Италия толкова обичаше Франция, но Макрон я разочарова

Френският президент Еманюел Макрон прегръща генерал Халифа Хафтар (вдясно), а външният министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан (вляво) - либийския премиер Файез Серадж на среща в Париж на 25 юли 2017 г.

© Philippe Wojazer, Reuters

Френският президент Еманюел Макрон прегръща генерал Халифа Хафтар (вдясно), а външният министър на отбраната Жан-Ив льо Дриан (вляво) - либийския премиер Файез Серадж на среща в Париж на 25 юли 2017 г.Либийското досие, мигрантската криза, корабостроителницата Ес Те Екс, железопътната линия Лион - Торино... Решения, взети от новия френски президент Еманюел Макрон, хвърлиха сянка върху "голямото" приятелство, свързващо Франция с Италия.


Сред причините за търканията ще споменем инициативата на френския държавен глава, събрал във вторник в Париж двамата либийски лидери - премиера Файез Сарадж и съперника му Халифа Хафтар. Реагирайки на следващия ден, италианският министър-председател Паоло Джентилони каза, че "следи с надежда развитието на събитията", но даде да се разбере, че се съмнява в благоприятния изход.


"Среща между премиера Сарадж и генерал Хафтар - това може да очертае позитивни перспективи. Надявам се инициативата да доведе до по-солидни резултати от предишната им среща в Абу Даби", подчерта той, припомняйки, че преговорите между двамата в емирството през май не доведоха до съществен резултат.
Друг признак, че има подозрения към френската позиция, бе изказването на италианския външен министър Анджелино Алфано, който в сряда след разговор с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан отново потвърди, че е "важно всяка бъдеща инициатива за Либия да бъде предприета отново в рамките на Обединените нации".
Италианският печат описа с доста по-силни думи отзвука отвъд Алпите, но призна безспорния "дипломатически успех" на младия френски президент.


"Изстрелян на авансцената на преговорите, Макрон постигна целта и грабна наградата като посредник", писа "Кориере дела сера". "Но той не забравя (или се преструва, че не я подценява) ролята на екипната работа, за да се стигне дотам", допълва вестникът. И отбелязва, че Макрон, "със сигурност информиран за лошото настроение, прокрадващо се отвъд Алпите", не е пропуснал да благодари на своя "приятел" Паоло Джентилони.


А всекидневникът "Стампа", издаван в Торино, пише за "грубото събуждане на Италия, непоканена на срещата въпреки ангажимента на страната в Либия и въпреки огромния прилив на мигранти към бреговете й".
Защото мигрантският въпрос също е болезнена точка в трансалпийските връзки, откакто Макрон отказа в началото на юли да отвори френските пристанища за корабите на неправителствените сдружения, както бе поискала Италия, за да се намали натоварването на нейните.


Ултиматум


"Макрон разочарова Италия", изведе в заглавие "Стампа" само дни, след като Франция "придружи" до италианската граница 150 мигранти, влезли във Франция през Вентимиля. И сякаш дипломатическите проблеми не бяха достатъчни, за да помрачат безоблачното небе на френско-италианските отношения, в сряда се намеси и икономиката - чрез случая с корабостроителницата "Ес Те Екс Франс".


Два месеца след подписването на спогодба, предвиждаща италианската групировка "Финкантиери" да поеме контрола върху корабостроителницата, френското правителство сви платната и заяви, че иска да запази 50 на сто от контрола в компанията.


Рим веднага реагира твърдо на ултиматума с изявление на министъра на икономическото развитие Карло Календа. "Италия няма никакво намерение да продължава", съобразявайки се с френските условия, отсече той.
Въпроси у италианците поражда и един железопътен проект. На 19 юли френското правителство обяви, че прави "пауза" в работата по жп връзката между Лион и Торино - голям трансграничен проект, затвърден с договор между двете държави.


"Уж се знаем кой какъв е, уж сме наясно с положението, но се оказва, че това не е така, на моменти всичко ти идва в повече или не схващаш какво става", заяви за АФП Сандро Гоци, италианският държавен секретар по европейските въпроси. Но като най-голям франкофил сред италианските министри той още не губи вяра. "Според мен Макрон може да бъде лидер на Европа и не бива да се ограничава с лидерство във Франция", каза Гоци.


А френско-италианското приятелство е нерушимо - затова във вторник, дочула зов за помощ от съседната страна във връзка със силните пожари в Югоизточна Франция и Корсика, Италия откликна и тутакси прати там спецсамолет "Канадеър".

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 710 Неутрално

  Пичове, стига с тоя гуугъл транслейт...

 2. 2 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Статията явно е преведена от някъде, но е и силно подвеждаща. Каквито и претенции да има в Италия, там няма монопол над проблемите в Сирия. Дали връщането на бежанци е прецедент не мога да кажа, но линията Лион-Торино има огромна съпротива и в района, където трябва да премине в Пиедмонт в Италия. А за корабостроителницата - темата е доста по-многостранна и тепърва ще виждаме неконвенционални решения, свързани с нея, които могат да променят начина, по който се управляват такива ситуации и занапред. Емоциите в случая като че ли са малко пресилени, и това не се случва в Италия или Франция.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 3. 3 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Неутрално

  До коментар [#2] от "mapto":

  За Либия става въпрос, не за Сирия.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Италия и Франция ще намерат отново своите допирни точки и взаимна изгода...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 984 Весело

  "Според мен Макрон може да бъде лидер на Европа и не бива да се ограничава с лидерство във Франция", каза Гоци.

  Тънък италиански хумор, май...

  Знанието е сила, информацията - власт
 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  "А френско-италианското приятелство е нерушимо"

  Нерушимо, нерушимо, ама като стане дума за икономически интереси или нашествие на мигранти, нещата се променят

 7. 7 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  И какво се оказа-прибързана бе радостта на левичарите от избирането на Макрон.Отказва да приеме ислямски имигранти и не играе по свирката на Меркел.Покани Тръмп за честванията на националният празник на Франция,а Меркел я нямаше.

 8. 8 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  Статията е написана в интригантски стил, характерен за много журналисти, които повече жълтеят , отколкото са сериозни анализатори.

 9. 9 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  До коментар [#7] от "mushashi":

  Отново си се объркал. Радостта на всички нормални хора от целия политически спектър беше, че не спечели популистката Льо Пен. Която е против НАТО и ЕС. А ти не спря да мрънкаш против Макрон и да му правиш психоанализ, да го клеветиш, че бил социалист и пр.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Весело

  ... Италия толкова обичаше Франция, но Макрон я разочарова ...

  Кхъ, кхъ ... таквозата ...
  Ама талянците нали мно'о верующи, пък ... Нали е писано: "Не си създавай кумири!"
  И постулатът се е доказал през вековете, талянците персонално и за последно исторически не толкова отдавна му сърбаха попарата. За Дуче говоря ...
  Пък ся - въййй, к'о станА!
  Ми разочарование станА, га гълтат като патета медийното зомбиране!

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  2/3 от форумистите са максималисти в изискванията си за европейските лидери, и абсолютни минималисти или компромисни за нашите полуобразовани министри и депутати. Да не забравя - и КРАДЛИВИ.

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 812 Неутрално

  2/3 от форумистите са максималисти в изискванията си за европейските лидери, и абсолютни минималисти или компромисни за нашите полуобразовани министри и депутати. Да не забравя - и КРАДЛИВИ.

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  2/3 от форумистите са максималисти в изискванията си за европейските лидери, и абсолютни минималисти или компромисни за нашите полуобразовани министри и депутати. Да не забравя - и КРАДЛИВИ.
  —цитат от коментар 12 на historama

  Ооо, ша ма извиняваш, ама много!

  Нашичките са си чиста проба компрадориат, на който ОК да са точно те на власт, както и комфорта да се вихрят връз територията, се осигурява от европейските и отвъдокеански Началници.
  Поради това претенциите на първо място и с пълно право са към Началниците ...

 14. 14 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 455 Неутрално

  До коментар [#2] от "mapto":За Либия става въпрос, не за Сирия.
  —цитат от коментар 3 на Незнайко в Слънчевия град


  Либия-Сирия
  Иран-Ирак
  Испания-Италия

  Стига с тази дребнавост!

  over the under
 15. 15 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Емоциите в случая като че ли са малко пресилени, и това не се случва в Италия или Франция.
  —цитат от коментар 2 на mapto


  Много Ви благодаря за информирания и разумен коментар.

  И французи и италианци са нации, в които у децата се развива емоционална интелигентност от най-ранна възраст. Това не е така навсякъде в Европа.

 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1719 Неутрално

  Четох го на диагонал и все пак Италия ми е странна. Сърди се на Франция,ь че не отваря пристанищата си за корабите на неправителствените организации които да мъкнат "бежанци" към бреговете и. Надявала се така да поразтовари своите брегове. А какво им пречи на Италия по примера на Франция да затвори своите пристанища за тези кораби и така да се отърве от тези навлеци?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  "откакто Макрон отказа в началото на юли да отвори френските пристанища за корабите на неправителствените сдружения, както бе поискала Италия, за да се намали натоварването на нейните."

  Ауууу колко нехуманно! Макроне, бива ли така жестоко да постъпваш!

  Що ли ми се струва, че на думи повечето приказват мааазно-мазно как Европа трябвало да приема горките хорица, да ги спасява от лошата несправедлива съдба...бла, бла, бла... Ама като опре до отваряне на собствените пристанища и граници нещо изведнъж секват благородните желаещи? Мдааа, за трябване, трябва си, ама някой ДРУГ ТРЯБВА да ги приема...

  Италия и Гърция ще ручат жабетата и никой няма и намерение да им помага. Само ще ги залъгват с празни приказки и ако се дръвчат много-много, ще им свиват сърмите чрез икономически натиск.

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Интересите между държави са по-важни от приятелството.

 19. 19 Профил на Avalanche
  Avalanche
  Рейтинг: 434 Неутрално

  И какво ще направи Италия.Франция е велика сила ядрена и технологична държава а италия е една плюнка едно джудже бита е от всички навсякъде.Трябвало да ги поканят и за кво та те са тия които карат имигрантите в Европа направо от либииския бряг!Смешници!

  ИНТЕРНЕТ ЛУМПЕНИ ОТ ВСИчКИ СТРАНИ СЪЕДИНЯВАЙТЕ СЕ!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK