Какво мислят в Македония за договора с България

Бронирани машини на американската армия при влизането в Македония на ГКПП Гюешево/Деве баир в петък на път за съвместни учения тази седмица.Members of US Army's 2nd Cavalry regiment US Army enter Macedonia from Bulgaria at Devebair border crossing during a joint military exercise with Macedonia Army in Devebair, Macedonia July 28, 2017

© Reuters

Бронирани машини на американската армия при влизането в Македония на ГКПП Гюешево/Деве баир в петък на път за съвместни учения тази седмица.Members of US Army's 2nd Cavalry regiment US Army enter Macedonia from Bulgaria at Devebair border crossing during a joint military exercise with Macedonia Army in Devebair, Macedonia July 28, 2017В Македония Договорът с България предизвиква всевъзможни реакции: едни го наричат "голяма стъпка в правилната посока", други се опасяват, че може да отвори стари исторически рани. Мненията, обобщени от Македонската редакция на ДВ:


Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България предизвиква в Македония всевъзможни реакции – от остри критики до настойчиви похвали. Премиерът Зоран Заев обяви, че на 1-ви август правителството ще одобри Договора, но опозиционната ВМРО-ДПМНЕ смята, че и парламентът трябва да се произнесе по въпроса. Докато политическите опоненти яростно критикуват договора, повечето експерти смятат, че той внася нов момент в двустранните взаимоотношения и сътрудничеството и създава спокойна атмосфера, в която ще се мисли главно за бъдещето, а не за миналото.


"Добре дошли в бъдещето!"


"Това е голяма стъпка, с която се отгръща нова страница в отношенията с нашата източна съседка", смята например дипломатът Люпчо Арсовски. "Договорът не е идеален, има нужда от някои подобрения, но като основа е отличен за надграждане", смята Арсовски. Той остро критикува реакцията на "псевдопатриотите и престъпниците, които искаха преди публикуването на договора да нажежат атмосферата и да внесат разкол в обществото." Арсовски ги обвинява, че използват дискусията около договора, опитвайки се единствено да си върнат изгубената репутация и да вдигнат рейтинга си. "Но такива неща се случват и в съседна България с тамошните псевдоисторици, псевдополитици и псевдолидери, които се прехласват по някаква си тяхна Македония. Ние сме ориентирани към евроатлантическата интеграция, а България безусловно ни подкрепя. При това положение младите поколения нямат основание за тревога. Граждани на Македония и България, добре дошли в бъдещето!", казва Арсовски.
В Договора се казва, че ще бъде подписан "в два оригинални екземпляра, всеки един на официалните езици на договарящите страни - български език, съгласно Конституцията на Република България, и македонски език, съгласно Конституцията на Република Македония, като и двата текста имат еднаква сила". Според представители на опозицията в Македония, това обаче все още не означава, че България признава македонския език. Към критиката се присъединиха и 26 историци, които в открито писмо призоваха македонската общественост "да подкрепи защитата на конституционното име, на македонския език и македонската история".


"Твърденията, че договорът не признава македонския език са неуместни, защото тук е използвана политическа формулировка", посочва дипломатът Георги Филипов. Той припомня, че македонският език е кодифициран според Международната организация по стандартизация и заведен под номера ISO 639-1, ISO 639-2T, ISO 639-2/B и ISO 639-3, което означава, че въпросът е приключен. "Ако някоя от страните-членки на Организацията е имала някакви възражения, трябвало е да ги обяви преди приемането на Македония. Веднъж одобрен, стандартът не може да се променя. Същото се отнася и за маркировките на страната MK и MKD, които са уредени от ISO 3166 - там също не е възможно повторно гласуване. Южната ни съседка направи опит за промени пред Световната организация за интелектуална собственост, стигна се дори и до гласуване, но то не доведе до резултат, така че и тези обозначения не могат да се променят", обяснява Филипов.


Според него, българо-македонският договор е доста балансиран документ, който предлага основа за по-нататъшното развитие на междусъседските отношения.


"Предполагам,че определени сили и в двете страни са настоявали в договора по-широко да бъдат застъпени техните възгледи, които биха донесли "предимство" на собствената им страна. Предполагам още, че и двете правителства не са напълно доволни, но трябва изрично да ги поздравим, че са се обединили около общ текст, който отразява реалността, в която живеят народите на Македония и България, а и съседите наоколо им. Важното е, че Договорът задължава договарящите се страни да си сътрудничат във всички области на основата на взаимно уважение и доверие, както и че с него се дава импулс за задвижване на онези процеси, които трябва бързо да ни поведат към НАТО и ЕС", казва Филипов.


"Договорът дори може да влоши нещата"


Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски се срещна миналата седмица с българския посланик в Македония Иван Великов Петков, който е посочил, че с Договора се приключва един изключително важен въпрос, а Македония получава още един партньор и поддръжник в усилията ѝ за членство в ЕС и НАТО. Груевски е оценил положително волята на България да помогне за постигането на тези цели, подчертавайки, че те са приоритет и за ВМРО-ДПМНЕ. Груевски съобщи, че ВМРО-ДПМНЕ ще вземе становище по Договора, след като получи окончателния му текст. Но депутатите на ВМРО-ДПМНЕ и коалицията "За по-добра Македония" вече обявиха своята позиция. Депутатът Илия Димовски каза, че ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепи само договор, който ще позволи на Македония бързо влизане в ЕС и НАТО, а не договор, който ще бъде използван като инструмент за протакане.


"Не ни трябва второ Временно споразумение, което създава, а не решава проблеми. Според нас, в средносрочен и дългосрочен план този договор може дори да влоши отношенията между двете страни. Защото дава на съседна България правно основание да спира Македония по пътя ѝ към ЕС на всяка следваща стъпка, при отварянето или затварянето на глави. Това България ще може да го направи във всеки един момент, когато не ѝ хареса някой наш учебник по история, наш документален или исторически филм, наш паметник", каза Димовски.


Според депутатите от опозицията, Договорът може да отвори и стари исторически рани, да причини страдание на много семейства, чиито предци са се жертвали за независимостта на Македония и за културната и историческа самостоятелност на македонския народ. Същевременно бившият лидер на ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер Любчо Георгиевски обяви, че подкрепя Договора.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3206 Неутрално

  България дава всичко срещу мъгливи обещания като ''ще обсъдим приятелски'', ''ще видим''.............!
  Такива ''грешки'' се плащат много скъпо !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1224 Весело

  Брях,техните псевдоисторици ще пощръклеят :)

 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  "Към критиката се присъединиха и 26 историци,"


  Като става дума за македонски "историци", защо не се поставят в текста с кавички!? И, интересно, как още не са направили един 50-метров паметник на Георги Димитров?!

  Скоростен индекс "Y"
 4. 4 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3079 Неутрално

  Сърбите не ще се дадат лесно в Македония, още повече, че и Путин мисли като тях!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3759 Неутрално

  Никой не очаква да е лесно,ама дано се получи.

 6. 6 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1807 Неутрално

  "Мислят", каквото им кажат сърбите и руснаците. На мекедонците мисленето им е най-слабата страна.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 7. 7 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 289 Неутрално
 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3046 Любопитно

  Договор, който доброволно е съгласуван и приет, е от полза за двете страни. Колко са ползите е относително, защото всеки договор не може да обхване всичко, което пък не пречи да бъде допълван, предвид нови обстоятелства, нови ползи и т.н.. Винаги е за предпочитане отношения, които са описани, пред такива, които само са желани. Най-близкият език до българския е техния, само ударенията са по "македонски".

  Истинските слова не са красиви. Красивите слова не са истински.
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4429 Неутрално

  "Въпреки, че България първа признава Република Македония като държава още в далечната 1992 г. няма подписан подобен договор.
  Историкът академик Георги Марков коментира, че договорът няма да реши с вълшебна пръчица насложените проблеми особено по отношение на общата ни история.
  Визирани бяха случаите с Димитър Талев и "Железният светилник" - издаването му на македонски език, личностите Гоце Делчев, Тодор Александров, Никола Йонков Вапцаров.
  Марков коментира, че там има историци, които си вадят хляба и правят кариера с подобни фалшификации на историята. Затова е важно да се започне с историческите факти в учебниците по история.
  Така относно написаното в учебниците в VI- ти клас, където се говори за избити от българите македонци по времето на Втората световна война, академик Марков каза: "Оттук трябва да започнем. Ние няма да се съгласим да се прави компромис с историята."

  факти.бг

  Скоростен индекс "Y"
 10. 10 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Не очаквам македонците да спазват договори, те
  са дървени глави със промити мозъци !!!

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5622 Неутрално

  Май е добре да се обясни на господин Димовски и другите като него, че България не се нуждае от договор за да спре Македония в ЕС.
  А си мисля, че е наистина трагедия за някои "учени" създатели на фалшива история...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  Правилно много "македонци" ритат срещу договора. Ако договора се спазва, тяхното благосъстояние бързо ще започне да се влошава.

 13. 13 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Измислена държава, с измислен език и измислен народ

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8893 Неутрално

  '' предци са се жертвали за независимостта на Македония и за културната и историческа самостоятелност на македонския народ."
  Няма страшно. Те всички са се наричали българи и са се жертвали не за някакъв измислен македонски народ, а за българите от Македония.

 15. 15 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Не очаквам македонците да спазват договори, теса дървени глави със промити мозъци !!!
  —цитат от коментар 10 на valtoro


  Надявам се да не го спазят за да може да ги отрежем за ЕС. Тази измислеан държава ни се качи на главите въпреки че първи ги признахме. Представяте ли си какво ще бъде ако влязат в ЕС?

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2562 Неутрално

  "Твърденията, че договорът не признава македонския език са неуместни, защото тук е използвана политическа формулировка", посочва дипломатът Георги Филипов. Той припомня, че македонският език е кодифициран според Международната организация по стандартизация и заведен под номера ISO 639-1, ISO 639-2T, ISO 639-2/B и ISO 639-3, което означава, че въпросът е приключен. "Ако някоя от страните-членки на Организацията е имала някакви възражения, трябвало е да ги обяви преди приемането на Македония. Веднъж одобрен, стандартът не може да се променя"

  Възникват няколко въпроса:
  1.Какво представлява Международната организация за стандартизация и какво може в нея да се кодифицира.
  2.Кога е кодифициран македонския език в Международната организация по стандартизация
  3.България имала ли е възражения при кодифицирането на македонския език.
  4. Ако въпросът с признаването на македонския език е решен чрез кодифицирането на този език в Международната организация по стандартизация това било ли е известно на преговарящите, ако не защо , а ако да защо се е пазило в тайна от широката общественост.
  5 Как кодифицирането на македонският език пасва с научните публикации на българските лингвисти, че македонският език е македонска книжовна норма на основата на западното наречие на българския език.
  6 Езици като черногорския, босненския ,хърватския, молдовския кодифицирани ли са в Международната организация по стандартизация.

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 2562 Неутрално

  "Според нас, в средносрочен и дългосрочен план този договор може дори да влоши отношенията между двете страни. Защото дава на съседна България правно основание да спира Македония по пътя ѝ към ЕС на всяка следваща стъпка, при отварянето или затварянето на глави. Това България ще може да го направи във всеки един момент, когато не ѝ хареса някой наш учебник по история, наш документален или исторически филм, наш паметник", каза Димовски."

  Не бях се замислил на правната страна на договора, който може да бъде оръжие на България за спиране на Македония по пътя и към ЕС. Това е добре за България и зле за антибългарския македонизъм , който трябва да бъде разобличен и отречен преди Македония да влезе в ЕС. Македония трябва да знае че нейният път за ЕС минава през София и трябва да се съобразява с този факт. Ако не се пренапишат учебниците по история, все едно , че нищо не сме направили.

 18. 18 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 519 Неутрално

  България дава всичко срещу мъгливи обещания като ''ще обсъдим приятелски'', ''ще видим''.............!Такива ''грешки'' се плащат много скъпо !
  —цитат от коментар 1 на 'ΕΡΕΒΟΣ

  Като ти чета коментара и мед ми капе на сърцето. Замислям дали не си струва да подкрепим безусловно договора, само за да умрат от яд в съседна Гърция1

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 19. 19 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Основното са учебниците, в тамощните училища се насажда еничарството, там тровят децата с лъжи и омраза.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 20. 20 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Под чужда диктовка на този етап договора определя отношенията България - БЮРМ така: БЮРМ не твърди чè има македонци в България, а България не твъри че има българи или техни следи в БЮРМ. БЮРМ е готова за победа на демокрацията и отделяне на 2 процента от БВП за покупка на демократично американско оръжие и американски танкове на нейна територия. С други думи -за НАТО.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 853 Неутрално

  че Договорът задължава договарящите се страни да си сътрудничат във всички области на основата на взаимно уважение и доверие
  =======================================================
  Т.е. като ни наричат "татаро - монголи" да го правят уважително? И когато лъжат че "Миладиновци" били събирали "македонски песни" да ги уважаваме?

 23. 23 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 752 Неутрално

  Смешни хора в смешна държава. Заради тяхната свобода се забъркахме във втората балканска война. Не е виновен толкова Фердинанд, колкото половината генерали от армията, които са били родом от Македония и които заедно с ВМРО заплашват живота му ако не я освободи цялата. Заради тия безродници загубихме Беломорието и Одринска Тракия и най-вече загубихме оптимизма и вярата в собствените си сили. Сега тия смешници ги е срам да се нарекат Българи. Чуш! На зло куче зъл прът!

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK