Следващото германско правителство ще наследи куп икономически проблеми

Двамата основни опоненти на изборите през септември, кандидатът на социалдемократите Мартин Шулц и германският канцлер Ангела Меркел.

© Associated Press

Двамата основни опоненти на изборите през септември, кандидатът на социалдемократите Мартин Шулц и германският канцлер Ангела Меркел.Който и да спечели парламентарните избори в Германия през идните години ще бъде изправен пред сложни задачи в икономическата политика. На преден план се очертават пет проблема.


Вялата кампания преди парламентарните избори в Германия се е насочила към последната права. Ако продължи както и досега, най-вероятно ще станем свидетели на инертна заключителна фаза, лишена от каквото и да било напрежение. Който следи дебатите, може лесно да остане с впечатление, че нещата в Германия се случват от само себе си - на следващата правителство в крайна сметка няма да му се налага да взема големи решения и с няколко малки корекции всичко ще продължи както досега.


Това обаче едва ли ще бъде достатъчно. Дори обозримото бъдеще крие множество предизвикателства и рискове от гледна точка на икономическата политика. Ето пет въпроса, с които следващото правителство ще трябва да се заеме.


1. Правилно дозирани инвестиции
Германската социалдемократическа партия (ГСДП) има право - спрямо размера на икономиката си Германия харчи много малко за държавни инвестиции. Сравнение с другите членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показва, че за строителство и поддръжка на обществени съоръжения Берлин харчи по-малко от Австрия и Швейцария и много по-малко от Франция или скандинавските страни. Попадаме в същата група като по-бедни държави като Мексико или европейските страни в криза.


Германия е здраво заседнала в режим на продължителна криза. Въпреки изобилните държавни приходи инвестиционните разходи са толкова ниски, че се класираме до страни Италия, Португалия, Ирландия и Испания - държави, на които заради финансовата криза се налага силно пестят, но които отчасти са инвестирали значително през предходните години.


В Германия инфраструктурата все пак остарява - пътища, училища, информационни мрежи - могат да са по-добри и трябва да са по-добри. След обединението през 90-те години държавата инвестира големи суми, но оттогава разходите силно са намалели.


За съжаление в момента голяма инфраструктурна програма изобщо не е съвместима с конюнктурното положение.


2. Охлаждане на икономиката


В момента няма друга голяма икономика, която толкова силно да е преминала прага на прегряване като германската. Това сочат изчисления на Банката за международни плащания и ОИСР. Германия изживява най-силния си подем от дълго време.


Икономистите като цяло са единодушни, че производствените капацитети на германската икономика са крайно претоварени. Има свръхпроизводство, чиито мащаби се приближават до отчетените през 2007 година. Тогава бързият световен растеж обхвана и Германия, за да бъде последван през 2008 година от световния срив.
В предизборната кампания обаче икономическият бум няма място, макар сигналите за него да се неоспорими - безработицата в големи части от Германия на практика не съществува, цените на недвижимите имоти скачат, а доверието на бизнеса в развитието на икономиката непрекъснато се повишава.


Германия сякаш почти не забелязва променените рамкови условия, което граничи с отричане на реалността. Следващото правителство ще трябва да овладее бума, без при това да влиза в сблъсък с Европейската централна банка, чиято политика е твърде стимулираща за германските условия.


Механизмът на икономическата политика напомня на бума в Испания и Ирландия през първото десетилетие на века, който се срина с финансовата криза. Ако в националната икономика не бъдат взети мерки за противодействие, след "германския балон" рано или късно ще последва "германски срив".


3. Отново трябва да си струва да работиш


Най-големият проблем на германската икономика в момента е недостигът на работна ръка. Никога толкова много хора в страната не са имали работа, никога не е имало толкова много незаети места. Множество работодатели биха могли да произвеждат още повече, ако успеят да намерят подходящите хора. Всъщност заплатите би трябвало да се повишат доста, но това не се случва. До мнозина трудещи се не стига почти нищо от подема в икономиката.


По-високите заплати биха могли да допринесат за покриване на недостига, като на трудовия пазар да бъдат привлечени повече хора. Резерви от неизползван трудов потенциал има при жените и при по-възрастните хора, които често работят на непълно работно време. Ако си струва от финансова гледна точка, то може би мнозина от тях ще поискат да работят повече. Потенциал има и при дългосрочно безработните и работещите с непълен потенциал. По-високи заплати биха помогнали периферните групи да се интегрират по-добре на трудовия пазар.


На пръв поглед следващото правителство няма нищо общо с този проблем, тъй като определянето на размера на възнагражденията е работа на синдикатите и работодателските организации. Тяхна задача е заплатите да се повишат в съответствие с икономическото положение. Когато обаче механизмът за определяне на заплатите изглежда не работи от много години, федералното правителство трябва да се запита какво друго може да бъде променено на трудовия пазар, така че заплатите да реагират по-гъвкаво на изменените пазарни условия.


4. Борба с бедността


В предизборните кампании се преувеличава лошото социално положение, което уж царяло в страната. Многото приказки обаче изглежда оказват слабо впечатление на избирателите. Винаги се пропуска, че и дума не може да става за продължаващо увеличаване на разликата в доходите. Вместо това много показатели очертават картина на значителна стабилност - разпределението на благосъстоянието от години почти не се променя.


Бедността все пак остава проблем. Тревожен сигнал е, че въпреки всичко делът на гражданите, застрашени от бедност, продължава да се увеличава, особено в сегашната фаза на икономически бум.


Вероятно е неизбежно в години на криза неравенството в едно общество да се засили. Сега обаче ситуацията е различна. Има недостиг на работна ръка, но мнозина работещи едва усещат икономическия бум. Вместо това продължава да се увеличава делът на хората, които получават 60 % или по-малко от средния доход - показател, който би трябвало да намалява през периоди на добро икономическо развитие. А именно тази прослойка германци са застрашените от бедност.


Следващото правителство трябва да обърне сериозно внимание на тази тенденция. Бедността, дори и относителната, често е свързана със значителни ограничения на свободата на реализация на възможностите, по-ниско задоволство от живота и по-лошо здраве.


5. По-добро образование


Спрямо други страни Германия има едно голямо предимство - малък дял на хората, които нямат професионално образование и квалификация (без да се отчитат живеещите в страната бежанци). Спрямо другите членки на ОИСР обаче делът на висшистите все още е сравнително нисък макар да отбелязва значителен напредък. През 2005 г. сред хората на възраст 25-34 години едва 22 % са имали университетско образование, а в момента този дял е нараснал до 30 %.


Разпространението на образованието е все така решаващият фактор за бъдещето. Независимо дали става дума за роботизация и свързаното с нея изместване на заетостта към дейности с висока добавена стойност и творчество или за демографското развитие, което носи по-дълъг професионален живот и честа смяна на професиите.


Всичко това изисква инвестиции в образованието.


Заключение: необходим е баланс


Безспорно следващото правителство ще трябва да отчита тези противоречащи си цели. Икономическият бум предлага възможност за големи инвестиции, а капиталовложенията в инфраструктура и образование са спешно необходими. Борбата с бедността е основна цел на социалната държава, но помощите трябва да са оформени по така, че да не намаляват стимулите за полагане на труд, а по възможност да ги засилят.


Следващото правителство е изправено пред множество задачи. Голямо обаче е и изкушението трудните задачи да се заобиколят и пълните държавни каси да се използват за всевъзможни програми. През следващите години приоритетни трябва да бъдат инвестициите в бъдещето, особено в образование, за да може сегашният бум да премине в дългосрочно нарастване на благосъстоянието за всички.


И остават другите големи предизвикателства. Германия излиза на преден план във външната политика и политиката на сигурността, което е свързано с доста очаквания. Предстои разширяване на еврозоната, за каквото германските граждани изобщо не са подготвени. Миграционната политика се нуждае от основи, които да са надеждни в дългосрочен план и да се опрат икономиката и обществото.


Това са големи решения, а в досегашната предизборна борба те изобщо не бяха споменавани. Мнозина граждани могат да се окажат изненадани.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  Германците са лесни, тях не ги мисля.

 2. 2 Профил на bolivar
  bolivar
  Рейтинг: 237 Разстроено

  Тоя господин Хенрик Мюлер, трябва да си хвърли трудовата книжка и да се изсели някъде. Толкова глупави изводи съм чел само в постовете на мурзилажа. Много нелогични разсъждения, сравняване, някакво размиване на данните без конкретика, много зле.
  Имало свръхпроизводсто, ама не стига това от 2007г., има "прегряване" като в Испания и Ирландия, ама там си бяха малко строителни и подобни балони. Имало "само" 22% вишисти, опа ама 2005г. - сега бил 30%+. Тоя жонглира с данните ама като некадърен жонгльор - все топките му изпадат. Срам.

 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1330 Неутрално

  Меркел внесе няколко стотин хиляди потенциални паразити и сега тепърва ще им започнат проблемите на швабите. Не ми се мисли какво ще бъде, когато онея си докарат многолюдните хареми и чавета. Половината от данъците на работещите немци ще изхранва търтеите, а другата половина ще отива за сигурност и охрана. Това не е ли комсомолска лудост?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 940 Неутрално

  До коментар [#2] от "bolivar":

  +++++++++++++

  Трябвало да се повишат заплатите, за да стимулират няколко работещи на половин работен ден пенсионера, да работят цял.
  Много тъпа статия! Авторът да заминава при Мадуро да строят венецуелския социализъм. Левичарската измет само за преразпределяне на богатство си мечтае.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 5. 5 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 940 Неутрално

  Меркел внесе няколко стотин хиляди потенциални паразити и сега тепърва ще им започнат проблемите на швабите. Не ми се мисли какво ще бъде, когато онея си докарат многолюдните хареми и чавета. Половината от данъците на работещите немци ще изхранва търтеите, а другата половина ще отива за сигурност и охрана. Това не е ли комсомолска лудост?
  —цитат от коментар 3 на venci4


  Не са паразити, а инженери, лекари и учители по немски език. Ех, някои не знаели какво е чешмата и за какво служи, но такива дребни подробности са без значение.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 6. 6 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Кое им е лесното?
  Германците продадоха душата си на дявола - зарад едната пуста икономика пуснаха милиони диви варвари в къщата си. Сега ще си го платят с лихвите.
  Евтиното излиза скъпо.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6051 Неутрално

  Профилите на търсене и предлагане предполагат и изискват "приземяване". Жилищният балон все още се надува и става опасно. Това е и предупреждение от банките, които пускат жилищни заеми,.,

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1353 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":Кое им е лесното?Германците продадоха душата си на дявола - зарад едната пуста икономика пуснаха милиони диви варвари в къщата си. Сега ще си го платят с лихвите.Евтиното излиза скъпо.
  —цитат от коментар 6 на БМЗ


  Както съм написал, не ги мисля. Така са решили така са направили. Ако искат нещо друго, сега им предстоят избори, да гласуват.

 9. 9 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Дали пред тези Путин и Тръмп са много лоши?!!!?!?!??

 10. 10 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  Не само икономически проблеми ги чакат, но и социални. Да се оправят, те сами си го искат.

 11. 11 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3246 Неутрално

  "Най-големият проблем на германската икономика в момента е недостигът на работна ръка. Никога толкова много хора в страната не са имали работа, никога не е имало толкова много незаети места."
  Обяснението е, че безработните (мигранти) не искат да работят, а искат социал. В статията няма и намек да се принудят да работят наглите хрантутници, а вместо това се предлага да работят възрастните?! Ако може докато умрат, я колко гладни гърла чакат на социал!
  А парите за инфраструктура не стигат, защото щедрият социал демотивира за работа.

 12. 12 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Следващото правителство ще наследи 1.5 млн. проблеми внесени от БИ и Африка...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 13. 13 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 998 Неутрално

  И над 1млн. пришълци, което значи финансовите проблеми
  по две, плюс проблеми със сигурността !!!

 14. 14 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Много ми е интересно дали СДП или ХДС първи ще се сетят да започнат оправданията с "предишните" и "лошото наследство". Ама, халал, че и кашер, да им е на немците Меркел.

 15. 15 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 638 Весело

  Ех, да бяха и нашите проблеми същите.......

 16. 16 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#15] от "elevation04":

  Че те са си почти същите - Липса на инвестиции в инфраструктура, липса на кадри....

 17. 17 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 294 Неутрално

  А някой, от тук коментиращите например, задавал ли си е въпроса (за някои организационни структури, може да се нарече и "неудобен") защо сегашният германски канцлер се кандидатира и за четвърти път (за канцлер на Германия) ?

 18. 18 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Интересно, че статията е от Шпигел. Повечето препечатки тук са от DW.

 19. 19 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  Най-малкия проблем на следващото правителство ще е икономическия.
  След толкова много новоприети германци, основния проблем ще бъде свързан със сигурността, то вече започна да се усеща.

  Panta rhei....
 20. 20 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 706 Неутрално

  До коментар [#19] от "Molossian":

  Ти в Германия ли си? Какво се усеща?

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  Да им имаме проблемите на германците.

 22. 22 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#5] от "quatro_4x3":

  когато цървули и драскачи в интернет станат пенкилери по всичко, тогава и проблемите на германците ще изчезнат.

 23. 23 Профил на Ivan Mihailov Mihailov
  Ivan Mihailov Mihailov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Верното е 50/50!Последно преди1 г.работих там!Вголемите градове е пълен кенеф!Германците излизат да живеят в покрайнините в къщи,а апартаментите в града се дават под наем или на общината да настаняват всякъква измет,които са супер доволни и цял ден се мотат са на социал!Някои бачкат нещо неквалифицирано за малко евра ,но им стига,защото те никога не са живяли така !Иначе след Дотрмунд ме пратиха в Бавария,там е супер спокойно,но имаше 84000 свободни работни места НО само за знаещи и можещи с немски език!Без компромиси!!!!Там работих и когато казах,че си отивам се побъркаха и казаха,че. винаги мога да се върна!За съжаление съм на възраст и трябваше да спирам!Чудя се как хора отиват без никакви умения и знания и чакат да стане чудо!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK