Виктор Канзуров, журналист от Скопие: Искам само Македония да спре с фалшифицирането на истината

Виктор Канзуров.

© Николай Дойчинов

Виктор Канзуров.Цял живот чакаме това и не можахме да го видим, попречиха ни."


Така македонският журналист с българско самосъзнание Виктор Канзуров и негови приятели описват опита си да присъстват на церемонията, с която по-рано тази седмица премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев положиха цветя на гроба на Гоце Делчев в Скопие. Обвиняват македонските власти за затегнатите мерки за сигурност, които според тях целят да държат широката публика далеч от събитието. А то, смята Канзуров, е дори по-значимо от самия Договор за добросъседство.


"Не мисля, че договорът е нещо зрелищно. Няма всичко да тръгне по мед и масло след него. Крачка напред е, може би две крачки, и е хубаво, че ги направихме", казва той за "Дневник", в компанията на няколко свои приятели, които също се определят като българи. "Но никакъв друг положителен ход няма от правителството. За мен положителен ход е, ако се обективира историята."


"Дори ако броим българофилите"
Канзуров е сред македонските българи, които не търсят признание или права за общността, а настояват да се спре с "фалшифицирането на истината за исторически личности, които се тачат и от двете страни". Журналистът на свободна практика отстоява тази позиция редовно в телевизионните студиа - оспорва версии на официалната историография за "общи събития" от историята и за произхода на редица исторически личности, от Григор Пърличев до цар Самуил. Твърди, че все повече зрители реагират на публичните му прояви и се свързват с него, за да ги коментират. "Вече няма такъв страх, какъвто е бил допреди десетина години", разказва журналистът. Добавя, че все още получава заплахи за убийство - получил и миналата седмица след участие в програма на "ТВ НОВА" - но намаляват с годините.


"Обществеността започва да приема това по-мирно. Някои хора вече констатират като факт, че в Македония има и хора с българско самосъзнание. Не е като преди - няма учудване и омраза. Започна да става все по-нормално в публичното пространство. А кой как приема нещата лично за себе си, няма как да знаем."


Според него не се знае колко души ще се самоопределят като българи на бъдещо преброяване. "Няма обаче да бъдат много. Няма много хора с подобни нагласи, дори като броим "българофилите" - онези, смятащи българския народ за най-близък и убедени, че с българите допреди 70-80 години сме били една народност, все сме си били българи. Те обаче считат и че след време се е сформирала и македонска народност и искат да се идентифицират с нея. Просто не искат тя да бъде на антибългарска основа."


"И без гражданство пак ще си обичам България"


Корените на семейството му са в Егейска Македония. През годините работи за изданията "Вечер", "Нова Македония", "Македонско дело" и "Старт", отразява работата на редица кинофестивали на Балканите и в други части на Европа. През 2003 г. остава без работа, след като Владимир Тулевски, бившият кореспондент на официоза "Нова Македония" в София, приема поста главен и отговорен редактор на в. "Вечер". Малко по-рано СДСМ печели изборите и поема контрол върху вестника, тогава все още държавна собственост и част от издателското предприятие "Нова Македония". "Казал на колеги, включително и на редактора на отдела за култура, където работих: "Ще го изгоня от работа, защото e българин!" По-късно работи и за онлайн портала "Трибуна", който обаче днес не съществува. В последните години намира работа в център за настаняване на мигранти.


През 2008 г. е задържан за ексхибиционизъм в интернет кафе въпреки наличието на редица свидетели, които го оневиняват. Тогава той изнася кратко слово на откриването на паметник на Тодор Александров в двора на бизнесмен в град Велес (по-късно ще се включи в подобна инициатива за паметник на Иван Михайлов). В него призовава всички македонски граждани, които се чувстват българи, да изрекат това гласно. В резултат някога уволнилият го Тулевски, тогава вече близък близък до управляващата ВМРО-ДПМНЕ, го нарича "кандидат за македонски лидер на татарите в Македония и новоизпечен "хан".


През миналото десетилетие обяснява пред български медии, че "България изобщо не е заинтересована за Македония и това се чувства дори сред обикновените хора", а представите в София за живота от другата страна на границата нямат връзка с реалността. Предупреждава, че от имащите българско гражданство македонци повечето не се чувстват българи и го имат само от икономически интерес. През 2010 г. критикува политики и изказвания на министъра без портфейл за българите в чужбина Божидар Димитров, който в отговор го нарича "професионален българин", "посредник за паспорти" и "част от паспортната мафия". Оттогава журналистът очаква извинение. "Това са думи от представител на българската държава. Така че докато не получа официално извинение, няма да (си получа) българското гражданство. С него или без него пак ще обичам България, разказва журналистът. Имам номерче от лятото на 2011 г., но първо чакам извинение."


Божидар Димитров.

© Георги Кожухаров

Божидар Димитров.


Други македонци с българско самосъзнание в Скопие, с които "Дневник" разговаря, но пожелаха да останат анонимни, разказват, че от опита им и от този на близки и познати даването на гражданство често е бизнес както за българските власти, така и за техни посредници. На масата на Канзуров пък Владимир Николов, нефролог, работил десетилетия наред в клиники в Белград и Скопие, единствен желае да говори публично, но не спекулира с хипотези. Подал документи за българско гражданство преди 10 години, но получил отговор, че навярно са се изгубили. "Документите ги имам - баща ми имаше български паспорт. Гонен съм от УДБА на Македония (съкращението на югославските служби до 1966 г. - бел.ред.) заради българщина. Ако документите са изгубени, не съм виновен. Ако проблемът е, че съм работил във Военномедицинска академия (в Белград), да ми го кажат." Не разбира как е възможно някогашният негов приятел Владо Димов, по думите му оказал се доносник за УДБА, да получи българско гражданство, въпреки че известява тайните служби за негови пробългарски прояви. "Пише го директно в досието ми. Той работил срещу България, а му дадохте гражданство." "Доносникът", който е министър в някогашното социалдемократическо правителство на Владо Бучковски, беше издирван от властите по време на управлението на ВМРО-ДПМНЕ. Когато партията му се върна на власт обаче, Димов обяви, че България сама му е предложила гражданство.


"Направо дежа вю"


Виктор Канзуров вижда възродилия се спор за отношението към българите като ситуация, доста сходна с тази отпреди 11 години. "Което е актуално сега в Македония за сближаване с България и честване на общи дати, беше и тогава - около последните парламентарни избори в редовен срок. Тогава министър-председател беше Владо Бучковски, премиер и лидер на СДСМ. Една от основните му идеи беше заедно с България да честваме някои празници. ДПМНЕ беше категорично против. Не че поради тази причина спечели с малка преднина, но тя беше сред водещите социалдемократите да изгубят част от основните си гласоподаватели."


"За македонските граждани, които редовно следят политическите въпроси в страната, това е направо дежа вю. Ако някой е изпаднал в коматозно положение тогава и се е събудил след 11 години, ще види абсолютно същото - спорът отново е актуален точно в най-горещото време на лятото."


"Лично за мен нищо не значи преброяването"


Още оттогава, а и отпреди това няма доверие на големите партии. Приветства всяко признание за общата история на региона, независимо дали то идва от македонците или от албанците: припомня инициативата на Зиядин Села, като кмет на Струга през 2013 г., за отбелязване на стогодишнината от Охридско-Дебърското въстание, общо между българи и албанци. Безразличен е обаче към идеята му за преброяване, в което да има отделна графа за българи, вместо те да влязат в графа "други", както през 2002 г. "Лично за мен нищо не значи. Един-единствен въпрос има, който трябва да се реши - да се обективира историята. Не е важно дали българите ще бъдат записани в конституцията. Македония (трябва) да мине през процес на дешовинизация в обществото по подобие на Западна Германия - от това се нуждаем. От това обаче се нуждае и България - тя е изключително националистическа по някои въпроси. Разликата е, че в Македония тези проблеми не са добре прикрити."


От години обаче предупреждава и че определени части от българското и гръцкото общество още отказват да разберат, че макар в началото македонистката етнонационална интеграция в Македония да съдържа елементи, на насилие, "за новите поколения това става в известна степен естествен процес".


Mакедонският премиер Зоран Заев и българският министър-председател Бойко Борисов, след като подписват Договора за добросъседство.

© Николай Дойчинов

Mакедонският премиер Зоран Заев и българският министър-председател Бойко Борисов, след като подписват Договора за добросъседство.


"Само тактически ход"


Дори след подписването на договора от Борисов и Заев Канзуров е скептичен към поведението на Социалдемократическия съюз. Допуска, че са по-мек и по-малко лош вариант за управници на Македония от задържалата се над десетилетие ВМРО-ДПМНЕ. Приема обаче действията им спрямо България за "тактически ход, за да няма Македония втора Гърция в лицето на България". Съзира частичен подтик и в "личните приятелски отношения" между Борисов и Заев. Признава, че размразяването е "крачка напред", но не смята, че се случва в главите на хората. "По начина, по който СДСМ защитава отношенията Македония - България, не виждам никакво размразяване. Пропагандата за масовата публика е, като че ли България приема югославското виждане за историята. Някои казват, че това е един положителен ход, но всяка страна ще си тълкува историята като преди. Сякаш казват: Сега ще се бъзикаме с България, сега ще ги излъжем!"


Вярва, че "част от поддръжниците на СДСМ със сигурност искат искрено сближаване с България", но дори те принадлежат към мнозинството, автоматично приемащо югославската трактовка на историята. Не е убеден и в искреността на Заев. "Имаше един митинг в Куклиш, Струмишко, където СДСМ винаги са били по-слаби от старото ВМРО-ДПМНЕ. Агитирайки там през март 2013 г., той им каза: Ето, ние толкова сме направили за Струмица, а те като държавна власт почти нищо не са направили освен една спортна зала. Но защо са ѝ сложили име Тодор Александров? Една спорна личност, настоявала за българщината на македонския народ?"


"Македонският Соломон Паси"


"Виктор преувеличава, но донякъде е прав", казва Александар Генчов от СДСМ, близък с Канзуров от години, когато пристига на масата в оживен търговски център. "Председателят ни не е антибългарски настроен. За жалост тези, които сега са около Заев, са предимно група, за която може би е вярно - преди не гледаше благосклонно на България. Сега, ако не "пробългарска" партия, СДСМ носи флага на "ненебългарското отношение"," обяснява Генчов. И той, като дългогодишния журналист Владимир Перев, с когото "Дневник" също разговаря, е до голяма степен "сръбски възпитаник" - ден по-рано си е дошъл от Белград, а на масата оставя наръч сръбски вестници, някои от които носи на приятеля си журналист. Въпреки това натъртено изговаря "България" и "българин" – вместо "Бугария" и "бугарин", както правят повечето македонци.


"Ето тук е прав Виктор - има една група, която наричам "специалисти за рушение на председатели на СДСМ." Тази група, основно в медийната сфера, наричат соросоиди. Има връзки в предишното ръководство на СДСМ и с тях Заев трябва да внимава. Няма никога да ви го кажат, но се въртят около него и чакат функции. Това е комунистическата номенклатура, която сега е проамериканска и му се е качила като на кърлеж. Няколко опита да го свалят завършиха безславно. А той според мен не разбира колко са опасни."


Твърди, че е близък със Заев, макар и да е в известна "немилост" в СДСМ, партията, в която все още членува, от 2008 г. насам. Говори "в лично качество", защото смята, че СДСМ "тези неща не иска да ги каже". В хода на миналото десетилетие е активист на НАТО, съветник по въпросите на Алианса към македонското министерство на образованието и ключова фигура в Евроатлантическия клуб на страната. През 2009 г. обаче е задържан и обвинен, че е взел подкуп от 700 евро, за да запише студент във Военната академия на страната. Отрича и припомня, че по онова време вече не е бил в министерството - като кадър на СДСМ е сменен от правителството на Груевски три години по-рано. В активните си години обаче обяснява в македонското общество и пред представители на алианса, че името далеч не е единственият проблем за влизане - такива според него са обслужващият Русия и Сърбия македонизъм и враждебните отношения с България. На шегата дали се смята за нещо като "македонския Соломон Паси" отговаря: "Ама без "нещо като"!


Протестите на гражданската организация "Единна Македония" през пролетта.

© Георги Кожухаров

Протестите на гражданската организация "Единна Македония" през пролетта.


Нарича България "много голям приятел" и дори допуска, че от трите тези за македонския държавно образуващ процес ("антична", "произлизаща от България" и "основана от Югославия") свързаната с източната съседка нищо чудно да се окаже най-правдоподобната. Македония обаче трудно може да се държи по различен начин от сегашния, тъй като създаването ѝ като компонент на Югославия и последвалото обявяване на независимост изградили силна просръбска идентичност.


Показва на телефона си снимки с български приятели. Твърди, че същия ден ще се срещне с бившия национален селекционер Ивайло Петев, споменава имена на обществени личности, които познава. С българите на масата говори оживено за Белград, но и за България, интересува се и от Петър Дънов. Смята, че Македония има много по-големи проблеми от връзките с България, на които трябва да обърне повече внимание - например фактът, че демографските показатели не работят в полза на определящите себе си като "македонци" и че властите в Скопие трябва да подготвят населението за "новия феномен, политически, антропологически, социологически - Македония с македонско малцинство в нея".


Все пак приветства стъпките към сближаване с България. "Процесът на връщане към реалните корени на македонизма е много значителен исторически момент за държавата ни. Смятам, че е много важен процесът за историческо откриване на истината."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 301 Неутрално

  Значи 50:50. 50% са българи, другите 50% са албанци. С такава политика няма прогрес.
  Какво бъдеще има Македония?

 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  Не се срамувайте а се наричате БЪЛГАРИ!Така сръбските мекерета ще си проличат.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Ясно е, че трябва да приемем реалността. И няма защо някои да се опитват да направят македонците българи. Достатъчно е да се принудят македнските власти да уважават тези с българско самосъзнание. Публикацията отразява реалната действителност в Македония.

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5669 Неутрално

  "Искам само македонците да ни признаят историята"

  Трудна работа, страдат от мания за величие.

 5. 5 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 302 Неутрално

  И те не знаят как да се наричат,като действията им показват,че са същите като българите, да се въртят откъдето изгрява слънчицето-бащицата.

  mihala
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  Канзуров е сред македонските българи, които не търсят признание или права за общността, а настояват да се спре с "фалшифицирането на истината за исторически личности, които се тачат и от двете страни.
  =======
  Явно Канзуров е добронамерен човек , но в случая не е прав.
  Пренебрегне ли се признанието , фалшификациите ще станат нормална практика.

  Bukalemun
 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2742 Неутрално

  Виктор Канзуров е много умен и балнсирана личност . Гледах едно предаване в което участва , а после още 10 с негови изяви в Македония. Добре е да гледат и хората които управляват. Той не бяга от македонската си идентичност но като осъзнато българско потекло. Според мен "античната идентичност" на Груевски ще бъде съборена скоро. Ще останат двете тези. Ние сме друг народ след 1944 , но по произход сме....българи ,сърби ,турци. Ще има и такива които директно ще се декларират за Българи ,....но не малко и за сърби. Да не пресираме Македонците с Божидар Димитровщина. По скоро да насърчаваме хора като Каназуров. Там държавата може да възложи определени краеведчески изследвания без "условия". Каквото и да копнат или намерят като архив във всяко село .... все ще бъде българско.

 8. 8 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 2052 Весело

  Браво за описанието на соросоидите:
  Комунистическа номенклатура сега с "прозападни" афиширани възгледи извършваща подривна дейност (комунисти ПАР екселанс)

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 9. 9 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4100 Весело

  Аман вече с тази история!

  klimentm
 10. 10 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Браво Викторе! Чудесно интервю! Радвам се, че сме приятели с такъв достоен човек като Виктор! Тук няма да ме познаеш с този ник, после ще те поздравя във Фейсбук.

  А, сега е време да видим дали ще се промени отношението към българите в Македония. Току-що поръчах онлайн един испано-английски речник от македонка. Писала си на профила, че знае английски, испански, македонски и сръбски език. За български език нито дума!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 11. 11 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4183 Неутрално

  "Други македонци с българско самосъзнание, в Скопие с които "Дневник" разговаря, но пожелаха да останат анонимни, разказват, че от опита им и от този на близки и познати даването на гражданство често е бизнес както за българските власти, така и за техни посредници. На масата на Канзуров пък Владимир Николов, невролог, работил десетилетия наред в клиники в Белград и Скопие, единствен желае да говори публично, но не спекулира с хипотези. Подал документи за българско гражданство преди 10 години, но получил отговор, че навярно са се изгубили. "Документите ги имам - баща ми имаше български паспорт. Гонен съм от УДБА на Македония (съкращението на югославските служби до 1966 г. - бел.ред.) заради българщина. Ако документите са изгубени, не съм виновен. Ако проблемът е, че съм работил във Военномедицинска академия, да ми го кажат." Не разбира как е възможно негов някогашен приятел, по думите му оказал се доносник за УДБА, да получи българско гражданство, въпреки че известява тайните служби за негови пробългарски прояви. "Пише го директно в досието ми. Той работил срещу България, а му дадохте гражданство."

  Тази извадка от текста е много важна.
  Първо, разговаряли с македонци с българско самосъзнание, пожелали анонимност. Ето отново проявата на СТРАХ. В Македония да се наречеш българин е опасно. Преди, когато македонизмът се е налагал силово, за такива признания те убиват или те пращат в концентрационен лагер. Десетки хиляди българи са избити само защото са отказвали да бъдат други освен българи. В днешно време, ако обявиш , че си българин най-малкото ще те уволнят, ще останеш без работа или ще ти скалъпят някакви обвинения да се влачиш по съдилищата с години. Подложен си на прокурорски и всякакъв друг тормоз.
  Второ, по отношение даването на българско гражданство. Нека си спомним кой се занимаваше с тази работа по времето на Първанов. Това беше неговото вице Марин. Антибългарската политика , която са водили двойката Първанов- Марин е налице. Давано е българско гражданство на доносници на сръбските тайни служби , а са отказвали българско гражданство на искрени, обичащи България български патриоти от Македония.

 12. 12 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 538 Неутрално

  "Искам само македонците да ни признаят историята"
  Стига с тази история, направо сме смешни. Не трябва да се принизяваме до нивото на Македония, защото те не са ни равни, има много път да шзвървят, за да докажат своята идентичност. Не трябва да се поставя знак за равенство между една страна с богато минало, каквато е България и страна с неясна идентичност и неопределено бъдеще, каквато е Македония.

 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4183 Неутрално


  Знам подробности около скарването на Канзуров с Божидар Димитров. Последния, който водеше предаване по телевизията преди ГЕРБ да дойде на власт, в едно интервю с Канзуров обеща, че когато ГЕРБ дойдат на власт , ще подпомогне финансово да се започне издаването на пробългарски вестник в Македония. Когато ГЕРБ идва на власт и Божидар става министър в правителството на Бойко Борисов Канзуров се обръща към него , като му припомня обещанието да помогне издаването на пробългарски вестник в Македония. Божидар започнал да мънка и да посочва какви ли не причини за да откаже такава помощ. Тогава , както Канзуров разказва, той започва да:
  "критикува политики и изказвания на министъра без портфейл за българите в чужбина Божидар Димитров, който в отговор го нарича "професионален българин", "посредник за паспорти" и "част от паспортната мафия", защото започнал да се обявява за българин след проблеми с полицията. "Това са думи от представител на българската държава. Така че докато не получа официално извинение, няма да (си получа) българското гражданство. С него или без него пак ще обичам България, разказва журналистът. Имам номерче от лятото на 2011 г., но първо чакам извинение."

  Канзуров през миналото десетилетие обяснява пред български медии, че "България изобщо не е заинтересована за Македония и това се чувства дори сред обикновените хора", а представите в София за живота от другата страна на границата нямат връзка с реалността. Предупреждава, че от имащите българско гражданство македонци повечето не се чувстват българи и го имат само от икономически интерес"

  Вече разбрахме на кои са давани български паспорти по времето на Първанов. Главно на ченгета и на доносници на сръбските служби, но не и на истинските българи. Видяхме каква антибългарска политика по отношение на Македония са водили правителствата на ГЕРБ и тройната коалиция. Македонските българи са ги молили за подкрепа да започнат да издават пробългарски вестник , нашите не са си мръднали пръста.

 14. 14 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Ето такива хора, които са израснали в Македония и разбират процесите там, вещи в историята трябва да представляват България и то нее само за междудържавните отношения с Република Македония!

  Поздравления на Виктор Канзуров и неговите усилия и дейност да се чуят грешките в историографията и не само в Република Македония!

  Ето негово телевизионно участие на тема договора с България - https://www.youtube.com/watch?v=ylP756rZ4E4&t=90s

 15. 15 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  "българите допреди 70-80 години сме били една народност, все сме си били българи."

  Християните в БЮРМ трябва най-после да осъзнаят, че са си българи

 16. 16 Профил на oii34567760
  oii34567760
  Рейтинг: 241 Неутрално

  "Искам само македонците да ни признаят историята" ?????????????

  То пък една история !? - Самото етническо съзнание е бриколаж от брадвата на прадядото, чиято дръжка е била сменена от дядото, а бащата е поставил нова секира. И това е в сила за всички етноси, от които поне най-цивилизованите отдавна са го проумели. Хайде, балканци! Проумейте го и вие и престанете да се перчите!

 17. 17 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Макетата затвориха фронта с България с обещания за бъдещето и търсят отчаяно ново име за да постигнат съгласието на Гърция за членството им в NATO.
  В момента обсъждат две имена..........Novamacedonia и най-вече......Uppermacedonia ! В една дума.
  Разбира се за Гърция е много важно името да е.....erga omnes ! Да се ползва навясякъде вътре и вън от страната......от конституция и паспорти до учебници.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 18. 18 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#16] от "uti21519134":

  Дичев, ти ли си?

 19. 19 Профил на gullwing
  gullwing
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Ние самите сме в период за преразглеждане на собствената си "история", та какво да правим с макетата?

  Проблемът с тях, че се сблъскват на две интерпретации на една и съща фактическа история, а две коренно различни пропагандни системи - наша и тяхна, които са еднакво лъжливи.

  Така че за македонците не знам, но за нас би било отвсякъде полезно да си познаваме по-добре собствената си история. За това винаги препоръчвам "Роля на историята в българската история" от Иван Д. Стоянов на https://ids777.wordpress.com/

  Полезно четиво за всеки.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 21. 21 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#20] от "Dimiter Tsvetkov":

  Вече и Китай ги притиска за решаване на спора за името.Проекта за водния канал (17 милиарда евро) от Солун до Белград е изключително важен за много играчи......износители и вносители на стоки.

  http://danube-cooperation.com/danubius/files/2013/09/dunav_morava_vardar_egejsko_more.jpg

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 22. 22 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Трябва да има повече хора като Виктор, не само заради България и българите, но и заради истината и заради самите македонци.
  Уважение, Викторе!
  Георги Иванов.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 23. 23 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 1921 Неутрално

  До коментар [#8] от "zuk_trombon":

  Тука са същите.

 24. 24 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3966 Неутрално

  До коментар [#10] от "andreas_hofer":
  До коментар [#10] от "andreas_hofer":сега е време да видим дали ще се промени отношението към българите в Македония.
  ...>>Тоа е само почеток на нормални диломатски односи:)

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3133 Неутрално

  "О неразумний юроде,
  поради що ся срамиш да се наречеш българин"
  Паисий Х.

 26. 26 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Почнаха да се пребоядисват по команда....Бил работил за Вечер, едно от остриетата на сърбоманите, но иначе осъзнавал българския си произход.

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 27. 27 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Според него не се знае колко души ще се самоопределят като българи на бъдещо преброяване. "Няма обаче да бъдат много. Няма много хора с подобни нагласи, дори като броим "българофилите" - онези, смятащи българския народ за най-близък и убедени, че с българите допреди 70-80 години сме били една народност, все сме си били българи. Те обаче считат и че след време се е сформирала и македонска народност и искат да се идентифицират с нея."

  Вчера един друг известен българин в Македония, Владимир Перев, каза по отношение на броя на българите в Македония почти същото. И докато това не се разбере в България, ще продължават да се сипят реки от глупости по темата. Как Коминтерна например в 1934 г. създал македонсата нация. Нация с декрети за един ден не се създава, имало е десетилетия от предхождащи събития, имало е условия за това. Разбира се, имало е дезинформация, имало е насилие и т.н., но е ималоо и обективни процеси. Които не започват от Коминтерна през 1934 г. Който е чел повечко, знае и за Г.Пулевски, и за Кр. Мисирков , и за доста други дейци. И всичко това се е случило в края на 19-ти век и началото на 20-ти век.

 28. 28 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Аз имам само един въпрос във връзка със статията, за повардарските проблеми и население - на кого му пука? Да се опитваш да водиш позитивен разговор с бюрманистанците е като да изнасяш лекции за ползите от пълната трезвеност пред кварталните пияндурници - разваляш им кефа, полза няма, смисъл също, ще отнесеш псувни и обиди и някоя празна бутилка в главата, та да ти е за урок да не се абиш за глупости. Толкова за БЮРМ. Аман вече от тая тема!

 29. 29 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#28] от "droidus":

  "Аз имам само един въпрос във връзка със статията, за повардарските проблеми и население - на кого му пука?"

  Ами като въобще не ти пука, защо се изхождаш по темата? Просто не си губиш времето, и толкова! Ама изглежда ти пука, щом пишеш по форумите.....

 30. 30 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Макетата затвориха фронта с България с обещания за бъдещето и търсят отчаяно ново име за да постигнат съгласието на Гърция за членството им в NATO.В момента обсъждат две имена..........Novamacedonia и най-вече......Uppermacedonia ! В една дума.Разбира се за Гърция е много важно името да е.....erga omnes ! Да се ползва навясякъде вътре и вън от страната......от конституция и паспорти до учебници.
  —цитат от коментар 17 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  измислената държава гърция търси сметка на измислената македония... и вазимно се легитимират! ... колко Ентеуегентно... хахахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 31. 31 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Макетата затвориха фронта с България с обещания за бъдещето и търсят отчаяно ново име за да постигнат съгласието на Гърция за членството им в NATO.В момента обсъждат две имена..........Novamacedonia и най-вече......Uppermacedonia ! В една дума.Разбира се за Гърция е много важно името да е.....erga omnes ! Да се ползва навясякъде вътре и вън от страната......от конституция и паспорти до учебници.
  —цитат от коментар 17 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  измислената държава гърция търси сметка на измислената македония... и вазимно се легитимират! ... колко Ентеуегентно... хахахахаха

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 32. 32 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#27] от "agile":

  Не проблемът в числото ..колко са ? Всеки да се определя какво е . Виктор Канзуров казва - да не правят "възродителен" процес към мъртвите си икони, защото те са били българи по съзнание. Той казва ,че македонската държава е политически проект , а не етническа държава.Ако една част от ВМРО ( македонския народ) приема че са рода с Александър Македонски - Имат право :))

 33. 33 Профил на axd14700100
  axd14700100
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#20] от "Dimiter Tsvetkov":Вече и Китай ги притиска за решаване на спора за името.Проекта за водния канал (17 милиарда евро) от Солун до Белград е изключително важен за много играчи......износители и вносители на стоки.http://danube-cooperation.com/danubius/files/2013/09/dunav_morava_vardar_egejsko_more.jpg
  —цитат от коментар 21 на 'ΕΡΕΒΟΣ  канал няма да има...

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 34. 34 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И още нещо - в Македония има доста образовани и начетени хора, които признават българските си корени, познавайки добре историята, но които си имат свое македонско национално чувство. Защото смятат, че се е случил един процес на възникване на нова нация. Те не се чувстват емоционално свързани с България и поради факта, че тя няма какво да им предложи- и като пример за подражание, и като еталон на успешна държава. Просто България заема незавидно място сред всеобщите представи за хубаво и подредено място, с което да се асициираш. И за това са виновни не македонците, а българите. За вече 28 години не успяха да направят нищо свястно от държавата си, за да има по-голям интерес към нея от страна на тези, които имат някакви сантименти към България.

 35. 35 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#26] от "borko_to":

  А бе кретен, аз Виктор Канзуров го познавам (задочно) от 20 години, знам колкоо последователен и принципен е бил. Сти га с тоя постоянни простотия за сърбомани, комунисти и пр. Канзуров е човек, който е бил уволняван заради позициите си.

 36. 36 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#29] от "agile":

  Прав си хвана ме, че ми пука. :) Трябва да поработя над себе си. Дълбоко презирам бюрманистанците и смятам, че не заслужават европейска или каквато и да е перспектива. Заслужили са си да нямат. И смятам, че най-добрата политика към тях е пълен игнор. И малце кютек по дебелата глава, защото те от добро НЕ РАЗБИРАТ. И за да стане такова мнението ми (от пълна романтика и братство) точно бюрманистанците положиха огромни десетилетни усилия. И още нещо - ако някой във форума (освен администратора) има проблем с факта, че пиша в него когато реша може спокойно да си ЕПМ. Теб имам предвид, да.

 37. 37 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#34] от "agile":

  Абсолютно си прав за България. Това, за което си се объркАл е, че на някого в България му пука особено за мнението на бюрманистанците.

 38. 38 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  "Искам само македонците да ни признаят историята"Трудна работа, страдат от мания за величие.
  —цитат от коментар 4 на pet_fire


  Основното не е мания за величие, макар че за младите нации отричането и унижаването на "другите" е характерно (което всъщност е разликата между патриотизма и национализма). Проблемът на македонската идентичност е че е дълбоко преплетена с македонизма: отделна държавност, национална идентичност, език и история се разглеждат като неделими. Макар че при повечето народи те "вървят в пакет", има много примери когато това не е така. По-голямата част от населението на Швейцария и Австрия нямат необходимостта на обявят своите диалекти за отделни езици от немския, да не говорим за 18-те страни в Латинска Америка, в които се говори испански. По същия начин, американците не са изградили националната си идентичност върху твърдението, че пилигримите на били америнаски националисти.

  С безусловното признаване на Република Македония през 1992 г., декларацията от 1999 г. и току-що подписаният договор се надявам, че въпросът за държавността е решен завинаги. Естествено, България няма да атакува Република Македония за да спира някого да се идентифицира каквото му е самосъзнанието. Но ако държат да имат това право, сегашните жители на Република Македония трябва да го признаят и на македонските българите отпреди 70-100-150 години (да не говорим за времето на Самуил или Цар Борис I), които ясно са изразили своята етническа принадлежност. Още повече, ако това са хората чието дело за освобождението на Македония те днес честват!

 39. 39 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#34] от "agile":Абсолютно си прав за България. Това, за което си се объркАл е, че на някого в България му пука особено за мнението на бюрманистанците.
  —цитат от коментар 37 на droidus


  Първо, има много българи, на които "им пука", недейте да говорите от името на всички. Второ, моля недейте да използвате обидни епитети като "бюрманистанци" след като нямате знания по македонския въпрос и интерес да се образовате по него.

 40. 40 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  [quote#17:"'ΕΡΕΒΟΣ"]Макетата затвориха фронта с България с обещания за бъдещето и търсят отчаяно ново име за да постигнат съгласието на Гърция за членството им в NATO.В момента обсъждат две имена..........Novamacedonia и най-вече......Uppermacedonia ! В една дума.Разбира се за Гърция е много важно името да е.....erga omnes ! Да се ползва навясякъде вътре и вън от страната......от конституция и паспорти до учебници.[/

  Тези имена се спрягат отдавна и без особен успех. Освен името на страната, обаче, стои въпроса за името на националната идентичност. Дори "новомакедонци" да е приемлимо за Гърция, не виждам как то ще се приеме от по-голямата част от населението на Република Македония. Да не говорим, че националната идентичност не може да бъде определена в междудържавен договор (дори по мнението на Матю Нимец, който 23 години посредничи в спора за името):

  http://www.bbc.com/news/magazine-40781213

 41. 41 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Ние самите сме в период за преразглеждане на собствената си "история", та какво да правим с макетата?Проблемът с тях, че се сблъскват на две интерпретации на една и съща фактическа история, а две коренно различни пропагандни системи - наша и тяхна, които са еднакво лъжливи.Така че за македонците не знам, но за нас би било отвсякъде полезно да си познаваме по-добре собствената си история. За това винаги препоръчвам "Роля на историята в българската история" от Иван Д. Стоянов на https://ids777.wordpress.com/ Полезно четиво за всеки.
  —цитат от коментар 19 на gullwing


  Кажи ми една държава,в която преподаването на история не е пропаганда..Изключвам може би Германия,които имат тежки комплекси от нацисткото си минало.В учебниците на всички държави пише едно:"Ние сме били добрите,другите лошите".

 42. 42 Профил на droidus
  droidus
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#39] от "plamen_b":

  Първо, твърдя, че на много малко българи им пука за Вардарска Македония, отвъд македонските песни в кръчмата. И това е чудесно, според мен и е белег на здрав разум. Второ, професор по история ли си? Защото ако не си ти гарантирам, че познавам историята на Балканите, на България и на Македония по-добре от теб. И знам детайлно как сме се докарали дотук с БЮРМ и с "македонската нация" от 19. век насам. Трето, използвам каквито епитети намеря за добре. "Бюрманистанци" е едно от най-учтивите неща, които мога да кажа за въпросното население.

 43. 43 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#40] от "plamen_b":

  Име erga omnes или нищо !
  Ние имаме търпение, а те нямат време както си мислеха преди 20 и преди 10 години !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 44. 44 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  Многодревнодония-Veryoldonia също е добро име !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 45. 45 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  Вчера един друг известен българин в Македония, Владимир Перев, каза по отношение на броя на българите в Македония почти същото. И докато това не се разбере в България, ще продължават да се сипят реки от глупости по темата. Как Коминтерна например в 1934 г. създал македонсата нация. Нация с декрети за един ден не се създава, имало е десетилетия от предхождащи събития, имало е условия за това. Разбира се, имало е дезинформация, имало е насилие и т.н., но е ималоо и обективни процеси. Които не започват от Коминтерна през 1934 г. Който е чел повечко, знае и за Г.Пулевски, и за Кр. Мисирков , и за доста други дейци. И всичко това се е случило в края на 19-ти век и началото на 20-ти век.
  —цитат от коментар 27 на agile


  Да отбележа, че от 1934 г. са минали 83 години. Дори от 1945 г. са минали 72 години. Това _са_ десетилетия. Не знам защо смятате, че сегашната идентичност на славянското население на страната означава че "се сипят реки от глупости ... как Коминтерна например в 1934 г. създал македонсата нация". И едното е вярно, и другото. Да, имало е също и други субективни и обективни процеси довели до развитието на македонизма (който основно се поощрява от Сърбия и по-късно - Югославия). Същия този Г.Пулевски е заставал на македонистки позиции, когато е бил в Сърбия; през други периоди на живота си се е определял като българин. Огромно значение е изиграло връщането на Македония и Тракия към Османската империя след Берлинския конгрес, а също загубата на България във Втората Балканска (междусъюзническа) война, поради което желанието на местното население за свобода често се разминава във времето с възможностите и интересите на националната държава (България). Да, комунистическото насилие е играло огромна роля за потъпкването на българщината не само във Вардарска Македония, но и в самата България до 1947 г.

  Но проблемът не е дали македонизмът е започнал да възниква 40-50 години по-рано от решенията на Коминтерна. Проблемът на македонизмът е, че твърди че сегашната македонска идентичност и език съществуват векове и хилядолетия. И понеже това не е така, се налага да се присвоява посмъртно същата тази "македонска" идентичност на исторически личности и хора с българска идентичност - живели само до преди около век (да не говорим за личности от средните векове). Независимо от сключения на 1 август договор аз съм песимистичен, че македонизмът е готов да се трансформира и да отдели понятието за отделна съвременна македонска национална идентичност от българската история или поне да признае, че имаме обща история.

 46. 46 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1690 Разстроено

  И още нещо - в Македония има доста образовани и начетени хора, които признават българските си корени, познавайки добре историята, но които си имат свое македонско национално чувство. Защото смятат, че се е случил един процес на възникване на нова нация.
  —цитат от коментар 34 на agile


  Това са тези, които Виктор Канзуров определя по-горе като "българофили". Съдейки по реакцията на политиците от големите партии (като ВМРО-ДПМНЕ) и коментарите в пресата на Република Македония през последните 2-3 седмици, страхувам се че не са "доста". Иначе признаването на общата история не би било проблем. Президентът Гьорге Иванов, например, каза че имаме обща история от 1992 г., когато България призна независимостта на Република Македония.

  Това отричане на близостта между народите ни също така поощрява илюзиите в България (изразени тези седмици от Божидар Димитров, например), че само ако отворим очите на населението в Република Македония то полека-лека ще си смени идентичността. И пак влизаме в задънената улица.

 47. 47 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#40] от "plamen_b":Име erga omnes или нищо !
  —цитат от коментар 43 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Ето извадка от статията на BBC:

  But Nimetz admits convincing voters in both countries will be difficult. Macedonian leaders have promised any agreement will go to a referendum.

  He thinks part of the way out is to encourage people not to see this as a question of national identity.

  "One ordinary citizen in Skopje once said to me: 'When I get up in the morning and I'm shaving, I look in the mirror and say, I'm a Macedonian. Well, tomorrow, when I'm shaving, do you expect me to say, I'm a New Macedonian or I'm an Upper Macedonian?'

  "I told him his concern is understandable, but it's the wrong way to look at this. We are only talking about the formulation of the name of this state for diplomatic purposes. It won't impact the average person.

  "We're not negotiating identity. If we were, I'd be out of here."

  http://www.bbc.com/news/magazine-40781213

 48. 48 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Истинска гражданска позиция

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 49. 49 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#45:"plamen_b"][/quote]

  Както и при много други неща се касае основно за икономически причини.По времето на комунизма България беше най-верният васал на СССР и имаше някаква стабилизираща мизерия.Бяхме затворени като във военен лагер.Докато гражданите на Югославия пътуваха по света и работеха в държавите от Западна Европа.Сравнявайки я с българската мизерия македонците бяха благодарни на сърбите за по-високият си стандарт на живот.След рухването на комунизма България си остана бедна държава и въпреки,че Сърбия дърпан назад,то България не я изпревари значително.Единственото предимство е българският паспорт.Ама македонците вземат тихомълком български паспорт,без да се чувстват привързани към българската държава и народ.Няма изгледи рязко да се повиши жизненият стандарт в България,така че надали и македонците "ще си спомнят" за българските корени.

 50. 50 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  "след време се е сформирала и македонска народност"
  Това само в Македония може да се случи. Или тази народност се е пръкнала от смесени бракове на българи с останалите.

 51. 51 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#47] от "plamen_b":

  Имай в предвид, че когато някой ми пусне линк никога не го подминавам !
  Така, че извадката е излишна !
  Nimetz е посредник и не взима никакви решения, нито има влияние върху решенията.Тази буферна държава предполагаше, че времето работи за нея, а се оказа точно обратното ! Сега има проблем със съществуването си.Покрай последната криза с албанците им показахме кой съсед се интересува за тяхното съществуване.....2 бригади от октомври все още са в долината на р.Вардар в пълна бойна готовност ! Това е ясно послание и към албанците, че Гърция няма да приеме разпадане на буферната държава между нея и Сърбия ! Ние изминахме нашата половина от пътя към решението на проблема.Техен ред е !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 52. 52 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 643 Неутрално

  Почнаха да се пребоядисват по команда....Бил работил за Вечер, едно от остриетата на сърбоманите, но иначе осъзнавал българския си произход.
  —цитат от коментар 26 на borko_to


  Защо говорите без да имате познания !?

  Откога този вестник е „острие на сърбоманите“ и откога Виктор Канзуров не работи там? Можете ли да посочите поне една негова подобна статия и ако не тогава обвинението Ви е напълно несъстоятелно.

 53. 53 Профил на _imi_
  _imi_
  Рейтинг: 774 Весело

  Да не забравяме, че слънцето всяка сутрин изгрява в Македония откъм България. И това не може да се фалшифицира :-) .

 54. 54 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1118 Весело

  До коментар [#20] от "Dimiter Tsvetkov":Вече и Китай ги притиска за решаване на спора за името.Проекта за водния канал (17 милиарда евро) от Солун до Белград е изключително важен за много играчи......износители и вносители на стоки.http://danube-cooperation.com/danubius/files/2013/09/dunav_morava_vardar_egejsko_more.jpg
  —цитат от коментар 21 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Стига с тая евтина пропаганда.Такъв канал няма да има. Ти изобщо знаеш ли 17 милиарда какво са, та да ги хвърлят да правят канал през най-бедната част на Европа, при положение, че има готова магистрала Солун - София. Ако на китайците им е толкова важен търговския път Солун Дунав (което също е голяма глупост), ще дадат по-малко от милиарда за магистрала Совия - Видин (Дунав)

  Или просто ще разтоварват в Констанца, на 30 км. от Дунав, вместо да дават 17 милиарда :):):)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 55. 55 Профил на Емил А. Георгиев
  Емил А. Георгиев
  Рейтинг: 402 Весело

  Градът, в който отркиват бюст на Тодор Александров, е Велес, а не "Весел" :)

  http://delibertate.info
 56. 56 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  "Приема обаче действията им спрямо България за "тактически ход, за да няма Македония втора Гърция в лицето на България".

  Така е и не е зле да го имаме предвид!
  Ако за миг допуснем, че Македония в момента е член на ЕС и НАТО, задайте си въпроса, каква външна политика би водила?

  I Want To Believe
 57. 57 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 499 Неутрално

  за мен най-труден е въпросът за езика. общата история рано или късно ще се приеме, хората отвът осогово са се развивали самостоятелно няколко поколения вече и е нормално да имат свое национално самосъзнание, това ние трябва да го приемем, то си е факт от живота. езикът обаче - има си лингвистично определение за друг език и за диалект на език. "макендонският" попада изцяло в графата диалект според лингвистите, с които съм говорил. и съответно няма как да го признаем. а да кажат, че говорят на бг-ски, а са си отделна държава (като германия, австрия, швейцария, примерно) ще е много трудно за тях.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 58. 58 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Никой не може да ти направи по-лошо от това, което сам си правиш. В еднаква степен важи и за нас и за македонците.

  Създажането на македонизма е било процес, процес ще бъде и намирането на реалистичен подход и език за общото минало и бъдеще (дано да е НАТО и ЕС) на двата народа. И дано да стане по-бързо.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 59. 59 Профил на _yms_
  _yms_
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Заглавие на статията в страницата на Дневник:
  „Виктор Канзуров, журналист от Скопие: Искам само Македония да спре с фалшифицирането на истината“

  Заглавие на статията след споделяне във Фейсбук:
  „Виктор Канзуров, журналист от Скопие: Искам само македоците да признаят българската история“

  Доста долно господа професионални журналисти. Разбирателство и единение ли проповядвате или разцепление и омраза?!

 60. 60 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Бой между три балкански хлебарки - Гърция, Македония и България. Сръбският бръмбар гледа и той да се намеси. Хайде малко политически Райд! Стига този ненужен водопад от думи, лозунги, новини без полза. Половината македония вече е избягала в Европа - срещал съм ги в Германия, работят, чистят апартаменти, някой са стругари. хайде стига с тия дрязги и зъбене! Комично е, както и Божидар Димитров е комичен и вреден.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 61. 61 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Весело

  Много сериозен спор, наистина! Западна и Изтачно България в лют исоричарски спор!!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 62. 62 Профил на Stoyan Hristov
  Stoyan Hristov
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "град Весел" , сменете го на ВеЛес

 63. 63 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 554 Неутрално

  [quote#52:"terorio"][/quote]

  явно не си чел въпросният вестник....

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 64. 64 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#26] от "borko_to":А бе кретен, аз Виктор Канзуров го познавам (задочно) от 20 години, знам колкоо последователен и принципен е бил. Сти га с тоя постоянни простотия за сърбомани, комунисти и пр. Канзуров е човек, който е бил уволняван заради позициите си.
  —цитат от коментар 35 на agile


  уволняван е заради българския си произход ли?

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 65. 65 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2674 Неутрално

  До коментар [#54] от "iak":

  Китайците плащат, а кучетата нека лаят !
  Явно Китай знае повече за интересите си !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 66. 66 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  500 години не забравихме кои сме, а тази част от българският народ забрави само за 70 години.
  Не е много странно.
  В Македония са останали по-бедничките и по-простички хорица.
  Подчинили са се на Тито и толкова.
  И все пак е странно. Дядо ти да е българин, а ти да не си.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 67. 67 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#61] от "boby1945":

  Да.

  "Довечера ще играят мач България и Македония"
  "И срещу кого ще играят?"

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 68. 68 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#65] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Толкова пари струва Северен поток 2, бе, китайците пък щели да правят канал. ВЕрвай си. Ще стане, когато гърците започнат да работят ................... .. :) :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 69. 69 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#66] от "Росен (Путлер капут)":

  Изобщо не е странно. Комунистическият режим е много по жесток от османското владичество. Комунистите са избили и смачкали повече хора, отколкото османлиите ............................

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 70. 70 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  До коментар [#69] от "iak":

  Вярно, че са зверове комунистите, но все пак дядовците си малко хора не помнят.

  И тоя диалектен български, който го говорят в Македония....умирам от смях като ги слушам.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 71. 71 Профил на Емил 47
  Емил 47
  Рейтинг: 253 Весело

  До коментар [#70] от "Росен (Путлер капут)":
  Как човек да не си умира от смях при диалектното говорене на български .На студентска бригада в пазарджишко пет минути не можах да разбера една бабка какво ме пита . "По вазе чува'те ли си мисирки"

  emil_47
 72. 72 Профил на Борис
  Борис
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Фалшифицирането на истината ще спре едва след пълната правна и политическа реабилитация и възстановяване на правата на десетките хиляди репресирани (само защото са българи) от сърбите и сърбомакедонистите. И става въпрос за периода от Междусъюзническата война война досега.

 73. 73 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#67] от "Росен (Путлер капут)":

  Срещу глупавите си капацини, както обикновено, както правят вече повече от век!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 74. 74 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#72] от "Борис":

  Има да чакаш от умрял писмо!!! Както казват по нашия край!!!

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 75. 75 Профил на мАГариан
  мАГариан
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#13] от "tacheaux":

  .. реално нищо ново под слънцето - България често е изоставяла живеещите в Македония, точно, когато им е била важна нейната помощ. Това е и основната причина за тази своеобразна дивергенция - ескалация на идентификациите като различни, първо политическа, а после и етническа. Много добре проследена в един скорошен текст на Стефан Дечев, май в Мадиапул ..

 76. 76 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1497 Весело

  До коментар [#71] от "Емил 47":

  Да, но всъщност аз разбирам. Мисирки са пуйките. И на моето село така им викаха моите баби.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK