Адхокрация, или какво точно означава да имаш "връзки в Кремъл"

Руската адвокатка Наталия Веселницкая в Москва през ноември миналата година.

© Reuters

Руската адвокатка Наталия Веселницкая в Москва през ноември миналата година.За Москва ли работи адвокатката, която се срещна с Доналд Тръмп-младши, или не? Може би по малко и от двете.


На повърхността аферата около Доналд Тръмп-младши изглежда също толкова странна, колкото и участниците в нея. Корпоративната руска адвокатка, която според него имала компромати за кампанията на Хилъри Клинтън. Руско-азербайджанският поп идол Емин Агаларов, чийто публицист осъществява връзката с Тръмп-младши, а самият той е син на милиардера от недвижима собственост Арас Агаларов, когото някои наричат руския Тръмп.


Агент на Кремъл ли е Наталия Веселницкая – руската адвокатка, срещнала се с Тръмп-младши – или просто опортюнист, опитващ се да измами клиент? Тя самата отрича да има връзки с руското правителство и пред NBC News заяви, че нито има, нито е търсила информация, която да навреди на Клинтън. Но всъщност двете позиции не се изключват взаимно. В Путинова Русия всеки потенциално е "хибрид": този, който изглежда, че е, и едновременно – инструмент на правителството.
Използването от държавата на хора по този начин като инструменти изглежда немислимо, при положение че тя има дипломати, шпиони и други професионалисти, на които да разчита. Но за Кремъл това е само проформа. И докато западните страни не го разберат, ще продължат да се озадачават от руснаците в тях.


На пръв поглед Путинова Русия изглежда като всяка друга страна. Има всичките познати институции: кабинет и министри, двукамарен парламент, конституция, съдилища, ченгета и консулства. На практика нещата са много различни. Путин продължи започнатото от неговия предшественик Борис Елцин, който обстреля с танкове собствения си парламент – отслабване на институциите на Русия. На тяхно място, особено на върха на системата, има нещо, което повече прилича на царски двор.


Личните контакти с Путин са най-ценната валута


Това е лоша новина за много хора. Външният министър Сергей Лавров например, макар и легендарен в международните кръгове на дипломацията, няма истинска връзка с Путин. Затова въпреки годините му на служба и несъмнена, макар и понякога сприхава компетентност, неговото влияние върху външната политика всъщност е пренебрежимо.


Но това открива възможности за други. Това, което е възникнало, е адхокрация (от латински: ad hoc – нещо, създадено специално за някаква цел; не защото има нужда от него по принцип), в която на хората се възлагат роли, ако и когато има нужда. Нещото от значение не е формалната ти позиция, нито официалното ти място в йерархията, а личните ти връзки – особено със самия Путин – и това доколко си полезен и сговорчив. Когато Кремъл искаше да построи нов палат за Путин например или когато имаше нужда от пари за зимните олимпийски игри в Сочи, вместо да вдигне данъците, се обърна към богатите олигарси и очакваше от тях да "допринесат". В крайна сметка всеки знаеше, че това беше цената да останат в играта.


Тези навици присъстват и в геополитиката и дори войната. Когато Кремъл се готвеше да завземе Крим и осъзна, че няма нужните агенти на място, се обърна към бизнес магната ултранационалист Константин Малофеев. Той изгради съюз с местни политици и фигури от подземния свят и реално постави полуострова в ръцете на Путин.


Хибридни връзки


Тези хибридни връзки всъщност могат да се открият във всяка сфера на действие на държавата. Държавната медия е двигател на пропаганда. Частните банки и бизнесмените в общи линии са такива, за каквито се представят, но през тях минават пари, предназначени за приятелски настроени чуждестранни лидери и политици, когато Кремъл поиска. Все повече виждаме дори организираната престъпност да бъде използвана за подривна дейност в Европа. Политиката за цели региони се възлага на доверени поддръжници. Изглежда, че Сирия е в ръцете на министъра на отбраната Сергей Шойгу. Бившият съветник на Путин Владислав Сурков отговаря за Украйна. Балканите, изглежда, са дадени на секретаря на Съвета за сигурност Николай Патрушев.


В този контекст идеята Веселницкая да е опровержим посредник не е напълно невъзможна. Но компроматът изглежда така и не се е материализирал. По-скоро по думите на Тръмп-младши тя е давала празните обещания, за да си осигури срещата, на която да работи за истинската си цел. Тя е отмяната на закона "Магнитски" от 2012, който забранява достъпа до САЩ и американската банкова система на определени руснаци, обвинени в нарушения на човешките права, свързани със скандален случай на данъчна измама. Оттогава списъкът нараства с имената на още политици, свързани с подобни случаи по света.


През последните 4 години Веселницкая се бори със зъби и нокти срещу закона "Магнитски". Освен това тя представлява – вероятно не случайно – руския бизнесмен Денис Кацив, който е обвинен в пране на пари, дошли от първоначалното пресъпление, в отговор на което е съдаден законът. През май неговата компания се съгласи да плати близо 6 милиона долара, за да достигне споразумение, преди да започне дело.


Как никой става някой


Но в руската адхокрация един никой може да стане някой, ако изведнъж изглежда полезен. Клишето, че Путин като методичен играч на шах премисля геополитическата си игра с десет хода напред, е далеч от истината.


Вместо това той и неговата администрация са опортюнисти. Имат общо усещане за това какво искат: да "направят Русия велика отново", да затвърдят мястото ѝ в света и да блокират всякакви опити за нейния контрол, като държат Запада разделен, разсеян и деморализиран. Те действат, когато видят шанс да осъществят тези цели.


Но това също значи, че има всякакви видове групи, агенции, личности и политически предприемачи, които завъртат свои собствени интриги с надеждата, че ако са успешни, ще спечелят в единствената валута, която наистина има значение в Русия – покровителството на Кремъл.


В това се крие специфичната сложност на новата Русия. До момента на писането на този текст няма публични доказателства, че Веселницкая има формални връзки с руското федерално правителство или със самия Путин. С клиенти като Кацив, връзки с хора като Агаларови и работа в миналото в регионалното московско правителство обаче тя знае как работи системата. Би могла да е агент на правителството, би могла и просто да е работила за собствените си цели, както и тези на клиента си – но е също толкова възможно да е било нещо между двете.


Предприемаческа подривна дейност


В крайна сметка, ако Веселницкая беше успяла да отмени закона "Магницки", щеше да си създаде могъщи и благодарни приятели в Москва. Ако си беше проправила път в кампанията на Тръмп, това със сигурност би заинтересувало Кремъл.


От една страна, този предприемачески подход към подривната дейност е много печеливш за Кремъл. Така се впряга въображението на всякакви различни амбициозни руснаци, което води до множество малки дейности, които Кремъл може да използва, ако сработят, а ако не – да отрече. За държава, която, изглежда, не се интересува от постигането на някаква определена позитивна промяна – да не говорим за създаването на съюзници – а по-скоро цели разпространяването на хаос и неяснота, това е силно оръжие.


Но това също значи, че Русия все повече е отхвърлена. Агент на Кремъл ли е всеки руснак? Разбира се, че не. Но никога не може да знаем със сигурност ни най-малко, защото те могат да станат такъв със задна дата. Всяка руска компания може да е или да стане канал за мръсни кремълски пари; всеки дипломат – шпионин; всеки журналист – пропагандист. В тази епоха на хибридна война трябва да разберем, че всичко в Русия по един или друг начин е потенциален хибрид. Кремъл вижда всичко и всеки като ресурс, който държавата може да използва, ако се наложи.


Не всеки руснак е заплаха


Заради това контакти с хора като Веселницкая имат значение. Поради много причини няма значение дали тя е работила за Кремъл или за себе си, защото ако от уговорките ѝ беше излязло нещо, е малко вероятно Москва да не се беше опитала да я използва. Нещо повече, вероятно тя самата щеше да предостави достъпа си до кампанията на Тръмп на Кремъл, който винаги е готов да награди такива успехи.


Това не значи, че трябва да третираме всеки руснак като заплаха. Значи обаче, че всеки трябва да разбере мътната неяснота на тази модерна политическа война, в която този, който днес е обикновен гражданин, лесно утре може да се превърне в източник за Кремъл. Неразбирането на това, на каквото прилича случаят с Тръмп-младши, е учудващо наивно в най-добрия случай и опасно глупаво в най-лошия.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Весело

  Хубав памфлет. Обогати знанията ми за Русия

 2. 2 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 696 Разстроено

  Още по-тъжното е, че Русия, искайки да бъде "велика отново", не се стреми да стане наистина такава, а хвърля чудовищни ресурси, време и усилия срещу останалият свят с ултиматума "Или ни признайте за велики, или..."
  Толкова е смешно, тъжно, чудовищно идиотско.
  Вместо да си подредят къщата, да последват световната практика, руснаците се занимават само и единствено с РУШЕНЕ.
  Защото едва тогава, когато разрушат целият останал свят, едва тогава Русия ще е част от него :)
  Жалка, мижава, воняща на идиотия страна.
  "руснак" е диагноза за малоценност, липса на лична чест, достойнство, разум, самоуважение, съзидателност....
  Страна на боклуци/вече/

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Тая е в далаверата отвсякъде. Ама по някой път стават едни работи, ... .

 4. 4 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 454 Неутрално


  В Русия който не сътрудничи с царя - бавно умира.

  Еднопосочен билет до Лондон също не е спасение.

 5. 5 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Каква жабешка "славянска" мутра!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 6. 6 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Затова камарата на представителите на конгреса удобри нови санкции срещу кенефа и то само с 2 гласа против. Остава същото да сторят горната камара и конгреса и да видим какво ще е поведението на оранжевото недоразумение!

  Имало едно време ссср...
 7. 7 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 936 Весело

  До коментар [#6] от "citoplast":

  Аха, освен това Тръмп спря финансирането на демократичната опозиция в Сирия.

 8. 8 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Беззаконие и хаос в ранг на държавна политика!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 9. 9 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1208 Весело

  До коментар [#7] от "Федоp Венедиктович Езеpский":

  Значи признаваш, че има такава! Нали бе ушанка! Много сте зле вие ватния "мир"!

  Имало едно време ссср...
 10. 10 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  "На тяхно място, особено на върха на системата, има нещо, което повече прилича на царски двор."

  Само че за разлика от един "нормален" царски двор, в случая не е много ясно кои точно са хората, вземащи решенията.

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5827 Неутрално

  Добро попадение "адхокрация" за Путин. Той като тактик постоянно лавира, а като опортюнист, не се гнуси от боклуци, които му носят печалба...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  " всичко в Русия по един или друг начин е потенциален хибрид. Кремъл вижда всичко и всеки като ресурс, който държавата може да използва, ако се наложи."
  От времето на Сталин нищо не се е променило.

 13. 13 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Русия винаги е била, е и ще бъде в шизофренното състояние на примитивен азиатец с кръгли очи и европеидни черти. Тежък и непонятен разлом на отвратителна и непрестанна измама, хранена от зловеща корупция и масово алкохолно опиянение.

  Navigare Necesse Est
 14. 14 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3168 Разстроено

  Расия е в застинало положение на духа и човешкото развитие!И се намира някъде далеч в 18 век ...или в началото на 19,когато царя-батюшка слага постепенно юздите на помешчиците и изема цялата власт!!!Същото е и днес

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK