Абделбаки ес Сати - имамът от Рипол, създал джихадистката клетка зад атаката в Барселона

Абделбаки ес Сати - имамът от Рипол, създал джихадистката клетка зад атаката в Барселона

© ReutersНа метри от известния туристически манастир "Санта Мария" в Рипол, Каталуня, на шестия етаж две години живее 40-годишен мъж, слаб и с дълга брада, който един ден решава да се изнесе, но продължава да си плаща наема от 150 евро на месец. Седмици по-късно загива в експлозията в Алканар, Тарагона, в апартамент, в който са се произвеждали експлозиви, часове преди атентатите в Барселона и Камбрил.


Това е Абделбаки ес Сати, известен в Испания като "имама от Рипол" - човекът, за когото полицията смята, че е "мозъкът" зад нападенията, довели до смъртта на 15 души и ранили 130, разказват испанските издания "Ел паис" и "Вангуардия". Близо 24 часа след атентата той става заподозреният от най-голям интерес за испанските служби и медиите.


Година и два месеца Ес Сати е имам на джамията "Аннур", създадена през 2016 г. заради спор в мюсюлманската общност или заради липса на място за молещите се (сведенията си противоречат) в Рипол - "Аннур" става вторият мюсюлмански храм в градчето. В позицията, която започва да заема малко след създаването на джамията, Ес Сати, според полицията, съседи и близки, е подбудил атентаторите да извършат атаките, обработвайки съзнанията на младежи, израснали и завършили образованието си в района и перфектно владеещи каталунски. "Ами аз съм каталунка," казва сестрата на Муса Укабир, един от участниците, и обяснява, че не може да разбере как брат ѝ е извършил деянието.
Укабир и останалите младежи играят футбол в местен отбор и имат приятели сред оставалите младежи в региона. Неговата компания от Рипол, градче със застаряващо население от едва 11 000 души и богато индустриално минало, формира по-голямата част от извършителите на атаките. По информация на събеседници на "Ел паис" Ес Сати, който е от марокански произход, се запознава с младежите тъкмо в старата джамия, където успявали да се съберат малко богомолци и за редовните посетители било лесно да се срещат и да си говорят често.


Стаята, в която живее Ес Сети в Рипол.

© Susana Vera, Reuters

Стаята, в която живее Ес Сети в Рипол.


"Вършеше си работата и си тръгваше"


Източници, близки до разследването, твърдят, че Ес Сати, на възраст около 40 години, вероятно е близък до салафизма. По-добре познати обаче са връзките му с наркотрафика - прекарва четири години в испански затвор, след като съд решава, че е виновен за тази дейност. Там се запознава и с някои от организаторите на атентата от гара Аточа в Мадрид през 2004 г., който остава най-смъртоносното джихадистко нападение на европейска територия.


Пред "Вангуардия" Хамут Минхадж, секретарят на мюсюлманското сдружение, което контролира молитвения дом, казва, че едва седмици преди инцидента полицията посетила джамията за проверка, а всички инспекционни органи проверили молитвения дом, без да установят признаци на радикализация.


Ес Сати постъпва на работа в джамията през 2016 г., а пред служителите на реда колегите му разказват за него, тъй като той така и не се появява в храма. "Обяснихме, че е дискретен човек, който ни помага в религиозните ни нужди, но никога не е правил нищо, с което да заподозрем, че е радикален или че преди това е имал джихадистки прояви," каза Минхадж. "За да си имам, трябва да си чист, трудно е да намериш (човек за позицията). (Казахме още, че) търсим човек от два месеца и още не сме го намерили."


Описват го като тих, "мълчалив, сериозен човек, който никога не ходеше да гледа футбол, вършеше си работата и си тръгваше." "Докато беше с нас, нямаше никакви проблеми. Ние не сме виновни."


"Виновeн" в известен смисъл е и законът, който регулира свободата на вероизповеданията в Испания и в който на практика няма изрично задължение за вписване на имамите в централния регистър на религиозните организации в Мадрид. Регистрирането пред централните власти става само ако съответната религиозна общност реши да го съобщи.


Ес Сати изглежда напуска внезапно дома си преди време с обяснението, че "отива в Мароко", твърди Нодир, негов бивш дългогодишен съквартирант. Други негови познати твърдят, че още преди два месеца ги уведомил, че смята да се откаже от дейността си като имам в Рипол и да се върне в Мароко.


Джамията, където Ес Сети проповядва в Рипол.

© Albert Gea, Reuters

Джамията, където Ес Сети проповядва в Рипол.


Загадъчното пътуване до Белгия


От онези, които го познават, повечето потвърждават, че преди окончателното си потегляне той напуснал града закратко заради пътуване в чужбина.


Пред фламандската телевизия VRT Ханс Бонте, кметът на Вилвоорд, каза, че Ес Сати е бил в Белгия през 2016 г. в търсене на работа, по време, когато градчето е един от центровете на ислямския радикализъм. "Знаем, че прекара известно време тук между януари и март 2016 г. - в Дийхем, във Вилвоорд и Брюксел. Местната ни полиция интензивно го наблюдаваше," казва Бонте. Ес Сати пристигнал във Вилвоорд, без да има точен адрес или разрешително за пребиваване и търсел работа като имам, добави градоначалникът. "Това е голям удар за нашия град," каза още Бонт, като не изключи мъжът да е бил в града и преди това.


От Вилвоорд, с население малко 41 000 души, са излезли най-големият брой джихадисти, отишли да се сражават в Ирак и Сирия, в сравнение с останалите градове в Белгия. От 2014 г. "Градът на джихадистите" се опитва да се бори с това прозвище. Кметът Бонте същевременно заявява, че Ес Сати е установявал контакт с лица, за които се предполага, че изповядват радикални възгледи.


За разлика от кмета обаче министърът на имиграцията Тео Фракен упорито твърди, че човек с такова име никога не е бил регистриран във Вилвоорд.


Повечето от младежите в Рипол са родени в Мароко, някои обаче - в Испания. Между четиримата задържани, петимата застреляни в Камбрилс и двамата загинали при експлозията има семейни връзки. Предстои полицията да изясни ролята на Ес Сати - не само в радикализацията им, но и в логистичната подготовка. Каталунските власти отказват да потвърдят спекулации по темата. Представители на полицията обаче посочват, че никой от участниците не е имал предишни провидения. "Става въпрос за много млади хора," казва полицейският шеф в Каталуня Жозеп Луис Траперо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Тези просто са си сбъркани, централно.

 2. 2 Профил на Политически некоректен
  Политически некоректен
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Европа загива, драги зрители. И никой от евро-хрантутниците не си и мърда пръста да направи нещо по въпроса ..... Дори вече имам чувството, че става въпрос за конспирация. (то какво друго да си помисли човек)

  Преклонената главица сабя не я сече, но постоянно я боли задника
 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5979 Неутрално

  Тъжното е, че полицията не знае какво става в тези джамии, какво проповядват имами като горния. Тези джамии, тези проповедници стават форпостове на джихадистите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Този имам ще трябва да е бил много убедителен, като се има предвид профилът на извършителите.

  http://amalipe.com/index.php?nav=news&id=3037&lang=1

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 5. 5 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  Та, така де, джамиите са хубаво нещо. Абсолютно безопасни. Или почти..

  Fail with honour then succeed by fraud
 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  От кога си говорим, че трябва да има регистър на имамите и да бъдат контролирани с оглед да не са се радикализирали.
  Ама и службите и полицията са прекалено толерантни.
  А не трябва, с тази религия трябва да се пипа здраво.

 7. 7 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Седмица преди инцидента полицията посетила джамията за проверка - значи са знаели нещо, но не са били достатъчно бдителни... а апелират ние да сме бдителни...

 8. 8 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Само с регистър на имамите не става. По-важното е какво проповядват те- това трябва да се контролира.
  Иначе Испания уж сериозна държава, ударена от голям, кървав атентат, и въпреки това неидентифицирани имами се подвизават извън полезрението на службите и подготвят атентати...лошо Испания, много лошо.

 9. 9 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Толко с приказките, че само неграмотните и неразбиращите исляма ставали атентатори.

 10. 10 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  И какво излиза - навлезе ли малко ислям в страната а вече няма застраховани -гледам профила на извършителите - с образование, с работа, някой със семейства, слабо религиозни и изведнъж им прещраква нещо и стават терористи...

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  Мдааам ...
  Поредната картинка като пълен копи/пейст с всички предишни случаи.
  И това се врЪти едно и също вече колко години?

  Аз съм противник на идеологията да се засилва полицейщината, цензурата, нюхането на гражданите. Противник съм и на силовото "профилактиране" въобще "по принцип". Защото това накрая ще вкара всички ни в торбата на някакъв вид диктатура.
  Аз си задавам простичкия въпрос:
  Тоя, както и всички преди него, се оказваше винаги, че са били в полезрението на "службите". И ... безпроблемно ... си прави бомбаджийница! Другите от предишните големи атентати също се оказваха кой с автомат, кой с бомба. И те ви го въпроса:
  Как човек "в полезрението на Службите" се "урежда" с това без последствия?

 12. 12 Профил на tamplierr
  tamplierr
  Рейтинг: 467 Неутрално

  И тук имаше подобна намеса от Дианет ,арабски фондаций ,който радикализират мюсюлманите .Отделно има БГ граждани,който се обучават за имами в СА,Йордания,Турция,Катар .С тях идват и радикалните идей .Точно по тази тънка линия циганите от ПЗ и Асеновград ги радикализираха по места .Когато на запад арабските мюсюлмани се радикализита все повече нека не си мислим ,че тази Турция на Ердоган няма да се опита да направи същото и на Балканите .Опитите ги има и се вижда в отделни случаи , както със заплахите на Кемил Рамадан към президента и Корнелия Нинова..Готовноста му нова джамия на „Конюшните на царя, на „Дондуков” "Имам уникален спонсор, който ще даде около 50-60 милиона за модерна хубава джамия. Парите са налице. Само трябва да ни разреши общината, г-жа Фандъкова. Имам приятели. Един от шейховете на „Абу Даби инвестмънт”, той ще дойде на откриването, на първа копка”, заявява Кемил Рамадан.

  Уновундобългарин -Закон за защита на държавата ЗЗД .Цецка Цачева ”Невинаги корупцията е престъпление”Отбор три Шушани-Бойко,Цацаров,Пеевски .Лудоста е пътят към ВЕЛИЧИЕТО
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Любопитно

  "Източници, близки до разследването, твърдят, че Ес Сати, на възраст около 40 години, вероятно е близък до салафизма."

  Това беше сигурно! Както при останалите атентати на територията на ЕС, инициаторите и извършителите са салафити. Самата ИД е салафитска организация. Кога европейските политици ще разберат, че тази секта, която проповядва само омраза, насилие и разделение трябва да се забрани тук!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Това, че в случая е умрял само той, е чудесно. Лошо е, че не са били всички на мястото.

 15. 15 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  Европа загива, драги зрители. И никой от евро-хрантутниците не си и мърда пръста да направи нещо по въпроса ..... Дори вече имам чувството, че става въпрос за конспирация. (то какво друго да си помисли човек)
  —цитат от коментар 2 на Политически некоректен


  Абсолютно.
  Имаш сериозни основания да смянаш така.
  Все по-невелоятно става и нелогично, въпреки зачестилите атентати, НИЩО да НЕ се ПРОМЕНЯ

 16. 16 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Исляма трябва да си избере върховен духовник. Без такава длъжност исляма е обречен. Всеки тълкува Корана както си иска и резултатът е налице. Ако мюсюлманите не го разберат тази религия ще приключи

 17. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6260 Неутрално

  Мароканци. От най-спокойната страна от Магреба...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 18. 18 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  След като се забраняват християнски секти, проповядващи насилие и омраза, същото трябва да се прави и за други вероизповедания.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 19. 19 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Европа загива, драги зрители. И никой от евро-хрантутниците не си и мърда пръста да направи нещо по въпроса ..... Дори вече имам чувството, че става въпрос за конспирация. (то какво друго да си помисли човек)
  —цитат от коментар 2 на Политически некоректен


  Сорос многократно е нападал Унгария за това, че не иска да приема мигранти.
  Тоест, човек с милиарди който не живее в Унгария, иска да казва на местните унгарци как е правилно да живеят.
  Какво друго е това ако не заговор?

 20. 20 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Европа загива, драги зрители. И никой от евро-хрантутниците не си и мърда пръста да направи нещо по въпроса ..... Дори вече имам чувството, че става въпрос за конспирация. (то какво друго да си помисли човек)
  —цитат от коментар 2 на Политически некоректен


  Винаги можеш да се оттеглиш в Рассссия.

  If you are going through hell... Keep going!
 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  До коментар [#18] от "bajhuj_2010":

  Не само религиозните секти са забранени.
  Трябва да се забранят всякакви религии, секти, политически организации, които проповядват насилие.
  На койт не му допада - бегом откъдето му е произходът.

  Panta rhei....
 22. 22 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Част от този заговор е систематичното разбиване не държави от региона - Ирак, Афганистан, Либия, Сирия ...
  Арабските революции в Египет, Тунис ..

  ВИжда се системна работа:
  - дестабилизация на регионс населен с мюсолмани около Европа
  - натиск от политици и НПО-та да се "свалят" границите от хуманитарни подбуди - хората от тези дестабилизирани държави

  Интересно видео от америкаснки генерал Уесли Кларк:
  General Wesley Clark: Wars Were Planned - Seven Countries In Five Years
  https://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw

 23. 23 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  До коментар [#21] от "Molossian":

  Да де, само че ходи доказвай кой какво проповядва, "джихад" какво точно значело, и т.н.

 24. 24 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 378 Неутрално

  Въвъ всяка етнически нееднородна държава има потенциал за граждаска воина. Религията също е такъв фактор, даже по силен.
  Примери : Северна Иралнадия, Босна, Чечня, Украина, баските..

  Тоест с вкарването на мигранти мюсюлмани в Европа се засилва потенцила за гражданска воина . Фитила в такива държави може лесно да се запали от заинтересовани сили когато е необходимо, секретните служби могат да организират лесно етнически сблъсаци и нещата оттам сами си тръгват.

 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Неутрално

  Европа загива, драги зрители. И никой от евро-хрантутниците не си и мърда пръста да направи нещо по въпроса ..... Дори вече имам чувството, че става въпрос за конспирация. (то какво друго да си помисли човек)
  —цитат от коментар 2 на Политически некоректен

  Абсолютно. Имаш сериозни основания да смянаш така.
  Все по-невелоятно става и нелогично, въпреки зачестилите атентати, НИЩО да НЕ се ПРОМЕНЯ
  —цитат от коментар 15 на stenli1

  И защо да се променя, когато няма напън да се промени?
  Няма конспирация, а железни обществени закони.
  "Еврохрантутниците" к'во им е? "Преизбира" си ги мат'рялът, хрантути си ги и те си живеят в отделен свят. Бомбят и газят мат'ряла. А мат'ряла ... се оставя.
  Ей го и тоя случай ... В градче с шепа застаряващи жители, ( десетина хиляди са колкото едно Харманли, например. Местните горе-долу си се познават), се роят джамиите. И никой не се е разровил защо. На "Службите" имамите рекли, че няма нищо радикално, а на местните мюслемите редовно казвали "Добър ден". И затова всичко си било ОК
  Е, такива как да не ги бомбиш и газиш? И защо пък да им променяш нещо?

 26. 26 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  За пропаганда на националсоциализъм има обесени.И на Нюрнбергския процес,и на други процеси.Такива трябва да се съдят като извършителите.

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Любопитно

  До коментар [#18] от "bajhuj_2010":

  Точно така! Няма да е прецедент. Има държави членки на ЕС в които някой псевдохристиянски секти са забрани със закон, защото са опасни и престъпни организации. Същото трябва да се направи и със салафизма/уахабизма в Европа.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Хм, а сега де?
  Ще започнете ли да избивате ислямски духовници, проповядващи джихад?

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 29. 29 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#27] от "Иво":

  Уха, а секти като римокатолицизмът не са ли псевдохристиянски?
  Или викаш, щом имат власт, нека си изнасилват малки деца и нека проповядват за секс без кондоми.
  Да живей лицемерието, но само християнското!

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 30. 30 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Европа загива, драги зрители. И никой от евро-хрантутниците не си и мърда пръста да направи нещо по въпроса ..... Дори вече имам чувството, че става въпрос за конспирация. (то какво друго да си помисли човек)
  —цитат от коментар 2 на Политически некоректен


  Не, не загива, нито има конспирация. Просто сте страхлив ;)

  Теророзимът е временно явление. След няколко години ще си спомняме и ще се смеем.

 31. 31 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#30] от "Vorknkx":

  Загива, но само защото белите жени не искат да раждат деца.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 32. 32 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Имамът е имал заповед за експулсиране от Испания, след излизането си от затвора, но тя не е влязла в сила, защото той е обжалвал и един съдия е преценил, че "човека", не е опасен за обществото и няма нужда да бъде гонен.
  Според мен, сега този съдия трябва да бъде подведен под отговорност за атентатите и пострадалите и роднините на жертвите да го съсипят от дела.
  http://www.elmundo.es/espana/2017/08/22/599b32e8468aeb2a388b45ad.html

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 33. 33 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Теророзимът е временно явление. След няколко години ще си спомняме и ще се смеем.
  —цитат от коментар 30 на Vorknkx
  Религиозните доктрини изкарват хилядолетия - голям смях ще падне
  Звучи прекалено бодряшки - още сме в началото на процес започнал преди век

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 34. 34 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 587 Неутрално

  Добре че не се продава оръжие свободно като в САЩ че ще стане непоносимо да се живее

 35. 35 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#33] от "dark'star":

  Другарю, комунизмът е религия, иначе нямаше да държите мумии в центъра на Москва.
  Чиста религия, поредната лъжа за хуманизъм и общочовешки ценности, но пък много бързо избивате вярващите в нея.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 36. 36 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#32] от "Bicho Raro":

  Лекари и юристи са над тези дреболии. Тези двете гилдии имат наглостта да си мислят, че са безгрешни и грешките им не може да се наказват.
  Ако започнеш да наказваш прокурори и съдии за всяка грешка, както и лекари, скоро време ще изчезнат.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 37. 37 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Ислямизмът от последната му реколта върви в стъпките на комунизма.
  Същата ненавиждаща религия, която се кълне в Маркс и Ленин като в Пророка Мохамед и неговия Аллах, която казва - "Който не е с нас, е против нас!", която вдига революции срещу установения порядък.
  Същите "клетки" за терор и убийства, за саботажи и "въоръжена борба".
  Същите джамии - "работнически клубове", в които самопровъзгласили се за "народни водачи" (платени от масква имами) зоват за разправа с класата на богатите, с интелигентите, с "прогнилия капитализъм" (неверниците и омразния Запад)и т.н.
  Вижте престъпната практика на ислямистите - това е бледо копие на престъпленията на комуно-болшевиките!
  И един въпрос - съпротивляващата се държава-жертва - "фашистка" ли е тази държава, защото убива ислямо-антизападниците?

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 38. 38 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Европа 💶 ''загива'' поради стандартните причини за "загиване" на една цивилизация - корупция, лоша политика и забавяне на научния прогрес.

  If you are going through hell... Keep going!
 39. 39 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#36] от "Светлото бъдеще":

  Дори и държавата официално да не може да го съди тоя, нищо не пречи пострадалите и роднините на жертвите да заведат частни дела срещу него.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 40. 40 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#39] от "Bicho Raro":

  По какъв механизъм?
  Ако имаш такъв механизъм, в която и да е държава, обезсмисляш правовата система.
  Иначе съм за.
  Всички юристи имат право на вътрешно убеждение.
  Вътрешното убеждение е крайъгъглният камък на хуманитарните науки, защото ако не знаеш достатъчно няма как иначе да оперираш.
  Продаването на горещ въздух като нещо уникално е основна част в работата на адвокати и прокурори.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 41. 41 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1498 Неутрално

  И тук имаше подобна намеса от Дианет ,арабски фондаций ,който радикализират мюсюлманите .Отделно има БГ граждани,който се обучават за имами в СА,Йордания,Турция,Катар .С тях идват и радикалните идей .Точно по тази тънка линия циганите от ПЗ и Асеновград ги радикализираха по места .Когато на запад арабските мюсюлмани се радикализита все повече нека не си мислим ,че тази Турция на Ердоган няма да се опита да направи същото и на Балканите .Опитите ги има и се вижда в отделни случаи , както със заплахите на Кемил Рамадан към президента и Корнелия Нинова..Готовноста му нова джамия на „Конюшните на царя, на „Дондуков” "Имам уникален спонсор, който ще даде около 50-60 милиона за модерна хубава джамия. Парите са налице. Само трябва да ни разреши общината, г-жа Фандъкова. Имам приятели. Един от шейховете на „Абу Даби инвестмънт”, той ще дойде на откриването, на първа копка”, заявява Кемил Рамадан.
  —цитат от коментар 12 на tamplierr

  Абе в ЕС се правят на ущипани, СА от сума ти години финансира тая операция с радикализацията, САЩ и ЕС активно и помагаха с разни специални служби и научни центрове, а сега .... кой ми такова у гащите...
  Искаха да използват тия откаченяци да им вършат мръсната работа да разтурят държави - като се почне от Чечня и Афганистан, та до сега. Се инструктори и проповедници от СА и връзки с разни престъпни мрежи, наркотици, и всичко под зоркото око на американските специалнеи служби. То и ББ и министрите ни за малко да се "радикализират" що парите не миришат. Пътичка направиха до Катар.
  Законите на ИД са точно копие на тия на СА, разликата е само прилагането им във военно време,

 42. 42 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Любопитно

  "Който не е с нас, е против нас!"
  Всяка религия го казва.
  Ваксината се казва наука. Научете се сами да мислите и да преценявате действията си по други начини.
  Няма висша сила, на коята Ѝ пука.
  Опита на комунизма да въведе колективни наказание се провали, но тези келеши си просят въвеждане на нещо подобни. Вместо Хамаз, Хизбила, ИД да плаща пари на семействата на тези фанатици да им се плаща в натура, с директна доставка по въздуха.
  А може и роднините на жертвите да изказват благодарности лице в лице с роднините на фанатиците.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 43. 43 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Хайде сега цялата рода на тези до девето коляно обратно по родните места!

 44. 44 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  До коментар [#40] от "Светлото бъдеще":

  Частни дела всеки може да завежда по всякакви причини. От там нататък вече съдия трябва да прецени дали да им даде ход, дали има основателни причини и доказателства. Та, нищо не пречи на пострадалите да подадат жалба и каквото стане.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 45. 45 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Любопитно

  До коментар [#44] от "Bicho Raro":

  Би би било интересно да чуя мнението на юристите в този форум, а знам че има страшно много.
  Така де, какъв шанс би имало такова нещо и дали на база на това съдията може да загуби правоспособността си да бъде съдия за в бъдеще. Ако правилно те разбрах ти това искаш.
  Иначе за някакъв сорт обезщетение е глупаво.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 46. 46 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Ще започнете ли да избивате ислямски духовници, проповядващи джихад?
  Ще ги затваряте ли в центрове за рехабилитация?
  Как точно ще спрете имамите?
  Имайте предвид, че убиването на вестоносците не спират самите идеи.
  Наивно е да очаквате, че СА ще бъде избомбена в скоро време. Не и докато петролът е стратегическа стока.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 47. 47 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#33] от "dark'star":Другарю, комунизмът е религия, иначе нямаше да държите мумии в центъра на Москва. Чиста религия, поредната лъжа за хуманизъм и общочовешки ценности, но пък много бързо избивате вярващите в нея.
  —цитат от коментар 35 на Светлото бъдеще
  В случая обсъждаме аспекти на новата доктрина на исляма
  :-) страхът ви от мумии поражда суеверия и губите трезва преценка
  - атаки на ислямски тероризъм срещу комунистически Китай и европейски страни са еднакви, а бившата комунистическа Русия брани европейската цивилизация от джихадисти

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 48. 48 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 352 Любопитно

  Въвъ всяка етнически нееднородна държава има потенциал за граждаска воина. Религията също е такъв фактор, даже по силен.Примери : Северна Иралнадия, Босна, Чечня, Украина, баските..
  —цитат от коментар 24 на WWW


  Защо пропускаш рассеята? Ето вчера например в Сургут човечец с православното име Масауд нападна с нож минувачи.

  https://www.gazeta.ru/social/news/2017/08/22/n_10464860.shtml #

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 49. 49 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 294 Любопитно

  Интересно дали в някой редакционен анализ ще бъде направена връзка между сегашните метериали за терористите и тези материали:
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/06/18/2990757_s_obeshtaniia_za_katalunsko_grajdanstvo_barselona/ #comments-wrapper

  http://news.bnt.bg/bg/a/okolo-160-000-demonstranti-v-barselona-poiskakha-ispaniya-da-prieme-poveche-bezhantsi

  Или не е политкоректно да напомниш на левичарстващи псевдо либерали какви тъпи агресивни клишета защитават?! Вие не бяхте ли уж "дясно" издание... или правилно употребих аорист, минало свършено време?

 50. 50 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Любопитно

  До коментар [#27] от "Иво":Уха, а секти като римокатолицизмът не са ли псевдохристиянски? Или викаш, щом имат власт, нека си изнасилват малки деца и нека проповядват за секс без кондоми. Да живей лицемерието, но само християнското!
  —цитат от коментар 29 на Светлото бъдеще


  Ти луд ли си!? Разбира се, че римокатолицизма НЕ е секта, това е най-близката християнска църква до нашето Православно Християнство!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Любопитно

  До коментар [#41] от ".":

  Да, точно така. Нещо повече, КСА и Катар вършат тази отровна дейност по целия свят, а не в ЕС. Сега действат доста активно в Индонезия, която е най-голямата мюсюлманска държава в света.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#2] от "Политически некоректен":
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Дори вече имам чувството, че става въпрос за конспирация
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Много по-лошо от конспирация........Това е дългосроччен замисъл на Левицата в Западните страни - по законодателен път помагащите на имигрантите да помагат преди всичко на себе си , внасяйики си електорат от Азия и Африка.........

 53. 53 Профил на Николай_1
  Николай_1
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#2] от "Политически некоректен":
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Дори вече имам чувството, че става въпрос за конспирация
  '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
  Много по-лошо от конспирация........Това е дългосроччен замисъл на Левицата в Западните страни - по законодателен път помагащите на имигрантите да помагат преди всичко на себе си , внасяйики си електорат от Азия и Африка.........

 54. 54 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Гневно

  До кога толерастията ще убива хора? Ама ей, на тия в Брюксел грам не им пука, те са си в бронираните стаи...

 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4480 Весело

  До коментар [#2] от "Политически некоректен":'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''Дори вече имам чувството, че става въпрос за конспирация'''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''Много по-лошо от конспирация........Това е дългосроччен замисъл на Левицата в Западните страни - по законодателен път помагащите на имигрантите да помагат преди всичко на себе си , внасяйики си електорат от Азия и Африка.........
  —цитат от коментар 52 на Николай_1


  Хахаха.... Ники, пак ли се появи с тази смешна, нелепа и лъжлива опорна точка! Хайде пак да ти повторя, че ти си един ГОЛЯМ ЛЪЖЕЦ!

  От началото на бежанската криза до ден днешен в почти всички държави членки на ЕС на власт са ДЕСНИ И КОНСЕРВАТИВНИ правителства! Най-добрия пример за това Германия, където управлява Меркел и ХДС.

  Нещо повече, на общоевропейско ниво на власт отново са ДЕСНИ И КОНСЕРВАТИВНИ политици и партии. В ЕП мнозинство има ДЕСНИЯ политически блок ЕНП! Начело на ЕК е ДЕСНИЯ Юнкер!

  Така, че ако трябва да виниш политици за това което се случи и продължава да се случва това са ДЕСНИТЕ политици, партии и правителства!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 543 Неутрално

  56 мнения се изписаха, но никой не разбира осноновната причина на тероризма в ЕС, а тя не е нито исляма и нито миграцията, а борбата срещу тероризма. За последните 15 години войниците на НАТО избиха над 1 милион цивилни мюсюлмани в 6-7 държави. Нормално при такава кървава война да има противодействие о част от арабите и мюсюлманикте да се радикализират.

  Единственията начин да спрем тероризма е да спрем масираната война срещу терористити на чужди територии и да посредничим за мирно и политическо решение на конфликтите, които ние предизвикахме със свалянето на местните дитатори!
  Екпортът на демокрация води само до експорт на тероризъм!

  Джихадистите са просто мюсюлманските партизани, камикадзета и т.н. които искат да ни пратят посланието да не се намесваме в техния живот с оръжие.

 58. 58 Профил на skeptichen
  skeptichen
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Трябва това да се реши на ниво ЕС, защото вече сме граждани на ЕС и със свободата на движение трябват институции на това ниво които да не позволяват да се превръща в начин да се избягва закона. Ето, дали испанците са знаели че имамът е бил във Вилвоорде в Белгия? Едва ли. Просто всяка страна сама си следи някакви хора и сама си решава проблема. Атентаторът от Лондон също беше наблюдаван от италианците, но англичаните така и не разбирали.

  Просто хората вече не седят на едно място цял живот, а да се обменят данни от саморасли национални регистри при необходимост просто не става. Трябва цялостна система за следене на радикализирани хора, дали ще са такива от джамиите, или унгарски нацисти или каквито и да е - централно на ниво ЕС, и да имат свои сили с които да могат директно да действат (като ФБР), а не да пращат известия на съседната национална полиция и да се надяват там някой да им чете имейлите.

 59. 59 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Трябва това да се реши на ниво ЕС, защото вече сме граждани на ЕС и със свободата на движение трябват институции на това ниво които да не позволяват да се превръща в начин да се избягва закона. Ето, дали испанците са знаели че имамът е бил във Вилвоорде в Белгия? Едва ли. Просто всяка страна сама си следи някакви хора и сама си решава проблема. Атентаторът от Лондон също беше наблюдаван от италианците, но англичаните така и не разбирали. Просто хората вече не седят на едно място цял живот, а да се обменят данни от саморасли национални регистри при необходимост просто не става. Трябва цялостна система за следене на радикализирани хора, дали ще са такива от джамиите, или унгарски нацисти или каквито и да е - централно на ниво ЕС, и да имат свои сили с които да могат директно да действат (като ФБР), а не да пращат известия на съседната национална полиция и да се надяват там някой да им чете имейлите.
  —цитат от коментар 58 на skeptichen


  В целия ЕС загиват годишно по малко хора от тероризъм от колкото в България от “нормални“ убийства! Един такъв маргинален проблем не би трябвало да е причина да си ограничаваме свободата! По същата логика това че някой кара пиян не е причина във всяка кола да се сложи дрегер или полицай!

 60. 60 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 753 Гневно

  До коментар [#6] от "НеКой":

  А напъват да строят нова джамия в софия, защото тази им била малка.
  Имали спонсор саудитец, готов да даде 50 млн.

  Подпис - електронен ;)
 61. 61 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 753 Гневно

  До коментар [#16] от "stanislavdi":

  дано да приключи възможно най - скоро!

  Подпис - електронен ;)
 62. 62 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Тъжното е, че полицията не знае какво става в тези джамии, какво проповядват имами като горния. Тези джамии, тези проповедници стават форпостове на джихадистите
  —цитат от коментар 3 на penetrating


  Не знае щото е трудно да сложиш няколко подставени лица сякаш ама....както колегата по горе спомена, то вече вони на конспирация.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 63. 63 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 294 Неутрално

  56 мнения се изписаха, но никой не разбира осноновната причина на тероризма в ЕС, а тя не е нито исляма и нито миграцията, а борбата срещу тероризма. За последните 15 години войниците на НАТО избиха над 1 милион цивилни мюсюлмани в 6-7 държави. Нормално при такава кървава война да има противодействие о част от арабите и мюсюлманикте да се радикализират.Единственията начин да спрем тероризма е да спрем масираната война срещу терористити на чужди територии и да посредничим за мирно и политическо решение на конфликтите, които ние предизвикахме със свалянето на местните дитатори!Екпортът на демокрация води само до експорт на тероризъм!Джихадистите са просто мюсюлманските партизани, камикадзета и т.н. които искат да ни пратят посланието да не се намесваме в техния живот с оръжие.
  —цитат от коментар 57 на Ал Бънди


  Никой друг не можа, само ти я разбра тази основна причина след упорито четене на "Аспекто", "Поглед инфо", "Брадва" и други подобни авторитетни издания с мъдри автори...
  Виж сега, за намесата и "демократизацията" имаш известно основание, дори бих казал - немалко основания... но останалото са просто левичарски клишенца, черно-бели представи за света, хората и механизмите на поведение и конфликтите.
  Тцъ, няма да спре тероризмът, ако следваме твоите препоръки. Напротив, ще пламне с нова сила. Пример: След тъпата ароганта политика на Буш Младши в Ирак дойде абсолютно аматьорското и безумно решение на Обама да изтегли бързо войниците от Ирак и да спре тъкмо проработилата програма за сътрудничество с местните племена и техните шейхове. Впрочем по различен, но близък сценарий се развиха нещата и в Афганистан. Резултат: И в двата района войната пламна с нова сила. Като добавим и последвалата подкрепа на нобеловия лауреат за "Арабската пролет" в Сирия, нещата съвсем се омазаха.
  Накратко: Да, следва да се ограничат преките интервенции, да се съдейства с моркова и тоягата за мирен процес, но пълен отказ от силова намеса ще бъде приет еднозначно като поражение, като голяма слабост. За броени месеци ще изникнат нови "Ислямски държави", може да пламнат и Египет, и Саудитска Арабия, Пакистан...
  Знам, за добро го мислиш, но не е толкова просто, уви. Като се отвори кутията на Пандора веднъж, после не се затваря само с пожелателно мислене. Нито пък бързо, ако въобще някога се затвори напълно....

 64. 64 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  56 мнения се изписаха, но никой не разбира осноновната причина на тероризма в ЕС, а тя не е нито исляма и нито миграцията, а борбата срещу тероризма. За последните 15 години войниците на НАТО избиха над 1 милион цивилни мюсюлмани в 6-7 държави. Нормално при такава кървава война да има противодействие о част от арабите и мюсюлманикте да се радикализират.Единственията начин да спрем тероризма е да спрем масираната война срещу терористити на чужди територии и да посредничим за мирно и политическо решение на конфликтите, които ние предизвикахме със свалянето на местните дитатори!Екпортът на демокрация води само до експорт на тероризъм!Джихадистите са просто мюсюлманските партизани, камикадзета и т.н. които искат да ни пратят посланието да не се намесваме в техния живот с оръжие.
  —цитат от коментар 57 на Ал Бънди


  защо пишеш наизуст. Знаеш ли коя група са най-много жертвите на ислямския тероризъм? Точно така, най-мнообройни жертви са мюсулманите в ислямските страни

 65. 65 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Какво вулгарно има в това, че католически свещеници изнасилват деца????????
  И защо го изтрихте?

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 66. 66 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  С толкова много салафитски храмове в Каталуния, кой знае още колко има като този. А салафитите казват, са най-опасните ислямисти.

 67. 67 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  И какво излиза - навлезе ли малко ислям в страната а вече няма застраховани -гледам профила на извършителите - с образование, с работа, някой със семейства, слабо религиозни и изведнъж им прещраква нещо и стават терористи...
  —цитат от коментар 10 на lustmord

  Тероризмът и екстремизма не е толкова свързан с религия и идеология,колкото изглежда на пръв поглед.Резултат е на психопатологии и личностни разстройства,които могат да сполетят почти всеки.Психопатията се среща при около 5% от мъжете и 1% от жените и при хора от всички социални групи,професии,националности ,етнически,религиозни и т.н групи . Технологията е описана много точно в "Катехизис на революционера" от Нечаев.Не че не такива неща не е имало и преди,нито че Нечаев е създал кой знае колко сериозна организация,дори по скоро е навредил на идеите за които се е борил и единственото убийство,което е извършил е на сподвижник,просто е описал технологията на революции и тероризъм много точно.
  Противодействието е във възпирането на тези,които подпомагат тероризма с користна цел,тези,които го правят за да се почустват значими,от лоялност към общност или под неин натиск,но не са склонни на значителни жертви и усилия.Всяка подкрепа или съпричасност към тероризъм трябва да се преследва,както и никой да не може да се облагодетелства от терористичен акт.Разбира се срещу лидерите на мнение,които подкрепят тероризма трябва да се действа като срещу терористи,като освен това се очернят в очите на таргет групата им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK