Нова програма на "Ютюб" премахва екстремистки видеа, но притеснява активисти

Нова програма на "Ютюб" премахва екстремистки видеа, но притеснява активисти

© Lucy Nicholson, ReutersПлатформата за споделяне на видеа "Ютюб" (YouTube) е критикувана заради нова, базирана на изкуствен интелект програма, която трие видеа, смятани за "екстремистки" по съдържание. Причината е, че според организации, наблюдаващи конфликти в различни точки на света, и няколко медийни организации методът унищожава материал за извършени "военни престъпления" в Близкия изток или такива, които биха могли да послужат в бъдещи съдебни процеси.


Само дни преди програмата да заработи, собственикът на "Ютюб" - "Гугъл" - обяви създаването ѝ и каза, че тя ще може да открива и отбелязва "екстремистки" видеа без никаква човешка намеса, които после се изтриват от архивите. Групите, които самостоятелно разследват потенциални случаи на военни престъпления, обаче предупреждават, че така вече са били премахнати както текущи доказателства (използвани в съдебното дело на Челси Манинг) и материали, изобличаващи доказани зверства (унищожаването на културни артефакти от "Ислямска държава), така и съдържание, което може да послужи в бъдещи случаи.


Orient News - сайт, който от 2008 г. публикува критични към сирийския режим новини - обяви, че целият му профил в "Ютюб" е бил изтрит. Същото се е случило с видеа в канала на Airwars - сайт, който наблюдава кампанията на международната коалиция срещу "Ислямска държава". Платформата за споделяне на видеа впоследствие възстановила материалите, показващи основно въздушни удари.
Засегнати са и авторитетната разследваща мрежа Bellingcat, както и базираният в Лондон портал за близкоизточни новини Middle East Eye (MEE). От ръководството им съобщават, че част от видеата им са били премахнати без предупреждение, някои - възстановени с възрастово ограничение.


MEE цитира съобщения от "Ютюб", според които платформата временно е наложила "наказание" на портала заради видеа, които показват самоубийствени атаки срещу иракските сили в Мосул или предполагаеми случаи на насилие, извършвано от египетски войници. Същото се случило и с достъпното и на други места в Интернет и излъчвано от международните медии видео с разрушаването на древния Нимруд.


"По-точни от хората"


"Ютюб" от месеци е под все по-голям натиск зради наличието на видеа от групи като "Ал Кайда" и "Ислямска държава", както и от крайнодесни организации и възможността реклами на клиенти да се появят в непосредствена близост до тях. Голяма част от материалите, за които са подавани подобни сигнали, имат откровено екстремистки послания - от проповядване на джихад и сцени на подобно насилие до неонацистки сбирки. След като някои рекламодатели се изтеглиха от платформата и от други продукти на "Гугъл", "Ютюб" обяви, че засилва използването на изкуствен интелект, за да обработва качваното онлайн съдържание. Същевременно според в. "Таймс" се разработва възможността платформата да дава на рекламодателите по-голям контрол върху избора къде да се появява съдържанието, за което плащат.


В началото на август "Ютюб" обяви в блога си, че новата технология, използваща "машинно самообучение", ще може да премахва свързано с тероризъм и екстремизъм съдържание и ще може лесно да се самоусъвършенства, "Макар тези инструменти да не са съвършени и да не са подходящи за всички случаи, системите ни в много случаи са доказвали, че са по-точни от хората в отбелязването на видеа, които трябва да бъдат изтрити." Според публикацията "над 75% от видеата, които (програмата) е премахнала през последния месец, са свалени, преди да са получили и едно отбелязване от потребител човек."


Според Middle East Eye премахнатите акаунти, свързани с гражданската война в Сирия, са десетки. Съдържанието на някои включва насилие, но други се фокусират върху политика или представляват интервюта с лица, замесени в конфликта. "Ютюб" отказва да коментира отделни случаи, свързани с изтриване на подобни видеа.


През юни "Гугъл" публикува плана си за борба с екстремисткото съдържание, който освен активиране на програмата с изкуствен интелект включваше разширяване на екипа от хора, които ръчно отбелязват екстремистки видеа и до премахване на възможността потребители, които публикуват съдържание с крайни религиозни или етнически послания, да получават рекламни приходи от посещенията на съответните видеа.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK