България и Македония може да имат обща лотария

България и Македония може да имат обща лотария


Инициативата за обща българско-македонска лотария ще привлече инвеститори. Договорът за сътрудничество окуражава бизнеса в двете страни, каза за "Дойче веле" председателят на Македонско-българската стопанска камара.


Подобряване на търговския обмен, увеличен обем на инвестициите - Договорът за добросъседство, сътрудничество и приятелство между Македония и България даде импулс и на бизнесмените в двете страни. Документът, подписан от двамата премиери Зоран Заев и Бойко Борисов, според предприемачите разкрива положителни перспективи, които дори вече се конкретизират. Председателят на Македонско-българската стопанска камара Зоре Темелковски казва в интервю за Македонската редакция на "Дойче веле", че все повече български компании, окуражени от историческия документ, взимат решение да инвестират в Република Македония. Смелият ход на двамата премиери според Темелковски открива много нови възможности:


"За бизнеса споразумението означава по-свободно и по-спокойно движение на капитали. Вече очакваме навлизането на сериозен капитал от Република България в Република Македония. Досега този процес беше блокиран както заради това, което се случваше в политически план при нас, така и заради приказките, че капиталът на България е престъпен и трябва да се спира", коментира Темелковски.


Все повече фирми проявяват интерес
Председателят на Македонско-българската стопанска камара вече е получил сериозни сигнали от редица български компании, че възнамеряват да инвестират в Македония. Темелковски засега не желае да посочва конкретни имена, но обяснява, че става дума за фирми от различни браншове: "Знаете, че нашата камара доведе тук "Минстрой" и така решихме 30-годишния проблем на миньорите в Пробищип и Крива Паланка. Миньорите, които бяха на ръба на бедността, днес вече са доволни, така че можем дори да говорим за нови инвестиции и нови планове. Имаме освен това още пет-шест сериозни инвеститора от България. Става дума преди всичко за компании от минното дело и енергетиката, но и за националната лотария. В този сектор в България вече има сериозни фирми."


Бизнесът с лотарията в момента е особено привлекателен, смята Темелковски. Идеята е да се създаде един вид обща лотария и дори вече се водят конкретни разговори. "Сърцевината на идеята е, че малките държави не могат да имат ефикасни национални лотарии. Надявам се, че ще получим подкрепа и от правителството и бизнеса. Досега сме обсъждали идеята на няколко срещи и лично аз смятам, че такава съвместна лотария би носила печалба. А с помощта на тези печалби може да се осигурят средства, с които ще се финансират спортът, културата, хуманитарните организации, неправителственият сектор", казва Темелковски.


Митнически и гранични облекчения


Договорът за добросъседство отваря перспективи и за македонските компании, които ще получат повече възможности не само за сътрудничество, но и за инвестиции. Вече се обсъждат законодателни промени за митнически и гранични облекчения, за по-бърз и по-лесен транспорт на стоки, но и за движението на хора. А това е много положително, защото за Македония границата с България е врата към ЕС. Перспективи се откриват и за насърчаване на пътната и газовата инфраструктура, което ще доведе до увеличаване на търговския обмен. При подписването на Договора в Скопие бяха парафирани и два меморандума за сътрудничество, които проправят пътя към железопътното свързване между двете страни с Коридор №8, а и ще позволят Македония да купува газ от Европейския съюз, който България ще транспортира.


България е на пето място сред търговските партньори на Република Македония. Търговията се подобрява, но все още е далеч от потенциала на двете страни. На различни форуми през последните години бизнес камарите на двете страни обсъждат стратегии за задълбочаване на сътрудничеството. За Македония е окуражаващ фактът, че се увеличава износът на страната към българския пазар. През първото полугодие на тази година Македония за пръв път няма дефицит в двустранния търговския обмен, който по данни на Държавния статистически институт като общ обем възлиза на около 273 милиона евро. Македонският износ за България е137 милиона евро - 32% повече в сравнение със същия период на миналата година.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3139 Весело

  Лотария со пари или со дупе ...

 2. 2 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Баси, бате Божков к'ъв е пич. Заради него даже договор подписахме.

 3. 3 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Днес обща лотария, утрее обща дЪржава дето се вика

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 4. 4 Профил на posledno10
  posledno10
  Рейтинг: 435 Весело

  Ама печалбата - само срещу български паспорт, нали? Туй първо. И второ - тая лотария ще се казва ли и тя "Национална" и ако да - значи ли, че им признаваме нацията или точно обратното? И трето - картончетата за търкане, дето са като кръстословица, на какъв език ще са, или ще се продават на "конституционните езици на двете страни, като двата екземпляра ще имат еднаква сила"? И четвърто - като нямаме обща парична единица, в каква валута ще са печалбите? Баси колко въпроси пред външните министерства на двете страни само от една лотария... : )

 5. 5 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Лотарията е готова. Само казвайте сумата и Черепа дава парите. Срещу дял от печалбите, разбира се. И с място в съвета директорите, както и в съвета на акционерите. Безплатен обяд няма. Искат обща лотария - ще плащат на Черепа. Той ги движи тея неща.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 6. 6 Профил на jilieff
  jilieff
  Рейтинг: 497 Неутрално

  на какъв език ще са
  —цитат от коментар 4 на posledno10


  На нашенски - общите ну букви си се пишат, а 'различните' се пропускат - те си се разбират и без това

 7. 7 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 381 Неутрално

  То, аслъ, на Балканите всичко е лотария - една повече и то обща - какво толкова!!!Да включат и Гърция - да се трие и да се види какво име се пада на Македонията - горна, долна, средна, ниедна...
  Явно това ще се отбележи, като сътрудничество и как се развива договорът!!!

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Точно с лоатрия тр да започнем.... балканска му работа....

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1240 Любопитно

  Точно за това беше важен този договор - без бизнес и търговия между двете държави, няма да има пробив по "другите" въпроси. Ако тия хора видят че имат полза от сближаване с България, особено ако частния бизнес и предприемачите започнат по-интензивни връзки, всичко ще си дойде на мястото. Ще има компании с клонове там, а и обратното, повече търговия - по-интензивен трафик и обмен, повече туристи в двете посоки, и ще видят кой им е истински приятел.

  мАкедонизма е като комунизЪма - вирее в затворени общности, контролирани медии, и опозиция. Отвориш ли им очите, и той ще рухне като берлинската стена. Кръвта вода не става, но насила да им напомняме, също не става.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 10. 10 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1430 Весело

  Първо лотария в лева, после постепенно ще ги обучим на развилият се български език и така ще плюем най-после на идиотският коминтерн на комунистите.

  п.с. Винаги остават 10% идиоти, които ще остареят с идеята, че са македонци.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 11. 11 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1430 Весело

  До коментар [#8] от "qwertqwert":

  Виж сега,
  това е като свалката.
  Дали китка ще подариш на момата, дали на колелото си ще я повозиш първо, дали на кино ще идете....или и трите неща последователно все до....одъра стигаме...без гащи.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 12. 12 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1246 Весело

  Страшен бизнес е тва, мани, мани.
  За прост народ - прости забавления.
  Това доказва, между другото, че сме един народ с еднакви цели, идеали, история и АКЪЛ...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 13. 13 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Роска, лафът според стари хора е 'работата отива на изуй гащи'

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3779 Весело

  Е това е!
  Започваме да подобряваме отношенията си с хазарт!
  Няма начин това да не ни сближи много силно!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1240 Весело

  Страшен бизнес е тва, мани, мани.За прост народ - прости забавления.Това доказва, между другото, че сме един народ с еднакви цели, идеали, история и АКЪЛ...
  —цитат от коментар 12 на pariah


  има ли смисъл да ти посочвам колко милиарден бизнес е лотарията в САЩ? Викаш прост народ...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 16. 16 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1703 Весело

  Малиии оти мислат бракята за толку улави! :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 17. 17 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 887 Весело

  Еми напълно нормално е :-)))) Все пак след Илия Павлов (Минстрой) е съвсем естествено и Черепа да инвестира в Македония :-)

 18. 18 Профил на wix09528776
  wix09528776
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Крайно време е да се забрани това зло наречено лотарии. Едно държавно тото с два тиража на седмица е напълно достатъчно.

 19. 19 Профил на wix09528776
  wix09528776
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ЖП-линия между двете държави е ясно че скоро нема да има. Дори да я изградят, скоростта с която ще се движат влаковете ще бъде смешна дори за 19 век. Направо да почват магистрала между Благоевград и Кочани. От Скопие до Щип македонците я правят в момента, а от Щип до Кочани изграждат скоростен път - да го разширят до магистрала. И на границата един тунел ...

 20. 20 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  До коментар [#15] от "Пешката":Не е виждал как търкат и тия тук в УСА като изоглавени😆.Взимат и на вересия и после чековете им отиват първо за погасяване на борчовете😁Прост народ има навсякъде!Човек никога не знае от де ще изскочи мишката,но за доста е болестно състояние.

 21. 21 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Хайде хаирлия да е! Днес обща лотария, утре - общо правителство.

 22. 22 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Поне едната българска държава мислех да оцелее !?? Няма щом там се курдисала ЛФКА с БУДА или другия...нещата отиват на зле

 23. 23 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 714 Любопитно

  И как ще стане това по сега действащия Закон за хазарта?

 24. 24 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1191 Весело

  Бахаров ще си упражни македонския.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 25. 25 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Хиени ще са първи в двустранните икономически връзки, които отпушва договора :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 26. 26 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Еми половин Европа участва в ЕвроМилиони...Така че общи лотарии не е новост но не товае най важното. Мисля енергетика туризъм земеделие са по важни. Ако се бяхме развили на ниво Чехия Австрия сега щяхме да прилапаме икономически и Македония и Албанияи Сърбия..Уви пропуски

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 27. 27 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  РИБАТА ОЩЕ В РЕКЯТА,АМА ЧЕРЕПО БЪРЗА ДА СЛОЖИ ТИГАНА...

 28. 28 Профил на ivantankov
  ivantankov
  Рейтинг: 263 Неутрално

  Цъфнали сме и сме вързали. Само лотария ни липсваше. Това ли ще ни е приноса. Представете си един македонски войвода търка билетчето и не печели. И накрая една кръшна сръбска псувня на три етажа.

 29. 29 Профил на wix09528776
  wix09528776
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Днес обща лотария, утре - общо правителство.
  —цитат от коментар 21 на gogo63


  Имайки предвид че от 2012 г. в Македония се раждат повече мюсюлманчета, отколкото християнчета, то на следващото преброяване вероятно християните ще са малцинство. Което значи че това ще е трета албанска държава на Балканите. Вземат ли властта албанците, за християните ще стане невъзможно да живеят там, ще се изредят всичките за български паспорти, ще си продадат имотите и ще избегат към Западна Европа. С това и ще приключи приказката Македония за нас.

  Естествено за тази развръзка главен виновник както винаги е Костов. Но останалите ни политици също не остават по-назад.

 30. 30 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1795 Весело

  Бу-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха!
  След, като повече от десет години сме "член" на ЕС и не щат да ни приемат в най-голямата лотария в Европа -"евромилиони" то нормално е да сключим брак с някой от нашата черга!
  Ама интересно би било, ако се бяхме обединили с някоя лотария от Китай!
  Тогава "ес-то" можеше и да погледне на нас по по-друг начин!
  О "бедни" ми българино, те в лотарията не ни дават шанс да участваме , а иначе не спират да плямпат за "европейски цености''!

 31. 31 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Ако това с общата лотария стане бас държа че първата печалба ще им я пуснем на бюрмевите и те да се об;ажат малко, да ни заобичат.

 32. 32 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  [quote#15:"Пешката"][/quote]


  До коментар [#15] от "Пешката":

  .... Защото в Щатите прост народ няма... Хахахааа...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 33. 33 Профил на hes55559736
  hes55559736
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това е смешно.България има възможност да се присъедини към общата лотария на европа ЕВРОМИЛИОНИ!Незнам защо не се говори за това?!!!Уж след смяната на системата на спорт тото щеше да се кандидатства,но явно не му изнася на някой!Там печалбите са огромни а не смешни като на спорт тото!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK