Еврокомисията даде на Полша месец преди да задейства процедура за отнемане на гласа ѝ в ЕС

Франс Тимерманс.

© ec.europa.eu

Франс Тимерманс.Ако полското правителство извърши действия, подкопаващи независимостта на съдебната власт и върховенството на закона в Полша, няма да имаме друг избор освен да задействаме член 7." Това предупреди в сряда председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по повод влизането в сила на закон, който според Брюксел дава незаконно много правомощия на изпълнителната власт във Варшава.


В специално съобщение Европейската комисия обяви, че "предприема действия за защита на принципите на правовата държава в Полша" и иска от полските власти да разрешат създадените от тях проблеми в срок от един месец. Брюксел директно "иска от полските власти да не вземат мерки за уволнение или принудително пенсиониране на съдии от Върховния съд". Ако подобни мерки бъдат предприети, Комисията е готова незабавно да задейства процедурата по член 7 от Договора на ЕС. Тя може да приключи с отнемане правото на глас на най-голямата източноевропейска държава в Съвета на ЕС - както на лидерите, така и на ниво министри, докато в дъщото време Полша ще продължава да носи отговорността и задълженията си по съюзния договор.


Еврокомисията даде на Полша месец преди да задейства процедура за отнемане на гласа ѝ в ЕС

© ec.europa.eu
Унгария вече обяви, че подкрепя действията на консервативно-националистическото правителство във Варшава и че няма да подкрепи то да бъде наказано от Комисията. Но в съобщението се припомня, че процедурата по член 7, която е едно от най-сериозните форми за предупреждение към страна член, става с решение на четири пети от 28-те държави, а не с единодушие.


Думата на Будапеща и склонните да подкрепят Полша, тежи на единствено на етапа, когато Европейският съвет по предложение на една трета от държавите членки или на Европейската комисия и след като получи одобрение от Европейския парламент, може с единодушие да установи наличието на тежко и продължаващо нарушение на ценностите, посочени в член 2.


След констатацията спирането на правата на страната нарушител става с квалифицирано мнозинство на страните членки. Същото мнозинство е достатъчно и за промяна или отмяна на мерките.


Еврокомисията даде на Полша месец преди да задейства процедура за отнемане на гласа ѝ в ЕС

© ec.europa.eu


До Варшава е адресирана и препоръка относно принципите на правовата държава, изразяваща "сериозна загриженост относно планираната съдебна реформа в Полша". Според оценката на Комисията тази реформа засилва системната заплаха за върховенството на закона в Полша, която вече бе ясно посочена в процедурата за принципите на правовата държава, започната от Комисията през януари 2016 г.


Върховенството на закона не е просто една от общите ценности, на които се основава Европейският съюз. То е заложено в член 2 от Договора за Европейския съюз, а съгласно Договорите Европейската комисия, заедно с Европейския парламент и Съвета, е отговорна за гарантиране на зачитането на принципите на правовата държава.


"Комисията е решена да защитава върховенството на закона във всички държави членки като основен принцип, върху който е изграден нашият Европейски съюз. Наличието на независима съдебна система е съществено предварително условие за членство в нашия Съюз", каза днес Жан-Клод Юнкер. "Ето защо ЕС не може да приеме система, която позволява произволното уволнение на съдии. Независимите съдилища са основата на взаимното доверие между нашите държави членки и нашите съдебни системи."Приетата днес препоръка относно принципите на правовата държава допълва предишните две препоръки от 27 юли и 21 декември 2016 г. и се отнася до липсата на независим и легитимен конституционен контрол в Полша. Към момента полските власти все още не са предприели действия във връзка с опасенията, изразени в предишните две препоръки. Освен това полските власти предприеха допълнителни мерки, които засилват притесненията за независимостта на съдебната власт и увеличават значително системната заплаха за върховенството на закона в Полша, допълват от Комисията.


В текста се посочват изрично четири нови законодателни акта, които вече са приети от полския парламент и които според оценката на Комисията ще доведат до нарастване на системната заплаха за върховенството на закона – Закона за Върховния съд, Закона за националния съдебен съвет (на 24 юли полският президент наложи вето върху двата закона), Закона за организация на общите съдилища (подписан от полския президент на 25 юли и в очакване на обнародване, за да влезе в сила) и Закона за националното училище за съдебната власт (обнародван и в сила от 13 юли).


"В настоящата си форма тези закони ще подкопаят структурно независимостта на съдебната власт в Полша и ще окажат незабавно и изключително голямо отрицателно въздействие върху независимото функциониране на съдебната система."


Еврокомисията даде на Полша месец преди да задейства процедура за отнемане на гласа ѝ в ЕС

© ec.europa.eu


Комисията също така решава да започне процедура за нарушение срещу Полша заради неспазване на правото на ЕС. Колегиумът на членовете на Комисията ще изпрати официално уведомително писмо веднага след обнародването на Закона за организация на общите съдилища. Основното опасение на Комисията във връзка с този закон е свързано с дискриминацията въз основа на пола поради въвеждането на различна възраст за пенсиониране на съдиите жени (60 години) и мъже (65 години) и заради предоставеното на министъра на правосъдието право на преценка относно удължаването на мандата на съдии, които са достигнали пенсионна възраст, както и за освобождаването и назначаването на председатели на съдилища.


"Полските съдилища, както съдилищата във всички държави членки, трябва да предоставят ефективна защита при нарушения на правото на ЕС. В тези случаи те действат като "съдии на Съюза" и трябва да отговарят на изискванията за независимост на съдебната власт в съответствие с Договора и Хартата на основните права" заяви на редовния брифинг в Брюксел първият заместник-председател на Комисията Франс Тимерманс. "Искаме да решим тези проблеми заедно по конструктивен начин. Комисията продължава да подава ръка за диалог с полските власти и ще приветстваме всички стъпки за промяна на тези закони в съответствие с нашите препоръки."

Ключови думи към статията:

Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Izmirliev
  Izmirliev
  Рейтинг: 232 Неутрално

  Защо ЕС вижда липса на върховенство на закона в Полша, а в България не? При нас нещата са много по зле при това отдавна.

 2. 2 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Ще станем свидетели на ПОКСИТ много преди да сее разпаднал този Европейки социалистически съюз...

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4 Профил на stefan0996
  stefan0996
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#1] от "Izmirliev":

  Защото главните виновници за липсата са послушни кученца.
  За разликата от поляците или унгарците.

 5. 5 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Някой може ли да ми обясни какво точно е "независима съдебна власт"? Тя не зависи от никого или от нея нищо не зависи?

  Мърфи е оптимист!
 6. 6 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  Подкрепям усилията на ЕК за запазване на законността в Полша, но се питам защо не реагират по-остро към нас! В България също няма независима съдебна система (и най-вече независима прокуратура), критичните доклади не водят до нищо с години! Цацаров и ББ "си го местят" по-бързо и от Путин! Активиране на чл. 7 и по отношение на България!

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Ихааа, какво стана с тая Полша дето беше голям стожер на ЕС то? Дъск, къде се покри? Той крякаше повече и от Доналд Дък.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  До коментар [#5] от "султана глаушева":

  Никой не може да Ви обясни нещо, което Вие не искате да разберете!

 10. 10 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4710 Неутрално

  До коментар [#2] от "dow_jones":

  ЕС няма да се разпадне! Путинофилите пак ще останат разочаровани!

 11. 11 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":
  Е как да не искам? Опитай! Който си разбита нещата е в състояние да ги обясни и на такива като мен Мотивирана съм. Давай!

  Мърфи е оптимист!
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3650 Неутрално

  Това е клише ,но явно на поляците тия не им минават.
  Тук голямото каране е ,че поляците искат да са съдебно и юридически зависими , единствено от поляци . ЕС пък им казва ,че не могат , щом са в алианса.
  До коментар [#5] от "султана глаушева":

  Bukalemun
 13. 13 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 340 Весело

  Много добри новини! Чудесно, че ЕС и ЕК показаха, че всеки който се опитва да подчини съдебната власт, ще има сериозен проблем! Недопустимо е в европейска държава, една политическа партия да назначава върховни съдии!

  Защо няма реакция срещу малка България? Ами защото в България си върши работата, проблемът е в прокуратурата и МВР, а нормално е те да са подчинени на политиците! Съдът ще ги коригира и го прави! А избирателите избират кой да са управляващите политици!

 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Защо ЕС вижда липса на върховенство на закона в Полша, а в България не? При нас нещата са много по зле при това отдавна.
  —цитат от коментар 1 на Izmirliev


  Защото Полша, Унгария, Чехия имат смелостта да защитават националните си интереси и това не се харесва на Брюксел, той иска послушни продажници. Като нашите мутри. Като награда за послушанието ги оставя да ни крадат и мачкат както си искат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 554 Весело

  Тролчета, директивата е Да се внушава: края на ЕС е близо :)
  постарайте се де ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 16. 16 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  Някой може ли да ми обясни какво точно е "независима съдебна власт"? Тя не зависи от никого или от нея нищо не зависи?
  —цитат от коментар 5 на султана глаушева


  Независима до толкова до колкото никоя друга власт в държавата не може да я командва.
  Зависима от демоса, до колкото трябва да се отчита пред него и да обяснява всяко свое решение и действие.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 17. 17 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  Това е клише ,но явно на поляците тия не им минават.Тук голямото каране е ,че поляците искат да са съдебно и юридически зависими , единствено от поляци . ЕС пък им казва ,че не могат , щом са в алианса. До коментар [#5] от "султана глаушева":
  —цитат от коментар 12 на eti mehter

  Глупости!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 18. 18 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 506 Весело

  русоробите реват с пълно гърло срещу независимата съдебна власт ... очаквано =)

  it comes from inside, just listen ...
 19. 19 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 588 Неутрално

  И под предишната статия писах: откакто са в ЕС поляците са получили 94,5 млрд евро. Някой сериозно ли мисли, че ще излязат от съюза?

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Любопитно

  До коментар [#13] от "iceman_bg":

  Защо прокуратурата трябва да бъде подчинена на политиците?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1321 Гневно

  добре де - изцяло подкрепям действията срещу Полша, ама защо нямо подобни действия и срещу БЪЛГАРИЯ?????

  то тук върховенство на закона никога не е имало - поне през последните 60-тина години

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 22. 22 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Независимостта на съда е важно, но безконтролността е нещо страшно! Кога ще се опитат да обуздаят безконтролността на гл. прокурор на България новите "комисари"(Те май замениха старите, тези с кожените якета и наганите!)

 23. 23 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Защо ЕС вижда липса на върховенство на закона в Полша, а в България не? При нас нещата са много по зле при това отдавна.
  —цитат от коментар 1 на Izmirliev


  Защото Полша, Унгария, Чехия имат смелостта да защитават националните си интереси и това не се харесва на Брюксел, той иска послушни продажници.
  —цитат от коментар 14 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?


  Може. Ама не виждам връзката между този лозунг, и описаната в статията ситуация.

  Би ли обяснил какъв точно "национален интерес" виждаш в това- съдиите от Върховен съд да са зависими?

  Щото- ако някой може да ме уволни- малко или много съм зависим от него, нали?

  Освен това- в ЕС, в това своеобразно "европейско семейство" има някакви правила. Които трябва да важат за всички. В колко страни от ЕС някоя партия може да уволнява съдия? Ако не се сещаш за такива- значи ли това, че всички тези страни са си продали националните интереси?

  Та- повтарям- в тази специфична ситуация провиждам всичко друго, но не и "национален интерес".

  ЕС не е нито казарма, нито затвор, нито концлагер. На който не му харесват правилата- или пробва да ги променя, или започва да ги спазва, или- излиза.

  Аз искам само за мен да е разрешено да карам с 200 км/ч. Коя от трите опции да си избера- да накарам Парламента да запише името ми в закона- ей така- като изключение, да спра да искам и да карам според правилата, или да сляза от колата?

  Не може в едно семейство всички да ядат в кухнята и да сер@т в кенефа, а само един- обратно. При първи опит- ще има шамари, и акащият в кухнята ще се понаучи.

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 24. 24 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  Следващите Унгария да се научат на ред. Ако се
  Искаш да си член на клуб и после не спазваш правилата си носиш последствията. Крайно време веднага да бъдат наказани и парите отрязани ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 645 Разстроено

  Дневник- и преди сайтът хич го нямаше, ама днес- на нищо не прилича!

  Не можете ли да го оправите бе, хора? Айде- майната му на трагичния дизаин, ще го преживеем някакси. Ама оправете поне скриптовете бе... Колко хора трябва да ви го кажат?

  Прокопиев- ако ти е скъпо- дай някакъв номер да пращаме SMS-и бе. Ще съберем парички за някой, който може да го оправи...

  До днес- поне през Windows креташе някакси. Днес сте взели- дали.

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 28. 28 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Защо ЕС вижда липса на върховенство на закона в Полша, а в България не? При нас нещата са много по зле при това отдавна.
  —цитат от коментар 1 на Izmirliev


  Мръсни пари

  I shave with Occam's razor
 29. 29 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2250 Весело

  Аре ся, цял месец увъртания. Законът влезе в сила. Пиян Юнкер да задейства члена още утре. Какво се ослушват. Чакам с нетърпение резултата.

 30. 30 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Подкрепям усилията на ЕК за запазване на законността в Полша, но се питам защо не реагират по-остро към нас! В България също няма независима съдебна система (и най-вече независима прокуратура), критичните доклади не водят до нищо с години! Цацаров и ББ "си го местят" по-бързо и от Путин! Активиране на чл. 7 и по отношение на България!
  —цитат от коментар 6 на vassilun


  Ами защото тукашните мутрагени все пак имат малко селска хитрост и поддържат мазилката на фасадата. Зад нея е пълна кочина, но поне формално нещата са що годе ОК. Докато самозабравилите се "управляващи" в Полша регулират как ЗАКОНОВО могат да се месят в работите а съдебната власт.
  За страни и системи, които се опират на това че има 3 независими и разделени власти това разбира се е недопустимо!
  Дано им уври акъла в крайна сметка.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3296 Неутрално

  Ииииий, поляците треперят от страх!!!!!! Не чувате ли дрънчене на ченета????

 32. 32 Профил на Mel Vi
  Mel Vi
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Защо няма реакция срещу малка България? Ами защото в България си върши работата, проблемът е в прокуратурата и МВР, а нормално е те да са подчинени на политиците! Съдът ще ги коригира и го прави! А избирателите избират кой да са управляващите политици!
  —цитат от коментар 13 на iceman_bg

  Вие явно не живеете в България. Тук никой не спазва закона.
  Избирателите избират....дали? Убеден/а ли сте, че изборите в България са честни?

 33. 33 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#17] от "Храбър":
  За теб. За мен е напълно адекватен отговор.

  Мърфи е оптимист!
 34. 34 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  [quote#16:"Храбър"][/quote]

  Цацата пък и ВСС как са се разобяснявали на демоса... неам думи и нерви

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 35. 35 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#20] от "Храбър":
  „Защо прокуратурата трябва да бъде подчинена на политиците?”

  Важен въпрос. Краткият отговор е: За да носят управляващите политици отговорност пред гражданите-избиратели за бездействията/действията на прокуратурата.

  По-подробният отговор. Прокуратурата е държавно обвинение т.е. активната роля на държавата по повдигане и доказване на обвинения в съда. В съда, който трябва да бъде независим от политици (обратно предлаганите в Полша промени), има състезателна процедура по разглеждане на обвинения. Състезанието е между две страни - прокуратурата и подсъдимия с неговите адвокати. Прокуратурата не е независима страна в съда, тя е една от страните. Прокуратурата работи и зависи от работата на МВР, подчинено на правителството от управляващите политици. Почти всички следствени действия, преди внасянето на обв акт в съда, се извършват от МВР - оглед, разпити, претърсвания и изземване, експертизи, следствени експерименти.

  Получава се един абсурд. МВР събира доказателства и разследва по нареждане на уж независимата по закон прокуратура. Е кой носи отговорност за разследването: МВР на политиците или прокуратурата на Цацаров? Ако отговорът е прокуратурата, както обичат да твърдят всички управляващи, то какво може да направят мнозинството граждани, ако са недоволни от главния прокурор? Де юре прокуратурата е независима, но де факто прокуратурата е зависима и подчинена на управляващите, без последните да носят отговорност. Това трябва да се промени, заради избирателите и заради нуждите прокуратурата да работи ефективно!

 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4471 Неутрално

  До коментар [#11] от "султана глаушева":

  "Който си разбита нещата..."

  Пропуски в правописа - разбиРа е правилното изписване.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 37. 37 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1561 Неутрално

  Закривай!

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 38. 38 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 450 Неутрално

  , но се питам защо не реагират по-остро към нас!
  —цитат от коментар 6 на vassilun

  Ние веднага ще залитнем към Русия, която пак чака да ни освободи.
  Поляците са по-народ в този план.

 39. 39 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Защо ЕС вижда липса на върховенство на закона в Полша, а в България не? При нас нещата са много по зле при това отдавна.
  —цитат от коментар 1 на Izmirliev


  Въпрос на екзистелнциални приоритети--ние не може да разложим целия ЕС, а вишеградците--могат. Но дребосъците винаги гледат към батковците--ако всичко това свърши във вариант 'А'--нашите ченгета и мутри ще козируват и ще почнат да се преструват че са готини; ако обаче свърши във вариант 'Б'--наште ще се разпищолят ама чак на Киргистан ще заприличаме.

 40. 40 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Това е клише ,но явно на поляците тия не им минават.Тук голямото каране е ,че поляците искат да са съдебно и юридически зависими , единствено от поляци . ЕС пък им казва ,че не могат , щом са в алианса. До коментар [#5] от "султана глаушева":
  —цитат от коментар 12 на eti mehter


  Абсълютли. Ако вече не искаш да си част от свръх-национална структура--правиш като англичаните--излизаш, и връщаш националния контрол. Ако пък искаш да останеш--продължаваш да спазваш правилата които си се подписвал че ще спазваш..
  А ако искаш хем така--хем онака--значи нямаш нито английски топки, нито датска дисциплина, а си очевиден източен европеец от пост-соц тип.

 41. 41 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 297 Разстроено

  Дори не проумявам как може да има нормално мислещи хора /наблягам на нормално и на мислещи :)/, които да подкрепят действията на полското /и унгарското/ правителство? Законите, които предлага полското МС са не само недемократични, те са изцяло тоталитарни като начин на мислене и позиция - тамошния ВСС да се избира изцяло от МС, окръжните съдии също. Как след това очакваш ако бъде повдигнато някакво обвинение на член на кабинета, да го съди съдия, който може да бъде уволнен от подсъдимия си?!?! Не е правно издържано, при това точно изпълнителната власт, да подчинява съдебната по такъв брутален начин. То е ясно, че МС иска да се бетонира на власт и да няма шанс някой някога да тръгне да ги съди за нещо си /разбирай най-вече за лапането и корупцията/, но можеха да се опитат по-ловко и фино да си изиграят картите. Така предложените законови промени наистина не трябва да се случват, защото в Полша съдебната власт ще стане по-послушна и от тази в Русия и Турция, където каквото каже Путин или Султан Ердо, това става ...

 42. 42 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Действително започваме да живеем в парадоксални времена. При положение, че в България очевидно има толкова хора, които са против ЕС, против неговите ценности, искат да го закриват, какво правим в ЕС?

 43. 43 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3624 Весело

  Някой може ли да ми обясни какво точно е "независима съдебна власт"? Тя не зависи от никого или от нея нищо не зависи?
  —цитат от коментар 5 на султана глаушева

  Нито едното, нито другото.

  В новоязът под "независима съдебна власт" се подразбира правилната зависимост от правилния раздаващ етикета за независимост.
  Пресен и ярък пример - у съседите румъняска. Случаят с Кьовеши ...

 44. 44 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 340 Весело

  До коментар [#42] от "БХК-фен":
  „При положение, че в България очевидно има толкова хора, които са против ЕС, против неговите ценности, искат да го закриват, какво правим в ЕС?”

  Има много хора против европейските ценности, но те са против, когато тези ценности са в полза на други хора. Когато тези ценности са в тяхна полза, изобщо не са против, а ценностите се превръщат в техни права. Които си искат и търсят. И същите хора са против европейските ценности, но много искат заплати и еврофондове, като резултат от същите европейски ценности. А децата им са в Европа, но те са против в Европа, нищо че децата им пращат пари, спечелени там.

  Ситуацията не е парадоксална, а прилича на друго. Едно пораснало на години дете, порядъчно разглезено и неразбиращо, което тропа с крак срещу правилата в къщата на родителите му, но продължава да живее в нея, да отваря хладилника и да иска пари от родителите си.

 45. 45 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3624 Неутрално

  Ако вече не искаш да си част от свръх-национална структура--правиш като англичаните--излизаш, и връщаш националния контрол. Ако пък искаш да останеш--продължаваш да спазваш правилата които си се подписвал че ще спазваш..
  А ако искаш хем така--хем онака--значи нямаш нито английски топки, нито датска дисциплина, а си очевиден източен европеец от пост-соц тип.
  —цитат от коментар 40 на patilanskomeze

  Това е така.
  Но монетката си има и другата страна ... Нали ЕС нещо беше съюз на равни?
  С какво право тогава ще отнемат гласа на свой член? От къде на къде?
  Може да ги изключат, щом не искаме да си играем с лошо другарче.
  Но така? Хем са членове и другарчета, хем си играем с тях с някои кукли и в някои пясъчници, за които ни отърва, хем им отнемаме правото на глас за игрите, защото не ни харесва с какви парцалки кипрят техните си кукли и какви пясъчни кофички били правили в техния си ъгъл на пясъчника?
  Че това нашето ЕС с какво е по-различно от "Союз нерушимъй республик свободнъйх"?
  Ония республики също имаха "правото" и "свободата". Стига да са "правилните" ...

 46. 46 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 925 Весело

  полша унгария и българия трябва да бъдат изритани от ес ,поне временно ,докато народите им се вразумят ,а диктаторите им се озаптят

 47. 47 Профил на ecan
  ecan
  Рейтинг: 229 Неутрално

  starite komunagi nikoga namat da stanat zapadni dırjavi ec napravi golama greshka kato vze dırjavı kato rumania bulgaria po nıkakvı krıteri ne otgovarat na ec pırvo ste ze vzeme reshenie ce nemojesh da glasuvash v ec posle ste bıdat izritani bulgaria nama upravane

 48. 48 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1005 Неутрално

  Злобно гледащи чиновници налагат волята на нео-колониалните господари

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 49. 49 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Действително започваме да живеем в парадоксални времена. При положение, че в България очевидно има толкова хора, които са против ЕС, против неговите ценности, искат да го закриват, какво правим в ЕС?
  —цитат от коментар 42 на БХК-фен


  Не преценяваш напълно добре българина - ние сме много про-ЕС, когато става въпрос за ПРАВАТА ни, но сме и адски анти-ЕС по отношение на ЗАДЪЛЖЕНИЯТА.

 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3624 Неутрално

  ...ЕС не е нито казарма, нито затвор, нито концлагер. На който не му харесват правилата- или пробва да ги променя, или започва да ги спазва, или- излиза....
  —цитат от коментар 23 на 952

  Ъхъм.
  Ами тогава защо не ги санкционират, дори изчушкат, а ще им отнемат гласа?
  При демокрацията нали правото на глас беше нещо висша и основна ценност?
  Е, как ще посягаш на висшо и основно право като ценност?

  Нали ЕС не бил казарма, нито затвор, нито концлагер? А ще им се отнеме гласа?
  За това си има и термин от едно време - лишенец. Тези, които са с отнето право на глас, защото са в казармата, в затвор или концлагер.
  Та какво беше ЕС?

 51. 51 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Прибалтика искат да опазят своите съдебни системи от ляво- толерастката диктатура на брюкселските и страсбургските левичарки. Тези държави назначават във висшите си съдилища консервативни, здравомислещи съдии, които се противопоставят на меркелистката мигрантска политика на Брюксел. Тези съдии не козируват послушно на брюкселския толерастки диктат за мигрантски квоти, за заселване на мигранти и отваряне на границите. Напротив, висшите им съдилища отхвърлят категорично истеричните нареждания на алкохолизирания Джанкър, на заплахите му за санкции, отнемане на съвещателен глас и т.н. У нас родните ляво- толерасти също искат да превземат и подчинят съдебната система- Радан Кънев, Лозан Панов, кумецът му, шеф на другия върховен съд , Христо Иванов, Трайчо Трайков, Атанас Атанасов, Гроздан Караджов- това са водещите либерасти, които , ако бъдат оставени, ще изпълняват папагалски всички брюкселски нареждания.

 52. 52 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#45:"xm..."][/quote]

  Разликите между СССР и ЕС са:
  а) границите към останалия свят не са затворени
  б) няма дефицит на стоки по магазините
  в) има свобода на словото
  г) не обяснява на останалия свят как ще ги смаже
  д) ако страна членка постъпва "неправилно"--не пращат танкове да мачкат демонстранти (както и БГ се отличи през 1968, една срамна страница) за да ги запазят вътре на всяка цена, а напротив, почват да намекват че е време да си ходят.

  ЕС няма механизъм (засега) за изритване на страна членка, има само по-слаби санкции които може да приложи--което и заплашват да направят в случая с Полша. И ако Полша поиска да си тръгне--останалите от ЕС няма да пратим танкове, а просто ще им пожелаем успех в живота.

 53. 53 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Тези държави назначават във висшите си съдилища консервативни, здравомислещи съдии, които се противопоставят на меркелистката мигрантска политика на Брюксел. Тези съдии не козируват послушно на брюкселския толерастки диктат за мигрантски квоти, за заселване на мигранти и отваряне на границите. Напротив, висшите им съдилища отхвърлят категорично истеричните нареждания на алкохолизирания Джанкър, на заплахите му за санкции, отнемане на съвещателен глас и т.н. .
  —цитат от коментар 51 на faeton.


  Първо ще цитирам Моканина "Боже, колко мъка има по този свят, Боже ..." :) Подобна глупост наистина е трудно да се напише, но явно има хора с "невероятен" потенциал ... за писане на глупости :)

  Второ - полските министри искат контролиращите съдебната власт органи, както и шефовете на окръжните и висшите съдилища да се назначават от тях. Според Вас тези назначени от правителството "консервативни, здравомислещи съдии" дали някога ще се противопоставят на министрите, които са ги назначили? Или за Вас "равенство на властите" е само пожелателно понятие, вероятно измислено от гадния чичко Сорос, който е виновен за всички беди в ЕС и у нас? :)))

  Трето - Елементарно, Уотсън е, че след като нарушаваш ОЧЕИЗВАДНО демократичните правила за функционирането на една правова държава, а се водиш, че си част от демократичен съюз, то този съюз да има право да те санкционира - примери Унгария и Полша. Защото техните правителства вървят изцяло към диктатура, подобно на Русия и Турция, само че ЗАСЕГА без елемента на преследване и осъждане на инакомислещите ... :))) А аз за други прикрити и явни диктатури сред държавите-членки на ЕС не се сещам да има ... :):)

 54. 54 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 914 Весело

  Защо ЕС вижда липса на върховенство на закона в Полша, а в България не? При нас нещата са много по зле при това отдавна.
  —цитат от коментар 1 на Izmirliev


  Защото нашите са хитри хиени и умеят да хвърлят прах в очите на европейците с мними реформи. И защото (според ГЕРБ-аджийски тролита във фейса) за здрависване в нашия Мачо (ББ) имало опашка от европейски лидери...
  И защото тази година ние председателстваме, и представете си да ни заглушат микрофончето, ха хааааааааа, голяма смешка. Сигурно го няма разписан този абсурд в ЕС законодателството :-)

 55. 55 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Защото нашите са хитри хиени и умеят да хвърлят прах в очите на европейците с мними реформи.
  —цитат от коментар 54 на Orchid


  Никакъв прах не хвърлят и никой не им се връзва. Всяка година имаме доклад за това, че сме най-корумпирани. Простата истина е че сме държава без значение, управлявана от хора без значение. Когато всичко цъфне и върже по важните теми тогава ще се занимават с нас. Засега стига да си мълчим и да не дразним много-много. Представи си, че имаш дом и в него имаш проблеми с водопровода, тока, а между другото и една врата скърца. Ние сме вратата. Кофти, но факт.

 56. 56 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 914 Любопитно

  Ние сме вратата. Кофти, но факт.
  —цитат от коментар 55 на kapitan_laino

  Това също си го мислех, но не ми се връзва. За какъв Х сме им на ЕС? Аз лично си задавам този въпрос от 2007 г. Ние дори и границите от мигранти не можем да опазим, само смучем парите за ограда, а непрекъснато хващат нашите трафиканти. Плачат от нашите цигани, проститутки, нелегални работници... Икономиката ни е толкова зле, че не виждам и опашка от европейски инвеститори. Къде им е изгодата, наистина сериозно питам?

 57. 57 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Някои още не сa рaзбрaли или не им изнaся, че ЕС е общи ценности, много привилегии, но и отговорности. A не сaмо дойнa крaвa.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 58. 58 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  [quote#56:"Orchid"][/quote]

  В САЩ има едно ядро икономики които генерират пари, и сума ти провинциални щати на "издръжка от центъра"--като Мисисипи, Арканзас, Луизина, и пр. Там са корумпирани и мутренизирани, с пресъпност и наркомания и шит икономика, и живота там си е като живота в източна Европа (с повече стрелба и негри), но са си САЩ.

  Нашата национална цел е в следващото 1-2 поколения да почнат да ни виждат така в ЕС--каквито и да сме--да сме си "Европа", а не временно приети недоразумания, които е по-добре да бъдат отделен буфер срещу Азия.

  Именно най-шит и бедните щати в Америка са тези които най-много се бият в гърдите колко са морални и горди и независими, а тия Калифорнии и Нови Англии са бати гейовете--тази роля в ЕС в момента играят вишеградците. Надявам се ние поне да не станем такива карикатури, а да сме една спокойна европейска Вирджиния:)

 59. 59 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  [quote#56:"Orchid"][/quote]

  Все пак когато ни приемаха обстановката беше доста по-спокойна - преди кризата небивало дълъг период на световен икономически просперитет, не бяха почнали проектите Майдан и Сирийска пролет, т.е. без мигранти, еврозоната беше спокойна (Гърция, Испания, Португалия) така че можеше да се мисли за разширяване насам - на Балканите трябваше да се почне отнякъде. Плюс това ни приеха в пакет с румънците, а това както и да го гледаш са 25+ милиона нови граждани.

 60. 60 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Полша, Чехия, Унгария, Словакия, Прибалтика искат да опазят своите съдебни системи от ляво- толерастката диктатура на брюкселските и страсбургските левичарки. /.../
  —цитат от коментар 51 на faeton.

  Понякога източника на опорните точки си личи в използвания език. "Прибалтика" е руското название на трите балтийски страни. Защото от гледната точка на Масква, това е нейна територия, която граничи с балтийско море--"при" "балтика".
  За целия останал свят това са "балтийските страни", с което ги разграничават от Скандинавия на север, и Полша на юг.
  Освен "Прибалтика", да бяхте включили и "задунайската губерния със столица София" дето само "местните патриоти" Сидерович и Каракачански ще я спасят:)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK