Заради договора с България и етнически въпроси македонците посрещнаха Илинден разделени

Заради договора с България и етнически въпроси македонците посрещнаха Илинден разделени

© Николай ДойчиновНа главния площад в Скопие; на гроба на Гоце Делчев; в сърцето на Македония на мястото на историческа битка; на същото място, но ден по-рано - македонският национален празник Илинден тази година създаде цял списък с отделни чествания, които различни политически сили и държавни представители използваха, за да отправят послания и задочно да разменят нападки.


"Елате, братя мюсюлмани, при нас, да търсим нашите дружби. Македония е наша обща майка и ни вика за помощ," каза пред слушателите председателят на парламента Талат Джафери, цитирайки Гоце Делчев в речта си на Мечкин камен - скалисто плато в района на Крушево, където се води най-кръвопролитната битка от Илинденско-Преображенското въстание.


Джафери беше първият етнически албанец, изнесъл реч за празника от името на властите, тъй като стана и първият етнически албанец, избран за председател на събранието през април (събитие, довело до размирици в парламента в Скопие). Кабинетът го избра, тъй като покрай посещението на българската делегация начело с премиера Бойко Борисов и срещата на Адриатическата група, на която Македония е "изнесен" председател в Черна гора, всички останали бяха ангажирани.
"Трябва да се гордеем, че преди повече от век нашите предци говорят и се борят за свобода, за почитане на човеиките права, за съжителство и толерантност, за мултикултурно и мултиетническо общество," каза още Джафери, изреждайки водачи на въстанието като Никола Карев, Даме Груев, Питу Гули и други. Същите цивилизационни ценности и принципи повеждат Македония срещу фашизма през 1941 г. и македонците до ден днешен съблюдават тези принципи, но е нужно да се изчистят всички "отворени въпроси" в страната и със съседите, каза още председателят.


Без публика


Той не отвърна на провокациите от онази част от присъстващите, които реагираха на появата му с подсвиркания и обиди. Всъщност районът на Мечкин камен - където други години десетки хиляди се стичаха с коли и автобуси - беше почти пуст тази година в сравнение с предишни чествания. Това беше донякъде заради решението на ВМРО-ДПМНЕ да пристигне на Мечкин камен във вторник, 1 август, и да призове привържениците си (част от тях някога карани с наети от партията автобуси до мястото на честванията) да бойкотират церемонията, за да покажат съпротивата си към "нелегитимно избрани" лица.


Някои издания обаче определиха постъпката на ВМРО-ДПМНЕ като "тактически ход", тъй като бившият външен министър и депутат от партията Антонио Милошоски настоя, че целта е и да се избегнат възможни провокации заради изявата на Джафери. Същия ден ВМРО-ДПМНЕ преповтори и съпротивата си срещу Договора за добросъседство меду София и Скопие в сегашния му вид и обяви, че няма да го подкрепи, когато дойде време парламентът да го ратифицира.


Малко преди речта на председателя премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заев положиха венци на гроба на Гоце Делчев в църквата "Св. Спас" в македонската столица. По протокол единствено Заев изнесе реч, но след това под звуците на музика и съпроводени от министри и висши военни и от двете страни лидерите отдадоха почит на общия си герой при засилени мерки за сигурност, а на церемонията не бяха допуснати външни лица.


Фотогалерия: Борисов и Заев положиха венци на гроба на Гоце Делчев в Скопие >


"Да честваме заедно всичко след 15 януари 1992 г."


Недалеч от тях, докато делегацията на Борисов потегляше за летището в Скопие, пред паметника на Методи Андонов - Ченто в центъра на града президентът Георге Иванов каза, че на македонците се "оспорва правото на просперитет" заради македонската им идентичност и призова страната да не "жертва същността си" в името на еврочленство.


"Трябва да празнуваме това, което е общо от 15 януари 1992 г. насам," каза Иванов, явно имайки предвид общото отбелязване на Илинден от Борисов и Заев. На споменатата от него дата България призна независимостта на Македония.


Цената, която Македония плаща по пътя си към евроинтеграцията, е "прекалено висока", каза Иванов. "Нито една страна членка не се е сблъсквала с въпросите, за които ние ежедневно хабим време, енергия и търпение. От нито една друга страна членка не се иска това, което се иска от нас - отричане на правото на човешко достойнство и самоопределение," каза той.


Заради договора с България и етнически въпроси македонците посрещнаха Илинден разделени

© Николай Дойчинов


Президентът припомни за лидери от България и Гърция, предупредили, че македонизмът затваря вратата на Скопие към ЕС. "Съветът им би бил на място, ако наистина ставаше дума за лъжа... Но не е така просто. Македонизмът е македонството. Нашият образ и идентичност, които другите не признават." Без македонството на възрожденците от 19 век нямаше да го има първия Илинден. Без македонството на партизаните нямаше да го има втория Илинден. Без македонството на гражданите нямаше да има независима и суверенна Македония. Без македонството Македония е само форма без същност... македонския народ го свеждат до аморфна маса, която може да се моделира според желанията на чужденците."


Югославянинът Ченто е и първият председател на АСНОМ - Антифашисткото събрание на народно освобождение на Македония, свикано нелегално на 2 август 1944 г. в манастира Прохор Пчински, където се провъзгласява независимостта на македонската държава с официален македонски език.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK