Макрон потегля на обиколка в "лоялните от Източна Европа"

Франция не иска "да разделя и владее" в Източна Европа, твърди представител на Елисейския дворец.

© Charles Platiau, Reuters

Франция не иска "да разделя и владее" в Източна Европа, твърди представител на Елисейския дворец.Докато Великобритания се мъчи с тежкия си развод с ЕС, президентът на Франция Еманюел Макрон започва инициатива за задълбочаване на икономическата интеграция на един съюз, за който казва, че трябва по-добре да защитава гражданите си. Той потегля от сряда на тридневна обиколка в Централна и Източна Европа, където ще се стреми да получи подкрепа за усилията си да затегне трудовите изисквания за "командированите" работници - деликатен проблем, който изостри разделението изток-запад.


Няколко дни по-късно реформите в еврозоната, сътрудничеството в отбраната и имиграцията ще са на дневен ред, когато Макрон ще е домакин на среща с лидерите на Германия, Испания и Италия в опита си да засили водачеството на Франция в Европа, припомня "Ройтерс".


Париж отдавна се оплаква, че Централна и Източна Европа получават нечестно предимство от "социалния дъмпинг" на евтината работна ръка, и изтъква, че командироването на нископлатени работници вреди на местния пазар на труда и подкопава защитата на трудовите права в страните членки с по-високо заплащане. Тази категория служители са под 1% от работната сила в ЕС, но много от тях са заети в транспортния и строителния сектор и проблемът там е най-видим.
Източник от Елисейския дворец каза, че Макрон ще посети страни, които най-много държат на връзката си с Европа - Румъния, България и Австрия (където ще се срещне и с лидерите на Чехия и Словакия), но пропуска Унгария и Полша, чиито десни правителства той обвинява, че отхвърлят ценностите на ЕС. Източникът отхвърля предположенията, че Макрон се стреми да вбие клин между страни в Централна и Източна Европа, които са твърдо против реформите, и тези, които виждат възможност за компромиси.


39-годишният лидер ще намери разбиране в Австрия, която граничи с четири източноевропейски държави и където управляващите социалдемократи казват, че притокът от работници от изток поставя под натиск равнищата на трудовите възнаграждения. В същото време лидерите на Чехия и Словакия се очаква да призоват френските компании с бизнес в техните страни да повишат заплащането, щом не искат гражданите им да емигрират на Запад.


Какъв е проблемът с командированите


Директивата за командированите работници позволява на европейските фирми да изпращат свои работници в други страни от ЕС с договори, които ги задължават да гарантират само минималното заплащане на приемащата страна. Макрон казва, че предложението на Европейската комисия в заплащането на работниците да влизат и предвижданите в приемащата страна допълнителни възнаграждения и договорите им да са за срок не повече от две години не е достатъчно.


Полски работник например идва да работи временно във Франция, командирован от полския си работодател. Изискването е да получава минималната френска заплата и да бъдат спазени френските норми по отношение на работното време, хигиената и безопасността на труда. В същото време работодателят плаща социални вноски в Полша, където те са много по-ниски от френските. Съществуват и множество нарушения: работодателят плаща минималната френска заплата, но след това кара служителя да си плати пътните, храната и нощувките. Това е нелоялна конкуренция, тъй като по този начин компаниите предлагат във Франция наполовина по-евтина работна ръка.


Тъкмо на това иска да сложи край Макрон. Той настоява в доходите на работника изрично да бъдат включени разходите за храна, транспорт и настаняване. Освен това, докато в момента командированият работник има право да остане в дадена страна от ЕС три години, Макрон иска този период да бъде не повече от година. Европейската комисия обмисля да го намали на две години.


Вишеградската четворка смята, че тези предложения са прекалени и че трябва да им се позволи да се състезават чрез по-ниско платена работна ръка, за да наваксат десетилетията буксуване по времето на комунизма. Очаква се Естония, която е ротационен председател на ЕС, да направи ново предложение през септември.


Защо няма визита в Полша и Унгария


Във Варшава и Будапеща се опасяват, че с идването на власт на Макрон се засилва вероятността от Европа "на няколко скорости" със спад във влиянието, финансовата подкрепа и икономическата конкурентоспособност на Изтока. Неотдавна президентът дори предизвика гнева на полското правителство, като обвини "някои европейски лидери", че гледат на Европа като на супермаркет.


Полша обвинява Макрон в двойни стандарти, защото хем иска по-тясно сътрудничество в Европа, хем се стреми да подкопае конкуренцията в общия пазар. Два източника от полското правителство казват, че то се е опитало да покани Макрон да посети Варшава по време на обиколката. "Не видяхме обаче особено желание", каза един от източниците.


Други страни дават признаци, че са готови да направят компромис и да приемат новото предложение на ЕС. "Силно съм заинтересован от регионалното сътрудничество във Вишеградската четворка, но жизненият интерес на Словакия е ЕС", заяви словашкият премиер Роберт Фицо.


Извън въпроса с командированите работници Макрон вероятно ще се стреми да набере подкрепа за предлаганите широки реформи на ЕС, които включват по-тясно сътрудничество в отбраната, фискална хармонизация и общ бюджет на еврозоната. Съветниците му казват, че френската дипломация дълго време е занемарявала Централна Европа.

Коментари (94)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  Добре ЕС е супермаркет за Полша, но Полша засилва отбраната си и Германия е напълно защитена от Русия. Всички държави от бившия съветски блок са добра защита от имигранти. Ние пазим ЕС а те пък трябва да ни хранят. Нищо лично - само бизнес.

  тел 032 644 150
 2. 2 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  Размяната охрана на границите срещу пари е добра сделка. Дори и да не се афишира тази сделка е в ход. Полша и Румъния изграждат ПРО, модерна ПВО и свръхмодерна противотанкова отбрана. Ние пазим сухопътната граница. Всичко това става с пари.

  тел 032 644 150
 3. 3 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 816 Весело

  Добре дошъл!

  Нека си се оплаче за командированите човекът.
  И ние все някоя болка за споделяне ще да найдем...

 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Мамин сладък, тръгнАл да плаче. Абе оправете си производствата, щото явно само на субсидии за земеделие и животновъдство е трудно.

 5. 5 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Това, че сме лоялни на ЕС не винаги е в наш интерес. Трябва да се има предвид, че французите са много меркантилни хора и всичко при тях се диктува от финансовия интерес. Явно Макрон идва да оправи проблема с "командированите работници" от Изток, които правят дъмпинг на френските работници. Свободното придвижване на хора и капитали започна да не им харесва на западните ни партнъори, защото френският работник взе да го стяга чепикът.

 6. 6 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 427 Неутрално

  "той обвинява, че отхвърлят ценностите на ЕС. "

  какви са тия "ценности на ЕС. "?

  това дето Западна Европа е крала от цял свят ли?
  или милионите дето е изклала по света същата Западна Европа?

  или наркотиците които са продавали Англия и Франция в Китай да та троват местното население и да трупат пари от дрога?

 7. 7 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 427 Неутрално

  а сетих се ...
  "ценностите на ЕС" са двете световни воини 1които хищните колониални държави от Западна Европа правят когато не могат да поделят плячката и в коиот загиват 100 000 000 човека .

 8. 8 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Париж отдавна се оплаква, че Централна и Източна Европа получават нечестно предимство от "социалния дъмпинг" на евтината работна ръка,

  ----
  макрон лъже нагло !!!

  Франция прави голям келепир от това, че младежи на по 20-30 години отиват да работят за благото на Франция , без Франция да е дала една стотинка за тях.
  Бедните страни от Източна Европа харчат ресурс да отглеждат деца и да ги обучат, и след това тези отгледани и обучени младежи отиват наговото да работят за богатите страни от Западна Европа ..

  И наглеците се оплаквали :)
  Гиди лицемери лъжливи !

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 427 Неутрално

  Колко пари цоца Франция от България през Софииска Вода /френската Веола/?

  Къде ни е келепира на нас от това?

 11. 11 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Германия и Франция стягат европейския отбор. От него може да отпадне Полша , Унгария и може би Гърция . Те очевидно играят в Американския отбор. Иначе България и Румъния са твърдо в Германско - Френския отбор, за Австрия не коментирам.

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 3098 Неутрално

  ББ ще "порастне" за ден, два.

 13. 13 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2023 Неутрално

  Че щеше да ни дойде много. Освен бедни, тъпи и назадничави, за калпак и опърничави звучи ужасно....

  ДЕОС - българските либерали. Няма други на хоризонта!
 14. 14 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Да се внушава: " Макрон ще дойде в България, защото Борисов се навежда и кляка"! Тънка игра тролчета!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 15. 15 Профил на ka2
  ka2
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  А форумната вата мрази Макрон от мига когато заяви , че журналистите на жуже , всъщност са пропагандатори.

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  а какви са нашите ценности? Да отидем да работим във Франция, и да бламираме часовата им ставка, която те са си извоювали? Защо всъщност нашите лайняни медии не опишат точно какъв е проблема? А в същото време всички помияри тук реват колко е била ниска РЗ в България?
  Макрон иска само едно нещо - командированите във Франция източно европейци да получават френски заплати, макар и минималните в сектора!

 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  До коментар [#14] от "oporna_to4ka":

  Ще гостува на Радев. Бойко ще е между другото.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 349 Неутрално

  С позициите си, Макрон е най-големият президент не само на Франция, но и на свободния свят. Добре дошъл и пълна подкрепа!

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 19. 19 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Нека да дойде,пък тогава ще коментираме.Нещата са още в проект.

 20. 20 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#19] от "Вячеслав Атанасов":

  Много мъдро Вячеслав! Мъдро. Чудя се кой е по мъдър: ти или Чикаго-то? И той мноого премерено, мноого улегнало коментира

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Антикорупционен блок-Да Корупция!
  Рейтинг: 1959 Неутрално

  Покорните отива повече от "лоялните"! Ние му търпим грабителската "софийска вода"! КОято плаща данъци у Фрнациа! Той не ще да ни търпи "временно командированите"! Липса на реципрочност и липса на взаимност! С една дума-наглост!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Ще се радвам да видя и красивата и елегантна първа дама Брижит Макрон, надявам се ще пристигне с президента.

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 24. 24 Профил на Mатематик
  Mатематик
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Ще се радвам да видя и красивата и елегантна първа дама Брижит Макрон, надявам се ще пристигне с президента.

  "We should not have to choose between bigots of the left and bigots of the right."
 25. 25 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 817 Любопитно

  Макрон ще прилага протекционизъм по френски...

 26. 26 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 8084 Неутрално

  Успех на Макрон!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 27. 27 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1980 Весело

  До коментар [#22] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  А защо търпим "Южен поток-България" да продължава да съществува? Защо Лукойл Нефтохим продължава да не плаща данъци? Липса на реципрочност и липса на взаимност! С една дума-наглост!

  ссср беше лада - копиран фиат на който му свърши бензина и затова бяха обвинени шофьорите мишо и борис - изпили са парите
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9895 Неутрално

  Исканията на Макрон са против свободното договаряне и свободния пазар.
  Освен това са против интересите на България. България по същия начин може да изтъргува гласа си срещу влизане в еврозоната и Шенген с прехвърляне на разходите за пазене на границата с Турция на обединените европейски гранични войски...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1617 Неутрално

  До коментар [#28] от "penetrating":

  И защо изискването българи да получават повече да е срещу интереса на България? Ей цялото назначен бизнесмен ли се е събрало тука?

  Дневник, разкарайте таз малоумна визия!
 30. 30 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 639 Весело  А бабата ще я вземе ли, и тя малко свят да види ? 31. 31 Профил на Tikva Oranjeva
  Tikva Oranjeva
  Рейтинг: 281 Неутрално

  а какви са нашите ценности? Да отидем да работим във Франция, и да бламираме часовата им ставка, която те са си извоювали? Защо всъщност нашите лайняни медии не опишат точно какъв е проблема? А в същото време всички помияри тук реват колко е била ниска РЗ в България? Макрон иска само едно нещо - командированите във Франция източно европейци да получават френски заплати, макар и минималните в сектора!
  —цитат от коментар 16 на historama


  Не, драги, Макрон не иска това. Минималната ставка така или иначе е гарантирана и няма мърдане.
  "Директивата за командированите работници позволява на европейските фирми да изпращат свои работници в други страни от ЕС с договори, които ги задължават да гарантират само минималното заплащане на приемащата страна. Макрон казва, че предложението на Европейската комисия в заплащането на работниците да влизат и предвижданите в приемащата страна допълнителни възнаграждения и договорите им да са за срок не повече от две години не е достатъчно."
  "(...) работодателят плаща минималната френска заплата, но след това кара служителя да си плати пътните, храната и нощувките. Това е нелоялна конкуренция, тъй като по този начин компаниите предлагат във Франция наполовина по-евтина работна ръка."
  Интересно заключение на Макрон. Излиза, че директивата на ЕС не изисква да се плащат пътните, храната и нощувките по члена, по който се командироват тези служители, но Франция недоволства. Ако България подаде - край на агенциите за временна заетост в чужбина. Е, хората все още ще имат право да ходят да работят директно, без агенцоя, което означава сами да си търсят работодател, квартира и т.н., а това, в по-голямата си част, са хора които не владеят чужд език и много ще се затруднят. Те ще се потърпевшите. А на работниците, които все пак успеят да се уредят на директни договори, Франция да им мисли после парите за безработица.
  С две думи: не си въобразявай, че Макрон е тук за да защитава българските работници.

 32. 32 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 953 Любопитно

  Свободното придвижване на хора и капитали започна да не им харесва на западните ни партнъори, защото френският работник взе да го стяга чепикът.
  —цитат от коментар 5 на proza


  Ако прочетеш и разбереш статията може и да ти вникне в главата, че не става въобще въпрос за свободното предвижване и за достъпа до пазара на труда. Който българин, румънец или поляк иска е добре дошъл на френския пазар на труда и да конкурира французите, НО на същите начала като французите: да има да плаща и тамошните осигуровки и тамошните наеми, с две думи тамошната цена на живота. И ако въпреки това са по-евтини, то това е пазарната икономика, но не може да плаща никаквите осигуровки на Полша, а да бачка във Франция (още повече че ако там се пребие,няма да го пратят да се лекува в Полша, а ще го лекуват във френска болница).
  И в Германия има такива тарикати - български "сезонни" (като "сезоните" понякога са доста дълги) работници, които бачкат там, но не плащaт немски осигуровки, защото са само "командировани", че на всичкото отгоре живеят и по фургони в полулегални условия, не плащат наем и т.н. Всички са добре дошли да живеят и работят тука, но на равни условия като местните.

 33. 33 Профил на Tikva Oranjeva
  Tikva Oranjeva
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Горещо препоръчвам тази статия за още една гледна точка по въпроса.

  "Васил Василев: Няма дъмпинг, г-н Макрон, а битка за над 2 млрд. евро от осигуровки"

  https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6398016

 34. 34 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 1264 Любопитно

  До коментар [#32] от "antikommunist":

  Окей, приемаме, че си прав. Дай сега да определим сега твоята ЛИЧНА позиция - ти ЛИЧНО френската (немската в посочения от теб пример) позиция ли подкрепяш или българската? Подкрепяш ли фискалната хармонизация, която лелее Макрон?

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9895 Неутрално

  До коментар [#29] от "Цецо":

  Защото няма да получават повече, а по-малко :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#5] от "proza":

  "Свободното придвижване на хора и капитали започна да не им харесва на западните ни партнъори, защото френският работник взе да го стяга чепикът."

  Свободното придвижване на хора и капитали е осноен принцип на ЕС. Проблемите идват от нехомогенността на включените в този съюз държави. С прости думи, проблемите имат само едно решение : еднакво ниво на държавите (заплащане, социално осигуряване и пр.). Така че, това, което иска в момента Макрон, не е решение на проблема, а издействане на нормативи, предпазващи работещите в по-богатите държави от .... свободното придвижване на хора и капитали. Малко шизовфренично е, да. Уви, това е логиката на политиците. Да се докарат на собствените си избиратели. Докъде може да доведе тази позиция, ппреследвана оследователно и безкомпромисно, ни го показа Великобритания. Държа да подчертая, че Макрон в никакъв случай не е дотолкова тесногръд и със сигурност има представа за общия проблем. Позицията, която заема обаче, не му дава много голям избор. Не може да чертае бъдеще за десетилетия напред - преследвайки хомогенизация на страните в ЕС. Просто е президент на Франция. С ограничен времеви мандат.

 37. 37 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 716 Неутрално

  Лошото е , че и в СИВ и в ЕС, България е първа лоялна! Няма гръбнак в тая държава и това е!
  Взаимствам от другаде:
  Здравните и пенсионните, вкл. тези в УПФ, у нас са 29.30%, в Унгария - 37%, а във Франция - 29.09% - т.е. в България тези данъци са по-високи от тези в Франция!!! Обаче във Франция има едни други неща: допълнителните осигуровки във Франция - за безработица – цели 6.40% (при нас е 1%), за допълнителен социален принос и изплащане на стари задължения (8%) и за фамилно подпомагане. Общо 19.45 на сто.
  Т.е. Франция иска чуждите работници да издържат тамошната емигрантска вътрешна интеграционна политика, което няма как да е валидно желание. Един български работодател спечелил поръчка във Франция няма никакво морално задължение да издържа едно африканско семейство защото Франция е точила векове ресурси от Африка и днес трябва да си плаща. Тя (Франция) ще плаща, а не България, или които и да било друг в ЕС!

 38. 38 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Надявам се младите умни и красиви разбраха какъв млад клоун си избраха..ама нали либералите аа хубави и яки и усмихнати

 39. 39 Профил на liubo...otdale4
  liubo...otdale4
  Рейтинг: 639 Весело

  До коментар [#28] от "penetrating":И защо изискването българи да получават повече да е срещу интереса на България? Ей цялото назначен бизнесмен ли се е събрало тука?
  —цитат от коментар 29 на Цецо


  По-ниските заплати помагат на нашите фирми да бъдат конкурентни на западните пазари.

  Г-н президентина май е забравил, че това е условие, което ни беше обещано когато кандидатствахме за ЕС.

 40. 40 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#7] от "WWW":

  абе друго си е любимият ти другар Сталин да избие 25 милиона без война =)

  поплачи си на гроба на СеСеСеРе, ще ти олекне =)

  it comes from inside, just listen ...
 41. 41 Профил на Kalin
  Kalin
  Рейтинг: 558 Весело

  До коментар [#10] от "WWW":

  бай Ганю все "келепира" гледа ...

  Алеко, Алеко, тебе те застреляха, ама простаците от книгите ти ще са живи и 200 години след смъртта ти ...

  it comes from inside, just listen ...
 42. 42 Профил на kastor
  kastor
  Рейтинг: 729 Неутрално

  Сега баце ще разбере кон боб яде ли. При Макрон няма шест-пет. Накара и кремълският гном и вашингтонският клоун да се съобразяват с него. Бочко трябва първо да му обяснят с думи прости какво ще се иска и до каква степен може да защити бг интереса. Като знам как се лези пред по-силните от него, султан Ердоган, путя, Меркел и последният да затвори вратата-мисия невъзможна.

 43. 43 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#32] от "antikommunist":Окей, приемаме, че си прав. Дай сега да определим сега твоята ЛИЧНА позиция - ти ЛИЧНО френската (немската в посочения от теб пример) позиция ли подкрепяш или българската? Подкрепяш ли фискалната хармонизация, която лелее Макрон?
  —цитат от коментар 34 на globetrotter


  Мисля, че бях сравнително ясен. Подкрепям позицията, че ако работиш в една страна и вземаш тамошна заплата трябва да го правиш и според тамошните закони и правила вкл. и с тамошните осигуровки, данъци и наеми.
  С право има изключения за хора които са в командировка, но това за което става дума в статията няма вече нищо общо с командировка в класическият смисъл, а си е бизнес модел за подбиване на цени чрез заобикаляне на законите на съответните държави. Не се практикува между другото само от източноевропейци. Мартин Шулц като президент на ЕП беше изпратил един негов служител германец на "командировка" в Берлин за няколко години и му плащаше командировачни надбавки по правилата на ЕП. Но при източноевропейците е прекалено масово.
  Написах горе за здравните осигуровки: Ако един български строителен работник в Германия се пребие на строежа няма да го пращат в болница в България, а ще го лекуват там, за това би трябвало и да плаща осигуровки пак там. Или пък с жилищата: Да нощуваш във фургон е възможно и позволено временно решение, но такива работи са незаконни като постоянни жилища, защото нито отговарят на законовите норми нито имат "адрес" и т.н. Но с това се злоупотребява до там та строителни работници и берачи да прекарват целите си кампании в такива фургони. Нещо което за местният работник, който трябва да има постоянен адрес не е възможно. Затова командироване само за къси периоди от време. Макрон е дори доста щедър с предложението за една година.
  Та това е въпрос на равни условия при конкуренцията: еднакво заплащане - еднакви задължения. Между другото не виждам какъв е интереса на България, да изпраща работници в полулегални условия и в неравностойно положение...

 44. 44 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Горещо препоръчвам тази статия за още една гледна точка по въпроса."Васил Василев: Няма дъмпинг, г-н Макрон, а битка за над 2 млрд. евро от осигуровки"
  —цитат от коментар 33 на Tikva Oranjeva


  Само дето за господин Василев е явно нещо нормално тези български работници да получават френски заплати във Франция, но да плащат български осигуровки. Което е тотален абсурд. Ама какво да правиме, балканска логика...
  И понеже той прави сравнение с френското вино, дето щяло да се копува защото е по-евтино и по-качествено: Това е все едно използвайки вратички в законодателството, французите да продават в България своето вино с техният редуциран ДДС от 10% докато за българското да трябва да се плаща нашият от 20%. На дали българските икономически капацитети биха били в екстаз...

 45. 45 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Сега баце ще разбере кон боб яде ли. При Макрон няма шест-пет. Накара и кремълският гном и вашингтонският клоун да се съобразяват с него. Бочко трябва първо да му обяснят с думи прости какво ще се иска и до каква степен може да защити бг интереса. Като знам как се лези пред по-силните от него, султан Ердоган, путя, Меркел и последният да затвори вратата-мисия невъзможна.
  —цитат от коментар 42 на kastor


  Абе ако вземе да се допита до тебе, все пак има някакви шансове :)

 46. 46 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 1264 Весело

  До коментар [#43] от "antikommunist":

  Благодаря за отговора. Можеше просто да напишеш "Да го духат нискоквалифицираните българи." Смисълът остава същият.

 47. 47 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  " Ние пазим ЕС а те пък трябва да ни хранят. Нищо лично - само бизнес."
  До коментар [#1] от "Иван К":

  Ми ако не щат, кво правиш? Имаш ли план?

 48. 48 Профил на papyre
  papyre
  Рейтинг: 2571 Неутрално


  Макрон потегля на обиколка в "лоялните от Източна Европа"


  Такааа , значи има и "нелоялни". Да прочетем , и дано разберем , аджеба , кои са тия синковци .

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9895 Неутрално

  До коментар [#39] от "liubo...otdale4":

  Точно така :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  В плановете на Макарона няма и думичка за проекти и инвестиции. За какво му са, щом колонията е лоялна? Всъщност по-добре че няма. И техните проекти са като американските тецове. Идват да отарашат и малкото, което е останало. Той си знае за кво идва, нашите дали знаят защо са го поканили?

 52. 52 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 953 Неутрално

  До коментар [#43] от "antikommunist":Благодаря за отговора. Можеше просто да напишеш "Да го духат нискоквалифицираните българи." Смисълът остава същият.
  —цитат от коментар 46 на globetrotter


  Напротив: Това е изключително в интерес на българските работници, които до сега заради тези практики работят под неравностойно по-лоши условия там. Българските работници имат правото да живеят и работят при същите условия като французите: все пак не са роби... Ще го издухат пишман бизнесмените, които основават бизнеса си на използване на вратички в законите. Така и трябва.

 53. 53 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 4024 Неутрално

  Пълна наивност от страна на президента Макрон е ако си мисли, че в България има с кого да свърши някаква работа. Но нищо, нека се търкаля, нека се учи. А иначе добре ще го посрещнем - за това две мнения няма!

 54. 54 Профил на Tikva Oranjeva
  Tikva Oranjeva
  Рейтинг: 281 Неутрално

  [quote#52:"antikommunist"][/quote]

  "Българските работници имат правото да живеят и работят при същите условия като французите"

  Естествено че имат.
  Кажи, като се премахнат агенциите за временна заетост, защото това ще стане, с какво правата на българите ще се увеличат. Ммм??? Тук не става въпрос за некоректните агенции! Сега работниците могат да избират директен френски договор или агенция. Просто веè няма да имат право на избор. РАЗБИРАШ ЛИ?

 55. 55 Профил на urh44520675
  urh44520675
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#43] от "antikommunist":

  Интересът на България е огромен,и ще ти го обясня с пример.Племенникът ми работи в българска транспорна фирма в Германия,осигуроява се в България което е плюс,за три месеца се върна със 7000лева,пари които ще похарчи в България.Другият вариант,работи за немска фирма,осигурява се в Германия,и всичко което изкара с малки изслъчения го харчи в Германия.Гарантирам ти го от 18 годишен личен опит в Италия.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на papyre
  papyre
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  Париж отдавна се оплаква, че Централна и Източна Европа получават нечестно предимство от "социалния дъмпинг" на евтината работна ръка, и изтъква, че командироването на НИСКОПЛАТЕНИТЕ РАБОТНИЦИ.... "

  . Тази категория служители са под 1% от работната сила в ЕС, но много от тях са заети в транспортния и строителния сектор и проблемът там е най-видим.. "

  Мак/А/роне , какви хора командироват - работници или служители ? Във Франция не знам как е , но е нас разликата между работник и служител е колкото между Гришо и Простия . Като ви правят дъмпинг с ниски заплати , ами увеличете ги до равнището на вашите и конкуренция няма да има . Пък и как така български фирми ще командироват български работници във френски фирми . Ако си имате някакви договорки на Европейско ниво , да сте си отваряли очите за последствията . Знайно е , че кьорав карти не играе .

 58. 58 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10319 Неутрално

  Ами хубаво де няма лошо, добре дошъл.

 59. 59 Профил на Tikva Oranjeva
  Tikva Oranjeva
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#52] от "antikommunist":
  "Това е изключително в интерес на българските работници, които до сега заради тези практики работят под неравностойно по-лоши условия там. "

  До коментар [#56] от "theduloclan":
  "То и в САЩ има минимална заплата (на час) но това не пречи на Мексиканците и другите нелегални южноамерикански маймуни да работят за по-малко."
  ======================================================================

  Говорите за некоректните агенции. Не става въпрос за тях! Прочетете добре статията!!!

  ПП. Миналата година брах ябълки два месеца във Франция с агенция и то не за първи път, знам за какво говоря.


 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8577 Неутрално

  Значи нас ни броят за лоялни.

 61. 61 Профил на papyre
  papyre
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  . Съществуват и множество нарушения: работодателят плаща минималната френска заплата, но след това кара служителя да си плати пътните, храната и нощувките. "

  Ами в такъв случай работниците доброволно са се съгласили да пълнят гушата на пеликана който ги е "командировал" Тъй като в българското законодателство първият документ , който у достоверява командироването , е Заповед за командировка . И след това следват начините за ОТЧИТАНЕ на командировъчните СРЕДСТВА . Това, че някой си позволява да ги "усвоява " , е работа на определени контролни финансови органи . А , и на профсъюзите или както сега там ги наричат .

 62. 62 Профил на Tikva Oranjeva
  Tikva Oranjeva
  Рейтинг: 281 Неутрално


  "Интересът на България е огромен,и ще ти го обясня с пример.Племенникът ми работи в българска транспорна фирма в Германия,осигуроява се в България което е плюс,за три месеца се върна със 7000лева,пари които ще похарчи в България.Другият вариант,работи за немска фирма,осигурява се в Германия,и всичко което изкара с малки изслъчения го харчи в Германия.Гарантирам ти го от 18 годишен личен опит в Италия.
  —цитат от коментар 55 на urh44520675


  Много добър пример! Аз за 7 седмици бране на ябълки във Франция се върнах с чисти 3000 лв. На връщане пътувах с ТЖВ и френските авиолинии. Колегите, които пътуваха с автобус, сигурно са се върнали с повече пари. Да, това са пари, които похарчих в България. Единствената полза от френски директен договор е обезщетението за безработица. Няма друга. Сега Макрон ни е хвърлил око обаче.

 63. 63 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5136 Весело

  До коментар [#56] от "theduloclan":

  Изобщо тези които наричаш" маймуни" правят доста повече пари от чисти арийци кат' теб!

  klimentm
 64. 64 Профил на papyre
  papyre
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  Вишеградската четворка смята, че тези предложения са прекалени и че трябва да им се позволи да се състезават чрез по-ниско платена работна ръка, за да наваксат десетилетията буксуване по времето на комунизма. "

  Вишеградската четворка да престане , както и нашите дьонмета , да се оправдават с някакви родилни петна от комунизма . Повече от четвърт век са достатъчни и за най - туткавите нации да се оправят от каквато и да е разсипиял . Но за некадърниците и век няма да стигне . Скапаха СИВ , който ги хрантуте , приеха Ес , от който рано рано започнаха да квичат , че не ги бръсне за слива , Ами като не ви изнася , скапете и него , па направете полската шляхта - водач на четворката и обявете икономическа НОВА политика . И сразете Съюза . Или го променете по ваш терк . Ама нямате Или пък направете едно подобие на Брекзит . Ако имате топки , както се вика по американски . И не мрънкайте много за комунизва , че зорлем може да го върнете . Като спасителен пояс .

 65. 65 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 5136 Весело

  До коментар [#53] от "Един препатил":

  Това е абсолютно точно! Бибитко ще го сапуниса и ще го пусне по пързалката!

  klimentm
 66. 66 Профил на Tikva Oranjeva
  Tikva Oranjeva
  Рейтинг: 281 Неутрално

  И още нещо да добавя - плащах си данъците в България, докато работех във Франция. Данъци върху реална заплата, директно към българския бюджет!
  Дано този аргумент е натежал.

 67. 67 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Горещо препоръчвам тази статия за още една гледна точка по въпроса."Васил Василев: Няма дъмпинг, г-н Макрон, а битка за над 2 млрд. евро от осигуровки"https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6398016
  —цитат от коментар 33 на Tikva Oranjeva


  Благодаря за линка.Сега ми стана напълно ясно за какво става въпрос.И отсега е ясно,че номерът на Макрон няма да мине.Просто той няма какво да предложи.

 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4684 Весело

  До коментар [#56] от "theduloclan":

  Госпожо, малка корекция на глобуса ви: Мексико е в Северна Америка :-)

 69. 69 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4684 Весело

  До коментар [#63] от "klimentm":

  На пари направени с труд не се завижда.

 70. 70 Профил на papyre
  papyre
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  До коментар [#55] от "urh44520675":.Другият вариант,работи за немска фирма,осигурява се в Германия,и всичко което изкара с малки изслъчения го харчи в Германия."

  Забравяш да добавищ , че след време ще се пенсионира като немски гражданин , ще получава немска пенсия и ще я харчи в българските магазини . Ниждаш ли разлика ? Щото японските пенсионери отдааавна са я забелязали . И си харчат японските пенсии в България . Същото правят и доста испански български пенсионери .
 71. 71 Профил на papyre
  papyre
  Рейтинг: 2571 Неутрално

  .
  До коментар [#47] от "Judjuk":Ми ако не щат, кво правиш? Имаш ли план?

  Паяжина на задника , с извинение .

 72. 72 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  много олигофрени са се изтропали пак без да разбират какво иска Макрон - тва е все едно в Бг без проблем да идват IT специалисти от Конго примерно, които да получават гарантирано минималната заплата в Бг (450 лева)

  е дали няма да писне до бога IT бизнесът в Бг ? Виж, да дойдат в Бг и да си търсят работа на свободен принцип - никой не ги спира

 73. 73 Профил на zyx
  zyx
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#72] от "carmello":

  Ти видя ли изобщо какво си написал?
  Как се отнася Конго към България и България към Франция? Това е задача за втори клас!
  А във втората хипотеза. Ако Конго дойде да пише код и да компилира в България на месечна цена 450лв ИТ бизнеса направо ще е на седмото небе от щастие, напротив на очакванията ти. Защото ти нямаш представа какво е бизнес! Мислиш че бизнеса е "прецаканите български служители", а той е всъщност щастливите им шефове и техните инвестирани пари.

 74. 74 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Нещата са много простички, гусин президенти:) смъкнете вашите заплати и няма да има дъмпинг;)
  Иначе вземете индианците от ъук, заедно с комунягите, все пак вие въртите с тях бизнес, ние ще си вдигнем сами заплатите тогава.

  Та избирайте, гусин президенти!

 75. 75 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1286 Любопитно

  До коментар [#73] от "zyx":

  сериозно ли не разбирате проблема и просто толкова ви е нивото ?

 76. 76 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 953 Любопитно

  До коментар [#54] от "Tikva Oranjeva":
  До коментар [#55] от "urh44520675":

  Разборах ви примерите, но как да го кажа: това че сте лично заинтересовани, не променя факта, че описаните практики нямат нищо общо с пазарната иконмика, при която по принцип важат еднакви правила и закони за всички участници на пазара, а става въпрос за класическо пазарно изкривяване. Помислете например, дали в България би царял екстаз, ако строителството в България се поеме от евтини украинци и албанци, които са особено евтини защото не плащат никакви данъци и осигуровки и живеят по фургони?
  Между другото не съм съгласен, че това ще означава автоматично закриването на агенциите за временна заетост. Първо в нормалните случаи, както и в описаният от тебе става въпрос за временна заетост от няколко месеца, което е много под едногодишната граница предложена от Макрон. С други думи нормалните агенции няма да бъдат засегнати, а само тези тарикати, които злоупотребяват с това- няма как да пращаш хора с години и да става въпрос за временна заетост.
  И второ, оскъпяването покрай поемането на жилището, храна транспорт и т.н. няма да нарави българските работници неконкурентноспособни. И при този случай по принцип ще си останат по-евтини от местните френски и ще биват наемани. Може да не е с такъв замах като топъл хляб както до сега, но затова пък условията ще са по-добри. Мисля, че никой от вас няма нищо против агенцията да му плати и пътуването и разноските. Просто пазарът ще се изчисти и ще останат само онези агенции със солиден бизнес модел.

 77. 77 Профил на urh44520675
  urh44520675
  Рейтинг: 256 Неутрално

  До коментар [#70] от "papyre":

  20 годишен младеж,работи 49 години в Германия,ипрез цялото това време допринася за германската икономика.Пенсионира се на 69 и ако изобщо се завърне в Бг,още колко години ще харчи немската си пенсия?Сегашните пенсионери които се завръщат в Бг,са излезли на запад на по 40,че и повече години,и затова се връщат.С младите не е същото бъди сигурен.

 78. 78 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#5] от "proza":

  Не зная какво и къде го стяга френския работник, но Президентът го стяга капата. Не зная защо на това фото ми прилича на главния герой във филма "Един идиот в Париж", но ако е тръгнал да споделя сълзи и сополи, трошейки се заради френския работник, по-добре да си стои в Париж, при Бриджид.

 79. 79 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 1488 Весело

  Още малко косица и пораздърпан пуловер - и Жан Лефевр. Много французи разбраха, че са излъгани и рейтингът на Макрон бързо спадна. Сега тръгва да си прави гаргара с "лоялните" гастарбайтери заради скъпите му френски работници. Стяга го...

 80. 80 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 547 Неутрално

  До коментар [#2] от "Иван К":

  "Ние пазим сухопътната граница."

  Стига с тая мастика, бе, Ваньо!

 81. 81 Профил на Хакуна Матата !
  Хакуна Матата !
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Един цитат малко в страни от темата/ извинете ме/ който наистина ме развесели :)

  "Россия поставляет оружие талибам. Очевидно, что это – нарушение международных норм и нарушение норм Совета Безопасности ООН. Мы, безусловно, будем возражать против этого и будем обращать внимание России на это. Если кто-то намерен поставлять оружие, то это должно делаться через афганское правительство", – заявил Тиллерсон.

  Подробности читайте на УНИАН: https://www.unian.net/world/2095424-rossiya-postavlyaet-orujie-talibam-tillerson.html

  Stupid people make me sick
 82. 82 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#16] от "historama":

  Не е вярно, Макрон не иска командированите да получават поне минималните френски заплати/часови ставки! Той иска друго:
  "Той настоява в доходите на работника изрично да бъдат включени разходите за храна, транспорт и настаняване. "
  Френските местни работодатели не плащат на работниците си храна, транспорт и настаняване. Защо тогава изпращащите командировани работници български фирми да са длъжни? Това би било неравнопоставеност и протекционизъм и би направило българските/източноевропейски фирми неконкурентноспособни поради допълнителните им финансови задължения. Същото се случва в Германия и фирмите се гърчат и правят ежедневни нарушения, само за да могат да съществуват.

  Най-ми е жал за тези, които са готови да станат ... джендъри по партийна линия! Това и по комунистическо време не съм го виждал. TriBiri
 83. 83 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  До коментар [#32] от "antikommunist":

  "И в Германия има такива тарикати - български "сезонни" (като "сезоните" понякога са доста дълги) работници, които бачкат там, но не плащaт немски осигуровки, защото са само "командировани", че на всичкото отгоре живеят и по фургони в полулегални условия, не плащат наем и т.н. Всички са добре дошли да живеят и работят тука, но на равни условия като местните."
  Извинявай, но съм малко по-добре запознат с реалността от теб. Да, те живеят във фургони дълго, с месеци, но българската фирма плаща на немската фирма доста висок наем по завишени цени над пазарните, защото е оставена без избор! Българските работници НЯМАТ ПРАВО да плащат немски осигуровки, а СА ДЛЪЖНИ да плащат в България максималните осигуровки и здравни вноски и те са с доста висок процент, а отделно българската фирма е длъжна да плаща за тях скъпа здравна застраховка за работници в чужбина. И двете държавни администрации, българската и немската, използват положението и мачкат здраво българските фирми и работници и умишлено ги поставят в положение или да работят в Германия на загуба, или да правят нарушения, при което са им в ръчичките и когато си поискат - отиват и ги хващат и дерат яки глоби. Експлоатацията е нечовешка!

  Най-ми е жал за тези, които са готови да станат ... джендъри по партийна линия! Това и по комунистическо време не съм го виждал. TriBiri
 84. 84 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  ... Ние му търпим грабителската "софийска вода"! КОято плаща данъци у Фрнациа! Той не ще да ни търпи "временно командированите"! Липса на реципрочност и липса на взаимност! С една дума-наглост!
  —цитат от коментар 22 на Антикорупционен блок-Да Корупция!

  Софийска вода плаща данъци, но те не влизат в твоя джоб комплексар. Аман от неграмотни люде! Данъци не плаща единствено Лукойл - Нефтохим, за което съдейства пасолья Макаров (и Решетников, стискайки нечии топчета).

 85. 85 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 2829 Неутрално

  ...Същото се случва в Германия и фирмите се гърчат и правят ежедневни нарушения, само за да могат да съществуват.
  —цитат от коментар 82 на vankata1

  ако фирмите ни се гърчат там, кой ги бие по главата да стоят там, и да мъчат работниците ни? Да се връщат! Боко ще се грижи за тях.

 86. 86 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#19] от "Вячеслав Атанасов":Много мъдро Вячеслав! Мъдро. Чудя се кой е по мъдър: ти или Чикаго-то? И той мноого премерено, мноого улегнало коментира
  —цитат от коментар 20 на oporna_to4ka


  Той е Венцислав.В мъдростта му никой не се съмнява.

 87. 87 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Аз лично му желая успех. Това е от полза за всички работници и служители. Надявам се и в Германия да премахнат Zeitarbeitvertrag и Leiharbeitsvertrag. Това ще е от полза за всички в Европа. Е, с изключение на шефовете на фирми, които ще имат по малко пари за собствените си бонуси.

 88. 88 Профил на Tikva Oranjeva
  Tikva Oranjeva
  Рейтинг: 281 Неутрално

  [quote#76:"antikommunist"]
  "И второ, оскъпяването покрай поемането на жилището, храна транспорт и т.н. няма да нарави българските работници неконкурентноспособни. "
  ================================================================
  Мисля че не разбирате проблема, а и той не е описан добре в статията. БЪЛГАРСКИТЕ РАБОТНИЦИ ПРЕЗ АГЕНЦИЯ СТРУВАТ ПО-СКЪПО НА ФРЕНСКИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ, отколкото самите французи! Въпреки това френският работодател предпочита българските - питайте него защо. Понякога просто няма французи, които да имат желание да работят тази работа, а понякога е по-лесно да се организират нещата така. Ако агенцията поеме и жилище и храна и траснпорт, цената на бг работника ще стане космическа обаче. Макрон това и иска - елиминиране на източноевропейските агенции. Франция и сега им извива ръцете.

  ==============================================================
  "Помислете например, дали в България би царял екстаз, ако строителството в България се поеме от евтини украинци и албанци, които са особено евтини защото не плащат никакви данъци и осигуровки и живеят по фургони?"
  =========================================================
  Нямам представа. Но Украйна и Албания не са в ЕС, както и Конго.

  ===================================================================

  "Между другото не съм съгласен, че това ще означава автоматично закриването на агенциите за временна заетост. Първо в нормалните случаи, както и в описаният от тебе става въпрос за временна заетост от няколко месеца, което е много под едногодишната граница предложена от Макрон. С други думи нормалните агенции няма да бъдат засегнати, а само тези тарикати, които злоупотребяват с това- няма как да пращаш хора с години и да става въпрос за временна заетост."

  ===========================================================

  Пак грешка! Не става въпрос за тарикатите! А и почти никой не ходи за повече от година. Хората отиват там да бачкат, но се връщат непрекъснато при семействата си и после пак заминават.
  Все пак преди да се приеме от ЕС "предложението на Макрон", не виждам дори защо наричате тези агенции тарикати.

 89. 89 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Микрон е смешник. Като не искат нелоялна конкуренция, правят еднаква мин. Работна заплата и еднакви вноски в целия евросъюз и готово. Не само да се чудят как да защитят мързеливи френски работник.

 90. 90 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 819 Весело

  „...да набере подкрепа за предлаганите широки реформи на ЕС, които включват по-тясно сътрудничество в отбраната, фискална хармонизация и общ бюджет на еврозоната.“
  Тука е макроновото габърче, „фискална хармонизация и общ бюджет на еврозоната“, т.е. мускетарския девиз, ама само втората му част „всички за един“ А ма май нЕма да му се получи, Шойбле вече му каза, първо да реформира Франция, после да мисли да реформира Европата...

 91. 91 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 950 Неутрално

  "Полша обвинява Макрон в двойни стандарти, защото хем иска по-тясно сътрудничество в Европа, хем се стреми да подкопае конкуренцията в общия пазар."

  Поляците са абсолютно прави. С двойни, тройни и n - брой стандарти е пълна и книгата му отпечатана вече и у нас - "Революция. Битката за Франция".
  Творбата изобилства от елементарни и очевадно манипулативни/смесване на вярно и невярно/ пасажи. Аргументиращи взаимно изключващи се тези. Разчитащи на елементарна публика. За щастие поне французите не са такава. Все още. Поляците и унгарците също не са. Тази книга всъщност, е поредният удар отвътре. Маскиран като загриженост за ЕС. Претенциозен и немощен. Какъвто е авторът им. "Социалист" - "неолиберал". За когото "няма дясно, няма ляво". Служител на Родшилд. Хем "Революционер", хем "Реформатор". "Реформа" чрез "революция". Само Макрон го може. Всички които нанесоха и продължават да нанасят ударите отвътре пред очите на целия свят, Меркел, Макрон, Мей, са хора, които не оставят нищо след себе си. Те нямат и няма да имат свобствени деца. Такъв е и най - слабият председател на ЕК, откакто съществува ЕС - Юнкер. Това работи единствено и само за тези/ никак не са малко/, за които обединена и просперираща Европа/най - голямата икономика в света и повече от 70г. мир/ се е превърнала в ежедневен кошмар и които правят всичко отвън и отвътре, тя да не съществува такава, каквато е.
  Малки цитати от споменатата книга: -
  "..най-подходящото равнище, на което трябва да действаме, е единна Европа".
  "Разбира се, Европа ще стане по-диференцирана, но тя вече е такава."
  Браво Еманюел. Хем ЕС да е "единен", хем "ще стане по - диференциран", защото "вече е такъв." "Одата на радостта" като военен марш, шансон, канцонета или в чалга вариант.
  Подобно дървено желязо проблясва на всеки 10 - 15 изречения от "Революцията.......".

 92. 92 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 819 Весело

  До коментар [#70] от "papyre":
  „Щото японските пенсионери отдааавна са я забелязали . И си харчат японските пенсии в България“
  А ми не са само японските, има мноооооого немски пенсионери в България. Снощи имаше едно филмче по немската централна телевизия ZDF точно за тях. Хората живеят добре с немските си пенсии от 800 Евр. и са доволни и предоволни. С тези пенсии обаче в Германия са обречени на нищета.

 93. 93 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  Изобщо да не идва. Нали никой не се съмнява в целта му да защити интересите на французите и френските компании.

  До коментар [#91] от "subaru":

  "Това работи единствено и само за тези/ никак не са малко/, за които обединена и просперираща Европа/най - голямата икономика в света и повече от 70г. мир/ се е превърнала в ежедневен кошмар и които правят всичко отвън и отвътре, тя да не съществува такава, каквато е. "
  Напълно сте прав. За тази книга нищо не съм чувала, но това което сте цитирали звучи нагло.

 94. 94 Профил на ige_koyo
  ige_koyo
  Рейтинг: 350 Неутрално

  Да се внушава: " Макрон ще дойде в България, защото Борисов се навежда и кляка"! Тънка игра тролчета!!
  —цитат от коментар 14 на oporna_to4ka


  Добре, де, не мога да ти разбера тъпата герберска логика - като нямаш какво да кажеш, защо се обаждаш? И то все по един и същ простоват и смотан начин, който явно си решил, че ще патентоваш? За тия жълти стотинки, дето драскаш тук простотии, заслужава ли си да си такова тъпо и безгръбначно същество, лишено от всякакви идеи за самоуважение? Знам, че ГЕРБавите сте извънредно прости, ама ти си направо за музея! Явно липсата на сексуален, социален, и всякакъв друг вид живот при теб се отразява още по-зле! Ама то само с висене и дращене по форумите не се става човек !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах