Меденият месец на Макрон свърши три месеца след изборите

Меденият месец на Макрон свърши три месеца след изборите

© Wolfgang Rattay, ReutersМеденият месец на Еманюел Макрон не трая дълго. По-малко от три месеца след като беше избран, енергичният и загрижен за образа си френски президент вижда как популярността му намалява, след като обяви бюджетни съкращения, предприе оспорвана трудова реформа и влезе в спор в армията.


Редица социологически проучвания миналата седмица показаха, че делът на френските граждани, които са доволни от политиките на Макрон и му вярват, рязко намалява. Тази промяна може да не засегне международния образ, който той си изгражда, откакто встъпи в длъжност, но да навреди на осъществяването на амбициозните му вътрешни планове.


Френският институт за проучване на общественото мнение (ФИПОМ) заяви направо: "Популярността на никой друг новоизбран президент, с изключение на Жак Ширак през юли 1995 г., не е намалявала толкова бързо през лятото след изборите."
Четири проучвания през последната седмица показаха, че подкрепата за Макрон рязко е спаднала в сравнение с предишни анкети, въпреки че всяко от тях представи различни данни за популярността му. Допитванията на ФИПОМ, "Харис интерактив", "Югав" и "Елаб" показаха, че между 36 и 54% от анкетираните се отнасят положително към президентството на Макрон - спад в сравнение с предишни проучвания на общественото мнение, които също бяха показали, че одобрението за него е намаляло, откакто спечели 66% от гласовете на изборите през май.


Спадът е смайващ, като се има предвид, че преди два месеца Макрон беше хвален, че засилва увереността на Франция, така необходима след години на опасения за сигурността и икономически застой. Вместо това той


все повече е представян като жаден за власт и неопитен.


Френските медии започват да наричат Макрон "Юпитер", имайки предвид митологичния цар на римските богове и усещането, че президентът изпитва чувство за превъзходство, след като разтърси политическата система във Франция и се изстреля от положение на сравнителна неизвестност до най-висшия пост в страната на 39-годишна възраст.


Макар да изпитва трудности у дома, Макрон успява да издигне дипломатическия образ на Франция, като беше домакин на срещи с руския президент Владимир Путин и американския президент Доналд Тръмп и на мирни преговори за Либия в Париж.


Меденият месец на Макрон свърши три месеца след изборите

© Philippe Wojazer, Reuters


Директорът на отдела по политика и изследване на мненията към социологическия институт "Харис интерактив" Жан-Даниел Леви свързва спадането на популярността на президента с плановете на правителството да намали жилищната помощ за студентите и да предприеме данъчна реформа. Реформата има за цел да помогне на работниците с по-ниски доходи, но може да натовари пенсионерите.


Образът на Макрон бе засегнат и от конфронтацията му с началника на генералния щаб на френската армия заради бюджетните съкращения. Генерал Пиер дьо Вилие подаде оставка и беше набързо заменен, но някои видяха спора миналия месец като


доказателство за авторитарните наклонности на президента.


Макрон обещава да увеличи разходите за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт до 2025 г. като част от ангажиментите на Франция към НАТО, но правителството обяви намаляване на военния бюджет за тази година с 870 милиона евро.


Кабинетът също така предприе трудовите реформи, които бяха основен елемент от предизборното обещание на Макрон да подсили изоставащата икономика на Франция чрез ориентирани към свободния пазар политики. Предвижда се промените да включват таван за възможните финансови наказания за компании, съдени за уволняване на работници, и по-голяма свобода на действие на фирмите да определят правилата на работното място, вместо да разчитат на колективни трудови договори.


Меденият месец на Макрон свърши три месеца след изборите

© Philippe Wojazer


Профсъюзите и крайнолевите партии във Франция се борят срещу реформите, като казват, че те ще отслабят трудно извоюваните права за работниците. Критиците също така недоволстват от начина, по който Макрон се опитва да ускори тяхното одобрение. Правителството разчита на специална процедура, с която да избегне продължително обсъждане в парламента.


Депутатът от консервативната партия "Републиканците" Даниел Фаскел порица Макрон заради "волята да отслаби всяка съпротива" и за това, че отказва да дава интервюта. С изключение на внимателно режисирани фотосесии,


президентът се дистанцира от медиите.


Той отмени традиционното интервю за Деня на превземането на Бастилията. "Това са изхвърляния, които французите съдят по-сурово - и са прави", каза Фаскел по радио "Франс енфо". "Това просто означава, че президентът не е подготвен за тази задача... Той си плаща за липсата на опит. Може би твърде бързо, твърде скоро пое отговорности, с които не може да се справи."


Макрон многократно предупреди, че обещаните от него съкращения на разходите и трудови реформи ще бъдат трудни в началото, и намекна, че критиците просто се страхуват от промяната. Президентските сътрудници отказаха да коментират социологическите данни от миналата седмица, както правеха по време на предизборната кампания на Макрон.


Правителственият говорител Кристоф Кастанер призна, че Макрон е в безизходица с медиите, но предложи друго обяснение, което не е свързано с липса на опит или неспособност за справяне.


"Никой не може да го обвинява за това, че рядко говори", каза Кастанер пред репортери. "Разбирам, че това може да е малко дразнещо. Разбирам, че може да бъде поставяно под въпрос. Но мисля, че вие и аз би трябвало да свикнем с това, защото президентът е решил да бъде действащо лице, а не коментатор (на новините)."


Очаква се, че след като се върне от почивката си през август, Макрон ще има тежък септември - профсъюзите и крайнолевите партии призовават за улични протести срещу предложените от него трудови реформи.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  "Образът на Макрон бе засегнат и от конфронтацията му с началника на генералния щаб на френската армия заради бюджетните съкращения. Генерал Пиер дьо Вилие подаде оставка и беше набързо заменен, но някои видяха спора миналия месец като доказателство за авторитарните склонности на президента."

  И какво му авторитарното на Макрон тук? Военния министър имаше разминаване с президента относно военния бюджет, след като генералът разбра, че няма как да стане неговото взе си шапката и подаде оставка. Нормално развитие на нещата в демократичните и правови държави... военните се подчиняват на волята на управляващите политици. Това е положението и така трябва да бъде.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  "Макрон многократно предупреди, че обещаните от него съкращения на разходите и трудови реформи ще бъдат трудни в началото, и намекна, че критиците просто се страхуват от промяната."

  Точно с тези си обещания Макрон спечели изборите! Сега трябва направи това, което обещаваше. Има цялата власт, защото и в парламента неговата партия има мнозинство.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2488 Весело

  За Макрон най-важно е жена му да е Първа Дама!

  [email protected]
 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  "Правителственият говорител Кристоф Кастанер призна, че Макрон е в безизходица с медиите, но предложи друго обяснение, което не е свързано с липса на опит или неспособност за справяне.

  "Никой не може да го обвинява за това, че рядко говори", каза Кастанер пред репортери. "Разбирам, че това може да е малко дразнещо. Разбирам, че може да бъде поставяно под въпрос. Но мисля, че вие и аз би трябвало да свикнем с това, защото президентът е решил да бъде действащо лице, а не коментатор (на новините)."

  В САЩ са го измислили това... имаш си президентски говорител, който всяка седмица организира пресконференция с медиите. Журналистите го питат разни въпроси и той отговаря... това е начина.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4988 Неутрално

  ".....енергичният и загрижен за образа си френски президент вижда как популярността му намалява, след като обяви бюджетни съкращения, предприе оспорвана трудова реформа и влезе в спор в армията."

  Поне прави реформи, а не като нашето правителство.

 6. 6 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  Бързо свършва комфортът му

 7. 7 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2947 Неутрално

  "все повече е представян като жаден за власт и неопитен."

  Ми те чак сега ли го разбраха? А като го избираха къде гледаха? Аз досега си мислех, че нашият електорат е най-глупав.
  "Каквото повикало, такова се обадило"

 8. 8 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Оставете го Макрон. Той ще спи с бабите. Де факто, те командват.

 9. 9 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 889 Весело

  В статията липсва факта, че Макрон поиска отделен бюджет за дейността на "първата баба". Нещо което не се хареса въобще на французите, предвид обещанията му за затягане на подобни разходи.

 10. 10 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Тя е де факто първа дама.

 11. 11 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Върпосоът тук е дали Франция е готова за промяна. Притесняващи са заплахите на профсъюзите и левите. Трябва поне един път да си замълчат, защото техния натиск води само до застой.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 12. 12 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Това ГМО соросоидно същество, без образование и опит, беше наложено чрез медиите. Французите обаче могат да се сърдят единствено на себе си. Сами си избраха подобно нещо за президент, както преди това си избраха лекенцата Оланд и Саркози.

 13. 13 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 488 Весело


  Не му трябва опит. Трябва му на мишо повече експедитивност - засега само ''предлагал'' реформи - резултатност нула, а има милиарди дефицит и малко търпение в Берлин.
  И като четем по-натам разбираме, че това което предлагал (по-голяма гъвкавост на пазара на работниците) най-много да застраши дневната им доза тирамису.
  Ма той вместо да се мотка в източна Европа, да вземе да иде до Гърция - там колегите ще му обяснят какво точно да почва да прави, защото няма време. Затуй го сложиха там де, а не сега тепърва да се прави на френски президент - такава длъжност няма отдавна във Франция.

 14. 14 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#10] от "Cara Mia":

  Това, че е съпруга на президента, не значи, че за нея трябва да се заделя бюджет или че трябва да има някакви управленски функции от какъвто и да било тип - все пак французите имаха избори за президент, не и за първа дама.

 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Не ме учудват, нито Макрон нито французите.

  Макрон беше сполучлив think tank проект който много успешно използва "ефекта на вълната". Добре улучиха времето и човека и умело разпалиха еуфорията на надеждите. Парадокс, човек на банковият елит беше избран с надеждата да защитава обикновеният човек. Само че този ефект трае 6-8 месеца и след това отминава, идва изтрезняването и реалността. Която е доста по-тъжна от надеждите.

  Французите пък никога няма да се измъкнат от националният си характер който напълно изключва възможността да се стиснат зъби и преодоляват трудности в името на по-добро бъдеще. Те искат да им е добре сега и веднага, без много да се озорват. Политик като Чърчил който каза на англичаните "Обещавам ви пот, кръв и сълзи" и победи във Втората световна война при тях е невъзможен.

  Така че извода е ясен, Макрон ще върви надолу, успехите ще са половинчати, разочарованието ще расте. Все пак е нещо ново в сравнение с омръзналият до смърт мухлясъл френски политически елит така че някакъв шанс има. Просто алтернативата е още по-лоша.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на today
  today
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Човека с лелката, айде стига.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 17. 17 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Макрон малко по малко се превръща в Микрон!
  Избраха го по усмивката и сладките приказки, но това е временно!
  Все пак е за предпочитане пред Марийка льо-Пенова-Путинова!

  Да разлая троловете!!
 18. 18 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Французите в крайна сметка ще разберат, че само със сладки приказки не става и че няма как да очакват положителни резултати от човек, женен за баба си.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 19. 19 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 403 Весело  Бе то с тази баба до него, не само септември му е тежък.

  Балама си е този макарон - цял Париж мацки, той хванал баба си ... 20. 20 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 820 Любопитно

  До коментар [#15] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":


  Политик като Чърчил който каза на англичаните "Обещавам ви пот, кръв и сълзи" и победи във Втората световна война при тях е невъзможен.
  —цитат от коментар 15 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?


  По време на десанта в Нормандия, не малък процент французи се възмущавали, че са им изпотъпкали лозята.

  Да разлая троловете!!
 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Маркон и старата дама май се сблъскват с реалностите!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5670 Неутрално

  Макрон изглежда като интелигентен Тръмп :) с обратен знак

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  Никой не обича радикални реформи. То ако беше лесно и Борисов щеше да ги прави.

 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3926 Весело

  До коментар [#4] от "Иво":

  Не си довършил изречението. Съвременната редакция според мен е :
  "В САЩ са го измислили това... имаш си президентски говорител, който всяка седмица организира пресконференция с медиите. Журналистите го питат разни въпроси и той отговаря СЛЕД ТОВА ГО УВОЛНЯВАТ И НАЗНАЧАВАТ НОВ.. това е начина":-)

 25. Има ли още неко заблудено да му верва?

  какво падение и за двете страни.

  Жалка история.

 26. 26 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  Започват шамарите и розовото облаче ще стане мрачно !
  Ако Гранция приеме само половината от мерките приети в Гърция ще има Втора френска революция !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 27. 27 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално


  "Профсъюзите и крайнолевите партии във Франция се борят срещу реформите, като казват, че те ще отслабят трудно извоюваните права за работниците"
  Тепърва Макрон ще се сблъсква с профсъюзите, които са едни от най-силните в Европа, както и с левите партии, които традиционно бранят интересите на работниците. Франция не е България, където работникът няма никакви права, профсъюзи не съществуват, леви партии липсват. С други думи царуването на Макрон няма да бъде така безоблачно, както това на Борисов, който не среша никаква съпротива отникъде и пак се жалва, че му пречат.

 28. 28 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2952 Весело

  Божкеййй, к'ва изнанада, а?!
  Да са смей ли човек, да рИве ли! Че няКОЙ май е очаквал балоняда не се спихне ...

  Микрон го набутаха на франсетата през тоталната пропагандна медийна задруга, от една страна, от другата страна няКОЙ се трудеше усърдно да му разчиства политическия терен извън Льо Пен, а на изборите - то е ясно, че всички, които не са твърдо за льо Пен ще гласуват за Микрон.
  И те' ви прословутите "невероятни" 66%.
  Е, да, ама балоня са натресе в бодлите на тъпата действителност. Както и французите.
  Сега ще си оправдае прякора Микрон, подгонвайки рейтинга, наистина микроскопичният, на мошу Холандер.
  А най ми е смешно, че въпросният няКОЙ, който нато набута на франсетата "проекта Микрон", сега се вайка заради някакъв си негов "Юпитеров комплекс"!
  Ама другаре и другарки, ма вие к'во сте очаквали?
  Микрон го изтеглихте за ушите и го набутахте ударно на поста. А той няма, гОркият, никаква сериозна политическа биография зад гърба си. На всичкото отгоре винаги е бил назначенец. И вие това в кариерен план "политическо парвеню" се чудите, че се държал като парвеню?
  Ма мно'о ви са мола бе, другарки и другаре!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK