ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Абделбаки ес Сати - имамът от Рипол, създал джихадистката клетка зад атаката в Барселона

Абделбаки ес Сати - имамът от Рипол, създал джихадистката клетка зад атаката в Барселона

© ReutersНа метри от известния туристически манастир "Санта Мария" в Рипол, Каталуня, на шестия етаж две години живее 40-годишен мъж, слаб и с дълга брада, който един ден решава да се изнесе, но продължава да си плаща наема от 150 евро на месец. Седмици по-късно загива в експлозията в Алканар, Тарагона, в апартамент, в който са се произвеждали експлозиви, часове преди атентатите в Барселона и Камбрил.


Това е Абделбаки ес Сати, известен в Испания като "имама от Рипол" - човекът, за когото полицията смята, че е "мозъкът" зад нападенията, довели до смъртта на 15 души и ранили 130, разказват испанските издания "Ел паис" и "Вангуардия". Близо 24 часа след атентата той става заподозреният от най-голям интерес за испанските служби и медиите.


Година и два месеца Ес Сати е имам на джамията "Аннур", създадена през 2016 г. заради спор в мюсюлманската общност или заради липса на място за молещите се (сведенията си противоречат) в Рипол - "Аннур" става вторият мюсюлмански храм в градчето. В позицията, която започва да заема малко след създаването на джамията, Ес Сати, според полицията, съседи и близки, е подбудил атентаторите да извършат атаките, обработвайки съзнанията на младежи, израснали и завършили образованието си в района и перфектно владеещи каталунски. "Ами аз съм каталунка," казва сестрата на Муса Укабир, един от участниците, и обяснява, че не може да разбере как брат ѝ е извършил деянието.
Укабир и останалите младежи играят футбол в местен отбор и имат приятели сред оставалите младежи в региона. Неговата компания от Рипол, градче със застаряващо население от едва 11 000 души и богато индустриално минало, формира по-голямата част от извършителите на атаките. По информация на събеседници на "Ел паис" Ес Сати, който е от марокански произход, се запознава с младежите тъкмо в старата джамия, където успявали да се съберат малко богомолци и за редовните посетители било лесно да се срещат и да си говорят често.


Стаята, в която живее Ес Сети в Рипол.

© Susana Vera, Reuters

Стаята, в която живее Ес Сети в Рипол.


"Вършеше си работата и си тръгваше"


Източници, близки до разследването, твърдят, че Ес Сати, на възраст около 40 години, вероятно е близък до салафизма. По-добре познати обаче са връзките му с наркотрафика - прекарва четири години в испански затвор, след като съд решава, че е виновен за тази дейност. Там се запознава и с някои от организаторите на атентата от гара Аточа в Мадрид през 2004 г., който остава най-смъртоносното джихадистко нападение на европейска територия.


Пред "Вангуардия" Хамут Минхадж, секретарят на мюсюлманското сдружение, което контролира молитвения дом, казва, че едва седмици преди инцидента полицията посетила джамията за проверка, а всички инспекционни органи проверили молитвения дом, без да установят признаци на радикализация.


Ес Сати постъпва на работа в джамията през 2016 г., а пред служителите на реда колегите му разказват за него, тъй като той така и не се появява в храма. "Обяснихме, че е дискретен човек, който ни помага в религиозните ни нужди, но никога не е правил нищо, с което да заподозрем, че е радикален или че преди това е имал джихадистки прояви," каза Минхадж. "За да си имам, трябва да си чист, трудно е да намериш (човек за позицията). (Казахме още, че) търсим човек от два месеца и още не сме го намерили."


Описват го като тих, "мълчалив, сериозен човек, който никога не ходеше да гледа футбол, вършеше си работата и си тръгваше." "Докато беше с нас, нямаше никакви проблеми. Ние не сме виновни."


"Виновeн" в известен смисъл е и законът, който регулира свободата на вероизповеданията в Испания и в който на практика няма изрично задължение за вписване на имамите в централния регистър на религиозните организации в Мадрид. Регистрирането пред централните власти става само ако съответната религиозна общност реши да го съобщи.


Ес Сати изглежда напуска внезапно дома си преди време с обяснението, че "отива в Мароко", твърди Нодир, негов бивш дългогодишен съквартирант. Други негови познати твърдят, че още преди два месеца ги уведомил, че смята да се откаже от дейността си като имам в Рипол и да се върне в Мароко.


Джамията, където Ес Сети проповядва в Рипол.

© Albert Gea, Reuters

Джамията, където Ес Сети проповядва в Рипол.


Загадъчното пътуване до Белгия


От онези, които го познават, повечето потвърждават, че преди окончателното си потегляне той напуснал града закратко заради пътуване в чужбина.


Пред фламандската телевизия VRT Ханс Бонте, кметът на Вилвоорд, каза, че Ес Сати е бил в Белгия през 2016 г. в търсене на работа, по време, когато градчето е един от центровете на ислямския радикализъм. "Знаем, че прекара известно време тук между януари и март 2016 г. - в Дийхем, във Вилвоорд и Брюксел. Местната ни полиция интензивно го наблюдаваше," казва Бонте. Ес Сати пристигнал във Вилвоорд, без да има точен адрес или разрешително за пребиваване и търсел работа като имам, добави градоначалникът. "Това е голям удар за нашия град," каза още Бонт, като не изключи мъжът да е бил в града и преди това.


От Вилвоорд, с население малко 41 000 души, са излезли най-големият брой джихадисти, отишли да се сражават в Ирак и Сирия, в сравнение с останалите градове в Белгия. От 2014 г. "Градът на джихадистите" се опитва да се бори с това прозвище. Кметът Бонте същевременно заявява, че Ес Сати е установявал контакт с лица, за които се предполага, че изповядват радикални възгледи.


За разлика от кмета обаче министърът на имиграцията Тео Фракен упорито твърди, че човек с такова име никога не е бил регистриран във Вилвоорд.


Повечето от младежите в Рипол са родени в Мароко, някои обаче - в Испания. Между четиримата задържани, петимата застреляни в Камбрилс и двамата загинали при експлозията има семейни връзки. Предстои полицията да изясни ролята на Ес Сати - не само в радикализацията им, но и в логистичната подготовка. Каталунските власти отказват да потвърдят спекулации по темата. Представители на полицията обаче посочват, че никой от участниците не е имал предишни провидения. "Става въпрос за много млади хора," казва полицейският шеф в Каталуня Жозеп Луис Траперо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK