Тръмп е като Сара Пейлин, но се справя по-добре от нея

Бишвият губернатор на Аляска Сара Пейлин.

© Joshua Roberts, Reuters

Бишвият губернатор на Аляска Сара Пейлин.Същия месец преди девет години републиканският сенатор от Аризона Джон Маккейн избра Сара Пейлин за свой кандидат за вицепрезидент. Консерваторите веднага се прехласнаха по популярната губернаторка на Аляска и я обявиха за новата звезда на десницата за идните години. По-малко от десетилетие по-късно Пейлин е в политическото небитие. Тя предимно изразява мислите си в платени речи, периодични интервюта и "Фейсбук", където споделя линкове към консервативни примамки за кликания.


И все пак Пейлин продължава да бъде от значение: за част от Републиканската партия и за разбирането на появата на Доналд Тръмп и тръмпизма - идеологията, създадена от най-ревностните поддръжници на президента, макар и не непременно от самия президент. Популярността на Пейлин в Републиканската партия и американската десница като цяло не се основаваше на нейните речи или консервативните й добри намерения, губернаторската й кариера или политическите й убеждения, а на това, към което тя можеше да бъде насочена да означава.


В своята предизборна кампания Тръмп беше до голяма степен същият. Сега, въпреки че поддръжниците на Тръмп намаляват, тези, които остават - най-верните от верните вярващи, никога няма да се откажат от него.
От момента, в който Пейлин излезе на националната сцена, похвалите към нея от десницата бяха свързани най-вече с нейния образ. След вицепрезидентските дебати през 2008 г. редакторът на "Нешънъл ривю" Рич Лоури я описа като "толкова блестяща, че беше почти хипнотизираща, (изпращайки) малки звездни искри през екрана и рикоширайки из всекидневните в Америка".
В една от най-ранните консервативни критики срещу Пейлин, написана през септември 2008 г., коментаторката от "Вашингтон пост" Катлийн Паркър каза за първоначалния си интерес към Пейлин: "Тя беше пълната противоположност и проклятието за косматото, носещо "Бъркънсток"* сестринство - освежаваща феминистка от друг порядък, олицетворяваща съвременната успешна работеща майка". Никъде в статията не се говореше за консервативните възгледи на Пейлин; не бяха споменати нейните възгледи за, да речем, здравеопазването или избора на училище или дори аборта. Според Паркър


проблемът на Пейлин бяха не нейните убеждения,


а склонността й да говори несвързано. Това, което имаше значение за губернаторката, беше какъв образ може да покаже на гладната републиканска електорална база: "привлекателна, настойчива и уверена" жена на властова позиция.


А Пейлин казваше това, което мислеше базата от нейни поддръжници. Тя обвиняваше Барак Обама, че "другарува с терористите". Хвалеше тези, които искат да "смачкат политическата коректност". Приветстваше привържениците на теорията, че Барак Обама не е роден в САЩ, насърчавана от Доналд Тръмп. Като главен оратор на първия национален конгрес на "Чаеното парти" през февруари 2010 г., тя се присмя на демократите, като заяви: "Как работи това нещо с надеждата и промяната?"** На свой ред тя беше поздравена с ръкопляскане от публиката, която стана на крака и скандираше "Давай, Сара, давай!".


Либералите се отнасяха снизходително към Пейлин. Вестниците поправиха изявленията й за "комисиите на смъртта". Предаването "Събота вечер на живо" я осмиваше безмилостно. Това отношение вбеси поддръжниците й. А нищо от това по никакъв начин не промени тяхното мнение, защото Пейлин


беше олицетворение на това как нейните поддръжници се отнасяха към себе си


и към света, който искаха да видят - свят, за който те имаха усещането, че бързо им се изплъзва. Разбира се, тя може да греши, изглежда си казваха те, но е като нас. Тя е нас.


Две години по-късно влиянието на Пейлин беше намаляло значително и тя не се включи в кандидатпрезидентската надпревара през 2012 г. Тя обаче продължава да е много популярна сред част от електоралната база на Републиканската партия и има почти 5 милиона почитатели във "Фейсбук". А оттеглянето й остави празнина, която беше запълнена от Тръмп - тя го подкрепи миналата година в реч, която изглеждаше странна дори за него.


Тръмп водеше кампания по модела на Пейлин. Всъщност той го подобри. Неговата личност беше търговската му марка, което правеше постоянните промени на политическите цели и обещания почти без значение. Неговата база от поддръжници виждаше в Тръмп това, което искаше да види. Някои виждаха боец, който ще ги защити, други виждаха човек, който се хвали, че казва истината, а


някои, честно казано, вероятно виждаха потенциален герой


на белия национализъм. И той им даде това: образа, блясъка, празната дъска, на която могат да бъдат написани техните съкровени мечти - както за тях, така и за страната им. Неговите почитатели не бяха разубедени от подкрепата му в миналото за демократите (включително неговия противник през 2016 г.) или от лъжите му, или от личния му либерализъм, или от неговата грубиянщина, или от лошото му отношение към собствениците на малки фирми като тези, които твърдеше, че ще защитава, защото почитателите на Тръмп не гласуваха за него. Те гласуваха за това, което Тръмп значеше лично за тях.


На свой ред базата му от поддръжници няма да го изостави, защото да изостави Тръмп не би означавало да изостави сегашния президент, а да изостави свои съкровени вярвания. Неговата популярност е културна, а не политическа, неподвластна на понятията за истина и измислица и на неуспехите на самия Тръмп. Дори след края на президентството му, независимо дали то ще завърши с отстраняване от длъжност или с два последователни мандата, образът ще остане непоклатим.


На Форума за свободата в Айова през 2015 г. Пейлин изнесе 35-минутна реч, описана от присъствали консервативни автори и коментатори в най-добрия случай като объркваща, а в най-лошия като слагаща край на кариерата й. Байрън Йорк от "Вашингтон екзаминър" дори написа, че Пейлин е "направила човек като Тръмп да изглежда сериозен кандидат за президент". Колко подходящо тогава, че ученикът стана учител. /БТА


*Носенето на сандали "Бъркънсток" се свързва с либералите, хипитата и хората, загрижени за околната среда.


**Има се предвид предизборното послание на Барак Обама за надежда и промяна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  Завидно, Вашингтон пост пак пишат врели не кипели колко да си изсмучат нещо от пръстите за Тръмп!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5964 Неутрално

  Сара Пейлин е повече професионалист от Тръмп :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3263 Весело

  Бих искал Сара Пейлин в екипа на Тръмп. Но няма как да стане! Пейлин е жена,която категорично не допуска да я командват.

 4. 4 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Вашингтон пост кой го държи?

  Големите глобални медии са инструменти за влияние и контол на масите. ЗАтова е много важно да се знае коя медия на кои олигаргичен клан е за да се разбират интересите на различните сили които играят на полето.

  Економист е на клана на Ротшилд, това е известно , но другите са прикрити

 5. 5 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4013 Неутрално

  "Същия месец преди девет години републиканският сенатор от Аризона Джон Маккейн избра Сара Пейлин за свой кандидат за вицепрезидент. Консерваторите веднага се прехласнаха по популярната губернаторка на Аляска и я обявиха за новата звезда на десницата за идните години. По-малко от десетилетие по-късно Пейлин е в политическото небитие. "

  "Тя обаче продължава да е много популярна сред част от електоралната база на Републиканската партия и има почти 5 милиона почитатели във "Фейсбук". Пейлин продължава да бъде от значение: за част от Републиканската партия и за разбирането на появата на Доналд Тръмп и тръмпизма - идеологията, създадена от най-ревностните поддръжници на президента, макар и не непременно от самия президент. Популярността на Пейлин в Републиканската партия и американската десница като цяло не се основава на нейните речи или консервативните й добри намерения, губернаторската й кариера или политическите й убеждения, а на това, към което тя можеше да бъде насочена да означава."

  Авторът сам си противоречи. Не може да си в "политическо небитие" и да си популярен в една от двете големи партии на Америка, освен ако авторът под политическо небитие разбира това , че в момента Сара Пейлин не заема никакви държавни постове и служби. Но Сара Пейлин е търсена за подкрепа от републиканската партия , защото статистиката сочи , че без изключение, когото тя е подкрепяла някой, той печели избори за сенатор, губернатор или конгресмен. Мнозина бяха уверени, че Тръмп ще спечели президентските избори имено защото тя заяви, че подкрепя Тръмп. Пейлин е скрит потенциал на републиканската партия, още е млада и не се знае дали след време тя няма да е първата жена президент на Съединените щати.

 6. 6 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1739 Неутрално

  Сара Пейлин беше предишното посмешище, а днешното е Тръмп. Нейните речи и бисери можеха засрамят дори неграмотен кандидат-студент на матура. В интернет още върлуват гафовете й, кой от кой по-смешен. По неведоми пътища тази жена беше станала губернатор на Аляска, макар да нямаше никакви геополитически познания. Тя бъркаше имена на държави, ръсеше политически бисери и точно с това ще остане в историята. Много адвокати, историци и картографи откриха нови познания от речите на Пейлин. Например, че в Белия дом имало законодателен департамент. Или че Афганистан бил съсед на САЩ.

  Но това е най-доброто:

  "But obviously, we've got to stand with our North Korean allies." --Sarah Palin, after being asked how she would handle the current hostilities between the two Koreas, interview on Glenn Beck's radio show, Nov. 24, 2010"

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lou":

  Ти като имаш геополитически познания, що не станеш нещо важно. Двете неща нямат нищо общо. :)

  На теория няма разлика между теорията и практиката. На практика има.

  Хората, които говорят обикновено говорят хубави теоретически постановки. И да единственото, което те могат да правят е да говорят хубаво, защото това им е специалността. Обаче практиката е съвсем различно нещо. Важно е какво правиш, а не какво говориш. Все пак в Библията е записано "По делата ще ги познаете", а не по приказките.

 8. 8 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Срам и позор за републиканците.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 9. 9 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Срам и позор за републиканците.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 10. 10 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 342 Неутрално
 11. 11 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Сара Пейлин е страхотен човек. За политик-не знам. Ако се е справила като губернатор на Аляска защо един ден да не стане и Президент на САЩ. Неграмотна днес има си огромен екип който да я вкара в кондиция по-нататък. Маккейн, за мен най-големият политик на съвремието ни няма току така да я посочи за вице. А Обама кат ги редеще проповедническата позволи на кремълският гном да застраши основите на планетарният ред. Та, много моля с изхвърлянията. Важното е да имаш визия и куража, и енергията да я преследваш.

 12. 12 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Сара Палин наскоро спечели на първа инстанция дело за клевета срещу Ню Йорк Таймс. Сега Амазон поуст се е амбицирал.
  Чакам кога Дневник ще препечатат статия от Уолстрийт джърнал или Блумберг за разнообразие.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 13. 13 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Ей, голяма битка между двете еврейски котила, не можаха да го разделят тоя свят, ще има още много кал да хвърчи и удари под кръстта.

 14. 14 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  Дали се справя по-добьр е друг въпрос ...:(

 15. 15 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Но Сара Пейлин е търсена за подкрепа от републиканската партия , защото статистиката сочи , че без изключение, когото тя е подкрепяла някой, той печели избори за сенатор, губернатор или конгресмен.
  —цитат от коментар 5 на tacheaux

  Глупости. А какво стана с подкрепените от нея Роб Ейнс, Танър Ейндж, Карън Хендел, Марта Золър, Рита Майер? Всички без изключение изгубиха, а някои изгубиха още на първичните избори.

 16. 16 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  В тази страна има дефицит на лидери и това се видя на изборите. Хората нямаше кого да изберат. Клинтънката не беше никаква алтернатива, тя е бита карта. Кандидатите на републиканците бяха кой от кой по-слаби. Така се стигна до избирането на Тръмп.

 17. 17 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2925 Неутрално

  До коментар [#16] от "proza":

  В тази страна има дефицит на лидери....
  —цитат от коментар 16 на proza


  Не само това и не само там. Обърнахте ли внимание на фразата: "Неговата популярност е културна, а не политическа, неподвластна на понятията за истина и измислица..."? Можете ли да посочите страна, където това не е така? Сигурно, но като изключение. Хората почти навсякъде избират тези, които им харесват, а не тези, които ще им свършат работа. Причината за това е нарастващото материално благосъстояние, развитието на масовите комуникации и - колкото и да е тежко да го признаем - твърде дълго продължилият мир.

 18. 18 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#16] от "proza":
  —цитат от коментар 17 на Един препатил


  Всеки гласоподавател си има собствени интереси.Така че един политик ще свърши работа за едни гласоподаватели,друг за други.Специално Тръмп дойде на власт с няколко обещания-на първо място да открие нови работни места и да накара големите корпорации да преместят заводите си в САЩ.На второ място да ограничи емиграцията,както легалната,така и нелегалната.Дали се е справил ще се разбере на изборите през 2020г.

 19. 19 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1218 Весело

  До коментар [#16] от "proza":

  "В тази страна има дефицит на лидери и това се видя на изборите"

  Напротив, има нетипично много информация, избор и свобода на изразяване, Щатите ефективно са най-близо до пряката демокрация и това шокира доста хора (включително умни), понеже пряката демокрация е доста грозна картинка за несвикналите - кофи с помия във всички посоки и орди от пълни олигофрени по социалните мрежи. Сапиенсите в цялата ни прелест 😎

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8160 Неутрално

  Тя поне имаше политически опит.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK