Границата между Индия и Пакистан и след 70 години все още е незарастваща рана

На 9 ноември 1947г. индийски отряди от сикхи заемат позиции край шосето Барамула в опит да отблъснат нападатели от района на Шринагар, столицата на Кашмир. Нападения от въоръжени племенни групи от северозпаден Пакистан принудиха махараджа Хари Сингх от хималайското кралство Джаму и Кашмир да потърси помощ от Индия. Помощта бе изпратени при условие, че кралството се присъедини към Индия. Махараджата прие, но срещу широка автономия на неговата държава в рамките на индийския съюз, като Делхи ръководи външната политика, отбраната и комуникациите. Скоро конфликтът между индийските и пакистанските части прерасна в първата война между двете държави за Кашмир.

© Associated Press

На 9 ноември 1947г. индийски отряди от сикхи заемат позиции край шосето Барамула в опит да отблъснат нападатели от района на Шринагар, столицата на Кашмир. Нападения от въоръжени племенни групи от северозпаден Пакистан принудиха махараджа Хари Сингх от хималайското кралство Джаму и Кашмир да потърси помощ от Индия. Помощта бе изпратени при условие, че кралството се присъедини към Индия. Махараджата прие, но срещу широка автономия на неговата държава в рамките на индийския съюз, като Делхи ръководи външната политика, отбраната и комуникациите. Скоро конфликтът между индийските и пакистанските части прерасна в първата война между двете държави за Кашмир.Точно 70 години след обособяването на Индия и Пакистан границата между враждуващите братски държави в Южна Азия остава незараснал белег в жива плът.


Всеки следобед пищната военна церемония по затваряне на границата между двете страни на северния КПП Уагах събира хиляди зрители. Но тази седмица старателно подготвените паради и тропотът на ботуши ще отекват по особен начин - двете нации отбелязват 70-ата годишнина от Разделянето през 1947 г.


Това събитие - една от най-мащабните миграции в историята на човечеството, травмира задълго умовете на субконтинента. Между един и два милиона живота отнема разпадането на британската колониална империя в индийските земи на две отделни нации - едната предимно хиндуистка, другата главно мюсюлманска.
В Уагах, край град Амритсар в индийския щат Пенджаб, разногласията между Делхи и Исламабад се онагледяват всяка вечер с театрално противоборство между индийски и пакистански войници.


По залез слънце, посрещани с възторжени викове от разгорещената публика, военни от двете армии влизат в сблъсък.


Редувайки се, индийски и пакистански войници с традиционна украса на шапките демонстрират добра подготовка - изпъват и вдигат нагоре крака, издуват гърди, перчат се с мускули, впили очи един в друг.


После националните знамена се спускат, двама войници си стискат ръцете с пресилени усмивки. Вратите се затварят.


Макар с войнствен оттенък, ритуалът всъщност е безобиден - но по на север танцът на смъртта продължава.
В оспорвания хималайски район Кашмир, за който претендират и двете страни, но който де факто са си поделили, покрай линията на примирието цари напрежение и тревога. Обстрели и презгранични престрелки напоследък вземат там жертви, кажи-речи, всеки ден.


Броени дни преди годишнината от Разделянето загина например жена от семейството на Мохамед Хасиб, работела на полето в пакистанския сектор Накиял.


"Не знаеш кога ще те настигне куршум", въздиша 28-годишният младеж.


В Индия десетки хиляди мирни жители са загинали в последните 30 години в Кашмирската долина, разбунена от сепаратистко въстание, чиито корени стигат до индийско-пакистанския конфликт.


Само тази година според индийските власти са убити 40 бунтовници, опитали да се промъкнат нелегално в индийската част на Кашмир. Делхи обвинява Исламабад, че тайно подкрепя въоръжения бунт в този взривоопасен район, но пакистанските власти отричат.


От година и половина индийско-пакистанските отношения са особено влошени и никакво подобряване не се очертава.


Мандатът на индийския премиер Нарендра Моди, избран през 2014 г., започна впрочем със затопляне на връзките с Исламабад, а кулминацията бе изненадващо посещение на държавния глава - хиндуист и националист, в Пакистан по Коледа през 2015 г.


После обаче военна база бе атакувана от джихадисти, базирани в Пакистан - наред с различни кризи това унищожи ефекта от плахите насрещни стъпки на двете страни.


За илюстрация ще посочим, че индийският и пакистанският отбор по крикет - любим спорт в тази част от света, не са се срещали в петдневни проби от 2007 г.


Снимка от 1999г. е уловила момент, в който инсийска артилерия обстрелва пакистански отряди в Драс в Кашмир на около 155 км северно от Шринагар. Командващият пакистанската армия ген. Первез Мушараф изпрати части да завземат няколко височини, което предизвика два месеца на въздуш и артилерийски удари от страна на Индия.

© Associated Press

Снимка от 1999г. е уловила момент, в който инсийска артилерия обстрелва пакистански отряди в Драс в Кашмир на около 155 км северно от Шринагар. Командващият пакистанската армия ген. Первез Мушараф изпрати части да завземат няколко височини, което предизвика два месеца на въздуш и артилерийски удари от страна на Индия.


"Докато съществува хиндуистка Индия, нещо като огледален образ на мюсюлмански Пакистан, не виждам никакъв шанс за помирение", коментира Мани Шанкар Айяр, бивш индийски дипломат, работил в Пакистан.


Според пакистанския политолог Хасан Аскари индийско-пакистанските отношения са стигнали поредния минимум.
"Сегашното напрежение между Индия и Пакистан е противоестествено. Затова смятам, че няма да се задържи", каза той пред АФП.


По думите му причина за днешната парализа е индийската обсебеност от проблема с джихадистките движения, базирани в Пакистан, която спъва уреждането на всички останали противоречия.


"Това означава, че почти няма вероятност за диалог в близко бъдеще, защото пакистанското правителство е неспособно да гарантира на собствените си граждани, че терористите няма да действат (на негова територия), да не говорим за ангажименти към Индия", разсъждава той.


Снимка от 2005г. на индийски военен лагер на ледника Сиачен в Хималаите. Оспорваният район между Индия и Пакистан е бойното поле с най-голяма надморска височина. От 1983г. тук са разположени части на двете държави в среда заради претенции над територия, която е толкова враждебна към човека, че по нея никога не е очертавана демаркационна линия.

© Associated Press

Снимка от 2005г. на индийски военен лагер на ледника Сиачен в Хималаите. Оспорваният район между Индия и Пакистан е бойното поле с най-голяма надморска височина. От 1983г. тук са разположени части на двете държави в среда заради претенции над територия, която е толкова враждебна към човека, че по нея никога не е очертавана демаркационна линия.


Далеч от политиката и дипломатическите похвати, Гунита Сингх Балах, основателка на неправителствената организация "Архив на Разделянето от 1947 г.", свързва надеждите си с младите поколения от двете страни на границата.


"Поколението, недокоснато от смъртта и разрухата (през 1947 г.), хранеше повече омраза към другия лагер, отколкото предходното", обяснява жената, събрала хиляди свидетелства на оцелели след Разделянето.
Но "в поколението, което идва, виждам повече решимост да обърне нова страница", подчертава тя.


БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Пакистан може да стане следващата Сирия.
  Не знам, където има ислям, войната е гарантирана.
  Нищо, че някои ни говорят за религията на мира...

 2. 2 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Имам чувството, че британците нарочно са прецаквали нещата когато е трябвало да дават независимост на бивши техни колонии (изключвам "чистите" британски колонии Канада, Австралия и Нова Зеландия). Едва ли не - искате независимост от нас - на ви независимост тъпи к....та!

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5815 Неутрално

  Това е резултата от прехваления западен модел на демокрацията по империалистически. Вероятно противопоставянето ще се поддържа и в бъдеще от "доброжелателите" САЩ и ЮК, защото ако се обединят двете държави имат огромен потенциал да играят значима роля на световната сцена и икономичеаки и политически.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2917 Весело

  Атома ще им реши накрая проблемите...

 5. 5 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Да се наричат Индия и Пакистан "братски държави" е много смело

 6. 6 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#2] от "johnniewalker":

  "Имам чувството, че британците нарочно са прецаквали нещата когато е трябвало да дават независимост на бивши техни колонии"
  =========================
  Не е чувство. Просто си прав. В този форум има много хора, почитатели на ВБ, но това не променя нещата, въпреки минусите, които ще получим. ВБ тръгва от доминацията на англичаните, наложена на ирландци и шотландци. С ирландците имаше проблеми съвсем доскоро и службите не бяха нито демократични, нито нежни.
  Непростимото за други страни беше простимо за турци и англичани. С напрежението между Турция и ЕС, това започна да се променя. Може да се промени и за ВБ, след брекзита.

  Еретик
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4618 Неутрално

  До коментар [#5] от "daam":

  И невярно! Различна религия, различни обичаи, различна организация на обществото (нямам предвид официалната демокрацшя, а вековните традиции на касти и племена от двете страни на границата)! Единственото общо между Индия и Пакистан е, че имат обща граница, която на места никой не знае къде минава. Проблемът в района е Афганистан, където ислямистите са без никакъв контрол. От там се разпространява нестабилност и в Пакистан, и в Индия (и там има мюсюлманско малцинство) и в Бангладеш. А като се намеси и огромния съсед от север (Китай), става мазало!

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5815 Неутрално

  До коментар [#7] от "vassilun":

  чел ли си някога нещо за създаването на Пакистан ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Четейки статията всеки европеец трябва да въздъхва с облекчение,че времената отпреди стотина години,когато европейците са се клали в спорове за това къде да минава границата или за парче земя "като човешка длан",вече са само лош спомен.

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  Най-голямото препятствие в отношенията между двете държави си остава провинция Кашмир. В момента тя е разделена между Пакистан и Индия, а решението на този конфликт може да бъде много просто и демократично: провеждане на референфум в цялата провинция с въпрос каква да бъде бъдещето на провинцията: част от Индия, Пакистан или да нова независима държава на име Кашмир.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4618 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иво":

  Британците проведоха такъв референдум на Фолкъндските острови след като натриха носа на Аржентина при Тачър. Резултатът бе повече от убедителен!

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4618 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Чел съм! А Вие?

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  До коментар [#7] от "vassilun":

  Да, определено положението в Афганистан е много по-лошо по отношение на сигурността от Пакистан. В икономически и социален план също е по-зле. Да добавим, че точно там (в Афганистан) САЩ все още участват в най-дългата война в своята история.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на it
  it
  Рейтинг: 440 Неутрално

  Съзнателно или не, англичаните са направили грешка с границата между Пакистан и Индия; дано откъм Бангладеш са ОК. Виж, за сметка на това, са оставили една тънка ивица земя в Афганистан, която разделя СССР от Индия :)

 15. 15 Профил на Ники Горчилов
  Ники Горчилов
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Да се наричат Индия и Пакистан "братски държави" е много смело
  —цитат от коментар 5 на daam


  Различна религия, различни обичаи, различна организация на обществото (нямам предвид официалната демокрацшя, а вековните традиции на касти и племена от двете страни на границата)! Единственото общо между Индия и Пакистан е, че имат обща граница, която на места никой не знае къде минава.
  —цитат от коментар 7 на vassilun


  Всъщност не сте прави и двамата. Сходставата между Северна Индия и Пакистан са повече от приликите между Северна и Южна Индия.

  Субконтинентът винаги е бил турлю-гювеч от гени, субкултури и обичаи, но традиционно там е битувала inclusive култура на толерантност.

 16. 16 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1641 Любопитно

  До коментар [#14] от "it":

  не е толкова тънка като се има в предвид че Кашмир е в Пакистан

 17. 17 Профил на Ники Горчилов
  Ники Горчилов
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Най-голямото препятствие в отношенията между двете държави си остава провинция Кашмир. В момента тя е разделена между Пакистан и Индия, а решението на този конфликт може да бъде много просто и демократично: провеждане на референфум в цялата провинция с въпрос каква да бъде бъдещето на провинцията: част от Индия, Пакистан или да нова независима държава на име Кашмир.
  —цитат от коментар 10 на Иво


  Въобще не е толкова просто.

  Първо, потенциалните гласоподаватели за оставане в Индия - хиндуистите, напускат Кашмир на талази през последните 40 години. Останалите там мюсюлмани, които са практически под постоянна обсада, нямат причина да искат оставане.

  Второ, тръгне ли Кашмир да се отделя, ще пламнат и други (не толкова) стари проблеми. Пaнджаб, заради който Индира Ганди се прости със живота си, ще се събуди. Тамилските сепаратисти - заради които Раджив Ганди загуби живота си - също.

  Както казах, не е просто. Ама хич.

 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4482 Неутрално

  Исторически парадокс е фактът, че границата
  между мюсюлманският свят и хиндуистка Индия
  дефакто е границата на завоеванията
  на Александър Македонски.
  Бившата империя на Александър е запълнена
  почти едно към едно от ислямски държави.
  Там докъдето Александър стига в Индия,
  и по-нататък не продължава,
  след грандиозната битка с обединените
  армии на индийските раджи,
  оттам вече започва хиндуистка Индия.

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4618 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иво":

  Война в Афганистан няма как да бъде спечелена! Опитаха и двете свръхсили - СССР и САЩ! И двете се провалиха. САЩ всеоще упорстват, защото имат икономическата мощ да продължат, но ще се провалят и те. За да спечелиш война, трябва да продадеш (буквално) надежда на местното население, че би живяло по-добре, ако остави пушката и прегърне ралото. Поминък им осигурете и те самите ще изхвърлят талибаните!

 20. 20 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  истината е че единствената причина да има някаква държава там са британците, иначе щеше да е още по зле, индусите знаят прекрасно това и доста казват че британците са ги изоставили, а не че са се освободили

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 21. 21 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  До коментар [#6] от "Костадин Иванов":

  И двамата не сте прави, защото първо Индия никога, ама никога исторически не е била една обидинена империя. Дори по времето на Ашока или Моголите, владетелите не са владели целият субконтинент Индия. Реално, едва британците обединяват целият индийски субконтинент под своя власт. И второ, преди независимостта на Индия е имало напрежение между индуси и мюсюлмани и те сами решават да си направят две държави. В началото Бангладеш е бил част от Пакистан, а после се отделя, мисля през 1971. И за това ли са виновни британците? Второ, ако британците искаха да направят Индия на салата, те щяха да подкрепят не само независим Пакистан, но и независим Панджаб, Тамилска държава, Бенгалия и още много други.

  А, по темата - много политици, бюрократи и военни и в двете държави живеят благодарение на този конфликт, така че те постоянно ще го подклаждат.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8481 Неутрално

  Мюсюлманите не признават друга религия, освен тяхната за права вяра. Винаги ще има конфликт между тях и хиндуистите.

 23. 23 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#2] от "johnniewalker":

  Имам чувството, че британците нарочно са прецаквали нещата когато е трябвало да дават независимост на бивши техни колонии
  —цитат от коментар 2 на johnniewalker

  До коментар [#6] от "Костадин Иванов":
  Всъщност повечето колонии са били едни разпокъсани държавици (а в Африка само племенни територии) преди да станат британски. В цялата си история Индия е била обединена в една политическа единица единствено по време на колониалната епоха. Точно преди това тя е само географско понятие, което е един миш-маш от около 600 княжески държавици, управлявани от раджи, които продължават да си управляват, като британският монарх им става суверен. С оглед на това как в Индия продължава насилието между хиндуисти и мюсюлмани, със сигурност щеше да има гражданска война, ако през 1947 не бяха разделили Индия и Пакистан, а предложението е изготвено с участието на представителите на Индийския национален конгрес, Мюсюлманската лига и на сикхската общност

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5815 Неутрално

  До коментар [#12] от "vassilun":

  Не ти личи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на jazz
  jazz
  Рейтинг: 381 Весело

  Нито Индия, нито Пакистан са съществували в сегашният им вид преди англичаните да ги разделят и "създадат". Територията на бившата най-голяма колония и "перла в короната" помни много кралства, държавици, тук там по някоя империя (Могулите), но никога в хилядната история на човешкото присъствие по тези земи, не е имало такива държави. Първият проблем, че са създадени изкуствено, вторият че Кашмир е предимно населен с мюсюлмани, повечето от които искат да са в Пакистан, третият е че пакистанското правителство не може да контролира армията си, а още по-малко тайните си служби и те работят срещу Индия, четвъртият е че индийската армия и жандармерия се държи в Кашмир все едно е на вражеска територия и така по-никакъв начин не допринася за популярността на каузата "оставане в Индия", петият е че оплюването на Пакистан е национален спорт за политиците в Индия и те го практикуват често. Това са само първите пет.

 26. 26 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ники Горчилов":

  Урду, официалният език на Пакистан, е практически същият като хинди, най-големият език на Индия. Разликата е в азбуката.

  Разделението там е наложено от британците. Ганди беше за единна Индия. Тя така или иначе е федерация.

 27. 27 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#20] от "stg":

  Индия е с толкова древна държавна традиция (не в съвременния си вид), че англичаните могат само да й завиждат. Цивилизацията в Индия е с векове по-стара от европейските варвари.

 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  До коментар [#11] от "vassilun":

  Супер, ето още една причина поради която индийци и пакситанци трябва да направят този наистина важен референдум.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  До коментар [#11] от "vassilun":

  Супер, ето още една причина поради която индийци и пакситанци трябва да направят този наистина важен референдум.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  До коментар [#17] от "Ники Горчилов":

  Разбирам позицията ви, и съм съгласен, че ако Кашмир стане независима държава ще има и други провинции и народи, които сега са част от Индия, които за пореден път ще въстанат срещу индийското правителство и държава с желание да имат независима държава. Това и сега се случва на няколко места в Индия. Аз лично подкрепям тези движения за национална независимост, нека се види колко народа не искат да бъдат част от Индия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  До коментар [#19] от "vassilun":

  Напълно съм съгласен с теб по този въпрос.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на Ники Горчилов
  Ники Горчилов
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ники Горчилов":Разбирам позицията ви, и съм съгласен, че ако Кашмир стане независима държава ще има и други провинции и народи, които сега са част от Индия, които за пореден път ще въстанат срещу индийското правителство и държава с желание да имат независима държава. Това и сега се случва на няколко места в Индия. Аз лично подкрепям тези движения за национална независимост, нека се види колко народа не искат да бъдат част от Индия.
  —цитат от коментар 30 на Иво


  Нека си представим следната хипотетична ситуация. В зората на демокрацията, в Родопите тръгва анти-българско движение в отмъщение за възродителния процес. Освен локалните свади между хора с българско и турско самосъзнание, от Турция започват да нахлуват въоръжени милиции, които атакуват обекти на армията, полицията и др. органи на власта. Държавата отговаря. В патакламата заигват както виновни, така и невинни граждани. Напрежението ексалира - палят си къщите едни на други, армията въвежда военно положение и реагира безскрупулно на всеки инцидент - често over-react-ва, което допълнително подклажда омраза. Тази ситуация продължава десетилетия наред. В резултат, всички българи и хора с българско самосъзнание мигрират към вътрешността на страната и след 40 години из кърджалийско почти не е останал жител, който да счита България за своя родина. Останали са хората, които виждат една репресивна военна машина, която убива малолетните им деца, за хвърлена бутилка с вода. Да организираме едно референдумче около 2030, какво ще кажеш?

  Подялбата между Индия и Пакистан е оспорвана от множество мюсюлмански лидери в Индия, но се е случила. При това по особено крив начин - където и да прекараш линията, винаги ще оставиш хора от двете й страни, които не я искат, или я искат по-напред или по-назад.

 33. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  До коментар [#26] от "lechevalier":

  Да, така е. Ганди в началото на своята кампания и движение за освобождение на Индия от британска окупация и колониализъм е бил привърженик Индия да бъде единна (Индия, Пакистан, Бангладеш и Шри Ланка). Но с времето променя тази своя позиция и се съгласява на създаването на две държави. Но, този който най-много е искал създаването на отделна държава за мюсюлманите е бил "създателя баща" на държавата Пакистан - Мохамед Али Джина. Той остава най-почитаната личност и герой за пакистанците и до днес.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 35 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  До коментар [#20] от "stg":Индия е с толкова древна държавна традиция (не в съвременния си вид), че англичаните могат само да й завиждат. Цивилизацията в Индия е с векове по-стара от европейските варвари.
  —цитат от коментар 27 на lechevalier


  цивилизацията е стара, но на практика там никога не е имало държава

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 35. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4150 Любопитно

  До коментар [#32] от "Ники Горчилов":

  Слава Богу, подобен хипотетичен и кървав сценарий в България няма как да се случи в демократична България, която е член и на ЕС.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 37 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":

  Е, та точно ти ли дето си мюсюлмански почитател няма да искаш Индия да се разпадне:)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK