Какво се случи с Македония, докато "българите бяха заети със себе си"

Владимир Перев.

© Николай Дойчинов

Владимир Перев.При посещението си в Скопие за подписване на Договора за добросъседство външният министър Екатерина Захариева и министърът на отбраната Красимир Каракачанов се отбили, един след друг и за кратко, при един местен журналист, който от десетилетия нарича себе си "българин". Само три месеца по-рано Перев, потърсен от български медии след безредиците в парламента, каза, че чуждите дипломати в македонската столица не можели да разберат къде е България в кризата и защо не заема по-активна роля. Журналистът, чийто живот и кариера са белязани от корените му и желанието му да ги отстоява, обаче си тръгнал от двете срещи убеден, че ще дойдат и по-добри времена за българите в Македония.


През 2004 г. Перев губи работата си в Македонската национална телевизия, в която прекарва 36 години от живота си. Отива си от телевизията три или четири години преди да се пенсионира. Преди това снима документални филми за български исторически фигури, говори за нуждата да се подпише договор с България. "Ако минех на страната на СДСМ, че трябва да водим битка с българите, вероятно щях да остана помощник-генерален директор."


Разказвайки на "Дневник" за българското в себе си обаче, той си спомня, че като всички останали, израсли в Титова Югославия, би трябвало да се определя повече като "сръбски възпитаник". Научава сръбски още преди да може да се похвали с "добър македонски" – в родния му Прилеп "Политика" и други сръбски вестници пристигат по-често и по-бързо от скопски издания като "Нова Македония". С македонски текстове се сблъсква за първи път в българска книга – по това време единствената на български автор, достъпна по тези земи. "Сега вече никой не я знае. Но първите букви на македонския научих от тази книга, майка ми ми ги показваше."
"С българския език беше друг проблем. До десетгодишна възраст – до четвърти клас – не знаех да чета и пиша. И сега не зная много да пиша, не съм се потрудил. Но моята баба Фанка, екзархийска учителка, един ден ми изпрати пощенска картичка, докато бях на лагер на Преспанското езеро. Тя пишеше само на български и не знаеше сръбски. Аз ѝ върнах картичката в плик и казах, че не разбирам, дядо ми трябва да ми преведе. Когато се върнах оттам, баба ми извади някакъв останал от Първата световна война буквар. Научих се да чета с него. Беше 1955 г. Владеех първо старото българско писмо, с двойно "е", с тежкото "ъ". След това, когато пръв път имах контакт с български новини, аз бях убеден, че българският правопис е съвсем друг от този, който знам."


В семейството му България винаги се е възхвалявала като отечество, към което човек може да има камо топли приятелски чувства и разбиране, спомня си Перев. "Но с времето, когато политиката на Балканите се променяше, видях и осъзнах, че тези събития не носят никакви промени в българо-македонските отношения: те


си остават точно толкова задънени


благодарение и на двете страни." За него проблемът не свършва с насилствената македонизация в Пиринска Македония. "Когато четете документите на българския държавен архив за отношенията между Югославия и България по македонския въпрос, ще забележите примиреното поведение на българските ръководители и надмощието на македонската делегация – както например Кръсте Цървенковски (секретар на Македонската комунистическа партия – бел.ред.) с Тодор Живков. Разбира се, всичко това със силата на Титова Югославия, на 24 милиона души – но, мисля, и с премълчаната поддръжка на Москва."


"Много бързо разбрах, че приятелството между Русия и България е само едно изречение, една драскулка. Че насилието в Югославия срещу македонските българи е произвело този ефект – македонизирани хора с антибългарско чувство. Минаването на антибългарски позиции в следващите поколения се увенча с успех и доведе до този момент, в който сега се намираме – да подписваме договор."


"Също отговарях с насилие"


Застъпва идеята за договора дълги години, но в последните 7 или 8 губи вяра в този подход. Няколко години по-рано поврат идва и в кариерата му – от помощник-директор на Македонската национална телевизия до 2002 г. постепенно е понижен от новия си шеф Гордана Стоич, а впоследствие и принуден да напусне, когато Социалдемократическият съюз на Македония (днес движеща сила зад договора), идват на власт и той се оказва на прицел заради пробългарските си позиции, които у правителството на ВМРО-ДПМНЕ и Любчо Георгиевски срещат по-добро разбиране. "Говорим си за съдбата на българите в Македония. Как може да гледа на нея един човек, който е расъл в насилие по националния въпрос?


Аз, който винаги съм искал договора, последните 4 години исках България нищо да не подпише с Македония, просто да я остави и изолира. Казвах си: "Решил съм си семейните неща. Аз съм пенсионер, жена ми има пенсия, имам апартамент, синът ми има български паспорт и е в Лондон. България да реши проблема в Македония така, че Македония да изчезне от политическата карта." Македонците със своя шовинизъм и антагонизъм с всички други смятах предизвикваха у мен реакцията на едно насилие. На което също отговарях с насилие."


Моментът на договора обаче, който според властите в Скопие оставя "и двете страни недоволни", му носи облекчение и огорчение едновременно. Остава горчивото чувство, че тази стъпка е закъсняла с 27 години. "Че договорът е изнуден с влияние на Европа и другите големи сили. Че партията, за която ние гласувахме и в която се кълняхме, стана най-големият му противник. Че ние сме били лъгани от едно партийно ръководство 27 години, че макар да сме един разделен народ и сега всеки да е за себе си, ще имаме добри отношения."


Срещите му с българските политици, които го уверяват, че от мига на подписването ще се гледа напред, го изпълват с известен оптимизъм. "Тези две неща ме увериха, че най-вероятно не съм бил прав в последните 7-8 години. Във всеки случай трябва един дял от македонското общество – и македонските българи, и онези, които се чувстват етнически македонци от Александър Македонски насам - да надраснат себе си. А ще е трудно – в Македония никога не е имало политически демократично общество в последните сто години."


Фотогалерия: Посрещането на Борисов в Скопие >


Трудно се говори за "македонските българи"


Ден след подписването на договора, в кафене на 10 минути от правителството, където Бойко Борисов и Зоран Заев правят историческата стъпка, той смята, че положението на македонските българи с нищо не се е променило и те остават "най-обезправената част на един етнос в Европа". Не са реагирали, нито ще го направят в следващите няколко дни, и българските организации – включително Асоциация РАДКО, до която той е най-близък и която смята да изчака в изявите си по темата, за да види как ще се изпълнява договорът.


Всъщност и на него, и на други събеседници, с които "Дневник" разговаря, е трудно да говорят за "македонските българи" като една единствена общност. На последното преброяване през 2002 г. едва 1417 души се регистрират като българи. Редица представители на сдружения в Македония и правителства в София обаче твърдят, че самоопределящите се по този начин са всъщност няколко хиляди души, според Владимир Перев са между четири и пет хиляди.


Не са еднакви и в начина, по който възприемат миналото или настоящето. През 19 в. родът му в Прилеп е на "селски попове и полуписмени свещеници", знаещи църковнославянския език и приели някои гръцки елементи в богослужението, но настоявали за формиране на българска екзархия. Баща му прекъсва духовническата традиция, за да стане учител, а по-късно – български офицер в Първата световна война. След войната минава на страната на Тодор Александров и Иван Михайлов и отстоява идеята, че трябва да има самостоятелна Македония с единствено български елемент. В рода на доскорошния директор на" Отворено общество" в Македония Владимир Милчин пътят е друг – свързан е с рода на прилепския архимандрит Методий Кусев, един от водачите на движението за българска църковна независимост. Единият дядо на Милчин е михайловист и организатор на атентата срещу шефа на сръбската полиция Жика Лазич; другият минава през няколко трансформации, а синът му, завършилият право в София актьор и режисьор Илия Милчин, става комунист. Владимир Милчин на свой ред е огласен през 2012 г. като сътрудник на югославските тайни служби.


"Не помня обаче някога да е отричал българското минало на предците си. Просто подминава тази тема," отбелязва Перев. В Охрид, обратно, голяма част от изповядващите българска идентичност през 20 в. в началото са на страната на убития по поръчение на Михайлов Александър Протогеров (чийто роднина е висшият функционер във ВМРО-ДПМНЕ Мартин Протогер), но след Втората световна война и те вече са комунисти, живеещи под влиянието на сърбизираната Македонска комунистическа партия. Така македонските българи тръгват от различни позиции. Между тях има най-малко общо кратно – българското самосъзнание. "Да, то съществува. Но


за едните е повод за срам, за другите – за гордост."


Трудно е и да се разберат последиците от договора за македонската политика, без да се има предвид ситуацията от последните 17 години и недоволството сред много потомци на македонски българи, че преминалите твърдо на страната на комунистите остават привилегировани и след началото на демокрацията, а вярвалите в михайловизма и самостоятелната македонска държава все още се отричат. Като всички, които са били в активна възраст в годините на социалистическа Югославия, Перев едва в късен етап на живота си има възможност да гласува за партията, за която иска. От 1991 г. той и обкръжението му винаги гласуват за ВМРО (формирано от потомци на михайловистите), а когато Любчо Георгиевски се отделя от основното тяло на организацията и формира ВМРО-Народна партия, вотът става "по съвест – за което ВМРО искаме и за който искаме кандидат."


Няколко години преди отделянето Георгиевски като премиер и българският му колега Иван Костов подписват Декларацията за добросъседство – първообраз на сегашния договор. Тогава ВМРО-ДПМНЕ дава пълната си подкрепя на документа, а СДСМ е яростен противник. Десетилетие по-късно обаче частта от тези верни гласоподаватели, все още водени от "михайловистките" си представи, изоставят вече водената от Груевски партия – научават, че лидерът е решен да издигне Георге Иванов за втори президентски мандат с аргумента, че "магаре да сложат, и него ще изберат".


Президентът на Македония Георге Иванов.

© Николай Дойчинов

Президентът на Македония Георге Иванов.


"Ако трябва да избирам между Георгиевски и Груевски, аз ще съм за Георгиевски. Но той има големия грях, че не разби комунистическата клика в Македония. Груевски това го направи. Разби ги напълно. А те се реконструираха, рекомпонираха и му донесоха Заев. Човека, за когото цяла Македония мислеше, че няма нито образование, нито интелектуален капацитет. Заев, за когото никой не мислеше, че може да си оправи пътя в Скопие, един локален кмет (на Струмица – бел. ред.) – Заев се показа по-държавнотворен от тях."


Фотогалерия: Борисов и Заев положиха венци на гроба на Гоце Делчев в Скопие >


"Селянинът от Струмица"


В България хората, които следят македонския политически живот (а и някои българи в Македония), често обвиняват и самия Заев, че е наследник на линията на Бранко Цървенковски, предшественика му на председателския пост, който имаше твърди антибългарски позиции. Перев не е съгласен. "СДСМ винаги са били на антибългарски позиции. Министърът на отбраната Радмила Шекеринска, която се прегръщаше с колегата си Красимир Каракачанов, преди казваше десетки отровни думи срещу него. Не съм чул Каракачанов да е казал нещо срещу нея. Но СДСМ ще трябва да се променят – те бързо разбраха, че са наследници на нещо, което не съществува. Те дълго време се гордееха с връзката си с Комунистическата партия на Югославия или на тази на Македония; но вече не съществува Югославия, не съществува Комунистическата партия на Македония, не съществува Македония, каквато те и аз я познавахме, а Тито е мъртъв. Но това не искаха да го приемат. СДСМ беше градска партия, елитна, партия на хора, които живеят с труда на предците си. Бащите и дедите на ръководителите конфискували народния имот през 1944 г., заграбиха имотите а хората, а децата им заграбиха прекрасни къщи, които откупиха от държавата. Вземаха, когато беше денационализацията, за по няколко десетки хиляди марки и ги продадоха за милиони евро. Седяха по заведенията. Това бяха хора, обикаляли Западна Европа. Знаеха чужди езици, образовани по социологически институти, но нищо не струваха. Бяха


обикновени хора с много пари и с наследен висок рейтинг


и не можеха да поемат пътя на приближаване към България. Антибългарското чувство беше в техния ген. Те знаеха, че живеят на чужди имоти. С пари, конфискувани от хората. Че предците им са ги гонили българите до дупка. Затова имаше потребност от нова кръв. Беше нужно да дойде "селянинът от Струмица", който казваха, че продавал пиперки и домати, и да им промени кръвната група, да им промени генетичния код. Те още не вярват в това. Само Заев вярва в договора. Всички други мислят, че ще се измъкнат някак. Но и това ще се овладее."


"Дневник" отправи към представители на СДСМ въпроси, свързани с негативни коментари за България и българите, правени през последните години, но към момента на настоящата публикация все още не е пристигнал отговор.


"Може би тъкмо по-обикновени хора като Борисов и Заев ще се справят по-лесно с последиците от договора, каквито и да са те, добри или лоши. А лошите няма да са за македонските българи – у мен негативизмът не идва от притеснение за тях, а от годините на унижение, на спънки. Отваряш си досието и виждаш какво са говорили другите за тебе и защо не си направил кариерата, която си заслужавал. Върху македонския народ също няма да има. Даже и онези, които мислят, че са потомци на Александър Македонски, и те ще спечелят. Ще могат повече да пътуват, да инвестират, по-лесно ще влязат в Европейския съюз. Последици обаче може да има


само във властта на Заев -


един ден онези, на които им е внушавано, че договорът вреди на македонското национално достойнство, могат да потърсят на избори сметките и Заев да падне. Тогава няма да се промени нищо. Ще дойде Груевски, ще поеме властта и какъвто е безхарактерен, ще остави договора. Вие мислите, че Груевски ще има сила да отнеме договора? Той никога такава храброст не е показвал.


Какво се случи с Македония, докато "българите бяха заети със себе си"

© Николай Дойчинов


Страх и зависимост


Деликатни етнически въпроси изправят Заев пред още едно изпитание – в обществения дневен ред се върна темата за преброяването, очаквано повдигана най-настойчиво от албанските партии. Годината на последното завършено преброяване, 2002 г., е далечна по международните стандарти. Последното незавършено, през 2011 г., приключи заради "нарушения", след като началото му няколко пъти бе отложено заради различни проблеми. Експерти още тогава предупредиха, че страхът на управляващите да признаят официално промяната в съотношението между македонците и албанците ще попречи да се състави ясна демографска карта. "Ако останеше Груевски на власт, никога нямаше да има преброяване," казва Перев. "Не знам дали скоро, но мисля, че европейската политика ще принуди Заев да го направи. Една държава, която няма преброяване, няма ясна представа за себе си. Тая държава не може да функционира. Мисля, че ще го принудят, но това ще му бъде най-тежкият изпит в кариерата. Мисля, че той ще се опита да го отложи. Аз да съм на него, бих направил същото."


По-рано през лятото лидерът на Алианса на албанците Зиядин Села обяви, че "и българите трябва да могат да се регистрират" при ново преброяване. Владимир Перев е скептичен към идеята, че скоро, преди или след преброяването, може да се появи графа "българи" – да се окаже, че значително по-голям брой от онези 1417 души, отбелязали се преди 15 години, са се регистрирали по същия начин. "Не и в този момент. Има нещо, което е свързано с българите, но и с власите и албанците в Македония – дори с етническите македонци. Казва се "страх". Тук всички власти от 1913 г. насам десетилетия наред са били под сръбска власт с малки прекъсвания и са целели едно и също – да всяват страх и зависимост у народа; не от институциите на власт, а от самоволието на полицията. Това го направи и Груевски. Този страх няма да позволи на много хора да се изявяват като българи.


Страхът е толкова силен, че македонците, които са взимали български паспорти – между тях има много хора, които са наследствено българи и си знаят корените, които са отишли да работят в държави като Швеция, Финландия, Дания, се срамуват да си покажат българския паспорт." В едно от българските посолства в тези държави един път призовали всички, които чакат за документите си, да дадат път на македонците да минат първи, защото били "братя". А те, макар и голяма група,


били най-мирни, тихи и изпълнителни.


"Документите им винаги са в ред – да не идват два пъти в консулството, да не ги види никой. Те се плашат да не разбере някой как живеят, с какъв паспорт. А всеки нормален човек, ако живее една година в чужбина, ще разбере, че ако си македонец, си с български паспорт. Но страхът е като програма в компютър, не можеш да се отървеш от него." Това дава основание и на поддръжници, и на противници на ВМРО-ДПМНЕ да твърдят от години, че няма как да говорят за компактно "българско малцинство" в Македония, тъй като малцина се самоопределят като такива.


"Но не за всичко е виновен Груевски – освен на Любчо Георгиевски той е ученик на Доста Димовска като другите важни в партията му, Антонио Милошоски и Филип Петровски. Димовска водеше кадровата политика, Георгиевски само разместваше министрите. Когато се заговори за българите по негово време, непрекъснато се повтаряше едно: чакайте, още не е времето. Политиката беше да се оставят сърбоманите непокътнати, да не се действа срещу сръбския брат. Това беше политиката и на Георгиевски, и на Димовска – без оглед на факта, че по тяхно време се подписа Декларацията за добросъседство, а премиерът тогава даваше изяви по българската телевизия."


Днес друг ученик на Димовска, бившият външен министър Антонио Милошоски, е един от най-острите критици на договора. Преди две седмици той влезе в спор с Георгиевски заради информацията, че през 2005 г. е получил български паспорт, а сега яростно се съпротивлява срещу "размразяването" на връзките с България. "Погрешно съм преценил хората като Антонио Милошоски. Не съм чул от другиго, че Милошоски се чувства етнически българин. Това Антонио лично ми го е казвал. И пред свидетели, и пред други хора. Антонио днес се превърна в най-големия антибългарин. И аз не знам – той ли беше истинският Антонио, или сегашният. Поразителното за мен е, че който и да е истинският Антонио, аз греша." Самият Милошоски не отвърна на многократни опити на "Дневник" да се свърже с него по въпроси, свързани с договора и с позициите му за България.


"Българите бяха заети със себе си"


"Какво се случи с историческото ВМРО? Събраха ни всичките на топка, сбиха ни като един юмрук и след това ни разбиха. Дезориентираха хората, поставиха сърбомани и хора, съгласни с всичко, които нямаха свое мнение, които щяха да бъдат българи, сърби или цигани, ако трябва, само да допаднат на властите. Ето това положение наследи Груевски. Той се учеше от политиката на предшествениците си. Видя, че българите можеш да ги преместиш където искаш, като тая чаша от едната маса на другата, и никой няма да се бунтува.


Грехът обаче беше и на България – че не пое остър курс. Тя не знаеше какво става, Българите бяха заети със себе си, с трупане на капитали и кражби на държавния имот и не се интересуваха от западната си граница. Но изведнъж някой в България разбра, че в Македония се ражда едно духовно чудовище. Запитаха се какво стават, но беше късно. Скоро обаче Груевски изгуби контрол над себе си. Сам не можеше да се контролира. Заобиколен от една върхушка, която го накланяше все повече и повече към насилие и терор. Това беше една машина, измъкнала се от контрола на водача, която разруши всичко, дойде до парламента и доведе до намесата на чуждестранните дипломати, за да се стигне до подписването на договора като първа крачка към стабилизацията на Македония като държава."


За него историята не може да затвори и раните сред българите, които още вярват, че правата им в Македония могат да бъдат признати. "Македонските българи умираха като герои, а онези, които останаха, бяха като мъченици. Българската държава престана да се интересува от тях още след деветнадесетомайския преврат от 1934 г. Те на практика останаха без отечество - до 1990 г., пък и след това. Никой от България не показа интерес за съдбата им. Дойде време България да им окаже почит и да помогне за защита на българската кауза в Македония - процес, който ние и семействата ни държахме отворен почти сто години, без да мислим за публична благодарност."


Да оставим историята на политиците


Затова каквато и да е следващата крачка към стабилизация в отношенията, тя не трябва да се оставя на историците въпреки решението на София и Скопие да създадат комисия за спорните въпроси, смята Перев. "Мисля, че ще има затишие от 6 месеца. Но абсолютно не съм съгласен, че трябва да се остави на историците да решават проблема. Историците нито могат да решат, нито някога са решили нещо. Познавам трима директори на Държавния архив, между тях Цочо Билярски и сегашния Михаил Груев. Те познават всички македонски историци, знаят ги по-добре от мен – семействата, децата. Молят ви се да им отворят архивите, например за българската екзархия. Държавата се намесва – дайте да отворим на нашите братя македонци, да видим какво е станало. Връщат се в Македония и пишат, че Българската екзархия е била злосторническо движение срещу Македония. След два месеца се връщат в София и казват: "Извинявайте, ама държавата така каза, трябваше да напишем."


"Според мен историците са може би най-големите злосторници, които са направили разделението между двата народа. Дори не мисля, че политиците са насърчавали историците да пишат едни срещу други, а по-скоро че историците са писали едни срещу други, за да се подмажат на политиците и да си вземат хонорара. Така историците са създали проблема, а не политиците. Съмнявам се, че някой Лазар Колишевски (друг секретар на МКП – бел. ред.) ще каже, че българите са злосторнически народ, "туранско-татарско племе, тия монголи, да се върнат откъдето са били."


"Така че тази историческа комисия, която ще бъде формирана от македонски и български историци, сложете кръст на това. В тая работа няма нищо. Не знам на кой ум ще служат Борисов и Заев, да пращат хора, които от 30 г. са абсолютно девалвирали отношенията, отново да им дават парите да оставят да донесат невъзможно решение. За някои неща политиците трябва да си поемат политическата отговорност."

Ключови думи към статията:

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Лудуват лудетините, к'во толкова се е случило?!? Съответно - сиромашия и мизерия. Ако македонския агитпроп спре за малко работа ще се оправят завалиите

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Много тежко историческо наследство имат завалиите мно-го! Т'ва да си владял целиот свет е много тежко бреме за настоящите македонци. Ако оставят бремето на историятата, ако спрат да се взират в миналото ще се пооправят - даже и в ЕС ще ги вземем. Ама агитпопа все към историята ги върти та та таа...

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7209 Неутрално

  "в Македония никога не е имало политически демократично общество в последните сто години."
  Че преди сто години я нямаше и държавата Македония. Сега всичко зависи от вас, живеещите на тази земя.

 4. 4 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Заради Македония сме претърпели две национални катастрофи.И така наречените"македонци"ни наричат татари.А благоговеят пред сърбите.Имах един приятел, който учеше медицина в български университет като знаеше сръбски.И е разговарял с македонски студенти на сръбски като те са го помислили за сърбин и е бил на голяма почит.Като са разбрали, че е българин отношението им коренно се е променило.Такива не ни трябват. Щом дори ги е срам да показват български паспорти, значи не се чувстват българи.Да си се мислят за потомци на Александър Македонски или който да е там.Колкото по-малко общо с тях, толкова по-добре.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1861 Неутрално
 7. 7 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Чак че сме ги изоставили, не мога да се съглася. И ние бяхме бедни и съсипани от 45 години комунистическо робство.
  Но че трябваше въпреки това да помагаме малко повече,след като ние се пооправихме , е факт.
  Сега не не късно да оправим отношенията и да съдействаме много активно те да влязат в Европейския съюз, за да има просперитет и развитие за всички нас.

 8. 8 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 486 Неутрално

  Полезна статия! А щом Владо Перев мисли, че договорът има шанс, значи и надежда за Македония и България има!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4170 Неутрално

  Страхотен човек, истински българин! Неподправен анализ с факти!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 487 Неутрално

  "Македонците със своя шовинизъм и антагонизъм с всички други смятах предизвикваха у мен реакцията на едно насилие. На което също отговарях с насилие.""
  Те не будят съчуствие у хората именно заради това противопоставяне на всички останали. Не може да вървиш с рогата напред и да искаш да те обичат. Много се залага на този договор, но той е един документ, а реалността е друга. Много скоро пак ще си покажат рогата и пак ще вземат да плюят по нас. Но сега е важно Борисов да си пише червена точка в Брюксел.

 11. 11 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 256 Неутрално

  Белград продължава да мъти водата в Скопие, а София да гледа пасивно отстрани. Българската външна политика в последните 70 години разчита само и единствено на късмет и на благосклонно стечение на обстоятелствата. А като член на ЕС и НАТО, България е тази която има предимство и пред Сърбия, и пред Македония. Дори подписването на този договор стана благодарение на намесата на САЩ (заради членството на Македония в НАТО), а не заради някаква активна политика на Тиквата в София.

 12. 12 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 526 Весело

  Ами, без посока е Македония. Не ви е проблем нито сръбското, нито българското, нито гръцкото, нито албанското влияние. Проблем ви е руското. Докато го има ще бъдете настройвани едни срещу други.

 13. 13 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Хвала на всички изстрадали българи, където и да са. Където е текло, пак ще тече.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 14. 14 Профил на olga_kokoshkina
  olga_kokoshkina
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#12] от "puknatastotinka":

  Руското и сръбското влияние в Македония са едно и също нещо. Това което ги обединява е тяхната анти-българска същност.

 15. 15 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Хвала на всички изстрадали българи, където и да са. Където е текло, пак ще тече.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 16. 16 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Хвала на всички изстрадали българи, където и да са. Където е текло, пак ще тече.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 17. 17 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Хвала на всички изстрадали българи, където и да са. Където е текло, пак ще тече.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 18. 18 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Хвала на всички изстрадали българи, където и да са. Където е текло, пак ще тече.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 19. 19 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Хвала на всички изстрадали българи, където и да са. Където е текло, пак ще тече.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 20. 20 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Хвала на всички изстрадали българи, където и да са. Където е текло, пак ще тече.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 21. 21 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 372 Неутрално

  Трябва първо Русия да загуби влияние,после Сърбия, и тогава проблемите на Македония ще се решат лека-полека. Но най-важното е Русия да го д*ха.

 22. 22 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Така наречените "македонци" са непоправимо отровени от сръбската пропаганда и лъжи, точно толкова, колкото наште рубладжии са непоправимо отровени от руската пропаганда и лъжи.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 23. 23 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Много хубав текст, благодаря на авторите. Кара човек да се замисли.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 24. 24 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  Много тежко историческо наследство имат завалиите мно-го! Т'ва да си владял целиот свет е много тежко бреме за настоящите македонци. Ако оставят бремето на историятата, ако спрат да се взират в миналото ще се пооправят - даже и в ЕС ще ги вземем. Ама агитпопа все към историята ги върти та та таа...
  —цитат от коментар 2 на oporna_to4ka


  Именно.Вместо да си признаят,че са българи,да ги вземат в ЕС-а и да пуснат македонките за прислужници и леки жени,както това стана с милиони българки та и те малце да помиришат рахат и с изпратеното от жената да пииват бирцанка и да плещят простотии пред компа.

 25. 25 Профил на azzzy
  azzzy
  Рейтинг: 510 Разстроено

  Една история от днешна Македония. Питат мъж на средна възраст какъв се чувства македонец или българин. На което той отговаря, че баща му се е смятал за българин, а синът му се смята за македонец. Той самият не знаел като какъв да се определи...

 26. 26 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#25] от "azzzy":

  Аз пък ще ти разкажа за един мой познат каракачанин женен за туркиня: "Бахмааму ,аз съм каракачанин, жената туркиня,пък моите деца викат че са българи "

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 27. 27 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 526 Весело

  До коментар [#12] от "puknatastotinka":Руското и сръбското влияние в Македония са едно и също нещо. Това което ги обединява е тяхната анти-българска същност.
  —цитат от коментар 14 на olga_kokoshkina


  Добре е да сме много точни в случая. Руското влияние се проявява като сръбско. Руските интереси в региона са водещия фактор. Сръбското правителство в случая е само прокси. Да не забравяме, че ние също сме били проводник на руски интереси. Дори и сега има не малка част "българи" на хранилка от Сатрапията. На сърбите трябва да се гледа като жертва, а не враг. В някакъв смисъл и самите руснаци са жертва, но това е друга тема.

 28. 28 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 359 Неутрално

  Изчадия като Сталин, Димитров, Тито унищожиха окончателно българщината в Македония. Точно заради това трябва да настояваме при преброяването да има графа "българин" и всеки, който пострада от това, че се е самоопределил като дедите си, да бъде повод България да оттегли подкрепата си за скопското членство в НАТО. Не мисля, че някога Македония ще стане членка на ЕС - при сегашното разделение това е невъзможно. Поне Гърция ще направи необходимото, това да не се случи. Щото случи ли се без македонските българи да могат свободно да изразяват своята идентичност и да не бъдат преследвани за това, тежко ни.

 29. 29 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  Истината е, че България изостави западните българи още преди сто години !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на ede13528673
  ede13528673
  Рейтинг: 8 Неутрално

  България изпусна златен шанс през толкова години на политическа и иконом. нестабилност. Можеше да навлезе в Македония агентурно, политически, икономически, медийно, културно, всекак. И да определя политиката й в своя полза, вместо да го правят Албания, Сърбия, САЩ и пр. държави. Всичките ни политици от прехода следва да отговарят и съдебно за това бездействие, което е пагубно за интересите на страната.
  Единствените стълбове на българщината в Македония се оказват ТВ Планета, Замунда и сериалът Под прикритие. Други масови продукти, навлезли там просто нема. А можехме да държим водещите телевизии, онлайн медии, вестници, партии, институции и пр.

 32. 32 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 872 Неутрално

  колко поколения трябва да минат та най накрая комунистите да си получат възмездието за националното предателство което извършиха. говорят за българия, сърбия, русия, а в същност става въпрос за едни и същи "хора".

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 33. 33 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#29] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  А на южните българи вие им видяхте сметката.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 34. 34 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2448 Неутрално

  До коментар [#33] от "simval":

  На юг стана вашето.....това което сторихте на гърците в Източна Румелия !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Политиката в България се води на принципа да се открадне максимално много за минимално време. Никой от политиците не се интересува от национални интереси, Македония, българско влияние и т.н. Щом няма какво да се открадне по линия на Македония, нашите руски пачаври като Боце, Цаце, Пееф, Доган, Педерадеф, няма да си помръднат пръста в това отношение. Те чакат заповеди и опорни точки отвън, подплатени със съответния подкуп.

 37. 37 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Има една приказка. Ако искаш да загробиш една тема, създай работна комисия.
  Та ако чакаме работна комисия да ни избистря общата история с Македони, ще си чакаме безкрайно. Трябва просто всички, които имат какжо да кажат да го казват, да пишат, да снимат и показват. Това е задача на цялото общество. И ще трае дълги години. Немците му викат осмисляне на историята. И ако комисията си върши добре работата, тя трябва само да посредничи при това осмисляне, а не да ни напише един доклад, от който всеки да преписва каквото му изнася.

 38. 38 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#30] от "ede13528673":

  Много те изнервям налЕ? Виждаш ми се нов работник,та да ти обЯсня: Аз съм завеждащ ентусиазъма, така че не е задължително да чета статиите.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Соросоидна" ли речИ ? Аха, ти си от работниците на Моника

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 41. 41 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#27:"puknatastotinka"][/quote]
  Да не забравяме, че ние също сме били проводник на руски интереси. Дори и сега има не малка част "българи" на хранилка от Сатрапията. На сърбите трябва да се гледа като жертва, а не враг. В някакъв смисъл и самите руснаци са жертва, но това е друга тема.================
  puknatastotinka също е жертва !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 43. 43 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#35] от "ede13528673":

  Благодаря.
  Току-що ме предпази от влизането в явно безсмислен разговор.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 44. 44 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 479 Весело


  А дали се предвижда да се сключат подобни договори и с другите съседни на родината държави...Защо само с Македония.


 45. 45 Профил на ede13528673
  ede13528673
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Кой "да съм бил"? Това че съм писал и преди не значи че съм влизал в безсмислени дискусии с вас безполезните тролове и безделници, че съм се надпреварвал за първи коментар или съм градил виртуална идентичност с аватари и подписи, че да "ме знаеш".

 46. 46 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Какво да се случи... Крепят ги отвън да не се разпаднат.

 47. 47 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5338 Неутрално

  Мдаа, България подписа договор с нищото, което не си държи на думата. Един българин в Македония ни го казва...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 48. 48 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  До коментар [#33] от "simval":На юг стана вашето.....това което сторихте на гърците в Източна Румелия !
  —цитат от коментар 34 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Византиецо, каквото сме сторили ние на гърците в Източна Румелия, такова сте правили и вие на българите от северна Гърция. Чисто български села, населени само с българи бяха унищожени, повечето българи изгонени, а на останалите им беше забранено дори да използват българска реч. Или вие гърците се чисти като сълза, истински ангели? Или не се опитвахте векове наред под османско да ни погърчите с вашите гръцки богослужения в църквите? Око за око, византиецо, зъб за зъб. Какво сте причинили вие на българите, ние сме ви го върнали. Не обичам да се връщам назад в историята, за да нареждам някой друг, но ти явно си от онези наглите гърци и няма как да те подмина. Как още не си започнал да пишеш с гръцката азбука тук във форума? И не се тревожи ти за българските отношения с Македония. Мисли само как ще платите другия месец пенсиите на гръцките пенсионери и как Ципрас пак ще ходи да проси пари от баба си Меркел.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  "Деликатни етнически въпроси изправят Заев пред още едно изпитание – в обществения дневен ред се върна темата за преброяването, очаквано повдигана най-настойчиво от албанските партии. Годината на последното завършено преброяване, 2002 г., е далечна по международните стандарти. Експерти още тогава предупредиха, че страхът на управляващите да признаят официално промяната в съотношението между македонците и албанците ще попречи да се състави ясна демографска карта"

  В едно интервю преди 3-4 години Георгиевски каза , че македонците като етнос без значение за самосъзнанието им като българи или антички, са вече под 50% от населението на страната. Това показват статистическите проучвания. Останалите са албанци , турци , цигани, власи, торбеши. Последните са аналог на нашите българомохамедани, но при помакедончването са се определили като отделен етнос. Най-вероятно албанците надхвърлят 30%, което означава , че албанците могат да претендират за държавно определящ етнос и да искат като втори официален език албанския или да искат някакъв вид федерализация на държавата. Затова македонците не искат преброяване.

 50. 50 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  Много реалистична статия на македонския журналист. Разкрива доста черти на македонската политика, които обикновеният българин не може да види, защото живее в различен свят. Забележителни са трансформациите на македонските политици - от крайни противници по една тема стават първи застъпници и обратно. Не знам как ще успеем да се разберем с тях, щом и те не могат сами да се разбират кой какво иска. Явно там основна движеща сила е противопоставянето - да се опълчиш на противника без значение дали подкрепяш или не мнението му.
  Перев казва в прав текст, че е оптимист за Договора и бъдещето на отношенията. Но не е твърдо убеден в успеха и анализът му го доказва. Има твърде много подводни камъни. И никаква сигурност. Парадоксално е, но да момента най-сигурните македонски политици са шиптарите. Те винаги последователно поддържат тезите си, а македонците постоянно сменят мнението си.
  Перев говори за Груевски в светлина, която не го бях виждал. И може би има право. Груевски уж е голям приятел на Бойко в ЕНП, пък после се връща в Скопие и продължава с антибългарската пропаганда. Уж води години наред преговори за въпросния договор, а напредък никакъв. Може би наистина е слаб политик, воден за носа от течението.
  Интересен беше пасажът, където се споменават антибългарите в СДСМ, които са били попитани от Дневник относно техните изказвания по адрес на нашата държава и отговор е нямало. Толкова ли ги е страх да застанат зад думите си? Или за онази, която преди години плюла Каракачанов, а сега се прегръщали.
  Независимо дали договорът ще успее, дали Заев или Груевски ще дойде на власт, македонските политици трябва да помнят едно нещо - ключът им към ЕС и НАТО минава през София. За да влязат в тези два съюза, трябва България да даде съгласието си и да гласува приемането им в парламента. Ако те продължат с антибългарската си тематика, ако се отрекат от договора и го стъпчат, ние така ще ги отсвирим за техните евроатлантически национални цели, че членство няма да помиришат още сто години.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  "По-рано през лятото лидерът на Алианса на албанците Зиядин Села обяви, че "и българите трябва да могат да се регистрират" при ново преброяване. Владимир Перев е скептичен към идеята, че скоро, преди или след преброяването, може да се появи графа "българи" – да се окаже, че значително по-голям брой от онези 1417 души, отбелязали се преди 15 години, са се регистрирали по същия начин. "Не и в този момент. Има нещо, което е свързано с българите, но и с власите и албанците в Македония – дори с етническите македонци. Казва се "страх". Тук всички власти от 1913 г. насам десетилетия наред са били под сръбска власт с малки прекъсвания и са целели едно и също – да всяват страх и зависимост у народа; не от институциите на власт, а от самоволието на полицията. Това го направи и Груевски. Този страх няма да позволи на много хора да се изявяват като българи.
  Страхът е толкова силен, че македонците, които са взимали български паспорти – между тях има много хора, които са наследствено българи и си знаят корените, които са отишли да работят в държави като Швеция, Финландия, Дания, се срамуват да си покажат българския паспорт."
  "Документите им винаги са в ред – да не идват два пъти в консулството, да не ги види никой. Те се плашат да не разбере някой как живеят, с какъв паспорт. А всеки нормален човек, ако живее една година в чужбина, ще разбере, че ако си македонец, си с български паспорт. Но страхът е като програма в компютър, не можеш да се отървеш от него." Това дава основание и на поддръжници, и на противници на ВМРО-ДПМНЕ да твърдят от години, че няма как да говорят за компактно "българско малцинство" в Македония, тъй като малцина се самоопределят като такива."

  Може ли държава, в която хората от даден етнос да се страхуват да се самоопределят като такива да е демократична? Не разбира се. А тази държава се е запътила да става член на ЕС!
  Вижте парадоксът какъв е:
  Хората с българско самосъзнание в Македония се страхуват да се определят като българи , а държавата България се застъпва Македония да влиза в ЕС. Вместо България от позицията на член на ЕС да се застъпи за правата на своите сънародници в Македония така , че те да престанат да се страхуват да се нарекат българи, ние поддържаме сърбоманска Македония , която потъпква правата на нашите сънародници да влиза в ЕС.
  Не знам тази българска политика как да я нарека. Ако я нарека нихилистична, ще бъде меко. Тази българска политика за мин е продажна и тя се води от всички български правителства след 1989 година. Периода 1944-1989 не го броя , защото тогава бяхме де факто колония на СССР и нямахме самостоятелна външна политика.

 53. 53 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1998 Неутрално
 54. 54 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Много е просто - това, което не харесваме у македонците е част от нас. Нима нашите политици са последователни? Нали макар и асимилирани, те носят българското у себе си. На кого да се сърдиш? Трябва търпение, пък да видим.

  agent
 55. 55 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1413 Неутрално

  Кaзaно от сърце, личи си болкaтa нa този бългaрин. Дaно поне някой от политиците го прочете и aко може, рaзбере.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  По македонски сведения до 2013 година 69 хиляди македонци са взели българско гражданство. Режимът на даване на гражданство е затегнат , но въпреки това всяка година се дава български паспорти на 6-700 души така , че до сега най-малко 74-75 хиляди македонци са получили българско гражданство. Освен това десетки хиляди са подали документи и са в режим на процедура и чакане. Но всеки който е получил български паспорт има братя или сестри, както и родители, които не са получили. Примерът с Перов ,който заедно със съпругата си няма български паспорт , а синът му има, са масови. Така , че спокойно можем да умножим числото 75 хиляди с 3 или 4 и ще получим доста внушително число от 250-300 хиляди македонци с българско самосъзнание , което поради страх не смеят да го покажат публично. Това са 25-30% от македонския етнос , който вече е под 50% от жителите на страната.
  Българската държава трябва да се застъпи за правата на тези хора така ,че те да почувстват нейната закрила. До сега тези хора бяха оставени на произвола на съдбата без никой в България да се интересува от тях.

 57. 57 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2839 Неутрално

  Макетата са поклонници на далаверата. И как няма, като и в България далаверата е големия идол. Във войните сърбите бяха победители, те бяха силни, те бяха велики и получиха аплодисментите. Сега Сърбия загуби предишния си блясък и България застана на първа линия. Макетата зарязаха Сърбия и решиха, че България ще им помогне за влизане в Европа. Много скоро ще разберат, че България нищо няма да им помогне, защото нищо не зависи от нея. И тогава отново ще обърнат палачинката. Какво тук значи някакъв род и родина? А ние трябва ли да я играем тази игра? Аз мисля "ДА". Играем играта просто за да сме ние в играта, не някой друг. Ако си в играта печелиш или губиш, ако не си, твърдо губиш. Боко може да е прав.

 58. 58 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1909 Неутрално

  До коментар [#48] от "Lou":Според българските историци църквата е била основен фактор за запазването на българщината, а почти всички възрожденци са с гръцко образование !Много пишеш и все глупости дядо и си ми скучен......не ме занимавай моля те ! Нямаш знания.
  —цитат от коментар 51 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  За радост на всички българи не сме паднали под влиянието на гръцките църковни владици и българският език ни е спасил българската идентичност. За малцината погърчили се българи има специална пиеса - "Криворазбрана цивилизация", където Войников описва един подобен продажник. Но ти нали си грък, тази пиеса не я знаеш. Слушаш само пиесите на Есхил. И много лъжеш. "Почти всички възрожденци" били с гръцко образование, колкото ти си с китайско образование. Ако беше жив Ботев да ти прочете как си го погърчил, знаеш ли каква хубава творба щеше да напише за теб.

  И отново да кажа - стига си висял тук в българския форум, ами ходи да работиш, че утре няма да има пари в хазната за пенсиите на баба ти и дядо ти. Остави ни нас тук, лошите българи. Ние поне не сме задлъжнели на целия като цигани и ризата на гърба ни си е наша собствена, а не взета назаем от немците.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 59. 59 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  "Деликатни етнически въпроси изправят Заев пред още едно изпитание – в обществения дневен ред се върна темата за преброяването, очаквано повдигана най-настойчиво от албанските партии."
  "По-рано през лятото лидерът на Алианса на албанците Зиядин Села обяви, че "и българите трябва да могат да се регистрират" при ново преброяване. Владимир Перев е скептичен към идеята, че скоро, преди или след преброяването, може да се появи графа "българи" – да се окаже, че значително по-голям брой от онези 1417 души, отбелязали се преди 15 години, са се регистрирали по същия начин. "Не и в този момент. Има нещо, което е свързано с българите, но и с власите и албанците в Македония – дори с етническите македонци. Казва се "страх". "

  През 2002 година при преброяването под графата "други" 1417 души са се престрашили да се регистрират като българи. Албанците се застъпват при следващото преброяване да има официална графа "българи". Това албанско искане трябва да го подкрепим, защото то съвпада с българските интереси. Такава графа задължително трябва да има след като официално над 70 хиляди македонци са с българско гражданство придобито с доказателства , че са българи. При едно следващо преброяване , ако хората , които са се регистрирали като българи не са поне толкова , колкото имат българско гражданство , ще означава , че страхът още вилнее, че държавата е деспотична и че продължава да се контролира от Сърбия.

 60. 60 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3187 Неутрално

  "За някои неща политиците трябва да си поемат политическата отговорност."

  Абсолютно вярно. И напълно неизпълнимо от българска страна. Защото в най-подходящия момент България се оказва с най-неподходящите хора начело.

 61. 61 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2448 Весело

  До коментар [#58] от "Lou":

  Я опитай пак, но по-подробно !

  ......От 30 годишна възраст не се налага да работя в смисъла който ти влагаш ! Вече 16 години ! Вероятно това ще се случи и с пра-внуците на пра-внуците ми.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 62. 62 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5618 Неутрално

  Някой беше казал, че на Балканите има толкова много история, че там не могат да я преглътнат. Затова само дъвчат, дъвчат, и плюят ли, плюят...
  Ч
  Повечето коментари тук, са абсолютно потвърждение на горното твърдение.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 63. 63 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Да си се мислят за потомци на Александър Македонски или който да е там.Колкото по-малко общо с тях, толкова по-добре.
  —цитат от коментар 4 на mushashi


  Те и гърците се смятат за потпмци на Александър Македонски и с право. На територията Македония няма македонци... Прав си - ние трябва да стоим надалеч от тия същества. Никакъв ЕС, никакво НАТО за тия. Само бой и албански бахур та да им дойде акъл в манерките кухи.

 64. 64 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#12] от "puknatastotinka":Руското и сръбското влияние в Македония са едно и също нещо. Това което ги обединява е тяхната анти-българска същност.
  —цитат от коментар 14 на olga_kokoshkina


  В момента - да, понеже Сърбия остава последната страна на Балканите, която не се стреми да влезе в НАТО. Руската политика преследва само и единствено руските интереси, така както ги разбира владетелят на Русия в момента. Както е казал император Александър III:" Русия има само два съюзника - нейната армия и флот". На Балканите Русия (и докато съществуваше - Съветския съюз) е подкрепял различни страни през различни периоди - доколкото местните управници са водели про-руска политика. Често пъти са заставали дори от двете страни на местните спорове, така че още повече да засилят зависимостта на местните управници от себе си.

 65. 65 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1563 Разстроено

  Истината е, че България изостави западните българи още преди сто години !
  —цитат от коментар 29 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Не сто, някъде към седемдесет.

 66. 66 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Македония е една бедна тоталитарна държава.
  При по-демократична среда едва щеше да има нужда от този Договор.
  В момента вероятността да бъде изострен антибългаризма след него е голяма за бъде отвлечен техния "матриял" от нуждата от промени.
  Докато макетата не проумеят привилегиите да станат нормална европейска държава ще им гледаме "историческия" филм на собствената мизерия. На времето имаше шега "хубав ли е филма или руски". Чудя се какъв лаф подхожда за македонския.

 67. 67 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Единствените стълбове на българщината в Македония се оказват ТВ Планета, Замунда и сериалът Под прикритие. Други масови продукти, навлезли там просто нема. А можехме да държим водещите телевизии, онлайн медии, вестници, партии, институции и пр.
  —цитат от коментар 31 на ede13528673


  Не мога да приема да слагате думата "българщина" и "ТВ Планета" в едно изречение. Що се отнася до последното Ви предположение, не мисля че "можехме". Предполагам, че имате предвид България. Брендът на нашата страна е много очернен в Република Македония и вестници, партии и институции не биха просъществували дълго.

 68. 68 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Марш мръсни свадливи балкански въшки в канализацията! Докато не ви дойде акъла в главата!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 69. 69 Профил на ede13528673
  ede13528673
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#67] от "plamen_b":

  "Не можеш да приемеш" (все едно маргиналното ти мнение има значение) защото си смахнат виртуален бастун от сектата на форумните идиоти и безделници с дългогодишен стаж, отчаян аутсайдер и пъпчив дърт безпутко, от там и осакатен ментално с безброй комплекси за малоценност, които избиват към отричане на всичко, което нормалните правят, слушат, гледат и пр.
  ТВ Планета е единствената българска телевизия в македонските домове и (само) от нея младите македонци се учат на книжовен български. Но той дебилът не могъл бил да приеме. А какво би могъл да приемеш бе въшльо, я да вървиш на майка си в ***

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на ede13528673
  ede13528673
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#67] от "plamen_b":

  И кой изобщо ти говори за българския "бренд", не става въпрос да им пуснеш ТВ България некаква си там и да им въртиш Шуми Марица по цел ден, а да контролираш, чрез подставени лица и фирми, скрито, но методично и системно да налагаш удобни за нас позиции.

 72. 72 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Владо Перев дава една много добра представа за сложната картина в Република Македония. Има доста горчивина в думите му (както би трябвало да се очаква от човек с неговия жизнен опит). Споделям също скетицизма му към чл.8.2 на договора, който изисква създаване на "Съвместна мултидисциплинарна експертна комисия на паритетен принцип по исторически и образователни въпроси, за да допринесе за обективното, основаващо се на автентични и основани на доказателства исторически извори за научно тълкуване на историческите събития. "

 73. 73 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Много истини в статията... Не виждам за съжаление политик и от двете страни, който да е достатъчно адекватен в тази комплицирана ситуация.. Единственото, което мога да направя аз лично, е да дойда в Охрид за 15 дена и да си харча парите тук. Поздрави от брега на Охридското езеро! (Огласяно в момента от някакви сръбски рок динозаври)

  I shave with Occam's razor
 74. 74 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#12] от "puknatastotinka":Руското и сръбското влияние в Македония са едно и също нещо. Това което ги обединява е тяхната анти-българска същност.
  —цитат от коментар 14 на olga_kokoshkina


  Олга, ... да ти имам руското име, влиянието за което говориш, е резултат на това, че България е ЗАГУБИЛА войната държава. Докато Сърбия(Югославия) и Гърция, са победители...Пак добре, че благодарение на СССР, не са ни отрязали и метър от територията, както са искали(и са имали право) победителите. Отървали сме се само с репарации, заради влиянието на СССР, в преговорите, обявяването война на Германия(след Девети), и личния статус на Димитров в Москва! Запознай се, първо, какви са били исканията, на победителите(съседи) след войната, и чак тогава си прави изводите. Все пак се отърваваме с малко...
  До коментар [#14] от "olga_kokoshkina":

  Жив е той, жив е...
 75. 75 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1563 Весело

  Единственото, което мога да направя аз лично, е да дойда в Охрид за 15 дена и да си харча парите тук. Поздрави от брега на Охридското езеро!
  —цитат от коментар 73 на Сахаров


  Наздраве!

 76. 76 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 355 Неутрално

  колко поколения трябва да минат та най накрая комунистите да си получат възмездието за националното предателство което извършиха. говорят за българия, сърбия, русия, а в същност става въпрос за едни и същи "хора".
  —цитат от коментар 32 на ck2013

  Какви комунисти те гонят, бе?! Те ли губят балканските, и ПСВ?! Те ли влизат в съюз с хитлеристка Германия, заради която губим войната(ВСВ)? Благодарение на комунистите, и подкрепата им от СССР, не губим територия, както губят други победени държави!

  Жив е той, жив е...
 77. 77 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#52] от "tacheaux":

  "Тази българска политика за мин е продажна и тя се води от всички български правителства след 1989 година. Периода 1944-1989 не го броя , защото тогава бяхме де факто колония на СССР и нямахме самостоятелна външна политика."

  Какво те кара да мислиш, че след 1989г. България има самостоятелна външна политика? С изключение на периодите на Ж.Виденов ( 2 години) и Ив. Костов ( 4 години), където България показа някакъв характер на международната политическа сцена ( Виденов се опъна на руснаците за цената на газа, а Костов се опъна на американците за приемането на бежанци от Косово), през останалото време ( особено през последните 7-8 години) България послушно и безприкословно изпълнява заръките на ЕС и САЩ, дори те да са в ущърб на националния интерес.

 78. 78 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 288 Неутрално

  [quote#76:"Дебоя"][/quote]

  Всичко ще си кажеш, Димитре! Не губим територия... само независимостта си

  I shave with Occam's razor
 79. 79 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Оказахте се продажно племе г-н Перев. Само като ви сравня с хората от Западните покрайнини и ми изглеждате жалки и нелепи. Тъжно ми е, че толкова велики българи са оставили костите си заради вас, а България претърпява погроми. Невероятно е как само за няколко десетилетия се оставихте да ви асимилират.

 80. 80 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Оказахте се продажно племе г-н Перев. Само като ви сравня с хората от Западните покрайнини и ми изглеждате жалки и нелепи. Тъжно ми е, че толкова велики българи са оставили костите си заради вас, а България претърпява погроми. Невероятно е как само за няколко десетилетия се оставихте да ви асимилират.
  —цитат от коментар 79 на VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире


  Е продажно племе са наистина....какво по-добро доказателство че са българи?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 81. 81 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 355 Любопитно

  До коментар [#78] от "Сахаров":

  По- скоро- Джордан, ама я ми обясни, за "независимостта" на други загубили войната държави? Можеш да почнеш от ФРГ(която Е ВСЕ ОЩЕ е ОКУПИРАНА), за разлика от ГДР!) ;)
  Япония, Италия...КОЯ?! :)

  Жив е той, жив е...
 82. 82 Профил на Дебоя
  Дебоя
  Рейтинг: 355 Любопитно

  До коментар [#78] от "Сахаров":

  П.П. Ние не сме имали чуждестранни бази, да не забравяме и това!

  Жив е той, жив е...
 83. 83 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3897 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Прав е човекът... след срещите.

  "Срещите му с българските политици, които го уверяват, че от мига на подписването ще се гледа напред, го изпълват с известен оптимизъм.

  "Тези две неща ме увериха, че най-вероятно не съм бил прав
  в последните 7-8 години.

  Във всеки случай трябва един дял от македонското общество – и македонските българи, и онези, които се чувстват етнически македонци от Александър Македонски насам - да надраснат себе си."

 84. 84 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 937 Неутрално

  Това е най-добрата статия за Македония, която някога съм чел. Този човек трябва да бъде назначен като съветник към министър-председателят, президентът или Външно.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK