Стивън Хокинг обвини британското правителство, че ще провали здравната система с американизиране

Стивън Хокинг обвини британското правителство, че ще провали здравната система с американизиране

© ReutersСветовноизвестният физик Стивън Хокинг отправи остра критика към здравната политика на Великобритания, заемайки място сред протестиращите срещу мерките за икономии на Тереза Мей. Според него правителството ще предизвика криза в Националната здравна служба, ако продължава както сега да преследва американския модел на извличане на печалби от здравеопазването.


"Грижите, които получавам, откакто бях диагностициран с амиотрофична латерална склероза като студент през 1962 г., ми позволяват да живея живота си и да допринасям за напредъка в нашето разбиране за Вселената. Здравната система ме спаси и като учен сега съм длъжен да помогна за нейното спасяване", пише в позицията на Хокинг, публикувана в "Гардиън".


Здравното обслужване на Острова е безплатно за британските граждани през целия им живот и това е една от гордостите им, но през последните години системата е подложена на огромен финансов натиск заради ограничения бюджет, застаряващото население и по-скъпите нови лечения, припомня британското издание. Затова и правителството налага все повече ограничения - орязва бюджети, раздържавява услуги, налага строги лимити за разходите на глава от населението и намалява и отменя права за стипендии привилегии на младите лекари и студенти по медицина.
Според Хокинг здравната служба е "крайъгълен камък на нашето общество, но е пред криза заради политическите решения". Британският учен смята, че системата е изправена пред конфликт на интереси между гигнатските корпорации, алчни за повече пари и интересите на обществото, което иска да е здраво.


"Това е американизиране на здравето. В САЩ, където тези корпорации доминират в здравната система, и правят огромни печалби, здравеопазването не е достъпно за всички, много по-скъпо е и не постига резултатите, които имаме тук", казва той. Най-сериозен проблем според него е деленето на пациентите и грижите за тях на такива, които имат пари и другите, които нямат.


Хокинг обвини британския здравен министър Джереми Хънт, че подбира научни доказателства за оправдаване на политиките си. "За един учен подбирането на доказателства е неприемливо. Когато официозите злоупотребяват с научните доводи и цитират някои изследвания, но премълчават други, за да оправдаят политиката си - това подкопава цялата научна култура", пише физикът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK