Германия иска санкции на ЕС срещу САЩ заради американски санкции срещу Русия

Германия иска санкции на ЕС срещу САЩ заради американски санкции срещу Русия

© Associated PressГермания призовава ЕС да подготви санкции срещу САЩ, в случай, че новото ембарго, подготвяно във Вашингтон срещу Русия, засегне бизнеса на германски и европейски компании. Това би трябвало да е най-крайната мярка, но Берлин смята, че ако няма координирана европейска акция, задаващите се санкции ще навредят на германския бизнес.


"САЩ напуснаха общата линия с Европа по повод санкциите срещу Русия", заяви в четвъртък сутринта по телевизия ARD министърът на икономиката Бригите Циприс. Според нея последните действия на Вашингтон може да затруднят още повече отношенията между САЩ и Германия.


Водещи бизнесмени и компании в страната предупредиха, че това, което американците подготвят като наказание за намесата на Русия в изборите в САЩ, ще попречи на германския бизнес да работи по газопроводи и петролопроводи, жизнено важни за енергийната сигурност на Германия.
Плановете за затягане на ембаргото може да навреди на европейски фирми с интерес в енергийни договори с Русия и изглеждат насочени към стимулиране на американския енергиен износ за Европа, заяви в четвъртък германският Комитет за връзки с Източна Европа. На пресконференция в Берлин от сдружението добавиха, че възможността за европейски контрасанкции трябва да съществува като "последна опция", ако пострадат компании от ЕС.


Комитетът, който е сред най-яростните критици на подготвяните от САЩ санкции, удвои на 20% прогнозния растеж на германския износ за Русия през тази година.


Във вторник Камарата на представителите във Вашингтон одобри с внушителното мнозинство от 419 "за" и едва 3 гласа "против" закон за нови санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Късно в сряда от Сената съобщиха, че са постигнали компромисен вариант, който да бъде одобрен и от сенаторите - вероятно до края на седмицата.


Текстът подлежи на последни корекции, за каквито продължава да настоява Белият дом, но и двете камари на парламента подкрепят проектозакона толкова категорично, че без проблем могат да отхвърлят евентуално вето на президента Доналд Тръмп.


Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейската комисия, заяви в сряда, че ЕС е готов да действа "в рамките на няколко дни", ако американските санкции засегнат енергийната сигурност на съюза. Брюксел посочва, че има опасност да пострадат европейски компании и петролни и газови проекти, от които ЕС е зависим.


Германия иска санкции на ЕС срещу САЩ заради американски санкции срещу Русия

© Associated Press


Частта от проектозакона, засягаща Русия, се отнася до различни сектори на икономиката предвижда различни действия. За енергетиката се предвижда поредно ограничаване на американските инвестиции в руски компании и участие в проекти са проучване и експлоатация на находища, в които конкретни руски фирми имат поне 33% дял. Има и заплаха за санкции срещу чуждестранни компании, инвестиращи или помагащи на руската енергетика - точно тази част Тръмп се опитва да отстрани преди вота.


Компромисът засега е санкциите срещу бизнесмени от съюзни на САЩ държави да не са автоматични, а вероятни. Но германците са притеснени, че директно ще бъде засегнат газопроводът "Северен поток 2", в който участват германски компании.


Еврокомисията коментира, че част от тревогите на ЕС са взети предвид в най-новата версия на проектозакона, но въпреки това остава вероятността от американски санкции срещу европейски фирми, работещи с руснаците.


Русия също подготвя отговор на очакваните санкции, като според московския в."Комерсант" те предвиждат експулсиране на 35 американски дипломати със семействата им и блокиране на няколко сгради, използвани от представители на САЩ в Москва и околностите. Представители на американския бизнес предупредиха, че ново ембарго на Вашингтон може допълнително да затрудни работата им в Русия.


Каква е последната версия на закона


Гласуваната в Конгреса версия е смекчена спрямо първоначалния вариант, в който се предлагаше и санкции срещу руск идържавни компании, работещи в железопътния, корабния, металургичния и минно-добивния сектор". Сега собствениците на кораби могат да бъдат спокойни, защото техният сектор отпадна, а "Совкомфлот" продължава да превозва петрол и да обслужва сондите по руския шелф. Огромната част от износа на руски газ и нефт, обаче, се извършва по тръбопроводи.


Различно е и предвиденото ограничение за кредитиране на руски петролно-газови компании. Последният вариант е за финансиране на бизнеса на "Роснефт", Газпром" или "Транснефт" до 60 дни, но това ознаава не само банкови заеми, а и период за разплащане за стоки и услуги. В противен случай американските компании, от които е закупено това, се смятат за нарушители на режима на санкции.


Ограничението да не се дават технологии за проучване и добив в дълбоговодни сондажи, в арктическия шелф или на шистови находища засяга само "Роснефт", "Газпом нефт", "Газпром", "Сургутнефтегаз" или "Лукойл" и то единствено за нови техни проекти.


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари (218)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5812 Неутрално

  Е то не става хем душата в рая, хем онова до края...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 881 Неутрално

  Парите преди всичко. Останалото е за будали и наивници.

 3. 3 Профил на Waters
  Waters
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Е, това беше. Западният свят умре! Честито на Путин. Успя, гадината.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7843 Весело

  Всичко санкции, контрасанкции, реконтрасанкции ....!!!!

  [email protected]
 5. 5 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Рано или късно щеше да се стигне дотук. Това със санкциите срещу европейските компании е голяма глупост.

 6. 6 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2482

  Ха-ха-ха-ха! Сега е моментът да помолят Полша за подкрепа. 🤣🤣🤣

 7. 7 Профил на Вечно ядосан
  Вечно ядосан
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Правилно. САЩ под Тръмп прави глупост след глупост, наранявайки открито своите най-близки съюзници. Санкциите ще засегнат не само немския бизнес, а икономиката на целия блок, защото пазарът е взаимосвързан. Докато Тръмп открито се противопоставя на интересите на ЕС, трябва да има отговор. САЩ не са единствената сила в света, а точно в soft power ние ги превъзхождаме с много.

  http://foreignpolicy.com/2017/04/13/europe-is-still-a-superpower/

 8. 8 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 728 Неутрално

  За това и кураж се иска. Все пак за да си куражлия срещу Америка трябва да си някой. А в ЕС най-големите концерни са в Германия.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 9. 9 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Маските паднаха! Заради предателския Северен поток Германия ще иска Европа да скъса със своя най- голям приятел, иска да зачеркне векове обща история, обща цивилизация ! Меркелицата съвсем полудя ! Заплашва Полша и Унгария, утре ще заплаши и Чехия и Словакия , и нас ! Източна и Централна Европа, Прибалтика трябва решително да се обвържат със САЩ и Великобритания, които стават основни гаранти за сигурността им !

 10. 10 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Интересно как държава като Германия, в която все още - 70 години след края на ВВ2, има американски воиски иска санкции срещу САЩ?

  Това е пълен сбсурд:)
  Интересно ще е ...

 11. 11 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Ха-ха-ха-ха! Сега е моментът да помолят Полша за подкрепа. 🤣🤣🤣
  —цитат от коментар 6 на Lemmy


  На бас , че комуно- костветата ще подкрепят Меркелица !

 12. 12 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3325 Весело

  Според нея последните действия на Вашингтон може да затруднят още повече отношенията между САЩ и Германия."Значи щом на вас пречи сте против санкциите.

 13. 13 Профил на stef
  stef
  Рейтинг: 456 Любопитно

  Бригите Циприс, тая да не е рода на Ципрас ;)
  Или просто е потомка на генерал от ЩАЗИ?

  Stef
 14. 14 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Може би САЩ прекаляват с натиска над Европа.

  Нормално е да упражняват някакъв контрол над Гермяния, все пак САЩ имат воиски там.

  Но когато явно нагло се опитват да продават 50% по скъп газ на гермнския бизнес, вмест ор руски, и натискат политически това да стане на германския бизнес му идва малко нагло вече :)

 15. 15 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2482 Весело

  Не може цяло десетилетие да лъжеш за европейска енергийна независимост от Русия, а в същото време да правиш мазни сделки с кремълското джудже за евтин газ и тръби през Балтика, които заобикалят пълноправен член на ЕС. Ако на хитрата сврака не и отрежат главата, ще трябва да благодари, че е вътре с двата крака.

 16. 16 Профил на qrw19507795
  qrw19507795
  Рейтинг: 221 Неутрално
 17. 17 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Иска ама няма да получи. Трябва пълно съгласие на всички държави членки на ЕС. Ще ми се да видя как Полша и прибалтийските държави налагат санкции на САЩ заради расия ХАХАХАХА.

  The best way to predict the future is to invent it.
 18. 18 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  Меркелица и тази простотия ако направи вече ще я учат в учебниците.

 19. 19 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Геополитическите разломи продължават.

 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7843 Любопитно

  И какво излезе. че на Г-20 в Хамбург - Путин успя да скара ЕССР и САЩ ???

  [email protected]
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Доколкото разбирам, това не е позиция на правителството а на някакви "водещи бизнесмени и компании", така наречените полезни идиоти.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Не може цяло десетилетие да лъжеш за европейска енергийна независимост от Русия, а в същото време да правиш мазни сделки с кремълското джудже за евтин газ и тръби през Балтика, които заобикалят пълноправен член на ЕС.
  —цитат от коментар 15 на Lemmy


  Точно това е позицията на САЩ, може би оттам идва конфликта.

  Не може контолирана държава като Гермцния да си търси собствения интерес, без да пита за разрешение Метрополията - САЩ.
  Тоест да искат да имат евтини и надеждни доставки на газ от Русия, а не да купува 50% по скъп газ от САЩ например, или СА.

  Ако САЩ сгънат Германия да купува газ с танкери:
  1) правят келепира за амриканските компании които ще продават
  2) удрят германски бизнес, с по високи цени за енергия
  3) помгат на СА и Катар да продават газ в Европа и да им дават пари за уахабитския радикален ислям

 23. 23 Профил на iur21527716
  iur21527716
  Рейтинг: 221 Неутрално

  WWW е казал всичко по темата.

 24. 24 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Доколкото разбирам, това не е позиция на правителството а на някакви "водещи бизнесмени и компании", така наречените полезни идиоти.
  —цитат от коментар 21 на EU defender


  Това е официална меркелистка позиция, вкл. спиртосаният Джанкър многократно я заяви !

 25. 25 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2482 Весело

  До коментар [#9] от "faeton.":

  Викаш един нов Атлантически съюз срещу централните евроазиатски сили. 😜

 26. 26 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 317 Весело

  Заради американските санкции срещу руснаците, германците не могат нито самостоятелно да наложат санкции на САЩ, нито да накарат ЕС да наложи такива санкции.

  Крайният резултат ще бъде, че руснаците ще фалират, ще свалят гениите Путин-Медведев и ще се изтеглят от Крим. След това, ще започнат бавно да си подобряват отношения с нормалните държави вкл Украйна! Всичко това може да не стане веднага, но е неизбежно!

 27. 27 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#18] от "zxp53317185":
  Въобще няма да я учат отива на бунището на историята. Нищо не е направила всичко е наследство на Хелмут Кол. Икономиката както и образователната система е инертна и грешните действия се усещат 10-15 години!

 28. 28 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Ей, тези дойчовци големи търгаши бе. Бетер евреите. Забравиха и състрадание и солидарност и правата на гейовете, щом стана дума да се лишат от некое ойро.
  Изкарано от страданията на източноевропейските народи, включително и руския.
  Тууу, нема оправия тоя свят.

 29. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2404 Неутрално  Май ще се наложи да се вадят от архивите старите германски технологии за производство на газ и бензин от въглища. В днешно време южноафриканците са водещи в тази област. 30. 30 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Това дали така случайно няма връзка и с http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/07/26/3013759_chudovishtni_izmami_i_petno_vurhu_imidja_-_skandalut_s/

  The best way to predict the future is to invent it.
 31. 31 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  Подкрепям всички санкции срещу Русия ?

  ПП Дневник, защо скрихте статията за Цветан Василев ???

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 32. 32 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Кефят ме 'контра' и ре-контра гига-мега-санкциите на Расия: експлусиране на 36 дипломати и блокиране на неколко сгради:))
  И американците ше си го преместят в другио крачол.

 33. 33 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Нито американския конгрес е въвел ембаргото срещу Русия,нито ЕС-санкции срещу САЩ.Иначе реакцията на Германия е абсолютно навременна.Когато политиците почнат да съсипват бизнеса,те са вредни.

 34. 34 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  До коментар [#9] от "faeton.":Викаш един нов Атлантически съюз срещу централните евроазиатски сили. 😜
  —цитат от коментар 25 на Lemmy


  Централните евро- азиатски сили е много яко, хареса ми !
  Забележи как взеха да вадят " аргументи ", например- по- добре било да се купува руски газ , отколкото американски. Германската икономика инак щяла да пострада ?! Някак се пропуска дребния факт, че с получените пари Путин ще се въоръжава и ще заплашва Източна и Централна Европа и Прибалтика . Интересно, защо германците не разсъждаваха така след ВСВ и Студената война ?

 35. 35 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#21] от "EU defender":

  Това е официална позиция на Юнкер. Може да го прочетеш в инвестор.

 36. 36 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Май ще се наложи да се вадят от архивите старите германски технологии за производство на газ и бензин от въглища. В днешно време южноафриканците са водещи в тази област.
  —цитат от коментар 29 на Ф.Нинов


  Предполагам, че една от причините Германия да инвестира толкова в вятърни перки (соларки може бе - не знам дали в Германия е ефектовно това) в последните 10-15 години.

  Те са си бедни на енергия, и не знаят как ще задухат гео-политическите ветрове които определят ресурсите купувани от чужбина, така че наблягат на каквото могат са имат под техен контрол, без външна зависимост.

 37. 37 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 418 Весело

  Подкрепям! Санкции срещу сащ ДО ДУПКА!!!

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 38. 38 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Немската агенция, отговаряща за мрежата за пренос на газ вече е отхвърлила няколко проекта, свързани с реализацията на "Северен поток 2", въпреки яростната съпротива срещу американските санкции. Въобще дойчовците играят открай време двойна игра, що се касае до отношенията с Русия.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 39. 39 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#18] от "zxp53317185":Въобще няма да я учат отива на бунището на историята. Нищо не е направила всичко е наследство на Хелмут Кол. Икономиката както и образователната система е инертна и грешните действия се усещат 10-15 години!
  —цитат от коментар 27 на telqk


  Освен че напълни една от сравнително белите западни държави с утайката на близкия изток е напът и да разбие икономиката на най- развитата индустриално държава, така че аз очаквам след някоя и друга година да я набучат на кол пред бундестага. Но и нямам съмнения че германците са достатъчно заблудени да си я изберат отново на тези избори.

 40. 40 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Това е типична фалшива новина. Дори путинските медии не си позволяват да казват "Германия", а казват "някои бизнес среди" и някои икономически анализатори" смятат... Всъщност това е някакъв комитет. Заглавието е чиста лъжа и то много смешна и глупава.

 41. 41 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 894 Неутрално

  рашките държат 39% от пазара на газ в европа а американците 2%. аз лично не бих имал нищо напротив да са по равно. в крайна сметка повече конкуренция по добре цените ще падат а и рашките няма да ни изнудват както и когато си поискат.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 42. 42 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 2085 Неутрално

  Не смятам че е редно, Европа да излиза такива номера. Силата на Запада произтича от Щатите. Съвсем нормално е, компании които наливат вода в мелницата на Путин да бъдат ТЕЖКО санкционирани. Защото такива компании подкопават технологичното превъзходство на Запада, като правят достъпни за Русия (или други антагонисти) неща, като дълбочинни сондажи, полагане на тръби, технологии за правене на самите тръби и пр. Всички ключови елементи на тази енергетика са Западни и не е редно други да се сдобиват с ноу-хау посредством съвместни прожекти, технологични трансфери или възможност за лесен шпионаж и пр.
  Европа прекали с глупостите. Още Рейган на времето си беше предупредил Европа да не се поставя в зависимост от Русия. Освен това, с технологиите за втечнен газ и с технологиите за синтеза му от водород и въгледвуокис, нови тръби са технически безпредметни. Тия тръби се осмислят САМО от политически съображения. Ако махнем политиката и оставим само техническите аргументи, държавите бензиностанции ще фалират.
  Цялата дандания е до изборите в Германия. След изборите, никой няма да отвори дума за санкции срещу Щатите. Безсмислена простотия.

 43. 43 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#8] от "kasko":

  А дали това е случайно че най-големите концерни са в Германия,и трябва ли на целия ЕС да му пука все какво иска Германия,Северен поток било зле ако се спре,южен поток добре да се спре,аре сикана на фашизма,прави са американците.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 45. 45 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Извинете, аз живея в 16-ти апартамент и искам да питам ние сега от кои сме?

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 46. 46 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 632 Весело

  Доколкото разбирам, това не е позиция на правителството а на някакви "водещи бизнесмени и компании", така наречените полезни идиоти.
  —цитат от коментар 21 на EU defender


  EU defender не знае пред кой олтар да се кланя. "До колкото рабирам", ама това "не е позиция на правителството", ама това са "идиоти", макар и "водещи бизнесмени и компании" и дори са "полезни".

  over the under
 47. 47 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2404 Неутрално

  До коментар [#36] от "WWW":

  Ами ако инсталираш соларки днес (на сегашните цени) в Германия себестойността на един киловатчас за целия жизнен цикъл на съоръжението излиза 10 евроцента вкл. ремонт и поддръжка.

  Себестойността на вятърната ел.енергия е м/у 5 и 8 евроцента за киловат.

  Най-много енергия във ФРГ отива за отопление през зимата (предимно на прир. газ и нафта) - та 20 сантиметровите изолоации на сградите помагат много в тази насока.

 48. 48 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Интересно сега кого ще молят да ги пази от Путин :D Няма такъв резил, да наложиш санкции на държавата, която те пази от потенциален агресор, защото тя наложила санкции на същия този агресор от който се страхуваш :D. ХА ХА ХА, ХИ ХИ ХИ, ХО ХО ХО
  Нормане, къде си да коментираш новината, да обявиш какъв руски слуга бил Тръмп :D oh wait :D

 49. 49 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Разлома иде от Тръмп, а не от Меркел и Амерка като цяло.
  Каскета WWW попита по-нагоре: 'Интересно как държава като Германия, в която все още - 70 години след края на ВВ2, има американски воиски иска санкции срещу САЩ?'
  Има, щото имаше СССР - агресивни диваци, а след него същите идиоти, ама с нова визия - имперски православно-съветски ценности.
  Та, накратко, след ВСВ имаше негласно съгласие в Западния свят - Америка е признатия военен лидер, който пома грижата за сигурността(разбира се и лъвския пай от разходите) и в замяна получава глобален карт-бланш победените държави от Япония до Германия да не му гледат в канчето.
  Да, но идва Тръмпи, събира европейските лидери (НАТО)и им обяснява, че трябва да дават едни кинти за оръжия и тогава възниква резонния въпрос за чий.. им е САЩ след, като хем ги кара да плащат за глобалното лидерство на Америка, хем им измъква бизнеса.

 50. 50 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  рашките държат 39% от пазара на газ в европа а американците 2%. аз лично не бих имал нищо напротив да са по равно. в крайна сметка повече конкуренция по добре цените ще падат а и рашките няма да ни изнудват както и когато си поискат.
  —цитат от коментар 41 на ck2013

  Да са по равно, но с цената на сериозно увеличение на цената?
  Ти, като правоверен, нямаш нищо против.
  САЩ, понеже печелят от това, също нямат нищо против.
  Германия, понеже губи, в един момент започва да надига глас "Санкции, демокрация, ама как така се получава, че от санкциите ние губим много пари, а САЩ печелят много пари"?

 51. 51 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Това ако беше дошло като предложение от Източна Европа, щеше да настане вой до Луната какви са мурзилки и предатели на евроатлантическите ценности. Германия сериозно се изживява като фюрера на ЕС.

 52. 52 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Игра на думи. Германия има положително търговско салдо със САЩ от 70 млрд.$, просто плащат гаргите.

 53. 53 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#21] от "EU defender":Това е официална позиция на Юнкер. Може да го прочетеш в инвестор.
  —цитат от коментар 35 на a4kataaa


  Глупости.

  The best way to predict the future is to invent it.
 54. 54 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Форумния прозападен тролетарият е в амок. Като слепи котета в кашон сте без опорки

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 55. 55 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#46] от "Отец Сисой":

  Много добре разбирам. Ти пак не си разбрал, руснако.

  The best way to predict the future is to invent it.
 56. 56 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Берлин са глупаци. С този паток си слагат клупа на вратовете. Ние, умните и красивите, удушихме нашия поток и спряхме азиатската инвазия към сърцето на Европа, тоест към София.


  Или нещо такова беше. Вече се обърках. Трябва да питам в американското посолство.

 57. 57 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Форумният прозападен тролетариат см в амок. Като слепи котета в кашон сме, когато нямаме опорки и трябва да мислим собствено мнение.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 58. 58 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#53] от "EU defender":

  Сега съм онлайн през телефона и не мога да ти пратя линк. Като се прибера, ще го направя.

 59. 59 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Меркел се оказа скапан двуличен комунист! Първо напълни цяла европа с араби а сега ще ни продаде на Пътлер!

 60. 60 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 836 Любопитно

  Я да преброим пилците: Китай, Русия, Иран, Турция, Германия срещу ... САЩ. Тежинко ще им е.

  Евроатлантида
 61. 61 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  До коментар [#48] от "a4kataaa":

  "Нормане, къде си да коментираш новината, да обявиш какъв руски слуга бил Тръмп..."

  Очевидно имаш нужда да ти се разясняват елементарни неща като на дете в 3-о отделение.

  Тези санкции бяха наложени с практически ПЪЛНО ЕДИНОДУШИЕ от Сената и Камарата на представителите ПРЕЗ ГЛАВАТА на Дръмб.

  Що се отнася до това, дали да добри или лоши, ще цитирам колегата Трансваал, който пише аналитично, а не вдига лозунги като теб:

  "Съвсем нормално е, компании които наливат вода в мелницата на Путин да бъдат ТЕЖКО санкционирани. Защото такива компании подкопават технологичното превъзходство на Запада, като правят достъпни за Русия (или други антагонисти) неща, като дълбочинни сондажи, полагане на тръби, технологии за правене на самите тръби и пр. Всички ключови елементи на тази енергетика са Западни и не е редно други да се сдобиват с ноу-хау посредством съвместни прожекти, технологични трансфери или възможност за лесен шпионаж и пр.

  Европа прекали с глупостите. Още Рейган на времето си беше предупредил Европа да не се поставя в зависимост от Русия. "

  Други въпроси към мен имаш ли?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 62. 62 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  Маските паднаха! Заради предателския Северен поток Германия ще иска Европа да скъса със своя най- голям приятел, иска да зачеркне векове обща история, обща цивилизация ! Меркелицата съвсем полудя ! Заплашва Полша и Унгария, утре ще заплаши и Чехия и Словакия , и нас ! Източна и Централна Европа, Прибалтика трябва решително да се обвържат със САЩ и Великобритания, които стават основни гаранти за сигурността им !
  —цитат от коментар 9 на faeton.


  Май не знаеш за какво говориш!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 63. 63 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 836 Любопитно

  Германия сериозно се изживява като фюрера на ЕС.
  —цитат от коментар 51 на nemeria


  И реално е. Останалите са икономически притурки на Германия.

  Евроатлантида
 64. 64 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Доколкото разбирам, това не е позиция на правителството а на някакви "водещи бизнесмени и компании", така наречените полезни идиоти.
  —цитат от коментар 21 на EU defender


  в Германия ХДЦ и ГСДП много често действат в името на корпорациите. Странно защо Германия още не е обявила от коя година ще спре регистрацията на нови коли с дизелови агрегати, докато доста други държави го обявиха. Много просто, щото не върви срещу концерните си, а тия концерни така хубаво лобират, че Берлин не може без издръжката от Щутгарт, Мюнхен и Волфсбуг. Не е странно, че Германия не спазва и други европейски договорки по отношение на намаляване на СО2 на новия автопарк, който произвежда...защото нейните автопроизводители не могат да се справят. Но виждаш ли, когато други държави не ходят по свирката на Германия има санкции.
  И не, не съм русофил, далеч съм, просто познавам Германия и икономиката им добре. И знам доколко могат германските партии да са лицемерни.х

 65. 65 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Форумният прозападен тролетариат см в амок. Като слепи котета в кашон сме, когато нямаме опорки и трябва да мислим собствено мнение.
  —цитат от коментар 57 на Darcas


  Нормално е.
  Най-лесно се управлява материла като му се свеждата ясни и прости тези, като по комиксите, този е лош и е облечен в черно, онзи е добър и е облечен в бяло.
  като за децата, макар чр комиксии филми за героите им се правят и за възрастни.

  Така материала се приучава да чака указания за това кой е добър, и кои лош е по-лесно се води и кара.

 66. 66 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Понеже се объркАх, настоявам др Сорос да насрочи спешно митинг на стафа и да спусне инструкции, с които да ни се обясни как следва да мислим правилно в съзвучие с Ценностите. Досега на всички беше ясно, че:

  1. Тръмп е Лош, понеже е назначен от Путин с цел да развали Ценностите и да махне санкциите за да не умре Русия от глад.
  2. Мути е Добра, понеже се бори за Ценностите (затоплизъм, съдебна реформа, внос на тарамбукен на едро , и гейските права) и прави санкции на Русия да умре от глад
  3. Сега с новата международна обстановка излиза че др др Мути и Юнкер са агенти на Путин (което е вероятно, понеже той не се е отрекъл от затоплизъма, а и се знае че той ни праща клетите бежанци) . От друга страна обаче той не е гейолюб и нищо не се е изказал за съдебната реформа

  Едно от решенията го виждам да се приеме, че др др др Тръмп, Мути и Юнкер са полу - агенти на Путин и в някои случаи са Добри, а в други - Лоши. Друг вариант е Путин също да влезе в дуалната система и да бъде ту Добър, ту Лош, в зависимост от случая. Така публиката ще може да разбира по - правилно сложната международна обстановка. Обаче пък ще се наложи зачестяване на оперативките на стафа щото в тоз форум няма възможност за постредактиране и ше се стигне до излагации.

 67. 67 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Явно цяла Европа съществува само за да служи на лъжливия и нагъл германски бизнес. Аз пък не искам да съм роб на руската енергийна мафия или пък да се тровя от швабските "чисти" дизели!

 68. 68 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#61] от "Norman Granz":

  И сега Меркел и Юнкер путиноиди ли са?

 69. 69 Профил на PMK
  PMK
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Германия предава цивилизования свят за жълти стотинки. Русия трябва да бъде изолирана като КНДР.

  Онези, които вярват, и юдеите, и християните, и сабеите, онези [от тях] които вярват в Аллах и в Сетния ден, и вършат праведни дела, имат отплатата си при своя Господ и не ще има страх за тях, и не ще скърбят. [Коран, 2:62]
 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на iur21527716
  iur21527716
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#53] от "EU defender":

  http://www.reuters.com/article/us-usa-trump-russia-eu-idUSKBN1AB1DP?il=0

  Сега на кого ще се кланяш, а защитнико на ЕС!? На ЕС или на Тръмп!? Не е лесна твойта....

 72. 72 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Германия ... иска да зачеркне векове обща история, обща цивилизация
  —цитат от коментар 9 на faeton.


  Не знам колко познаваш историята, но сегашната американска "история и цивилизация" произлиза от Европа. Американската "цивилизация" преди има няма 60 години, когато руснаците пускаха човек в космоса, се чудеше цветнокожите дали са хора или не и дали имат право да гласуват... после през ВСВ поискаха Германия да стане аграрна държава и им взеха учените и им разглобиха заводите. Ти за тази обща цивилизация и история ли говориш, че германците искат да зачеркнат?

  А и как виждаш САЩ с 323 милиона население и 18,5 трилиона БВП да изнудват ЕС с 511 милиона население и 20,5 трилиона БВП?

 73. 73 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Около строежа на нова тръба за газ към Германия ли се говори?
  Някой спомня ли си, че първата тръба се построи с помощта на много изгоден заем, който Германия (правителството на Шрьодер) отпусна на Газпром. След като Меркел смени Шрьодер последният отиде в частния сектор. Стана ЧЛЕН НА БОРДА на директорите на ГАЗПРОМ. За тази му постъпка после нямаше разследване на германската прокуратура. Да се чуди човек защо не е имало.
  Сега новата тръба май искат да я минат като разширение.
  Не ви ли е ясно, че германците така нарочно прескочиха Украйна и Полша, за да си решат собствените проблеми и да оставят другите да се оправят както искат. Много европейско, нали. Когато обаче вишеградската четворка оставя Италия и Гърция, вой до небето.
  Германските властимащи са много лицемерни и тяхната цел е икономическата власт на Германия над ЕС. Иначе как ще оправдаем Германия, че имат рекордни излишъци на износа всяка година и нищо не правят по въпроса да ги намалят. Защото с тия излишъци те премачкват останалите страни в ЕС, които не успяват да изнесат.
  И не ги защитавайте, че стоката просто е по-висококачествена. Томахавката седи в това, че Германия прави дъмпинг на цените на работната ръка. С помощта на необлагаеми минимуми, при които дори пенсионни вноски не се внасят. С помощта на държавно субсидиране на ниски заплати - работещите бедни в Германия са 4 милиона. Това са хора, които работят, получават заплата, която обаче не им е достатъчна за да си покрият нуждите и са под прага на бедност. Държавата им дава социални помощи за да достигнат прага на бедност. Защо е така? Защото държавата това го желае, защото така разходите на работодателите са по-ниски и те могат да изнасят повече. Социалните помощи пък идват от данъците на имащите.
  В 21-ви век територии се завоюват не с оръжие, а с пари. Вижте Гърция. Следете за бъдещото падение на Турция след издърпване на пари оттам.

 74. 74 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#53] от "EU defender":

  Във вчерашната статия за сенатор Маккейн, коментар 100 съм постнал линк. Може да го видиш.

 75. 75 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Искат ги няколко немски далавераджии свързани с Русия. По цяла Европа ги има, но са аутсайдери. Така че кремълските фашизоиди ще духат супата. Как всегда.

 76. 76
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 77. 77 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  Заглавие:
  Германия иска санкции на ЕС срещу САЩ заради американски санкции срещу Русия

  Първо изречение от статията:
  Германия призовава ЕС да подготви санкции срещу САЩ, в случай, че новото ембарго, подготвяно във Вашингтон срещу Русия, засегне бизнеса на германски и европейски компании.

  Усещате ли разликата?

  Ех, джурналя!
  Заработвате преходното знаме, а? Както едно време ...
  Аман!

 78. 78 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Отново руски пропагандни партенки предназначени за периферни слушатели, като тези на у нашио кръжок 'приятели на Расия'. Големият бизнес на Германия е с Америка, а не с руското джудже. Германия има много газови алтернативи, дори само да вземем Норвегия дето и е на една ръка разстояние, както и шотландските находища в Севрно море. Да не говорим, че е държавата най-активно развиваща зелена енергия и забранила АЕЦ. Така, че това отвсекъде си е един фейк нюз в смисъл на превратното и преувеличено тълкуване. Ако изобщо се наложи такъв избор(USA - Расия), то няма да е заради разни патоци. Повтарям, разривът е с Тръм и крайно съмнителното му лоби. Иначе има сериозни опити да се подронят германските икономически интереси в USA посредством целенасочени удари срещу германски компании, както и да се заобикалят санкциите, но от удобни на Тръмп компании.

 79. 79 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 524 Неутрално

  [quote#72:"Лео"][/quote]

  извинявай, но доста заводи от Германия са изнесени от съветите. Затова източна Германия беше зле. В западна Германия съюзниците са се усетили, че ако изнесат заводите западна Германия много лесно ще падне в ръчичките на съветите. Затова и с плана Маршал я вдигат на крака, за да е гранична линия на западния свят срещу изтока. Не е случайно, че и в западна Германия са разполагани, а може би все още има, американски атомни ракети. Защото паднеше ли Германия в съветски ръце нямаше да е хич добре.
  И не трябва да се забравя, че в САЩ живеят 60 милиона потомци на германци. Има няма едни 20% от населението. Все нещо ги свързва ;)

 80. 80 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3318 Неутрално

  До коментар [#68] от "a4kataaa":

  "И сега Меркел и Юнкер путиноиди ли са?"

  Що не си намериш събеседник на твоето равнище?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 81. 81 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 559 Неутрално

  До коментар [#72] от "Лео":

  Европа е по бели гащи във военно отношение и ако САЩ не бяха ангажирани със сигурността й, половината пак щеше да е руска територия. Не може много да се ежиш на тоя дето те варди, отделно двойните немски стандарти дето все искат солидарност, ама към тях.

 82. 82 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Не съм поддръжник на ТРъмп, но всяка санкция срещу Русия е нещо хубаво!!!Това, че Германия, както и ние и цяла Европа, явно, не е направила нищо, че да не е зависима енергийно от руския газ, е друг, не на САЩ проблем!
  Неотдавна руснаците нахлуха в Грузия, после откраднаха Крим от Украйна, днес се опитват да отцепят и половин Украйна, а ЕС и НАТО само приказват, без никакви действия.Както е тръгнало, Путин може лесно да вземе и прибалтика, Полша, Румъния и нас, а германците сугурно пак ще дърбат да не се прави нищо, защото бизнесът им ще страда!!

 83. 83 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Хайде пак да погледнем цифрите за Германия:

  За първи път от 55 години през изминалата година САЩ са били най-важният търговски партньор на Германия, съобщава германският статистически институт във Висбаден, цитиран от ДПА. С общ обем на външнотърговския оборот (внос и износ) от повече от 173,2 милиарда евро

  Берлин е изнесъл за Русия през изминалата година продукция за 29 милиарда евро (32,2 милиарда долара).

 84. 84 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Има едно обяснение относно отношенията между Европа и САЩ и Европа и Русия. И то е, че европейците, бавно, но най-накрая се пробуждат и взимат съдбата си в собствените си ръце. Това значи, че осъзнават, че те сами трябва да бранят интереса си и че могат да използват Русия и САЩ един срещу друг за своето по-добро благо, както правят самите САЩ и Русия, а впрочем и Китай. Приветствам това и казвам "най-накрая!".

 85. 85 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Весело

  Интересно как държава като Германия, в която все още - 70 години след края на ВВ2, има американски воиски иска санкции срещу САЩ?Това е пълен сбсурд:)Интересно ще е ...
  —цитат от коментар 10 на WWW

  Ами, интересно!
  Дежа вю-то вече го започна Юнкер.
  Ще има репчене по медии, късане на ризи и "зъбене на тирана" и ... ще свият уши и ще клекнат. Тихомълком. Както е било и досега.
  А на мат'ряла медиите хубаво ще му продухат и пропиарят мозъчетата к'ви са юнаци тия и как направили най-доброто на ползу роду ...

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на iur21527716
  iur21527716
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#66] от "dosetliv":

  Това е като в 1984 на Оруел, там така зависимост от това какво кажеше Големият Брат лошите бяха ту Евразия, ту Източна Азия. И понякога се сменяха всяка седмица.

 89. 89 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 836 Весело

  , Путин може лесно да вземе и прибалтика, Полша, Румъния и нас, а германците сугурно пак ще дърбат да не се прави нищо, защото бизнесът им ще страда!!
  —цитат от коментар 82 на chinaski


  ако утре уволнят теб, защото "бизнесът страда", друга песен ще запееш. А едно добро правителство (като американското) прави всичко за СОБСТВЕНИТЕ СИ интереси, дори е готово да прегази чуждите.

  Евроатлантида
 90. 90
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 91. 91 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  "Във вторник Камарата на представителите във Вашингтон одобри с внушителното мнозинство от 419 "за" и едва 3 гласа "против" закон за нови санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея."

  Мнозинството е стряскащо . В Сената също е било подобно - 98 гласа "за".

  Ако спорът е наистина заради "Северен поток - 2", интересно е да се отбележи, че от чисто технико-икономическа гледна точка (т.е. ако човек се абстрахира за момент от интересите на Русия, Украйна, Полша, Беларус, прибалстийските страни, Германия, Франция и САЩ, а гледа само общочовешкия интерес) използването на съществуващи сухоземни газопроводи би било много по-ефективно от строежа на нов газопровод по дъното на Балтийско море, където освен всичко друго има и няколко вида екологични рискове.

  Иначе е наистина голяма обида за Русия да я вкарат в една групичка с Иран и Северна Корея - ама с всичките тези газопроводи дотам стигнаха руснаците ...

 92. 92 Профил на Evtim Trenkov-Vardar Invest Co. MAdvIT
  Evtim Trenkov-Vardar Invest Co. MAdvIT
  Рейтинг: 221 Неутрално

  ЕССР все по-официално се комунистизира.
  Само вие в Дневнки, умни и красиви (уж) вярвате в брюксел.

  Поляците им дойде до гуша, Италианците не са сигурно какво искат от себе си, Чехите гонят независимост. Англичаните бачкат здраво по КАНЗУК+САЩ. Само вие у шопия се кланяте на "Втората москва" и никога ама никога не раззчитате на собствените си сили

 93. 93 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Май ще се наложи да се вадят от архивите старите германски технологии за производство на газ и бензин от въглища. В днешно време южноафриканците са водещи в тази област.
  —цитат от коментар 29 на Ф.Нинов


  Ще е доста по-лесно да се изолират руските агенти и да се пуснат шистовите технологии, в Европа има доста шистов газ.

 94. 94 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  До коментар [#71] от "iur21527716":

  Ти прочете ли статията, каскет? Не, нали?

  The best way to predict the future is to invent it.
 95. 95 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Англосаксите използваха Германия да потиснат Русия. После използваха Русия да потиснат Германия. Крайно време е Русия и Германия да се обединят завинаги.
  —цитат от коментар 90 на Dimiter Tsvetkov


  това англоамериканците няма да го допуснат, дори с цената на нова война в Европа!

  Евроатлантида
 96. 96 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3570 Весело

  ...А и как виждаш САЩ с 323 милиона население и 18,5 трилиона БВП да изнудват ЕС с 511 милиона население и 20,5 трилиона БВП?...
  —цитат от коментар 72 на Лео

  Въобще го не виждам така.
  Защото от ЕС при сравнението по този казус трябва да извадиш Британия, Балтийските републики и Полша.
  И да прибавиш Балтийските и Полша към Щатите, защото те играят в техния лагер.
  Май и нас, защото ни посети онзиден американски емисар, ако не сте забравили.
  Та така "силите" се поизравняват. Икономически.
  За военно да не говорим, айде да не го смятаме.
  Но политически ... ами политически ЕС си е дребосък, а Германия направо жуже!
  Та "сметката" въобще не е в полза на дуещият бузи ЕС.

 97. 98 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  "Във вторник Камарата на представителите във Вашингтон одобри с внушителното мнозинство от 419 "за" и едва 3 гласа "против" закон за нови санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея."Мнозинството е стряскащо . В Сената също е било подобно - 98 гласа "за". Ако спорът е наистина заради "Северен поток - 2", интересно е да се отбележи, че от чисто технико-икономическа гледна точка (т.е. ако човек се абстрахира за момент от интересите на Русия, Украйна, Полша, Беларус, прибалстийските страни, Германия, Франция и САЩ, а гледа само общочовешкия интерес) използването на съществуващи сухоземни газопроводи би било много по-ефективно от строежа на нов газопровод по дъното на Балтийско море, където освен всичко друго има и няколко вида екологични рискове.Иначе е наистина голяма обида за Русия да я вкарат в една групичка с Иран и Северна Корея - ама с всичките тези газопроводи дотам стигнаха руснаците ...
  —цитат от коментар 91 на ijj


  Тази информация се разпостранява от руските медии. Разбира се и Юнкер се изказа, но при първия вариант на санкциите.
  Иначе Германия днес казва това: Федеральное сетевое агентство Германии приняло решение не включать в план развития газовых сетей пять энергопроектов, связанных с Nord Stream 2.

 98. 99 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1376 Любопитно

  Както правилно забеляза колегата :
  До коментар [#45] от "Darcas":

  Ние сега с кои с ме? С танте или с бай Доналд (който между другото е против част от новите американски санкции)? Май ще заемем неприлично разкрачена поза :)

  Мома, връщай 12 и 12А!
 99. 100 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3323 Неутрално

  "САЩ под Тръмп прави глупост след глупост, наранявайки открито своите най-близки съюзници."
  До коментар [#7] от "Адекватно мислещ":

  Чети по-внимателно. Тръмп иска санкциите да се смекчат и да не засегнат евроатлантически съюзници. Но те са приети с пълно единодушие от Сената. Антируската истерия в САЩ стана безконтролна и това плаши стара Европа. Тук въпросът е защо янките са толкова натопорчени. Има нещо което ги е уплашило, та чак свят им се завива. Нещо голямо, нещо страховито и ужасно. Какво може да бъде?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK