Стивън Хокинг обвини британското правителство, че ще провали здравната система с американизиране

Стивън Хокинг обвини британското правителство, че ще провали здравната система с американизиране

© ReutersСветовноизвестният физик Стивън Хокинг отправи остра критика към здравната политика на Великобритания, заемайки място сред протестиращите срещу мерките за икономии на Тереза Мей. Според него правителството ще предизвика криза в Националната здравна служба, ако продължава както сега да преследва американския модел на извличане на печалби от здравеопазването.


"Грижите, които получавам, откакто бях диагностициран с амиотрофична латерална склероза като студент през 1962 г., ми позволяват да живея живота си и да допринасям за напредъка в нашето разбиране за Вселената. Здравната система ме спаси и като учен сега съм длъжен да помогна за нейното спасяване", пише в позицията на Хокинг, публикувана в "Гардиън".


Здравното обслужване на Острова е безплатно за британските граждани през целия им живот и това е една от гордостите им, но през последните години системата е подложена на огромен финансов натиск заради ограничения бюджет, застаряващото население и по-скъпите нови лечения, припомня британското издание. Затова и правителството налага все повече ограничения - орязва бюджети, раздържавява услуги, налага строги лимити за разходите на глава от населението и намалява и отменя права за стипендии привилегии на младите лекари и студенти по медицина.
Според Хокинг здравната служба е "крайъгълен камък на нашето общество, но е пред криза заради политическите решения". Британският учен смята, че системата е изправена пред конфликт на интереси между гигнатските корпорации, алчни за повече пари и интересите на обществото, което иска да е здраво.


"Това е американизиране на здравето. В САЩ, където тези корпорации доминират в здравната система, и правят огромни печалби, здравеопазването не е достъпно за всички, много по-скъпо е и не постига резултатите, които имаме тук", казва той. Най-сериозен проблем според него е деленето на пациентите и грижите за тях на такива, които имат пари и другите, които нямат.


Хокинг обвини британския здравен министър Джереми Хънт, че подбира научни доказателства за оправдаване на политиките си. "За един учен подбирането на доказателства е неприемливо. Когато официозите злоупотребяват с научните доводи и цитират някои изследвания, но премълчават други, за да оправдаят политиката си - това подкопава цялата научна култура", пише физикът.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3646 Неутрално

  Здравното обслужване на Острова е безплатно за британските граждани през целия им живот и това е една от гордостите им
  _____________
  Е какво пък,либералната демокрация има и други прелести, като например висока цена здравето свързана с пазарните механизми за ценова защита на водещите картели и монополи. И големия успех за облагане с ДДС на лекарствата което обикновено заплащат бедните и болните!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Английската здравна система отдавна е провалена...
  Както е казал древен художник: "Обущарю, не по-високо от обувките..."

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5281 Неутрално

  Здравното обслужване на Острова е безплатно за британските граждани през целия им живот и това е една от гордостите им_____________Е какво пък,либералната демокрация има и други прелести, като например висока цена здравето свързана с пазарните механизми за ценова защита на водещите картели и монополи. И големия успех за облагане с ДДС на лекарствата което обикновено заплащат бедните и болните!
  —цитат от коментар 1 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Тавариш,
  Те ти пишат, че ВСИЧКО Е БЕЗПЛАТНО,
  ти си каканижеш КРЕМЪЛСКИТЕ ОПОРКИ
  Айде върви в Матушката си, където
  всичко е ОБРАТНО НА ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

 4. 4 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6509 Неутрално

  Основателно безпокойство на Хокинг

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 5. 5 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Стивън Хокинг е икономически неграмотен теоретичен физик. Защо хора които имат знания само в една сфера непрекъснато се занимават и си дават мнението за сфера в която са тотално неграмотни?

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10661 Неутрално

  Ако фактите се представят едностранно от министъра, това е лобизъм и Хокинг е прав. Доколко е възможно да се продължи по същият път в Англия както досега е друга тема...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  Мдааа - безплатно е всичко. За това за преглед от специалист се чака по 6 месеца и ако няма да умреш на място те позакърпват и те пращат у вас. Маргарет Тачър го беше казала навремето "Ако одържавената система на здравеопазване е толкова добра, защо 5 милиона британци, включително и аз, плащат съвсем доброволно за допълнително частно здравеопазване?". Също така системата им е толкова прекрасна, че съвсем скоро някакви изроди (лекари, чиито имена бяха засекретени, понеже всички са сигурни колко благородно дело са извършили) отнеха правото на двама родители да закарат умиращото си малко момченце в САЩ на собствени разноски, където да бъде подложено на експериментално лечение. Ама иначе в държавното здравеопазване нямало "death panels", както ще ви обясни всеки левичар...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#4] от "neut":

  Безспокойство, с което ние тук отдавна живеем.

 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2077 Весело

  И да не забравяме все пак и нещо друго - кой спаси Стивън Хокинг и му направи всичките машини, които му позволяват да живее и работи (което е прекрасно когато става дума за физика) и от време на време да ни озарява с гениалните си прозрения в области от които нищо не разбира (което не е толкова)? Британската система или нещо друго? NHS са искали да го пратят в пансион, където бавно но сигурно да изгасне. Американска фондация плаща за денонощни медицински грижи, американски предприемач и инженер създава и адаптира програмата, която му позволява да говори и американска корпорация (Intel) измисля начин това да става дори и след като е напълно парализиран. Та с цялото ми уважение и преклонение пред този гигант - нека все пак не навлиза в територии, където просто няма какво да допринесе.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на Viktor Tzolov
  Viktor Tzolov
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#5] от "happystory":

  А коя е сферата в която ти си на нивото на Хокинг,като,,теоритичен физик"?

 11. 11 Профил на Viktor Tzolov
  Viktor Tzolov
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тюфлекчия":

  Естествено,че колкото повече плащаш,толкова по добър продукт получаваш,но болшинсвито от хората дори и в Англия не могат да си позволят това.Как си мислиш,че обикновен работник може да си позволи примерно лечение от левкимия?Или според теб само богатите имат правото на зравеопазване,распективно на живот?

 12. 12 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Явно и там здравната система се товари от индивиди без здравни осигуровки... не бих се изненадал. Паразитите винаги успяват да се възползват от демокрацията.

 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#11] от "urh44520675":

  Здравеопазването не е "право", а е лукс, за който се плаща. Въпросът е кой го прави и как. От икономическа гледна точка намесата на държавата постига само едно - оскъпява услугите и влошава качеството. Това е проблемът. Не знам защо повечето хора идентифицират "солидарно" с "управлявано от държавата". Застрахователният бизнес е основан точно на солидарен принцип и е изключително успешен, без да се управлява от държавата. Такова е било и здравеопазването в САЩ до 50-те и "славните" реформи на Линдън Джонсън, които създават този Франкенщайн, който Обама допълнително подхрани като задължи хората да ползват услугите на същите компании, които иначе всички плюят. NHS не е нищо повече от Кaiser и Aetna на стероиди, без конкуренция и със закони писани специално за него. Та по същия начин, по който никоя държавна програма не е извадила повече хора от бедността, отколкото свободния пазар, така и никоя държавна система на здравеопазване не се е справила по-добре от частните си еквиваленти. Единственото което постигат централизираните одържавени системи е да създадат илюзорна представа за "равенство" и да служат като поредния лост за преразпределение на богатство използван от държавата. Както и да повишат цените и да "затворят" професии като лекар, медицинска сестра, фармацевт и т.н. Не да предоставят по-качествена услуга на по-добра цена. Богатите продължават да се лекуват по-добре, а за бедните добрата медицинска помощ става абсолютно недостъпна - остава им да плащат данъци до дупка цял живот, и като им се наложи да висят по чакални дни наред.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#12] от "diegos":

  В Англия няма здравни осигуровки.

 15. 15 Профил на dgerald
  dgerald
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тюфлекчия":

  Случая с детенцето беше потресаващ! Решението обаче не беше само на лекарите, но стигна до Върховния съд. Дори Тръмп му даде американско гражданство, но уви. Дори не изпълниха молбата на родителите накрая да си го вземат в къщи за последните му дни живот. За мен това са необясними неща

 16. 16 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#12] от "diegos":В Англия няма здравни осигуровки.
  —цитат от коментар 14 на dgerald


  Мдааа - там наистина е рядък пример на безумието наречено "single payer healthcare system", наречено така в най-добрите традиции на Оруелския "новоговор". Щото под "един плащащ" (държавата), всъщност се разбира цялото общество, което издържа тази държава с данъците си. Няма осигурен-неосигурен, няма нищо. В смисъл - прав си, наистина няма здравни осигуровки и колегата греши. Просто щеш не щеш - плащаш, ако ще да не ползваш никога, понеже си плащаш отделно за по-качествено здравеопазване.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 17. 17 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2077 Разстроено

  До коментар [#15] от "dgerald":

  Лошото е, че аз започвам да си го обяснявам вече. Просто постепенно ни поробват. Във Великобритания са доста напред - щом вече нямаш право да решиш къде, как и кой да лекува детето ти, дори когато държавата не ти предлага никаква алтернатива освен смърт на това дете, то какви права имаш изобщо? Дори в България това е невъзможно (все още).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 18. 18 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2063 Неутрално

  Ако беше много добра английската здравна система, англичаните нямаше да се лекуват в САЩ...

 19. 19 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#5] от "happystory":

  А ти кой си?

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 20. 20 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

  E, явно сега държавата иска да даде шанс и на другите да плащат. И явно не става въпрос за това, дали е справедлив природният принцип, че от десетлитрова кофа не можеш да източиш 20 литра течност, а дали е незаобиколим. Навремето на Хокинг са давали 3-4 години живот, а той живее вече половин век, явно новите методи на лечение изискват и повече разходи, което означава или ограничаване на обема услуги, или увеличаване на финансирането. Така че той би трябвало да каже, че трябва да се увеличат данъците, примерно, а не, че е хубаво да имаш безплатно повече, това хората и без него си го знаят.

 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4318 Неутрално

  Основателно безпокойствие на г-н Стивън Хокинг!Надявам се ,че в близко бъдеще лейбъристите ще дойдат на власт и ще спрат това безумие.

 22. 22 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Хокинг е англиският проф. Константинов.

 23. 23 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Британската здравна система, подобно на тези в Скандинавия и Канада, работеше перфектно до преди 30-ина години. След това започна стремглавото и пропадане - успоредно с прииждащите на талази вълни бежанци и имигранти от Третия свят. Просто сравнително бързо се появи едно голямо количество потребяващи здравни услугии, които никога не са имали никакъв принос към тази система, която почива на солидарен принцип . При което се разруши баланса между внасящите здравни вноски ( под формата на данъци) и потребяващите здравни услуги. Това е истината, ама никой не обелва думичка за това....

 24. 24 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тюфлекчия":

  Не ми Фали американската система дето има лекарства със 1000 % надценка и самите американци и се подиграват. Умно момче си ама за някои неща прекаляваш във вижданията ти за дясно.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 25. 25 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тюфлекчия":Не ми Фали американската система дето има лекарства със 1000 % надценка и самите американци и се подиграват. Умно момче си ама за някои неща прекаляваш във вижданията ти за дясно.
  —цитат от коментар 24 на angevins


  Благодаря за определението. :)
  Обаче искам да уточня нещо - аз хич не я хваля сегашната американска система, виж пак какво съм писал за "Франкенщайна", който имат там, наследство от реформите на Линдън Джонсън. Това за което говориш (лекарства на безумни цени) е факт, но ако се поинтересуваш и разгледаш детайлите, ще откриеш че е още нещо в подкрепа на моята теза. Проблемът в САЩ е много добре резюмиран в една статия на Time (линк към статията най-долу), базирана на изследване на Harvard Medical School:

  The “most important factor” that drives prescription drug prices higher in the United States than anywhere else in the world is the existence of government-protected “monopoly” rights for drug manufacturers, researchers at Harvard Medical School report today.

  Ударението тук пада върху "защитени от държавата монополни права". Не става дума за патентните права, които важат определен период и са напълно в реда на нещата. Американската система позволява буквално да се даде монополен статут на даден производител и всякакви алтернативи да не се допускат до пазара. Е нали се сещаш кой го прави това - държавата. Mylan (историята с EpiPen) няма как да спрат конкурентите си да предлагат алтернативно лекарство, освен ако всесилната държава не им помогне, в лицето на още по-всесилната FDA. Лошото е, че повечето медии акцентират върху това колко лоши са Big Pharma, а същевременно агитират за още повече държавни регулации. Ами те Big Pharma благодарение на държавните регулации, които потискат конкуренцията са такива. В една свободна пазарна икономика без държавно гарантирани монополи няма как да надписваш 1000%. Не щото не искаш - щото другите ще ти вземат клиентите. Трябва някой с всесеилна обща компетентност (държавата) да спре другите, че да можеш ти да си слагаш каквито цени си искаш.

  http://time.com/money/4462919/prescription-drug-prices-too-high/

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 26. 26 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  /.../Та по същия начин, по който никоя държавна програма не е извадила повече хора от бедността, отколкото свободния пазар, /.../
  —цитат от коментар 13 на Тюфлекчия


  Хм. И Скандинавия и Китай са примери за доста "контролиран" капитализъм. Едните осигуриха достоен живот на съвкупно 20-тина милиона, а вторите извадиха от адска бедност един милард за 20 години.

  ...Но предполагам една безконтролна корпорация би се справило и с двата кзауса два пъти по-бързо и по-ефективно.
  Като в Бразилия и Индия.

 27. 27 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2077 Весело

  До коментар [#26] от "patilanskomeze":

  Всъщност не. В Китай започнаха от нулата, така че там и малко подобрение се води "голям скок". Все още БВП на глава е по-ниско от България. И целият ръст се дължи на въвеждането на все пак някакъв капитализъм. Същевременно имаме много добри "контролни групи". Можеш да сравниш какво наистина би станало, ако гледаш Сингапур и Тайван, където не е въведен "контролиран" капитализъм. Пак китайци, пак стартирали от същото ниво. Разбираш ме, нали?
  За скандинавските държави - те горките се умориха да повтарят, че не са социалистически в смисъл контрол над икономиката. Даже датския министър на икономиката преди време туитваше да престанат да говорят глупости за държавата му. Скандинавските държави са в първите редици за свобода на предприемачеството. Там просто има високи данъци и преразпределение - това обаче е друго нещо.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 28. 28 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  До коментар [#27] от "Тюфлекчия":

  Еми ето, избора на Англия е Скандинавския или Американския модел. Едното се води "социализъм", другото "свободен пазар", макар и двете технически са "капитализъм" но в различни краища на спектъра. Ако броим Дания и САЩ за една и съща система, то каква дискусия може да се получи? Никаква.

  А Сингапур са контролирани и още как. Те Китай от тях се учат последните 20г.

 29. 29 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  До коментар [#28] от "patilanskomeze":

  За икономика или здравеопазване говориш? Има разлика.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 30. 30 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Нъцки, нъцки, вие го сложихте дебата в поле "свободен пазар във всичко е по-добър от държавата", и аз предложих спектър Скандинавия-САЩ където в единия край има повече държава, а в другия по-малко, и не може да се рече и отсече че при едните всичко е супер по-добро от при другите.

  Също се позаяждах че държавата ако направлява инвестиции и потоци, може да да извади милиард от бедност както в контролната група (Индия) не стана, но сега ви казвам лека вечер колега, и до следващия път.

 31. 31 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2077 Весело

  До коментар [#30] от "patilanskomeze":

  Айде лека - оставяме темата отворена и пак ще говорим. ;)

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 32. 32 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1799 Неутрално

  До коментар [#27] от "Тюфлекчия":Еми ето, избора на Англия е Скандинавския или Американския модел. Едното се води "социализъм", другото "свободен пазар", макар и двете технически са "капитализъм" но в различни краища на спектъра. Ако броим Дания и САЩ за една и съща система, то каква дискусия може да се получи? Никаква.А Сингапур са контролирани и още как. Те Китай от тях се учат последните 20г.
  —цитат от коментар 28 на patilanskomeze


  Англия го е правила този избор, правила е и преход от скандинавския към американския модел, хем по същото време, когато и американците, и скандинавците са го правили, Тачър, Рейгън и Палме са съвременници, общо взето. Резултатът и в трите страни е много добър.

 33. 33 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#5] от "happystory":

  Ти прочете ли статията?
  В коя област е тотално неграмотен:
  - да е човек,
  - да е британски гражданин,
  - да е учен,

  Моял, уточнете!

  Модератора е неадекватен!
 34. 34 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#13] от "Тюфлекчия":

  "Здравеопазването не е "право", а е лукс"

  Ти в кой век живееш?

  Модератора е неадекватен!
 35. 35 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#29] от "Тюфлекчия":

  Ти тази разлика е заличи в предните си коментари...

  Модератора е неадекватен!
 36. 36 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Здравната система в САЩ се характеризира с това, че бърка много надълбоко в джоба на пациента, без да му осигурява кой знае какви екстри. Жалко е, че ние взехме най-лошото от тази система, а някои тепърва ще взаимстват от смериканците тяхната система. Скоро ще усетят колко са загубили.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK