Колко заграждения срещу атентати ще изтърпи един град

Колко заграждения срещу атентати ще изтърпи един град

© ReutersПрегради, бетонни блокове и други защитни мерки могат да ограничат пораженията от терористични актове в градовете, но не могат да ги предотвратят изцяло. Това изтъква в интервю за ДВ под заглавие "Коя е най-добрата защита срещу терора" германския експерт по сигурността Норберт Гебекен.


Могат ли градските центрове да бъдат предпазени от атентати с тежки камиони като тези в Барселона, Берлин и Ница?


- Трябва да кажа съвсем честно, че понякога могат да бъдат ограничени само пораженията от атентата, но самият атентат не може да бъде предотвратен. След атаките от 11 септември настъпи основна промяна. Атентатори-самоубийци от кризисни региони се пръснаха по цял свят. И стана въпрос как можем да предпазим обществото от атентатори-самоубийци, които носят взривни колани? Това на практика е невъзможно.
Как тогава можем да ограничим въздействията?


- Съществуват различни възможности. За предпазване от атентати с тежки камиони и леки автомобили могат да бъдет взети предпазни мерки. Това не означава, навсякъде да монтираме бетонни или метални пилони, които да пречат на движението. С едно интелигентно "градско обзавеждане", както го наричаме ние, можем да ограничем достъпа до централните градски части. Можем да използваме елементи от градинската архитектура, които играят ролята на пилони, без да изглеждат като пилони.


Това е по-елегантният вариант, така ли?


- Точно така. Този вариант е не само елегантен. С т.нар. "градско обзавеждане" ние се опитваме с помощта на пейки, скулптури, лавки или улични лампи да освежим градското пространство. Когато в града има повече зеленина, това се отразява на градската екология и на градската среда. В повечето случаи хората се чувстват по-уютно в такава зелена среда.


Могат ли обаче няколко дървета или една пейка да спрат един тежък камион?


- Ние разполагаме с различни категории бетонни и метални пилони, които наистина могат да спрат и един тежък камион. Въпросът е дали имаме нужда от тях навсякъде? Можем например да ограничим скоростта със строителни мерки. Това става чрез поставянето на препятствия като вълнообразните бариери, или т.нар "легнали полицаи". Големите булеварди в Ница и Барселона дават възможност на водачите да карат с висока скорост.


Норберт Гебекен е професор по строителна статика в университета на Бундесвера в Мюнхен. Освен това е говорител на изследователския център РИСК (Риск, инфраструктура, сигурност и конфликт). Към неговите основни дейности спада защитата на населението от тероризъм и природни катастрофи.

Норберт Гебекен е професор по строителна статика в университета на Бундесвера в Мюнхен. Освен това е говорител на изследователския център РИСК (Риск, инфраструктура, сигурност и конфликт). Към неговите основни дейности спада защитата на населението от тероризъм и природни катастрофи.


Ако обаче преустроим всичките си красиви булеварди и променим нашите градове по тези критерии, не си ли признаваме, че ни е страх от терористите?


- Да, разбира се. Трябва обаче да си зададем въпроса, колко сигурност може да понесе едно общество? И дали сигурността не ограничава нашите свободи? Това са въпросите, по които винаги водим дискусия след всеки атентат. Мисля, че все още нямаме ясен отговор на тези въпроси.


Различават ли се мерките за сигурност в отделните градове?


- В Европа има градове, които преживяха тежки атентати и вече реагираха. Погледнете например Париж или Лондон. Там има засилено полицейско присъствие. Бяха предприети и структурни мерки. Трябва обаче да кажа, че понякога тези мерки са малко пресилени. След атентата в Берлин например бяха поставени бариери във всички коледни базари и в най-малките села. Тези мерки всъщност обслужваха по-скоро чувството за сигурност на гражданите, вместо да създадат истинска сигурност.


Как стоят нещата със сигурността по време на народните празници?


- На Бирения фестивал в Мюнхен миналата година се проверяваха чантите на посетителите и беше забранено внасянето на раници. Мерките за сигурност се затягат много по време на определени масови мероприятия. Понякога дори се затваря и въздушното пространство.


Но ние не искаме да плашим хората. Вероятността някой в Германия да загине при атентат е по-малка, отколокото да бъде ударен от гръм. Това разбира се не е никаква утеха за засегнатите. Когато пътувам с кола през Берлин или Мюнхен нямам усещането, че хората избягват определени места от страх. Обществото реагира много трезво и мисля, че това е единственото разумно нещо, което може да направи.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  Не разбрах смисъла на статията. мерките са задължителни а не малоумниците да вилнеят на воля в разграден двор.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Точно това цели ислямският терор - " ...хората избягват определени места от СТРАХ".

  При това положение да твърдиш, че "обществото реагира много трезво" е толкова ниска топка, че няма накъде. Но за германец това е нормално.

 3. 3 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 575 Неутрално

  А е толкова по-евтино и несравнимо по-естетично просто да не се допускат чаршафосани първобитни хора - няма да се харчи за непригледни ограждения, няма да се харчи за социални помощи за необразовани, неквалифицирани брадати сексуално обременени мъже, техните раждащи на конвейер и друго неумеещи жени, нито за безбройното им потомство, което на свой ред всячески ще отказва да се интегрира, понеже иначе би трябвало като порасне да работи. Плюс бонус да не си принуден да гледаш по улиците грозни забулени хора и да не слушаш вряскащите изстъпления на музикални инвалиди от минаретата.

 4. 4 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Лъжата и лицемерието накрая винаги биват разкрити. Поне в ерата на интернет. Елитите се събират на елитни срещи и се обявяват за меки, леки, пропускливи външни граници и огради/елитите решиха , че застаряващите нации имат нужда от бройка консуматори за съответния пазар/. Сега ще искат сметката за пропускливите външни граници да я платят хорава в ежедневието си. Липсата на вътшна стена, се заменя с вътрешни. Разбира се онези, имат колани и ножове и ще си ходят където си искат. Хуманитарния статут дава възможност за свободно придвижване във вътрешността на целия съюз. Така че, полицията ще се скапва от работа между Брюксел, Париж и другите големи градове, тия хора/ със статут и без/ ще се препитават от помощи, а и както се разбира при почти всички заловени извършители- с криминална дейност и с криминални регистрации. Но и съдебната система се мъчи- вчера излезе , че терориста от Фниландския град Турку, е с фалшива самоличност. Така, че .... съдите несъществуващ субект.

 5. 5 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Любопитно

  И дали сигурността не ограничава нашите свободи?
  ****************

  Хе, нещо подобно каза и кметицата - комунистка на Барселона - че не била съгласна да се монтират прегради на главните пешеходни зони, щото ограничавали свободата.... явно е имала предвид свободата на терористите да избиват невинни безпроблемно... Е, в крайна сметка се съгласи да нареди да се монтират съответните прегради, ама чак след като я съсипаха от критики, че не се грижела за хората.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 6. 6 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1398 Любопитно

  А е толкова по-евтино и несравнимо по-естетично просто да не се допускат чаршафосани първобитни хора
  —цитат от коментар 3 на wiligri


  ++++++++++++++++++++++++

  За съжаление, именно това простичко решение изобщо не стои на дневен ред... колкото и сведения да има, че чрез "бежанския" поток западните държави се напълниха с терористи.

  Islamist Spies Infiltrating the West to Terrorize Christians
  https://www.gatestoneinstitute.org/10760/iran-spies-terrorize-christians

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 7. 7 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 739 Неутрално

  Всяко лицемерие рано или късно се плаща. Плащат го най-често не тези дето са го проявили, а тези дето са си зарили главаа в пясъка.
  Едно общество е силно не само, когато поради обективни икономически необходимости покрие нуждата от работна ръка приемайки измет от цял свят, но... И когато при стегнацие НЕ допуска фрагментацията на прослойки и групи водещи в края на краищата до терор.
  Уви, не виждам дори и идея в тази насока.
  Допреди 100 години Европа беше етнически и религиозно 'чиста', но се случиха едни от най-големите кланета и терор в историята и. Следователно, ако ги нямаше чалмите щеше да се случи друг тип фрагментация и маргинализиране и най-вероятно на класова основа.

 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  " Можем да използваме елементи от градинската архитектура, които играят ролята на пилони, без да изглеждат като пилони."

  Западът няма да се извини за Арабската пролет, за инвазията и войните, за жертвите и разрухата, за ужасните страдания и накърнената чест и достойнство на пострадалите. Само ще дигизират бетонните блокове като архитектурни и градински елементи.

 9. 9 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 217 Гневно

  Не разбрах кой и как ще пази жените от глутниците мургави нерези?

 10. 10 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":

  Какви извинения те гонят тебе? Не виждаш ли, че последователите на пророка правят атентати според повелите му, а не за отмъщение. Кого беше нападнала Финландия или Швеция, та там газиха обикновени хора?

 11. 11 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Вчера Кьолнската катедрала, днес Бранденбурската врата.
  Берлин заприлича на Бейрут заради глупостта на Меркел !!!

 12. 12 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1316 Весело

  Ха немците се насраха пред 50 чалми и почнаха да се заграждат като в пакистан. Жалка работа...

 13. 13 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5226 Неутрално

  Консултации за политици :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":Какви извинения те гонят тебе? Не виждаш ли, че последователите на пророка правят атентати според повелите му, а не за отмъщение. Кого беше нападнала Финландия или Швеция, та там газиха обикновени хора?
  —цитат от коментар 10 на rsw37525595


  Ми преди Арабската пролет що нямаше?

 15. 15 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3022 Неутрално

  Сетих се за филмчето на Доньо Донев - Умно село.Накрая сами си удавиха селото.Дано политиците в Европа не удавят Европа.Разбира се,че с кашпи не можеш да спреш тероризма.

 16. 16 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#14] от "Judjuk":

  Е как да е нямало? Ти на кой свят живееш, та не си чувал за Мадрид- 2004, Лондон- 2005, Париж- по-начестичко?

 17. 17 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 688 Гневно

  До коментар [#14] от "Judjuk":

  Щото откачените фанатици не бяха в Европа!

  Подпис - електронен ;)
 18. 18 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1211 Любопитно

  По времето на Комунизъма в Германия имаше само едно заграждение - берлинската стена. Днес, при развитата Демокрация, липсата на Варшавски договор, СИВ и две Германски държави, германците са психясали на тема Тероризъм! Затова някои казват: "По-добре Комунизъм, отколкото Тероризъм"

 19. 19 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#18] от "Дедо Либен":

  Ха-ха-ха- объркал си се, дедо,...не е до демокрация, нито до комунизъм, СИВ и Варшавски договор, а до глупостта на Меркел.

 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#2] от "Lemmy":

  Точно това цели ислямският терор - " ...хората избягват определени места от СТРАХ".При това положение да твърдиш, че "обществото реагира много трезво" е толкова ниска топка, че няма накъде. Но за германец това е нормално.
  —цитат от коментар 2 на Lemmy


  "Когато пътувам с кола през Берлин или Мюнхен нямам усещането, че хората избягват определени места от страх. Обществото реагира много трезво и мисля, че това е единственото разумно нещо, което може да направи."

  Да-а-а, много писател, малко читател. За чукча нормално.

 21. 21 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 495 Любопитно

  стена от плюшени мечета няма ли да свърши по-добра работа?

  харпун
 22. 22 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Главната виновна за това жалко положение ще я преизберат за 4 път, комплексираните германци...

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 23. 23 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 344 Разстроено

  Добрият лекар ще се опита да открие и лекува причината за болестта ,некадърника ще ти даде лекарства за симптомите. Меркел очевидно се опитва да лекува ебола с аналгин.

  Не отговарям на хейтъри.
 24. 24 Профил на id
  id
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Либерастки рационализации. Ще се изприказват 1000 глупости, но няма да се спомене причината за проблема и никъде няма думата "ислям".
  Типични опорни точки за Дойче??? Веле.

 25. 25 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  "Колко заграждения срещу атентати ще изтърпи един град?"
  По - точния въпрос е:
  Колко мюсулмани може да приеме Европа, преди да приеме Шариата за правна система?
  Е, има и друго решение...

  Panta rhei....
 26. 26 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 886 Неутрално

  Ефективните мерки са лесни за прилагане, ама на Меркел и другите нео-либерали не им стиска. А ето какво трябва да се направи:
  1. Който не получи статут на мигрант да се депортира моментално.
  2. Който няма статут на мигрант и не е гражданин на ЕС - да кандидатства за виза.
  3. Ислямът в европа да се постави под контрол, като по-радикалните ислямски учения се обявят за секти и проповедниците им се предледват по закно. Това ще рече да се въведе лицензионен режим за джамиите и имащите право да проповядват. Без салафити.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7220 Неутрално

  Тези изроди ще ни превърнат в затворници в собствените ни държави.

 28. 28 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Тези изроди ще ни превърнат в затворници в собствените ни държави.
  —цитат от коментар 27 на Роси


  Не те, ние сами си го направихме.
  Вместо да строим стени по границите, правим заграждения да пазим себе си от навлеците, а те се разхождат из континента като в бащиния.

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Като гледам колко, неясно защо неизвестни на широката публика специалисти по сигурност имаме във форума, не мога да се начудя, защо известните и не зле заплатени специалисти, нв вземат да си свършат работата и да Европа да стане едно чисто (най-вече от мюсулмани) и спокойно за живот място:).
  Ако нещата се решаваха със стени, огради и въобще всякакъв тип ксенофобски мерки, все някъде това да се е случило.
  Доколкото ми е известно, Севрна Корея е от този тип страни, но дали живота на хората е по-добре осигурен ( за икономическите успехи не ми се и споменава) е доста спорна теза.
  Напротив, страни изградени и пълни с емигранти от цял свят, като САЩ, Канада, Австралия и прочее и смъртността, въпреки терористичните актове и стандарта на живот са доста прилични.

 30. 30 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Барцелонските власти са отказали силната препоръка на мадридското правителство, за да не изглежда, че получават заповеди от кастилците.
  Поредната левичарска лудница.
  Комунизмът не си е отишъл, просто се прегрупира.

 31. 31 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  Що за глупости?
  "След атаките от 11 септември настъпи основна промяна. Атентатори-самоубийци от кризисни региони се пръснаха по цял свят."
  След 11.9 или след началото на войната в Сирия? И доколко са самоубийци като повечето блъскат и бягат?

 32. 32 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#19] от "rsw37525595":

  Лошото е, че МЮмеркелица не го направи от глупост а с цялото си съзнание.
  Всичко е режисирано.
  Един ден ще я съдят и самите германци но ще е късно!

  Подпис - електронен ;)
 33. 33 Профил на СърПичук
  СърПичук
  Рейтинг: 688 Любопитно

  До коментар [#29] от "tsvetko_51":

  А Вие както какъв се самоопределяте? Болшевик или гей?

  Подпис - електронен ;)
 34. 34 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 554 Весело

  Глупци!

  Спрете МЮСЛИТАТА дето влизат в ЕВРОПА - и ще спрете ТЕРОРИЗМЪТ!

  Толкова е просто!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 35. 35 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Недалновидната емиграционна политика и либерастията на западните правителства ще превърне градовете им в барикади и те ще загубят това очарование, заради което хората се надпреварват да ги посещават.

 36. 36 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#33] от "СърПичук":

  Сър, направо ме разбихте с този въпрос:) - много обичам да дискутирам с хора, които като кажат "Добър ден", да видиш че Луната грее с пълна сила:)
  Аз съм обикновен либе/толераст или там както му викате.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK