След почивката си Ердоган е изправен пред ключови решения и търсене на съюзници

След почивката си Ердоган е изправен пред ключови решения и търсене на съюзници

© Associated PressКато неочакван ход президентът Реджеп Тайип Ердоган отправи критики към Дирекцията по религиозните въпроси (Дианет) на 5 август. Той каза, че тя е закъсняла при намирането на пропуски в системата и така е оставила "други" да се промъкнат "специално в източната и югоизточната част на страната".


Казаното от Ердоган е най-сериозната му критика досега към Дианета, на която той отдава голямо значение в държавната администрация. Дирекцията има по-голям бюджет, повече персонал и е по-влиятелна от много други министерства. Моментът, когато президентът отправи критиките си, е дори още по-важен. Това стана на 5 август, само пет дни след като Мехмет Гьормез се оттегли от поста директор на Дианет след седемгодишна служба като избран от Ердоган. Твърди се, че Гьормез ще оглави международния ислямски университет, който ще бъде създаден в Истанбул, както съобщи Ердоган преди оставката на Гьормез.


Понеже Ердоган спомена конкретно "източната и югоизточната част" в своите критики, неговите думи може да се помисли, че се отнасят до влиянието на кюрдския национализъм и Кюрдската работническа партия (ПКК). Критиките обаче всъщност са във връзка с борбата с членовете на мрежата на проповедника Фетхуллах Гюлен, обвиняван за неуспешния опит за преврат през юли миналата година.
Те идват също и след серия от неприятни събития, които поставиха Ердоган и много други в неудобно положение.
Така например на 30 юли в югоизточния град Шанлъурфа, близо до границата със Сирия, уличен търговец повреди статуя на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк на обществен площад с брадва. Това бе типичен ислямистки фундаменталистки акт, а според твърденията мъжът е крещял "Край на идолопоклонничеството".


Два дни по-късно министър-председателят Бинали Йълдъръм бе


сниман да се моли за душата на Ататюрк


в мавзолея му в Анкара за първи път като премиер на Турция. Беше казано, че това е в знак на уважение, който да послужи за пример, но много кемалисти критикуваха този жест.


На следващия ден управляващата Партия на справедливостта и развитието бе сполетяна от друга криза. По време на живо предаване по Си Ен Ен Тюрк вечерта на 3 август Айхан Оган, бивш член на централната изпълнителна комисия на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) каза на събеседника си от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП), че "нова държава се строи от Ердоган, без значение дали го приема или не".


Оган обърна малко внимание на критиките на НРП, твърдейки, че НРП са изопачили думите му. След това обаче излезе твърдо становище от лидера на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели. Бахчели бе политически съюзник на Ердоган преди референдума на 16 април, който консолидира цялата изпълнителна власт в ръцете на президента. Но този път той обвини Оган в "нападение срещу същинската основа" на турската република с реторика пълна с "гюленистки лъжи". След това първо говорителят на ПСР Махир Юнал и премиерът Йълдъръм излязоха със силни обръщения срещу думите на Оган, които, подчертаха те, нямат връзка с партията. От НРП поискаха дисциплинарни мерки срещу Оган, но все още нищо не е направено от страна на ПСР.


Случката показа, че ПНД играе ключова роля в стратегията на ПСР преди следващите избори, насрочени за 2019 година. Ердоган и ПСР


отчаяно се нуждаят от подкрепата на националистите,


за да осигурят преизбирането си в следващите избори, на които трябва да получат поне 50 процента плюс един от гласовете. Бахчели демонстрира отново, че ПНД остава свързана с основните принципи на републиката, основана от Ататюрк, в това число принципът на секуларизма. Ердоган и ПСР освен това се нуждаят от гласовете на редица по-малки партии, религиозни секти и социални групи за 2019 г.


Неотдавнашната криза с Израел относно джамията Ал Акса в Ерусалим показа, че по-малки ислямистки и десни партии, както и религиозни организации, имат силно желание да изтеглят Ердоган и ПСР от центъра към екстремизма, използвайки своя малък, но потенциално от решаващо значение електорат като оръжие.


Може би ще станем свидетели на по-провокативни актове в Турция, като нападението срещу паметника в Шанлъурфа. Такива действия може да поставят ПСР в трудно положение преди "преструктурирането" на партията, както обеща Ердоган. Всеки по-малък играч сега се опитва да заеме място на сцената, за да засили влиянието си.


Критиките на Ердоган срещу Дианет дойдоха след всички тези събития. Това може би показва, че Ердоган може да вземе някои смели решения след почивката си в родния си черономорски град Ризе. Тези решения може да окажат влияние на външната политика на Турция, особено що се отнася до отношенията ѝ с други предимно мюсюлмански държави в Близкия Изток. Остава да видим дали тези решения ще доведат и до повече отстъпки пред по-малки съюзници във вътрешната политика, за да постигне той крайната си цел. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK