"Финландия вече не е остров" - първата терористична атака там шокира страната

Мешка свидетелства чрез видеовръзка от болничното си легло.

© Lehtikuva, Reuter

Мешка свидетелства чрез видеовръзка от болничното си легло.Първата терористична атака във Финландия накара страната да настръхне. Дело на търсещ убежище 18-годишен мароканец, тя накара премиерът Юха Сипиля да призове за конституционни промени, които да позволят по-лесното следене на гражданите, и да напомни, че на омразата не бива да се отвръща с омраза.


Петима души свидетелстваха днес пред съда за терористичното нападение в Турку в петък. Основният заподозрян – 18-годишният мароканец Абдеррахман Мешка, се свърза с институцията посредством видеовръзка от болничното си легло.


Чрез преводачите си той призна, че е убил двама души и е ранил осмина, но отрече мотивът му е да бил тероризъм, писа агенция "Ройтерс". Мешка бе прострелян в бедрото и арестуван малко след нападението в петък.
Четирима други мароканци, заподозрени в съучастничество, също са изправени пред съда. Един от тях е бил осъден за насилствено склоняване към сексуален акт миналата година.


Кой е Абдеррахман Мешка


18-годишният мъж е пристигнал във Финландия миналата година, отказано му е било убежище, но е обжалвал решението, пише държавната медия Yle.


През 2015 г. е бил в Германия и е бил задържан по подозрение в престъпления, свързани с имиграция, освен това не е искал убежище там, пише агенция "Ройтерс". Засега германското вътрешно министерство отказва да даде повече информация. Вестник Ilta Sanomat пише, че Мешка е бил заподозрян в нападение в южния град Нойс.


Според Yle финландското разузнаване е получило сигнал, че мъжът се радикализира. Той обаче не е бил следен и не е имало данни, че подготвя атака.


Преди нападението в петък Мешка е посетил джамия в Турку. Интервюиран от Helsinki Sanomat вярващ казва, че нападателят не е изглеждал особено религиозен и се е опитал да прикрие татуировка на лявата си китка. Отдадените мюсюлмани избягват рисунките по тялото.


Друг член на общността заявява пред вестника, че живее в страната от тридесет години и досега "нито един идиот престъпник" не е хвърлял петно върху нея.


Собственикът на местната пицария казва пред агенция "Ройтерс", че Мешка е изглеждал депресиран. "Беше редовен клиент. Първо идваше с група мароканци, но през лятото започна да идва сам. Изглеждаше ядосан и избухлив, малко стряскащ. Често си говореше сам. Всичките му приятели ходеха да играят футбол в парка, а той си стоеше сам на пейката."


"Правото на живот е по-важно от правото на неприкосновеност"


Премиерът Юха Сипиля заяви, че хората, дошли в страната под лъжлив предлог, трябва да бъдат депортирани по-бързо и че парламентът трябва да побърза да одобри конституционните промени, предложени от неговия кабинет.


"Ще продължим да приемаме търсещи убежище и бежанци. Но в същото време трябва да направим всичко възможно да гарантираме, че хората, които идват във Финландия, бягат от наистина опасни условия", каза той пред дипломатически форум.


"Финландия вече не е остров" - първата терористична атака там шокира страната

© Lehtikuva, Reuter


Промените в основния закон ще увеличат правомощията на властите да следят гражданите, но според Сипиля ситуацията го налага. "Правото на живот е по-важно от правото на неприкосновеност", каза той, цитиран от Yle. Финландия не може повече да чака информация от чужбина за потенциално опасни личности, а в същото време да няма право да разследва човека достатъчно бързо.


"Трябва да противостоим на нападенията срещу лагерите. Сега трябва да строим мостове", предупреди още премиерът. "Всички сме в една лодка и трябва да защитим хуманността, не трябва да отговаряме на омразата с омраза", каза той и допълни, че убийството на невинни нарушава принципите на всички религии.


Първата терористична атака във Финландия


"Бояхме се от това и бяхме готови за него. Вече не сме остров, засегната е цяла Европа", каза премиерът.


Това е първото терористично нападение в страната, обявена от Световния икономически форум за най-безопасното място за посещение в света. Мешка е нападал предимно жени, а ранените мъже са пострадали при опита си да помогнат, коментираха разследващите.


Разузнаването наблюдава 350 души в рамките на програмата си за превенция на тероризма, но Мешка не е бил сред тях. Засега нито една групировка не е поела отговорност за атаката, но властите опитват да установят дали има връзка с нападенията в Барселона.


Мениджърът на мигрантския лагер на Червения кръст в Турку Хеймо Нурми коментира, че за мароканците е трудно да получат убежище, понеже няма големи основания за това. През 2016 г. само 20 от 155 мароканци са получили закрила.


Иракската, сирийската и ислямската общност в Турку осъдиха атаката и опитаха да организират демонстрация в израз на солидарност. По-късно обаче решиха да я отменят от съображения за сигурност.


"Финландците и имигрантите, хората от различни религии, имат много добри отношения в Турку. Това няма да се промени, макар да сме шокирани", каза председателят на ислямската общност в града Абдирахман Мохамед.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK