас, "умствено недоразвитите, дето сме на заплатка при цаяр" (какво ли е това). Който не, ще изсипе куп факти и то така, че хем да стане ясно колко е умен, хем да не стане ясно какво точно иска да каже с това. А който не е слушал мама до седмата си година, че така с опоненти не се разговаря, защото е ....неучтиво да го наречем, иначе модераторите го трият, е на такъв и господ не може да помогне. Което Бинчето не е научил, Бинко никога няма да научи. До тук! Нямам база за дискусии с теб!

  Мърфи е оптимист!
 60. 61 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#58] от "rexdog2004":

  Когато се е оформяла историческа наука ( 15-16-17 век) за тях е било немислимо да признаят, че има толкова огромно българско влияние. Затова глупаци като Мавро Орбини измислят славяните. За съжаление, дори и лъжа, дори и знаейки че е лъжа, тази тема още е масово наложената.
  Не е шок, предвид това, че голите секс статуи са се криели от набожните "учени".

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 61. 62 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Инсталирайте някакъв автоматичен коректор или назначете грамотен редактор, защото количеството правописни и технически грешки в текстовете ви става отвратително голямо.

 62. 63 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#60] от "султана глаушева":

  е, както искате

  аз чета и се смея на глупостите на гсоподарите ви.

  например Валентина Матвиенко иска за закрива студентските общежития в Русия и студентите да си купували малко билищша от по 50 квадрата в Москва и Питер

  https://ria.ru/society/20170710/1498215653.html

  от това не се ли разбира кой иска да затрие матушката ви?

 63. 64 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 227 Неутрално

  От донецк избягаха къмто три милиона-половината си отидоха в роднините си в русия, другите в украйна.Не знам дали е извършван терор върху руснаците живеещи в донбас, но сега със сигурност се извършва етнически геноцид над милионите украинци живеещи в сепаратиските райони.Има си много ясни исторически документи от царска русия за това в кои райони са живеели руснаци и в кои украинци-това са списъците на крепостните селяни, там са описвани с етническата им принадлежност.Прави впечатление че границата им съвпада с границата на русите с куманите.В сегашна украйна с руско население от време оно, т.е. с крепостни руси е само района на славянск.Донецк е град създаден преди 150 години и до обособяването му в украйна е бил миньорско селище с десетина хиляди души.Развива се основно през соца като промишлен център, а руснаците там са дошли след 1950 година при възстановяването му от войната, така е в цяла източна украйна.В руската част от другата страна на границата украинците са около 30-40 %.

 64. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 66 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 682 Неутрално

  [quote#41:"Julian Mall"]
  —цитат от коментар 46 на shumnalia
  Киевска Русь, това е Украйна! Староруския или русински език, който се е говорил и винаги си е бил народен език в Киев това е Украинският език.[/quote
  Изобщо си нямаш понятие от история, ама изобщо. Киевска Рус води началото си от изток, а не от запад, за това тя е управлявана почти изцяло от династия Рюконови. През 882г от столицата Новогорд династия Рюконови тръгва на 'поход' по линията Смоленск и Любеч - така стигат до Киев. Там династия Рюконови слага Олег за княз. 'и седна Олег в Киев и каза - нека това бъде майката на руските градове'.
  Това са летописи от древна руска литература, а бай ганьо седнал да дава акъл кой какъв бил. Ако не знаеш как е възникнала тази 'украинска държава' - сега вече знаеш. Това е все едно някой руснак да каже, Хан Аспарух макар и син на Хан Крум не означава, че Аспарух е основател на българска държава, може да е основал и македонска ахахаха.
  Освен това напиши в Гугъл 'киевска рус' и виж какво ще ти излезе на картинки, това е държава разделена на 10 княжества, киевска рус не е едно кнажество или царство(като България). Това са 10 княжества, практически независими, Смоленское княжество през средата на 11 век каква държава е украинска или руска, че не знам ? ахахахаха

 66. 67 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#65] от "султана глаушева":

  да, моя грешка

 67. 68 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 682 Неутрално
 68. 69 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#66] от "deutschland":

  Кви са тия Рюконови? тях и гугъл не ги знае

 69. 70 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#66] от "deutschland":

  Системата на управление на тези източнославянски княжества е доста особена.
  така че е отделен въпрос дали са били една държава или отделни княжества
  имало е един велик княз в Киев, останалите са били само князе на уделни княжества и са се въртели между княжествата, така че по-скоро могат да се възприемат като наместници на великия княз

 70. 71 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Ето какво пише в популярната руско украинска литература - Десятинная церковь является первой каменной церковью Киевской Руси, которая была возведена византийскими и русскими мастерами в честь Рождества Богородицы в 988-996 годах.А ето в археологическата , но пак търсят да залепят нещо гръцко, не може да са били наша епархия в източните български провинции - А дело в том, что мы теперь совсем по-другому смотрим на Десятинную церковь, поскольку она оказывается, в свете последних исследований, памятником не столичной константинопольской архитектуры, а довольно провинциальной постройкой. Сегодня Десятинная церковь предстает перед нами не крестовокупольным храмом, а купольной базиликой, восходящей своими корнями к балканской (может быть, болгарской или греческой) архитектуре. Следующий момент, который меня поразил в системе доказательств коллег из Софийского заповедника: по их уверению, совершенно идентичными на основании химических анализов оказываются поливные плитки из Десятинной церкви и Софии Киевской. На самом деле, плитки Десятинной церкви тоже ни с чем не спутать, они имеют аналогию только в болгарском Преславе [Иоаннисян О.М. О происхождении традиции убранства полов поливными керамическими плитками в средневековой архитектуре славянских стран (Преслав-Киев-Гнезно) // Средневековая архитектура и монументальное искусство. СПб., 1999, с. 25-31]

 71. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 72. 73 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  Ройтерс се е заела да търси и разпространява случай на дезертьорство от украинската армия главно на войници и офицери етнически руснаци. Дезертьорството от който и да е извършено поставя дадена армия в случая украинската, в неизгодно положение от морална гледна точка. Изглежда Ройтерс точно това цели. А има толкова много обратни примери , когато етнически руснаци служещи в украинската армия осъждат агресията на Москва и проявяват готовност да се сражават срещу руските нашественици. Ройтерс такива не търси.
  Човек неволно си задава въпроса в конфликта между агресора Русия и жертвата Украйна Ройтерс на коя страна застава?
  Въпросът ми е риторичен.

 73. 74 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#66] от "deutschland":

  Руската пропаганда не хваща дикиш.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 74. 75 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  До коментар [#66] от "deutschland":
  Рюриковичи, не Рюконови :)

  Мърфи е оптимист!
 75. 76 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 227 Неутрално

  А може би тука е истината-след падането ни под гръцко иго у нас са разрушени всички църкви с цел да се заличи спомена от първата балгарска империя - Считается, что до нас достигло очень мало памятников эпохи Первого болгарского царства (до 1018 г.). В чем причина этого?
  Здесь мы сталкиваемся с неожиданным, с точки зрения «учебника истории» даже сенсационным, фактом. Оказывается, что их систематически уничтожали.
  Кому и зачем это понадобилось? Ниже мы постараемся выяснить некоторые детали старых событий, приведших к исчезновению огромного количества материальных свидетельств религиозной и культурной действительности времен болгарских царей Петра, его сыновей Бориса и Симеона, и последовавшего за ними Самуила .
  Исследования последних десятилетий показали, что в начале XI в. почти все памятники церковной архитектуры в центральных, западных и юго-западных районах Балканского полуострова были разрушены до оснований или по меньшей мере были сделаны негодными для богослужений путем разрушения их куполов и алтарей (ЧИЛ4 с. X).
  Обычно церкви рушились от землетрясений или в результате военных действий. Может быть, к гибели церквей привели ожесточенные войны, которые велись именно в конце X и начале XI в. на этой территории?
  Однако характер повреждений свидетельствует о том, что ответы на эти вопросы отрицательные:
  «Аналогия в способе разрушения исключает возможность того, что оно произошло в результате природных бедствий или военных действий, и подтверждает предположение, что разрушения осуществлялись систематически и по заранее подготовленному плану.» (ЧИЛ4 с. 110)
  Например, византийский император Иоанн Цимисхий в 971 г. (примерно во время войн против Святослава Киевского) захватил болгарские столичные города – Плиску и Преслав. И тут же церкви в них подверглись перестройке. Затем, после их повторного завоевания Византией в начале XI в., церкви уже разрушили до оснований (ЧИЛ4 с. X). Масштабы этих действий поистине внушительные: разрушения охватывают сотни церквей! Чудом уцелевшие можно сосчитать по пальцам, причем только одной руки, а их фрески были уничтожены или замазаны известью

 76. 77 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#75] от "султана глаушева":

  Рюрик е варяга, т.е викинг. Смешно е, че руснаците се опитват да го порусначват.

  Рюриковичи е еднакво жалко спрямо Рюконови.
  Основните окончания във викингския са били на син и дъщеря, но Рюрик не е руско име.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 77. 78 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Давам едно решение на проблема с Крим:
  Русия, Украйна и Белорус да се обединят в федерална държава (както е Германия)

 78. 79 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Няма разлика между украйнци, руснаци , белоруси, ... то и българите не сме много далеч.

  Разделянето се прави от глобалните сили за да има напрежение в региона , война и убииства.
  " Разделяй и владеи" - най-важния принцип за управление

 79. 80 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#78] от "WWW":

  И на това ще му дойде времето, не препирай!!! :-)

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 80. 81 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  До коментар [#77] от "Светлото бъдеще":
  Аз в тази дискусия не участвам. Беше само чисто фактическо уточнение към deutschland, защото не му намират "рюконови" в търсачките. Иначе дискусията е абсурдна. В статията иде реч за дезертирали украинци от армията и преминали на руска страна. И от там тръгва някакъв лингвистично-изторически спор що за език бил руския, що за държава била Украйна и Русия и какви ли не абсурди. Нерде Ямбол, нерде Стамбул! Или иначе казано:от дърветата не виждаш гората! Не е за мен, аз съм технически човек, дето разбира кратки, ясни и точни приказки по същество!

  Мърфи е оптимист!
 81. 82 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#8] от "shumnalia":

  Надай се, надай се и днес и утре и даже в други ден!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 82. 83 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  До коментар [#77] от "Светлото бъдеще":
  исторически, не изторически, печатна грешка

  Мърфи е оптимист!
 83. 84 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  Тук бъка от лингвисти и историци. Развиха си тезите,!
  —цитат от коментар 52 на султана глаушева


  И аз съм изненадан от наличието в този форум на компетентни лингвисти и историци, но за разлика от теб изненадата ми е приятна. Задълбочено и начетено обясниха нещата около Русия и Украйна и съответно за украинския и руски език. Общо взето това , което писаха ми е известно, но научих и доста нови неща, за което им благодаря.
  А ти не бързай да отричаш развитите тези, а се учи. Зная , че ще изпаднеш в положението на македонец с промито съзнание, вярващ , че е потомък на великия Александър Македонски, на който му се съобщава , че дедите му са били българи. Подобно е , когато на дете се каже , че родителите му, които го отглеждат не са истинските. Но истината рано или късно трябва да се познае, а не да се бяга от нея.

 84. 85 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#78] от "WWW":

  демек Русия да глътне Украйна и Беларус?
  и те да се подчинят на царя ви

 85. 86 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 822 Весело

  До коментар [#35] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Въобще няма такава дума "каникулъй", даже на иврит.......

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 86. 87 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#41] от "Julian Mall":аре стига повтаря тия глупости като соцрадиоточкаСкоропадски и петлюра да не би да са от УССР?аман от такива идиоти като вас,аре бегай си у Москва и не се връщай в България, леке рускоза такива като вас в България място не трябва да има
  —цитат от коментар 43 на Binko Georgiev Binev

  Ами такива като Петлюра и Скоропадски е имало една сюрия по това време в бившата Руска империя и те не са създали нищо трайно, даже помашката република в бившата Източна Румелия е просъществувала по-дълго. Да не говорим че територията която временно са владеели е била съизмерима с тази на бащицата Махно и защо той да няма държава макар и да е анархист щеше ди измисли друго име като "Волыня"?!

  До коментар [#43] от "Binko Georgiev Binev":

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 87. 88 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  До коментар [#84] от "tacheaux":
  Дискусията няма нищо общо с проблематиката на статията. Това и само това е моето мнение. Не участвам в нея. Казах си само мнението за дискусията като такава, както и за обидните квалификации към моята личност. Нито повече, нито по-малко.

  Мърфи е оптимист!
 88. 89 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#87] от "Julian Mall":

  ами то и армията на Махно се е наричала Революцио́нная повста́нческая а́рмия Украи́ны[4] (РПАУ)

 89. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 91 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  До коментар [#46] от "shumnalia":
  До коментар [#49] от "cristo_n":
  До коментар [#66] от "deutschland":

  Престанете с идиотиити си! Никаква древна Украйна няма! Това понятие първо като географско са появява чак в края на 19 век. Все едно ние да претендираме че сме съоснователи на Римската империя защото е владяла земите ни!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 91. 92 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#91] от "Julian Mall":

  Италианците си претендират, че са наследници на римляните.

  да ви превеждам ли Фратели Италия

 92. 93 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 976 Неутрално

  В Крим се случи най нормалното нещо на света. Блудният син се върна при баща си.

 93. 94 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3205 Неутрално

  Давам едно решение на проблема с Крим: Русия, Украйна и Белорус да се обединят в федерална държава (както е Германия)
  —цитат от коментар 78 на WWW


  Има и друго решение:
  Русия се разпада на съставните си части. Украйна и Белорус остават като независими държави заедно с още 10-15 суверенни държави бивши републики от разпадналата се руска империя или както официално сега се нарича федерация. Руският империализъм е погребан и народите, освободили се от руско господство заживяват мирно и съзидателно, без страх от нечии агресии.

 94. 95 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#91] от "Julian Mall":

  Между другото, интересно зашо и в Фратели Италия е споменато как казаците пият кръв, защо ли?

 95. 96 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#87] от "Julian Mall":ами то и армията на Махно се е наричала Революцио́нная повста́нческая а́рмия Украи́ны[4] (РПАУ)
  —цитат от коментар 89 на Binko Georgiev Binev


  И какво оттова?

 96. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 97. 98 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#94] от "tacheaux":

  Татарстан още 1991 година гласуваха на референдум за независимост,

 98. 99 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#97] от "султана глаушева":

  А как бихте искали да се отнасят с привърженици на руския нацизъм като вас?

 99. 100 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Il sangue d’Italia,
  Il sangue Polacco,
  Bevé, col cosacco,
  Ma il cor le bruciò.

  Защо в последния куплет на италианския национален химн се пее, че казаците са пили кръвта на Италия?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK