Как парите от работещите в чужбина дълги години крепят македонската икономика

Абдулменаф Беджети.

© Николай Дойчинов

Абдулменаф Беджети.Първите холандски туристи за тази година пристигнаха в Македония!" Това беше втората новина в обедната емисия на някога проправителствената ТВ НОВА на 2 май - дата, на която политическата криза беше все още във вихъра си. Втората новина беше, че правителството е увеличило заплатите на някои държавни служители. По телевизията, близка до ВМРО-ДПМНЕ, кризата оставаше на заден план.


Всъщност събитията в страната изненадаха и някои западни наблюдатели, които гледаха на нея като на остров на стабилността за чуждия бизнес. Реформите в периода 2006-2008 г. в областта на данъчното законодателство (например въвеждането на плоския данък) и стратегията за привличане на инвестиции динамизираха икономиката и докараха нови инвестиции. През декември 2014 г. списание "Форбс" постави Македония на 31-о място като дестинация, привлекателна за правене на бизнес. Година по-късно страната беше на 35-о място. Реклами, привличащи туристи и предприемачи, се излъчваха всеки ден по Си Ен Ен, "Евронюз" и други големи телевизии - в определен момент се виждаха много по-често от българските. Оптимизмът за македонската икономика се базираше и на на оценки на Световната банка, според която брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 3.8 на сто през 2015 г., а за изминалата година ръстът е 2.4 на сто, с размер на БВП около 10.9 милиарда долара.


"И ние се зачудихме - оценките на бизнес климата още от 2008 г. бяха изненадващо позитивни" - разказва за "Дневник" Абдулменаф Беджети, заместник-ректор на Югоизточноевропейския университет, третия най-предпочитан в Македония. Той е и икономически министър между май 1997 и ноември 1998 г., а след това става известен в Македония с критиките си към икономическите политики на всички правителства и с честите съвети, които дава онлайн и в телевизионни студиа. "Няколко пъти бяхме най-реформаторски в положителен смисъл, а това не се усещаше в реалната икономика, в живота. Но то се базираше на базата на възприятия и на това основание Македония беше топ реформатор в Европа, а за една година - даже в света."
Признава, че икономическите мерки, въведени от първия кабинет на Никола Груевски, в първите 2 години, след като идва на власт през 2006 г., помагат на бизнес климата. "От 2009 г. обаче влязохме в една авантюра и оттогава с едно изключение не сме имали повече от 2-3 процента ръст. Той е в известен смисъл спонтанен - в неразвита икономика като Македония, с нисък ръст, но с потенциал, който не се използва, се усеща правилото, че всяка икономика сама по себе си може да расте по един два процента от само себе си без особени усилия."


Потребление, стимулирано отвън


В последните няколко години земеделието формира около 6% от брутния вътрешен продукт на страната, а получава субсидии в размер между 1 и 2% от него. "Когото и да питате, сме земеделска страна. Но делът на отрасъла в икономиката е разочароващ," казва той. Години наред като мотор на икономиката изпъква строителството, средно с по 15-16%, заедно със сектора на недвижимите имоти и търговията на дребно. Заедно те съставят около две трети от брутния продукт на страната. Делът на туризма е едноцифрен - всъщност Световният съвет за пътуване и туризъм постави на 164-о място от 185 дъжави по принос на сектора в икономиката за миналата година.


Последните разчети, подобно на предишни тримесечия и години, сочат като движеща сила не инвестициите или търговията, а потреблението. Беджети обяснява този феномен с огромната диаспора - стотици хиляди, напуснали страната в последните десетилетия, на теория като временни трудови мигранти, а на практика устроили се в Западна Европа и другаде. "Диаспората в Македония престоява тук редовно 2-3 пъти годишно и носи огромни приходи, които се използват чрез потребление. Това е водещ фактор в ръста. Ако гледате 25 години назад, ще видите същото. Но това не е стабилно и не може да бъде - тази диаспора вече се интегрира в западните страни. Ако първите поколения носеха пари тук, новите няма да го правят: те са си там, интегрират се, работят в други нива на тези общества, например в Германия, Швейцария, Италия или скандинавските държави. Статистиката говори за над 350 000 работещи временно - временно ли? (Някои) са си там от по 30-40 години."


"Всички ходим на ски в България"


По време на Груевски се въвежда система на преференции за чуждестранни инвеститори и на изграждане на икономически зони - отбивки за тях могат да се видят по пътищата от и до Скопие. Брутните инвестиции обаче са едва около една пета от структурата на БВП по окончателни данни от 2015 г. (преките чуждестранни възлизат на не повече от няколко десетки милиона евро на месец) - далеч от "чудото", за което говореше Груевски. Причината: въпреки че системата е в сила от 10 години, според Беджети проблемът е, че моделът не стъпва на домашни инвестиции, нито на потребление, базирано на домашното производство - диаспората харчи парите си (по различни оценки между половин и два милиарда евро годишно) за стоки, които не са домашно производство.


"Проблемът с туризма пък не е само в макроикономическите индикатори за ролята му, а и в нагледни примери," казва Беджети. "Цялата тази глупост, че Македония е оазис на туризма, беше погрешна - та ние изгубихме конкурентните преимущества, които имахме в сектора. Ето един пример. Попова шапка допреди 30 години беше важен ски курорт за цяла Югославия - държава от 20 милиона по онова време. А днес и македонските скиори, условно казано, не ходят на ски. Толкова е запуснато. Всички ние от Македония ходим на ски в България."


"А имаме чудесен терен. През декември и януари такива терени, с каквито разполагаме ние, регионът не може да ги сънува. А не се развива. В България сме много доволни и от цените, и от условията, и от услугите, които има в България. Аз лично съм на 20 километра от Попова шапка, а ходя в България да карам. Това е безмислено. А ще изхарча там 1000-1500 евро за една седмица. Има ли по-лош пример за македонската икономика? А ако продължим, кой друг туризъм да развием? Езерен туризъм, при един два самолета с чужди туристи на месец? Държавата ги субсидира и създава повече разходи, отколкото ползи."


"Това беше част от пропагандата и пиара - невероятно добър пиар, затова толкова време ги държа на власт. Над 100 000 млади напуснаха Македония в последните 3-4 години, много от тях с български паспорти. Мозъците напускат, а кое остава? Безработни, на които преди никой не им е обръщал внимание и сега могат да вземат по 200 евро, ако не работят. И това не се правеше само от Груевски, а и от коалиционните му партньори."


"Бедните", които харчат много


Човек, разходил се по улиците на Тетово, трудно може да повярва на Беджети за другия икономически провал на Груевски, който обаче е просто завещан от предишни правителства - на въпроса дали албанците са пълноценно интегрирани в икономиката на Македония той отговаря кратко и ясно: "Не".


Северозападът е най-слабо развитият от осемте икономически планови региона - има най-нисък индекс на икономическо развитие. Въпреки това триетажните, нови, поддържани къщи в покрайнините и по пътя за Тетово са често срещана гледка, а центърът на града е пълен с луксозни коли с чужди номера. "Казвам го във всякакъв смисъл," обяснява Беджети. "Когато македонската икономика се приватизираше между 1989 и 1994 г., албанците не станаха част от процеса. Една от причините - в държавните фабрики те не бяха и 2 на сто от трудещите се. Да вземем за пример Тетово, с традиционно албанско население. В един комбинат с 9000 работници нямаше и 1000 албанци. При модела на разпределяне на акции между работниците албанците бяха изключени, защото бяха малко. Как да са работници или мениджъри, като не са заети? Моделът беше системен, дискриминиращ, наследен от Югославия. Новият модел обаче също ги остави настрана."


Фотогалерия: Македонският град с 80% албанско население, който крепи икономиката >


"Така повечето албанци не бяха част от икономиката. Всичко, което са постигнали, е на базата на риска, който поемат; на ангажимента им, на жизнеността им, на динамиката в чужбина и да инвестират тук. И ако вие се движите сега в тази част - Тетово, Гостивар, Кичево - ще видите и няма да имате впечатлението, за което аз ви говоря. Това би трябвало да е най-неразвитият край, защото северозападът получава най-малко пари от държавата. А ще видите хубави къщи, триетажни. Това обаче не е от Македония - заработено е в Германия за 50 години. Ако ви изтисква държавата, сам се учите. Това прави албанците по-добри предприемачи. Налага им се да поемат рискове и да започват свой бизнес. Цялата работа на албанците в икономиката е тяхна лична и семейна работа и саможертва."


"Затова 90% от парите, които идват от чужбина, са от албанци - те са свързани емоционално със семействата си. Ще видите, че 60 на сто от регистрационните номера са германски, швейцарски, италиански. Не можете да се движите, блокиран е градът. Идват да харчат пари. Всички те са зъбчатото колело, което върти икономиката. Всичко, което се произвежда в Централна и Югоизточна Македония, се потребява в Западна. В чейндж бюрата те влияят на курса на денара, затова той се купува значително по-евтино и продава значително по-скъпо."


Ситуацията не се е подобрила в последните години, въпреки че в кабинета на Груевски имаше и албанска партия. "Албанската икономическа позиция никога не е била по-лоша," каза Беджети. "Ако гледаме инвестиции, трансфери, дотации, фискална децентрализация и икономическо-финансови права на една общност като албанците - по всеки параметър има разлика. Можете да видите колко взима община Тетово и колко - община Битоля. Обсъждаме го с колегите в Скопие и те казват, че не е честно да говорим така, в икономиката няма албанци и македонци. Виждат цифрите обаче и сами признават, нямат научна съпротива. Пред числата и ангелите мълчат."


Какво ще направи Заев


Беджети е предпазлив за заявките на новия кабинет - отчасти заради големите очаквания, които често биват съпроводени от "големи разочарования". Особено скептично гледа на обещания като "връщане на средната класа" и "едно общество за всички". "Това не може да се случи, ако като ребалансирате бюджета, дадете по-малко на албанците. Бюджетът е основен инструмент, за да правите общество за всички - за да се усещат еднакви хората в Струмица и в Тетово. Но футболистите в Тетово ходят в Струмица да играят футбол, защото в Тетово няма стадион и пътуваме 250 км да играем. Имаме тим в Шампионската лига, но пътуваме."


"Трудно е да се осъществят тези обещания и може би албанците ще се разочароват. От друга страна говорят за връщане на средната класа. Но тя не се връща само от преразпределение и данъци. Той е системно поставяне на икономическа структура, за да го върнеш - наемане, обучение, подготовка. Има дългосрочен ефект - който идва със закъснение. Трябват 30-40 години за този ефект, а управлението е кратко. Това не съвпада с политическите очаквания. Това важи и за международната помощ, която идва със закъсняло прехвърляне на определени ефекти. Помощта от Европейския съюз идва след около година, а докато се намери ефект в реалния живот, трябва още година. Така ефектите не съвпадат с икономическия цикъл."


За ефекта от стопяването на политическия лед между Скопие и София Беджети също е оптимист. "Досега не е имало кой знае каква причина за блокадата, било е само резервен проблем с целта да се покаже някой патриотизъм. Новото споразумение обаче ще доведе до комплементарност на икономиките на двете държави само ако можем да привлечем български инвестиции, които са най-малко от всички, и обратното - ако в България има инвестиции от Македония. И това да не се ограничи в обмен на електрическа енергия. Мисля, че тази ос изток-запад ще работи и със свързването на България и Албания. Ако наистина започне да се прави нещо по Коридор 8, може да се случат много неща в македонската икономика - малка и много отворена, много малко защитена. Тези транзитни икономически отношения между трите държави биха могли да доведат до раздвижване на пазара."

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10035 Неутрално

  Чета Македония и виждам същите грешки и успехи на България в икономиката...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на gosho3
  gosho3
  Рейтинг: 465 Весело

  "Дневник" чудя ви се защо публикувате бръщолевенията на разни случайни хора, като горния албанец. Които отгоре на всичко са и откровенно неверни (да не използувам думата "лъжа").
  Тоя хубостник, (аз албанец на ски да видя няма да го повярвам) какви глупости говори за Попова шапка ? Някой от вас, дневник бил ли е на "Попова шапка" ? . Там има 50-60 частни вили, всичките на нашенците от Скопие, един скапан хотел с няма 100 места и наблизо още 2 хотела на Мавровското езеро, малки хотелчета по нашите разбирания. Пистата е 1 (словом - една) - нещо като наклон и дължина равно на "Маркуджик -1". Лифта им е тип "паничка" - 1 (словом един). Това им е големия ски курорт. Ама то и албанците като бракята македонци я почнаха, явно се помакедончват с Александър Македонски - "от Скопие по-големо нема, от Вардаро по-длибоко нема, от Македония по-велико нема. Ей ти, Македонийо - земьо най-убава?" и другото, което си е български стар национален виц : Седят в кръчмата американец, руснак и македониец и спорят чия е луната. Американецът - американска е, защото първи пратихме човек на нея. Руснакът - руска е защото първи пратихме апарат който кацна на нея -"Луноход". Македонецът мълчи, въздиша тежко и по едно време поглежда нагоре и вика: "Луно, луно, земьо македонска - пак ке те делат, пак кръв ке се лее". Въобще комплексарска македонска работа.

 3. 3 Профил на Добрият войник Швейк
  Добрият войник Швейк
  Рейтинг: 1531 Любопитно

  До коментар [#2] от "gosho3":

  Този човек точно това и казва - Попова шапка не става, затова всички ходим в България на ски. Коя част от изказването му противоречи на твоя изблик?

  За войната ний нехаем, на война се ние шляем.
 4. 4 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Груйо си е македонския бойчо - цялата държава я превърна в цирк с нефункциониращи институции пълни с партийни протежета и една камара платени медии се късаше да го хвали. Само че накрая изтрещя от алчност, крадна бизнеса на американски инвеститор за да го подари на китайците срещу процент в джобчето и онези му набиха канчето точно за месец-два. А вярваше че едва ли не ще е вечна неговата клика...ама по балканите разни такива пичове често страдат от подобни илюзии.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 5. 5 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  А иначе беше забавно как от десничар дето сипеше на югокомунетата и се бараше за радетел за НАТО и ЕС, накрая като му вдигнаха мерника го обърна на "гадните соросоиди искат да съборят патрЕотичната ни власт". Калинките му се вързаха естествено. На тоя пич най-голямото му прегрешение е че платените му медии създадоха от нищото сума ти македонски русороби, щото гадните соросоиди и европейци искат да завземат властта и да изхвърлят патриотичните калинки от копанята където кльопат рушвети всекидневно и само Путин може да ни спаси, да ни вдъхне СТАБИЛНОСТ!

  Обичам да грухтя и плюскам.
 6. 6 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Но и това не го спаси де. Сега пада демонтаж на груйовщината и много крокодилски сълзи. С гербаджийницата скоро ще се случи същото и пак ще има крокодилски сълзи, ще е забавно само дали накрая и те ще се уповават на другаря Путлер.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  От текста може да се види, че има голямо съвпадение между финансово-икономическата ситуация у нас и там. И в тяхната и в нашата страни влизат по около милиард евро годишно от сънародниците ни работещи и живеещи в чужбина и разликата е във влиянието на тази сума, поради това, че Македония е много малка страна и има респективно много по-малъй БВП. Та се получава, че приблизетелно равни "инвестиции", там имат по голям ефект.
  Иначе дереджето ни е доста еднакво и само благодарение на това, че сме в ЕС кара много техни младежи да стават "българи" заради паспорта и достъпа до европейския трудов пазар и се получава, че и при тях, като при нас, много млади, активни и в общия случай по-образовани или с добри занаяти хора да изчезват и да остават пенсионерите и по-калпавата част от населението, за което освен всичко друго, се налагат и по-тежки социални разходи.
  Което подсказва, че и при тях и при нас трябва да се извършат реални реформи, за да тръгнат нещата, а когато рано или късно станат те, а и сърбите част от ЕС, ще отпаднат всички дивотии с граници, мита и прочее, с което автоматично и ще се редуцира дивия вариант на "патриотизма" - нещо, което тревожи всички тези, които живеят от него и разбира се ги кара да пречат максимално на процеса.
  Да не забравяме и руските интереси на балканите, които освен от пети колони в отделните страни, се нуждаят от разделянето и поддържането на напрежебние на балканите.

 8. 8 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  Хвалебствено четиво за албанците в Македония! Те коя точно държава смятат за "своя"? Македония ли Албания? След като техните депутати без всякакъв свян изпяха албанския химн в македонския парламент!

  Платената тролщина трябва да бъде криминализирана!
 9. 9 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 800 Неутрално

  На обобщим - на правоверните македонисти никак не им харесват българските паспорти, ама с кеф харчат парите на работещите с подобни паспорти на Запад.

  Така че издаването на паспорти се оказва реална икономическа помощ от България за Македония, която, разбира се, миленковците отново няма да оценят.

 10. 10 Профил на Dimiter Tsvetkov
  Dimiter Tsvetkov
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Хвалебствено четиво за албанците в Македония! Те коя точно държава смятат за "своя"? Македония ли Албания? След като техните депутати без всякакъв свян изпяха албанския химн в македонския парламент!
  —цитат от коментар 8 на султана глаушева


  Дай линк.

 11. 11 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dimiter Tsvetkov":
  http://m.24chasa.bg/novini/article/6194336
  Търси текста: "След това всички албански депутати започнаха да изпълняват албанския химн".

  Платената тролщина трябва да бъде криминализирана!
 12. 12 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  До коментар [#10] от "Dimiter Tsvetkov":
  Има и по-подробна информация, но нея си намери сам. Новоизбраният шеф на парламента дръпва реч на албански и след това депутатите запяват албанския химн. За това беше боят, нахлуха хора в парламента и Заев демонстрира пред камерите окървавената си глава. Все едно Карадайъ да дръпне реч на турски и цялото депесарско войнство да изпее химна на република Турция! Шик, нали?

  Платената тролщина трябва да бъде криминализирана!
 13. 13 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 862 Неутрално

  Със 100% сигурност може да се твърди, че БЮРМ продава много повече стоки, най- вече селскостопански и фармацевтични продукти в България, отколкото ние продаваме в тяхната миниатюрна държавица. При нас парите идват предимно от усвояване на европроекти и се консумират най- вече за легалните и не дотам услуги предоставяни от мафията: наркотици, хазарт, проституция; допълнително се теглят пари чрез системата на бързото кредитиране и чрез залагане на откраднати вещи в заложните къщи.

 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3875 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах