Ще оцелее ли "най-горещият град в света" след климатичните промени

Кувейт Сити.

© Associated Press

Кувейт Сити.Миналата година Световната метеорологична организация отбеляза най-високата температура, регистрирана някога в Източното полукълбо и най-високата в градски условия в света, в столицата на Кувейт - Кувейт сити.


Подобно на други богати монархии в Залива Кувейт сити задържа темповете на строителство от последните десетилетия благодарение на стотици хиляди чуждестранни мигранти и огромни ресурси. Местните власти настояват, че вече се подготвят за борба с климатичните промени, но намаляването на водата и петрола, както и невъзможността да се предпазят всички работници от жаркото слънце поставят това заявление под въпрос, пише в. "Гардиън".


Температурите в града могат да достигнат 45 градуса по Целзий още сутринта, а през деня често са и около 50 градуса. На работещите по улиците - като боклукчиите - се налага да обличат дрехи, покриващи цялото им тяло, за да се пазят от слънцето. Други включват климатиците си на много ниски температури в колите, офисите и търговските центрове.
И климатиците, подобно на офис комплексите и всички постоянно издигащи се сгради в Кувейт сити се поставят от трудови мигранти, които са около 70% от населението на страната - около половината от други арабски държави, останалите от Азия и Африка. Въпреки затягането на трудовото законодателство, което вече забранява работа в най-горещите часове между 12 и 16 ч., много от тях продължават се трудят на открито по това време.


"Гардиън" разказва за десети работници на строителна площадка близо до летището, които изграждат търговски център следобед при температура около 47 градуса. По ирония на съдбата тъкмо тогава те поставят климатици. Това не е проблем за кувейтските власти - работната сила идва от Египет, Индия или Бангладеш чрез подизпълнители, а на компаниите се дава възможност да заобикалят законодателството и да прекратяват отношенията с лица, които не желаят да работят в тези условия.


Зависимост от петрола


Проблемът обаче далеч не е само в положението на работниците, а в очакването климатичните условия в Кувейт да се влошат. Обществената агенция за околната среда предвижда увеличаване на средната годишна температура с 1.6% между 2010 и 2035 г., а това означава, че след 18 години тя би достигнала 28.7 градуса. "Да, под натиск сме. Не просто от заради увеличаващите се температури, а и заради увеличаващото се морско равнище - търсенето на електричество и вода също ще е по-силно в бъдеще", казва Шариф ал Хаят, който оглавява отдела за климатичните промени към агенцията.


Справянето с тези проблеми ще е трудно по няколко причини, свързани основно с голямата зависимост на всички дейности в Кувейт сити от петрола. Богатите залежи са открити през 1938 г., а през 1952 г. с влияние от британски урбанисти се появява "Големият план за Кувейт", който включва пълно преобразяване на града. Старите къщи от кирпич, адаптирани към климата в Стария град, са съборени и заменени със сгради, уподобяващи Кувейт сити на западен град. Изгражда се система от магистрали, в която е изключително трудно повечето всекидневни задачи да се извършват без коли, задвижвани от евтин петрол.


"Планьорите, които дойдоха в средата на 20 в., планираха съобразно магистралите и запълваха местата около тях", казва д-р Насър Абдулхасан, който оглавява занимаващата се с устойчиво строителство компания Agi Architects. "За съжаление начинът, по който гледат на устойчивостта в този регион, е ограничен - на практика се състои в използване в използване не слънчеви панели, които стоят на покривите на остъклени от горе до долу сгради, за да зареждат с енергия климатиците", казва той. "Но за какво са ми изцяло остъклени сгради, ако ми трябва още енергия, за да ги охлаждам?"


Да произвеждаш вода чрез петрол


Според д-р Мохамед ал Рашид от Кувейтския институт за научни изследвания около 30% от произвеждания тук петрол ще се използва за електричество и вода към 2030 г. Около 99% на сто от прясната вода се обезсолява с енергийно интензивен процес, който в момента зависи много от петрола. Водата същевременно е силно субсидирана от правителството - средният потребител плаща малко над 0.8 кувейтски динара (над 2 евро) за 1000 галона (над 3700 литра), докато истинската цена трябва да е около 10 динара.


В момента Кувейт има втория най-голям воден резерв сред арабските монархии от Залива, но той е достатъчен да задоволи потреблението едва за 9 дни в случай на криза.


Какво трябва да се направи


Според компанията AGi един от начините за справяне с проблема с охлаждането на сградите е използването на бадгир - "улавящите вятъра" кули, използвани в персийската архитектура, които позволяват използване на въздушните потоци за охлаждане на сгради.


От агенцията за околната среда пък обявяват, че от 2019 г. започва създаването на "умен град", който ще залага на градския транспорт, а не на коли, ще изгради повече пространства за ходене, а сензори ще наблюдават потреблението на вода и ще дават възможност тя да се използва повторно. Ще се промени и начинът, по който се управляват климатиците, като се отнема възможността на домакинствата да го правят поотделно. Проектът ще се изгради от южнокорейски строителни компании и се очаква да стане нов дом за 25 до 40 хиляди семейства.


Според някои експерти обаче това не е достатъчно - трябва да се промени нагласата към живота в града, към обитаването на големи пространства и непрекъснатото увеличаване на броя на магистралите, които свързват различни точки, към потреблението на ресурси, но и към нуждата строителният бум да продължава със сегашните темпове, а цената да плащат работниците, които работят отвън по цял ден, без възможност да се скрият от слънцето.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 225 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=aR95nSsbPZs

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 2. 2 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 442 Неутрално

  При положение че е такава жега и има толкоз слънце, могат да намерят други начини за добив на прясна вода и електрическа енергия.

 3. 3 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1837 Любопитно

  По скоро от един момент нататък, след като петролът загуби тежест в икономиката, ще си зададат въпроса - защо да живеят там и ще започне усилена миграция.
  Като цяло промените в климата ще предизвикат най-големите сблъсъци за територии. Да му мислят руснаците, скандинавците и канадците, когато всичко тръгне към тях :)

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 4. 4 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 225 Неутрално

  https://www.youtube.com/watch?v=u7E1v24Dllk

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 5. 5 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1170 Любопитно

  За да имаме шанс да оцелеем като цивилизация, трябва час по-скоро да се отървем от личните автомобили - ама това означава милиони безработни по цялата верига - съответно никой политик не смее да предложи това.
  Трябваше базовия доход вече да е в действие - и в момента няколко процента от населението произвеждат всичката храна и дрехи - останалото са гъзарии...

 6. 6 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Очаквам с нетърпение момента, в който петролът няма да се търси и тези тарикати ще са принудени да си изцапат ръчичките с работа. Това, че строят масово туристически обекти няма да ги спаси, защото никой няма да отиде на 50 градуса да почива. Ще дойде време да дават злато за вода и тогава наистина ще започнат масова емиграция.

 7. 7 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Добре,че имат петрол и енергия,която да пречиства водата, ама ние с нашите стъкленици какво ли ще правим?

  mihala
 8. 8 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Ха ха, ще трябва да слагат климатици и по улиците !!!

 9. 9 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 419 Весело  Трудолюбивият кувейтски народ ще трябва да научи обратния път - от поршето към камилата.

  А камилата си е едно добро превозно средство, екологично и икономично. Сигурно Пророкът го е ползвал, на времето ...


 10. 10 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 419 Весело

  ... Да му мислят руснаците ...
  —цитат от коментар 3 на zz_s  Тая точка шА излезе трудна за реализиране.

  Инак сте прав, де ... 11. 11 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 419 Весело

  При положение че е такава жега и има толкоз слънце, могат да намерят други начини за добив на прясна вода и електрическа енергия.
  —цитат от коментар 2 на 1107a


  За да МОГАТ, трябва образованието им да включва и други книги, освен Корана. Ама НА !!

  Цялата надежда е в неверниците, които и това ще свършат, вместо синовете и дъщерите на Аллаха ...

 12. 12 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Статията би следвало да се казва не
  ""Ще оцелее ли "най-горещият град в света" след климатичните промени"
  а
  "Ще оцелее ли "най-горещият град в света" след обезценяването на петрола"

 13. 13 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  [quote#10:"liubo...otdale4"][/quote]

  Ми те китайците вече са ги почнали откъм Сибир. :)

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 14. 14 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 329 Неутрално

  До коментар [#11] от "liubo...otdale4":

  Кувейт е примера за богата нация, на която образователната система показва резултати като на страна от 3-ия свят.

 15. 15 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  толкова неприятно място е кувейт, никога не ме е привличал.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  Температурите в града могат да достигнат 45 градуса по Целзий още сутринта, а през деня често са и около 50 градуса.
  ______________
  Докато има кой да плаща сметки за ток и да поддържа фасадите на сградите ще живеят добре, щом спрат кинтите щя яхват камилите към близкия оазис!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  До коментар [#6] от "proza":

  Донякъде разбирам емоционалната ви реакция, но "тези тарикати" ги създадохме ние, от "развития свят" в стремежа ни към печалби и комфорт. Те са си с нюх към пазарлъка и бързо разбраха как да манипулират инвестиралите в тях, включително политиката на големите сили - пример ембаргото на износа на нефт от Арабските страни от Гълфа през 1973 поради подкрепата на САЩ за Израел. И все пак чичо Сам извади Кувейт от тинята към която ги беше повлякъл Садам през 1991, защото имаше интерес.
  Е, сега с развитието на енергийния добив в САЩ нещата бързо се променят, макар страните от Гълфа да се опитват да се удържат на политическата сцена чрез финансиране на разнообразни ислямистки движения и страни в региона. Но, борбите между тях са също ескалиращи, особено с новите лица в правителството на Саудитска Арабия и желанието на монархиите да оцелеят и да не бъдат свалени от същия този ислямистки дзвер който хранеха и хранят.

 18. 18 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  Добре е, че планират от сега за бъдещето !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 19. 19 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Е да са им честити небостъргачите! Винаги ме е учудвала тази простотия. Знам че небостъргача е символ на икономически и технологичен напредък но .... от САЩ 30 до 70те години. И само в някои градове! Защото е било необходимо на малка площ да има много офиси!
  Какви са ограниченията в Кувейт сити? Защо не може да се строи по-рехаво? За същите пари могат да построят сградите под земята където температурата е постоянна и е хладно. Цялата им инфраструктура може да е под земята. Но това би могла да се направи от напреднала в технологично отношение държава а не така която имитира други напреднали държави.

  California Über Alles
 20. 20 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 225 Весело

  До коментар [#19] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Дали ще спорят с коментари 1 и 4?
  ( Естествено че знам за 4-мата конника, но тогава ме баннаха, както и да е. )

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 21. 21 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Такива са проблемите, когато не се живее в хармония с природата.

 22. 22 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 419 Неутрално

  До коментар [#11] от "liubo...otdale4":Кувейт е примера за богата нация, на която образователната система показва резултати като на страна от 3-ия свят.
  —цитат от коментар 14 на lustmord


  А може би Кувейт е една нация от третия свят, която (все още) има много пари ??

 23. 23 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Не ги мислете, кувейтците!
  (Поне за момента!)

  Как беше във филма "Историята на света"?
  "Да го духат, бедните!"
  А Кувейт не е беден!

  ..............................

  Преди години, имах следната случка в Кувейт!
  Агента ме пита: "И бяхте месец в Дубай? Как издаяни на тая температура?"
  Отговарям му: "Е, в Дубай беше 42-44 градуса, а тук е 50!"
  Агента: "Да, ама в Дубай е абсолютна влажност, а тук е сухо!"

  И беше прав! В Кувейт се чувстваш по-комфортно, отколкото в Дубай!

  Да разлая троловете!!
 24. 24 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Това е резултатът когато строиш неразумно и разхитително едновременно . Климатичните промени нямат нищо общо с това...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 25. 25 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 507 Неутрално

  В Англия вече вали дъжд, футболистите играят с дълги ръкави , а тренерите са с костюми. Това показва, че никакви климатични промени няма поне за сега.

 26. 26 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#3] от "zz_s":

  Не можах да разбера кое "всичко" ще тръгне към тях? Температурите? Това ще увеличи зоните на гарантирано земеделие. Водата? Русия и скандинавците си я имат в изобилие. Ще придойдат океаните? Да му мислят холандците и градовете по океанските крайбрежия. Или ей така, нещо да изтрещиш за ония там...

 27. 27 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Има толкова много градове, затрити от природата, че един повече - не е кахър. Пък и има още доста време...

 28. 28 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  До коментар [#3] от "zz_s":Не можах да разбера кое "всичко" ще тръгне към тях? Температурите? Това ще увеличи зоните на гарантирано земеделие. Водата? Русия и скандинавците си я имат в изобилие. Ще придойдат океаните? Да му мислят холандците и градовете по океанските крайбрежия. Или ей така, нещо да изтрещиш за ония там...
  —цитат от коментар 26 на ИванКар
  Миграцията, миграцията. Тя ще се насочи към тях.
  Няма да ме има на тоя свят, но натам ще се запъти населението, което е на юг от нашите ширини при продължаващо затопляне. А как ще бъде спирано и дали ще може да бъде спряно....
  А не виждам, като се увеличат зоните на гарантирано земеделие на север, а изчезнат тези на които се намираме в момента, каква ще е ползата.
  Казват, че великото преселение на народите си има климатични причини. Ще се повтори, но в много по големи мащаби (заради пренаселеността на земята, разбира се) :)
  Дали не е започнало, защото това не са процеси които се развиват от днес за утре.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 29. 29 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  До коментар [#28] от "zz_s":

  "А как ще бъде спирано и дали ще може да бъде спряно...."

  А, за Русия не се грижете. Те китайците вече ще бъдат там.

 30. 30 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  До коментар [#28] от "zz_s":"А как ще бъде спирано и дали ще може да бъде спряно...."А, за Русия не се грижете. Те китайците вече ще бъдат там.
  —цитат от коментар 29 на Един препатил

  Така е. Предната седмица говорих с едни руснаци, които бяха загрижени за "чистотата на нацията". Та в приграничните райони все по често китайци се женели за рускини (предполагам руски гражданки), а децата ги пишели като китайци. :)

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 31. 31 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Поредната"затоплистка" статия.В Кувейт открай е адска жега през лятото,но както написа един друг форумец, не е влажно и жегата не се усеща толкова като при голяма влажност.Средногодишните температури в световен мащаб са нараснали едва с 0,6 градуса в сравнение с началото на 40-е години на 20-и век.Ако и затоплистит да ни го представят като апокалипсис.Освен това сегашните температури са по-ниски от средните за последните 10 хиляди години,когато започва бурното развитие на цивилизацията.

 32. 32 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  До коментар [#31] от "mushashi":

  То зависи къде, една калифорния за десетилетие пресъхна. Земеделието и замря.
  Дали естествени или причинени от човека процесите си текат.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 33. 33 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Не ги мислете, кувейтците!(Поне за момента!)
  А Кувейт не е беден!
  —цитат от коментар 23 на lone_wolf


  Всъщност сте прав - пари имат.

  Да Ви запитам, от любопитство - какво друго имат, освен пари, и петрол ??

  А парите могат да посвършат, за матрияла ...

 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4131 Любопитно

  Най-общо казано Кувейт Сити е един горещ ад под небето.

 35. 35 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Слава на Бога - ние живеем в райско място!

  Дръжте си го петрола!

  Какъв е тоя живот, дето ще трябва почти денонощно да си заврян вкъщи заради силно слънце и непоносими жеги?!

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 36. 36 Профил на stellllli
  stellllli
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Защо се опитват да направят оазис там, където природата е създала пустиня? Докога ще се харчат безкрайни ресурси за тези прищевки?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK