Защо Пхенян вече не желае да преговаря със Сеул

Президентът Мун Дже-ин.

© Yonhap, Reuters

Президентът Мун Дже-ин.



След връщането във властта в Южна Корея на либералите Сеул отправя предложения на своя най-голям съперник за мирен процес, но Северът така и не склонява.


Новият южнокорейски президент Мун Дже-ин е убеден, че най-добрият начин за уреждане на севернокорейската ядрена криза е диалог, подобен на този от миналото, при който двама бивши южнокорейски президенти от либералите излизаха победители от исторически срещи на върха с Пхенян. Проблемът обаче, както ясно пролича през последните няколко объркани дни, е, че Северна Корея не иска да преговаря. Тя извършва изпитания на ракети с безпрецедентни темпове и заплашва да насочи някои от тях към Гуам.


Възможно е Пхенян да е решил в крайна сметка да използва наличието на ядреното си оръжие, за да сключи мирен договор със САЩ и така да сложи официално край на Корейската война (1950-1953 г.) и да бъдат изтеглени американските войски от Юга. Докато и ако това не се случи, Сеул вероятно няма да има особен успех в прокарването на мостове.




Това връзва ръцете на Мун и го кара да предприеме курс надясно, при положение че неговата ориентация е лява. За последно двете Кореи преговаряха официално през декември 2015 г. Оттогава Северът извърши вълна от ракетни изпитания и два ядрени опита, с което ускори дейността си за създаване на достатъчно умалени ядрени оръжия, които да могат да се поберат в бойната глава на ракета с далечен обсег.


Миналия месец Мун, който встъпи в длъжност през май, отправи най-амбициозния си призив за диалог два дни след като Северна Корея извърши изпитание на първата междуконтинентална балистична ракета.


В реч на 6 юли в Берлин южнокорейският президент заяви, че ще се упове на наследството на двамата си покойни предшественици либерали Ким Те-чжун и Но Му-хен и тяхната така наречена "слънчева политика". През миналото десетилетие


предложените от Сеул стопански поощрения


доведоха до две исторически срещи на върха и временно разведряване в отношенията между двете Кореи.


Според Мун новият диалог между страните трябва да се открие с "по-леки" въпроси. Президентът на Юга предложи преговори за намаляване на враждебността и възобновяване на срещите между разделените от войната семейства. Той покани Севера да участва в Зимната олимпиада догодина, на която Южна Корея ще бъде домакин. Президентът на Юга същевременно предложи и амбициозни дългосрочни проекти, като например възстановяване на свързаността на железопътните мрежи на двете страни и построяване на газопровод, който да ги свърже с Русия.


Мун каза, че не предлага безусловно сътрудничество. Той заклейми изстрелването на междуконтиненталната балистична ракета и каза, че Северът ще бъде в състояние да гарантира сигурността си единствено чрез "пълно, подлежащо на проверка и необратимо премахване на ядрените оръжия". По думите му от негова страна е налице готовност да се срещне с управляващия Северна Корея Ким Чен-ун, но само когато подходящите условия за това са налице.


Отговорът на Севера беше недвусмислен.


Той се присмя изказването на Мун, пренебрегна предложенията му и на 28 юли извърши второ изпитание на междуконтинентална балистична ракета.


Възстановяването на диалога е от изключително важно значение според южнокорейския президент, който е на мнение, че Югът трябва да поеме инициативата, що се отнася до уреждането на проблема със севернокорейската ядрена програма. Но според анализатори изпитанията на междуконтиненталните балистични ракети показват, че Пхенян е насочил вниманието си към Вашингтон и не проявява интерес към опциите, които Югът поставя на масата.


Защо Пхенян вече не желае да преговаря със Сеул

© Kcna, Reuters


Северът трябва да извърши още изпитания, преди да може да произведе изцяло функционална междуконтинентална балистична ракета. Той се стреми да се сдобие с истински ядрен възпиращ потенциал, за да може да противостои на съюза между Вашингтон и Сеул и в крайна сметка


да принуди САЩ да преговарят за мирен договор


за официален край на Корейската война, която до момента е приключила единствено по силата на примирие.


Северът иска прекратяване на ежегодните американско-южнокорейски военни учения, които определя като репетиция за нахлуване, както и изтегляне на десетките хиляди американски войници, разположени на юг. Пхенян ще иска и да възстанови стопанството си, което понесе удари в резултат на многогодишни тежки санкции, както и да намери нови пазари за евтините си промишлени стоки и работна ръка. Очевидно тези неща са от много по-голямо значение за Пхенян, отколкото всичко, което Югът може да предложи.


Мун подложи на остри критики твърдолинейния политически курс по време на десетте години управление на консерваторите в Сеул. Според него това с нищо не е допринесло за спиране на оръжейните разработки на Пхенян и само е довело до


заглушаване на гласа на Юга в отношенията с неговия най-голям съперник.


Но непреклонността на Северна Корея може да вкара Мун в същия политически коловоз, както предишния президент Пак Гън-хе, която също казваше, че ще покаже по-голяма гъвкавост.


След второто изпитание на Севера с междуконтинентална балистична ракета Мун възприе твърда линия. Той разпореди на военните да насрочат преговори с Вашингтон за предоставяне на по-тежки бойни глави за южнокорейските ракети и да започнат работа с американското командване за разполагане на установките на вече намиращата се в Южна Корея система за противоракетна отбрана на САЩ.


Южнокорейските консерватори обаче искат засилване на санкциите и натиска; те определят призивите на президента за преговори като "несподелена любов".


Хун Мин, анализатор в южнокорейския Институт по въпросите на националното обединение, заяви, че все още има възможност Пхенян в крайна сметка да приеме предложенията на Сеул за преговори, ако в следващите месеци има строго прилагане на засилените наскоро санкции на ООН.


Но той каза, че "в търсенето на решение е изключително важно Сеул да се движи в крак с международната общност, а не да набляга на това кой ще има водещата роля". /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  "Тя извършва изпитания на ракети с безпрецедентни темпове и заплашва да насочи някои от тях към Гуам."

  Пропусната подробност, че СК ще направи това, само ако бъде нападната. Абе, майната им на подробностите!

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3912 Неутрално

  Възможно е Пхенян да е решил в крайна сметка да използва наличието на ядреното си оръжие, за да сключи мирен договор със САЩ и така да сложи официално край на Корейската война (1950-1953 г.) и да бъдат изтеглени американските войски от Юга. Докато и ако това не се случи, Сеул вероятно няма да има особен успех в прокарването на мостове.
  ---------------------------------------------------------------------------------------------------

  Това само загубил връзка с реалността КимИрСЕНИЛЕН тип
  може да си въобрази,че ще се случи.
  И ся кво ?
  САЩ да се изтегли от Република Корея за да може
  утре Дебелого Царче да я присъедини чрез същия
  този ядрен шантаж към ЧУЧХЕРИЯТА си.
  Твърде е ексцентрично,за да се случи в действителност.

 3. 3 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2996 Весело

  Как защо ??? Защото си имат Чучхе ...

 4. 4 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  С такъв тон не може да се говори с КНДР :-) за това не става
  ... и доста от ракетите не са балистични, а космически

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 5. 5 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Невъзможно е да се накара Ким да седне на масата за преговори с призиви. Военното решение също не е (добра) опция. За мен ключът е Китай. Пълната изолация на С. Корея е единственият начин да се случи положителна промяна.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2928 Неутрално

  Как защо ??? Защото си имат Чучхе ...
  —цитат от коментар 3 на SS

  Много сте прав.
  Чучхе-то идеологически е по същество тотална автаркия.
  Е, понеже абсолютът е по дефиниция непостижим, то няма и как да стане. Но принципът си остава основа за всяко действие. Затова и пренебрегват в момента Сеул, защото от тях ситуацията за нищо не зависи.

 7. 7 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  ------------Това само загубил връзка с реалността КимИрСЕНИЛЕН тип може да си въобрази,че ще се случи.И ся кво ?САЩ да се изтегли от Република Корея за да можеутре Дебелого Царче да я присъедини чрез същиятози ядрен шантаж към ЧУЧХЕРИЯТА си.Твърде е ексцентрично,за да се случи в действителност.
  —цитат от коментар 2 на Hawaii
  За сега Ким не е поискал САЩ да се разоръжат и да спрат изстрелването на ракети, а само да си обират крушите и да изчезнат на подскоци от Корейския полуостров. Като държава победител от Корейската война 1951-1953 има право на това, но се въздържа. Логично е преди изтеглянето на чуждите войски от Корейския полуостров да не се получават успешни преговори - западната риторика не е адекватна на ситуацията в същата степен колкото и тази на КНДР.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 8. 8 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  "Тя извършва изпитания на ракети с безпрецедентни темпове и заплашва да насочи някои от тях към Гуам."Пропусната подробност, че СК ще направи това, само ако бъде нападната. Абе, майната им на подробностите!
  —цитат от коментар 1 на Judjuk



  Я ме светни кой / кои се готви да напада пропадналата и гладна Северна Корея !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3912 Любопитно

  За сега Ким не е поискал САЩ да се разоръжат и да спрат изстрелването на ракети, а само да си обират крушите и да изчезнат на подскоци от Корейския полуостров. Като държава победител от Корейската война 1951-1953 има право на това, но се въздържа.
  —цитат от коментар 7 на dark'star


  Тавариш,
  КОГО наричаш "държава победител" от Корейската война 1951-1953 ?!?!?!
  Северна Корея,която беше ПОЗОРНО НАРИТАНА и НАВРЯНА ТАМ
  откъдето тръгна да завладява Южна Корея ли ?!?!?!
  Нея ли наричаш "победител" ?!?!?!
  Или СССР и Китай,които след ГРАНДИОЗНИ ЗАГУБИ
  в ХОРА и ТЕХНИКА си подвиха опашките и сключиха примирие ?!?!?!
  Айде стига с кофти опорки от 60-те години на миналия век.
  В 21-ви век това не върви.
  Да си ги ръсил тази на Бузлуджа.

 10. 10 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 683 Весело

  С такъв тон не може да се говори с КНДР :-) за това не става ... и доста от ракетите не са балистични, а космически
  —цитат от коментар 4 на dark'star


  Да.. направо не космически, а междугалактически :D :D

  Отдавна трябваше да ги подложат на тотална изолация, никакви "стопански поощрения".

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 11. 11 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3912 Неутрално

  Отдавна трябваше да ги подложат на тотална изолация, никакви "стопански поощрения".
  —цитат от коментар 10 на FvH


  Лошото е, че и Китай, и Русия, а вече и други държави
  печелят от ИЗНОСА НА СЕВЕРОКОРЕЙСКИ
  ДЪРЖАВНИ РОБИ за работа в тези държави.
  Много хора имат интерес това да продължава дълго....

 12. 12 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Когато в Северна Корея започнат да раздават бързи кредити, започнат да отварят казина и заложни къщи, когато по стадионите се появят рекламни пана за хазартни игри, когато по улиците и магистралите се появят проститутки с шишета вода в ръцете, тогава ще паднат всички санкции и американците няма да им се заканват с "огън и ярост".

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5222 Неутрално

  Търсят се рационални действия там където те са твърде съмнителни :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1171 Любопитно

  "Пхенян ще иска и да възстанови стопанството си, което понесе удари в резултат на многогодишни тежки санкции, както и да намери нови пазари за евтините си промишлени стоки и работна ръка"
  Ето тук е ключа от палатката... който си мисли, че Ким-чо иска да напада някого, просто не е в час. Кимчо явно иска чрез заплахи да накара юга или който е да седне на масата за преговори, чиято цел е да направи така, че да подобри икономическото състояние в Северна Корея. По този начин Кимчо ще затвърди режима и ще може да се радва на привилегиите още дълги години.

 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3587 Неутрално

  В реч на 6 юли в Берлин южнокорейският президент заяви, че ще се упове на наследството ...
  —цитат от коментар 0 на статията


  Някой би ли ми обяснил какво значи "упове"?
  Аз до сега такава дума не съм чувал.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Когато в Северна Корея започнат да раздават бързи кредити, започнат да отварят казина и заложни къщи, когато по стадионите се появят рекламни пана за хазартни игри, когато по улиците и магистралите се появят проститутки с шишета вода в ръцете, тогава ще паднат всички санкции и американците няма да им се заканват с "огън и ярост".
  —цитат от коментар 12 на bobhunter
  Ако САЩ не започнат БЪРЗО голяма конвенционална война някъде по Света е възможно в САЩ да се появят колхози и социализъм. Залогът е много висок - неолибералния модел се изчерпи, Перестройката чука на вратите на Държавния департамент на САЩ = за това са истериите. Нито Северна Корея , нито Иран, нито Русия са решение на вътрешни проблеми - САЩ достигнаха хоризонта си на развитие в тази система и при тези технологии.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3912 Весело

  Ако САЩ не започнат БЪРЗО голяма конвенционална война някъде по Света е възможно в САЩ да се появят колхози и социализъм.
  —цитат от коментар 16 на dark'star


  Да почерпиш !
  Чак сега страданията ти свършиха и влезе в промоцията !

  ПРЕДСЕДАТЕЛ НА АМЕРИКАНСКИ КОЛХОЗ !!!!

  Дай Боже всекиму !!!

  ха-хааааааааа

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1869 Неутрално

  Отдавна трябваше да ги подложат на тотална изолация, никакви "стопански поощрения"
  —цитат от коментар 10 на FvH
  Закъсня, КНДР се отвори към Света или поне към съседите си. Милиони северокорейци работят в Китай и Русия , на мнозина капитализма не им понася и се връщат при лошия Ким, а други се адаптират. В далечния изток на Русия китайците се изнасят и се подменят от имигранти от по-бедни страни
  https://vz.ru/society/2017/8/7/881774.html

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 21. 21 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Като гледам, Америка все още е демокрация, щом подобни кимчета могат да са на работа в Асошиейтед прес.

  Иначе, преди година и Путя се имаше за велик, но напоследък не му се чува много гласът. Междувременно, Цръна Гора влезе в НАТО, Македония ще я последва, разни Донбаски активисти взеха да си заминават при неустановени обстоятелства, а светът престана да се интересува от онзи прокълнат район. До броени години (когато дупките по коланите им станат повече от филиите хляб на месец), ще припълзят до Киев да молят за снизхождение.

  Кимчо е доста по-дребен от Батя (е, поне в преносния смисъл), така че ня трябва много да се церемонят с него. През 80-те Кадафи се отърва за "метър и двайсе", ама оттогава прецизноста бая се е подобрила- разни дрони, мрони, други салати... :)

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1314 Весело

  С такъв тон не може да се говори с КНДР :-) за това не става ... и доста от ракетите не са балистични, а космически
  —цитат от коментар 4 на dark'star


  От ония, които ходят до Цлънцето.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 24. 24 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5503 Весело

  До коментар [#15] от "Храбър":

  Уповавам се - осланям се. Ако и "осланям се" не ви е ясно, тогава "облягам се", разчитам на някого/нещо.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 25. 25 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Тръмпчо започва да става смешен! Или трябва да действа или да замълчи. Прилича на пудел, който подлайва, подлайва и после се скрива под фотьойла.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#21] от "klecho":

  Колко лесно козячетата бъркат мечтаното с реалното. БВП на калпак в Русия спордд МВФ е 3 пъти пи-висок от този в Украйна ибпак според МВФ в бъдеще разликата ще се увдличава. Затова Донецк и Донбас не искат да са при урките и няма да го поискат.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на block
  block
  Рейтинг: 785 Неутрално

  "Тя извършва изпитания на ракети с безпрецедентни темпове и заплашва да насочи някои от тях към Гуам."Пропусната подробност, че СК ще направи това, само ако бъде нападната. Абе, майната им на подробностите!
  —цитат от коментар 1 на Judjuk


  най добре е да ги нападнат. така или иначе кимчо свинчо не изглежда да е с акъла си и един preemptive strike ще дойде съвсем на място. вярно е, че ще умрат севернокорейци ама това тяхното и без това не е живот.

 28. 28 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#24] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Да, глагол "уповавам се" има, но "уповам се" - хич даже няма.

 29. 29 Профил на block
  block
  Рейтинг: 785 Неутрално

  С такъв тон не може да се говори с КНДР :-) за това не става ... и доста от ракетите не са балистични, а космически
  —цитат от коментар 4 на dark'star


  интересно с какъв тон можеш да разговаряш с потомствен диктатор който се смята за полубожество и кара робите си да ядат трева?

 30. 30 Профил на block
  block
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Когато в Северна Корея започнат да раздават бързи кредити, започнат да отварят казина и заложни къщи, когато по стадионите се появят рекламни пана за хазартни игри, когато по улиците и магистралите се появят проститутки с шишета вода в ръцете, тогава ще паднат всички санкции и американците няма да им се заканват с "огън и ярост".
  —цитат от коментар 12 на bobhunter


  когато в северна корея хората могат да пътуват без пречки до южна корея или до където си поискат, когато могат да не мрат от глад щото партията нема пари за банички или когато не ги вкарват в трудови лагери щото са забравили да си преместят значката с образа на вожда от ризата на сакото когато го обличат, ей тогава санкциите може и да паднат.
  някои хора забравят, че и ние бяхме в подобно положение

 31. 31 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  "Новият южнокорейски президент Мун Дже-ин е убеден, че най-добрият начин за уреждане на севернокорейската ядрена криза е диалог"

  В народната приказка е ясно казано - не ставайте ортаци на дявола.
  Всички западни политици, които провеждат политика на сговаряне с комунисти стават ортаци на дявола.

  подпис
 32. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1498 Гневно

  До коментар [#30] от "blockblock":
  "някои хора забравят, че и ние бяхме в подобно положение"

  Уви, те не забравят, дори с все сили искат да ни върнат в това положение.

  подпис
 33. 33 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#26] от "tribiri":

  Донбабве няма да мине никога към империята на злото, въпреки, че и там има пияници=руснаци.
  Крим ще се повръща.
  Положението в Русия е неудържимо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#25] от "tribiri":

  Аз виждам няколко нещастни пудела, но сте само тук във форума.
  Просто Америка не изпитва страх от простотиите на Ким трети, обаче надлежно обяснява на света, че ще разкости цяла Сев. Корея, ако дебелият изстреля ракета към Гуам.

  Става въпрос каскетите да не мучите после, че отговорът на САЩ бил несъразмерно висок спрямо една неуличила-свалена ракета.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Президентът на Юга същевременно предложи и амбициозни дългосрочни проекти, като например възстановяване на свързаността на железопътните мрежи на двете страни и построяване на газопровод, който да ги свърже с Русия."

  Е, те тука сбърка по отношение на американската подкрепа за инициативата му. Не виждат ли какво се случва и заради какво е международната ситуация?
  Сащ атакуват тандема Русия Китай, удряйки по слабото звено - Русия, по слабото й място - икономиката. За разлика от Китай, основата на руската икономика, все още е износа на суровини. Русия иска да изнася повече и следват втори северен и южен, а след провала му турски поток. Америка иска да спре руските потоци, чрез алтернатива от съюзниците си в близкия изток и потоци от там. Те минават през Сирия, Асад е с Путин и не ги пуска. Започва войната. Тя е между САЩ и Русия, а не между маймуни и малоумници, както се опитват да ни внушат. Само след икономическо задушаване на Русия, САЩ могат да се разправят с Китай, който има икономика но до военните способности на САЩ и Русия още ми е далече. Сега Ю.Корея предлага да има поток от Русия към тях. Е, как ще го позволи Америка? Тук няма да добавям играчите Иран и Индия, че става още по-сложно.
  Те това е геополитическата ситуация накратко. Останалото са форумни емоции, но са съжаление и много кръв на местни хора имали нещастието да са на пътя на коприната, а днес на черното злато.

 36. 36 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#20] от "dark'star":

  Сев. корейците работят като роби в Русия и Китай. След като този факт стана известен наизлезе "официална" информация.

  Става въпрос, че лъжеш за отварянето на Северна Корея.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#17] от "Hawaii":

  Не, просто не е знаел....като всеки каскет.....историята.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  [quote#27:"blockblock"][/quote]

  Подобни неща могат да се правят с държави без ядрено оръжие. Ким го знае и си разиграва коня. Той има само една цел - оставане на власт и жив и ще използва всички средства да остане. Той също така добре знае, че гръмне ли с една ядрена ракетка, това е краят му и никога няма да ги направи. Но му е удобно даиграе "лудия човек" в концепцията на теория на игрите.

 39. 39 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#38] от "anarhochristian":

  Аз си мисля, че Ким трети бидейки трето поколение диктатор няма ум, с който да прецени истинското положение на нещата. Ген щаба му му дава информация, която да му харесва, иначе ген. щаба ще бъде изтрепан.
  Тоя кретен ще пусне ракетата към Гуам може би не във вторник, а още в понеделник. Вероятно в тиквата му витае мисълта за изпреварващият удар.
  Това разбира се ще е краят му, както и на проблема Сев. Корея. С конвенционални средства разбира се.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 40. 40 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#39] от "Росен (Путлер капут)":

  Принципно теорията за трите поколения е доказала своята приложна практичност. Първото поколение има умствения капацитет да вземе властта, второто да я задържи, а третото и това не може. То заради това са и глупостите дето ги прави младежа, но мисля, че има съветници и генерали, които да го възпират от окончателно решение. Онези поради състоянието си са винаги нащрек, винаги са "първо поколение" иначе изчезват на база естествен подбор. Но живота е шарен и винаги може да изненада, както го описваш. Направят ли го обаче, това ще е краят им.

 41. 41 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 360 Неутрално

  До коментар [#1] от "Judjuk":

  Като ти е толкова любима Северна Корея, какво стоиш още тук?Да симпатизираш на един откровено луд човек е лесно от разстояние, но хайде иди да живееш там, при онези права и свободи, и тогава пак се изкажи.Едва ли ще можеш, обаче.

 42. 42 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 235 Неутрално

  До коментар [#4] от "dark'star":

  Не, междупланетни са!

 43. 43 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#40] от "anarhochristian":

  Не мисля, че има някой, който може да спре дебелото.
  Ако имаше такъв (все още жив) човек Севера нямаше да е в такава тотална изолация.
  Освен това за чий им е програмата за ядрено въоръжение, която всъщност е основна причина за изолацията? Много държави притежават ядрено оръжие и това не ги прави по-силни изобщо. Путлер/Русия е пряко потвърждение, че може да имаш ракети, но правиш ли свинщини по света те изолират и разбиват държавата ти.

  Дебелото според мен ще пусне ракетата в неделя или понеделник...изпреварващо според ограниченият му умствен капацитет.
  Ще последва разбира се тотално конвенционално разкостване на военните обекти в Севера като се почне от установките близо до юга. Вероятно ще ползват стелтовете.
  Ще има, обаче много убити северно корейски войничета. Невинни ще умрат, заради дебелото. То, дебелото ще нареди и атака към Южна Корея и тогава ще бъдат избити тия нещастни войничета. Вероятно стотици хиляди.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  До коментар [#1] от "Judjuk":Като ти е толкова любима Северна Корея, какво стоиш още тук?Да симпатизираш на един откровено луд човек е лесно от разстояние, но хайде иди да живееш там, при онези права и свободи, и тогава пак се изкажи.Едва ли ще можеш, обаче.
  —цитат от коментар 41 на chinaski

  Не ми е любима СК. Пет пари не давам. Просто си нямам като тебе твърда опорна точка, любима демокрация и неотклонна партийна линия. И не разчитам някой да ми подаде кокалче. На първите демократични избори, нашият кандидат, художника Георги Баев спечели с мотото "Няма вече наши и ваши". Бог да го прости, той не доживя да види новите комунисти.

 45. 45 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#4] от "dark'star":

  А стига да! Космически?

 46. 46 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  Абе, севернокорейците нали казваха, че ще са първите, кацнали на Слънцето. Що не вземат да се натоварят и да тръгват, че някой да не ги изпревари.

 47. 47 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  До коментар [#24] от "Незнайко в Слънчевия град": уповавам се
  До коментар [#28] от "zocho1":.. уповам се
  Русизъм или идва от ...несъществуващия старославянски?
  упова́ть-а́ю, укр. упова́ти, др.-русск., ст.-слав. оупъвати...
  болг. у́фам се(?), сербохорв. у̏фати се, у̏фа̑м се, словен. ȗpati...
  На руски:
  Годунов: Можно ль уповать, Что миновалась для него опасность?
  (А. К. Толстой, Смерть Иоанна Грозного.)
  http://www.slovopedia.com/22/211/1644003.html
  На сръбски(сърбо хърватски):
  УФАМ СЕ ДА ЋЕ БАР ХРВАТСКА ЗАШТИТИ НАШЕ НАЦИОНАЛНО ПИСМО...

 48. 48 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3570 Неутрално

  До коментар [#35] от "anarhochristian":Сащ атакуват тандема Русия Китай, удряйки по слабото звено - Русия, по слабото й място - икономиката. За разлика от Китай, основата на руската икономика, все още е износа на суровини..
  ...>> Много правилно и очевидно наблюдение. Друг въпрос дали последните събития( новите решителни санцкии и включването на Русия в пакет с С.Корея и Иран) са правилната стъпка в разбиване на тандема Китай Русия.
  Абстрахирайки се от определена лична симаптия на Тръмп към Путин( поради някакво психологическо сходство ..), неговата стратегия следваше една политика на сближаване с Русия в ущърб на Китай и руско китайския тандем (укрепнал заради политиката на предишната администрация)...Подобна беше целта на политиката на Никсън -Кисинджър в края на 70 те- подобряване на отношенията с Китай с цел отслабване на СССР.

 49. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4099 Неутрално

  До коментар [#43] от "Росен (Путлер капут)":

  Росене, "Дебелото" няма да пуска никакви ракети по цели (които и безтова не може да улучи), освен скъпи вертикални фойерверки изгладувани от народа му.
  Проблемът е когато Президентът на САЩ влиза в тона на севернокорейската пропаганда и светът настръхва, иначе си е поредният пропаганден ход на режима, но с нови играчки.
  Само да не се доигррае до "играчка-плачка", но не вярвам, той имитира дядо си, Ким Ир Сен и иска дълголетна власт.

 50. 50 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  До коментар [#49] от "daskal1":

  Рижавият може и да не става, но не може да не се реагира, когото някаква въшлива държавица почва да заплашва най-могъщата държава в света.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK