За пръв път Белград предложи "разграничаване" на сърбите от албанците в Косово

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Ако искат членство в ЕС, трябва да слушкат Брюксел. Трябва да изберат: или членство в ЕС, или Косово, друга алтернатива няма.

 2. 2 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5247 Неутрално

  Това е решението! Друг цивилизован път няма!

 3. 3 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Ако искат членство в ЕС, трябва да слушкат Брюксел. Трябва да изберат: или членство в ЕС, или Косово, друга алтернатива няма.
  —цитат от коментар 1 на proza


  Предлагаш българската работа - да признаем Македония първи без дори да се огледаме за българскомалцинство там.
  Кактои направихме.
  А после усти като на хамбара вратата ,ама само по форумчета за вътрешна употреба - брех колко българи имало в Македония.
  За това сърбите ще се огледат преди това.
  Което не пречи да признаят Косово СЛЕД ТОВА.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7596 Неутрално

  Нуждо е "да се разграничи това, което е сръбско, от това, което е албанско,"
  Ами тогава да разграничат Западните покрайнини, които са български.

 5. 5 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Нуждо е "да се разграничи това, което е сръбско, от това, което е албанско,"Ами тогава да разграничат Западните покрайнини, които са български.
  —цитат от коментар 4 на Роси


  Хе-хе-хе.
  Това самите българи не го искат. Ето мнението на поетът Иван Николов - роден през 1959 г. в село Ресен, Босилеградско, на стотина крачки от Ньойската граница. Той е сред създателите на българското национално движение в Западните покрайнини през 90-те години на миналия век. Занимава се с публицистика, поезия и журналистика.
  Въпрос; -Кои са основните проблеми за българското малцинство в Сърбия и как могат да бъдат решени те?

  - Нашият основен проблем (от който произлизат всички останали) е, че от една страна сме подложени на агресивна асимилационна (сърбизаторска) политика, а от друга, на унищожителното бездействие на нихилистичните български управници. Те имаха всички аргументи да поискат решаването на нашия проблем при разпадането на Югославия като част от югославската криза, но явно не бяха дораснали за това. Не са дораснали и днес. Те се плъзгат по повърхността да говорят зазубрени клишета за спазването на човешките права, сякаш говорят за правата на някое племе в Африка, а не за пожертван български народ и части от българска държавна територия, които в Париж са хвърлени в устата на сръбският шовинизъм, за да се спаси държавата България. Кризата на днешната българска държавност е породена от неспособността ни да създадем собствена национална доктрина и национална стратегия и да се мобилизираме около тях. Българските политици по времето на т. нар. преход направиха множество грешки, които историята няма да им прости, но това със Западните покрайнини си беше чисто национално предателство. Вместо да поставят въпроса за правоприемствеността на Западните покрайнини след разпадането на Югославия пред международните фактори, които се занимаваха с решаването на юго-кризата, те се избиваха да нарушават юго-ембаргото за да забогатеят и изпадаха в транс на концертите на сръбските чалгаджийки.

 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Ако Косово беше останало в Сърбия,сега два милиона албанци щяха да имат партия без която нямаше да може да бъде съставено нито едно правителство в Сърбия!

 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  "Има се предвид Начертанието на Илия Гарашанин - документ, създаден през 19 в., който залага в сръбската политика стремежа да се обединят всички южни славяни."

  Много меко сте определили фундамента на сръбския шовинизъм. В начертанието на Гарашанин всички са сърби, няма българи, няма македонци, камък по камък, парче по парче се откъсва от съседните страни и се присъединява към Сърбия. Тогава започавт да наричат македонците южни сърби (после като виждат че не им се получава минават на "македонизъм" няма да са сърби ама няма да са и българи)

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8832 Неутрално

  Предложение за танго с държавата-фантом ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Ще дойде ден, в който Западните покрайнини отново ще бъдат в пределите на Майка България, а от Сърбия ще е оснанало само Белградския санджак... Всичко се връща на този свят!

  I shave with Occam's razor
 10. 10 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 635 Неутрално

  "... Напомняйки, че Кралството на сърби, хървати и словенци - по-късно Югославия - е създадено против волята на Великите сили, ... "
  ...Е, чак пък ПРОТИВ волята ?!?!

 11. 11 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 466 Неутрално

  „Има се предвид Начертанието на Илия Гарашанин - документ, създаден през 19 в., който залага в сръбската политика стремежа да се обединят всички южни славяни.“


  От същото „начертание“:

  „Накратко: Сърбия трябва да настоява от сградата на турската държава да се отделя само камък по камък и този добър материал да се прибавя към основите на старото сръбско царство..

  4. Необходимо е да изпратим в България сигурни и способни хора, които да насочат вниманието на българския народ към Сърбия и сръбския народ, а заедно с това да будят надежди, че Сърбия наистина ще се притече на помощ на българите за тяхното избавление и ще се старае за постигането на тяхното щастие.“

  Косово било "историческа люлка на културата ѝ и трябва да остане неделима част от сръбската територия", а за значението му в българската история - нищо?

  Все едно чета статия от медия в Сърбия, преведена на български.

 12. 12 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#9] от "Сахаров":

  Дай Боже!

 13. 13 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Обърнете внимание как бившите колониални империи днес имат добри отношения с бившите си колонии. Сравнете това с омразата днес в бивша Югославия и в бившите републики на СССР.
  Още преди 50 години научих от свои близки живели в Тунис и Алжир какви езици са изучавали децата на белите заселници, докато са местните са били колонии. Научих, че те са учили френски език и арабски задължително. Това уважения към местния език не сме виждали по нашите земи.

  подпис
 14. 14 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  До коментар [#1] от "proza":

  Напротив, очевидно външния им министър е зацепил че успешните решени изискват всеки да спечели нещо и да плати с нещо. Ако се разберат с албанците за косово, сърбите могат да спечелят гаранция за сръбското население в косово, гаранции за културното им наследство и перспектива за европейско членство и просперитет. И ще се наложи да платат със загуба на грандоманските им планове от 19 век да заробят всички южни слявяни, най-вече нас и междувремнно формиралите се македонци.

 15. 15 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 466 Неутрално

  [quote#5:"log_on"][/quote]

  Поздравления за коментара, прекъсващ мълчанието и тихото безвремие на нихилизма в България, който е здраво проявен не само сред политици, но и журналисти, т.нар. „обществени дейци“ и т.н.!

 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Масква не харесва това. Масква иска конфликти и по възможност война.

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 237 Весело

  Като го видя този и винаги се сещам за скритата камера:)
  https://youtu.be/4IOiMVarjnA

 18. 18 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  [quote#5:"log_on"]
  —цитат от коментар 15 на terorio
  Поздравления за коментара, прекъсващ мълчанието и тихото безвремие на нихилизма в България, който е здраво проявен не само сред политици, но и журналисти, т.нар. „обществени дейци“ и т.н.![/quote]

  Аз само поствам признанията на бг брат именно от така коментираните /явно ей тъй по инерция/ Западни покрайнини. И той е безпределно ясен за това ,което трябва да прави България по въпроса.


  Въпрос; -Каква стратегия трябва да приеме България, за да реши проблема със Западните покрайнини?

  - Първо, самата България се нуждае от национална стратегия и доктрина за собственото си развитие. Второ, в рамките на тия основополагащи държавнотворчески документи трябва да се набележат целите по отношение на Македония, Западните покрайнини, българите в чужбина и т.н. Нещо се прави по този въпрос, и то основно в научните среди. Но за разлика от всички други съседни държави, България все още няма такива общоприети, очистени от партизанщина и задължителни за всички партии и политици документи. Така, както например Конституцията е задължителна за всички.

  За решаването на проблема „Западни покрайнини” не е нужно да се води война. Има достатъчно цивилизовани, дипломатически и международно правни механизми за решаване на териториални и други спорове между държавите, които България не е използвала и очевидно не иска да ги използва. Те са общоизвестни и благодарение на тях Румъния спечели Змийския остров от Украйна, Хърватия и Сърбия се съдят пред Международния съд за Шаренградската ада на Дунава, Словения и Хърватия също си оспорват Пиранския залив и т.н. Има и достатъчно аргументи в наша полза. Има и други начини за решаване на този проблем със или без международно участие. Пак подчертавам, проблемът е в кризата на българската държавност и постоянната липса на подготвени държавници.

  Българската държава днес се е превърнала в част от Брюкселската администрация. Забравя се, че в този си вид ЕС е само среда за съгласуване на общи позиции по безспорни въпроси, формула за определяне на най-малкото общо кратно, но не и механизъм за отстояване на национални интереси. Националните интереси се отстояват чрез противопоставяне на другите.

  Отстрани нещата се виждат по-ясно - можете ли като в огледало да ни покажете един народопсихологически портрет на днешните българи от свободна България ? Моите наблюдения са, че сякаш забравихме да обичаме ближния, не ценим свободата си, омързеливихме се, станахме черногледи и мърморковци, които мислят със стомасите и джобовете си.

 19. 19 Профил на krokodil5
  krokodil5
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Косово Е СЪРБИЯ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 20. 20 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4994 Неутрално

  Предлагаш българската работа - да признаем Македония първи без дори да се огледаме за българскомалцинство там.
  —цитат от коментар 3 на log_on  Признаването на Македония и то първи в света е едно от най-значимото самостоятелно външно политическо положително решение на България след 45-годишното руско колониално робство при което нямахме самостоятелна външна политика. Това решение можеше да доведе до много дивиденти на България в политиката си към Македония. За съжаление след правителството на Филип Димитров в България се заредиха нихилистични правителства , които изоставиха не само македонците с българско самосъзнание , но и българите от западните покрайнини в Сърбия. След Костов вички правителства на България бяха сърбомански и продажни. Теобслужваха не българските, а сръбските интереси в Македония и западните покрайнини. Въпреки , че за първи път от своето образуване България имаше геополитическо предимство пред Сърбия, българите в бивша Югославия бяха оставени на произвола на съдбата. Едва ли има друга държава в света , която по този начин да изоставя своите сънародници. Въпреки, че сърби и сърбомакедонци се гаврят с нас, ние ги подкрепяме за членство в ЕС. Нихилизмът в България е добил уродливи размери.

 21. 21 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Обърнете внимание как бившите колониални империи днес имат добри отношения с бившите си колонии. Сравнете това с омразата днес в бивша Югославия и в бившите републики на СССР. Още преди 50 години научих от свои близки живели в Тунис и Алжир какви езици са изучавали децата на белите заселници, докато са местните са били колонии. Научих, че те са учили френски език и арабски задължително. Това уважения към местния език не сме виждали по нашите земи.
  —цитат от коментар 13 на Иван К  До коментар [#13] от "Иван К":

  ... И след като толкова са уважавали езика на колоните, защо не са го изучавали задължително във Франция ??? Въобще не става дума за уважение, а за подготовка на кадри - все някой трябва да знае езика на местните ...

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4994 Неутрално

  ... И след като толкова са уважавали езика на колоните, защо не са го изучавали задължително във Франция ??? Въобще не става дума за уважение, а за подготовка на кадри - все някой трябва да знае езика на местните ...
  —цитат от коментар 21 на Булаир


  Не е ли достатъчно , че децата на французите , които са живеели в колониите са изучавали местните езици? В колониалните съветски републики на бившата колониална империя СССР местните деца не са изучавали дори своя майчин език, а камо ли руските деца да изучават местния език. Разликата между френската и английска колониална империя с тази на руската е от земята до небето. Затова сега руснаците, живеещи в републиките на бившия СССР масово се преселват в пределите на Русия , защото не знаят и не полагат усилия да научат местните езици, които са вече официални за републиките.

 23. 23 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 806 Неутрално

  Тази статийка е разбира се интересен матрял за безмислени фиософствания. Фактите сочат, че вси1ки федерации в източна европа се разпаднаха ( СССР, чехословакия, Юголславия) в течение на няколко години под въздействието на победилия Запад. Разликата в Юголславия беше че ръководството на Сърбия в лицето на Милошевич се опита да се противопостави и заплати лична цена за това. В другите държави най-малкото наблюдаваха пасивно за което ръководители бяха възнаградени ( напр. Горбата е милиардер, а Хавел и Клаус мултимионери ). След отстраняването на ръководството около Милошевич сръбското ръководство възприе политика на капитулация и често колаборционизъм което се отразява на техните офшорни банкови сметки.

 24. 24 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 806 Неутрално

  До коментар [#22] от "tacheaux":

  Мда това точно като го писа ходи ли да го кажеш на милионите останали французи в Алжир, Виетнам и прочие :) Ако си решил да се хвалиш с собственото си невежество - доста успешо.

 25. 25 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1143 Неутрално

  Не знам дали сърбите ще преглътнат тази реалност.

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2847 Неутрално

  Сърбите чукат на отворена врата. Косовските албанци са готови да отстъпят северните сръбски области срещу Прешевската долина, населена с албанци. В този случай и ние можем да си вземем Босилеградско, където няма албанци. Ще имаме още един съсед - Косово, което не е лошо.

  Judjuk
 27. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4994 Неутрално

  Фактите сочат, че вси1ки федерации в източна европа се разпаднаха ( СССР, чехословакия, Юголславия) в течение на няколко години под въздействието на победилия Запад.
  —цитат от коментар 23 на sqrt


  Югославия и СССР се разпаднаха сами, въпреки усилията на Запада да ги спаси.

 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4994 Неутрално

  "... Напомняйки, че Кралството на сърби, хървати и словенци - по-късно Югославия - е създадено против волята на Великите сили, ... "

  Това е явна лъжа. Югославия е творение на великите сили и по-точно Франция и Великобритания.

 29. 29 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Не е ли достатъчно , че децата на французите , които са живеели в колониите са изучавали местните езици? В колониалните съветски републики на бившата колониална империя СССР местните деца не са изучавали дори своя майчин език, а камо ли руските деца да изучават местния език. Разликата между френската и английска колониална империя с тази на руската е от земята до небето. Затова сега руснаците, живеещи в републиките на бившия СССР масово се преселват в пределите на Русия , защото не знаят и не полагат усилия да научат местните езици, които са вече официални за републиките.


  До коментар [#22] от "tacheaux":

  Що за логика ?!?! След като едната състема е по-лоша от другата, значи другата е добра ???!?!?!

 30. 30 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Сърбите имат само една възможност - да духат супата. Трябва да върнат западните покрайнини. Североазиатско племе на Балканите.

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK