Балтимор бързо демонтира 4 статуи на военни от Конфедерацията

Балтимор бързо демонтира 4 статуи на военни от Конфедерацията

© ReutersПо-малко от 48 часа след решението на властите в Балтимор в сряда призори бяха демонтирани четири паметника на сражавали се за защитаващата робовладелството Конфедерация от южни щати по време на Гражданската война от средата на ХIХ век.


Операцията бе извършена по тъмно и за да се избегне струпване на хора и повторение на демонстрациите и сблъсъците в Шарлотсвил от миналата седмица в съседния щат Вирджиния.


В понеделник кметът Катрин Пю обяви, че задейства одобреното от градския съвет премахване на няколко статуи, включително на командвалият армията на Юга ген. Робърт Лий и на вторият най-известен след него генерал от Конфедерацията, Томас "Стоунуол" Джаксън. Тя същевременно не подкрепи исканията на някои членове на местния градски съвет, според които паметниците трябва да бъдат унищожени.
Решихме демонтирането да стане "бързо и тихо", каза Пю в сряда. "Мисля, че всеки град със статуи на хора от Конфедерацията би трябвало да е разтревожен от опасността от избухване на насилие по улиците му. Нямаме нужда от това. Трябва да работим заедно и да се разберем как градът да продължи напред", обясни тя пред журналисти.


"След актовете на вътрешен тероризъм, извършени от расисти в Шарлотсвил, градовете трябва да действат решително и незабавно с премахването на тези монументи", написа председателят на градския съвет Брандън Скот в резолюцията, призоваваща за демонтирането.


Насилието от събота, в което загинаха трима души, ускори решенията за премахване на паметници, флагове и други възпоменателни места в чест на Конфедерацията из различни части на САЩ.


По време на Гражданската война щатът Мериленд е бил на границата, известна като линията Мейсън-Диксън, символично приета като разделяща робовладелските щати от тези, които не използват масово робски труд в икономиката си. Поради факта, че населението на щата е било почти поравно разделено от тази линия и че бизнесът зависел еднакво от връзките със Севера и Юга, щатът не заема страната на Конфедерацията.


Балтимор бързо демонтира 4 статуи на военни от Конфедерацията

© Reuters

Ключови думи към статията:

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 527 Неутрално

  И в първата демокрация свалят паметници

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Да ги извикаме да свалят и МОЧА. И в Пловдив, Бургас и т.н.

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  Да се познават случилите се по-рано в тоя свят неща и делата на ония, които са живеели на земята, е не само полезно, но и твърде потребно, любомъдри читателю. Ако навикнеш да прочиташ често тия неща, ще се обогатиш с разум, не ще бъдеш много неизкусен и ще отговаряш на малките деца и простите хора, когато при случай те запитат за станалите по-рано в света деяния от черковната и гражданска история. И не по-малко ще се срамуваш, когато не можеш да отговориш за тях.

  Отгде ще можеш да добиеш тия знания, ако не от ония, които писаха историята на този свят и които, при все че не са живели дълго време, защото никому не се дарява дълъг живот, за дълго време оставиха писания за тия неща. Сами от себе си да се научим не можем, защото кратки са дните на нашия живот на земята. Затова с четене на старите летописи и с чуждото умение трябва да попълним недостатъчността на нашите години за обогатяване на разума. Искаш ли да седиш у дома си и да узнаеш без много трудно и опасно пътуване миналото на всички царства на тоя свят и ставащите сега събития в тях и да употребиш тия знания за умна наслада и полза за себе си и за другите, чети историята! Искаш ли да видиш като на театър играта на тоя свят, промяната и гибелта на големи царства и царе и непостоянството на тяхното благополучие, как господстващите и гордеещите се между народите племена, силни и непобедими в битките, славни и почитани от всички, внезапно отслабваха, смиряваха се, упадаха, загиваха, изчезваха — чети историята и като познаеш от нея суетата на този свят, научи са да го презираш. Историята дава разум не само на всеки човек, за да управлява себе си или своя дом, но и на големите владетели за добро властвуване: как могат да държат дадените им от Бога поданици в страх божи, в послушание, тишина, правда и благочестие, как да укротяват и изкореняват бунтовниците, как да се опълчват против външните врагове във войните, да ги победят и сключат мир. Виж колко голяма е ползата от историята. Накратко това е заявил Василий, източният кесар, на своя син Лъв Премъдри. Съветвайки го, каза: „Не преставай — рече — да четеш историята на древните. Защото там без труд ще намериш онова, за което други много са се трудили. От тях ще узнаеш добродетелите на добрите и законопрестъпленията на злите, ще познаеш превратностите на човешкия живот и обратите на благополучието в него, и непостоянството в този свят, и как и велики държави клонят към падение. Ще размислиш и ще видиш наказанието на злите и наградата на добрите. От тях се пази!“

  Отец Паисий, История славянобългарска.

  Унищожаването и/или изкривяването на паметта за миналото е посегателство над разума за бъдещето.

 4. 4 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Много ясно, че ще ги махнат бързо-бързо. Нали се сещате какво ще е накрая, когато останат само няколко града с паметници от Гражданската война - тръмпистите ще дават там денонощни дежурства, а всеки опит за сваляне на статуя ще се превръща в сражение

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 5. 5 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1471 Неутрално

  Мммм..
  Да.
  Нищо ново под слънцето.
  Damnatio memoriae...
  А след това започва и разпадът.

  Ecrasez l’infâme
 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Демонтират паметниците по късна доба, за да не успеят протестърите да реагират. Това значи, че те са получили нареждане да ги демонтират, но се опасяват от сблъсъци. Ако ги оставят, пак ги е страх от сблъсъци. С други думи кметските власти са в небрано лозе се чудят на кого да угодят, а населението е разделено и разединено.

 7. 7 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Паметниците на лидерите на Конфедерацията се демонтират, а паметникът на генерал Грант, който е избил маса индианци, гордо изправя снага, възседнал коня си.

 8. 8 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 533 Весело

  В тазвечерното издание на детското състезание ' При нас е весело!'
  Тръмп разпусна два от икономическите съвети :)
  Този по стратегическите политики тъкмо бил решил да се саморазпусне, но Оранго ги изпредварил и ги уволнил!
  https://www.cnbc.com/2017/08/16/heres-whos-in-and-out-of-trumps-economic-advisory-councils.html

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 9. 9 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#1] от "neut":

  Хамериканите НИКОГА не са били ИСТИНСКА ДЕМОКРАЦИЯ!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 10. 10 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Уви, американските неолиберали демонстрират пред света своята твърда решимост да предадат демокрацията за скрап...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 11. 11 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Някой да командирова кметицата Фандъкова в Балтимор, за да се размърда и най-после да изпълни решението на Столична община за демонтажа на моча.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 12. 12 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Там референдуми няма ли?😁

 13. 13 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 543 Весело

  Това е чудесно , сега трябва и да изгонят тия дето се мислят за бели

  гошо
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2834 Неутрално

  сега оценявате ли Джасим ...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  А тука все за някаква измислена история бръщолевят. Няма нужда от паметници на антигерои, които разделят, пък били те и исторически.

 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3912 Любопитно

  Операцията бе извършена по тъмно и за да се избегне струпване на хора ....
  =======
  Все ми обясняваха ,че американското общество е едно от най задръстените ,но не им вярвах....
  Но щом тия хора мислят за един паметник , само когато го забелязват ....работата е повече от ясна .....

  Bukalemun
 17. 17 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  Срам и позор е да демонтираш такъв паметник.
  Ама те си знаят.
  Защо не демонтират паметник на някой негър????
  Защото няма паметник на заслужил негър за паметник... и това ги вбесявя... вбесява и цялата социалистическа пасмина антифа, които са вечно дрогирани и безработни протестанти на хонорар.
  Но ако има бял, заслужил паметник, той
  се демонтира, защото няма заслужил негър да го конкурира в тази графа и се води расизъм. Като изгъзицата-защо още нямаме Оскар за чернокож? Ами сами се попитайте кои и колко кадърни афроамерикански артисти има Холивуд и колко им е актива?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6388 Неутрално

  И сега се практикува покупко-продажба на афро-американци. Наричат го "трансферен прозорец".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на coxo
  coxo
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#17] от "venci4":

  Имат, в Университета в Сан Хосе. Двама боклуци вдигат ръце в знака на терористите от Черните пантери http://www.atlasobscura.com/places/olympic-black-power-statue

 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2681 Любопитно

  '' четири паметника на сражавали се за защитаващата робовладелството Конфедерация от южни щати...''????????????????
  МИТЪТ ЗА ''РОБОВЛАДЕЛСКИЯ ''ЮГ !
  Населението на Юга преди Войната от 1861-65 г. било 12 милиона души: 9 млн. бели и 3 млн. цветнокожи. За да се наречеш плантатор трябвало да имаш минимум 20 роби. Излиза, че към 1860 г. в Юга имало всичко 46274 плантатора, от тях по-малко от 8000 притежавали по 50 роби, 2892 имали по 100 роби, 11 притежавали по 500 роби и трима (!) владеели по хиляда роби. Оказва се, че броят на плантаторите в Юга бил по-малко от 0,5% от населението. За какво се сражавали тези южняци, които имали по един-двама роби? Даже ако отчетем всички южняци и мъже, и жени които имали поне по един роб, и в този случай броят им не надвишавал 350 000. А цялата армия на Юга наброявала около 600 000 души. За какво воювали те? Отговорът е един сражавали се, защото считали, че правото им на собствен, независим живот било погазено. Сражавали се, защото се чувствали като нация, заплашена от опасност.

  [email protected]
 21. 21 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2681 Любопитно

  Гражданската война в САЩ изобщо не е заради робството!!!!!!!
  Конгресът вдига митата за европейските промишлени стоки, за да защити американските производители, които са предимно в северните щати. В отговор европейците вдигат митата за суровини и храни( памук, царевица...), които се произвеждат в Юга. Тогава южните щати се отделят от съюза.
  Това е истинската причина за войната.

  [email protected]
 22. 22 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Като че ли насила някой тласка Америка към разединение или така ми се струва?

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 23. 23 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#21] от "karabastun":

  Да Юга си е искал селската идилия - голяма печалба от памук и индиго и евтини европейски стоки. На пръв поглед е прекрасно но и морално и икономически е било обречено. Сам така не всички южняци са били робовладелци.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 24. 24 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  До коментар [#23] от "angevins":

  Прокламацията на ЛИНКЪЛН не е била предназначена за освобождение на робите. В текста й се казва, че са обявени за свободни тези роби, които се намират в щат или част от щат, чието население е в състояние на бунт срещу Съединените Щати. С други думи, Линкълн обявил за свободни тези роби, чиято територия на пребиваване не можел да контролира.
  И какво да кажем за останалите роби? Тринадесет енории в Луизиана и 48 графства във Вирджиния (по-късно определени като щати на Западна Вирджиния), са изрично изключени от тази Прокламация и оставени в същия порядък както ако Прокламацията не беше публикувана. Тези територии се намирали в момента под контрола на Севера и там не било извършено освобождение на робите.
  Въпрос какво пречело на Линкълн да приложи този закон и да освободи всички роби в окупираните от федералните войски територии, след като всички условия били благоприятни?
  Ами това, че Прокламацията преследвала различна цел от тази да даде свобода на робите, а именно икономическа диверсия срещу Юга.

  [email protected]
 25. 25 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2065 Неутрално

  Опитът да се открият някакви писмени свидетелства, основания за махането на паметниците се увенча, май, с успех. Кметът на Балтимор се изказа: Трябва да се махнат, за да не предизвикват насилие!?!? Ако някой схване логиката, моля да се изкаже. Нали точно МАХАНЕТО предизвика насилието. Какво се случва в Америка? Покойният Бзежински го предугади. Преди четвърт век писа в "Извън контрол": "Превръщането на Америка в общество, доминирано /и формирано/ от бялата, англосаксонска протестантска култура, в мозаечно общество, неизбежно ще доведе до дълбока промяна в ценностите и може би до по-нататъшна загуба на социална сплотеност... и вероятно /тази промяна/ ще бъде разрушителна, дори потенциално разделяща, особено ако в този процес съзнателно се умаловажи унифициращата функция на общия език и на коренната обща политическа философия... Американското общество може да се изправи пред заплахата от разпадане." Край на цитата. Характерно е упоменаването на "КОРЕННАТА обща политическа философия", която ще бъде размита. Сякаш е предугадил оня фотос на Барак Обама, открит от щаба на Хилъри Клинтън в борбата им за номинация, на който се представяше като възторжен младеж с тениска, върху която е изобразен ликът на Че Гевара.

 26. 26 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#14] от "дерибеев":

  Тези, които приравнявате комунистическите паметници с тези тук - наистина ли ен разбирате разликата между памвтник на отличил се с нещо местен, особено в защита на конкретното място, и чудовищните грозотии, издигнати в чест на един завоевател?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK