Защо туризмът в Турция губи десетки милиарди долари

Защо туризмът в Турция губи десетки милиарди долари

© Osman Orsal, ReutersТуризмът в Турция се връща към живот, а резервациите са повече тази година, но това не носи средства, доколкото не се привличат западни туристи с "пари".


Разбира се, не съм експерт в туризма, но ще погледна към проблема от различна гледна точка. Проблемът не може да се реши само със засилване на рекламата. Решение може да бъде намерено, ако се погледне на темата "от друга перспектива".


С други думи, като видим как ни възприема тази част от туристическото общество, която има "пари", която очакваме да дойде в нашата страна.


Има много туристи, но...
Председателят на турската асоциация на инвеститорите в туризма Оя Нарин отбелязва, че туризмът е бил в най-лошото си състояние през 2016 година. "През 2017-а изглежда, че има подобрение. Но има голям спад в приходите. Ще го усетим още повече в края на тази година. Очакваме загуба от 30 милиарда долара в туристическия сектор, когато включим следващите две години с миналата година", казва Нарин. Тя посочва, че са подготвили план за подобряване на положението и ще го представят на правителството. Със сигурност той ще помогне, но дали решението е само въпрос на "план"?


Не само с ръст на туризма, но за да се повиши и ефективността, трябва да се преосмисли имиджът на Турция навън и да се подобри. Туристите, дошли в Турция в най-лошия период, през 2016 година, са похарчили средно по 602 долара, докато турските туристи харчат в чужбина средно по 973 долара!


Защо е така


Кои са турците, пътуващи в чужбина и харчещи толкова пари? Те са с по-високо образование и доходи. Те търсят различни градове, музеи, театри и концерти, когато отидат в чужбина. Туристите, идващи в Турция, са тези, чийто приоритет са "море, плаж, евтини хотели и храна" и те не харчат много пари. Разбира се, "повече реклами" може да дадат резултат в привличане на по-богати, добре образовани западни и източни туристи, но това, което е по-важно, е Турция да има по-добър имидж "за добре образованата и богата" част от света.


Културните и интелектуалните интереси на добре образованите и с високи доходи туристи са многобройни и от различно естество. Те четат повече книги и вестници. Извън финансовия комфорт "общата представа" също е важна за тях. Негативните резултати от терористичните актове и опита за преврат за очевидни.


Терористични актове може да има във всяка държава. Но когато нашите лидери представят Турция като "държава, която не може да бъде управлявана, без да е в състояние на извънредно положение", това не засилва ли още повече негативното впечатление? Следователно бизнесът трябва да каже основателно: "извънредното положение трябва да бъде преустановено".


Това правителство не се ли бореше с тероризма и преди извънредното положение? Разбира се, че да. На всичко отгоре има много информации, че извънредното положение се използва за политически натиск. Какво ще кажете, когато политици обявяват професионални журналисти за терористи, за да се създаде усещането, че "опасността е голяма" във вътрешните работи. Какъв имидж се създава? А когато се уволняват университетски преподаватели и им се забранява да пътуват в чужбина? Това как влияе върху имиджа?


Това кара хората да смятат Турция или за "много опасна" страна, или за държава с "авторитарно" управление. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Защото Ердоган прекрачи границата на разума.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Весело

  Нали си искаха руснаците - получиха си ги, но вместо "Добър ден", първата им дума вече е "скидка"...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 3. 3 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Добре и бих казал "вниамтелно" написан текст, че ако е по-остър, току виж броя на терористите, между журналистите се увеличи с един:)

 4. 4 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  В Турция бушува вирусът "коксаки". Над 800 руски туристи са заразени от него.
  Руски тур-оператори закриват дестинации...
  Така че турският туризъм ще се оправи след Ердоган. Ама друг път...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 5. 5 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  Аман от гюленисти...

  Модератора е неадекватен!
 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  За туристите с пари приоритетите не са плаж, евтин хотел и плюскане на корем.. А Турция друго не може да предложи.. (вярно плюскането им е вкусно).

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 711 Неутрално

  За мен Турция, като дестинация въобще за всякакво пътуване е зачертана, докато не се възстанови демокрацията, ако въобще може да стане това след Ердоган.
  Нашите изселници взеха масово да се връщат в България, защото ги е страх да не са следващите гюленисти или поддръжници на ПКК.
  Колко му е Ердоган да ги обвини, а турски съд да ги осъди.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 8. 8 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Ердогьона сега ще обвини ЕС! Хахахаха. Жалък, некадърен селски бек от анадолските катуни, но с мания за величие.

  САЩ и Германия (разбирай ЕС) вече го отсвириха.... Кой е следващия? Путинката?

 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Ердоган да продължава да лае срещу Европа и Америка и да чака туристи. Руснаците не му ли стигат.

 10. 10 Профил на reminder
  reminder
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Докато имаме Ердоган, така ще е. Лошото е, че май ще го имаме доста дълго.

 11. 11 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#4] от "Депутат 241":

  Само за протокола: "вирусът Коксаки" е наречен на град Коксаки, Ню Йорк, където за пръв път е изолиран от фекалиите на дете през 1948 г. Въпреки страшното име, това изобщо не е някакво ново заболяване, а всеизвестният синдром ръка-крак-уста, който - о, ужас! - е често срещан и в българските детски градини.

  http://www.puls.bg/health/children/news_24697.html


  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4790 Неутрално

  Основен виновник Ердоган с неговата политика и отдалечаващ Турция от Европейското поведение.

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Госпожата с въпросите в последния параграф е готова да бъде обявена за член на дълбоката държава на Гювен :)
  И сигурноо вече е обявена :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2079 Неутрално
  Всеки се е прицелил в туристите-паралии, плащащи по €6 за едното еспресо ;-)

 15. 15 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Истанбул се е превърнал в мрачен, гарнизонен град

  Смятан преди за "Ню Йорк на Близкия изток", сега Истанбул е паднал до нивото на един гарнизонен, непретенциозен и мрачен град. Това пише журналистката Марта Отавиани в италианския вестник "Ла Стампа" в материал, посветен на резкия спад на туристите, посещаващи турския мегаполис.
  Историческите забележителности и местата за посещение в града са празни, благодарение на „онези, които не могат да приемат настъплението на един авторитарен режим и нетърпимостта, с която те са посрещани на нож”. В тази връзка авторката споменава и последната „мода”, която нанася вреда на Истанбул – т. нар. „Нощни орли”. Това са 386 въоръжени охранители, чието първо работно място е Истанбул, и чийто мотив и лозунг е да налагат силово „Новата Турция на Реджеп Тайип Ердоган”. Това са крайните националисти, към които и правителството и медиите остават безгласни, и които нападат по нощни доби по улиците не само кюрди, но и алевити.
  Отавиани представя и статистически данни, които потвърждават, че европейците и американците се въздържат да посещават Истанбул. За първите 6 месеца на 2017 г. броят на чуждестранните туристи в Турция е едва 4,5 милиона. Преди терористичната вълна в страната, през 2015-та само Истанбул е бил посетен от 11 милиона чужденци. Сред туристите, посетили Турция т.г., германците са 7,7%, французите – 3,3%, американците – 2,9%. Останалите идват от Саудитска Арабия, Ирак, Туркменистан, Азербайджан и Русия. По данни на Сдружението на турските хотелиери и ресторантьори загубите на туристическия бранш тази година само в Истанбул ще стигнат 1 млрд. евро.
  „Подобно на очакването на дъжд след продължително засушаване, градът сега очаква да дойдат туристи. Въодушевлението и възторгът в продължение на дълги години от демократизацията и надеждите за икономически възход, сега обаче като че ли вече са един много далечен спомен … Градът постоянно получава „рана след рана”; много оживени квартали един по един потъват в мрак; след терористичното нападение навръх Нова година нощният клуб „Рейна” беше и все още е затворен. Откритият театър „Румели Хисаръ”, където всяка лятна вечер се изнасяха грандиозни концерти, сега се е превърнал в място за поклонение и молитви. На отсрещния азиатски бряг на тепето Чамлъджа сега се строи нова голяма джамия. Всичко това са белезите и нагледната история на един бързо променящ се град – Истанбул”, обобщава Отавиани.

  http://www.segabg.com/article.php?id=868088

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 16. 16 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 924 Неутрално

  В Турция обстановката е напрегната. Ако няма врагове Ердоган сам си създава такива. Всеки турист може да бъде арестуван и обвинен в тероризъм. Да не говорим за това, че Ердоган тероризира цялото кюрдско население, освен интелигенцията на който терор се отговаря с терор. И как да отидат хората на почивка в Турция, когато животът им е застрашен.

 17. 17 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3390 Весело

  До коментар [#11] от "baba_zozolana":
  Бабет, извън протокола. Коксаки преведено на руски значи "денег нету". Както за руските туристи да си платят нещо по-хигиенично и по-здравословно, така и за турските им "домакини" от евтините курорти да им го предложат... А знаем, че и двете "нации" не са много фамилиарни с хигиената.
  Руснаците и турците отричат това да е епидемия (за вируса говоря, а не за безпаричието), но фактите говорят, че вече е тръгнало и из Русия от завърнали се екскурзианти.
  п.п. Средната възраст на заболелите е 3,7 години. Деца!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 18. 18 Профил на krokodil5
  krokodil5
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Страшен пасквил, достоен и за фактор.бг, направо да го преписват.

 19. 19 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Редакторът по Турските новини се е върнал от почивка. На ден по 3 новини взе да бълва

 20. 20 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#17] от "Депутат 241":

  Турският туризъм не ми е първа грижа, но пък къде от неразбиране, къде от присъщото на медиите гонене на тиражи и кликове, те нерядко се занимават с катастрофизиране, ужасяване и гонене на сензации. Зимата ни напада грипът, лятото ни нападат ентеровирусите, от които е и този Коксаки. А ние понеже сме много по хигиената, лятно време редовно има изпищели от тях по българското черноморие, а и не само от там :D

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 21. 21 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Любопитно

  До коментар [#15] от "Bicho Raro":

  Интересно. В същото време мой студент, американец, се върна от лятна програма в Европа (Мадрид) и сподели че най-много му е харесал Истанбул, където е бил няколко дни. Вероятно студентите имат по-ниски изисквания и не комуникират с интелектуалния елит и събратята си по перо. Споделям това като едно друго "преразказано" възприятие, не като политическа оценка.

 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Любопитно

  До коментар [#17] от "Депутат 241":

  Ами този вирус по определение, както е писала колежката, си е детско ентеро-заболяване от типа "ръка-крак-уста" - виж http://www.medicinenet.com/coxsackie_virus/article.htm #coxsackievirus_facts
  А пропо, много български майки биха били ужасени от това какво се оставят да правят малките от много ранна възраст в САЩ - разголени в студени климатизирани помещения, пълзят по пода в обществени заведения, ровят в пръстта и т.н. :-)

 23. 23 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3390 Весело

  До коментар [#20] от "baba_zozolana":
  Да си приная съвсем честно - не съм стъпвал на черноморски плаж от 1999-та. Точно след подобен ентеропроблем с децата. По тази, а и по едни други обективни причини децата ми израснаха по едни други плажове. Надявам се скоро да заведа там и внуците...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 24. 24 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Хе-хе,
  Колко внимателно, мекичко и лекичко написана статия - не би трябвало да я обявят за гюленистка, журналистката....
  Въпреки това, на нейно място бих писал за времето....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 25. 25 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#22] от "daskal1":
  А пропо, много български майки биха били ужасени от това какво се оставят да правят малките от много ранна възраст в САЩ ...
  –––––––––––––––––
  Даскале, същото се прави и във Великобритания. Само че подовете са чисти, а по улиците няма бездомни кучета и котки. Децата ми продължават да са здрави (да чукна на дърво!), а и внуците (малкият скоро ще е хомо еректус на две ходила) следват този път...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#22] от "daskal1":
  А пропо, много български майки биха били ужасени от това какво се оставят да правят малките от много ранна възраст в САЩ ...
  –––––––––––––––––
  Даскале, същото се прави и във Великобритания. Само че подовете са чисти, а по улиците няма бездомни кучета и котки. Децата ми продължават да са здрави (да чукна на дърво!), а и внуците (малкият скоро ще е хомо еректус на две ходила) следват този път...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 27. 27 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4005 Неутрално

  "Туризмът в Турция се връща към живот, а резервациите са повече тази година, но това не носи средства, доколкото не се привличат западни туристи с "пари"."

  Моите преки впечатления от посещението си в Турция тази пролет са, че хотелите са пълни с туристи, но руснаците са много малко. Рядко чувах руска реч, но затова пък азиатските туристи преобладаваха. В туристическия бранш турците са пробили в Азия и особено в мюсюлманските азиатски страни като Индонезия и Малайзия. В Турция видях само азиатски жени със забрадки. Доколкото ми е известно няма никакви ограничения за руските туристи в Турция. Те са малко ,защото все повече обедняват и нямат средства за туризъм.

 28. 28 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Весело

  До коментар [#20] от "baba_zozolana":

  Ееех, защо ми припомняте шведите и проблемите им от 70-те и 80-те години в България, когато по морето им се смееха на масовите разстройства и неумение да се ползват от традиционните български тоалетни и печатната преса като средство за хигиенизиране? :-) Доколкото разбирам, и сега си поддържаме някои от тези "закаляващи програми" с директното извеждане на отточни санитарни води от тоалетните в морето за да се осъществява Дарвиновата селекция на вида.
  Препоръчвам ви една много весела книжка за впечатленията на един американец от две години в Кирибати - The Sex Lives of Cannibals: Adrift in the Equatorial Pacific, 2004 by J. Maarten Troost

 29. 29 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Весело

  До коментар [#25] от "Депутат 241":

  Внукът да расте жив и здрав , че като порасне някой ден да го научиш да пие с мезе :-)

 30. 30 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 740 Весело

  До коментар [#28] от "daskal1":

  Благодаря за препоръката! Предполагам, че отдавна сте чели David Lodge с неговата "академична трилогия", на която едно време много се смях: Changing Places: A Tale of Two Campuses; Small World: An Academic Romance и Nice Work? А за "традиционните тоалетни" имам история почти от първа ръка, но с немец. Сблъсъкът на културите нерядко е трагикомичен.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 31. 31 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ердоган съсипва не толкова туризма, колкото свободомислещите турци, ама това си е техен проблем.Ние си имаме не по-малко наши!
  А този журналист, да помисли за бягство от там, че скоро може и за гюленист да го обявят, да го съдят и бой ще яде.И всичко това - ако има късмет, да не го утрепят!!

 32. 32 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  До коментар [#7] от "ironhorse":

  "Нашите изселници взеха масово да се връщат в България.."  Това пък как го разбра?!

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 33. 33 Профил на Sibel
  Sibel
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#13] от "penetrating": Аз четох в оргинал интервюто на госпожата и никъде ги няма тези въпроси от последните два параграфа. Незнам БТА откъде са ги пришили...
  Тя говори за законодателни промени в закона за Туризъм, за съдействие от изпълнителната власт и лично Ердоган да се ангажира с проблема...


 34. 34 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#Ненаписан още] от "Ети":

  Ети,
  аз казах ли, че мустакатият ще ви струва много?
  В брой.
  До тук 30 милиарда.
  И това е само началото.

  Да припомня цялата си мисъл от тогава.
  Там, където има диктатор неизбежно икономиката умира, почва инфлация и народа заживява по венецуелско-руски образец.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#Ненаписан още] от "Ети":

  Ети,
  аз казах ли, че мустакатият ще ви струва много?
  В брой.
  До тук 30 милиарда.
  И това е само началото.

  Да припомня цялата си мисъл от тогава.
  Там, където има диктатор неизбежно икономиката умира, почва инфлация и народа заживява по венецуелско-руски образец.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 36. 36 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#Ненаписан още] от "Ети":

  Ети,
  аз казах ли, че мустакатият ще ви струва много?
  В брой.
  До тук 30 милиарда.
  И това е само началото.

  Да припомня цялата си мисъл от тогава.
  Там, където има диктатор неизбежно икономиката умира, почва инфлация и народа заживява по венецуелско-руски образец.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 37. 37 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#Ненаписан още] от "Ети":

  Ети,
  аз казах ли, че мустакатият ще ви струва много?
  В брой.
  До тук 30 милиарда.
  И това е само началото.

  Да припомня цялата си мисъл от тогава.
  Там, където има диктатор неизбежно икономиката умира, почва инфлация и народа заживява по венецуелско-руски образец.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 39. 39 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#Ненаписан още] от "Ети":

  Ети,
  аз казах ли, че мустакатият ще ви струва много?
  В брой.
  До тук 30 милиарда.
  И това е само началото.

  Да припомня цялата си мисъл от тогава.
  Там, където има диктатор неизбежно икономиката умира, почва инфлация и народа заживява по венецуелско-руски образец.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 40. 40 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#Ненаписан още] от "Ети":

  Ети,
  аз казах ли, че мустакатият ще ви струва много?
  В брой.
  До тук 30 милиарда.
  И това е само началото.

  Да припомня цялата си мисъл от тогава.
  Там, където има диктатор неизбежно икономиката умира, почва инфлация и народа заживява по венецуелско-руски образец.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 41. 41 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Ердоган ще внесе туристи от Оман. Няма страшно. Дерзайте ердоганисти!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3896 Весело

  До коментар [#30] от "baba_zozolana":

  Благодаря, чел съм само първата и то като аспирант му и помня сатирата за Euphoric State University. Каквото и да е следващото, ще е спасение от книгите на една колежка (мой бивш шеф за кратък период) коато пише криминалета в академична среда и които иска да обсъждаме преди да ги е публикувала (явно е от коментара че ентусиазмът ми не прелива, но какво да се прави, колегиална етика на отношенията) :-)

 43. 43 Профил на rfq35526131
  rfq35526131
  Рейтинг: 217 Весело

  ех тия западни туристи всичките са гюленисти

 44. 44 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3510 Любопитно


  Разбира се, не съм експерт в туризма, но ще погледна към проблема от различна гледна точка.
  =====
  Най същественото в статията ....
  Останалото почти не отговаря на истината. ...

  Bukalemun
 45. 45 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Туризмът в Турция се връща към живот, а резервациите са повече тази година, но това не носи средства, доколкото не се привличат западни туристи с "пари".
  ---------------

  В момента преобладаващите туристи в Турция са БЪЛГАРИ и то любители на силните усещания (визирам голямата вероятност от попадане в затвор по каквато и да е причина)... Надайте се на пари... Трябва да се благодарите че изобщо ходиме в тая кочина.

 46. 46 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 703 Неутрално

  но това не носи средства, доколкото не се привличат западни туристи с "пари".
  ---------

  Какви западни туристи бе? Тези ли дето ги наричате нацисти и фашисти? Пък сега защо не посещавали туркаландия..

 47. 47 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 703 Гневно

  Това кара хората да смятат Турция или за "много опасна" страна, или за държава с "авторитарно" управление.
  -------------

  И двете! И двете! :):):)

 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  До коментар [#33] от "Sibel":

  За коя от двете госпожи става дума :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK