Светът не вярва на Путин и не се бои от Русия, сочи проучване

Светът не вярва на Путин и не се бои от Русия, сочи проучване

© ReutersМалцина по света се доверяват на руския президент Владимир Путин, когато стане дума за международни отношения, а мнозина не възприемат страната му като заплаха за сигурността.


Това сочи проучване на американския социологически институт "Пю" (Pew Research Center) сред почти 41 000 души от 37 държави по цял свят, проведено в периода от 16 февруари до 8 май.

Little confidence in Putin, low opinions of Russia


Европейците са особено негативни в оценката си за Путин повече от 17 години след като дойде на власт в Кремъл - 78% заявяват, че му нямат доверие. В няколко страни това е особено ярко изразено: Полша (89%), Испания (88%), Холандия (87%), Швеция (87%) и Франция (80%). В САЩ и Канада той също няма много симпатизанти, защото близо три четвърти не го харесват като лидер.
Само в 4 държави повече от половината анкетирани са се изказали положително за неговата международна политика - Виетнам, Филипините, Танзания и Гърция. В няколко многолюдна държави близо една трета изобщо нямат мнение за него - Индия, Индонезия, Аржентина, Южна Африка и др.

Most have little confidence in Putin

На този фон добрата новина за Путин е поне това, че в редица държави още по-малко доверие има към американския президент Доналд Тръмп. Руският президент е харесван повече от не особено образовани млади мъже и в средите на десницата (с изключение на Венецуела).


От "Пю" обръщат внимание, че недоверието към руския президент не означава автоматично и опасения от страната му. Сред държавите, където е проведена анкетата, 31% е медианният показател за групата, посочила властта и влиянието на Русия като голяма заплаха за страната им. На същото ниво е възприемането на Китай и САЩ (35%) като голяма заплаха. Далеч по-сериозни опасения у анкетираните (с изключение на Полша и Йордания) предизвикват "Ислямска държава" (62%), климатичните промени (61%) и кибератаките (51%).

Most do not see Russia as a major threat to their country


Русия се опитва да бъде някакъв притегателен център за желаещите алтернативен световен ред, но имиджът на страната е по-негативен, отколкото позитивен, особено на Запад. Отново само във Виетнам (83%), Гърция (64%) и Филипините (55%) харесват Русия.

Opinion of Russia unfavorable in much of the world


Когато стане дума за това дали властта в Русия защитава правата на гражданите си, отново медианните 30% отговарят с "да", докато 46% смятат, че това не е така, а 17% нямат мнение. Отново в Европа и Северна Америка (80% в САЩ и 73% в Канада) са категорично убедени в репресивния характер на руската власт, докато Москва е смятана за защитник на правата на руснаците в страните от Африка на юг от Сахара.


В САЩ заплаха от Русия виждат 47% от анкетираните, но в съседна Канада този дял намалява до 30%. В Европа най-малко притеснени от руската сила са гърците (24%) и унгарците (28%). Мнозинството от турците (54%) смятат Русия за заплаха за страната им, но едва 27% от израелците. Любопитно е, че 39% от анкетираните в африканска Кения възприемат Русия като заплаха, което е изключение за отношението към страната в Африка.

Russia widely seen as not respecting personal freedoms

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK