Белгия предупредила Мадрид за "подозрителния" имам от Рипол

Белгия предупредила Мадрид за "подозрителния" имам от Рипол

© Andreu Dalmau, EPAИзбори 2022

Белгийските власти се обърнали към Испания с въпроси за Абделбаки ес Сати - "имама от Рипол", за когото се смята, че радикализирал атентаторите от Барселона и Камбрилс, родом от същия град, пише испанският в. "Ел паис", като цитира белгийски местни представители. Испанската полиция отказва да коментира, но местните власти в Каталуня потвърждават, че е имало контакти с правоохранителни органи, без да влизат в подробности.


Службите попитали дали Ес Сати имал връзки с ислямисткия тероризъм, след като от местен мюсюлмански духовник в градчето Вилвоорд постъпил сигнал заради "подозрителното" му поведение. По-рано Ханс Бонте, кметът на Вилвоорд, известен като "града на джихадистите", потвърди, че имамът е прекарал няколко месеца в града в търсене на работа и не е изключено да е пребивавал там и в други случаи. Министърът на имиграцията на Белгия Тео Фракен обаче категорично отрече.


В сряда Бонте каза за "Ел паис", че съобщението, получено при белгийските власти от испанските им колеги, съдържало отрицателен отговор. Полицейските служби на Испания и Белгия настояват, че няма практика за разпространяване на "чувствителна разузнавателна информация", а и Ес Сати не е имал предишни подозрителни прояви. Имамът обаче е прекарал четиригодини в испански затвор за наркотрафик.
Информацията на вестника сочи, че Ес Сати пристигнал във Вилвоорд през януари миналата година и бързо предизвикал гняв и подозрение у местните вярващи мюсюлмани в градчето с население 40 000 души. Един от тях, имам в джамията в Дийхем (който е административно част от окръга на Вилвоорд), известил белгийската полиция.


За пристигането на Ес Сати в града Бонте разказва: "Неочаквано дойде и каза, че иска да е имам, защото няма бъдеще в Испания."


Защо никой не забелязал Ес Сати


Източници, свързани с борбата срещу тероризма, казват, че няма никакви данни, които да свързват Ес Сати с ислямисткия тероризъм преди събитията от миналата седмица.


Властите е трябвало да обърнат повече внимание на имама след завръщането му от Испания във Вилвоорд - можело е да забележат поне по няколко признака, че е радикализиран при пристигането си в Рипол. "Не само е преминал през затвора и е променил живота си към този момент (2014 г.), а е пътувал и до центровете на джихадизма, станал е и имам", казва експерт по исляма в Каталуня, пожелал да запази анонимност, тъй като заема политически пост. Той има предвид няколко пътувания на Ес Сати в Белгия, Франция и Мароко.


И този източник, и събеседник от службите за борба с тероризма се съгласяват, че моментът, в който оглавява наскоро формирана религиозна общност - джамията "Аннур", също е трябвало да усъмни службите. "Всяка нова джамия е цял свят, който може да се изучава. Трябва да се знае кой я оглавява, кой стои зад създаването ѝ, кои са вярващите в нея, какво се проповядва."


От каталунската полиция признават, че са извършвали основно рутинни дейности в Рипол, който "до момента не е бил зона, в която се смята, че има ислямистки риск."


Някои местни жители от Рипол се оплакаха, че не са знаели за престъпното минало на имама си, а ако са били запознати с него, нямало да му позволят да заема тази длъжност. От друга страна, споделят те, Ес Сати с нищо не биел на очи и трудно можели да го заподозрат в каквото и да било - не отправят радикални послания по време на проповедите, нито на други публични места. Същевременно разследването се съсредоточава върху връзката, която е развил с младежите, извършили атентатите, тъй като те не са имали криминално минало - за разлика от повечето джихадисти, които преди радикализацията си обикновено имат зад гърба си дребни престъпления.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK