Македонският президент: Сръбският разузнавач е бил неправомерно в парламента в нощта на безредиците

Македонският президент Георге Иванов.

© Associated Press

Македонският президент Георге Иванов.Появата на представителя на сръбското разузнаване БИА в парламента в Скопие в нощта на безредиците на 27 април, при които над 100 души бяха ранени, е била неправомерна и неискана от македонските служби. Това обяви президентът на Македония Георге Иванов в изявление, разпространено от кабинета му и цитирано от електронното издание МКД.


"Фактите показват, че в критичния ден, преди да влезе в Събранието (парламента), дипломатът не поискал писмено или устно разрешение от овластено лице или компетентен държавен орган. Откакто завършил действието, известил за дейността си, с което не може да се намали отговорността за неразрешения престой в парламента", казва Иванов по-малко от ден след като лидерите в Белград и Скопие обявиха, че ще се стремят да нормализират отношенията си след кратка дипломатическа криза.


Думите му дойдоха след интервю на Живалевич, който в интервю в сряда отхвърли твърдения от управлявалата към момента на безредиците ВМРО-ДПМНЕ, че не е получил одобрение за влизането си в парламента. Сръбският разузнавач каза още, че разрешението било дадено от съветник на президента Иванов и че мисията му не била "тайна, а добронамерена за сигурността на Македония". Дни след инцидента Живалевич обясни, че е бил в сградата по служебно задължение, да види дали в инцидента участват лица от Сърбия - футболни фенове или екстремисти.
Самият сръбски президент Александър Вучич каза на същия ден, че Живалевич не се обърнал към него него за разрешение, а "попитал най-висшия представител на изпълнителната власт" в Македония. "Казал им е, че иска да бъде там, (питал) дали му позволяват. Те са били напълно запознати."


Досега кабинетът на президента се е въздържал от коментари за ситуацията, за да не се злоупотребява с името на съветника и то да не се използва като алиби от Живалевич, за да избегне отговорност. Според Иванов обаче вече е необходимо да се каже, че "съветникът на президента няма власт" да разреши влизането в парламента на чуждестранни представители и дипломати.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK