Лондон поиска от еврокомисията "временен митнически съюз" след Брекзит

Лондон поиска от еврокомисията "временен митнически съюз" след Брекзит

© Jon Nazca, ReutersВеликобритания предложи "нов амбициозен митнически режим" с Европейския съюз, който да влезе в сила след Брекзит. Това сочи нов публикуван от правителството документ, цитиран от Би Би Си и "Ройтерс".


Според "Даунинг стрийт" подобна стъпка би довела до "възможно най-свободната и безпроблемна търговия" между Обединеното кралство и двадесет и седемте членки на съюза. Идеята предвижда създаването на "временен митнически съюз", който да намали риска от гранични проблеми след напускането.


Кабинетът в Лондон търси възможни решения, които да успокоят бизнеса, чиито представители настояват за "яснота" какви ще са търговските отношения между Великобритания и съюза непосредствено след като страната се оттегли в края на март 2019 г.
По-рано този уикенд в съвместна статия финансовият министър Филип Хамънд и министърът за международната търговия Лиъм Фокс потвърдиха, че Великобритания ще излезе от митническия съюз, действащ между страните членки, след като окончателно се оттегли. Това изявление се разглеждаше като израз на единство между министрите от кабинета на Тереза Мей, които в последните месеци често излизат с противоречащи си позиции за преговорите за Брекзит.


Какво означава "временен митнически съюз"


Страните, свързани от митнически съюз - съществуващ и между членките на ЕС - не облагат вноса на стоки, създадени от която и да било страна от съюза. Всяка държава същевременно налага еднакви мита на вноса от трети страни, като за определени стоки подобни тарифи не съществуват.


Документът, публикуван от кабинета на Мей, предвижда установяване на временен съюз, ръководен от тези принципи, за преходен период, в който обаче Лондон да е способен да договаря собствени търговски сделки с трети страни. Обединеното кралство няма право на подобни стъпки, докато е част от ЕС и следователно от митническия му съюз.


Когато този период изтече, Великобритания ще разгледа две възможности: или ще опита да "рационализира" граничните отношения с Европейския съюз, или ще се търси ново "партньорство" без митническа граница. Това според кабинета означава, че бизнесът ще трябва само веднъж да се адаптира към нов митнически режим, тъй като старият в по-голямата си част на практика ще се запази временно в рамките на договорен преходен период.


Реакции


Конфедерацията на британската индустрия (CBI) приветства предложението и го определи като "окуражително", тъй като е важно компаниите да имат увереност при какви условия ще правят инвестиции след напускането.


От опозиционната Лейбъристка партия определиха предложенията като "несвързани и неподходящи", които трябва да "замажат дълбоките и продължаващи разделения в кабинета". "Тези фантастични и противоречащи си предложения не дават напътствия за преговорите или сигурност за бизнеса", каза още министърът за Брекзит от кабинета в сянка Киър Стармър. Според либералдемократите планът "само ще удължи икономическата болка, причинена от напускането на митническия съюз" и няма да реши проблеми като увеличаване на бюрократичните трудности пред бизнеса след напускането, по-дългите опашки на границата и по-високите потребителски цени след края на преходния период.


От Европейската комисия не последва незабавна реакция. Същевременно Брюксел от месеци отказва да преговаря с Лондон по търговски въпроси на този етап - представители на Европейската комисия многократно са подчертавали, че първо трябва да се уредят въпроси като бъдещия статут на европейските и британските граждани съответно в Обединеното кралство и Европейския съюз и "сметката за развода", която Лондон трябва да плати като част от текущите си и планирани задължения.


Третият въпрос, който според комисията трябва да се реши приоритетно, е за бъдещата граница между Ирландия и Северна Ирландия, която след напускането ще е външна за евросъюза. Очаква се Лондон да публикува детайлно предложение по темата още в сряда.


Малко след като бе публикувано предложението за митническия съюз, координаторът на преговорите от името на Европейския парламент Ги Верхофстад повтори позицията на Брюксел, че свободното движение и финансите са теми, които трябва да бъдат приключени, преди да може да се обсъдят търговски въпроси.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Аха. Тоест достъп до единния пазар. Доста плитко, англета.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Стига бе! Започнаха с увъртанията. Нали, само преди два дни бяха на друго мнение.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2702 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":
  Към СЕТА трябва да добавим и брекзитна икономическа и банкова структура със слободия на финансовите , индустриални и търговски анархисти !
  Ама то евро-ентусиастите си мислят ,че и това е като мед и масло!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Почнаха пазарлъците - хем временен митнически съюз,хем нещо като Мейекзит,а свободно движение на хора???

 5. 5 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  Аз пък предлагам ШОКОВ. Направо като искате да докарате стока за 100 паунда внасяте 35 паунда мито. Готино, нали това искахте.

 6. 6 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  Найн. Но. Не.
  Напускате всичко. Няма нищо временно. Защитавайки интереса на гласувалите за хард Брекзит, ЕК отказва всякакви контакти и позволява на Британската Островна Империя спокойно да отплува в открити води. ... накъдето я отнесе течението. Брекзит значи Брекзит.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Великобритания се стреми да запази само ползите , но без задълженията.

 8. 8 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Аз съм съгласен! Стига едновременно с временния митнически да влезе в сила и временен трудов съюз с трудови права за гражданите на ЕС, идентични с действащите в момента!! А, и бритнаците да се съгласят временният трудов съюз да продължи 5 години повече от митническия!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 9. 9 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 969 Весело

  Рижаците пробват доста елементарни номера от селски вечеринки, смешни са...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 10. 10 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 761 Неутрално

  До коментар [#8] от "Amot":

  Така е, но не по-малко важно е, да не им се даде възможност да се размотават неограничено.

  По закон, няма срок за задействане на чл. 50. След като веднъж е задействан, следва да се приеме (и в тесния юридически смисъл), че са взели решение как ще процедират, и че правните последици от това решение ще започнат да се прилагат след 2 години (т.е. обезслислят се всякакви преходни периоди).

  По принцип, нещата са прости:
  1. Обратно в ЕС;
  2. ЕЕА (норвежки модел);
  3. Особен статут, със спазване на всички задължения, в това число и финансовите такива (Швейцарски модел);
  4. Твърд Брексит.

  Явно е, че те се борят за нещо друго- турски и много скоро канадски модел (споразумение за свободна търговия с нулеви мита). Много е важно ЕК твърдо да заяви, че такова би имало не по-рано от 10 години след датата на Брексит, и то при пълно единудушие на страните-членки (да си спомним СЕТА и Валония).

 11. 11 Профил на propeller
  propeller
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#10] от "klecho":

  Отличен коментар. По едно стечение на обстоятелствата съм запознат ако не с друго, поне с данъчно-осигурителния аспект на 2. ЕЕА (норвежки модел) и 3. (Швейцарски модел). Намирам разликите за нищожни, от определена гледна точка Швейцария само формално не членува в никакви 'съюзи', а реално си е ЕЕА.
  Интересно ми е обаче за 'канадския модел'. Нека задам въпроса по селски - след като паднат визите на 1/12/2017 с какво на един български циганин ще му е по-трудно да тръгне за Канада, отколкото за Норвегия? Контекстът на въпроса е, че ингилизите изградиха Брекзита най-вече около имиграционен популизъм и 'затваряне на границите'. А пък Канада, неохотно, но неизбежно се открехна визово за пенетрация, за да си постигне 'модела' с ЕС. Та в 'канадския модел' за Британия , признавам си, аз съзирам същия х_й заложен дълбоко и фундаментално - свободно движение на хора.

 12. 12 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Ингилизите искат да бъркат в кацата с меда, ама безплатно :-)!

 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Любопитно

  Британската наглост край няма.Още не са се разбрали с Брюксел за нашите права/европейците които живеем на Острова/ и се правят на "ударени" за много милиардната компенсация за тъпотията Брекзит ,а искат и "временен митнически съюз"?!

 14. 14 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Любопитно

  До коментар [#1] от "EU defender":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Чакам с нетърпение кога Брюксел ще започне да раздава заслужени "шамари" на Лондон!

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Весело

  "....................От Европейската комисия не последва незабавна реакция. Същевременно Брюксел от месеци отказва да преговаря с Лондон по търговски въпроси на този етап - представители на Европейската комисия многократно са подчертавали, че първо трябва да се уредят въпроси като бъдещия статут на европейските и британските граждани съответно в Обединеното кралство и Европейския съюз и "сметката за развода", която Лондон трябва да плати като част от текущите си и планирани задължения................."

  Чудя се докога Брюксел ще търпи английската наглост ?!Рано или късно Ес ще накаже британските тивки!!!

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Весело

  До коментар [#4] от "Cara Mia":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Аз на това му викам "Приземяване,приземяване и пак приземяване другари" както викаше Тодор Живков по време на перестройката връщайки се от Москва-:)

 17. 17 Профил на le_bigmac
  le_bigmac
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Аз викам великобританското правителство да изпълни волята на победителите в референдума им. После, ако искат някакви отношения с ЕС, пак да си направят референдум. И така референдуми ... докато паунда стане лев и двайсе,Шотландия се отцепи и тогава всички "ф@кинг форинърс" не само ще са си заминали. ами никой няма да иска да стъпи в гордия Албион. Освен за туризъм ,разбира се - левът ще е силна валута.

 18. 18 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Жалко за Великобритания. Дано претърпят САМО фиаско. Не трагедия.

  Navigare Necesse Est
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Временен? Колко да е временен, едни 50 години в полза на кралството :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  Имам един приятел, който върти дребен алъш-вериш с индийска фирма... Скоро се разправяхме, кое и как. Неизвестно защо, миналия месец индийците си преместили офиса и складовете от Англия в Германия... :)

  Бивш tww09306483.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK