Венецуелците избират "Велико народно събрание" под заплаха от безредици и санкции

Венецуелският президент Николас Мадуро говори пред привърженици, а зад него има екран с напис "Власт".

© Carlos Garcia Rawlins, Reuters

Венецуелският президент Николас Мадуро говори пред привърженици, а зад него има екран с напис "Власт".Венецуелците ще гласуват днес за така нареченото Национално учредително събрание, което трябва да напише конституцията на страната и да помогне на президента Николас Мадуро и правителството да затвърдят властта си, заобикаляйки доминирания от опозицията парламент.


Гласуването може да се окаже повратна точка в отношенията на Запада към Венецуела - Вашингтон заплаши със сериозни санкции, ако планираният вот се проведе, а европейски политици призоваха Мадуро да се откаже от плановете си.


Притеснението за тях идва от факта, че целта на президента е да отнеме властта, която опозиционната коалиция "Кръгла маса за демократично единство" си издейства, печелейки парламентарните избори в края на 2015 г. Опозицията протестира от месеци срещу плановете на Мадуро.
Венецуелците избират "Велико народно събрание" под заплаха от безредици и санкции

© Marco Bello, Reuters


"Двоен вот" без наблюдатели


Не е известно колко дълго ще продължи да работи събранието, нито какво ще се случи с чавистката конституция във времето на действието му.


Целта, която обяви държавният глава, е "реформа на държавата и съставяне на нова Конституция". Последната дума е залегнала в самия нов орган ("учредителен" и "конституция" са с един и същи корен на испански език), който по планове на властите в Каракас трябва да заеме мястото на сега действащия парламент, докато изработва новия Основен закон. На практика това е еквивалент на Велико народно събрание.


Последният път, когато се проведе Учредително събрание за промяна на конституцията, беше 1999 г., когато предшественикът на Мадуро, Уго Чавес, дойде на власт и пожела да пренапише основния закон, за да изгради социалистическа система в страната. Сегашната конституция установява, че "народът на Венецуела е носителят на властта и тя произтича от него." Следващият член обаче дава на президента "инициативата да свика Национално учредително събрание", без да изисква то да се избира с народен вот.


Експерти предупреждават, че заради специфичната система на гласуване много венецуелци на практика ще моган да пуснат бюлетини два пъти. Друг проблем според анализаторите е, че на вота няма да присъстват международни наблюдатели. (Повече за самия вот можете да прочетете тук.)


Барикада, изградена от опозицията на втората обща стачка в знак на протест срещу гласуването.

© Ueslei Marcelino, Reuters

Барикада, изградена от опозицията на втората обща стачка в знак на протест срещу гласуването.


Съпротива по време на криза


Идеята беше одобрена на 1 май, Деня на труда, и оттогава опозицията настоява, че ще бойкотира гласуването и ще му се противопоставя докрай. През последните две седмици се проведоха две общи стачки, на които опозицията твърди, че е успяла да привлече над три четвърти от трудещите се, но управляващите оспорват това. При сблъсъци, които избухнаха, след като противници на Мадуро изградиха барикади по главни магистрали в много градове, за да блокират движението, загинаха няколко души, сред тях и полицай. Правителството междувременно забрани стачните действия и каза, че нарушителите са заплашени от между 5 и 10 години затвор.


От началото на протестите във Венецуела през пролетта, когато опозицията обяви началото на продължително неподчинение и демонстрации, загиналите стават общо 113, сочат данни на прокуратурата прокуратурата. Венецуелският президент Николас Мадуро се опита да намали напрежението и предложи диалог с противниците си преди изборите, като наред с това заяви, че възнамерява да доведе конституционната реформа докрай.


Опозицията ще бойкотира гласуването.

© Marco Bello, Reuters

Опозицията ще бойкотира гласуването.


Опозицията обаче обяви, че няма да отстъпи от исканията си Мадуро да се оттегли от власт, да се прекратят конституционните реформи и да се свикат нови избори. След неофициален "референдум" за конституцията "Кръглата маса за демократично единство" обяви, че близо 7.6 милиона души - при 19.5 милиона имащи право на глас - са се противопоставили на промените в конституцията. Мадуро обаче сметна допитването за нелегитимно.


Противопоставянето межу властта и противниците ѝ е на фона на продължителна икономомическа криза, която постепенно се превърна в социална - в страната липсват основни хранителни и други продукти, докато венецуелският боливар се обезцени заради хиперинфлация.


Учредителното събрание поражда допълнителна несигурност, тъй като изборът му няма да даде яснота за това каква конституция ще има Венецуела след 30 юли.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK