Ердоган: Отново ще напълним джамиите с млади хора

Ердоган: Отново ще напълним джамиите с млади хора

© ReutersПравителството на Турция "е решено да отгледа поколения, които познават своята религия, история и култура. Това не е само работа на властите, тя трябва да бъде свършена съвместно с майките и бащите". Това заяви в петък президентът Реджеп Тайип Ердоган при откриването на джамията "Йълдъз Хамидие" в Истанбул след 4-годишна реставрация.


"Ще продължим да работим усилено за отглиждане на поколения, които знаят кои са, откъде идват, къде са и накъде отиват. Може да има пропуски в това, но вярвам, че скоро ще ги преодолеем и че същността на вярващите е солидна", цитира думите му в."Хюриет".


Ердоган: Отново ще напълним джамиите с млади хора

© Reuters
"Резултати ще започнем да получаваме тогава, когато видим джамиите си пълни с млади хора. Непрестанно ще работим да подобрим нашата физическа и духовна инфраструктура. Длъжни сме да постигнем това не само пред себе си, но и пред братята и сестрите ни, обърнали взора и сърцата си към нас."


Президентът каза още пред събралите се, че метежниците от опита за преврат миналото лято умишлено нападали джамии, "за да прекратят призивите на имамите". Той даде за пример, че във въздушните бомбардировки от 15 юли 2016г били разрушени малките храмове в Командването на спецчастите в Анкара и в президентския комплекс в Бештепе, а в Истанбул било стреляно по мюезините.


Ердоган: Отново ще напълним джамиите с млади хора

© Reuters


В нощта на метежа, когато бяха овладени повечето телевизии, властите призоваха посред нощ от джамиите да започне свикване на хората на улиците за защита на републиката.


Джамията до двореца Йълдъз в квартал Бешикташ е поръчана от султан Абдулхамид II и е построена в периода 1884-1886 г.


Ердоган: Отново ще напълним джамиите с млади хора

© Reuters

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Визията на Ердоган за бъдещето на младите хора в Турция или само на тези в централната и източната част на страната ?
  Защото на запад трудно !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1787 Неутрално

  Правителството на Турция "е решено да отгледа поколения, които познават своята религия, история и култура. Това не е само работа на властите, тя трябва да бъде свършена съвместно с майките и бащите".Оставете джамиите за религията.Културата - историята изкуствата и другите науки в училищата и университетите.

 3. 3 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1519 Любопитно

  Тоест, Ердо иска да си отгледа неграмотен, религиозен и фанатизиран материал, който са изпълнява послушно всичко, което му се казва, без да се съмнява в думите и делата на Султана?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 4. 4 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 515 Разстроено

  Как пък не можа навремето Аспарух да се засели на някое по-спокойно място!!! Този опортюнист, който сега го играе религиозен фанатик, ни е съсед :(

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5096 Неутрално

  "Отново ще напълним джамиите с млади хора"


  С мъже и жени?!
  Колко хубав би бил исляма с алианите...

  В България: Една част от мюсюлманите в България е свързана с шиитското направление в исляма (другите са сунити). Известни са с имената къзълбаши, алеви, алианци и живеят в Разградска, Исперихска, Новозагорска, Бургаска, Хасковска област, и Източните Родопи – Кърджалийско и Момчилградско.
  Българските алиани са етноконфесионална (т.е. затворена) общност. У нас те са познати като алевити, а често сами се определят като къзълбаши (червеноглави, понеже носят червени кърпи). Като шиити, алианите се разграничават от сунитите по своите схващания и обредност, както и по религиозно-битовата си практика и обредност.
  Най-популярният празник, който те честват е Хъдрелез или Едрелез и съвпада с християнския Гергьовден – 6 май. Независимо, че те са мюсюлмани в някои техни порядки има християнски елементи – както на българския традиционен Гергьовден младежите люлеят момичетата на люлки, боядисват яйца, но гробовете на своите покойници палят свещи, народните им носии много приличат на българската. Част от празника Хърделез е „ваденето на момински нишани“. Тогава младите жени си купуват нови обувки и ги слагат в специален голям съд. Младежите с помощта на пръчка бъркат в него и която обувка извадят с тази жена трябва да бъдат.

  Алианите са сравнително затворена общност, при тях има дуализъм: добро-зло, светлина-тъмнина. В тази посока са ориентирани всичките им традиции, ритуали, обичаи, обреди. Браковете се скючват вътре в общността, но не и с другото население, изповядващо ислямската вяра. Алианите нямат джамии, но в редица техни селища имат молитвени домове, които наричат “джами”. Имат развит култ към огъня и камъка, почитат своите мъртви, числото 7 е магично.
  Духовният ръководител на алианите се нарича баба и ръководи не само религиозната общност, но и почти целия светски живот. Според догмите на алианството, техният духовен водач Али е равностоен на Мохамед. Те се молят два пъти седмично. Пазят в тайна своите събирания от друговерци. По време на вечерните си молитви се хващат за ръце и образуват кръг, с което подчертават своето единство и разбирателство. Те се молят колективно в храмове, наречени текета или тюрбета. Най-популярният им храм в България е „Демир баба теке“, от 16 в., до село Свещари, Исперихско. Богомолците се наричат бекташи. Молитвените домове те строят на място, където има стари дървета, и те са на особена почит. Короната на дървото символизира живота в бъдещето, стволът на дървото – животът в настоящия момент, а корените – там, където отиват душите.
  Важно място при тях заема курбанът. Няколко дни преди празника те намазват коча с червена боя. Изобразяват и кръст, символ, който е останал още от езическо-християнската вяра.
  Малко неща знаем ние за тези хора, с които живеем, учим, работим заедно. Може би е въпрос на време да разберем повече за тях. Още повече, че в модернизиращият се и търсещ нови неща свят има общности, които запазват своята самобитност.

  ......

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 6. 6 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  От което се мъдър срамува, с него се глупак надува. Това е най-краткият път към превръщането на Турция в подобие на Саудитска Арабия. Само че без нефт.

 7. 7 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  От което се мъдър срамува, с него се глупак надува. Това е най-краткият път към превръщането на Турция в подобие на Саудитска Арабия. Само че без нефт.

 8. 8 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#4] от "Amot":
  Проблемът не е в Аспарух, а в царете от ХI до IV век - както на ромейските императори, така и български, сръбски и даже европейски, че не са успели да се противопоставят на османската експанзия. Ежбите между отделните претенденти за троновете, сепаратизмът на местните феодали - и ето че селджукските и османски турци постепенно превземат Ромейската империя а после знаете - до Виена. Затова противопоставянето на Ердоган трябва да е единно - целия Европейски съюз!

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2993 Неутрално

  До коментар [#3] от "Bicho Raro":

  Ердоган иска да слее държавата,(истаблишмента),с религията,(свещениците). Но изглежда е забравил,че това е невъзможно. Между тях постоянно има и ще има съперничество и никога няма "разделение на властите" - или едната,или другата властва. Ердо си слага таралеж в гащите...

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  Ако не помага, може да затворите университетите.

 11. 11 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 233 Неутрално

  тоя направо кани радикални ислямисти да се развиват в султаната

 12. 12 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 911 Неутрално

  По-добре напълнете университетите, не джамиите,

 13. 13 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 458 Неутрално


  Чакаме еti за меродавен анализ.

  Eti е привърженик на Ердо Слънцето, и двамата с него къртят мивки.

 14. 14 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Но изглежда е забравил,че това е невъзможно.
  —цитат от коментар 9 на deaf


  Абе в Саудитска Арабия някак става ...


 15. 15 Профил на nmw
  nmw
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ердо е силен и вилен, защото Европа е отворила широко вратите за свободна търговия с Турция. Така всички турски боклуци като зеленчуци, перилни и почистващи препарати, храни, бяла техника и т.н. влизат безмитно в ЕС. Ако ЕС се съгласи да им отреже свободния пазар, Ердоанчо ще фтаса за 1 година.

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4036 Весело

  Eti е привърженик на Ердо 
  =========
  Ети е привърженик на силната и стабилна държавност.....
  Ела и ти Любчо , докажи че си по добър от него .....теб да изберем ....и ти да станеш слънце ..... ;)
  До коментар [#13] от "liubo...otdale4":

  Bukalemun
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  До коментар [#15] от "nmw":
  Ердо е силен и вилен, защото Европа е отворила широко вратите за свободна търговия с Турция.
  ========
  Ми нека ги затвори .....и да видим......
  Но май май .....вместо да ги затваря , ги разтваря още повече. ....
  Вчера , германо турското сдружение Simens/Turkerler Kalyon , спечели много важен търг .....под наименованието "RÜZGAR"....
  Съревнованието между германските и китайски фирми бе истинско зрелище !

  Bukalemun
 18. 18 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  Ще изпълнят джамиите с потенциални терористи

 19. 19 Профил на ede13528673
  ede13528673
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Къде е прословутото западно "гражданско общество", с което толкова се тупат в гърдите евроатлантиците, да излезе и да попита своите политици какво търси в НАТО този режим, защо води преговори за членство в ЕС, защо има свободна търговия с Европа, защо има западни военни бази на територията си и т.н. и т.н.? Май не съществува такова чудо. Има само платени соросоидни протестъри и политолози, които квичат по нареждане ...

 20. 20 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Да напълним джамиите и да изпразним курортите!Въпрос на законен избор!

 21. 21 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#19] от "ede13528673":

  бегай да спасяваш праволсавната циливилизация в Евразийския съветски съюз

  Birds of a feather flock together.
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9050 Неутрално

  Много се е объркал. Младите вече не са това, което иска Ердоган, особено в големите градове.

 23. 23 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#22] от "Роси":

  20-30 години промиване на мозъци и ще са дресирани. както у нас след 1944

  Birds of a feather flock together.
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 25. 25 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Религия + фанатизъм = тероризъм !!!

 26. 26 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Колкото тук са напълнили църквите.

  ГЛАВАНАЦИТЕ РОДИНАТА ОНОЖДАТ
 27. 27 Профил на stunde_nul
  stunde_nul
  Рейтинг: 234 Неутрално

  "Отново ще напълним джамиите с млади хора"
  ... а на излизане от джамията, раница пълна с експлозиви и обещание за 40 девственици...

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Лелина

  Този път - с Eрдогановерци.

  "Ердоган: Отново ще напълним джамиите с млади хора"

 30. 30 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3991 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не сте справедлив.
  Аспарух се върнал Дома.
  В Християнска Цивилизация.

  Те (поганците) дошле в средата на 15 век.
  Затова била открита Америка.
  Ерпоганецът съсед - точно Й на мерника :)

  До коментар [#4] от "Amot":

  Как пък не можа навремето Аспарух да се засели на някое по-спокойно място!!!
  Този опортюнист, който сега го играе религиозен фанатик, ни е съсед :(

 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  В нощта на метежа, когато бяха овладени повечето телевизии, властите призоваха посред нощ от джамиите да започне свикване на хората на улиците за защита на републиката.
  ==========
  Това е многовековна стара традиция.
  Един вид изпитан метод за внезапно предупреждение, че "нещо не е наред"....
  Прилагането му в локален обхват е служило като вид сигнализация при внезапни пожари , наводнения и други подобни. ....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4036 Неутрално

  че метежниците от опита за преврат миналото лято умишлено нападали джамии, "за да прекратят призивите на имамите". Той даде за пример, че във въздушните бомбардировки от 15 юли 2016г били разрушени малките храмове в Командването на спецчастите в Анкара и в президентския комплекс в Бештепе, а в Истанбул било стреляно по мюезините.
  ===========
  С тази подробност , миналогодишния опит за преврат бе по различен от по предните. Опита на турската държава в това отношение е солиден . Никога преди това , хората които правиха преврат , не посягаха на молитвени храмове и обслужващите ги !
  Това извади от главите и последните въпросителни , на така наречените колебаещи се ! Тук ясно си пролича стила на Гюлен.....неговия почерк.....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2389 Любопитно

  До коментар [#6] от "mushashi":

  Вече го усещат - приходите им от туризъм са намалели стремоглаво. Кой е болен вече да ходи на почивка там?

  Това си е доста тревожна новина, надявам се кюрдите да си свършат работата и да им задържат вниманието на нео османлиите още дълги години.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 34. 34 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 2389 Любопитно

  До коментар [#19] от "ede13528673":

  ЕС им каза вече един звучен Йок. За нато ще видим, вероятно и от там ги недолюбват. Наскоро немците се изтеглиха от Инджирлик.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 35. 35 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Как пък не можа навремето Аспарух да се засели на някое по-спокойно място!!! Този опортюнист, който сега го играе религиозен фанатик, ни е съсед :(
  —цитат от коментар 4 на Amot


  Епа на Аспарух мат'ряла същийо като на Боце мат'ряла - толку си моем... Ама па некако избутаме 1300 годин. Па и надживеме неколко империи да го еб...

 36. 36 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#4] от "Amot":Проблемът не е в Аспарух, а в царете от ХI до IV век - както на ромейските императори, така и български, сръбски и даже европейски, че не са успели да се противопоставят на османската експанзия. Ежбите между отделните претенденти за троновете, сепаратизмът на местните феодали - и ето че селджукските и османски турци постепенно превземат Ромейската империя а после знаете - до Виена. Затова противопоставянето на Ердоган трябва да е единно - целия Европейски съюз!
  —цитат от коментар 8 на Мавродинов


  И не само в тях! Нека не забравяме че най-големите приятели на османската империя ( и съответно врагове на България) са били именно 2 европейски християнски държави - Великобритания и Франция!!! До разпадането на османската империя тези две държави са се сражавали на страната на поганците... А сега си играем на Европейски Съюз с тях, солидарност, туй-онуй. А когато са ни избивали като пилци елегантно са си замълчали.

 37. 37 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":hadi sik anneni
  —цитат от коментар 24 на nmw


  Дневнек, баннете го тоя за писане на чужд език.

 38. 38 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1189 Неутрално

  До коментар [#31] от "eti mehter":

  "Това е многовековна стара традиция".
  Демек средновековна. Натам е поел султана и покрай него и Турция.

 39. 39 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3797 Неутрално

  До коментар [#32] от "eti mehter":

  Щом има опити за преврат, значи има огромни проблеми и разделение...!
  Между другото, ти откъде знаеш, какъв е почерка на Гюлен...?

  Бивш tww09306483.
 40. 40 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  джамията "Йълдъз Хамидие" в Истанбул след 4-годишна реставрация.
  —цитат от коментар 0 на 0


  Да беше реставрирал и културния дом на Ататюрк на площат Таксим. Зградата има символно значение. През цялата си власт Ердоган не я реставрира нито веднъж. През 2008г Сабанджъ предложил той да я реставрира, но не получил разрещение. Нарочно я оставиха на произвола на съдбата. И наскоро Ердоган заяви, че грозна и невършеща работа, затова ще я събори и на нейно място ще построи опера, която да се мери със свтовните оперни сгради.
  За новата сграда не можа да намери по-подходящо място.

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10842 Неутрално

  Не виждам нищо лошо в призива на Ердоган, само ако е част от общото, не е приоритет и не е самоцел. Освен това не виждам как това ще помогне на Турция сред съперници в икономиката като страните от Г-20 :)
  Китай например не се състезава с Турция по това кой рецитира по-точно Корана или знае кой е суктан Баязид.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на hybrid
  hybrid
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Брееей, султанчето и шеф на вероисповеданието ли ше се цани?!
  Е, на какво ли не е способен човек един път като му влезе под кожата властоманията....

 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4036 Любопитно

  Да беше реставрирал и културния дом на Ататюрк на площат Таксим. 
  =========
  Да бяха го направили псевдо ататюркчиите , дерибействали до 2003 та !
  30 години имаха тая възможност . Освен да се бият в гърдите и проектират преврати , за друго не ги биваше...
  До коментар [#40] от "half_truth":

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK