Вот за стабилност или за "още чавизъм" - важното за венецуелските избори за Учредително събрание

Вот за стабилност или за "още чавизъм" - важното за венецуелските избори за Учредително събрание

© Handout, ReutersВ неделя венецуелският президент Николас Мадуро ще рискува всичко, за да се задържи на власт. Тогава ще се състоят избори за Учредително събрание, което Мадуро определя като "институция, притежаваща свръхвласт", докато неговите противници виждат в това доказателство, че страната е в процес на превръщане в "диктатура".


Какво трябва да знаем за процеса, който ще доведе до промяна в конституцията, приета през 1999 г. по времето на покойния Уго Чавес:


Кого избират в неделя?


545-те членове на Учредителното събрание, които ще заседават от 2 август в сградата на парламента, ще заемат местата на депутатите, избрани на парламентарните избори в края на 2015 г. Опозицията спечели тогава голямо мнозинство.


Как се избират членовете на Учредителното събрание?
364 членове представляват общинските избирателни райони (всяка община си има по един член на събранието, с изключение на столиците на венецуелските щати, които имат по двама членове, независимо от числеността на населението си). 173 членове се определят от социални групи (работници, пенсионери, студенти, селяни, инвалиди, ръководители на компании). 8 членове се определят от общностите на коренното население.
Според експерта по изборите Еухенио Мартинес 62 процента от 19.8-те милиона гласоподаватели ще могат да гласуват два пъти (един път като жители на дадена община и втори път - като членове на дадена социална категория). Опозицията нарече това скандално.


Кои са кандидатите?


От около 50 000 кандидати за членове на Учредителното събрание, само 6120 бяха одобрени. Начинът на излъчване на кандидатите, установен от държавния глава и одобрен от изборните власти, забранява кандидатите да бъдат излъчвани от партии. Въпреки това високопоставени представители на управляващите, членове на Единната социалистическа партия на Венецуела, фигурират сред одобрените кандидати, например Диосдадо Кабельо или Адан Чавес, братът на покойния президент Уго Чавес.


Защо опозицията отказва да участва в изборите?


Античавистите (противниците на Чавес, който бе президент от 1999 г. до 2013 г.), смятат, че Мадуро иска да заграби цялата власт, да заобиколи избрания парламент и да избегне организирането на президентски избори в края на 2018 г.


Освен това опозиционната коалиция "Кръгла маса за демократично единство" твърди, че държавният глава е задължен по закон да подложи на референдум въпроса за насрочване на избори за Учредително събрание.
Античавистите казват, че при такъв референдум е нямало да бъде одобрено насрочването на избори. Седем от десет венецуелци отхвърлят Учредителното събрание и управлението на президента, показва допитване на агенция "Дейта аналисис".


Опозиционната коалиция припомня, че Уго Чавес се допита до обществото, преди да промени конституцията през 1999 г. Опозицията смята, че начинът на определяне на кандидатите за Учредителното събрание и начинът на гласуване благоприятстват чавизма и затова реши да бойкотира изборния процес. Чавизмът се опитва да спечели възможно най-много гласове в селските райони, които са негови бастиони, твърди опозицията.


Какво смята правителството?


Мадуро напротив твърди, че изборите за Учредително събрание са демократични и че той има право да насрочва такъв вот и без да минава през референдум. "Това е голямата власт, от която ние имаме нужда, за да въведем ред във Венецуела. Имаме нужда от власт, която да е над онези, които саботират развитието на страната", каза социалистическият лидер, който твърди, че вотът в неделя ще бъде "пряк, всеобщ и таен".


За президента Мадуро целта е да "усъвършенства" конституцията, като впише в нея, например, някои социални програми. Държавният глава, който твърди, че крахът на Венецуела се дължи на "икономическа война", водена от бизнессредите, уверява, че Учредителното събрание ще позволи икономическо възстановяване на богатата на петрол страна.


Необходим ли е минимален брой на гласуващите?


Няма минимален праг, но ако има висок процент на въздържалите се, това "ще накърни легитимността" на Учредителното събрание, смята анализаторът Бенигно Аларкон. Още повече, че опозицията твърди, че е събрала 7.6 милиона гласа на организирания от нея символичен референдум на 16 юли, насочен срещу проекта за Учредителното събрание.


На парламентарните избори в края на 2015 г. чавистите събраха 5,7 милиона гласа. Но правото на двойно участие на избирателите във вота в неделя ще позволи тази цифра да набъбне, казва експертът по изборите Еухенио Мартинес.


Нито един международен наблюдател не се предвижда да наблюдава изборния процес.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Да живее световната пролетарска революция! Да живеят другарите Путин, Ердоган и Мадуро, както и всички пролетарски Мадуровци, и др. Нинова! Венсеремус!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 1924 Весело

  До коментар [#1] от "lz2":

  пропускаш !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 1924 Весело

  До коментар [#1] от "lz2":

  стана ми интересно за Ердоган - какти щукна поредна нелепица ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Тръпнем за тезата ти за Ердоган. Иначе трябда да си посипеш ритуално главицата с пепел(не от рози) и публично да се извиниш(ако си достоен индивид) !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3692 Весело

  Опозицията смята, че начинът на определяне на кандидатите за Учредителното събрание и начинът на гласуване благоприятстват чавизма и затова реши да бойкотира изборния процес
  =========
  Хе .....и тия ги е страх от пряка демокрация !
  Хем са недоволни , хем слагат бариери между Парламента и избирателите !
  Но......драги ми Николас ..... :( ......проблема е друг .....ОЩЕ ПО ГОЛЯМ !
  Твърде си близо до страната на янките , за съжаление. .....
  Няма да ти позволят лесно . Ще довтаса някой самолетоносач , ако трябва, но няма да ти стане работата. ...

  Bukalemun
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3692 Весело

  Тръпнем за тезата ти за Ердоган. 
  =========
  Надценил съм те и теб......
  Сам не можа ли да се досетиш ?....сценария е почти същия !
  Прочети още веднъж статията. .....виж как опозицията на Мадуро , е същата каквато е при Ердоан . Същия проект ....мотамо !
  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Bukalemun
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  И кое му е същото ? Дрън-дрън !( не знаех че си мъж. обикновено пишеш като жена. ако обичаш се определи окончателно да не те обидя без да искам)

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9495 Неутрално

  Прах в очите (поради липса на каквото и да е било друго по магазините)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3692 Неутрално

  Опозиционната коалиция припомня, че Уго Чавес се допита до обществото, преди да промени конституцията през 1999 г. Опозицията смята, че начинът на определяне на кандидатите за Учредителното събрание и начинът на гласуване благоприятстват чавизма
  ===========
  Ето го същия филм , който опозиционерите въртяха и в Турция.
  После се групирват и правят протести по площади и улици .....
  Света е тръгнал към два вида държавно управление , Кметеее !
  Единия вид са управляващи ,а другия , управлявани държави. .....трети вид няма да има , и затова се правят чистки ......Украина , Югославия , Бразилия , Южна Корея , Венецуела .....
  За напред ще има още ......Турция се мъчи в момента .....да се отскубне от гилотината на този тираж......
  До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3657 Неутрално

  "От около 50 000 кандидати за членове на Учредителното събрание, само 6120 бяха одобрени."
  Ето тук е заровено кучето! Ами обяснете бе хора, кой ги одобрява, как ги одобрява, защо другите 44000 не са одобрени и какво е това "одобряване" изобщо? И тогава всички ще разберем, че Мадуро е диктатор и трябва да бъде сменен. Ама така като предъвквате и преплювате, ще ви повярват само заинтересованите от това да ви вярват, т. е. зомбираните. Каквато и да е Венецуела, каквото и ще да става там, аз съм се борил тук за истина и демокрация. И искам тук истината, само истината и цялата истина. Шикалкавянето ви само усилва подозренията, че не сте много читави.

 11. 11 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":пропускаш !!!
  —цитат от коментар 2 на КМЕТ В СЯНКА


  Да, пропусна Асад и Ким Чен Ун.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 12. 12 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":стана ми интересно за Ердоган - какти щукна поредна нелепица ?
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Съвсем си е на мястото Ердоган. Мога да ти обясня защо, но на тази възраст ти е време да започнеш да се учиш да мислиш, а не само по опорки да я караш.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 13. 13 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  За Мадуро нещата са зле - каквито и фликфлаци да прави с избори, събрания, съдии и т.н., икономиката оттук нататък ще върви само надолу и рано или късно ще докара венецуелците до взрив на недоволство. Това е проблема на всяка комуносоциалистическа власт.
  И понеже Мадуро като всеки социалистически диктатор упорства, че той и само той може да управлява, рано или късно ще доведе нещата до кървави сблъсаци като в Украйна или до гражданска война като в Либия и Сирия.
  Тогава ще има късмет, ако успее да додрапа до Барвиха, но може да свърши и като Кадафи в ръцете на "благодарния" народ.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3657 Неутрално

  И понеже Мадуро като всеки социалистически диктатор упорства, че той и само той може да управлява, рано или късно ще доведе нещата до кървави сблъсаци като в Украйна
  До коментар [#13] от "Ian Smith":

  Ти ако знаеш нещо за нови 5 млд долара, кажи го направо, да чуят всички. Ако не знаш, скрий се. Аз лично не го вярвам, щото Тръмп е голяма скрънза. И Псаки вече не раздава бисквитки. Ииии, такова..., не чу ли, че Тръмп се зъби на Украйна? Иска си парите обратно.

 15. 15 Профил на rex
  rex
  Рейтинг: 648 Неутрално

  A руския Мъдуро кога ?

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#10] от "Judjuk":

  +

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 1924 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  не ме убеди. много изкуствена конструкция.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1866 Неутрално

  Мадуро както и да се усуква, в някой прекрасен момент ще го обесят за топките, съсипа хубавата държава със социалистическите си простотии!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 19. 19 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  Учудвам се на търпението на народа, досега трябваше
  да са изправили до стената всички Мадуровци, които
  съсипаха държавата и ги докараха до просешка тояга !!!

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3692 Весело

  Няма и смисъл.
  Ти си я карай твоята , както си я знаеш....
  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Bukalemun
 21. 21 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2161 Неутрално
 22. 22 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  И понеже Мадуро като всеки социалистически диктатор упорства, че той и само той може да управлява, рано или късно ще доведе нещата до кървави сблъсаци като в Украйна До коментар [#13] от "Ian Smith":Ти ако знаеш нещо за нови 5 млд долара, кажи го направо, да чуят всички. Ако не знаш, скрий се. Аз лично не го вярвам, щото Тръмп е голяма скрънза. И Псаки вече не раздава бисквитки. Ииии, такова..., не чу ли, че Тръмп се зъби на Украйна? Иска си парите обратно.
  —цитат от коментар 14 на Judjuk


  1)Не знам нищо за никакви милиарди. Не виждам никаква връзка с моя пост, некадърното управление на Мадуро и бунтовете на венецуелците срещу него.
  2)Отдавна мина времето когато беше партиен секретар и можеше да ми казваш да се скрия, така че дръж се прилично.
  3)Не знам в какво ти вярваш или не и не ме интересува.
  4)Тръм също няма нищо общо нито с некадърното управление на Мадуро, нито с надигането на венецуелците срещу него - Тръмп е страничен наблюдате в случая.
  5)Псаки също няма никаква връзка със събитията във Венецуела, както и някакви бисквитки. Бисквитките са хубаво нещо за всеки нормален човек. ЧУвам, че само путиноидните управления имали проблем с бисквитките, но това си е техен проблем. Трябва да си много кекав за да са ти проблем бисквитките.
  6)Не съм чувал Тръмп да си иска парите от Украйна, а и няма как най-малкото защото не е давал никакви пари на Украйна.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":стана ми интересно за Ердоган - какти щукна поредна нелепица ?
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Въобще не е нелепица! И той е от рода на диктаторите. Виж забравих Шишкото!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3657 Неутрално

  "Отдавна мина времето когато беше партиен секретар и можеше да ми казваш да се скрия, така че дръж се прилично."
  До коментар [#22] от "Ian Smith":
  Еее, да ти се извинявам ли сега? Ми не го приемай буквално, просто не съм съгласен с тезата ти. Преврат без пари няма да стане. А янките вече се намесиха с предупреждения и закани. А за 5-те милиарда в Украйна сами си признаха. Много е невежо всичко да се обяснява с некадърно управление, затова не бива да се прави постоянно. Венецуела има проблеми, каквито са в цяла латинска Америка. А девизът "Комунистът вика дръжте комунистите" много се изтърка, зарежи го. Не върши работа.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8281 Неутрално

  ТОя направо плаче за съд и тежка присъда. Сума народ изби, а останалите ще умори от глад, само и само да е на върха.

 26. 26 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  "Отдавна мина времето когато беше партиен секретар и можеше да ми казваш да се скрия, така че дръж се прилично."До коментар [#22] от "Ian Smith":Еее, да ти се извинявам ли сега?
  —цитат от коментар 24 на Judjuk


  Ами би било проява на един по-добър тон да ми се извиниш отколкото да ми казваш да се скрия, но не разчитамо особено на чак така проява на добро възпитание.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 27. 27 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Преврат без пари няма да стане. А янките вече се намесиха с предупреждения и закани. А за 5-те милиарда в Украйна сами си признаха. Много е невежо всичко да се обяснява с некадърно управление, затова не бива да се прави постоянно. Венецуела има проблеми, каквито са в цяла латинска Америка. А девизът "Комунистът вика дръжте комунистите" много се изтърка, зарежи го. Не върши работа.
  —цитат от коментар 24 на Judjuk


  Не знам за какъв преврат иде реч ! Говорим за бунтовете на венецуелците срещу Мадуро, бунтове които най-вероятно ще доведат до падането му от власт. Тези твои въображаеми милиарди не играят никаква роля в случая.
  Разбира се възможно е на даден етап военните да се намесят в полза на хората, ако има разбира се такива патриотични и разумни военни. И в този случай не виждам каква роля биха играли някакви милиарди, а и съм сигурен, че Щатите няма да се занимават с такова нещо - не им е необходимо.
  Не съм чувал за никакво признание на САЩ за някакви милиарди в Украйна. ЧуВал съм за едни миларди. но не виждам да е имало нужда да признават защото тези милиарди бяха съвсем законно и официално предоставени съгласно законите на страната и по времето на Янукович на мирни демократични организации.
  Тези милиарди нямат никаква връзка с никакъв преврат защото такова нещо в Украйна не се е случвало. Иначе си прав, че събитията в Украйна и венецуела си приличат - народен бунт срещу некадърни управници обсебили властта.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 28. 28 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Много е невежо всичко да се обяснява с некадърно управление,
  —цитат от коментар 24 на Judjuk


  С некадърно управление обясняваме защо хората се бунтуват - друго обяснение няма и как да има.
  Некадърното управление като това на Мадуро води до мизерия и хората излизат на улиците защото не са съгласни да страдат заради нечии простотии, алчност или налудност.
  Аз съм свидетел на подобни събития в България.
  Отделно, когато обясняваш нещо, трябва да имаш доказателства за обяснението си. Когато нямаш доказателства ти просто твориш измислици.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 29. 29 Профил на Ian Smith
  Ian Smith
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  Венецуела има проблеми, каквито са в цяла латинска Америка.
  —цитат от коментар 24 на Judjuk


  Оооо проблемите на Венецуела са много по-тежки от тези на другите държави в Латинска Америка. Поне от тези на нивото на Венецуела.

  В нормалните държави лудите са в психиатриите, а в Русия са в Кремъл.
 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3657 Неутрално

  "Ами би било проява на един по-добър тон да ми се извиниш отколкото да ми казваш да се скрия, но не разчитамо особено на чак така проява на добро възпитание."
  [quote#26:"Ian Smith"][/quote]

  "ИСТИНАТА Е ВЪПРОС НА ГЛЕДНА ТОЧКА"
  И да ти се извиня, пак ще си останем опоненти. Нямаме почти никакви общи допирни точки. Ще следвам принципа "Пазете опонентите, те са ваши".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах