Пирът на палачите - изминаха 80 години от началото на терора от 1937 г. в СССР

Една от малкото снимки, на които Сталин се усмихва - вляво е Григорий "Серго" Орджоникидзе, министър на тежката индустрия, вдясно е Климент Ворошилов, министър на отбраната. Орджоникидзе се самоубива в края на февруари 1937г. в очакване да бъде арестуван по обвинение в саботаж на индустриалното прозиводство. Ворошилов подписва по време то на Големия терор над 180 списъка, съгласно които са разстреляни около 18 000 души.

© Associated Press

Една от малкото снимки, на които Сталин се усмихва - вляво е Григорий "Серго" Орджоникидзе, министър на тежката индустрия, вдясно е Климент Ворошилов, министър на отбраната. Орджоникидзе се самоубива в края на февруари 1937г. в очакване да бъде арестуван по обвинение в саботаж на индустриалното прозиводство. Ворошилов подписва по време то на Големия терор над 180 списъка, съгласно които са разстреляни около 18 000 души."Пред органите на държавната сигурност стои задача - по най-безпощаден начин да разгромят цялата тази банда от антисъветски елементи, да защитят трудещия се съветски народ от техните контрареволюционни попълзновения и накрая веднъж завинаги да приключат с тяхната подла подривна работа срещу основите на съветската държава."


Това изречение от Указ №00447 на НКВД от 30 юли 1937 г. е събрало идеологическия мотив за най-мащабната вълна на терор в бившия Съветски съюз. Тя започва на 5 август и формално приключва 15 месеца по-късно - на 17 ноември 1938 г. Първоначално зададените цели са да бъдат арестувани около 270 000 души, от които да бъдат разстреляни над 70 000, включително 10 000 в концлагерите на ГУЛАГ. Всяко поделение на НКВД получава конкретни квоти за задържани и избити, които трябва да изпълни.


По данни от архива на ФСБ в крайна сметка са репресирани над 760 000 души, от които над 380 000 са разстреляни. Изследователи и до днес спорят за реалните данни, като твърденията им се движат между репресирани 818 000 (от тях разстреляни 436 000) и арестувани поне 1.6 млн., от които са ликвидирани над 680 000 души. Учените, приемащи данните за над милион и половина репресирани, посочват, че това означава, че във всеки месец от Големия терор са задържани около 100 000 и са избивани над 40 000 души.
Дори да се приемат официалните данни на наследниците на НКВД/КГБ, директно попадналите под удара на терора са 3 пъти повече, а ликвидираните - над 5 пъти повече от планираното. Почти 379 000 според архива на ФСБ са изпратени в нечовешките условия на сталинските затвори и "трудово-изправителни лагери". Милиони други са обречени цял живот на всевъзможни ограничения, защото са роднини или деца на "врагове на народа".


Кампанията става известна като "кулашката операция", а 20 години по-късно на тайно заседание на ХХ конгрес на КПСС се разпространява версията, че тя е била насочена срещу партийния апарат и интелектуалния елит - инженери, офицери, писатели и т.н. В действителност репресиите засягат много повече обикновени граждани, а избитите ръководни кадри са няколко десетки хиляди. Мотивите изглеждат толкова неясни, че от една страна, арестуваните са убедени, че е станала някаква грешка, а сред населението се насажда ужасът от това, че никой никъде не е защитен. Затова и в народната памет името е Големият терор.


Пирът на палачите - изминаха 80 години от началото на терора от 1937 г. в СССР

© Associated Press


За провеждането на операцията не са използвани съдебни процеси, а се създават тройки - комисии от представител на местните органи за държавна сигурност, на партията и на прокуратурата. Решенията на 64-те тройки много често са взимани задочно и не подлежат на обжалване.


В Указ №00447 е описано срещу кого е насочен той: бивши заможни селяни, останали по селата или преселили се в градовете, бивши членове на антисъветски партии, членове на казашки, белогвардейски, фашистки, терористични и шпионско-диверсионни организации, най-активните членове или последователи на църквата, както и криминални престъпници.


Те са разпределени в две категории - най-враждебни (подлежат на разстрел) и по-малко активни (изпращани по затвори и лагери). Семействата на репресираните попадат под отчет и по решение на тройката "подлежат на изселване в лагер или трудово селище".


Лимитите за репресираните са формирани на основата на данни, подадени от самите райони, а терорът е трябвало да приключи към декември 1937 г. Но самите регионални структури няколко пъти искат - и бързо получават - увеличаване на квотите и удължаване на сроковете. Кампанията се преврърща в социалистическо съревнование по избиване на хора.


То е заложено в самия механизъм на терора. Първите арестувани са от водените на отчет "враждебни и антисъветски елементи", от които чрез изтезания се измъкват "показания" за някакви "антисъветски организации" и се правят списъци с техните "членове". Следва арестуването на така описаните лица, от които отново чрез побои и изтезания се измъкват нови и нови "врагове". Машината може да се самозахранва безкрайно.


Пирът на палачите - изминаха 80 години от началото на терора от 1937 г. в СССР

© Associated Press


Много бързо палачите сами попадат в човекомелачката на Сталин. На 17 ноември 1938 г. в постановление на правителството и ЦК на компартията пише: "Масовите операции по разгрома и изкореняването на вражеските елементи, проведени от органите на НКВД през 1937-1938 г. при опростено водене на следствие и съдебен процес, не можеше да не доведат до ред големи недостатъци и извращения в работата на органите на НКВД и прокуратурата. Най-голям недостатък в работата на органите на НКВД се явява дълбоко вкорененият опростен ред на разследване, при който като правило следователят се ограничава до получаване на самопризнание на вината от обвинения и съвършено не се интересува да подкрепи това признание с необходимите документални данни."


Веднага следва вълна на репресии срещу репресиралите. На 24 ноември е отстранен от поста министърът на вътрешните работи (началникът на НКВД) Николай Ежов, който скоро е арестуван и разстрелян.


Частичното отваряне на архивите през 1992 г. показа, че кръвопролитието не е хаотичен погром, а е методично планирано с утвърдени държавни планове, същите като за производство на стомана или детски играчки.


Известни са например 383 списъка за арест и разстрел на 40 000 ръководни кадри на СССР, одобрени от Сталин и приближените му. Най-прочутите случаи на разправа със старите болшевики и части от номенклатурата са публичните процеси срещу Зиновиев, Каменев, Бухарин, Риков и др. От петима маршали - Семьон Будьони, Василий Блюхер, Михаил Тухачевски, Климент Ворошилов, Александр Егоров - трима са репресирани и загиват. В пъти по-голяма е касапницата срещу стотици хиляди обикновени хора.


Има твърдения, че терорът е придобил такъв мащаб, защото центърът е изгубил контрол над регионалните структури. Но документите показват, че това изобщо не е така - регионите систематично искат разрешение за удължаване на репресиите и изпращат допълнителни списъци, които са одобрявани от Сталин и хората му. Без одобрение от Москва тройките спират да работят.


Друг мит е, че Сталин не е знаел всичко. Данни от архива му показват, че той е получавал най-подробна информация и е чел протоколи от разпити, които редовно му доставят от НКВД. Върху много от списъците, документите телеграмите стоят личните му резолюции да се действа по-решително, "да се изкорени тази измет".


Големият терор съвпада и с други масови репресии срещу "националните контрареволюционни контингенти" и "националните операции". В тях са изселвани и обезглавявани множество националности в страната, включително българи.


Пирът на палачите - изминаха 80 години от началото на терора от 1937 г. в СССР

© Associated Press


Най-спорният момент и до днес остават мотивите. Години наред болшевишката тайна полиция поддържа списъци на "враждебните категории", но не е докрай ясно защо точно през 1937 г. партията решава, че повече няма да ги води на отчет и периодично да ги арестува, а напълно да се избави от тях.


Едни изследователи сочат, че през есента на 1937 г. за пръв път е имало таен вот при изборите за състав на съветите - управляващите органи на новата държава - и Сталин не искал да рискува. Други - че центърът търсел да обвини и накаже някого за това, че има сериозно разминаване между лозунгите за по-добър живот и реалността. Трети - че върхушката искала бързо да консолидира обществото от нов, съветски, тип. Четвърти - че гигантските проекти на Сталин и системата на ГУЛаг се нуждаели от работна ръка (но те нямат отговор защо тогава стотици хиляди са избити, а не са пратени на строежите, както и дали ГУЛаг е разполагал с достатъчно лагери, за да поеме вълна от стотици хиляди нови роби).


Всички те се фокусират върху вътрешни проблеми, докато има и версия, че събития в чужбина са тласнали НКВД и параноичния Сталин към прочистване на армията, партията, икономиката и страната от "предатели".


В началото на 30-те години в Европа вече са видими първите признаци на разпад на Версайската система на международен ред и сигурност, създадена след Първата световна война. През 1935 г. Франция и СССР подписват договор, съгласно който следва незабавна помощ в случай на непроворикирана агресия от европейска държава. По-малко от година след това Хитлер едностранно ремилитаризира Рейнската област, като вкарва в нея бойни части на Вермахта, но Париж не реагира.


В Москва властите са все по-притеснени от задаваща се война с Япония на изток и с Германия на запад, и то докато имат за съсед особено активна Полша, която много често знае по-добре от НКВД какво се случва във все още размирните западни части на Украйна и Беларус.


Гражданската война в Испания от 1936 г., в която Сталин активно се включва, завършва с поражение за съюзниците на СССР и операциите на НКВД там, както и с голяма поука за опасността от "петата колона".


В този смисъл привържениците на тази версия за Големия терор са склонни да смятат, че върхушката в Москва е искала да проведе мащабна чистка, преди световната война да е наближила съвсем. Именно заради "кулашката операция" обаче Сталин ще се окаже без значителна част от най-добрите си командири и инженери, когато войната започва.

Ключови думи към статията:

Коментари (382)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Кампанията става известна като "кулашката операция", а 20 години по-късно на тайно заседание на ХХ конгрес на КПСС се разпротранява версията, че тя е била насочена срещу партийния апарат и интелектуалния елит - инженери, офицери, писатели и т.н. В действителност репресиите засягат много повече обикновени граждани, а избитите ръководни кадри са няколко десетки хиляди. Мотивите изглеждат толкова неясни, че от една страна арестуваните са убедени, че е станала някаква грешка, а сред населението се насажда ужасът от това, че никой никъде не е защитен. Затова и в народната памет името е Големият терор."По този начин беше поставена на власт и нашата комунистическа банда - чрез терор - одобрен лично от Гошо Дамаджаната.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4231 Гневно

  Основите на всяка комунистическа партия: "вътрешния враг", репресии, лагери, мъчения, убийства, преследване на семействата на "враговете" и експроприиране!

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 3. 3 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 962 Неутрално

  КОи са жертвите на т.н. Голям терор, който всъщност не се оказва чак толкова голям?Това са основно болшевики, комунистически терористи, които са искали да подпалят световна революция и да дадат затова в залог руската държава и руския народ. Ето затова Сталин е велика историческа личност, защото спасява собствения си народ, а с това и Европа от интернационалната, болшевишка чума.

 4. 4 Профил на ТНТ
  ТНТ
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Ако си глупак, то е завинаги.
  Справка - последното изречение от статията...

  "Последният комунист на планетата ще умре в България." Димитър Талев, "На завой"
 5. 5 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  Ето сега тръмпистите-сналинисти имат добро поле за изява.

  Да почиташ едновременно Сталин и Тръмп - това е ШИЗОФРЕНИЯ по учебник.

  Дерзайте, тавариши, довечера ще намина да преброя колко червени droppings сте произвели.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 6. 6 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1513 Любопитно

  Хубава снимка грузинец, грузинец, украинец, но защо сте изтървали идеолога зетя на равина Ежов

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Проклета държава е СССР, СССрусия също.

  The best way to predict the future is to invent it.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  До коментар [#3] от "von_seeckt":

  "Сталин е велика историческа личност..."

  Плака ли много, като го погребваха?

  Тогава сигурно си бил младши лейтенант в народната милиция...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  "Россия разумом не понять", това го казват самите руснаци. Така че анализите са излишни.

  Просто се приема, че си имаме работа с едно Голямо Зло, многократно доказано в историята че е непоправимо и затова единственото решение е унищожаването му. Всеки който наивно смята, че може да се споразумее с руснаците като с нормални хора е огромен наивник, прави фатална грешка и скъпо ще плати за нея. "Договорите с руснаците струват по-малко от хартията на която са написани", това мисля Бисмарк го беше казал.

  Погледнете тази карта и ще разберете с какво си имате работа, това е народ и държава чиято единствена форма на съществуване още от самото им възникване е нападане и завладяване на съседните държави. А за тази цел в нея се поддържа атмосферата на азиатска Орда. Т.е. всичко несъгласно, представляващо дори само потенциална заплаха за неподчинение на Върховният Вожд се ликвидира по бързата процедура. Създаването на атмосфера на страх и безпрекословно подчинение доведени до нивото на инстинкти, това е било целта на Големият Терор.

  https://bg.wikipedia.org/wiki/ Файл:Muscovy_1300-1462.png

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4737 Гневно

  Това е една от най-страшните престъпления на комунизма....на дивият болшевишки комунизъм!Заедно с Гладомора -убил повече от 6млн.в днешна Украйна!Нискочелите илитерати унас които носят заветите и лика на сатрапа Сталин...са съучастници в избиването на милиони невнни

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  "В действителност репресиите засягат много повече обикновени граждани, а избитите ръководни кадри са няколко десетки хиляди. Мотивите изглеждат толкова неясни, че от една страна арестуваните са убедени, че е станала някаква грешка, а сред населението се насажда ужасът от това, че никой никъде не е защитен."

  Два примера:
  1. Искаш да седнеш в стола на шефа си и пускаш доносче.
  2. Искаш да натаковаш съседката и натопяваш съседа.

  Сталинските репресии вадят на показ най-мръсното в човека. Затова СССР и сега русия са сатанински държави.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Шантави хора са руснаците - един чужденец (Джогашвили-то) ги преби, а те му се кланят? Ама те онези коварни подли камериерки а именно - РИСИ-тата са виновни

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Това е една от най-страшните престъпления на комунизма....на дивият болшевишки комунизъм!Заедно с Гладомора -убил повече от 6млн.в днешна Украйна!
  —цитат от коментар 16 на Messerschmitt


  Да припомним и основата причина - житото се изнася на Запад, за да има валЮта за партокрацията.

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Ех как им се иска на някои другари у нас да можеше и сега така ...

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  До коментар [#17] от "bez_ime2":

  "Имам чуството,че на Позитано се е развихрил някакъв бацил, предизвикващ шизофрения..."

  Сталин и Путин - това са превъплъщения на АНТИХРИСТА.

  Изумително, абсолютно неразбираемо за здравия разум е, че хора, които ги почитат, се зоват "християни".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 962 Неутрално

  [quote#21:"Messerschmitt"][/quote]

  "Специалисте", каква е кариерата на посочените?

 26. 26 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3414 Весело

  До коментар [#15] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Фред, "разум" е българска дума, опитал си се да го докараш на "руски", ама в оригиналния цитат от Тютчев е малко по-различно.
  http://www.ruthenia.ru/tiutcheviana/stihi/bp/281.html

  Който между другото ее достатъчно показателен за манталитета на крепостните населяващи тази страна и в момента - те не мислят, а верват. Без значение на кого - на Сталин, на Брежнев, на Путин. Ум не им трябва, имат си вяра.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 27. 27 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  700 хиляди убити си е направо геноцид.Плюс още милиони загинали по лагерите, щото там условията са били нечовешки и е имал лагери, в които средният престой е бил няколко месеца.Плюс 27 милиона жертви във Втората световна война, за която Сталин носи лична отговорност.6 милиона загинали при насилствената колективизация само в Украйна. И въпреки това руснаците смятат Сталин за най-великата личност в историята си.Както е казал един руснак:"Россия умом не понят".

 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#20] от "EU defender":
  То и в България комунистите изнасяха тока за Турция!!!!, която толкова ненавиждаха, а българите имахме режим на тока.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4135 Весело

  До коментар [#25] от "von_seeckt":

  Солженицин описва точно логиката на правоверните комунисти в ГУЛАГ - "Аз съм затворен неправилно но всички останали са врагове,партията и другаря Човекоядец няма как да грешат"

  klimentm
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4737 Разстроено

  Чунким нашите русороби не направиха същото след 9.9 1944 и тъй нареченият "народен съд"?Убиха и унищожиха интелектуалният елит и средната класа,заграбиха имотите,парите и живота на 2 поколения !Национализираха фабрики ,магазини и...земята!Отучиха хорат да работят...създадоха лумпенизиран псевдо елит и наложиха просташката,колибарска система!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 33. 33 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  До коментар [#17] от "bez_ime2":"Имам чуството,че на Позитано се е развихрил някакъв бацил, предизвикващ шизофрения..."Сталин и Путин - това са превъплъщения на АНТИХРИСТА.Изумително, абсолютно неразбираемо за здравия разум е, че хора, които ги почитат, се зоват "християни".
  —цитат от коментар 24 на Norman Granz


  Сега остава, този екземпляр, да ни каже, че и В. Червенков е бил против въвеждането на комунизма в България и за това са го отстранили...

 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4135 Весело

  Другаря Ворошилов не се побоява да изпрати в ГУЛАГ дори собствената си жена,известна партиина функционерка,един от най дълго оцелелите в обкръжението на Палача!

  klimentm
 35. 35 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5205 Неутрално

  До коментар [#3] от "von_seeckt":

  Сталинисте, дращиш глупости.

  Gunter glieben glauchen globen
 36. 36 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Мааалиййй, голЕма рев за троцкистите от сите антикомунисти тука и по сите евроатлантически адепти, начи!Влюбените в свободна Полша рИвЪт за Троцки, един от предводителите на похода срещу нея.Пламенните защитници на свободата и човешките права рИвЪт за Троцки и Антонов-Овсеенко, клали и обгазявали Тамбовска губерния, вдигнала се на въстание.Изживяващите се като граждани на Запада рИвЪт за Каменев, Зиновиев, Киров и вся остальная, които им изнасяха Революцията в Германия, Унгария, Словакия, България.Ех, вие, зомбета!Пишейки се за "западняци" чрез една гола, но яростна русофобия, защото няма с какво друго да се идентифицирате, си мислите, че ставате такива?Не, просто се показвате жалки и плиткоумни ...
  —цитат от коментар 29 на xm...


  Има за какво да рИват! През 30 те години благодарение на Сталин глобалистичният план не се получи, Русия не бе разпарчадосана и ограбена, а стана световна сила. Ето затова рИват!

 37. 37 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  ..малко ги е трепал руснаците Сталин..още е можело.. двадесет милиона .. ..каква полза от комунисти и съветски граждани..за нищо не стават..всичките е трябвало,до крак..
  —цитат от коментар 31 на lynyrds


  Проблемът е че е избил интелигенцията, предприемчивите и свободолюбиви хора. Последиците ги виждаме и днес.

  The best way to predict the future is to invent it.
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5205 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  "освобаждението"
  ***
  Ма научи го тоя български бе, тавариш. Издаваш се.

  Gunter glieben glauchen globen
 40. 40 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#25] от "von_seeckt":Солженицин описва точно логиката на правоверните комунисти в ГУЛАГ - "Аз съм затворен неправилно но всички останали са врагове,партията и другаря Човекоядец няма как да грешат"
  —цитат от коментар 30 на klimentm


  Колко са били политическите затворници в Гулаг в сравнение с криминалните?

 41. 41 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3557 Неутрално

  До коментар [#3] от "von_seeckt":

  .....Ето затова Сталин е велика историческа личност....
  —цитат от коментар 3 на von_seeckt


  Сталин е един кръгъл глупак. Великият престъпник Ленин навреме е усетил, че болшевишката революция доникъде няма да я докара. Затова въвежда НЕП-а - Новата икономическа политика. Това, което много години по-късно Дън Сяо Пин направи в Китай. А с патешкия си акъл на доносник на царската "Охранка" Сталин проваля шансовете на Русия да стане навремето нещо много подобно на това, което е Китай днес.
  Така стои въпросът с историята и личностите в нея. Другото е блеене на още по-големи глупаци.

 42. 42 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3120 Неутрално

  Чунким нашите русороби не направиха същото след 9.9 1944 и тъй нареченият "народен съд"?Убиха и унищожиха интелектуалният елит и средната класа,заграбиха имотите,парите и живота на 2 поколения !Национализираха фабрики ,магазини и...земята!Отучиха хорат да работят...създадоха лумпенизиран псевдо елит и наложиха просташката,колибарска система!
  —цитат от коментар 32 на Messerschmitt

  Драги, аре стига с пропагандата за чавдарчета!
  "Народният съд" е орган на Съюзниците. Да, и на Щатите и Британия.
  И у нас докато тече разправата си имаме Съюзническа мисия. Която не си мърда пръста!
  Защото са си разчертали вече салфетката.
  А "Народен съд" има и из цяла Европа, включително и във Франция и Италия. Където съветски войски няма, но също е играла яко калъчката. Под погледа на американците, най-вече ...
  Та по-кротко вие, с познанията на ниво от букварчетата ...

 43. 43 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 498 Неутрално

  При мужиците всичко е свързано с много кръв и терор. Векове наред са били роби я на татаро-монголите, я на поредния царюшка-батюшка, за да стигнат абсолютния недостижим връх на варварство и диващина непознат в човешката история-Болшевишка Русия.
  Тия на снимката са само малка част от отбора кръволоци на др. Коба...Молотов, Жуков, Берия и т.н.
  Наскоро самите алкаши си коригираха жертвите от последната Световна война - от 27 вече на 42 млн. с инвалидите и осактените общо 53 млн. души, половината от които поне на сметката на кървавата болшевишка шайка....
  В днешно време Гассударчето на Русийката явно се възхищава и мотивира от тези свои предшественици...видяхме какви ги надроби по света, че и у нас последните 10-15 г. Хубавото е че вече му се види края... Северна Азия се движи все по-бързо по течението на историческата Cloaca Maxima, следва изсипването и в историческата септичната яма.
  Надежда всяка да ви се размине и този път Ушанки оставете... иде денят за равносметка и разплата!

 44. 44 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5205 Неутрално

  До коментар [#9] от "von_seeckt":

  Какъв висок разградски наратив!

  Gunter glieben glauchen globen
 45. 45 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1315 Неутрално

  Русия не бе разпарчадосана и ограбена
  —цитат от коментар 36 на von_seeckt


  Е сега вече ще бъде, ватнико. Вече сте враг на САЩ. Не е нужно да ти припомням как свършват враговете на САЩ. До един.

  The best way to predict the future is to invent it.
 46. 46 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Каквито и мотиви да се посочват за престъпните действия на Сталин, мотивацията му остава неясна. Това е така, защото ние търсим нормално обяснение за поведението на един абсолютен психопат и садист. Обясненията трябва да се търсят между кориците на книгите по психиатрия,

 47. 47 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#3] от "von_seeckt":
  —цитат от коментар 41 на Един препатил


  Понеже, не искам да коментирам "мислите" ви, само един въпрос ще ви задам, колко книги сте прочели за т.н. НЕП?

 48. 48 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4135 Весело

  Солженицин обяснява много точно и ясно защо репресиите от 37 година са придобили такава гластност и отзвук.Просто защото в Месомелачката са попаднали партайгеносетата,вярното ленинско обкръжение на Коба,които до тогава са се чувствали недосегаеми.Партиините функционери издигат тази година в култ за да покажат че и те са дали свидни жертви. Всъщност реката от хора течаща към ГУЛАГ никога не е спирала нито преди това нито след това!

  klimentm
 49. 49 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5205 Неутрално

  До коментар [#29] от "xm...":

  Русофоб си ти, защото оправдаваш геноцида над руснаците.

  Gunter glieben glauchen globen
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3381 Неутрално

  До коментар [#43] от "Ген. Колев":

  "В днешно време Гассударчето на Русийката явно се възхищава и мотивира от тези свои предшественици..."

  Точно там е заровено кучето.

  Пълзящата и вече не толкова прикрита ресталинизация подготвя мужиците за неизбежното: необратимо технологично изоставане от Запада > икономическа криза > обедняване на населението > социално недоволство > евентуални бунтове, сепаратистки и сецесионистки движения.

  Всичко това може да се удържи само с терор.

  Затова мазни милиционерски фуражки като Фон Сект - в превод: От Сухата (река) - внушават, че Сталин е велика личност, понеже бил спрял глобализма и спасил Русия.

  Спасил Русия с цената на 50 милиона човешки живота и поробване на стотици милиони европейци, включитено и нас.

  Но на роби като Фон Сект - в превод: От Сухата (река) - робството очевидно му харесва.

  Включително и турското, за което циври.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#40] от "von_seeckt":

  Криминалните престъпници са ги наричали"социално близки"до комунистите , за разлика от политическите, които са били третирани много по-лошо.А и от криминалните в лагерите е нямало полза, защото са отказвали да работят. Самият Сталин е бил криминален престъпник с прякор Коба и е организирал обир на банка в гр.Тифлис, заради което е лежал в затвор и е изпратен на заточение. Та не случайно са му били социално близки престъпниците.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  До коментар [#39] от "Alarmstufe: Rot":

  ++++++++++++

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Благодатна тема за войнствените комунисти. Ще може да говорят каквито си искат глупости.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 58. 58 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  Сега разбрах,от форумните идиоти, че който не харесва Сталин бил троцкист... Уникална логика, почти като на онзи милиционер, деко казал на началника си: "Шефе, щом нямаш кибрит значи си пе......"

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  Шантави хора са руснаците - един чужденец (Джогашвили-то) ги преби, а те му се кланят? Ама те онези коварни подли камериерки а именно - РИСИ-тата са виновни
  —цитат от коментар 19 на oporna_to4ka


  Нашите комунисти също са шантави, явно са се учили от вожда Сталин. Само през първите 3 месеца след 9-септември 1944г. са избити над 30 хиляди българи. Следва саморазправата по време на антиНародния съд. "Оправдать никого не следует!” Това е гневното нареждане от Москва на Георги Димитров до съратника си Трайчо Костов в София. Радиограмата е от дек. 1944 година и се отнася до присъдите, които т.нар. "народен съд” трябва да издаде по заповед на Москва.
  "Никой не трябва да бъде оправдан, присъдите трябва да са максимални, народните представители и министрите трябва да бъдат пометени "с желязна метла”, крещи от Москва "вождът" на българския народ Георги Димитров – включително и в речите си, публикувани още в първите дни на октомври 1944 в "Работническо дело”.

 61. 61 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  [quote#40:"von_seeckt"][/quote]

  Ти не знаеш ли, че в Социалистическия рай нямаше политически затворници? Може ли да задаваш толкова тъпи въпроси?

 62. 62 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  [quote#56:"dark'star"][/quote]

  Старши,по-интересно е колко милиона след това избягаха от Виетнам... Знаеш ли защо дълги години, Виетнам нямаше отбор по плуване?

 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#3] от "von_seeckt":Сталинисте, дращиш глупости.
  —цитат от коментар 35 на Alarmstufe: Rot


  Пак ще трябва да се отпочва научна конференция на тема "слънцето изгрява не от запад, а от изток". За другарите, доказаните репресии на комунистическите режими (не само в България) в хиляди томове книги, съдебни процеси, разкази на оцелели и т.н. са нещо измислено, изфабрикувано и пр. Те приличат на онези, които отричат, че хитлериткият режим е виновен за смъртта на десетки милиони невинни хора. Що ли много научни изледователи поставят знак на равенство между фашисти и комунисти?

 65. 65 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4359 Весело

  Алекперов, Усманов, Миллер, Дерипаска, Ходорковски, Абрамович, Ротенберг, Миллер, Мелниченко...Едно руско име да чувате?
  —цитат от коментар 10 на Norman Granz


  Ам чи то и името КАБАЕВА

  И то не е руско

  Като и носителката му

  Наистина за какво говорим !!!!

 66. 66 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3557 Неутрално

  До коментар [#47] от "von_seeckt":

  "Понеже, не искам да коментирам "мислите" ви, само един въпрос ще ви задам, колко книги сте прочели за т.н. НЕП?"

  Оставаше и да коментирате.
  Книгата, която съм прочел е само една - "История на КПСС".
  Ясно ли е защо можете само да мълчите?

 67. 67 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  [quote#65:"Hawaii"][/quote]

  Е, Путин да не би да е руско, чисто българско си е. Да не казвам какво означава...

 68. 68 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#42] от "xm...":

  Колко са осъдените на смърт в Нюрнберг?

  Колко са избитите от 'народния съд' в малка България, която е спасила Евреите си и не е пратила дори един войник на източния фронт?

  Единствените убити от Българи съюзнически войници са Американски пилоти. Имат една скромна плоча. За разлика от моча, който е 'паметник' на окупатори избивали, крали и изнасилвали Български граждани

  Use your Illusion
 69. 69
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 70. 70 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Хм, никой тук ли не е чел Очищение - на другаря Суворов?
  Темата е за чистката започнала през 1937 - авторът много логично си развива тезата, че Сталин разчиства армията от необразованите гамени (Троцки като типичен пример, също споменатите в статията трима от петте "командарм"-и). Идеята е че, икономиката е вече на военни релси, започват да се правят оперативните планове за инвазия в Европа (която Хитлер съсипва с нападението си 10-ина дни преди денят М). Т.е. с чистката - поне в армията и НКВД се разкарват по-изявените революционни изроди, и на тяхно място застъпват професионални - вече обучени, офицери. Страната е подчинена, но се готви голямата война - за нея не ти трябват болшевишките садисти, които избиват селяните кулаци, трябва ти армия, която ще "освобождава" Европа - т.е. Очищение. Малко тестове - като войната с Финландия, подготвят се 21 000 танка (срещу 3 400 на Германия), пак 5-6 пъти повече самолети (вече не помня точните цифри), пак в такова отношение гориво, снаряди, патрони, релси, никел, алуминий, боксит... Та хората, спечелили благодарение на садизма си гражданската война не са подходящи вече, и биват отстранени - с внимателно подбрани и утвърждавани лично от Сталин списъци.
  Приятна книжка, препоръчвам я - както всъщност почти всичко на Виктор Суворов

 71. 71 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 869 Неутрално

  Словосъчетанието "Светата Инквизиция" е станало нарицателно за най-голямото зло на Средновековието.
  Самата Инквизиция се дели на Испанска, Римска и Португалска (според Уики-то). Съществува повече от 3 века и половина и за цялото това време е осъдила(! - след съдебни процеси) на смърт (по различни данни), комбинирано между 50,000 и 100. 000 човека.
  Комунистическите режими по света са изстребили за 100 години (в мнозинството от случаите без никакъв съд или с пародия на съд от трима главорези) следните количества:
  Китай – 65 милиона убити
  СССР – 20 милиона убити
  Северна Корея – 2 милиона убити
  Камбоджа – 2 милиона убити
  Виетнам – 1 милион убити
  Източна Европа – 1 милион убити
  Латинска Америка – 150 хиляди убити
  Африка – 1 милион и 700 хиляди убити
  Афганистан – 1 милион и 500 хиляди убити
  международно комунистическо движение и комунистически партии, които не са на власт – десетки хиляди убити.
  В България - между 25 и 35,000 човека.
  ("Черната книга на комунизма" от Ст. Куртоа, Н.Верт и съавтори)

  Аз не зареждам в Лукойл.
 72. 72 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#51] от "Norman Granz":

  Явно са си обречени от русоробската психика лъхаща на тежка шизофрения да си избират и търпят такива диктатори-джелати, което в крайна сметка вкарва и жалкото им извратено подобие на държава в гроба. Уж разправят, че в КГБ и ГРУ взимали най-умните - ей го на Путя безусловно опровергава този мит... какво остава за околните му като Рогозин....Патологична Психушка си е цялата Северна Азия....
  А Резидентът-льотчик тръгнал да кани самия дребноръст Кашчей догодина, че трябало да му честваме ”освобождението”. Ако дотогава и самият Карлик получи бан да напуска кочината си, как ли ще пелтечи пак Румбата...хъката-мъката, хлъц...пак ще сме за резил пред целия свят.

 73. 73 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4359 Весело

  През 30 те години благодарение на Сталин глобалистичният план не се получи, Русия не бе разпарчадосана и ограбена, а стана световна сила. Ето затова рИват!
  —цитат от коментар 36 на von_seeckt


  Русначко
  Наясно ли си че благодарение на Сталин
  Хитлер можеше да унищожи СССР само и единствено
  с АРМИЯ СЪСТАВЕНА ОТ СЪВЕТСКИ ГРАЖДАНИ
  ДОБРОВОЛЦИ които напълно безкористно и
  с най-голям кеф щяха да наврат в миши дупки
  партийния си и държавен елит
  Само неадекватността и безумието на Хитлер
  спаси тогава СССР и Сталинизма
  Да не говорим че ако тогава САЩ и Великобритания
  бяха дали едно леко рамо на Хитлер
  вместо да помагат на БРАТ МУ ПО ОРЪЖИЕ СТАЛИН
  СССР щеше да е на бунището за по-малко от месец
  Не ръсете пропагадни глупости от 50-те години
  на миналия век
  Сега сме 21-ви век бре тавариш
  Осъзнай го най-после

 74. 74 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4359 Весело

  "Народният съд" е орган на Съюзниците. Да, и на Щатите и Британия.
  —цитат от коментар 42 на xm...


  И затова ли ОБЕСИХА ТРАЙЧО КОСТОВ
  И ХИЛЯДИ КАТО НЕГО
  за това че били СЪЮЗНИЧЕСКИ
  на САЩ и Великобритания ШПИОНИ !!!!
  Айде като ще праскате лъжливи опорки
  поне го правете с мярка

 75. 75 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5205 Неутрално

  До коментар [#36] от "von_seeckt":

  Провери под леглото си довечера да скрит глобалист!

  Gunter glieben glauchen globen
 76. 76 Профил на destino
  destino
  Рейтинг: 479 Неутрално

  [quote#21:"Messerschmitt"][/quote]

  Королев също е бил репресиран.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4359 Весело

  Да ти припомня ли как свършват приятелите на САЩ ?!
  ... най-големия кеф беше бягството от Сайгон
  —цитат от коментар 56 на dark'star


  Ха-хаааааааа

  И затова ли ДНЕС

  ВИЕТНАМ ПО МОЛБА НА САЩ !!!!!!!!!!!!!!!!!

  ОТКАЗА НА РУСИЯ откриването на военна база

  на Виетнамска територия

 79. 79 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 217 Неутрално

  В такива статии човек да го е срам да каже, че може би е атеист. Някакси сравнението със Сталин демонизира.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 80. 80 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#64] от "GreenEyes":

  Преди време един глупак оспори арменския геноцид, после започна да реве, че не било геноцид.
  Та, при всички положения немците са се учили от турците и руснаците.
  Нацизмът + фашизмът е властвал 20 години, комунизмът вече има век. И то в глобален мащаб. Така че престъпленията на Хитлер не може да стъпят на малкото пръстче на red hell undivided. Иронията е не само с идеята за ада на Warhammer, но и непрекъснатото боричкане за власт между самите червени гноми.Особено в СССР, Китай и Камбоджа.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 81. 81 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 5205 Весело

  До коментар [#64] от "GreenEyes":

  Другарят жмъ по-горе обвини за народния съд американците. И то, защото много бил чел. Те все много са чели.

  Gunter glieben glauchen globen
 82. 82 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#77] от "GreenEyes":

  Повечето религиозни идеологии започват от различните в стадото, но наистина процентът никога не е бил толкова висок когато и да било.
  Дори въвеждането на нови религии в америките минава по-безкръвно.
  Отчасти заради чумата де ....

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 83. 83 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4359 Весело

  А Резидентът-льотчик тръгнал да кани самия дребноръст Кашчей .
  —цитат от коментар 72 на Ген. Колев


  Че спомена КАШЧЕЙ
  Самата РУСИЙКА е един КАШЧЕЙ от руските приказки
  Уж безсмъртно и страшно чудовище
  на което безсмъртието му се крепяло
  на върха на една игла
  Достатъчно е било да се счупи върха на иглата
  и КАШЧЕЙ ГУШВА БУКЕТА
  Така и с РУСИЙКАТА
  Безсмъртието й в този неин вид
  се крепи НА ВЪРХА НА НЕФТЕНАТА ИГЛА
  Счупи ли се иглата
  Станат ли ЦЕНИТЕ НА НЕФТА И ГАЗА
  такива каквито бяха при
  ГОРБАЧОВ и ЕЛЦИН
  10 ДОЛАРА !!!!!! за барел
  РУСИЙКАТА ГУШВА БУКЕТА
  за няма и месец
  Точно както го направи навремето СССР
  ха-хааааааа

 84. 84 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Това е една от най-страшните престъпления на комунизма....на дивият болшевишки комунизъм!Заедно с Гладомора -убил повече от 6млн.в днешна Украйна!Нискочелите илитерати унас които носят заветите и лика на сатрапа Сталин...са съучастници в избиването на милиони невнни
  —цитат от коментар 16 на Messerschmitt

  Терора е почнал от 1917г,през гражданската война са убити около 20 000 000 основно от болшевиките и основно мирни хора,после идва голодомора ,около 6 милиона жертви.
  и не е спирал до към 60 те години,като репресии има и до днес,с прекъсване при Елцин,когато ги е вършила не държавата,а криминални структури.
  И това,че Сталин е чудовище не е основание да се подценяват не по-малките,ако не и по-големи чудовища Троцки и Ленин

 85. 85 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#83] от "Hawaii":

  При това положение и при 50 долара/барел пак фалират.
  Как руската икономика може да се задържи над водата? Какво произвеждат, какво потребяват, какво експортират?
  Ами, нищо, нищо и нищо.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 86. 86 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  [quote#40:"von_seeckt"][/quote]

  Основно са били невинно "осъдени"

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Култът към личността си е религия.
  Има и доказателства- мумиите на религията им.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 90. 90 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  Довлатов попита навремето "Ясно е че Сталин е бил чудовище и престъпник,но кой написа четирите милиона доноса до КГБ/НКВД/ЧК ?"

  klimentm
 91. 91 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 217 Неутрално

  http://www.svobodata.com/page.php?pid=16482&rid=6

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 92. 92 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#64] от "GreenEyes":Другарят жмъ по-горе обвини за народния съд американците. И то, защото много бил чел. Те все много са чели.
  —цитат от коментар 81 на Alarmstufe: Rot


  Пак добре, че не е намесил и марсианците. Съдилища срещу нацистки престъпници е имало в много страни на Европа, но кръвожадността на антиНародния съд в България няма аналог. По брой на избитите и осъдени (дори не говоря за 30-те хиляди избити без съд и присъда преди антинародния съд), излиза, че на глава на населението в България е имало най-много фашисти в целия свят. Нещо, което може да накара да се усмихнат снизходително дори и тези, които само бегло познават българската история. Разбира се, всички знаем по чия заповед се извършва обезглавяването на българската нация. Избити са главно висши военни, политици, дипломати, писатели, учители, свещенници, учени, или просто хора, които не са искали да приемат комунистическите идеи и практика. За извършването на тази касапница нашенските главорези са имали вече примера и подкрепата на баш главорезите в Москва.

 93. 93 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 217 Неутрално

  https://bg.wikipedia.org/wiki/ %D0%A7%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%BA%D0%BD%D0%B8%D0%B3%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B0

  Според Стефан Куртоа, общия брой на жертвите надхвърля 100 млн. души. (60 млн. в Китай, 20 млн. в СССР, по 2 млн. в КНДР и Камбоджа, 1 млн. във Виетнам, 1 млн. в страните от Източна Европа, 1.7 млн. в Африка, 1.5 млн. в Афганистан, 150 000 в Латинска Америка).

  Според мен жертвите са повече. Най-малкото заради Гватемала, Венецуела, Колумбия и Боливия.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 94. 94 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  Интересното е,че според социологическо проучване в Русия,старите руснаци са против Сталин,докато младите го величаят!?!?!?

 95. 95 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4359 Неутрално

  До коментар [#83] от "Hawaii":При това положение и при 50 долара/барел пак фалират. Как руската икономика може да се задържи над водата? Какво произвеждат, какво потребяват, какво експортират?Ами, нищо, нищо и нищо.
  —цитат от коментар 85 на Светлото бъдеще


  Така е но при 10 долара за барел

  ще се поставят при еднакви условия за сравнението им

  ГОРБАЧОВ - ЕЛЦИН и ПУТИН

  Тогава ще лъсне в пълния си блясък

  ИКОНОМИЧЕСКАТА НЕКАДЪРНОСТ НА ПУТИН и ХУНТАТА Му в КРЕМЪЛ

 96. 96 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4135 Неутрално

  До коментар [#84] от "slonsco":

  Списъка е много дълъг,но тук е мястото да припомним родните палачи и екзекутори от Белене - Спасов,Газдов,Ръждева и останалите които не получиха възмездие за престъпленията си!

  klimentm
 97. 97 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#94] от "deaf":

  Колкото по-тъп е един човек, толкова по-лесно е да му кажат кое какво е.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 98. 98
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 99. 99 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#96] от "klimentm":

  По-голямата част от вас са вярващи, но реално погледнато комунизмът не беше осъден, заклеймен или низвергнат, дори напротив.
  Всеки вярващ християнин е на няколко стъпки от утопията на комунизма за равенство.
  Днес децата, внуците и правнуците има управляват Русия и България ( е, има и други държави, но тях да ги оставим). И по нищо не си личи, че за тях ще има възмездие.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 100. 100 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2535 Неутрално

  До коментар [#96] от "klimentm":По-голямата част от вас са вярващи, но реално погледнато комунизмът не беше осъден, заклеймен или низвергнат, дори напротив. Всеки вярващ християнин е на няколко стъпки от утопията на комунизма за равенство.Днес децата, внуците и правнуците има управляват Русия и България ( е, има и други държави, но тях да ги оставим). И по нищо не си личи, че за тях ще има възмездие.
  —цитат от коментар 99 на Светлото бъдеще


  Допълвам те с риторичен въпрос, който отправям към нашенските слуги на Москва. Защо няма нито един осъден комунистически палач след 10-ти ноември 1989 година? Или всичките бяха ритнали бакърчето поради гузната си съвест далече преди тази дата? Отговорът е прост, защото в татковината червените слуги на Москва никога не са изтървавали властта.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK