"Катимерини": Борисов и Заев събориха гръцко-българския фронт срещу национализма в Скопие

Mакедонският премиер Зоран Заев и българският министър-председател Бойко Борисов при подписването на Договора за добросъседство миналата седмица.

© Николай Дойчинов

Mакедонският премиер Зоран Заев и българският министър-председател Бойко Борисов при подписването на Договора за добросъседство миналата седмица.Договорът за добросъседство, подписан миналата седмица в Скопие от премиерите на Македония и на България Зоран Заев и Бойко Борисов, несъмнено бe върховно политическо и дипломатическо събитие от последните дни в региона, което не оставя Атина безразлична.


Това пише гръцкият в. "Катимерини" в коментар, озаглавен "Промяна в равновесието на силите на Балканите" и цитиран от БТА.


Отношенията между двете страни от създаването на Македония (наричана от официална Атина Бивша югославска република Македония, или БЮРМ) през 1991 г. се развиваха в атмосфера на мнителност. София първа призна през 1992 г. новата държава с нейното конституционно име, но не и съществуването на "македонска нация", защото смята славянския елемент на Македония за част от българската нация, отбелязва изданието.


На един и същ бряг
Страстите между двете "братски" страни периодично се разпалваха по различни теми, като тази на кого принадлежат Кирил и Методий или цар Самуил, които извън Балканския полуостров трудно могат да бъдат възприети като причини за търкания. Неведнъж София дори открито е упреквала Скопие за водената от македонските власти политика на иредентизъм и териториални претенции, като е заплашвала, че ще попречи на членството на бившата югорепублика в НАТО и ЕС, пише Ставрос Димас.


"През последните години България и Гърция се оказаха на един и същ бряг, да се борят с "агресивния национализъм" на Скопие, чийто изразител бе Никола Груевски с неговите статуи и архаични триери край Вардар, но без да е била създавана, поне официално, "антимакедонска ос" между Атина и София, от която не преставаха да недоволстват в Скопие", се казва още в материала.


Сега, с подписването на дълго дискутирания договор, "рухва" неформалният гръцко-български "фронт" срещу крайния национализъм на Скопие. Гърция остава сама да се бори срещу "иредентистката политика" и тази нейна "самота" не облагодетелства дипломатическите й действия с оглед на задаващите се процеси и събития, свързани с евроатлантическите цели на съседната държава.


Фотогалерия: Посрещането на Борисов в Скопие >


"Ще уважим чувствителността на гръцката страна"


Наскоро премиерът Борисов се опита да успокои тревогите на Атина, като на среща на четири очи в Солун с гръцкия си колега Алексис Ципрас, където бе поканен извън програмата на съвместно заседание на министерските съвети на Гърция и Сърбия, го е уверил по повод подписването на Договора за добросъседство със Скопие, че България "ще уважи чувствителността на гръцката страна", се посочва в публикацията.


Подписването на един договор със сигурност не премахва отведнъж вековните различия между две страни, нито пък разкъсва облаците в двустранните отношения. В средата на 90-те години Гърция и Албания подписаха договор за приятелство, но отношенията им продължават да се развиват зле и да вървят към още по-зле, смята вестникът.


При положение че Договорът за добросъседство няма да остане на хартия, международният фактор е обнадежден, че е била направена значителна крачка към премахване на едно поле на търкания и провокиране на етническо напрежение на нестабилния Балкански полуостров и като такова то бе приветствано от Вашингтон, Лондон, Брюксел, Берлин. Все пак източник от гръцкото външно министерство каза пред в. "Катимерини", че вече е планирана визита на първия дипломат Никос Коциас в Скопие в края на август.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 412 Неутрално

  На Скопие проблемът му е Белград. Атина и Белград са сравнително близки, но основният проблем е Белград. Добре е, че изглежда има някаква, макар и минимална, надежда.

 2. 2 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 461 Неутрално

  По важното е че събориха Руско-Сръбския фронт за привеждане на македонците в заблуда.

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7974 Неутрално

  Не може да не се приветства такъв акт. Сърбия, и Хърватия, и Гърция, въпреки възраженията си по името Македония, ще ни поздравят. Какво друго, освен одобрение и дори поздравление, може да предизвика една такава добросъседска миролюбива акция.

  [email protected]
 4. 4 Профил на bvu38525482
  bvu38525482
  Рейтинг: 229 Неутрално

  премахване на едно поле на търкания и провокиране на етническо напрежение на нестабилния Балкански полуостров и като такова то бе приветствано от Вашингтон, Лондон, Брюксел, Берлин. .... Предполагам само москва не е доволна. Защото се премахва една вражда коята дърпа балканските народи на долу.

 5. 5 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 461 Неутрално

  РИСИ изтърва Черна Гора, на път е да изтърве и Македония. Трябва да направят нЕкви промени в балканската секция - и традиционни техни абонати като българите и бЕгаха

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 6. 6 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  При положение, че Договорът за добросъседство няма да остане на хартия
  -------------
  Е и ние на това се надвяваме, но си имаме не едно, ами няколко наум.
  А македонците ще трябва и с гърците да се разберат за името.
  Какъв толкова им е проблема с "Вардарска Македония" не мога да разбера.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 7. 7 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Прави са гърците!След толкова години кражби на история и личности от македноците, ние пак им правим добро, а те, както и преди години, пак ще забравят!!!Първи ги признахме, танкове им дадохме, а те недоволни бяха и зли умисли видяха тогава.Ама сега им трябват партньори за НАТО и ЕС, та нямаше къде да ходят, но вместо да си защитим интереса, както гърците, Борисов реши да се прави на дипломат и държавник, и я свърши, като кучето на нивата!!
  Българските комунисти измислиха македонската държава и нация, а посткомунистите от ГЕРБ, подариха историята ни на тях!!!

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Сърбия ще ни поздрави кога цъфнат налъмите. Това директно означава загуба на влияние, щото спорове нямат никакви, само едно купчина югоносталгици.
  Докато гърците имат проблем с името само, и то теоретичен по-скоро, да се изчисти всяка база за претенции.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7974 Неутрално

  До коментар [#8] от "qwertqwert":

  На Сърбия е крайно време пък да се припомни, че по случай 100-годишнината от Ньойския договор от 27 ноември 1919 г. - Западните покрайнини са дадени на Югославия - а такава държава НЯМА!!!!

  [email protected]
 10. 10 Профил на Boris Romanov
  Boris Romanov
  Рейтинг: 284 Неутрално

  От преди Берлинският конгрес до сега Европа винаги ни е защитавала и помагала на България и Македония.

 11. 11 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  До коментар [#4] от "bvu38525482":

  Москва е недоволна,защото само чрез създаване на конфликти,като тя да заема уж една от страните,може да провежда своето влияние.

 12. 12 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Все едно пък БГ и Гърцая са тръгнали да делят Македония. Единствените, които се интересуват от Македония са Сърбия и Албания.

  На никой друг не му трябва таралеж в гащите.

 13. 13 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 672 Неутрално

  ... когато се говори за: „...среща на четири очи в Солун с гръцкия си колега Алексис Ципрас, където бе поканен извън програмата“
  и: „.... съвместно заседание на министерските съвети на Гърция и Сърбия“
  То: Какво конкретно и обективно може да се говори???

  ... събрали се Гърция и Сърбия, та ... отникъде и българския премиер, ... па се закачат за територия ... между тези на срещата???!!!?!? Типично по „Балкански“ .... ама „Бай Ганьо Балкански“!!!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 14. 14 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  Добре е понякога и съседите да бъдат изненадани от един добър български ход.

 15. 15 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1538 Неутрално

  " София първа призна през 1992 г. новата държава с нейното конституционно име, но не и съществуването на "македонска нация", защото смята славянския елемент на Македония за част от българската нация, отбелязва изданието."
  Желю тогава побърза да се наведе колкото се може по-ниско, за да се хареса на новите господари. България първа призна Македония, преди САЩ и ЕС да направят това. Предполагам, че сегашната еуфория ще е временна и ще бъде помрачена от поведението на Скопие и вечните им нападки към България. Засега имат сметка да ни спечелят на свия страна, предвид влизането в ЕС, но след това ще се развихрят както те си знаят.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Интересите на Гърция в Македония , не са интереси и на България в Македония. Поне засега.

 17. 17 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2989 Неутрално

  " Предполагам, че сегашната еуфория ще е временна и ще бъде помрачена от поведението на Скопие и вечните им нападки към България. Засега имат сметка да ни спечелят на свия страна, предвид влизането в ЕС, но след това ще се развихрят както те си знаят.
  —цитат от коментар 15 на proza

  Докато влязат в ЕС, ще изтече много вода. Нападките са в сърбоманската преса, която е подавляваща (както у нас почти всичко е на ШиШи и североизточните му ментори). В реалния живот нещата не са съвсем такива.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 18. 18 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  “Подписването на един договор със сигурност не премахва отведнъж вековните различия между две страни, нито пък разкъсва облаците в двустранните отношения. "

  Има още много вода да изтече преди да се докара договора до работещо състояние!

  I Want To Believe
 19. 19 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3008 Неутрално

  До коментар [#7] от "chinaski":

  Борисов даде всичко срещу обещания.
  Това ще има голяма цена !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 20. 20 Профил на sundblum
  sundblum
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#7] от "chinaski":Борисов даде всичко срещу обещания.Това ще има голяма цена !
  —цитат от коментар 19 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Какво точно е дал? Плюнките от Атина също са част от сделката, седни си.

 21. 21 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1442 Любопитно

  ББ направи добър ход с този договор - именно оста Белград-Атина да бъде прекъсната, както си му е реда и както е било когато сме били фактор на балканите. Да не говорим, че Македонските претенции към вардарска и егейска Македония, са именно българските такива от преди войните...Един вид непридвидено, но отчетливо, отново поставяме въпроса за област Македония на дневен ред...Ясно е, че територии няма да се делят в обозримо бъдеще, но и без тях може много да се постигне.

  Сега най-важно е да се развият бизнес и културните отношения с македония, и един вид, невидимата ръка на бизнеса да издърпа жалните ни братя от посредственоста на балканското блато в което са затънали.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 22. 22 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 546 Неутрално

  ..вместо да си защитим интереса, както гърците..
  —цитат от коментар 7 на chinaski


  Гърция си е „защитила интереса“, като е провеждана политика на асимилация, насилствено изселване и насилие срещу българите, които са се озовали на нейна територия. Сърбия, след това Кралство Югославия и СФРЮ също са си „защитили интереса“ чрез насилствено обезродяване на днешната територия на Република Македония.

  Та, кой интерес да защитим? Против българите в Република Македония - това ли ни е „интересът“? За това ли са умрели хиляди българи, а и не само българи? На теб ако ти забранят да започнеш работа и те пратят в лагер, защото не искаш да се самоопределяш, като марсианец, ще продължиш ли да се наричаш българин?

  Първо да помислим как бихме се чувствали, ако се държат с нас, както ние с другите и да придобием повече познания по предмета на дискусия и след това да се изказваме категорично.

 23. 23 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Желю тогава побърза да се наведе колкото се може по-ниско, за да се хареса на новите господари. България първа призна Македония, преди САЩ и ЕС да направят това. Предполагам, че сегашната еуфория ще е временна и ще бъде помрачена от поведението на Скопие и вечните им нападки към България..
  —цитат от коментар 15 на proza


  Според Вас каква е причината за „вечните им нападки“?

  Вие как ще се държите, ако брат Ви/сестра Ви бъде отнета насилствена Вашето семейство и след това бъде отгледана от хора, които говорят целенасочено лоши и неверни неща за Вас и родителите Ви? Ще се държите многоуважително и признателно към хората, които са я отгледали и ще презирате брат Ви/сестра Ви, затова че не иска да имате по-близки отношения или не?

  Какви господари? САЩ ли са виновни, че на територията на Република Македония до преди 100г. мнозинството исторически сведения са за преобладаващо българско население по народност? Какво сте чели за историята на тази област в последните 200г., а и по-назад?

 24. 24 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Сега най-важно е да се развият бизнес и културните отношения с македония, и един вид, невидимата ръка на бизнеса да издърпа жалните ни братя от посредственоста на балканското блато в което са затънали.
  —цитат от коментар 21 на Пешката


  Съгласен съм с повечето от коментара, но „балканското блато“, в което са затънали да не би да е по-лошо от това в България?

  България е единствената страна, заедно с Латвия, чието население е по-малобройно от това през 1950г.

 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5722 Неутрално

  Две неща правят впечатления:
  Гърция се осведомява от първа ръка (от Борисов) предварително !
  Гръцкия външен министър отива веднага на посещение за да чуе другата страна по договора :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK