Сенатор Джон Маккейн: Ние сме важна бариера пред президента

Сенатор Джон Маккейн: Ние сме важна бариера пред президента

© Brian Snyder, ReutersАмериканският сенатор Джон Маккейн, наскоро диагностициран с агресивна форма на рак на мозъка, изнесе трогателна и страстна реч, с която на практика се сбогува с Конгреса на САЩ.


Маккейн, изправил се пред колегите си с белези от скорошната си операция, откровено заяви, че Сенатът не е свършил нищо в последните шест месеца, и призова двете партии да работят заедно, за да преодолеят блокажа във властта.


Прекарал в Сената тридесет години, Маккейн е ветеран от Виетнамската война и е бил военнопленник шест години. В началото на президентската си кампания Доналд Тръмп заяви, че той не е истински герой. "Станал е военен герой, защото са го заловили", изтърси държавният глава, който се е измъкнал от военна служба. "Предпочитам хора, които не са ги залавяли." В снощното си обръщение обаче Маккейн се въздържа от преки критики срещу президента и вместо това се обърна към колегите си.
"Дневник" превежда речта му в пълния ѝ вид.


"Господин председател, стоял съм на това място много пъти и съм се обръщал към много председатели. Хора са се обръщали към мен, докато съм бил в този стол, и това е най-близката позиция до президентството, до която ще стигна някога.


Това е почетно място, към което сме почти безразлични, нали? В действителност да председателстваш Сената е досадна, скучна церемония и обикновено бива разпределена на младшите членове на мнозинството.


Но днес стоя пред вас, изглеждайки малко по-зле, и отново оценявам протокола и обичаите на тази институция и останалите 99 привилегировани души, избрани в Сената. Бил съм негов член в продължение на 30 години. Преди това имах друга дълга кариера, професия, която бе невероятно обогатяваща и която ми даде уроци и приятелства, пред които благоговея. Но службата ми тук е най-удовлетворяващата работа в живота им. Благодарен съм на аризонците за привилегията, за честта да служа тук и за възможността да изиграя малка роля в историята на обичната ми държава.


Познавам и се възхищавам на мъже и жени в Сената, които са изиграли много по-голяма роля в историята ни – истински държавници, гиганти на американската политика. Те са били членове и на двете партии и са имали различен произход. Амбициите им често са се сблъсквали. Възгледите им по проблемите на деня са били различни. И често са имали сериозни разногласия за това как да удовлетворят интереса на народа.Колкото и остри и искрени да са били споровете им, колкото и страстни да са били амбициите им, те са знаели, че са длъжни да си сътрудничат, за да гарантират, че Сенатът ще изпълни ефективно конституционните си отговорности. Отговорностите ни са важни, жизненоважни за успеха на републиката. Чудноватите ни правила и обичаи нарочно изискват широко сътрудничество, за да могат да функционират. Най-уважаваните членове на тази институция са приемали необходимостта от компромиси, за да постигнат постепенен прогрес в решението на проблемите на Америка и да я защитят от враговете ѝ.


Сещам се за този принципен възглед и за службата на предшествениците ни, когато чуя, че наричат Сената "най-великото съвещателно тяло" в света.


Не съм сигурен, че днес можем да приемем тази титла с чисто сърце.


Сигурен съм, че и в миналото тя невинаги е била заслужена. Но съм сигурен, че е имало моменти, в които е била, и съм имал привилегията да стана свидетел на някои от тези моменти.


Днешните ни обсъждания са оживени и интересни – не само дебатите, а упражняването на всичките ни отговорности – разрешението на правителствени политики, отпускането на средствата за тях, даването на съвет и съгласие. Те могат да бъдат искрени и основани на принципи. Но са по-разделени, по-племенни от всякога, по мои спомени. Обсъжданията ни могат да са важни и полезни, но, мисля, всички ще се съгласим, че напоследък не са кой знае колко величави. И не са от голяма полза за народа.


И двете партии позволиха да се стигне дотук. Нека оставим на историците въпроса кой е започнал пръв. Подозирам, че те ще стигнат до извода, че всички сме съучастници в падението – или чрез действия, или чрез немарливост. Всички имаме вина. Аз със сигурност. Понякога съм оставял чувствата да замъглят преценката ми. Острите ми думи към колеги са пречели на постигането на компромис. Гонил съм победата като самоцел, а не като част от политиката.


Постепенният прогрес, компромисите, критикувани, но и приемани от двете страни, подкопаването на проблемите малко по малко и предотвратяването на най-лошото, на което са способни враговете ни – тези неща не са бляскави, нито вълнуващи. Не са политически триумф. Но са най-доброто, което можем да очакваме от системата ни на управление в една разнообразна, свадлива и свободна държава.


Джон Маккейн по време на Виетнамската война.

© Associated Press

Джон Маккейн по време на Виетнамската война.


Нека вземем предвид несправедливостите и жестокостите на автократичните правителства и колко продажна може да бъде човешката природа. Системата ни успява да осигури променлив прогрес и да опази свободите и справедливостта, и това е величествено постижение.


Системата ни не зависи от аристокрацията. Тя обяснява несъвършенствата ни и подрежда индивидуалните ни стремежи, благодарение на които сме създали най-силното и проспериращо общество на света. Длъжни сме да опазим това, дори когато не постигаме удовлетворението от "победата". Дори когато трябва да отстъпим, за да получим. Дори когато усилията ни постигнат дребни резултати, а критиците от двете страни ни плюят, че сме плашливи и че не постигаме "триумф".


Надявам се, че отново можем да се опрем на смирението, на необходимостта да си сътрудничим, на това, че зависим един от друг – за да се научим да си вярваме отново, а след това – да служим по-добре на хората, които са ни избрали.


Не слушайте бомбастичните гръмогласници по радиото, телевизията и интернет.


Да вървят по дяволите. Тях не ги интересува общественото благо, те се хранят с нашата недееспособност.


Нека си вярваме един на друг. Нека се върнем към обичайния ред. Нямаме напредък по прекалено много важни въпроси, защото се опитваме да спечелим, без да разчитаме на отсрещната страна на залата. И двете страни подхождат така – създават законодателство отгоре надолу, без подкрепа от другата страна, използвайки всички необходими парламентарни маневри.


Нищо не постигаме, приятели. Нищо не постигаме! Единственото, което сме направили тази година, е да одобрим Нийл Горсъч за член на Върховния съд. Здравната ни система е пълен хаос. Всички сме наясно с това – и хората, които подкрепят "Обамакеър", и противниците ѝ. Трябва да направим нещо. Ние, републиканците, търсим начин да я прекратим и заместим, без да платим ужасна политическа цена. Още не сме открили как и не съм сигурен, че изобщо ще успеем. Успяхме само да направим по-популярна една политика, която изобщо не беше популярна, когато започнахме борба срещу нея.


"Не се крием зад стени, а ги срутваме."

Гласувах дебатите да продължат и да бъдат предложени поправки. Няма да гласувам за този закон в сегашния му вид! Той е празна черупка, всички го знаем. Губернаторът на моя щат ме е снабдил с промени, които трябва да бъдат включени, за да дам подкрепата си за финалната версия на текста. Знам, че много хора сред вас искат значителни промени, за да подкрепят този закон.


Създадохме проектозакон зад закрити врата, консултирайки се с администрацията, и после го стоварихме върху скептичните членове, опитвайки се да ги убедим, че е по-добре от нищо. По-добре от нищо? Поискахме да преглътнем съмненията си и да го прокараме насила през обединената опозиция.


Не мисля, че ще успеем и може би така и трябва.


Администрацията на Обама и демократите в Конгреса не трябваше да прокарват такава масивна социална и икономическа промяна без подкрепата на противниците си. Ние също не бива да го правим. Защо не опитаме старомодния начин на законодателство, начина, по който традициите и обичаите ни окуражават да действаме? Ако този процес се провали, което е много вероятно, нека се върнем към обичайния ред.


Нека комисиите по здравеопазването, образованието, заетостта и пенсиите опитат да създадат закон с помощта и на двете страни. Нека го внесат в зала за поправки и дебат и да видим дали можем да приемем нещо, което няма да е перфектно, ще бъде пълно с компромиси и няма да задоволи непреклонните и от двете страни. Може би обаче ще даде решение на проблемите, пред които американците са изправени днес.


Какво можем да загубим, ако работим заедно за тези решения? Поотделно не успяваме да свършим кой знае какво. Не мисля, че който и да е сред нас е горд от недееспособността ни. Не е вдъхновяващо да пречиш на опонентите си да постигнат каквото искат. По-удовлетворяващо е да уважаваме различията си, но да не позволяваме те да пречат на споразумения, за които не е нужно да нарушаваме основните си принципи; добросъвестни споразумения, които подобряват живота и защитават американския народ.


Сенатът може да постигне това. Знаем го, виждали сме го преди, виждал съм го много пъти. Моментите, в които скромно съм работил по двупартиен отговор на национален проблем или заплаха, са най-голямата гордост в кариерата ми и най-голямото удовлетворение.


Това място е важно. Работата ни е важна. Странните ни правила и ексцентричните ни практики, които ни бавят и държат на сътрудничеството, са важни. Основателите ни са предвиждали Сенатът да бъде институция за дебати, внимателно тяло, което работи на дистанция от обществените страсти.


Ние сме важна бариера пред изпълнителната власт. Президентът се нуждае от съгласието ни, за да назначава юристи и служители на правителството и до голяма степен за външната си политика. Независимо дали сме от една и съща партия,


ние не сме подчинени на президента. Ние сме му равни!


Отговорностите му са тежки, много и важни. Нашите също. Имаме жизненоважна роля в оформянето и насочването на съдебната система, армията, правителството, в планирането и провеждането на международни и вътрешни политики. Успехът ни в тези прекрасни конституционни задължения зависи от това дали си сътрудничим.


Успехът на Сената е важен за устойчивия успех на Америка. Тази държава – тази голяма, буйна, кавгаджийска, несдържана, неспокойна, бореща се, смела, красива, великодушна, добра и великолепна държава – има нужда от нашата помощ, за да процъфти. Тази отговорност е по-важна от личните интереси и политическите връзки.


Ние сме служители на велика нация, "нация, зачената под знака на свободата и посветена на принципа, че всички хора са създадени равни". Тук повече хора са живели в свобода и сполука, отколкото в която и да е друга нация. Спечелили сме безпрецедентно богатство и власти заради принципите ни на управление и заради правителствата, които са ги защитавали.


Америка е допринесла повече от всяка друга нация за световния ред, освободил повече от хора от тирания и бедност, отколкото в цялата световна история. Ние сме били най-великият пример, най-големият поддръжник и най-силният защитник на този ред. Не се боим. Не ламтим за чужди земи и богатства. Не се крием зад стени, а ги срутваме. Ние сме благословия за човечеството.


Сенатор Джон Маккейн: Ние сме важна бариера пред президента

© Brian Snyder, Reuters


Можем ли да се надяваме да служим на по-велика кауза от това да помогнем Америка да е силен, устремен, вдъхновяващ фар на свободата и защитник на достойнството на всички човешки същества и на правото им на свобода и справедливост? Тази кауза ни обвързва и е по-силна и смислена от малките разлики, които ни разделят. Колко велика чест и изключителна възможност е да служиш в тази институция.


Привилегия е да служа с всички вас. Откровен съм. В последните дни много от вас протегнаха ръка към мен със загриженост и молитви и това означава много за мен. Наистина. Толкова много хора казваха толкова хубави неща за мен напоследък, че може би ме бъркат с някой друг. Но оценявам всяка дума, макар много от тях да са незаслужени.


Ще остана тук няколко дни, надявам се да работя по дебата за закона за отбраната, който, горд съм да кажа, е продукт на двустранно сътрудничество и доверие между членовете на комисията за въоръжаването.


След това ще си ида у дома, за да лекувам болестта си. Имам намерение да се върна и да накарам много от вас да съжаляват за всички хубави неща, изречени по мой адрес. И, надявам се, да ви втълпя, че е чест да служа на американския народ рамо до рамо с вас.


Благодаря ви, колеги сенатори.


Господин председател, освобождавам мястото."

Ключови думи към статията:

Коментари (147)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2409 Любопитно

  Джон Маккейн, наскоро диагностициран с агресивна форма на рак на мозъка - последната опора на враговете на Тръмп!!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Тръмп е моят президент не заради неговата личност, а защото е най-подходящ в държава с ясно разделение на властите.

  подпис
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Не ме интересува особено Маккейн, дано да оздравее, но ще го запомня с посещението и скръцването със зъби на Орешака, след което последния обяви, че спираме патока.
  Сега пък четем, че Германия си движела нещата по Северен паток 2.
  Странни неща стават из Европа.
  И не само в Дания...

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2189 Неутрално

  Силната законодателна и съдебна власт в САЩ са гаранция срещу всякакви беди. До преди Тръмп силните медии надхвърлиха своята положителна роля като насадиха мулти-култи. Тръпм върна медиите на полагащото им се място.
  А легенди като Маккейн са безценни за демократичния свят.

  подпис
 5. 5 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Голям човек, големи думи. бог да пази Америка, единствената надежда за човечеството!

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 6. 6 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Не ламтели за чужди земи и богатства, явно вече е в несвяст.

 7. 7 Профил на mitakadm
  mitakadm
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Много силна реч. Кога ли при нас ще се мисли държавнически?

  Колкото повече - толкова повече
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Впечетляваща реч!циникът в мен обаче си мисли че едва ли ще има значими промени.Дано бъркам!

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  Силен и смел човек, истински амариканец!

  klimentm
 11. 11 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Това пък откъде го измъдри? Маккейн, Греъм и всички останали републиканци само говорят, но в крайна сметка никога няма да тръгнат против Тръмп докато той им е политически изгоден.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 12. 12 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Неутрално

  "Не се крием зад стени, а ги срутваме."

  Дано по този въпрос Маккейн излезе прав.

 13. 13 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Да беше изнасял такива речи за да спре некадърния Обама към президенството!истината е, че след Рйгъм САЩ нямат силен президент!

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Даваш ли си сметка защо имаш само един плюс (вероятно от теб самия) и 20 минуса?

  Защото ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ са се погнусили от това, което си написал.

  Едва ли ще разбереш причината - ти си Карабастун.

  Жив и здрав.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  Обаче аз имам и НОВИНА за Карабастуните:

  Днес Камарата на представителите в американския Конгрес е одобрила с 419:3 гласа приетия от Сената (с 98:0 гласа) бил за налагане на нови, много по-строги санкции срещу Русия.

  Явно трябва да умрат 419 конгресмени (според аритметиката на Карабастуните), за да му просветне на Дръмб.

  А междувременно се надявам Дръмб да НЕ подпише била, за да ДОКАЖЕ, че е кукла на Путин.

  Това може да е последната му грешка като президент.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Интригата около тези санкции е не дали Тръмп ще ги подпише, а как ще реагира Европа на тези санкции, защото това засяга Северен поток 2 и европейските фирми които ще го изграждат и експлоатират.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Прощални, но силни думи на истински патриот.

 19. 19 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Хахаха.Четеш заглавието и си казваш:"Маккейн е отколешен противник на Тръмп и сигурно яко ще го критикува".А като се прочете речта се вижда, че няма никаква персонална критика към Тръмп , а само констатация , че Сенатът работи съвместно с правителството и не е подчинен на неговите решения. Което е самата истина и е така откакто съществува САЩ.След краха на комунизма не вярвах, че ще има подобни манипулации в медиите, но те се случват."1984"в действие.

 20. 20 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1555 Неутрално

  Много силна реч. Пожелавам му здраве.

 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  До коментар [#11] от "vesolr":

  Грешиш. Джон Маккейн никога не е бил конформист и през дългата си кариера е успявал многократно да ядоса хора и от двете партии. Проста кампанията против него по време на изборите беше отвратителна (даже не искам да. Говоря за грешката с натрапената му Сара Пейлин), а през тази и Тръмп както обикновено успя да каже нещо глупаво по повод героизма на Маккейн.
  Неудобен е, но идеалистите са такива. Сега, когато Тръмп проведе масов натиск за отмяна на Обамакеър от Сената Маккейн казва "НЕ", няма да гласувам за отмяната докато няма добър законов текст който ще усъвършенства съществуващата система.

 22. 22 Профил на tomyd
  tomyd
  Рейтинг: 308 Неутрално

  До коментар [#17] от "Александр Г. Дугин (№55)":

  Поредният караБастун.... Страхотен "извод".

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Любопитно

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Наистина ли си толкова емоционално-повърхностен или такава ти е ролята?
  С този "Дръмп" и "кукла на Путин" не внасяш нищо съществено в дискусията освен лозунги, нещо като текстовете от "Работническо Дело" в периода на студената война. За разлика от теб няма да те нарека "скрито комуне", защото не е правилно по този начин да се води дискусия, но дай нещо логично или поне нещо хумористични свежо.

 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  Един Човек с достойнство и мисия да служи на страната си. Каква голяма разлика с текущият президент на тази велика страна.
  Докато има такива сенатори, Америка е в сигурни ръце дори и с инфантилен президент-игнорант...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  Изключителна реч на един изключителен човек. Оцелял при пожара на самолетоносача Форестал (точно преди 50 г., впрочем), оцелял в плен, истински герой, служил на страната си, както и голям приятел на България. Основен лобист за приемането ни в НАТО. А карабастуните нека си злобеят - той Бог вижда всичко и въздава възмездие всекиму според заслугите.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#23] от "daskal1":

  Пак си го просиш, но днес съм в добро настроение и ти обявявам амнистия.

  Don't push your luck, though.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  До коментар [#21] от "daskal1":

  Ами истина е че няма какво да смени Обамакеър и че нов закон сглобен за ден два само и само той да бъде отменен може да донесе хаос и големи неприятности. Няма нужда да се бърза излишно с приемането на какъвто и да е закон.

  klimentm
 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Вашата наглост няма граници.Тръмп атакува база на съюзника на Путин -Асад, в Полша ясно заяви подкрепата си за нея и упрекна Русия за действията й в Украйна, ще внася американски втечнен газ в Полша , а оттам и за цяла Източна и Централна Европа, което директно удря по приходите на Русия .И пак го обвиняваш, че бил дружка на Путин.А хвалиш Меркел, която ще строи Северен поток 2.Засрами се малко.

 29. 29 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Изключителна реч на един изключителен човек. Оцелял при пожара на самолетоносача Форестал (точно преди 50 г., впрочем), оцелял в плен, истински герой, служил на страната си, както и голям приятел на България. Основен лобист за приемането ни в НАТО. А карабастуните нека си злобеят - той Бог вижда всичко и въздава възмездие всекиму според заслугите.
  —цитат от коментар 25 на Alarmstufe: Rot


  Огромен! Не знаех обаче че е имал толкова голям личен принос и за България. Дано стане някакво чудо и пребори рака.

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#25] от "Alarmstufe: Rot":

  "А карабастуните нека си злобеят - той Бог вижда всичко и въздава възмездие всекиму според заслугите."

  Не знам какво да кажа.

  Просто привържениците на Дръмб действително принадлежат към една категория ... да кажем, хора ... с които в реалния живот милостивият Господ ми е спестил всякакви контакти.

  Надявам се така да остане и занапред.

  Много пъти съм казвал, че единствено във форума на Дневник (аз в други нито пиша, нито чета) съм виждал подобна низост. Да се радваш на фаталното заболяване на човек, който е ГЕРОЙ на страната си, да не говорим, че е голям ПРИЯТЕЛ на България.

  И тия ... организми ... се водят "православни", та и "десни"...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#21] от "daskal1":

  Репутацията му на маверик е от минали времена. В последно време си гласува по партийна линия. Подкрепи всичките номинации на Тръмп, а сега го спаси от унижение.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 32. 32 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  А и след посещението на Тръмп в Полша поляците приеха закон за забрана на съветските паметници. Да не би случайна да е тази връзка? Колкото е случайно, че Орешарски прекрати Южен поток след посещение на трима американски сенатори.Не си лош човек, ама с твоята омраза към Тръмп ставаш смешен.

 33. 33 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  До коментар [#19] от "mushashi":
  Ако прочетеш цялата статия, а не само заглавието, ще видиш че там ирично се подчертава, че "В снощното си обръщение обаче Маккейн се въздържа от преки критики срещу президента и вместо това се обърна към колегите си."

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 34. 34 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#31] от "vesolr":

  "В последно време си гласува по партийна линия. "

  МакКейн е SOLDIER.

  Очевидно партийната лоялност отговаря на представата му за воинска доблест.

  Аз много се надявах да стане президент - това за информация на "новоодеснелите" червени тролове, които ме обявиха за турбо-либераст и т.н., според възможностите на бедния си речник.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 35. 35 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  До коментар [#31] от "vesolr":

  Разбира се има партийна дисциплина, но ти май чакаш директни декларации за импийчмент. Е, такива няма да има, поне от Маккейн. Все пак той познава и системата, и има смелостта да води дискусиите си в сенатските комисии с останалите членове на законодателната власт. Уважавай противника и работи с останалите, това е принципа, а не повърхностни лозунги за медиалност заемане на място.

 36. 36 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#19] от "mushashi":

  Медии не са ми необходими , нужно ми е само да разгледам официалния му туитър за да видя що за стока е твоя бог тръмп.Убеден съм че никога няма да прочета от него реч подобна на тази в статията.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 37. 37 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Весело

  До коментар [#26] от "Norman Granz":

  Ох, благодаря, от страх не можех да си преглътна кафето чакайки благоволение. Разсмиваш ме с тези "заплахи за страшно възмездие", най-малкото защото в един анонимен форум реалните възможности на всеки участник са лимитирани от правилата, а и всички тук участваме са собствено удоволствие.
  както и да е, пожелавам ти доброто ти настроение да остане такова, нищо лично в коментара ми.

 38. 38 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2409 Любопитно

  До коментар [#14] от "Norman Granz":

  Жив и здрав съм аз, благодаря !
  Ама ти да беше прочел поне първите два реда от статията на Дневник ''Сенатор Джон Маккейн: Ние сме важна бариера пред президента'', които съм цитирал, преди да плюеш автоматично!

  [email protected]
 39. 39 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#36] от "rwe33471675":

  "Убеден съм че никога няма да прочета от него реч подобна на тази в статията."

  За сметка на това можеш да прочетеш в речта му пред БОЙ СКАУТИ онзи ден как напада медиите, Обама, Сешънс, Crooked Hillary и т.н., и отново говори за размера на тълпите, които го боготворят.

  Дребна, оранжева душичка...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 40. 40 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#36] от "rwe33471675":

  Тръмп няма как да ми е бог, щото управлението му мен не касае пряко.Въпросът е, че се правят манипулации, че бил човек на Путин, а той досега не е предприел нито едно действие в полза на Русия, а само в неин ущърб.А се дава за пример Меркел, която иска да строи Северен поток 2.Мислех, че"Работническо дело"отдавна е в историята, ама явно не е така.

 41. 41 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#37] от "daskal1":

  "Разсмиваш ме с тези "заплахи за страшно възмездие"..."

  Подигравам ти се, но ти и това не стопляш...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 42. 42 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Какъв ветеран е тоя ? При втория му полет над Виетнат е свален от руска ракета, след което към 6 години търка виетнамските нарове. Впрочем всичко, което е знаел го е изпял на виетнамците. Нещо като нашите активни борци, които 45 години излизаха от горите.

 43. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  До коментар [#27] от "klimentm":

  Разбира се. Тръмп все още не може да преодолее разликата в професионалните изисквания между политика-президент и корпоративния "вожд", а именно необходимостта от постоянен диалог, дори без особено съдържание, но като форма на "комуникационен мост". Той ме смути с неговото "You are fired!" Казано като шега преди два дни към секретар на ведомство от неговата администрация. Вярно е, хората го познават с тази реплика като стандарт от предаването му, но убеждението и стила на Сената и Конгреса са съвсем различни. Затова Маккейн правилно му напомня, че "тук сме ти равни", т.е. "Не сме ти подчинени!"
  Аз лично спечелих от въведеното от Обамакеър правило децата до 26-годишна възраст-студенти да могат да останат на застраховката на родителите си. Несигурността в момента влияе доста негативно на застрахователния бизнес и цените се повишават, заедно с опитите на работодателите да накарат хората да поемат все по-голяма част от разходите. Реформа е необходима, но премислена и приета от мнозинството. Да се надяваме че законодателните органи ще се извисят над ежедневните клюкарски разправии и ще си вършат работата за която сме ги избрали и за която им плащаме.

 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Весело

  До коментар [#41] от "Norman Granz":

  А аз не. Детинщините на възрастни хора са нормален етап от остаряването.

 45. 45 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#43] от "daskal1":

  Можеш ли по-подробно да обясниш американската здравна система в часта й за застраховките.Защо не въведат европейската със здравни осигуровки? В България всеки , който си плаща осигуровките, които не са никак високи, има право на безплатно лечение. И какво представлява Обамакеър и защо репубриканците искат да я отменят.

 46. 46 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#40] от "mushashi":

  "...досега не е предприел нито едно действие в полза на Русия..."

  Брей, верно ли бе?!

  А в чия полза е обстоятелството, че начело на най-могъщата държава в света се озова този ограничен, недодялан, вулгарен, дребнав, отмъстителен, самовлюбен, безчестен, бълващ лъжи и самохвалства, глупав, НЕЛЕП човечец?!

  А за това нещо да кажеш:
  https://www.nytimes.com/2017/07/17/opinion/trump-putin-middle-east.html?mcubz=0

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 47. 47 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#40] от "mushashi":

  Може и да не ти е бог , но досега не съм прочел от теб дори един коментар с дори зачатък на критично мислене.Винаги медиите са ви виновни , но като се има предвид обстоятелствата около избирането на тръмп знаеш ли колко малко усилия трябваше да положи за да има един много различен имидж в медиите.Но той не го направи!Не го направи защото човекът тръмп е точно същият като човекът зад туитър профилът му - един посредствен човек.И медиите не са виновни затова.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Достойна реч, за достоен сенатор. Това трябваше да е американският президент, внушаващ респект и уважение.

 49. 49 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#35] от "daskal1":

  Всъщност от никого не очаквам в момента да поиска импийчмънт при липса на основание, което разследващите да предложат.
  Маккейн си позволява по-рязка критика спрямо Тръмп, но никога до момента не е гласувал против него. А след черната кампнаия която му спретнаха на първичните избори през 2000, Маккейн е бледа сянка на себе си. След като прие Сара Пейлин окончателно се изпари репутацията му на маверик.
  Като цяло на фона на колегите си, разбира се, че е "неудобен", но ефектът е козметичен.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 50. 50 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#48] от "Роси":

  "Това трябваше да е американският президент, внушаващ респект и уважение."

  +++++

  Аз бях много разочарован, когато Обама спечели изборите. След глупавото му заиграване с Путин (оня идиотски жълт бутон) си бях казал, че Америка никога би могла да има по-слаб и неадекватен президент.

  Колко съм се лъгал...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 51. 51 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 264 Неутрално
 52. 52 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Маккейн ми е любимец. Дано да успее да се пребори с болестта.
  Слава богу, че лично нареди на ореха да спре Южен поток.
  А по отношение на речта му - на светлинни години е пред самовлюбения параноичен нарцис.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 53. 53 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#34] от "Norman Granz":

  Имаше шанс, но той се прегърна с крайните консерватори в партията, вместо да се опита да бъде себе си и да привлече хора от центъра. С това недоразумение Сара Пейлин уплашиха доста хора, които биха предпочели него вместо Обама.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 54. 54 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 653 Неутрално

  До коментар [#51] от "krf54523578":

  Благодаря за линка. Именно за тези му действия харесвам и уважавам МакКейн. Да е жив и здрав и все така да прави.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 56. 56 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#45] от "mushashi":

  За доста американци, "европейските" системи са див социализъм. Те Обамакеър не искат да приемат, ти искаш европейски модел.
  Смешното в цялата история е, че доста републиканци, които по идеологически причини са против Обамакеър, всъщност за първи път в живота си можеха да си позволят застраховка и сега, ако мине предложението на по-консервативните републиканци в Конгреса, ще загубят и малкото, което са имали.
  То затова и е доста трудно да се намери решение - щото това не е политически изгодно решение за самите републиканци, но от друга страна те 7 години това обещаваха - да премахнат Обамакеър.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 57. 57 Профил на uej03527584
  uej03527584
  Рейтинг: 815 Неутрално

  Маккейнчо,откога те чакат хиляди да дойдеш на Vietnam Veterans Memorial.

  Имаш ли смелост предателю,преди да скочиш в казана в ада!

 58. 58 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#26] от "Norman Granz":.днес съм в добро настроение
  ....»» А и как няма да си, след като се уреди бъдещето и това. на Норман 2 за десетки години напред с този " исторически санкционен
  пакет" ( думи на П.Райън).Много ти пука на тебе, че МакКейн добави
  решаващ глас и за отхвърляне на обамовската реформа на здравеопазването.Няма що.Неговата бипартийност май
  породи единствен ефект в областта на съживяване Студената война.Там има консенсус....Образът на външния враг както винаги сплотява.

 59. 59 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Защо не си направихте труда да преведете речта на Тръмп в Полша? Как не ви домързя да превеждате тая боза?
  Работата е ясна - Сенатът за шест месеца е свършил нула работа. Дори не е утвърдил предложените за администрацията хора и предложените съдии. И МакКейн е един от големите виновници, защото прави сечено на президента. МакКейн това му беше, вече му търсят заместник. добре поне, че се върна да даде глас за премахване на Обамакеъра. Това ще е единственият му актив за тази година.

 60. 60 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Много силна реч. Кога ли при нас ще се мисли държавнически?
  —цитат от коментар 7 на mitakadm


  Много сте заблудени! Каква силна реч, виж му делата? Ако ставаше работата само с речи... МакКейн и той получава пари от Сорос и единствената му работа от началото на годината е да саботира Тръмп. Затова и Сенатът половин години получава заплати без да е свършил грам работа. Единствената полза от него бе, че дойде да гласува за отмяна на Обамакеъра. Написали му една прощална реч и дотам. Отива да се лекува и му търсят заместник.

 61. 61 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Весело

  До коментар [#59] от "gozambo":

  Гозамбо, Тръмп дори не е предложил хора за утвърждаване. Има си ред и процедура, стотици места зеят незапълнени. Но ти по навик се опитваш да прехвърлиш вината. Кога Маккейн е гласувал "сечено" против Тръмп. Дай един пример?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 62. 62 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Много силна реч! В някои отношения ми напомня за речи на наши държавници след 1885 г.
  За съжаление републиканците започнаха това.
  Победата на Тръмп на първичните избори е срам за тях.
  Маккеин няма как да го каже по-ясно- ако Тръмп продължава да не се съобразява с никой и нищо ще бъде отстранен. Impeachment не означава оставка или уволнение, а изгонване.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 63. 63 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#56] от "vesolr":

  Не е справедливо най-мощната икономика в света да няма никакво социално решение за тези въпроси. Цялата реторика на повечето републиканци е лицемерие.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 64. 64 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  На МакКейн работата е ясна, соросци са решили да го уважат като за последно с по една статия в либералната преса. Техен човек беше, но кариерата му свърши. Трудно ще намерят подобен гомнар да го замести, за да дърпат конците и в Републиканската партия.
  Има и други интересни новини. Тръмп туитна, че в армията повече няма да служат травестити. Обама се опита да изпедерасти цялата армия, но при Тръмп нещата се връщат обратно. Кой е разумният президент- Тръмп или Обама?

 65. 65 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#46] от "Norman Granz":

  Игнорирай този адвокатин.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 66. 66 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#5] от "Уточнител":

  Ти сериозно ли? да не си писал сценарият на "Деня на независимостта"?
  Чак пък единствената - не мисля че някой здравомислещ германец или българин разчита на някой друг освен на друг германец или българин.
  Да пази господ САЩ да са единствената надежда на ЧОВЕЧЕСТВОТО.

 67. 67 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 213 Весело

  Хаха, е на Сорос пак е виновен. Има прекалено много индивиди с изключително ограничени възможности в България, за да е съвпадение.
  Сорос и Иван Костов като умрат кой ще бъде виновен? Жалки същества сте!

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 68. 68 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#66] от "smart":

  Колкото и да ви е мъка САЩ спряха нацистите, а после и СССР.
  Те имат най-мощната икономика и армия, дори и да се бием срещу извънземни те ще водят. Защото са го заслужили.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 69. 69 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 780 Неутрално

  До коментар [#64] от "gozambo":

  БратчеТ, само замърсяваш форума. Само идиот не може да разбере, че ЦЕЛИЯ КОНГРЕС и долната камера и сената са обявили Оранго за ненадежден/дементен за да не кажа предател (че Мюлър още не е приключил) и със 99% -тово ДВУПАРТИЙНО мнозинство му забраняват, ЧРЕЗ ЗАКОН, да премахва санкции по отношение на Русия или да предприема каквито и да било бъдещи действия.
  За трите (от четирите, а четвъртият е самият той, не може да се самообяви за луд, но разпитва дали може да се помилва : ) ) стълба на САЩ, законодателна и съдебна власт и медии Оранго официално е обявен за шимпанзе с калашник.

  И тези закони са мерки за намаляване на щетите.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 70. 70 Профил на bulgarinut57
  bulgarinut57
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  "Не слушайте бомбастичните гръмогласници по радиото, телевизията и интернет. Да вървят по дяволите."

  Най-черната дата в хилядолетната ни история е 09.09.1944 година !!!
 71. 71 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Има една снимка на Маккейн след като самолета му се запалва на палубата на "Форестал", а той отваря пилотската кабина и се струполява на палубата. така се спасява. На снимката той е на патерици и се усмихва на Президента Линдън Джонсън в Белия Дом. След това изглежда се връща в строя и го пленяват червените виетнамци. Патриот, верен гражданин, амбициозен и продуктивен политик! Дълги години живот Сенаторе!
  А Сената готви закон за да не може Тръмп да го изменя в угода на политиката с Русия. Обамакейр е приет с изпълнителна заповед на Обама, но не е гласуван, Парижското съглашение за климата - също. Затова Тръмп (правилно!) с лекота ги отмени.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 72. 72 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4477 Неутрално

  До коментар [#64] от "gozambo":

  Гозамбовците са разновидност на карабастуните.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 73. 73 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Весело

  Обамакейр е приет с изпълнителна заповед на Обама, но не е гласуван,
  —цитат от коментар 71 на vxa15365434

  Що лъжеш?! Обамакеър бе гласуван в Конгреса, след което Обама се разписа, както си му е реда. И Тръмп още не го е отменил, самите републиканци се дърпат.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 74. 74 Профил на bulgarinut57
  bulgarinut57
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#59] от "gozambo":

  Абсолютно прав сте ! Предлагам Ви един наистина анализ на Solomon Mann, на руски език. http://the-solutions-int.com/news/2017/07/07/jeszcze-polska-nie-zginela/

  Най-черната дата в хилядолетната ни история е 09.09.1944 година !!!
 75. 75 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#64] от "gozambo":

  Леле, какви плоски пловдивски обидни квалификации по адрес на Маккейн.
  Грийнайз, още ли се чувстваш късметлия, че си кореспондираш с "експерта" гозамбо?!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 76. 76 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#63] от "Светлото бъдеще":

  Справедливо или не, това е субективно определение. За някои американци е позорно да се опитват да отменят Обамакеър, за други е гордост. А че републиканците са лицемери, това е аксиома. Ама важи за всички политици - демократи, републиканци, без значение.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 77. 77 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Любопитно

  Америка е допринесла повече от всяка друга нация за световния ред, освободил повече от хора от тирания и бедност, отколкото в цялата световна история........Не се боим. Не ламтим за чужди земи и богатства.
  ======
  Въх .....тоя и на смъртния си одър е същия .....
  Побъркаха света за има няма 30 години , а сега се правят на герои .....
  Лъжец до безобразие ...не лъмтели за чужди земи и богатства ....
  Как може един старец да лъже толкова арогантно ?

  Bukalemun
 78. 78 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Любопитно

  До коментар [#34] от "Norman Granz":
  Аз много се надявах да стане президент -
  ============
  Такива президенти никога не стават !
  Поста ....президент на САЩ е равносилен на " кукла на конци " , а тоя е без конци !
  Ти искаше и Клинтън да стане президент .....ясен си !

  Bukalemun
 79. 79 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#73] от "vesolr":
  "Обамакеър бе гласуван в Конгреса, след което Обама се разписа, както си му е реда."
  Извинявай, ако е така. Сбъркал съм с парижкото споразумение.

  Но защо Маккейн е казал:
  "Администрацията на Обама и демократите в Конгреса не трябваше да прокарват такава масивна социална и икономическа промяна без подкрепата на противниците си. " Мисля че съпротивата е била бясна.
  Интересно как Тръмп може да ограничава прилагането на закон. Изглежда не познавам законите. Защото всеки съд може да го задължи да спази закона, ако законът не е отменен.

  Все пак благодаря за забележката!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 80. 80 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Величествена реч! Джон Маккейн - невероятен! И изключително симпатичен. И голям приятел на България. Жив и здрав да е за шамарите които би на мекотелото Орешарски, след която среща, смешника набеден за български министър-председател се извърна на 180 градуса и обяви, че корупционната схема позната още като Южен Паток няма да се състои. В защита на първо място на българския национален интерес. В защита също така на Европейския интерес. И не толкова на американския.

  Дано да успее да пребори тази гнусна болест. Желая му го от все сърце!

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 81. 81 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#69] от "iak":

  Такива неща не могат да се пишат за никой законно избран Президент (дори за Путин или Ердоган), камо ли за Президента на САЩ. Критика може, но все пак има някакви граници, кйто ако ги надхвърлиш, разкриваш че си с психически отклонения. Същото важи и за Норман Гранц. Внимавайте с квалификациите, за да не прекрачите прага на истерията!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 82. 82 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#76] от "vesolr":

  Казах, че републиканците са лицемери. Което означава, че демократите не са.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 83. 83 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#79] от "vxa15365434":

  Да, бясна беше. Както сега съпротивата срещу отмяната е бясна, но от страна на демократите. В САЩ обществото отдавна е разделено. Приказките на Маккейн да работят заедно са красиви, но за съжаление отдавна са минало.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 84. 84 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#78] от "eti mehter":

  Я си уточнете с гозамбо опорните точки - той твърди, че бил човек на Сорос, ти пък разправяш, че не бил на конци...

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 85. 85 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#81] от "vxa15365434":

  "Такива неща не могат да се пишат за никой законно избран Президент (дори за Путин или Ердоган), камо ли за Президента на САЩ. "

  Ах, верно ли?

  Сега ще ти цитирам нещо позитивно, за да успокоя наранената ти душа: Дръмб е най-достойният американски президент, може би с изключение на Линкълн (според себе си).

  Не вярваш ли? Ето, чети:

  With the exception of the late, great Abraham Lincoln, I can be more presidential than any president that’s ever held this office.
  http://www.huffingtonpost.com/entry/trump-lincoln-presidential_us_597803ace4b0e201d5797384?ncid=inblnkushpmg00000009

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 86. 86 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Много от важните решения за съдбата на американците,се обсъждаха в ранчото на Макейн(Седона Аризона) всяка година.Как ще е от сега нататък ще видим.САЩ губи голям патриот.(според мен).

 87. 87 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 730 Неутрално

  До коментар [#85] от "Norman Granz":

  Това е било голяма жертва от негова страна, да се сложи втори, па било то и след Линкълн. Сигурно е отчел че онзи е имал бая големи и здрави ръце, вдигал секира хоризонтално без проблем.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 89. 89 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 213 Любопитно

  До коментар [#87] от "bobyb":

  Бил е по-голям е.ач от него ли?
  Ти да видиш!

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 90. 90 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":Интригата около тези санкции е не дали Тръмп ще ги подпише, а как ще реагира Европа на тези санкции, защото това засяга Северен поток 2 и европейските фирми които ще го изграждат и експлоатират.
  —цитат от коментар 16 на a4kataaa


  Чакай ся.....
  Това дали 2-3 евро-тарикатски компании ще напълнят гушките
  от РУСКИТЕ КОРУПЦИОННИ ПОТОЦИ за сметка на обедняването
  и овпутяването на Източна Европа не може да бъде причина
  за неналагането на санкциите.
  Все едно да ни е грижа за това ШРЬОДЕР дали ще го държат
  на руска заплата чорбаджиите му.
  РУСКИТЕ АВЕРЧЕТА и ЗАГУБИТЕ ИМ от НЕУЧАСТИЕ
  В КОРУПЦИОННИТЕ ПОТОЦИ не са никаква грижа
  и тема за размисъл за всеки европееци и североамериканец

 91. 91 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 410 Неутрално

  При всички случаи Маккейн е личност за ,която ще се говори.Животът и кариерата му са като за филм.Все си мисля ,че щеше да бъде страхотен президент.Гласувах за него през 2008 и бях адски разочарован ,когато нищожеството Обама спечели.Това е едва втория път в живота ми ,когато съм се чувствал кофти след избори-първият беше на 17 юни 2001г.,когато Симо Мадридски спечели изборите в татковината и уби едва начеващия български капитализъм,открехвайки широко вратата пред мафията.Като всеки човек и той има своите недостатъци и противоречива личност,но все пак се надявам историята да го запомни не само като човека ,който не можа да спре "черната заплаха".Успех в борбата му с рака и подкрепа за семейството му.

 92. 92 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 410 Весело

  До коментар [#50] от "Norman Granz":Леле майко хахавото било против Обама,я стига бе.Та то всичките ти безумия дето бълваш тука са апотеоз на политиката на Обама.

 93. 93 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  За сметка на това можеш да прочетеш в речта му пред БОЙ СКАУТИ онзи ден как напада медиите, Обама, Сешънс, Crooked Hillary и т.н., и отново говори за размера на тълпите, които го боготворят.Дребна, оранжева душичка...
  —цитат от коментар 39 на Norman Granz

  Това е нищо. Чу ли го какво изръси снощи на някакъв митинг сред тръмпанари в Охайо? Бил най-великия президент след Линкълн!!!! Този определено има някаква сериозна психиатрична диагноза!

  https://www.youtube.com/watch?v=vtq5X2uNFq0

 94. 94 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#93] от "Птеродактил - северноазиатски варварин!":

  "Бил най-великия президент след Линкълн!!!!"

  Това съм го цитирал малко по-горе. Уникално изказване, наистина. По тоя индивид един ден екипи от психиатри учебници ще пишат.

  Но ... виж му поддръжниците, пък си представяй какво поддържат... ;-)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 95. 95 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1196 Весело

  До коментар [#85] от "Norman Granz":

  Хаха, не видях, че вече си пуснал линк за уникалнтото изхвърляне на този изтрещял егоманиак. Аз като го чух снощи това и ченето ми увисна. А зомбираните тръмпанари ръкопляскаха в захлас - няма такова падение.

 96. 96 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#95] от "Птеродактил - северноазиатски варварин!":

  Привържениците му започнаха сякаш да оредяват - например участникът GreenEyes, когото уважавам за категорично антируските му и антикомунистически позиции, сякаш преразглежда подкрепата си за оранжевото бедствие.

  Останаха нечленоразделните идиоти.

  И възпитаниците на Московский государственный... ;-)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 97. 97 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Ейга ти бариерата! Този още ли ходи?

 98. 98 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  До коментар [#56] от "vesolr":
  До коментар [#45] от "mushashi":

  Не е толкова просто, но ще се опитам, със забележката, че и Труман, и Айзенхауер са се опитвали да въведат федерална система за здравеопазване, да не говорим за семейство Клинтън. Проблемът юридически е в правата на отделните щати да регулират въпросите свързани със здравното законодателство и съпротивата им срещу централизация в ръцете на федералното правителство.
  Технически, работещите получават застраховки посредством работодателя договарящ се със застрахователни фирми. Оттам логиката е, че по-големите предприятия (корпорации) и учреждения (например пощата която в САЩ е федерална) ще имат по-добри договори.
  Друг фундаментален въпрос е включването на младите и здрави хора в системата. До Обамакеър (така нарекоха съществуващия закон въведен в края на управлението на Обама) младите до 30 години бяха най-голямата част от незастрахованите, защото те не виждаха смисъл да плащат за нещо от което няма да се ползват. Ясно е, че при такива условия никоя застрахователна система не може да бъде нито евтина, нито масова. Обамакеър задължи младите да се застраховат или да плащат глоби. Републиканците протестират че по този начин федералното правителство процедира срещу закона на пазара - никой не може да те накара да купиш насила нещо което не искаш.
  Весо доста политизира въпроса с "бедните които не са могли да имат застраховка". Точно обратното, бедните под нивото на минималните доходи имат феерална система - "медикейд". Проблемът е че Медикейд действа като комбинирана система със средства на щата и на федералната администрация, отново началния казус.
  Има и един чисто културен момент от расово-етничен характер: бедните селски жители, основно бели, отхвърляха ползването на Медикейд докато това не стана национална система. Обективно от това страдаха децата, затова Обамакеър в тази си част има специална програма за децата на село и грижата за здравето им.
  Естествено, най-масовите клиенти на Медикейд системата са афроамериканците - твърде комплексно е за да навлизам в детайли, но това (етнично-расовият баланс на издръжката на системата) се ползва като аргумент срещу Обамакеър.
  Реално икономическата криза и големите корпорации направиха Обамакеър реалност поради орязването на разходите с цел по-голяма конкурентоспособност. Обама умно използва тази ситуация (спасяването на автомобилната промишленост) и вкара в играта трите големи застрахователни корпорации, голямата фармация и големите частни стопански организации по здравеопазването, част от които са болниците освен университетските).
  В резултат на това бяха елиминирани малките и средни застрахователни фирми поради причината че не са първични застрахователи, а цените на индивидуалните застраховки и медицинските услуги през първите 2-3 години растяха главоломно, с прогноза да банкрутират федералната система (Медикейд). За клиентите, обслужването им, и реакциите няма да говоря. Явно системата има нужда от сериозен ремонт, но не и от разрушаване при положение че няма представен друг модел на система.

 99. 99 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Тая реч трябва да се разпечати на лидерите на трите десни трипроцентки(Кунда,Брадатия,Трика и прочие недоразумения) и да се закарат публично голи на центъра на СФ да я рецитират денонощно докато припаднат,а някой тлъст бабаит отзад да им пере по един камшик у гърбовете като види че припаднат или да им лиска по една кофа студена вода.А конкретно тоя цитат да им се татуира на челата:"Надявам се, че отново можем да се опрем на смирението, на необходимостта да си сътрудничим, на това, че зависим един от друг – за да се научим да си вярваме отново, а след това – да служим по-добре на хората, които са ни избрали."И сетне да бъдат остригани голи глави и да ги пуснат там дето им е мястото-да пасат овцете на полето.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 100. 100 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#90] от "Hawaii":

  Ето една статия, коят, незнайно защо, я няма в "Дневник" http://www.investor.bg/evropa/334/a/iunker-es-e-gotov-za-nezabavna-reakciia-sreshtu-amerikanskite-sankcii-za-rusiia-243725/

  Та въпросът не е само до компаниите, а виж как Европа на най високо ниво, е готова да застане на страната на източния диктатор и да обяви икономическа война на САЩ. Това ясно показва, колко двулични са европейските бюрократи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK