Санкциите срещу Русия: удар по финансите, рикошет върху гражданите

Санкциите срещу Русия: удар по финансите, рикошет върху гражданите

© Pool New, ReutersНа 31 юли се навършиха три години, откакто ЕС наложи санкции на Русия. "Дойче веле" установи кои сектори от руската икономика са пострадали най-силно от ограниченията.


Преди три години ЕС наложи на Русия санкции заради намесата ѝ в конфликта в Източна Украйна. Оттогава срокът на ограниченията неведнъж бе удължаван.


За последен път - на 28 юни 2017 г., когато Съветът на ЕС реши да продължи ограничителните мерки до 31 януари 2018 г.
Санкциите визират главно финансовия, енергийния и отбранителния сектор, съответно на теория не засягат обикновените граждани.


Експерти обаче констатират, че всъщност отзвукът от евросанкциите се усеща и от обикновените хора в Русия, а негативният ефект от "санкционната война" може да трае с години.


Икономиката вече се адаптира, но може би за кратко


Макроикономическите показатели сочат, че икономиката на Русия се е адаптирала към европейските санкции, заяви пред "Дойче веле" Игор Николаев, директор на института за стратегически анализи към компанията ФБК.


"Над две поредни тримесечия в Русия се регистрира ръст на БВП спрямо предходното тримесечие (през първите три месеца на 2017 г. руският БВП бе 0.9%). В такива случаи е прието да се казва, че страната бележи икономически ръст", каза икономистът.


При все това според него този ръст се дължи главно на външни фактори, най-вече на поскъпналия петрол. "Има различни степени на адаптация. Може да се адаптираш и все така да си близо до нулата", посочи Николаев.


Според оценка на ФБК западните санкции са причинили на Русия годишни загуби в размер на близо 1.2% от БВП. А още след година, ако не бъдат вдигнати, икономиката изглежда ще започне да губи годишно по три и повече процента от БВП.


"Такава ще е главната цена на санкциите. След президентските избори през 2018 г. в страната при всяко положение се очакват реформи. При отворени пазари и нормални външноикономически отношения това би било ефективно. Но при санкционно противопоставяне ефективността им доста ще намалее. И загубите ще стигат вече трилиони", смята Николаев.


Удар по финансовия сектор с рикошет върху жизнения стандарт


Според експерти от европейските санкции през последните три години най-силно е пострадал финансовият сектор. Наложените ограничения включват забрана за кредитиране на руски банки и държавни компании от западни банки. Това рязко е свило достъпа на руския бизнес до "евтини" пари.


Съответно, както обясни пред "Дойче веле" аналитикът на бизнес групировката "Финам" Алексей Коренев, бизнесът е срещнал "трудности с рефинансирането на дълга, стана необходимо да се търсят и намират алтернативни източници на кредити".


По думите му често се случва дори страни, неприсъединили се към санкциите, да не рискуват с кредити нито за руската държава, нито за финансовата сфера, нито за отделни предприятия. С течение на времето, колкото повече наближават датите за погасяване на кредити, ситуацията започва да се изостря. "Двойно са намалени сроковете за кредитиране. Това затруднява рефинансирането на дълга и изграждането на кредитни вериги", отбеляза експертът.


Проблемите в големия бизнес на пръв поглед не засягат обикновените потребители. Но и гражданите усещат на гърба си ефекта от финансовите санкции. Те предизвикват "поскъпване на храните и на стоките за народно потребление, свиване на заплатите, спад в курса на националната валута, ръст на безработицата поради стагнация на трудовия пазар", изброи Коренев.


Тези проблеми според него се трупат още от 2013 г. и са се изострили след приемането на санкциите. "Ситуацията частично се подобряваше поради заместването на вноса с родно производство, но появата на нови и нови санкционни пакети пречеше и все още пречи да се решат проблемите изцяло", каза аналитикът.


Влияние върху петролногазовия комплекс: мъгла над шелфа


Евросанкциите засягат и най-деликатния сектор за суровинна Русия - енергийния. При все че рестриктивните мерки на Брюксел спрямо него не са тъй радикални, колкото американските, влиянието им бе налице, а е запазено и до днес.


Както съобщи за "Дойче веле" Анна Кокорева, зам.-директор на управление "Анализи" в компанията "Алпари", "от самото начало бяха ударени акциите на петролногазовите компании, които реагираха със спад и се възстановяваха с твърде умерено темпо". Днес те вече се котират на предишните нива. Освен това според Кокорева санкциите може косвено да са влошили отношенията на "Газпром" с Европейската комисия и неговите партньори.


Европейските предприятия имат забрана да предоставят на руските си партньори услуги, свързани с дълбоководно сондиране за добив на петрол и газ. В Русия има остър недостиг на собствени сондажни инсталации, годни за работа на шелфа, няма и специализирани плавателни съдове за триизмерни сеизмични проучвания. Като цяло "в Русия липсват модерни технологии за добив от шелфа. Затова дългосрочните перспективи да бъде овладян стават още по-мъгляви", предупреди неотдавна в доклад, изнесен в Московския държавен университет, Юрий Ампилов, професор от катедра "Сеизмометрия и геоакустика".


А в статия за влиянието на санкциите върху шелфовите проекти той констатира: "Зависимостта от вноса няма как да се отстрани бързо. При днешното окаяно положение на машиностроенето у нас това за жалост е невъзможно."


Непреодолимо ли е технологичното изоставане?


Недостигът на западни технологии повлиява и други отрасли. Санкциите на ЕС, насочени срещу военнопромишления комплекс, включват не само забрана върху оръжейната търговия, но и върху износа на стоки с двойно предназначение, което води до недостиг на комплектовъчни изделия за хай тек отраслите, по-специално за микроелектрониката. Според експерти подобен стрес би могъл да тласне напред развитието на промишлеността в Русия, но през изтеклите три години проблемът с дефицита на технологии така и не бе решен.


"Днес предприятията от високотехнологичните отрасли и по-специално микроелектрониката са принудени, щат не щат, да развиват собствени технологии. Може да не са толкова съвършени, но са си техни", казва Алексей Коренев. Същевременно, както се изрази той, има цели сегменти в модерното хай тек оборудване, където Русия не би могла самостоятелно да се задържи на едно ниво с високоразвитите държави.


Развитието на промишлеността се бави заради постоянните очаквания за вдигане на санкциите, смята Юрий Крупнов, ръководител на Института за демография, миграция и регионално развитие. "Така в крайна сметка изобщо не стигнахме до свой собствен технологичен формат. И ситуацията може да стане катастрофална, защото чуждо вече няма, а свое не сме създали", резюмира експертът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (253)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 266 Весело

  Глупости на търкалета!

  Приказно богатите руснаци не усещат криза, виж ги всичките 140 милиона са по черноморието и ядат телешко кобе с черен хайвер.

  Трябва още да засилят санкциите като им спрат вноса на електроника, автомобили, лекарства и медицинско оборудване. Тогава вече съвсем ще дръпнат.

 2. 2 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Не са питали главните хексперти - резидента Радев и примадоната Бойко.

 3. 3 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1703 Неутрално

  Баце казА - нема такова нещо!
  Фейк нюз.
  Санкциите не работят.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 4. 4 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 283 Неутрално

  "чуждо вече няма, а свое не сме създали" - ами създайте си, кой ви пречи. Защо чакате от "загиващата гейропа" да ви снабди с най-елементарни стоки?

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  "Има различни степени на адаптация. Може да се адаптираш и все така да си близо до нулата", посочи Николаев."Ами то ръст от 0.9% си е ръст близо до нулата и добре поне,че поне го разбирате - от ръста на цените на петролните продукти.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Весело

  Като цяло "в Русия липсват модерни технологии за добив от шелфа."То да е само там липсата на модерни технологии!

 7. 7 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Дойче веле да питат първо капацитетът на всички времена и народи, наш баце. Санкциите били акерим. Ако питаш Слънчо в какво точно се изразяват в свойственият му стил и изказ на бабауински ще изломоти нещо като нищо. Важното е да не дрзни кремълският гном да не им спре комисионите от патоци разни. По-скоро да не си ги посика обратно.

 8. 8 Профил на boris
  boris
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Още може.

  https://www.youtube.com/watch?v=quPgplfhKbY
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5848 Неутрално

  Нерадостна картинка за антуража на Путин.
  Следващата стъпка е Северна Корея...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на kopo
  kopo
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#4] от "solange":
  Затова: https://www.minfin.ru/ru/perfomance/reservefund/statistics/volume/?id_57=27067&page_id=721&popup=Y&area_id=57 #
  Статията е доста по-оптимистична от данните на Минфин.

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  "Санкциите на ЕС, насочени срещу военнопромишления комплекс, включват ... забрана ... върху износа на стоки с двойно предназначение."

  КоКом 2.0.

  Всъщност, ТОВА са страшните санкции.

  Техният ефект настъпва по-бавно, но е практически непреодолим.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Нормално. САЩ и ЕС наказват със санкции руските олигарси и военопрестъпници, а те наказват мужиците.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  До коментар [#1] от "minuva4a":

  "Приказно богатите руснаци ... са по черноморието ..."

  Дори и така да го съкратим, пак е joke.

  Българското Черноморие изобщо не е за приказно богати хора, а за голтаци - това му е таргет аудиторията, други не идват.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 681 Неутрално

  интересно, че Дневник не изложи подробно новите санкции, а те са изключително жестоки и с пряк ефект върху България - в официален доклад след 3 месеца ще бъдат посочени руските агенти у нас в политиката и в медиите; освен това също не бе казано, че Тилърсън и Тръмп са против новите санкции - това за феновете на Тръмп - но просто не може да си позволи да не подпише закон приет с такова мнозинство

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 16. 16 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 681 Неутрално

  освен това рублата вече започна спада си, а дори прокремълските икономисти очакват, че може да се стигне и до срив през август

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 17. 17 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Санкции до дупка за мафиотската банда на дребноръстовия фюрер в Кремъл!

 18. 18 Профил на minuva4a
  minuva4a
  Рейтинг: 266 Весело

  До коментар [#14] от "Norman Granz":

  Разбира се, изказването ми е гавра.

  Гледах ги лично как си чакат жълтите стотинки и искат да им разделят баничка от 60ст. на две щото не им стигаха парите.

  Разбира се, не им услужих.

 19. 19 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 681 Неутрално

  освен това рублата вече започна спада си, а дори прокремълските икономисти очакват, че може да се стигне и до срив през август
  —цитат от коментар 16 на hhhuuunnnn


  просто вече е забранено да се инвестира в руски ценни книжа

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 20. 20 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  До коментар [#18] от "minuva4a":

  "Разбира се, изказването ми е гавра."

  Точно така го и възприех.

  Особено с онова за "телещкото Кобе" по 500 долара килото - налудните бръщолевения на др. Иванов.

  Путин и виолончелистите му може да ядат такова, ама руснаците набиват други "деликатеси":
  https://img.buzzfeed.com/buzzfeed-static/static/2013-10/enhanced/webdr06/2/13/enhanced-buzz-orig-14759-1380736023-8.jpg?downsize=715 :*&output-format=auto&output-quality=auto

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 22. 22 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 792 Неутрално

  Още едно интересно мнение.
  Русофилите, преди да четат, да вземат успокоителни.
  https://www.business-gazeta.ru/article/352900

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 24. 24 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Просто Жужи прилага "асиметрични санкции" :)
  Запада налага санкции на къга на Жужи "Озеро", а Жужи налага санкции на крепостните :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 25. 25 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  До коментар [#14] от "Norman Granz":

  Вие заглеждали ли сте търсенето в луксозните 4 и 5 звезни хотели по морето последните 1-2 години?. Говоря за места където 7 дена излизат над 2.5-3к евро за двама+дете което си е далеч над ниския клас почивка. Хубавите места в България се пръскат по шевовете и търсенето далеч надвишава предлагането.

 26. 26 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Това е Минке положението и изгледите не са оптимистични, но пък джуджи си го мести, Крим си е техен и даже са отворили уста да налапват още - само дето не е ясно за какво точно им са Донецк, Донбас и прочее, освен за -помпане на самочувствие на националистическа почва.
  Аз лично предполагам, доколкото в изброените сектори има доста хора, за които тези загуби означават загуби в милиарди, че все някой от тях, рано или късно ( по-скоро рано0) , ще стигне до извода че е крайно време да бъде сменен Путин.
  Какви ще са формата и начина на смяната е отделен и при това за света неинтересен въпрос:).

 27. 27 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1086 Неутрално

  Интересното е, че руската икономика само за 3 години е успяла да се възстанови. От друга страна някой помни ли за какво са санкциите? Крим няма да бъде върнат не само защото Русия не иска, а и защото кримчани не искат. ДНР и ЛНР бавно си извоюват независимост, къде с оръжия, къде с правни хватки. Украйна е вдигнала ръце и от трите, защото се управлява от мафиоти. Всощност някой скоро да е чел нещо за донецка област, луганска област, Крим или Украйна и какво става там?

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dimiter Tsvetkov":

  А дали бомбандировките на Сърбия не бяха свързани с маниака Милошевич който беше речил че може да изтрепе всички мюсолумани в Босна например ?. И успя за затрие над 100 хиляди човека. И между другото Сърбия трябва да е дълбоко благодарна че и се размина само с няколко моста и няколко стотин загинали. Защото в Търция и арабските държави бяха почнали да се надигат настрония за намеса в конфликта и при едно второ нахлуване на турците по тези земи не съм сигурен че щеше да остане и един сърбин жив.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  До коментар [#22] от "captainFill":

  Огромно благодарско за линка!

  Това:

  Так вот, сейчас американский газ уже после доставки в Европу и разжижения (то есть превращения обратно в газообразное состояние) стоит примерно 100 долларов за тысячу кубометров. В то время как для «Газпрома» ценовое дно, ниже которого продавать газ можно только себе в убыток, составляет где-то 150 долларов за тысячу кубов..."

  ... трябва да го прочетат всички Графове, Сарандювци, Мунчовци и прочие мазни червени лъжци.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Санкциите срещу Русия удрят Европа. Не само икономически.Особено последните са много поучително четиво. Започват с приказките за Украйна и хакерите. Минават по същество - санкциониране и на европейски фирми, участващи в руски енергийни проекти и буквално в следващото изречение - как разрастването на щатските газови пазари ще докара нови работни места. След като даже Меркел, и Юнкер дружно изпищяха, май ако не друго, поне малко от малко демагогия ще е нужна. Не толкова директно, Европа не е бананова република!

  http://www.handelsblatt.com/politik/international/eu-droht-trump-nach-russland-sanktionen-amerika-zuerst-kann-nicht-bedeuten-dass-europas-interessen-an-letzter-stelle-kommen/20108766.html

  Мърфи е оптимист!
 32. 32 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  До коментар [#22] от "captainFill":

  От ляво се явява един банер, който изобщо не мога да махна, а той отрязва част от написаното.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 33. 33 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Още едно интересно мнение.Русофилите, преди да четат, да вземат успокоителни.https://www.business-gazeta.ru/article/352900
  —цитат от коментар 22 на captainFill


  ХИХИХИ замечателная статия.

  The best way to predict the future is to invent it.
 34. 34 Профил на 952
  952
  Рейтинг: 605 Весело

  Путин и виолончелистите му може да ядат такова, ама руснаците набиват други "деликатеси":

  https://img.buzzfeed.com/buzzfeed-static/static/2013-10/enhanced/webdr06/2/13/enhanced-buzz-orig-14759-1380736023-8.jpg?downsize=715 :*&output-format=auto&output-quality=auto
  —цитат от коментар 20 на Norman Granz


  Гадняр такъв- имах нужда от няколкодневна разтоварваща диетка, ама и в най- смелите си фантазии не съм си представял, че ти можеш да я "предизвикаш"! 😂😂😂😂😂😂

  Дневник- знам, че не можете, ама... нямаше да е лошо "дизайнерите" да сложат някаква опция- като при телевизиите- да се слагат някакви точки или поне знаци за "препоръчителен контрол" към такъв "деликатесен" пример, като в линка на Норман... 😂😂😂😀🙈🙈🙈🙈🙉🙉🙉🙉

  Колко жалко, че всички, които знаят как трябва да се управлява България, са заети да пишат разни неща по форумите...
 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dimiter Tsvetkov":

  Освен клетви и лозунги друго нищо не можах да видя в казаното от теб.
  Няма и дума която логически да изведе казаното от теб.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 500 Весело

  А то БВП на Русия се определя по същия начин, като на Венецуела - какъвто каже вожда, такъв го пишат! :)

 37. 37 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Много приказки за нищо. Целта на санкциите е да бъде свален Путин ло украински модел т.е. това си е намеса във вътрешните работи на Русия. Ама Путин си е там и "аналитиците" като партийните секретари едно време обясняват как Русия "загнива" нищо че не личало.

 38. 38 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 701 Неутрално

  "чуждо вече няма, а свое не сме създали" - ами създайте си, кой ви пречи. Защо чакате от "загиващата гейропа" да ви снабди с най-елементарни стоки?
  —цитат от коментар 4 на solange


  Еми руснаци.

 39. 39 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Санкциите са полезни защото държат североазиатските варвари в сравнително кротко състояние. Денги нет и вече Путин и компания сериозно орязаха военния бюджет и програмите за нови ружия.На мечката и вадят зъбите без упойка!

 40. 40 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 792 Любопитно

  Интересното е, че руската икономика само за 3 години е успяла да се възстанови. ?
  —цитат от коментар 27 на Лео

  Как ще е успяла, като в сравнение с 2012-та БВП е два пъти по-малък?

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 41. 41 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 792 Любопитно

  До коментар [#22] от "captainFill":От ляво се явява един банер, който изобщо не мога да махна, а той отрязва част от написаното.
  —цитат от коментар 32 на Храбър

  Използвай Adblock в браузъра.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 42. 42 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Гражданите е крайно време да осъзнаят, че ганстер (Путя) начело на държавата не е добра идея.

  "Да, България"
 43. 43 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 792 Любопитно

  До коментар [#23] от "Dimiter Tsvetkov":
  Не е нужно да се разрушава Русия, а да бъде сложен край на режима на Путин.

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 44. 44 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  "Днес предприятията от високотехнологичните отрасли и по-специално микроелектрониката са принудени, щат не щат, да развиват собствени технологии. Може да не са толкова съвършени, но са си техни"

  Знаем ги - нанотехнологии по 2 кила парчето.

  The best way to predict the future is to invent it.
 45. 45 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 499 Неутрално

  До коментар [#44] от "EU defender":

  Руската нанотехнология - най-голямата нанотехнология.

  Every cradle is a grave.
 46. 46 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dimiter Tsvetkov":

  Никои не плаши Русия с война, това са си някакви заклинания за вътрешна употреба. На Русия ще бъдат налагани санкции за да се контролира агресивното и поведение. И като гледаме исторически, предишните санкции отнеха доста време но доведоха до необратимото разпадане на СССР. Е Русия не е СССР и няма да отнеме толкова време. Но резултата със сигурност ще е подобен. Освен ако не им влезе в твърдите глави че времето на завлядяване на територии и отминало и няма да им се размине.

 47. 47 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Разбира се, че и финансовото положение на Русия се скапа от санкциите, но ефекта на санкциите не е от БВП, а от унижението което получава Русия. За вътрешна употреба Русия е велика сила, но навън не се възприема като такава. Поляци, естонци, румънци...да не говорим за грузинци и украинци си правят гаргара със самая могучая. А да, да не пропуснем такъв Великан като Черна Гора.
  Както вчера четох някъде "Путин е добър тактик, но много лош стратег". Тактиката му е да поддържа в Украйна, Грузия и Молдова сепаратистки образования с отделени територии, така той си мисли, че няма да бъдат приети в НАТО. Ще дойде края и на това

 48. 48 Профил на Шменти Капели
  Шменти Капели
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#29] от "Dimiter Tsvetkov":

  Не виждам някой да плаши Росийската Джамахирия с война ..., те сами ще си я спретнат, както през 1917 ... хехехе

  https://www.youtube.com/watch?v=Nl_UEsDITRQ

  Russia delenda est
 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на captainFill
  captainFill
  Рейтинг: 792 Весело

  Просто Жужи прилага "асиметрични санкции" :)Запада налага санкции на къга на Жужи "Озеро", а Жужи налага санкции на крепостните :)
  —цитат от коментар 24 на iak


  Бий своите, че да се плашат чуждите! 😄😄😄

  Андрей Пионтковский: "Путинизм – это высшая и заключительная стадия бандитского капитализма в России".
 51. 51 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3698 Весело

  .... Целта на санкциите е да бъде свален Путин ло украински модел т.е. това си е намеса във вътрешните работи на Русия.
  —цитат от коментар 37 на Каишков - Либерален мислител


  Толкова си сбъркан, че даже логиката ти е невъзможна!
  Правиш гигантски заключения, които първо се базират на твои си недоказани измислици и второ - имаш наглостта и глупостта да изкараш нежеланието на една суверенна страна да не внася в Русия СВОИ продукти като намеса във вътрешните работи на Русия. Едва ли не вие трябва да ни внасяте каквото искаме, защото иначе се месите в нашите вътрешни дела.
  Такова смешно умозаключение може да направи само болен!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 53. 53 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  За Русия ясно - фалира до две седмици. Кажете нещо за България, че нещо не ми се връзва - уж сме евроатлантици, имаме достъп до високите технологии на "белите" държави, не пием препарати за вана, а тук пред блока в центъра на София разни тръгнали да ровят по кофите. Освен агентите на Путин, дето и здравеопазването ни съсипаха, няма ли някакви други причини?
  —цитат от коментар 52 на Стоян


  Да - основната причина за бедността на България е, че сме ограбвани от матушката ти с милиарди годишно.

  The best way to predict the future is to invent it.
 54. 54 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4825 Неутрално

  "стоките за народно потребление"
  ***
  Този термин го бях забравил.

  Gunter glieben glauchen globen
 55. 55 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  До коментар [#37] от "Каишков - Либерален мислител":

  Много приказки за нищо. Целта на санкциите е да бъде свален Путин
  —цитат от коментар 37 на Каишков - Либерален мислител


  Накаишников, колко пъти да Ви обяснявам. Никой не иска да сваля Путин. Русия е отписана по всички линии. Тя на никого с нищо не е необходима. Единственото, което безпокои Западът е ядреният арсенал на Русия. И Путин му е много удобен. За да не попаднат ядрените оръжия в ръцете на още по-големи малоумници. Та затова със санкциите Путин ще бъде вкарван в правия път - хем да си се прави на много велик, хем да си знае, че никак, ама никак не е.

 56. 56 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  За Русия ясно - фалира до две седмици. Кажете нещо за България, че нещо не ми се връзва - уж сме евроатлантици, имаме достъп до високите технологии на "белите" държави, не пием препарати за вана, а тук пред блока в центъра на София разни тръгнали да ровят по кофите. Освен агентите на Путин, дето и здравеопазването ни съсипаха, няма ли някакви други причини?
  —цитат от коментар 52 на Стоян  Ами с една сурия "български" политици и назаначени едри "бизнесмени" в България водещи се на отчет в Кремъл, какви да бъдат резултатите?!

  "Да, България"
 57. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  До коментар [#27] от "Лео":

  "Интересното е, че руската икономика само за 3 години е успяла да се възстанови. ..."

  😆😆😆😆😆😎

  Това ли разбра ти от статията?

  "Възстановила" се е, колкото пациент след прекаран инсулт, ако докторите успеят да го позакрепят, колкото да не умре веднага.

  Състояние: СТАБИЛИЗИРАНО тежко.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 58. 58 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  До коментар [#8] от "Кой ще ни даде пари":

  Пич, трябва да те поправя. Не е "Кой ще ни даде пари" а "Кой ще ни дадье парьи"

  California Über Alles
 59. 59 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4123 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Дали е искрен демографът... да издържи на полиграфа?
  Разбира ли той от високи хай-тек и прочее насоки?.

  Не. Можем! Без чуждо можем двуличие с двойно предназначение [R]

 60. 60 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Да плашиш Русия с война е като да плашиш таралежа с гъс 😳😞😖
  —цитат от коментар 29 на Dimiter Tsvetkov  Русия не може да води война, освен гаменски и хулигански набези към съседите си . Защо ? Защото войната е скъпо удоволствие и изисква мощна икономика и стабилна валута - нещо, което решително отсъства на Русия . Към това добави р неимоверната зависимост на Русия от износа на петрол и газ . В моментът в който Русия ще започне да воюва, абсолютно всички бели държави ще престанат да купуват руския газ и петрол и Русия вече е на колене .
  А за ядрени удари - забрави ! В света има 9 държави с ядрено въоръжение и тяхното мнение е решаващо, ако ме разбираш . В същото време самите руски олигарси няма да разрешат на Путин, или на който и да било руски президент да натисне " бутона ", защото това ще означава край на тяхното и на семействата им благоденствие - това е истината, а форумното безмозъчно тролене е само за финансово допълнение към една мизерна пенсия !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 61. 61 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Да плашиш Русия с война е като да плашиш таралежа с гъс 😳😞😖
  —цитат от коментар 29 на Dimiter Tsvetkov  Не се пише " гъс " със буквата " С " !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 62. 62 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 708 Неутрално

  ". . . . .рикошет върху гражданите".
  Естествено, диктаторите винаги намират начин да се оправят.
  Щом "гражданите" ги търпят.
  (Макар че има и други случаи, когато ги провисват надолу с главата на някой клон. Но те са много редки, за съжаление).

 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  До коментар [#34] от "952":

  Разглезен буржуй.

  През Ленинградската блокада братушките и по-гадни неща са яли, отколкото при Путин. 😜

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Живот на обикновения човек в Русия става все по-тежък. Но докато за едни това е родина, за други не е - те са от друг етнически произход, често с друга религия и/или език.
  Колкото по-малко пари получават от метрополията, толкова ще се засилват желанията им да се отделят - особено по-конкурентоспособни райони и и такива по западтната периферия. Какво ли си мислят финските плена дето са до Естония и Финландия - ей ги онея си живеят живота, а ние мизерстваме...

 65. 65 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 344 Весело

  До коментар [#22] от "captainFill":

  Като прочетох интервюто в частта му за олигарсите, не ми изглежда чак толкова далечно времето, в което руските бандити ще провесят джуджката на дебело въже от Спаската кула.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 66. 66 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Какво ли си мислят финските плена дето са до Естония и Финландия - ей ги онея си живеят живота, а ние мизерстваме...
  —цитат от коментар 64 на alextan


  КарелияНЕнаша.

  The best way to predict the future is to invent it.
 67. 67 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 859 Весело

  Русия не я мислете, тя наби канчетата на агресивните империалета и в 1917, 1922, 1945, ще ги набие и този път!!!
  Каквото й трябва ще си прикупи или ще си проиведе сама.... това го може....

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 68. 68 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 458 Весело

  Добре! Разбрахме, че санкциите са много успешни и всеки момент Путин ще допълзи на колене да се моли! Това го слушаме от 2013 година

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 69. 69 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Само не знам, защо Путин разписа контрасанкцийте ДО 31 ДЕКЕМВРИ 2018 година,другото са празни приказки.

 70. 70 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Само не знам, защо Путин разписа контрасанкцийте ДО 31 ДЕКЕМВРИ 2018 година,другото са празни приказки.

 71. 71 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Много приказки за нищо. Целта на санкциите е да бъде свален Путин ло украински модел т.е. това си е намеса във вътрешните работи на Русия. Ама Путин си е там и "аналитиците" като партийните секретари едно време обясняват как Русия "загнива" нищо че не личало.
  —цитат от коментар 37 на Каишков - Либерален мислител  Не фантазирай !
  Целта на санкциите не е нито да бъде свален Путин, нито пък намеса във вътрешните и политически проблеми . Целта е да се надене усмирителна риза на самозабравилия се диктатор-фашист от Кремъл !
  Вече е ясно, че тези санкции действат безотказно, а какво ще е действието и от предстоящите и вече гласувани санкции от САЩ - поживем, увидем, но за мен е пределно ясно, а за теб ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 72. 72 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Русия не я мислете, тя наби канчетата на агресивните империалета и в 1917, 1922, 1945, ще ги набие и този път!!!Каквото й трябва ще си прикупи или ще си проиведе сама.... това го може....
  —цитат от коментар 67 на boby1945


  Ами да си произведе долари. Че й трябват :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 73. 73 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 458 Весело

  [quote#60:"niksan1"][/quote]

  Неимоверната зависимост? Ти верно ли? Колко процента от БВП то на руснаците е енергийният сектор? Последният път беше около 8-10%

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 74. 74 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#23] от "Dimiter Tsvetkov":Не е нужно да се разрушава Русия, а да бъде сложен край на режима на Путин.
  —цитат от коментар 43 на captainFill


  Да, и да бъде сложен някой като Елцин. Спомняте ли си че руснаците бяха "наши приятели" когато нямаха потенциал да се справят дори с вътрешните си войни и мафиотски престрелки ?

 75. 75 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#10] от "kopo":
  Браво , човече. Забележителна информация. Резервния фонд на великата российска сверхдержава е 16 млрд. долара. А е бил преди години 150 млрд. За съпоставка - резервът на малка и бедна България е 13 и кусур млрд. лева , кажи го 7 млрд. гущерчета. Грубо казано само два пъти по-малък. Да четат султанките и говедарите , и да си правят изводите. Ако могат.

 76. 76 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  Предлагаме заеми между физически лица сериозно и бързоТрябва финансиране за вашия дом, за вашия бизнес, за закупуване автомобил, да си купи мотоциклет, за да създадете свой собствен бизнес, за вашите лични нужди повече съмнение. Ние предоставят лични заеми от 1500 € до € 10 милиона, с лихвен процент от 3%, независимо от размера. Моля, кажете ни във вашите искания за кредит точната сума, която искате и датата.Трябва да се направи заем, моля обърнете внимание на областите, в които мога да ти помогна:* Финансиране* Инвестиционни кредити* Недвижими имоти заеми* Консолидиране на дълг* Лични заемиТака че, ако имате нужда от заем, не се колебайте да се свържете с мен за повече от моите условия.Моля, свържете се с мен директно чрез имейл: [email protected]
  —цитат от коментар 49 на pvh51528477  ПОШЕЛ ТЫ НА* УЙ !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 77. 77 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 344 Весело

  До коментар [#73] от "royal_sperm":

  Което е долна лъжа - почти 50 % от бюджетните приходи са с нефтогазов произход.
  Те за това реват като хималайски мечки и режат програма след програма в социалната сфера.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 78. 78 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  До коментар [#25] от "m17":

  За 3 хиляди евро, има къде по-приятни места из Европа...! И ми е интересно, какви са тия, дето дават такива пари, че да се къпят в мътната вода на Черно море и да ядат полуфабрикати?!
  Или казваш, друго си е под изкуствените палми на Рапонги...! Да си на една ръка разстояние от мутрите...! Голям лукс, голяма работа!

  Бивш tww09306483.
 79. 79 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  За Русия ясно - фалира до две седмици. Кажете нещо за България, че нещо не ми се връзва - уж сме евроатлантици, имаме достъп до високите технологии на "белите" държави, не пием препарати за вана, а тук пред блока в центъра на София разни тръгнали да ровят по кофите. Освен агентите на Путин, дето и здравеопазването ни съсипаха, няма ли някакви други причини?
  —цитат от коментар 52 на Стоян


  Огромна причина са такива умници като теб, които без връзка със статията се опитват да си прокарат глупавата пропаганда.
  Друга причина са червените олигарси, поставени от БКП/БСП да пазят парите и, които са на върха на бизнеса в страната, но си нямат хал-хабер как се ръководи печеливш бизнес.
  Причина е и тяхната (на червените олигарси) алчност и дебелоочие, защото използват политическите си връзки за да смажат всякаква конкуренция!
  А точно тази конкуренция срещу червените некадърници е най-доброто което може да помогне на страната да излезе на по-добър край.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 80 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  [quote#60:"niksan1"]
  —цитат от коментар 73 на royal_sperm
  Неимоверната зависимост? Ти верно ли? Колко процента от БВП то на руснаците е енергийният сектор? Последният път беше около 8-10%[/quote]
  Нещо жестоко си се объркал.....или данните ти от "последния път" са доста старички. Навярно някъде от къде 1917-20 година.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 81. 81 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#73] от "royal_sperm":Което е долна лъжа - почти 50 % от бюджетните приходи са с нефтогазов произход. Те за това реват като хималайски мечки и режат програма след програма в социалната сфера.
  —цитат от коментар 77 на меншевик


  Долна лъжа! хахахахха Лъжат ли мамицата им. Даже англоезичните сайтове :)

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 82. 82 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#10] от "kopo":Браво , човече. Забележителна информация. Резервния фонд на великата российска сверхдержава е 16 млрд. долара. А е бил преди години 150 млрд. За съпоставка - резервът на малка и бедна България е 13 и кусур млрд. лева , кажи го 7 млрд. гущерчета. Грубо казано само два пъти по-малък. Да четат султанките и говедарите , и да си правят изводите. Ако могат.
  —цитат от коментар 75 на zegi


  говориш откровенни лъжи! всеки с интернет може да ги провери тук например


  https://tradingeconomics.com/russia/foreign-exchange-reserves

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 83. 83 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2522 Неутрално

  До коментар [#34] от "952":Разглезен буржуй.През Ленинградската блокада братушките и по-гадни неща са яли, отколкото при Путин. 😜
  —цитат от коментар 63 на Norman Granz  Да, но в същото време дерибейте от Областния комитет на ленинградската КПСС и КГБ, не само, че са пирували богато, но са си поръчвали и девушки !

  ПП Който не вярва, да прочете " Номенклатура " на Михайл Восленский .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 84. 84 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#74:"nigel"][/quote]

  Така де! Докато при елцин западните компании разграбваха руските природни богатства, всичко беше ок и руснаците бяха супер яка демокрация. това чорни, березовски, ходорковски, все видни честни бизнесмени ;)

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 85. 85 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  [quote#82:"royal_sperm"][/quote]

  Около 50% от приходите на бюджета на Русия идват от нефт и газ. Някои години повече (от 50%) други малко по-малко. 

  https://en.wikipedia.org/wiki/Federal_budget_of_Russia #Structure

  "Да, България"
 86. 86 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#84] от "royal_sperm":

  И ще ни осведомиш ли кои "западни" компании разграбваха рАссия , защото целия добив на суровини там винаги е бил в ръцете на "правилните" олигарси в миналото Ходорковски,Березовски,Абрамович....а сега Полторанин,Гуциев, Мордашов!

 87. 87 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Непреодолимо ли е технологичното изоставане? - Да, в Путиностан е непреодолимо.

 88. 88 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#82:"royal_sperm"]
  —цитат от коментар 85 на errata
  Около 50% от приходите на бюджета на Русия идват от нефт и газ. Някои години повече (от 50%) други малко по-малко. https://en.wikipedia.org/wiki/Federal_budget_of_Russia #Structure[/quote]

  Доста неграмотно е да не правиш разлика между държавен бюджет и БВП.

  As of 2012 the oil-and-gas sector accounted for 16% of GDP

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 89. 89 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 458 Весело

  Между другото някой знае ли какво стана със слугата на ротчайлд-ходорковски? Нещо нищо не се чува за този глупак. Руснаците платиха ли му 50 милиарда? Нали някакъв съд ги беше осъдил и тука беше голяма радост

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 90. 90 Профил на kopo
  kopo
  Рейтинг: 239 Весело

  До коментар [#82] от "royal_sperm":

  Той не лъже, ти дрънкаш напосоки.
  Посоченият от мен линк е за Резервния фонд на Русия с източник руското Министерство на финансите. Поразгледай посоченият от теб линк какъв е и какво ТОЧНО касае.
  И свали ушанката, че е жега.

 91. 91 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  До коментар [#73] от "royal_sperm":

  Че ти бе, Мунчо:
  https://newrepublic.com/article/118827/russias-natural-gas-and-oil-exports-are-68-percent-total-exports

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 92. 92 Профил на asdas200
  asdas200
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Борисов е прав. Тези санкции не работят. Слабички са. Необходима е пълна блокада на Империята на Злото, изключване от системата за разплащане swift и най-вече драстично сваляне на цените на петрола.

 93. 93 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3468 Неутрално

  До коментар [#91] от "Norman Granz":

  "Чети бе, Мунчо..."

  Между другото, статията е отпреди три години и там пише, че санкциите най-вероятно няма да се случат.

  А те се случиха и са много по-жестоки, отколкото някой някога беше очаквал.

  При това са практически неотменими, доколкото са наложени с близо 100% мнозинство от двете камари на Конгреса.

  Замръзна ли ти усмивката?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 94. 94 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#75] от "zegi":

  Мъ не е верно, бе ! Никога не е бил повече от 90 млрд. долара. И не сравнявай резервния фонд на Русия, с валутните резерви на страната. Нямат нищо общо. И предназначението им е различно. А валутните им резерви са над 400 млрд. долара, което отнесено към нашите 7 млрд. не говори много добре за нас.

 95. 95 Профил на royal_sperm
  royal_sperm
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#84] от "royal_sperm":И ще ни осведомиш ли кои "западни" компании разграбваха рАссия , защото целия добив на суровини там винаги е бил в ръцете на "правилните" олигарси в миналото Ходорковски,Березовски,Абрамович....а сега Полторанин,Гуциев, Мордашов!
  —цитат от коментар 86 на bobbyperu


  Правилните олигарси? За това ли половината избягаха в Лондон а другата в Израел? Ако са правилните олигарси няма да има санкции срещу руснаците.

  In real life it is always the anvil that breaks the hammer...” ― George Orwell
 96. 96 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 516 Неутрално

  До коментар [#95] от "royal_sperm":

  Ми те и щерките на Вова "избегаха" на Запад.....ех и той агент на ЦРУ и Сорос ще се окаже!

 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 2227 Неутрално

  Още едно интересно мнение.Русофилите, преди да четат, да вземат успокоителни.https://www.business-gazeta.ru/article/352900
  —цитат от коментар 22 на captainFill


  Интересна статия. Още по-интересно е колко не разбират Руснаците какво им се готви. Малко хора схващат че тези санкции не са като първите които бяха наложени от Обама с декрет. Тези се налагат от Конгреса със закон а да го промениш този закон ..... просто не го виждам как ще стане. Конгреса и Сената отново ще трябва да го гласуват и президента да го подпише. Това ще трае с години!
  Друга интересна подробност е че газа от Газпром може да се продава в Европа не по-ниско от $150 на 1к куб метра. В същото време Американският компресиран газ след транспорта и декомпресирането се продава за $100. Това е с 30% по-ниско!

  California Über Alles
 99. 99 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Нивото на щастие на руснаците през лятото, в сравнение с пролетта, остава почти непроменено - 84% през юни и юли (в март-април - 85%, което е исторически връх)", се казва в изявление. Така индексът на щастие (в диапазона от -100 до 100 пункта) е 70 в сравнение с 66 през 2016 г., 48 през 2010 г. и 17 през 1990 година.

  33% от анкетираните се чувстват щастливи, защото имат семейство, други 14% - благодарение на децата. Всеки пети (22%) са щастливи от благосъстоянието и здравето на хората, които обичат, а предпоставка за щастие за всеки 10-ти е добрата работа (13%). Нещастни руснаците се чувстват от финансови затруднения (10%), болест (5%), безработицата (5%).

  Почти половината от анкетираните (47%) казват, че са заобиколени приблизително от равен брой щастливи и нещастни хора. Повече от една трета (38%) от анкетираните смятат, че техните приятели и роднини са щастливи хора.

  "Самооценката на населението за настроението остава много висока. Това е в явно противоречие с нашите данни от проучването за умората от кризата. Това е така, защото финансовото състояние не е единственият фактор, който определя настроението на хората", коментира резултатите от проучването експертът на ВЦИОМ Олег Чернозъб."
  Значи гладни бунтове и метежи на тоя етап да не очакваме. Както и в близко бъдеще.

 100. 100 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 766 Неутрално

  ИДИН ТАКА СИ РЕЖЕЛ КЛОНА НА КОЙТО СЕДЯЛ ЗА ДА ПРЕЦАКАЛ СЯНКАТА НА ТОЯ ПОД НЕГО ,

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK