Украинските работници спасяват временно полската икономика

Украинските работници спасяват временно полската икономика

© Associated PressПолитически Полша ври и кипи. Но поне засега това не се отразява на икономиката ѝ. Защото полското благополучие се дължи на общоевропейския икономически подем. И на украинците - без тях Полша щеше да преживее катастрофа, пише Павел Лос за "Дойче веле".


Скандалът около съдебната реформа в Полша и конфликтът на Варшава с Европейския съюз засега не се отразяват на полската икономика. Според централната банка на страната и Евростат полската икономика е една от най-динамично развиващите се в целия ЕС. В началото на юли централната банка повиши прогнозата си за ръста на БВП през настоящата година от 4.0 на 4.7%. В същото време инфлацията се очаква да спадне до 2.3 на сто на годишна база. Освен това Евростат отчете, че през миналата година Полша е била най-големият производител на мед и сребро в целия ЕС, държала е първото място по въгледобив и е била сред водещите производители на селскостопански продукти като ябълки, череши и ягоди.


Как да си обясним това крещящо противоречие между политическото и икономическото развитие на страната? И има ли наистина противоречие? Отговорът на този въпрос откриваме в актуалното изследване на аналитичното звено на "Райфайзенбанк интернационал" RBI. В него се твърди, че доброто състояние на централноевропейските икономики - Чехия, Полша, Словакия, Словения и Унгария - се дължи по-скоро на общоевропейското развитие, отколкото на отделния успех на икономиката на всяка от тези страни. В най-голяма степен това важи за Полша, се посочва в документа.
Достатъчно е да си припомним как преди една година редица европейски икономически издания предричаха нерадостно бъдеще на Полша. След победата на национално-консервативната партия "Право и справедливост" на последните избори полската злота започна да се обезценява, а рейтинговите агенции се надпреварваха да снижават рейтинга на полските ценни книжа. Тогава те се аргументираха с политическите неуредици в страната, с очакваното повишаване на държавните разходи и предстоящия конфликт на Варшава с ЕС.


Добре, че са украинците


Днес конфликтът с ЕС е налице, но полската икономика успя някак да се приспособи към шока и засега се справя с положението. Основната причина за това обаче е евтината работна ръка. По официални данни средната работна заплата в Полша е два пъти по-ниска от тази в Германия. А германски предприемачи в Полша твърдят дори, че реално заплатите на техните полски сътрудници са четири пъти по-ниски от тези на съответните специалисти във федералната република. Така че германският бизнес трябва да е доволен. "Полският пазар е динамичен и гъвкав", казва по този повод Ивон Хайдлер от Сдружението на германските машиностроители и производители на промишлено оборудване VDMA.


За самата Полша обаче евтината работна ръка е проблем. Заради ниските заплати повече от два милиона поляци напуснаха страната след приемането на Полша в ЕС през 2004 година - повечето от тях се преместиха във Великобритания и Германия, където условията за труд са далеч по-добри. Така много предприятия и комунални служби започнаха да изпитват остър недостиг на работна сила. Донякъде проблемът беше смекчен от кризата в съседна Украйна - конфликтите в Крим и Донбас принудиха много украинци да емигрират. Около един милион от тях се установиха именно в Полша.


"Без украинците ни очакваше икономическа катастрофа", признава председателят на полския Съюз на предприемачите и работодателите Цезар Казмирчак. По данни на Полската служба за чужденците в момента почти 90 на сто от всички молби за разрешително за пребиваване се подават от украинци. Повечето от тях след това си намират работа в строителството, земеделието или като домашни помощници. "Те учат езика сами и работят много съвестно", казва Казмирчак за трудовите емигранти от Украйна.


Достигнат ли е пределът?


Но това няма да продължи дълго. Отмяната на краткосрочните визи за украинците, пътуващи в ЕС, най-вероятно ще доведе до спад на емиграцията от Украйна към Полша. Украинските граждани започват да се интересуват вече и от други страни в Европа. А дори и Полша да вдигне заплатите, тя надали ще реши този проблем.


По-скоро страната ще стане по-малко привлекателна за чуждите инвеститори. Неслучайно на Хановерския панаир, на който Полша тази година беше страна партньор, полската министър-председателка Беата Шидло демонстрира завидна доброжелателност към германския бизнес и призова германските предприемачи да инвестират в Полша.


Като цяло обаче резервите на европейския бизнес спрямо Полша нарастват. И причината не е само в поскъпването на работната ръка в страната. Европейските предприемачи се тревожат по-скоро от обществено-политическата нестабилност в страната, от популизма на сегашните полски управници, раздаващи скъпи обещания на гражданите, и от неясната икономическа програма на правителството. Картината се допълва от конфликта между Варшава и Европейската комисия, която заради ограничаването на демократичните свободи заплашва Полша със сериозни санкции.


Всичко това започва силно да накланя везните в ущърб на Полша. От другата страна на везната е положителното икономическо развитие на Европа, което обаче - нека припомним и това - със сигурност няма да продължи вечно.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 454 Весело

  А украинската икономика кой ще спасява? Чукчите и алеуитите ли? :) :) :)

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 2. 2 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Един от големите проблеми на развитите икономики е че не могат да мотивират собственото си население да върши "черна работа". Особено ако социалната система не те мотивира.

 3. 3 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2551 Весело

  До коментар [#1] от "Александр Г. Дугин (№55)":

  Великото преселение на народите продължава!
  Водата не тече нагоре - водата тече надолу. Аз в Трявна ще ида, в Габрово ще ида, а във вашата бедна махала няма да се кача! - тъй казалала една първа братовчедка на дядо ми през 1902 година на сватовете, дошли у тях да я искат.

 4. 4 Профил на loy30529393
  loy30529393
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Работа в Полша или в Бг е временно решение за украинците, скоро ще се ориентират към Западна Европа, напълно основателно.

 5. 5 Профил на Веселин Минев
  Веселин Минев
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#2] от "kapitan_laino":

  И как по-точно социалната система може да те мотивира да свършиш черната работа?

 6. 6 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Работа в Полша или в Бг е временно решение за украинците, скоро ще се ориентират към Западна Европа, напълно основателно.
  —цитат от коментар 4 на callipso11


  Трудно ще им бъде без разрешение за работа. Винаги могат да регистрират фирма, но това решение не е за всеки.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6405 Любопитно

  А официално Полската икономика има ли нужда да се спасява?

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 322 Неутрално

  А украинската икономика кой ще спасява? Чукчите и алеуитите ли? :) :) :)
  —цитат от коментар 1 на Александр Г. Дугин (№55)


  За украинската не се притеснявай, тавариш руснак. Украинците знаят какво искат, а и враждата с Русия, наложена им от Путин, е като балсам за всяка икономика.
  Освен всичко друго, скоро Русия ще повърне Крим и всичко ще си дойде на мястото.

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 949 Неутрално

  Милиони поляци са наводнили трудовия пазар в САЩ и Европа, а техните места са заели украинци. Това ще продължава дотогава, докато украинците се задоволяват с полски заплати. Доберат ли се до членство в ЕС, ще имат повече претенции за заплащане. И тогава Полша ще внася работници от Бангладеш.

 10. 10 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#5] от "Веселин Минев":

  Ако имаш гарантиран доход от социални помощи, ще ходиш ли да чистиш тоалетни?

 11. 11 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 322 Неутрално

  До коментар [#5] от "Веселин Минев":Ако имаш гарантиран доход от социални помощи, ще ходиш ли да чистиш тоалетни?
  —цитат от коментар 10 на kapitan_laino


  Трябва неквалифицираната работа да дава повече сигурност и перспективи от социалните помощи. В Западна Европа обикновено е така - от гледач на възрастни, ако не те мързи, ставаш дипломиран гледач с по-висока заплата, после ако искаш учиш и за по-квалифициран здравен работник и т.н. Имаш постоянна работа, осигуровки и някаква сигурност за бъдещето. Само че мързелът и липсата на далновидност пречат на хората да се захванат на работа.

 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2645 Неутрално

  "Лошата" Полша с 4.7% ръст на БВП, послушната на Брюксел/Меркел България се радва ако стигне 3%. И това при доста по-висока база на поляците. Ниските заплати били причината за успеха само че в България се радваме ако стигнем половината от полските заплати. Изводи: Гледайте собственият си интерес, не какво ви съветва Брюксел.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Нещата си вървят по нормалния икономически път, хората се движат на запад, в търсене на по-добро възнагреаждения, капиталът търси възвращаемост.
  по-рисково настроените отиват на изток, нормата на шечалба е по0голяма, но и риска да загубят също.
  Други играят на твърдо и нормата им е по-ниска.
  Не се питаме защо не отиват в Русия или Китай, да си търсят работа.

 14. 14 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Хората в Полша си търсят Правото и Справедливостта, без значение дали това им отърва на на Берлин или Сорос!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 15. 15 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  Свидетели сме на великото преселение на хората от Изток на Запад. Поляците отиват в Германия и Англия , украинците отиват в Полша , скоро руснаците ще са щастливи да отидат да работят в свободна , независима и просперираща Украйна, ако до тогава не им бъдат възстановени изходните забранителни визи , както беше по съветско време.

 16. 16 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Поредния пасквил на дойче зеле. Там е работата, че на немците им се иска икономическите показатели на Полша да са лоши, за да дискредитира правителството с чиято политика не е особено щастлива. Но като няма какво да измисли за да ги наплюе, поне да прехвърли успехите на някой друг - в случая украинците.

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  "Политически Полша ври и кипи."

  Какво му е "врането и кипенето"? Това , че е имало организирани и платени протести против съдебната реформа? Полша си има стабилно правителство с достатъчно парламентарно мнозинство , за да провежда набелязаните реформи. Отново левичарски изцепки.

 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3557 Неутрално

  "Европейските предприемачи се тревожат по-скоро от обществено-политическата нестабилност в страната, от популизма на сегашните полски управници, раздаващи скъпи обещания на гражданите, и от неясната икономическа програма на правителството."

  Прибавете и корупцията като норма на поведение - и ето ви България на ГЕРБ в целия й блясък.

 19. 19 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1121 Весело

  враждата с Русия, наложена им от Путин, е като балсам за всяка икономика.
  —цитат от коментар 8 на solange


  Затова са хукнали да се спасяват кой накъдето може.
  Дори днешният ми обяд бе сервиран от украинка.

  скоро Русия ще повърне Крим
  —цитат от коментар 8 на solange

  Ама още ли не го е "повърнала"?!?
  Е хайде де, от 3 години го обещавате това скоро.

 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3557 Неутрално

  До коментар [#1] от "Александр Г. Дугин (№55)":

  А украинската икономика кой ще спасява? Чукчите и алеуитите ли? :) :) :)
  —цитат от коментар 1 на Александр Г. Дугин (№55)


  Виждам правилно допускате, че скоро в Русия не само руснаците, но и чукчите и алеутите няма да искат да останат.

 21. 21 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  В Полша може и да управляват популисти. И да приемат закони, които може да засегнат (а може и да не засегнат) правораздаването и разделението на властите. Нов Полша приеха закон за декомунизацията, който цели да събори всичките съветски паметници на руските "освободители".
  Което е похвално!
  А Нинова и Сидеров още носят цветя пред МОЧА...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3226 Неутрално

  "Достатъчно е да си припомним как преди една година редица европейски икономически издания предричаха нерадостно бъдеще на Полша. Тогава те се аргументираха с политическите неуредици в страната, с очакваното повишаване и предстоящия конфликт на Варшава с ЕС."

  Да , ама не:

  "Скандалът около съдебната реформа в Полша и конфликтът на Варшава с Европейския съюз засега не се отразяват на полската икономика. Според централната банка на страната и Евростат полската икономика е една от най-динамично развиващите се в целия ЕС. "

  И вместо Европейската комисия да се радва и насърчава икономиката на Полша , тя се заяжда за реформите , които провежда полското правителство във съдебната система. А с България не се заяжда , въпреки плачевното състояние на съдебната система у нас.
  Прилагане на двойни критерии от страна на брюкселските зелки.
  Властващата комунистическа мафия в България се търпи, но не могат да търпят антикомунистическото правителство на икономически проспериращата Полша.
  До къде ще стигне моралното падение на левичарска Европа?

 23. 23 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  До коментар [#14] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Нещо бъркаш Качински с Орбан! Полша с Унгария. В Полша харесват Сорос. Само ти, Путин и Орбан не харесвате човека...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 24. 24 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Докато внасяш икономически роби, стандартът ти е добре и нещата вървят. Проблемите стават, като децата на робите искат същия стандарт като твоите деца....

 25. 25 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2354 Любопитно

  До коментар [#22] от "tacheaux":

  "полската министър-председателка Беата Шидло демонстрира завидна доброжелателност към германския бизнес и призова германските предприемачи да инвестират в Полша."

  Казваш друго си е да се изтъпанчиш и да заявиш, дайте тука едни пари за инвестиции, а когато ти кажат че еди кое си твое действие не изглежда добре ти да оревеш че "се заяжда за реформите":)

  Модератора е неадекватен!
 26. 26 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 479 Весело

  [quote#8:"solange"][/quote]

  Явно сте пропуснали - "проспали" връщането на Крим от Русия. Те си го върна преди няколко години.

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 27. 27 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8955 Неутрално

  Бизнесът обича стабилност...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 28. 28 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2870 Весело

  "доброто състояние на централноевропейските икономики - Чехия, Полша, Словакия, Словения и Унгария - се дължи по-скоро на общоевропейското развитие, отколкото на отделния успех на икономиката на всяка от тези "

  Остава тези анализатори да обяснят защо защо това общоевропейското развитие не помага на България.

  подпис
 29. 29 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2870 Гневно

  Поляците имали високи заплати.
  Ние пък си имаме съветски паметници.

  подпис
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8445 Неутрално

  То и нашата ще се наложи да спасяват. Няма лошо.

 31. 31 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 876 Весело

  До коментар [#13] от "tsvetko_51":

  Ами Цвятко, аз много пъти съм го казвал. На Запад отиват разни гастарбайтери, карабатаци, мячи на чинии и други такива бежанци. На Изток отиват хората с парите. И те хич не се съобразяват с политическата обстановка. Ето буквален български пример - специфичните ни емигрантски квартали в Дюселдорф и Васил Божков - Черепа. Последния какво направи? Отиде в комунистически Виетнам, доразвива си бизнеса в хазарта, а след това реинвестира в Националната лотария.
  И това е съвсем естествено и е научно доказано в САЩ. Умните и богати хора са го казали - по-добре е да си в комунистическа Куба, във вила с изглед към Флорида, в едната ти ръка да има чаша ром, в другата пура, сгъната на бедрото на мулатка, отколкото да спиш под някой мост като свободен американец. И в Русия е същото. Например виждал ли в някой западен университетски град руснак студент да разнася пици? Аз не съм. Тези, които съм виждал имат десет стайни квартири и карат я Порше, я Астън Мартин. Блядове! Как да не ги мразят западните?

 32. 32 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 217 Неутрално

  А украинската икономика кой ще спасява? Чукчите и алеуитите ли? :) :) :)
  —цитат от коментар 1 на Александр Г. Дугин (№55)


  Пак тази задача ще се падне на Путин.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 33. 33 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Докато внасяш икономически роби, стандартът ти е добре и нещата вървят. Проблемите стават, като децата на робите искат същия стандарт като твоите деца....
  —цитат от коментар 24 на stoiank


  Ноторно известно още от времето на Римската империя.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 34. 34 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "доброто състояние на централноевропейските икономики - Чехия, Полша, Словакия, Словения и Унгария - се дължи по-скоро на общоевропейското развитие, отколкото на отделния успех на икономиката на всяка от тези "
  Остава тези анализатори да обяснят защо защо това общоевропейското развитие не помага на България.
  —цитат от коментар 28 на Иван К

  Ами онези страни не инвестират европейски средства в магистрали (които после изискват още средства за поддръжка), а вероятно в смислени проекти, които водят до увеличаване на брутния вътрешен продукт.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 35. 35 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#9] от "proza":

  "Милиони поляци са наводнили трудовия пазар в САЩ и Европа, а техните места са заели украинци. "

  И по какъв начин милиони поляци са наводнили конкретно трудовия пазар в САЩ, след като за там трябват визи за поляците дори да влзезат в САЩ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK