В Хърватия няма кой да работи в туризма

В Хърватия няма кой да работи в туризма

© Boris Kragić, CROATIAN TOURIST BOARDХърватия привлича все повече чужди туристи. Но адриатическата страна, изглежда, страда от същата болест, както и България - туристическият бранш изпитва остър недостиг на квалифицирани кадри, пише Сречко Матич за "Дойче веле".


За Гари Капели сегашният летен сезон върви отлично: "През първите седем месеца на 2017 г. имаме 7,5 млн. повече нощувки, отколкото за същия период на 2016. А до края на годината очакваме да прехвърлим границата от 100 млн. нощувки", казва хърватският министър на туризма. Само през юли 4.6 млн. гости са прекарали почивката си в слънчева Хърватия. Тя е предпочитана особено от германците, а търсенето расте.


Само че хърватската "лятна приказка" има и сенчеста страна: тъкмо по крайбрежието няма достатъчно персонал. Липсват готвачи, келнери, чистачки, детски възпитатели. В разгара на сезона все още не са заети 2700 работни места. В строителния бранш и здравеопазването също има много вакантни места. Основната причина е, че след присъединяването на Хърватия към ЕС много хървати заминаха да работят в други европейски страни. От две години хърватските граждани могат да работят без ограничения и в Германия. Благодарение на свободата на придвижване в ЕС междувременно не само много висшисти и управленски кадри, но и специалисти - зидари, готвачи и санитари, напускат Хърватия.
В Хърватия няма кой да работи в туризма

© Весела Николаева


Тревожни цифри


Само през 2016 г. близо 56 хил. хървати са заминали за Германия. Хиляди други пък са потърсили късмета си в Ирландия или Австрия - главно все млади хора. Големият приток на мигранти от Хърватия дори изненада германското правителство: прогнозата беше, че средно по 10 хил. хърватски работници ще идват годишно.
Миграцията е единият проблем, с който Хърватия трябва да се бори. Парадоксално е, но в същото време в страната има голямо търсене на работна ръка, включително в туризма. С 11 процента безработицата в страната е над средната за страните от ЕС. Безработните обаче не могат да се хванат на работа в туризма или в строителството, защото им липсва нужната квалификация. Решението на проблема е просто - да се опрости сегашният регламент и да се внесе работна ръка отвън, предлага Хърватската икономическа камара. Освен това непълнолетните и пенсионерите трябва да могат да работят по няколко часа вечер - през туристическия сезон.


Експертите обаче са скептични към подобни предложения и се опасяват, че по този начин младите хора, които и бездруго са ниско платени, ще бъдат експлоатирани. Според международните изисквания трудът на деца под 15 години е забранен.


Икономическата камара настоява да се промени сегашната практика само веднъж годишно да се прави оценка на нуждата от чужда работна ръка - най-вече от Босна и Херцеговина. Вместо това трябва да се въведе "словенският модел", сочат от камарата. Словенските власти разрешават на фирмите да вземат на работа чужденци, ако могат да докажат, че няма квалифицирани местни кадри, които да заемат тези места. Бившият министър на икономиката Давор Щерн пък предложи да се "внася" работна ръка от Филипините: "Филипинците са квалифицирани, работливи и ще са доволни да вземат по 500 - 600 евро месечно" (колкото е средната заплата в Хърватия - бел.ред.).
Идеята обаче ни най-малко не се харесва на министъра на труда Марко Павич. Правителството е "осъзнало проблема на трудовия пазар" и през есента ще коригира политиката си, уверява той. Само че туристите сега са на Адриатическото крайбрежие - и много фирми просто са отчаяни от положението.


Без ясна визия и политика


Хърватия е проспала цялото това развитие, критикува икономистът проф. Любо Юрчич. Според него страната няма активна, постоянна и нагодена към нуждите ѝ икономическа и социална политика, която да гарантира работа на хората. Пагубно е, че млади и добре образовани хървати трябва да си търсят работа в чужбина, защото в родината им за тях няма работни места. Държавата напълно се е провалила в това отношение, смята Юрчич, който е бивш министър на икономиката.


Междувременно кабинетът на Андрей Пленкович увеличи квотите за чуждестранни работници в строителния бранш, за да гарантира изпълнението на инвестиционни проекти през есента. Ще бъдат инвестирани освен това 20 млн. евро в обучението и квалификацията на безработни. Ще реши ли това в дългосрочна перспектива проблемите на хърватския трудов пазар?


За Любо Юрчич тези планове не са убедителни: "Кой ще работи в туризма, в болниците и старческите домове, ако емиграцията от Хърватия продължи? Ако продължава така, скоро ще имаме недостиг не само на работна ръка, а и на население. Застрашено е бъдещето на важни икономически области - и бъдещето на младото поколение", посочва Юрчич.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 373 Неутрално

  "Благодарение на свободата на придвижване в ЕС междувременно не само много висшисти и управленски кадри, но и специалисти - зидари, готвачи и санитари, напускат Хърватия."
  Напускат, защото и там работодателите им плащат жълти стотинки. Никой не е луд да им работи без пари на тези паразити.

 2. 2 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Някой нещо не е превел добре или нашата статистика е страшна.
  "През периода януари - юни 2017 г. общият брой посещения на чуждестранни туристи в България е 3 345 712. Техният брой е със 7,7% повече спрямо периода януари - юни 2016 г."

 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално
 4. 4 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 722 Неутрално

  А дали да не пробват да удвоят заплатите?

  No Pain No Gain
 5. 5 Профил на praseta_mezeta
  praseta_mezeta
  Рейтинг: 796 Неутрално

  И техните местни бабаити ли дават по 250 евра на месец и мучат,че няма кой да им работи??
  Направо като гърците за по-лесно да обвинят баба Меркел и Германия като цяло за всички мизерии в държавата си.
  Как не ги е срам немците да дават достойни заплати с които живееш добре, ужас.

 6. 6 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Работодателите могат да почерпят челен опит от Франция и Италия, пък да видят как там се справят с набиране на работна ръка. Очевидно пост-комунистическият модел на ловене на маймуни с трици се изчерпи. Идва и времето когато квалифицираната работна ръка ще стане по-скъпа от тази на Запад. Както стана междувременно с всички други стоки.

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  КОЕ по-точно не им е ясно на хърватските робовладелци да им го изЯсна един път за винаги ???
  Крайно време е всички робовладелци да разберат, че освен операции, събиране и умножение, има и операции изваждане и делене.

 8. 8 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  Напълно разбираема ситуация в Хърватия.Все едно,че става дума за България и има разлика само в нюансите.

 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Ми то същото като тука бе! Огромна безработица и крещяща нужда от работна ръка. Както казваше моят стар познат, Иванчо Писито " Работа ли търсите, оооо.., работа има, работа, работа, колкото щеш, пари няма"!

 10. 10 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Ми тъй ще бъде докато заплатите в третокачественият Ес - бг, рум, хърв получават 3-4-5 пъти по-малки заплати за същото в Герм, Ирл, Австр... Хърватите ще идат в Герм, Бълг в Испания, Румънците в Италия.. А филипинците в Хърватия, Зимбабвийците в Румъния и зинзибарците в България.. На това му се вика тЪЪЪПА политика от чиновниците в Брюксел!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 11. 11 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1013 Любопитно

  Усташите са прочути бавното си загряване.Предполагам,че още не са надянали,че отдавна няма сърби,да ги хрантутят.

 12. 12 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Значи както у нас - напускат квалифицирана и нквалифицирана работна ръка, а тук остават политикни -мошеници, далавераджии и пенсионери. Накратко остават идиотите.

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1907 Неутрално

  Проблема е ясен, решението също. Вдигане на заплатите докато западните специалисти почнат да идват на работа в Хърватия и България. Просто е, ама не е за прости и алчни комунистически мутри!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  До коментар [#11] от "Sabbath":

  "Хърватия е проспала цялото това развитие..."

  Добре, че в България си имате Бойко Борисов - "един сал буден сред толкова спящи..."

 15. 15 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Бе то решението е много просто - трябва да се наема и НЕквалифицирана работна ръка, щот няма откъде да ти паднат хора с опит без пари като си девета дупка на кавала...Вземете си филипинци и виетнамци, да видите какъв купон ще настане след десетина години, като си направят мафия, и всякакви организации по техен тертип. :) Безмерна е глупостта Източноевропейска, 30 години след падането на комунизма....

 16. 16 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Всички посочват част от решенето, а именно драстично увеличение на заплатите, но никой не казва и следващата необходима стъпка драстично увеличение на цените. Няма как апартамента ти да струва 500-600 лв.на месец, а да получаваш 2-3 000 евро.

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5361 Разстроено

  До коментар [#8] от "bat_plamen":

  +++
  Няма никакви нюанси бат Пламене, народът бяга там - където за същата работа НАПРИМЕР 1 получава не 1 , а 3 !!!

  [email protected]
 18. 18 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално


  иначе като цени Хърватия не е евтина дестинация за туризъм. Дойчо ходи с автомобил, защото му е близо, както и заради райското приказно крайбрежие.
  Цените обаче са като в Германия.

 19. 19 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 470 Весело

  Внимание-търси се слугинаж.
  Квалификация-да умее всичко :-)

 20. 20 Профил на wae20528991
  wae20528991
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ха, па да вдигнат заплатите бе. Съответно и цените. Тъкмо ще идват по-малко туристи, нали се оплакват от много туристи.

 21. 21 Профил на Reggie
  Reggie
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#2] от "пасъм":

  Щракайте ми минуси, но не ги вярвам тези цифри за туристите затова, че им липсват работници вярвам.
  "А до края на годината очакваме да прехвърлим границата от 100 млн. нощувки"

 22. 22 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  Критиците (и особено този Орчич) освен да критикуват, че държавата се е провалила, биха ли препоръчали какво държавата да направи. Да затвори границите? Трудова миграция има в целия свят и това не е непременно лошо. Покрай Брекзит всички разбраха, че има европейци, работещи в кралството и британци, работещи на континента.

 23. 23 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Мисля си че ако заплатите са 2-3 хиляди евро много бързо ще си запълнят свободните места, но не, работодателите мислят за какви ли не други "решения" но не и за вдигане на заплатите, ще вкарват работна ръка от къде ли не само и само да не дават повече пари, и българския туристически бранш е същия. Ми като искаш със един 4 месечен сезон да избиеш рибата и да приемаш много туристи, поне вдигни заплатата на тези сезонни работници.

 24. 24 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#21] от "пасъм":

  лани Хърватия е имала 16 млн. туристи с 90 млн. нощувки, което е малко в сравнение с Испания.... над 7б млн. туристи.

 25. 25 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Хърватите могат да разчитат на Босна като източник на работна ръка - това, което нашият туризъм се опитва да направи с Украйна и Молдова (и правилно).
  Само че приматите вече не кълвят на трици и за качество и опит трябват пари, прилични пари.

  Преди месец в Австрия - планински хотел с ресторант, персоналът предимно от бивша Югославия - хървати, различни видове босненци, тук-таме някой словенец за разнообразие (на по-ръководен пост). Чудесни момчета и момичета!

  От тях разбрах, че за един месец в Австрия хърватин печели 3 (три) хърватски заплати, а босненец - 7 (седем) босненски заплати.
  Изводите са ясни, чини ми се.

 26. 26 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  Всички предлагат да се вдигнат заплатите. Но явно никой не разбира, че заплатите са разход за работодателя, който той трябва да калкулира в цената на продукта. Ако работодатал плаща 2000 евро заплати, вместо 2000 лева, то автоматично продуктът му се оскъпява (не със 100%, но се оскъпява). Трябва да се намери баланс и такъв баланс се предлага от пазара. Няма работодател, готов да плати 2000, ако може да намери работник за 1000! Както и няма работник, готов да работи за 1000, ако друг работодател му предлага 2000!

 27. 27 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#21] от "пасъм":

  щом Канарските острови могат да направят 70 млн. нощувки на година, какво пречи на една цяла Хърватия да направи 100 млн.?

 28. 28 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 485 Неутрално

  Явно соца, като най-вредната зараза, е поразил и тоя регион дълготрайно. Там, за разлика от нас, като изключим периода Тито, са ставали хубави неща-лазурната адриатика с всичките си предимства, море, дарове, острови, климат и пр., венецианското присъствие, нещо много важно като политика, самосъзнание и архитектура, ранното отърване от турците и т.н. Чудно е защо страдат от липса на амбиция и инициатива да развиват тази красива част от средиземноморието.

 29. 29 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1496 Неутрално

  До коментар [#26] от "vassilun":

  Не може ли да намерят хора. Ми вдигнете заплатите. Труда също е стока и общия пазар предполага изравняване на цените. Ама робовладелците все забравят, че робството отдавна е отменено. И че труда също е стока. И бидейки национално отговорни предлагат внос на маймуняци. С извинение за по-бедните.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 30. 30 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Нямаш кадри......създаваш кадри !
  Но трябва и да им плащаш добре !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 31. 31 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2170 Неутрално


  иначе майка България лани е имала 25 млн. тур.нощувки (9 млн от мести) .

  Испания обаче гони половината милиард нощувки годишно.

 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2738 Неутрално

  Ми хърватите да минат на евро и ще се оправят. При нас равностойността на едно евро е по-малко от лев, а плащаме два лева. Затуй идват тук да карат евтина ваканция и да се наливат с "евтин" алкохол. И други евтинии, вкл. двукраки. А работодателите как да трупат пари и да повишават заплати? И това е така, защото планът на хоризонта е един. На всяка цена да се сдобием с "достатъчно количество твърда" валута за горива и най-неотложни нужди. Нормално е, мястото на колонията е в ъгъла.

 33. 33 Профил на wae20528991
  wae20528991
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако работодатал плаща 2000 евро заплати, вместо 2000 лева, то автоматично продуктът му се оскъпява
  —цитат от коментар 26 на vassilun


  Просто работодателят ще има по-големи разходи за заплати и по-малка печалба. Ако се наложи ще вдигне и цените. Ако фалира - да фалира, друг по-кадърен ще го смени, който ще може да предложи услуга, с която да привлича по-богати туристи и да слага по-висока надценка на продукта си, от която ще има и за големи заплати, и за голема печалба. Това е правилното развитие, а не внос на африканци и азиатци, които се плодят като зайци и спокойно могат да наводнят цела Европа с работна ръка. Свободен трудов пазар да, но в рамките на ЕС. Конкуренцията в него ще доведе до изравняване на стандарта между бедните и богати държави. Но само ако е затворен.

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5210 Неутрално

  Хърватия има потенциал и може да го използва добре. Пречи им частично "българския" манталитет, примесен със "сръбско-хърватски" национализъм, "велико македонско" чувство на избрания и чисто Балканския мързел, когато трябва да се работи здраво :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на frequentflyer
  frequentflyer
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В Медвея май беше главната улица, поне преди няколко години носеше името на генералисимос Йосиф Б. Тито. Може би това обяснява всичко?

 36. 36 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 544 Неутрално

  БАЛАМИТЕ УМРЕА , ИЛИ ЧЕ ПЛАЩАТЕ ИЛИ ЧЕ СЕ ГЪРБИТЕ САМИЧКИ

 37. 37 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  "500 - 600 евро месечно" (колкото е средната заплата в Хърватия - бел.ред.)"

  Да, ама не! Средната заплата в Хърватска е 725 евро!
  http://www.manager.bg/finansi/srednata-zaplata-v-hrvatiya-dostigna-725-evro

 38. 38 Профил на today
  today
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Същите тъпанари като тукашните, шефа иска да печели поне по 1 млн на месец, ама да дава заплати на 5 човека по 1 000 лева, и да ги осигурява на 460 лева. И да говорят поне по 2 чужди езика, естествено.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 39. 39 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Хората не напускат масово страната си по икономически причини, само когато минималната работна заплата надхвърля поне с 30-40 % разходите за издръжка на живота. Примерно, в Шотландия и Холандия минималната работна заплата е около 1500 евро, а разходите за издръжка са 1 човек са около 900 евро. У нас минималната заплата е 460 лева (бруто) или 400 лв. нето. Синдикатите твърдят, че 563 лв. е издръжката на живот за 1 лице. Тоест, у нас има работещи бедни, които със заплатата си не покриват разходите си за живот.

 40. 40 Профил на jalal_al_din
  jalal_al_din
  Рейтинг: 452 Неутрално

  има кой, но не за тези пари...много тъпо заглавие.

 41. 41 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Познавам българин готвач който в обикновенна таверна на морето (Неа Мудания) взима 2500 евро на месец през летния сезон от май до октомври, а през останалите месеци по 1600 евро ! Плащат му и наема през летния сезон, а зимните месеци си го плаща сам ! Разбира се човека е супер в работата си и таверната прави около 8000 евро на ден оборот.Заслужава си парите до последния цент !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Като не искат бежанци от Азия и Африка, да си работят сами.

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Напълно разбираема ситуация в Хърватия.Все едно,че става дума за България и има разлика само в нюансите.
  —цитат от коментар 8 на bat_plamen


  Да, нюансите. Хърватите си внасят филипинци, а у нас руснаци.

  Между другото младите българи не желаели да работят за жълти стотинки (за 700 лв).
  А като не работят, все пак с какво се хранят? За момичетата ясно, оправят се по някакъв начин. А момчетата? сигурно крадат.

 44. 44 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#29] от "Цецо":

  Абсолютно вярно! Трудът също е стока и се продава на пазарна цена! Аз също работя на трудов договор, а не съм омразен чорбаджия - робовладелец! Тези работодатели, които реват, че няма квалифицирани работници имат две опции: да повишат заплатите или да квалифицират неквалифицираните! Но не е работа на държавата да намира квалифицирана работна ръка!

 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#33] от "wae20528991":

  Аз също съм против внос на работна ръка, защото работодателите не желаят да се "охарчват" за квалифициране на български безработни! Но пък имам наблюдения, че в малките населени места на хората просто не им се работи. По малките села (не безлюдни такива) е много трудно да намериш някой дори да ти насече и прибере дървата за огрев срещу пари "на ръка", без данъци! Поне на мен ми е много трудно да намеря такъв за самотната ми майка, живееща на село.

 46. 46 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#42] от "Роси":

  Бежанците от Африка и Азия как точно са квалифицирани, че липсата им да влияе негативно на бранша? Къде точно работят такава дейност? Нещо не чувам да са се хванали да бачкат по морето в Гърция.

 47. 47 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Тези работодатели, които реват, че няма квалифицирани работници имат две опции: да повишат заплатите или да квалифицират неквалифицираните!
  —цитат от коментар 44 на vassilun


  Спокойно, вече дойде времето да се изпълняват и двете опции и ти го казвам като работодател. От 2-3 години има видим недостиг на работници, не само квалифицирани, но и каквито и да е, които просто да искат да работят.
  Заплатите растат с 10-12 % годишно, а след 3 години ще хвъркат и с по 15-20% годишно, щото хора за работа ще има още по-малко. Ако искаш да въртиш какъвто и да е бизнес, ще трябва да плащаш добре, иначе оставаш без хора, това е положението.
  Да му мислят рабовладелците - измамници, които сега наричат "едър капитал", които открадаха навремето държавните предприятия и разчитаха, че цял живот ще пълнят гуши като плащат мизерни заплати на работниците си.

 48. 48 Профил на t_
  t_
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#10] от "ostin22":

  Айде сега, чиновниците в Брюксел. На това му се вика крайно късогледство на работодателите и липса на всякаква политика за развитие на персонала им. На всичкото отгоре и те не помислят как да си наемат добри кадри, да им заплатят добре, кадрите да дават всичко от себе си и да няма текучество, а се чудят от къде данаемат второ качество работници, само да не дадат някой лев в повече. В случая евро. Скоро говорих с един хотелиер и излезе, че и при нас не излизали евтино украинците, щото трябвало и да ги настаняваат, и да ги хранят...

 49. 49 Профил на t_
  t_
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#10] от "ostin22":

  Айде сега, чиновниците в Брюксел. На това му се вика крайно късогледство на работодателите и липса на всякаква политика за развитие на персонала им. На всичкото отгоре и те не помислят как да си наемат добри кадри, да им заплатят добре, кадрите да дават всичко от себе си и да няма текучество, а се чудят от къде данаемат второ качество работници, само да не дадат някой лев в повече. В случая евро. Скоро говорих с един хотелиер и излезе, че и при нас не излизали евтино украинците, щото трябвало и да ги настаняваат, и да ги хранят...

 50. 50 Профил на t_
  t_
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#47] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Браво! Успех Ви пожелавам.

 51. 51 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#41] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Гърците сте друго племе! Личен опит - април, сезонът не е започнал, резервирах хотел през Букинг в малко селце на половината път от Солун до Атина, но няма вечеря, защото ресторантът не работи още, в селцето има една, работеща по това време на годината кръчма, в кръчмата само една маса е заета от 4-5 калпака, гъркинята - собственик не отбира никакъв чужд език (пробвахме на английски, френски и немски), но разбра, че сме гладни и искаме риба. Та жената ме хвана да ръка, помъкна ме в кухнята, извади от хладилника всичко, което имаше и ми посочи да си избера. Не помня колко платихме, но всички останахме много доволни! Както се полага, преди рибата получихме вкусна салата, хлаб със зехтин и чесън и много узо! За това обичам Гърция!

 52. 52 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4816 Неутрално

  До коментар [#47] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Много +! Така и трябва да бъде. Пазарът е най-добрият регулатор. Аз съм наемен работник, на заплата, но разбирам, че ако работодателят ми е некадърен и фалира, би било много по-зле за мен от колкото за него! Имам читав работодател. Бръчка ме много, но пък плаща добре!

 53. 53 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#13] от "lz2":

  Ми, щом е толкова просто - прави фирма и давай яките заплати.

 54. 54 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#33] от "wae20528991":

  а най добре е работодателя да работи вместо работниците

  гошо
 55. 55 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#51] от "vassilun":

  е трябвало е да изчакаш сезона за да си поговорите на англииски

  гошо
 56. 56 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#45] от "vassilun":

  я му дай 2000лв на месец и да видиш как и дърва ще ципи и двора ще мете а ти като хърватски работодател се стискаш, искаш за 1 евро всичко да свърши

  гошо
 57. 57 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 606 Любопитно

  Едно към едно като при нас! Нема кой да бачка вече! Да идват роботите!

 58. 58 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Айде и аз да се впиша..то продукт се прави с име и качество! Как ще даваш малко ,на някой а ще искаш максимум при условие ,че има десетина алтернативи!! Ми няма начин нормален човек да знае език и обноски и стоки и етикет и да седи на едно място при условие ,че надруго ще взима 5-10 пъти повече !!?!?за какво оплакване става въпрос като дрОгарете в хърватска искат да я карат по-комунистически с лозунги и плакати ,а парите и хубавите другарки за тях;)

  Долу рушистите и фашистите
 59. 59 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Решението е просто, питайте Домусчиев - сваляте минималната заплата с 25% и махате всички добавки за стаж. Младите хървати гарантирано ще се завърнат.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 60. 60 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Ми хърватите да минат на евро и ще се оправят. При нас равностойността на едно евро е по-малко от лев, а плащаме два лева.
  —цитат от коментар 32 на Judjuk


  Какво? Искаш да кажеш че лева е по-силен от еврото??? Как така равностойността на едно евро е по-малко от один лев бе човек... Ако това беше така всички в България ще се разплащат с евро защото е по-евтино. Работодателя с удоволствие ще плаща 1000 евро защото ще му излезе ефтино... Бах маа'му а па швейцарския франк не ми се мисли. В Швейцария сигурно обръщат всичко в левове :)


 61. 61 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  :я му дай 2000лв на месец и да видиш как и дърва ще ципи и двора ще мете а ти като хърватски работодател се стискаш, искаш за 1 евро всичко да свърши
  —цитат от коментар 56 на гошо

  ами направи си и ти едно ЕООД, и стартирай фирмата си с по 2-3 хил. лв РЗ, с персонал все юнаци по джапанки и голи до кръста с татуировки, които и за строителство не стават.  ...Но не е работа на държавата да намира квалифицирана работна ръка!
  —цитат от коментар 44 на vassilun

  А каква й е работата? Да дава дипломи на гьонове с претенции за 2000 лв, дет не могат да четат и пишат ли?

 62. 62 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  :я му дай 2000лв на месец и да видиш как и дърва ще ципи и двора ще мете а ти като хърватски работодател се стискаш, искаш за 1 евро всичко да свърши
  —цитат от коментар 56 на гошо


  Гошо, кажи къде ти е къщата, ще дойда да ти цепя дърва и да мета двора, даже не за 2000 лв, и на 1500 съм съгласен.  До коментар [#61] от "historama":

  "направи си и ти едно ЕООД, и стартирай фирмата си с по 2-3 хил. лв РЗ, с персонал все юнаци по джапанки и голи до кръста с татуировки, които и за строителство не стават."

  Точно така! В този форум е пълно със специалисти, които обаче не искат да направят някаква фирма и да плащат по 2-3 хиляди лв заплати, а само дават акъл. И ако може някой да им плаща германски заплати за великите им идеи.

 63. 63 Профил на t_
  t_
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#43] от "historama":

  Ще ви разкажа синоветенна една моя позната какво направиха, та да ви стане ясно.
  Големият завърши и започна работа в един склад. Много работа от сутрин до вечер за 850 лв (лятото. Зимата - не). Та след лятото момчето замина за Англия. Започна в заведение за дюнери. 1000 паунда - мизерно заплащане за там, но за тук 2000 и нещо лв. После брат му замина директно за там. Сега майка им се похвали, че им били вдигнали заплатите. И преди като не можеше, особено младите хора, пак заминаваха. Ето това става, ако не сте разбрал. И в Хърватия това става. Само нашите капиталисти се правят на хитри и искат да наемат от Занзибар хора чак, вместо да вложат малко пари и да имат хем квалифицирани кадри, хем да нямат текучество (което е ужасен бич за една фирма).

 64. 64 Профил на pink_kike
  pink_kike
  Рейтинг: 278 Весело

  Бърза проверка в Гугъл показва, че филипинците едва ли ще са им толкова евтини. Заплатите са сравними с тези в България, а безработицата там е доста ниска - 5,7%.

 65. 65 Профил на aytep
  aytep
  Рейтинг: 433 Весело

  Никой не иска да работи там, където всеки иска да почива и да се забавлява! Шегата настрана - този сектор навсякъде е ниско заплатен! Сериозен. Много благодарен бизнес, но не е за всеки! Много често се насажда идеята,че работата в този сектор е слугинаж, а не се говори за обслужване! Е,хайде, весело.....

  Яба-даба-ду
 66. 66 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 941 Неутрално

  Хубаво им давате акъл на хърватите да вдигнат заплатите, ама тогава ще трябва и цените да вдигнат, пък немеца си прави сметката и ще вземе да ходи в България. И без това и сега е по-евтино тук на море, а пък ако Хърватия още вдигне цените, къде ще му излезе края.
  Китайците и те се оплакват, че и при тях свършвали вече баламите, които работят за 1000 юана по 12 часа на ден. Да вдигнат заплатите - ОК, но ще трябва да вдигнат и цените, тогава как цял свят ще им купува продуктите ако не са по-евтини заради евтиния труд?
  Абе, май наистина да идват роботите, че...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK