Съдът на ЕС почти сигурно ще наложи на Унгария мигрантските квоти

Съдът на ЕС почти сигурно ще наложи на Унгария мигрантските квоти

© Antonio Parrinello, ReutersГенералният адвокат в Съда на ЕС Ив Бо заяви, че не трябва да се дава ход на дело по жалбите на Словакия и Унгария, в които се оспорва задължителното пренастаняване на търсещи убежище в целия ЕС, предаде агенция "Ройтерс".


Двете източноевропейски страни, подкрепени от съседката си Полша, смятат, че схемата за задължителни квоти за приемане на мигранти, одобрена от Европейския съвет през 2015 г., е незаконна. Те искат от съда да я отмени, като изтъкват, че приемането ѝ е опорочено от грешки от процедурно естество или свързани с избора на неподходящо правно основание и че схемата не е годна да отговори на миграционната криза, нито е необходима за тази цел.


Програмата има за цел да облекчи натиска над бежанските системи в Гърция и Италия след масовата имиграция през Средиземно море. В хода на производството Полша встъпва в подкрепа на исканията на Словакия и Унгария, а Белгия, Германия, Гърция, Франция, Италия, Люксембург, Швеция и комисията встъпват в подкрепа на исканията на съвета.
Генералният адвокат отхвърли повечето процедурни аргументи на Братислава и Будапеща и заяви, че схемата за пренастаняване на 120 000 търсещи убежище е "подходяща за постигане на зададената цел". Когато мярката бе приета през септември 2015 г., против нея гласуваха Унгария, Словакия, Румъния и Чехия.


В становището си Ив Бо заяви, че договорите на ЕС разрешават приемане на мерки за справяне с ясно идентифицирани извънредни ситуации. Според него ЕС не е надхвърлил правомощията си, а гласуваният механизъм е "всъщност пропорционално средство" за справяне с бежанския поток към Гърция и Италия.


Словакия и Унгария внесоха жалбите през декември 2015 г. Решение на Европейския съд се очаква по-късно тази година, като магистратите рядко приемат становище, различно от това на генералния адвокат. Властите в Будапеща веднага обявиха решението за "политическо" и неосноваващо се на правни аргументи.


Наказателните процедури


Европейската комисия обяви днес, че предприема втори етап в наказателните процедури срещу Чехия, Унгария и Полша. Брюксел е изпратил мотивирани становища на трите държави за неспазване на правните им задължения по отношение на релокацията.


На 15 юни 2017 г. комисията откри производства за установяване на неизпълнение на задължения и изпрати официални уведомителни писма, отговорите на които не са задоволителни, твърдят от институцията. В нито един от тях не се посочва намерението на тези държави членки в скоро време да започнат да извършват премествания на тяхна територия.


Нито един от представените аргументи — независимо дали става въпрос за текущото съдебно дело срещу съвета, което няма суспензивно действие, изразяването на солидарност чрез други средства или трудностите при извършването на проверки за сигурност — не оправдава неспазването на обещаните налични места. Ето защо комисията реши да премине към следващия етап от производството за установяване на неизпълнение на задължения.


С решенията на съвета от държавите членки се изисква на всеки три месеца да поемат ангажимент за налични места за преместване, с което да се осигури бърза и методична процедура за преместване.


Докато Унгария изобщо не е предприела действия от началото на схемата за преместване, Полша не е предприела никакви премествания и не е поемала ангажименти от декември 2015 г. насам. Чешката република не е извършила никакви премествания от август 2016 г. и вече повече от година не е поемала никакви нови ангажименти.


Сега трите държави имат един месец, за да отговорят на комисията. При липса на отговор или ако представените в отговора становища не са задоволителни, комисията може да реши да премине към следващия етап от процедурата за установяване на неизпълнение и да отнесе случая до Съда на ЕС.


Временната схема за спешно преместване беше създадена с две решения на съвета през септември 2015 г., с които държавите членки поеха ангажимент за преместването от Италия и Гърция на лица, нуждаещи се от международна закрила.


Комисията докладва редовно за изпълнението на двете решения на съвета в своите редовни доклади за преместването и презаселването, които тя използва, за да отправи призив да бъдат предприети необходимите действия. Темпът значително се е увеличил през 2017 г., като от ноември 2016 г. са извършвани над 1000 прехвърляния всеки месец, а през юни 2017 г. е отбелязан нов месечен рекорд с над 3000 прехвърляния. Към 26 юни са били извършени общо 24 676 премествания (16 803 от Гърция и 7 873 от Италия).


50 души от Гърция са дошли в България, нито един не е бил преместен от Италия.


По-голямата част от държавите членки понастоящем редовно поемат ангажименти и приемат премествания, като е напълно възможно да бъдат преместени всички отговарящи на критериите кандидати до септември 2017 г., ако се поддържа темпът на преместванията от Гърция, а за тези от Италия той допълнително се засили.


В тази последна фаза от решаващо значение е държавите членки да ускорят преместванията и да поемат достатъчно ангажименти за голям общ брой места с цел да бъдат преместени всички отговарящи на условията кандидати, включително тези, които вероятно ще пристигнат до 26 септември.


При всички положения правното задължение на държавите членки за извършването на премествания няма да отпадне след септември: решенията на съвета относно преместването се прилагат по отношение на всички лица, които ще пристигнат в Гърция или Италия до 17 септември 2017 г. или съответно до 26 септември 2017 г., като отговарящите на условията кандидати трябва да бъдат преместени в разумен срок след това.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Любопитно

  Съдът на ЕС почти сигурно ще съсипе ЕС , както я е подкарал !?

  [email protected]
 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Любопитно
 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 583 Весело

  Да се внушава: края на ЕС е близо :)

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Не разбирам снимката.

 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Пълна подкрепа за Унгария и Словакия по този казус!

 6. 6 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#2] от "Beyond":

  Точно това щях да напиша !
  Зная, че си им фен :)

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Лицемерието на тези които агитират за бежансци - в случая Джордж Клуни.
  Агитива да се приемат бежанци, но той самия продава имота си в Комо Италия, след като там се прииждат бежанци от Африка.
  И не е дал и един долар за бежанци, при всичката му агитация

  George Clooney is a Complete Idiot
  https://www.youtube.com/watch?v=OmO34nCewvE

 9. 9 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Унгария почти сигурно ще предпочете да си плаща, навместо да приема потенциални терористи. Управляващите в Полша-Право и Справелдивост го казаха-Полша не е колонизирала тези страни, не е извилчала природните им богатства, не ги е експлоатирала по никакъв начин! Затова няма никакви морални задължеиня към страите, от които тези хора идват!- Същото важи и за Унгария и за цяла Източна Европа!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 10. 10 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 548 Неутрално

  приемането на мигранти е икономически обосновано и изгодно за повечето западноевропейски страни, но да принуждаваш други да обслужват твоите икономически интереси, е нагло и несправедливо от всяка гледна точка

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2120 Весело

  Много са поддръжници на идеята, че едни държави могат да вземат пари от ЕС и да не дават нищо в замяна. А защо същите хора не искат и ЕС на няколко скорости.
  Няколко скорости значи всички единомишленици се обединяват.

  подпис
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Защо трябва да ги местят. Те са отишли, където са искали.

 13. 13 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 546 Неутрално

  С такива нагли изказвания и действия на евробюрократи като Ив Бо ЕС е обречен.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 14. 14 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1602 Неутрално

  До коментар [#4] от "Дундурук":

  "Не разбирам снимката."

  Снимката ни показва бъдещите немски селски кметове, преди да встъпят в длъжност.

 15. 15 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 514 Гневно

  До коментар [#2] от "Beyond":

  ЖИВИТЕ МЪРТВИ НИ НАПАДАТ!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 16. 16 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 786 Неутрално

  Нито един от представените аргументи — независимо дали става въпрос за текущото съдебно дело срещу съвета, което няма суспензивно действие, изразяването на солидарност чрез други средства или трудностите при извършването на проверки за сигурност — не оправдава неспазването на обещаните налични места

  Ма то Унгария нищо не е обещавала, нито места, нито нищо - който е обещавал, той да си ги приютява бежанците.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 17. 17 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 514 Гневно

  До коментар [#9] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Това ни остана едно от малкото предимства ДА живеем в Източна Европа!!!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Някой беше написал, че пришълците имат предпочитания не само по страни, но и по градове! Германия! Но не Дрезден, а Кьолн или Мюнхен!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Виждате ли ролята на съдиите? Затова Полша иска да изчисти копумпираните и вербувани от глобалистките организации съдии, защото само такива лайнарски отсъждания налагат. За каква солидарност става въпрос? Меркел изпълнява сороския план за ислямизиране на Европа и разрушаване на Запада и извиват ръцете на онези, които отказват.

 20. 20 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1067 Весело

  Мдаааа... а в Унгария през голямата вълна от 2015г е имало повече бежанци и от Швеция... само че кой знае защо горкичките бежанци бързат да се изнесат за шведско и немско...

  :)

 21. 21 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#10] от "hhhuuunnnn":

  Тц. Приемането на какви да е мигранти не е икономически обосновано и изгодно. Приемането на ОПРЕДЕЛЕНИ групи мигранти е икономически обосновано и изгодно.

  Само че второто се нарича "контролирана миграция" и се извършва не в тези обеми и не по тези начини, които ни се натрапват.

 22. 22 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 373 Неутрално

  Войната в Сирия е към края си. Ако бежанците са сирийци има вече много и сигурни места за завръщане в родината, а и много работа за възстановяване. Африканците какво търсят в Европа? Работа, образование, кариера? Там и войни няма. Същото и с афганистанци, иракчани, сомалийци.

 23. 23 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Тези съвсем са изтрещели?! А дали да не подарим дворовете си на половин Африка и да не си намерим съпруг (или съпруга за жените)?

  Евроатлантида
 24. 24 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Какъв изобщо е смисъла от преселването при поюожение, че тия пак ще се насочат към две-три държави? В Кале клетите бежанци чакат с години пролука да се промъкнат в ОК, Франция не била достатъчно добра. За какво говорим изобщо, еврозелките в кой свят живеят?!

 25. 25 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#10] от "hhhuuunnnn":Тц. Приемането на какви да е мигранти не е икономически обосновано и изгодно. Приемането на ОПРЕДЕЛЕНИ групи мигранти е икономически обосновано и изгодно. Само че второто се нарича "контролирана миграция" и се извършва не в тези обеми и не по тези начини, които ни се натрапват.
  —цитат от коментар 21 на areta


  интересно как ти е минало през акъла, че опорните точки на съветския съюз по някакъв начин ме интересуват - разправяйте си ги в партийните клубчета на атака и бсп и не ни навирайте неграмотността си непрекъснато

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 26. 26 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Вишеградската четворка е единственият шанс за спасение на Европа.
  Всеки с повече от 2 гънки трябва да ги подкрепи. Освен ако не е на либерална хранилка, разбира се.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 27. 27 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Има си хас. Назначенци, зад които не седи нито един глас, опитват да се налагат над политици, представляващи милиони.

 28. 28 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Вишеградската четворка е единственият шанс за спасение на Европа.Всеки с повече от 2 гънки трябва да ги подкрепи. Освен ако не е на либерална хранилка, разбира се.
  —цитат от коментар 26 на dgd


  Идея си нямаш колко иначе интелигентни хора са с напълно промити мозъци.

 29. 29 Профил на nasko'geo
  nasko'geo
  Рейтинг: 451 Неутрално

  До коментар [#16] от "DareDebil":

  Не е вярно чене сме канили никой .... И нашия външен министър е подписал !
  "Приетото с мнозинство решение от вътрешните министри е задължително и трябва да се спазва"

 30. 30 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 506 Гневно

  "... смятат, че схемата за задължителни квоти за приемане на мигранти, одобрена от Европейския съвет през 2015 г., е незаконна. "

  Който толкова ги люби бежанците, да им купи един ненаселен остров от Гърция, да ги праща там и да ги храни. Но да не очаква от данъчни приходи те да бъдат хранени!!!
  Първо трябва на собсвена нога да изпиташ да храниш непознати за теб хора, като личност и култура. А са още 2 милиарда човека, чакащи някой да храни напразно. Значи трябва да си напълни портмонето с пари, за да храни 2 милиарда. Сигурно ще му струва само храната на ден по 20.000€

  Es muß Geld fließen!
 31. 31 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Защо трябва да ги местят. Те са отишли, където са искали.
  —цитат от коментар 12 на Роси


  Любопитното е, че точно на този логичен въпрос отговор никога не се дава. Започват едни обясняния стигащи до Адам и Ева, но никога отговор: защо не ги оставят там, където са искали да отидат? Донякъде е ясно, разбира се. Ако се обсъди този въпрос по същество, ще стане ясно, че приемащите страни ще трябва да направят движението на тези хора невъзможно. Т.е. затваряне на кръга на шизофренията (свободното движение на хора в ЕС).

  Не искам да бъда разбран неправилно. Не съм ксенофоб. Но има огромни несъответствия във формирането и манталитета на хората на тази планета. Там, където съществуват тези така оплювани либерални норми - това е резултат на обществено развитие на самото общество в продължение на много години. Хомогенността на разбирането що е това общество и какво е задължително като норама, не е възникнало от вчера. Имало е революции. Кръв се е ляла, преди да заприличат на сегашните секуларни държави. И изведнъж ... дай да присъвкупляваме някакви хорица, чието съзнание е съвсем различно. Нещо като Лисенко. Да присаждаме на доматите дини ?! Колкото и да ми е омразен Орбан, изразът му "съветизация" на ЕС е изключително точен.

  Да се повторя отново. Не съм ксенофоб. На хората трябва да се помага. Всячески. Но помощта трябва да е в посока да организират собственото си общество, а не да дезорганизират вече еволюирали общества.

 32. 32 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 506 Гневно

  До коментар [#31] от "zg":

  "Не съм ксенофоб"

  Аз също, обичам си българските съграждани, освен циганите.

  "Да се повторя отново. Не съм ксенофоб. На хората трябва да се помага. Всячески. Но помощта трябва да е в посока да организират собственото си общество, а не да дезорганизират вече еволюирали общества."

  Да помагаш на хората, това е да ти увеличат данъка, не само при теб, а при другите, които не са "ксенофоби". Ще плащат на някой да го държиш на твой гръб, но ти понеже не си ксенофоб, си съгласен да издържаш търтеи.

  България при най-добро желание не може да приеме 300 милиона бедни от други държави, дори българските политици да не са ксенофоби.В България тогава няма да се говори повече български език като официален, а един от 300 милиона бежанци мешен.
  И може би България няма да е повече християнска, а мюсюлманска, с диктатор от мюсюлманската религия. И ако протестиращ срещу него, ти се реже главата, на обществено място, според Исляма и Хадитите на лъжепрофета.Така че с фразата"аз не съм ксенофоб", може да ти е последна, преди да ти клъцнат главата".

  Затова, никога не го твърди, не напразно е имало толкова много войни между различните народи.

  Es muß Geld fließen!
 33. 33 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  Пълна подкрепа за Унгария и Словакия по този казус!
  —цитат от коментар 5 на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире


  Тцъът, по-сложно е. Въпросните държави подписват на поразия всички решения на Брюксел, а после се дърпат. Ми не може така, щом са подписали Дъблинския регламент, да бъдат така добри да си приберат 120000 храненици. Подписаните договори трябва да се изпълняват. Или да направят като Боко - заплашваш мигрантите, че ще изпукат от глад и студ и те изчезват яко дим.

 34. 34 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#31] от "zg":"И може би България няма да е повече християнска, а мюсюлманска
  —цитат от коментар 32 на slan777


  Не си уличил респондедента, мой човек. Нито си разбрал за какво съм писал. Цивилизованото общество не е религиозно ориентирано. Мразя да се самоцитирам, но "цивилизацията е започнала с поставянето на религиозните системи извън държавното управление". Точно и ясно. Щенията на всякакви фундамендаменталисти да посочат нормите на поведение на ЧОВЕКА - въплъщението на Бог - са ретроградни и/или просташки. В момента тече процес на осъзнаване, че общественото развитие трябва да бъде РЕАЛНО ОСЪЩЕСТВЕНО. Не може да бъде подменено с лозунги. Да не говорим за това да му се слагат религиозни рамки. Ясен ли бях? Още един жокер. Хорицата пристигащи в Европа не са лоши. Само че ествената им роля е да променят собствените си общества на място. Европа вече е минала по пътя. ОСВОБОЖДАВАЙКИ СЕ ОТ РЕЛИГИОЗНИТЕ ДОГМИ.

 35. 35 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  И да ги приемат в Унгария и Словакия бежанците пак ще отидат в Германия или Швеция.Защото в Унгария и Словакия няма кой да ги хрантути.А да бачкат нискоквалифициран труд в тези две държави,бежанците не желаят.

 36. 36 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#33] от "Judjuk":

  имаше гласуване - унгарците гласуваха против. В дъблинският регламент никъде не пише че унгария или който и да било трябва да приема бежанци ей така - пише че трябва да подадат молба за убежище в първата държава в която влязат, и тя е длъжна да разгледа молбата. и нямат право да подават молба за убежище по няколко пъти, или в различни държави. Това се отнася САМО за бежанци по смисъла на женевската конвенция. Такива в момента има много малко - почти всичките са икономически емигранти.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 37. 37 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3078 Неутрално

  "Такива в момента има много малко - почти всичките са икономически емигранти."
  До коментар [#36] от "DareDebil":

  Не са. Война има в почти целия БИ и в Либия. Включително в Йемен. Като резултат от благотварното влияние на Арабската пролет. Стара Европа носи основната вина и си заслужава неудобствата. Новите демоГРАЦИИ нямат вина, но и по никакъв начин не се противопоставиха на инвазията. Пресен пример - България пак ще изпраща и то повече войници в Афганистан. А Афганистан е държава, която никога не е търпяла робство и не е била колония. И ще ги посрещне подобаващо.

 38. 38 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#37] от "Judjuk":

  са - даже сами си казват като ги питат, че идват заради парите. В йемен има война от 20 години. Какво точно им стана че баш сега решиха всичките да тръгнат? Това че някъде се води война не значи, че цялата държава трябва да се изнесе. Стара европа ако иска да си приема вината, ако иска да не си я приема. Тук става въпрос за унгария и други 3 страни около унгария. Няма сила на тая земя която да може да накара страна да приеме хора които не иска. Германия прие ли руски или британски бежанци, докато луфтвафе сипеше бомби над англия и съвецкия съюз? Май не. Или може би англия прие масово немски бежанци в боеспособна възраст по време на втората световна? Ти как си представяш САЩ да бяха приели японски или виетнамски бежанци, докато сипят бомби над тях? Исляма е във война със западния свят, от хиляда години, която сега се изостря. Само идиот може да си отвори вратите за толкова много хора от там, и то най-вече млади мъже в боеспособна възраст.

  Който ходи в афганистан, да си носи последствията, армията ни е професионална и всички са доброволно там. Да ги посрещат както искат. България няма нито морално, нито правно задължение да приема бежанци от афганистан, а и те не искат да идват така или иначе.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 39. 39 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 786 Любопитно

  До коментар [#29] от "nasko'geo":

  ти унгарец ли си? Кога точно вие, УНГАРЦИТЕ, сте канили когото и да било?
  Това че било задължително го казва ЕС, и не позволява възраженията на несъгласните страни да стигнат до съда, а и самият съд е на хранилка на ЕК, така че те не могат да не са съгласни. Унгария и полша по-скоро ще си плащат глобите, отколкото да клекнат. А може и ЕС да напуснат, ако нещата станат още по-нетърпими. Достатъчно пари лапнаха вече, фондовете намаляват постепенно, с излизането на великобритания ще залипсват едни 10 млрд евро на година. Затова и толкова се разбързаха да търсят поводи как да отрежат фондовете на най-големите получатели от източна европа. На френските фермери не могат да им барнат субсидиите, че става лошо, ама на полските и унгарските могат.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK