"Руското разследване" в САЩ направи сериозна крачка напред

Робърт Мюлър.

© Larry Downing, Reuters

Робърт Мюлър.Руското разследване" в САЩ направи сериозна стъпка напред – съдебни заседатели, свикани от специалния прокурор, вече работят, за да установят има ли основания за започване на дело.


Т.нар. "голямо жури" е изпратило призовки във връзка с наскоро разкритата среща от юни 2016 г. между Доналд Тръмп Младши и руска адвокатка, която искала да го снабди с неудобна за Хилъри Клинтън информация. Това разкриват двама източници на агенция "Ройтерс", както и редица американски медии.


"Руското разследване" е един от най-големите скандали, обхващали САЩ в последните десетилетия. Разузнаването обяви още през януари, че Москва е работила в полза на Доналд Тръмп по време на изборите миналата година. Въпросът е сътрудничили са си негови представители и той самият с Кремъл.
Няколко комисии в Конгреса провеждат собствени разследвания по въпроса, а специалният прокурор Робърт Мюлър бе назначен през май, след като Тръмп скандално уволни дотогавашния ръководител на разследването – директора на ФБР Джеймс Коми.


Главният прокурор и министър на правосъдието Джеф Сешънс си бе направил отвод седмици преди това, тъй като той самият е компрометиран – медиите разкриха, че е излъгал за свои срещи с руския посланик във Вашингтон.


Тръмп отрича яростно да има каквато и да е връзка с Москва и на митинг, проведен вчера, обяви пред свои привърженици, че "те" се опитват да изместят законно избраното ръководство на страната. "Не спечелихме заради Русия, спечелихме заради вас", каза той в изпълнение, което изглеждаше като част от предизборната му кампания.


Какво прави "голямото жури"


Това е група от обикновени граждани, които разглеждат зад закрити врата доказателствата, дадени им от разследващия прокурор, и преценяват дали има основания да се повдигнат обвинения. Те не взимат решение по делото, но позволяват на специалния прокурор да изпраща призовки, да задължава свидетелите да дадат показания и да получава документи.


Според единия от източниците на "Ройтерс" Мюлър разследва дали хора от кампанията на Тръмп са насърчили руснаците да публикуват материали за Клинтън, събирани от март 2016 г. Другият твърди, че самият президент не е разследван, но прокурорът опитва да разбере дали той е знаел за срещата предварително, или е научил за нея впоследствие.


Крайно сериозно


Разследването на Мюлър винаги е било тревожно за администрацията на Тръмп, но сега е "крайно сериозно", пише американският коресподент на Би Би Си Антъни Цуркер. Вече е очевидно, че то е насочено към близките хора на президента. Събирането на журито е знак, че Мюлър е по следите на нещо голямо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK