Атентатът в Барселона извади на показ проблемите в "оазиса на стабилността" Мароко

Атентатът в Барселона извади на показ проблемите в "оазиса на стабилността" Мароко

© Associated PressМароко отдавна смята себе си за оазис на стабилността в един размирен регион и за ключов съюзник в борбата с ислямския екстремизъм, но в последните месеци се оказва разтърсен от касапниците в Европа, за които са обвинявани заминали за чужбина мароканци. Млади мъже от северноафриканската държава бяха замесени в смъртоносните нападения в Париж и Брюксел, а миналата седмица се оказаха заподозрени за насилието в Испания и Финландия. Групировката "Ислямска държава" пое отговорност.


В дните след нападенията на прочутата улица "Ла Рамбла" в Барселона и в морски курорт, при които бяха убити 15 човека, потресени и ужасени роднини и приятели на заподозрените се събраха с представители на мюсюлманската общност в своя град Рипол в Испания, за да осъдят тероризма. Техните семейства в Мароко направиха подобни изявления и също казаха, че каквото и да са научили младите мъже за екстремизма, то е станало далеч от дома.


Дванайсетчленната група, обвинена за извършването на нападенията в Испания, се е състояла от братя и приятели от детинство от Рипол - млади мъже, описвани като интегрирани, харесвани от много хора и отговорни членове на своята сплотена общност. "Летец, учител, лекар... Как може това да изчезне? Какво се е случило с вас?", написа тяхната училищна възпитателка Ракел Рул в отчаяна статия, публикувана във вторник във в. "Вангуардия". "Какво правим, за да се случват тези неща! Вие бяхте толкова млади, толкова пълни с живот, който беше пред вас... и имахте да осъществите хиляда мечти."
В понеделник испанската полиция застреля 22-годишния мароканец Юнес Абуякуб, за когото се предполага, че е шофирал микробуса, с който беше извършено нападението на "Ла Рамбла", отнело живота на 13 човека. Той също така беше идентифициран като заподозрян за убийството на собственика на похитена кола. Дядо му Акбуш Абуякуб каза пред испанския в. "Паис", че Юнес е напуснал Мароко като малко момче. "Но едно нещо е сигурно: моят внук не завърши обучението си тук. Той учеше в Испания", каза дядото.


Изтъкнатият марокански специалист по исляма Билал Талиди посочи множество причини за радикализацията сред мароканците след преместването им в Европа: "разкъсването между две идентичности и две образователни култури, социалната маргинализация, несигурната икономическа ситуация и криминалните досиета".


Атентатът в Барселона извади на показ проблемите в "оазиса на стабилността" Мароко

© Associated Press


Проблемите на младите мароканци


Експерти казват, че откакто е навлязла във възход, групировката "Ислямска държава" не обръща толкова внимание на религиозната мотивация при набирането на бойци. Вместо това тя успешно издирва сравнително светски млади мъже с връзки и в двете страни. През последните години към нея са се присъединили близо 1600 мароканци.


Политици и експерти порицават правителството за това, че не схваща мащаба на проблемите на младите мароканци у дома и в имигрантските общности в чужбина, и търсят начини да предадат на своите сънародници навсякъде това послание за религиозна умереност. Мароканците не са единствените, които извършват нападения в Европа; насилие упражняват емигранти от Тунис, Алжир, Пакистан и Либия, както и такива, които са родени в Европа. Мароканците също стават жертви: десетки загинаха при нападения в Казабланка и Маракеш.


Испания е основната дестинация за мароканците от десетилетия. Двете страни почти се докосват при Гибралтарския проток, а Испания има два анклава в Северна Африка, отделени от Мароко с множество огради с бодлива тел, предназначени да възпрепятстват незаконните преминавания. Мароканските служители по сигурността превръщат борбата с екстремизма в приоритет, а правителството казва, че от 2002 г. е разбило 167 терористични групи и е осуетило 341 нападения.


Крал Мохамед Шести редовно критикува джихадизма и реториката на радикалния ислям. "Изправени пред разпространението на нетолерантни идеи в името на религията, всички - мюсюлмани, християни, евреи - би трябвало да образуват общ фронт за борба с фанатизма, омразата и изолационизма във всичките му форми", каза той в реч миналата година. Той призова мароканците в чужбина да "останат привързани към ценностите на своята религия и светските си традиции, изправени пред това явление, което е чуждо за тях."


Мароканският крал Мохамед Шести с бившия американски вицепрезидент Джо Байдън.

© Associated Press

Мароканският крал Мохамед Шести с бившия американски вицепрезидент Джо Байдън.


"Напрежение и разделение"


От 1970-те години Мароко полага усилия да надзирава религиозното обучение на своите общности в чужбина чрез множество държавни агенции, каза делегираният министър за мароканците в чужбина и миграционните въпроси Абделкрим Бенутик. Попитан от "Асошиейтед прес" за тези усилия, Бенутик отпрати за въпроси към министерството на ислямските въпроси, което не отговори на запитванията за коментар.


Правителството определи 24.5 милиона долара за тези усилия само тази година в допълнение към програмите за обучение на имами на Института "Мохамед Шести". Талиди обаче предупреди, че "религиозната рамка не може да окаже особена помощ на младежи с криминални досиета, които не посещават места за богопоклонение или религиозно обучение".


Той добави, че "Мароко поставя на религиозни длъжности хора, които не са подкрепяни от общността в чужбина, а това създава атмосфера на напрежение и разделение, вместо да работи в дух на партьорство с хора, които са по-представителни" за местното население. Главна роля в групата е имал пътуващ имам, който, както каза неговото семейство пред в. "Мундо", не е живял в Мароко от 15 години.


Атентатът в Барселона извади на показ проблемите в "оазиса на стабилността" Мароко

© Associated Press


Мароканското културно наследство


Председателят на комисията по външни работи, ислямските въпроси и мароканците в чужбина към долната камара на парламента Юсеф Гарби каза, че едно от главните предизвикателства е как да се предаде основаното на толерантност мароканско културно наследство и идентичност на по-младо поколение емигранти.
"Техните възгледи за идентичността им и за исляма са изкривени и се основават на радикално тълкуване на религията", каза Гарби. Той иска парламентът да превърне този въпрос в приоритет.


"Много от младежите трето и четвърто поколение от мароканците в чужбина не познават нашата страна", добави Гарби. "Тяхното желание да възстановят връзката си с религията понякога се проявява по насилствен начин."
Той предлага културни програми за мароканците, родени в чужбина, които не включват само религия, със съгласувани усилия между държавни агенции, неправителствени организации и общностни групи.


Училищната възпитателка Рул, която е познавала всички нападатели, намекна в своята статия, че отговорът трябва да се търси по-надълбоко и да стигне до другата страна на Средиземно море. В деня след застрелването на Абуякуб тя имаше повече въпроси, отколкото отговори.


"Как можа да стане това, Юнес? Пръстите ми треперят. Никога не съм виждала някой толкова отговорен като теб", написа тя. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на add25530092
  add25530092
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Деформция на "религиозната рамка" ли е причината за "радикалното тълкуване на религията"?
  "Изправени пред разпространението на нетолерантни идеи в името на религията, всички - мюсюлмани, християни, евреи - би трябвало да образуват общ фронт за борба с фанатизма, омразата и изолационизма във всичките му форми". Това звучи добре, но дали е възможно с оглед историческите дадености!
  "Вместо това тя успешно издирва сравнително светски млади мъже с връзки и в двете страни". Това какво ще рече, че ислямът е спасението и който е светски ориентиран става терорист!
  ""Летец, учител, лекар... Как може това да изчезне?" Терористите са около 18 годишни! Как биха могли да бъдат летци, учители или лекари.
  Ислямът се оправдава и продължава да сее омраза към светските, западни общества. По-добре да останат зад оградата!

 2. 2 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2982 Неутрално

  Много разтегливо понятие е - стабилност.

 3. 3 Профил на jxj24394852
  jxj24394852
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Всеки,който е живял в чужбина знае за мароканците - какви са помияри и изобщо какво искат и какво правят.Този анализ не е много точен.....

 4. 4 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  "Какво се е случило с вас?", написа тяхната училищна възпитателка Ракел Рул"

  От това което прочетох за тази банда терористи се е случило следното: мозъкът на всичко е бил бившият имам на Рипол, той всъщност е бил някакъв пълен нещастник и престъпник, нерелигиозен, когато го хващат за наркотици е осъден за 4-5 години. В затвора попада под влиянието на един от осъдените за другия голям атентат в Испания, този от Аточа с влаковете. Та, този вече осъден салафит е промил мозъка на наркотрафиканта, като излиза от затвора, той почва да проповядва това, което е научил в затвора. Намира си работа в тази джамия в Рипол, промива мозъците на тези младежи дето участваха в атентата и те решеват след време да направят тези нападения срещу новата си родина Испания. Така, двата атентата всъщност са свързани и водеща отново е салафитската секта, която проповядва само омраза, насилие и разделение във всяко общество което съществува. Това е коренът на злото и се питам защо европейските политици не вземат мерки срещу тази зла секта и опасен култ...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  "Крал Мохамед Шести редовно критикува джихадизма и реториката на радикалния ислям. "Изправени пред разпространението на нетолерантни идеи в името на религията, всички - мюсюлмани, християни, евреи - би трябвало да образуват общ фронт за борба с фанатизма, омразата и изолационизма във всичките му форми", каза той в реч миналата година. Той призова мароканците в чужбина да "останат привързани към ценностите на своята религия и светските си традиции, изправени пред това явление, което е чуждо за тях."

  Краля на Мароко каза още за изродите ИДилски, цитирам:

  He added: “terrorists acting in the name of Islam (…) are misguided individuals condemned to hell forever. They are exploiting some young Muslims, particularly in Europe, and exploit their ignorance of the Arabic language and the true Islam to relay their messages and erroneous misguided promises. ”

  http://archyworldys.com/morocco-mohamed-vi-attack-daesh-front/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Проблеми с мароканци има във (почти) всяка западна държава. Даже и без да са терористи, тази точно група хора са голям проблем. Който не вярва, да отиде да се разходи вечер в центъра на Брюксел, примерно.
  Другата група са турците.

  Fail with honour then succeed by fraud
 7. 7 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  А иначе не е ли забавно? Религията по същество би трябвало да е път към възвишеното, само че при много хора просто провокира най-долното..

  Fail with honour then succeed by fraud
 8. 8 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  Ислямът се оправдава и продължава да сее омраза към светските, западни общества. По-добре да останат зад оградата!
  —цитат от коментар 1 на add25530092


  Само към тях ли? Вчера излезна интересна информация в медиите със статистика за всички терористични атентати през миналата година, резултатите бяха очаквани, над 90% от жертвите на ислямистките терористични атаки бяха мюсюлмани. Като народа най-много пострадал от тероризма е иракския.

  Тероризмът е враг на всички религии и всички народи и общества. Изродите ИД, ал Кайда, Боко-ци някакви в Нигерия, ал-Шабаби в Сомалия, Саяфи във Филипините, всички те имат нещо общо - идеологията им, която е салафитска/уахабитска. Тази отровна секта проповядва омраза и смърт за самите мюсюлмани в лицето на шиитите, суфитите, алауитите и т.н., но и към нормалните сунити, които вярват в демокрацията и секуларизма. Почти всички терористи, които вършат атаки в Европа са също салафити. Тези нападения в Каталуния бяха още един пример за това.

  Тоест, в крайна сметка е глупаво и несправедливо да слагаш всички мюсюлмани и цялата им религия под един знаменател. Точно затова и нито един западен политик не прави това. Трябва да се назовават нещата с истинските им имена и да се посочи истинския корен на тази зла идеология и секта.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 9. 9 Профил на Политически некоректен
  Политически некоректен
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#8:"Иво"][/quote]

  Колкото и да разтягаш левичарско-либералните си локуми, фактите са, че в Европа всички терористични атаки се извършват от мюсюлмани.

  Преклонената главица сабя не я сече, но постоянно я боли задника
 10. 10 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1198 Гневно

  Поредното доказателство, че тези не подлежат на интегриране. Да ги вкараш в Европа е все едно да спиш в леглото с бомба под главата и полуизваден предпазител, най-малкото мърдане и може да гръмне.

  Всякакви либерасти и политически лидери които се опитват да изкарат западното общество виновно за неуспеха на интеграцията всъщност се опитват да маскират провала на собствените си теории за нея. Как така няма атентати от китайци или латиноамериканци а са само от араби? Изводът е един единствен, тази паплач ВЪН от Европа! Да се трепят там в кочината си докато не остане нито един от тях.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 11. 11 Профил на мохер
  мохер
  Рейтинг: 237 Неутрално

  И извода е: Всеки да си живее в цивилизацията в която се е родил.

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  [quote#8:"Иво"]
  —цитат от коментар 9 на Политически некоректен
  Колкото и да разтягаш левичарско-либералните си локуми, фактите са, че в Европа всички терористични атаки се извършват от мюсюлмани.[/quote]

  И по точно от салафити/уахабити. Самите те, често не са приемани като истински мюсюлмани в своите държави.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  И извода е: Всеки да си живее в цивилизацията в която се е родил.
  —цитат от коментар 11 на мохер


  Точно това искат да ни втълпят. Разделяне - затваряне на границите - и после всеки срещу всеки.

 14. 14 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Интересна работа-ами,като не им харесва на мюслитата в Европа,ми,марш обратно в пустинята,бе!Ние ,Европейците,обещаваме,че и на екскурзия няма да ви идваме дори!

 15. 15 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  И по точно от салафити/уахабити. Самите те, често не са приемани като истински мюсюлмани в своите държави.
  —цитат от коментар 12 на Иво


  Коя ислямска държава не приема салафитите/уахабитите като цяло за мюсюлмани?

  Говорят за единиците извършили терористични актове като за терористи. Казват, че не може да си терорист и мюсюлманин. И това не се отнася за случаи като "Шарли Ебдо" или карикатуристите. В последните 2 случая има едно голямо "ама".

 16. 16 Профил на add25530092
  add25530092
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иво":

  Ислямът е нереформирала се религия, чиято рамка допуска радикализиране. Лицето, което е вербувало терористите е имам. "Имам" не е прозвище, а длъжност.
  Ислямът е част от механизмите за държавно управление в арабския свят, а вече и в Турция. Ислямът води до "ислямски екстремизъм и фундаментализъм". Очевидно ислямът е "крива" обществена рамка.

 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  [quote#15:"half_truth"Коя ислямска държава не приема салафитите/уахабитите като цяло за мюсюлмани? ][/quote]

  Коя ли!? Тези които пострадаха най-много от салафитско/уахабитската чума - Ирак и Сирия. Иран също впрочем.

  Иначе, нормален и истински вярващ без значение дали е мюсюлманин, християнин, будист, юдеин, индуист не може да бъде терорист, защото всички религии осъждат убийството на невинни хора. Но, голяма част от терористите се представят точно за християни, будисти, мюсюлмани, юдеи и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 882 Весело

  И извода е: Всеки да си живее в цивилизацията в която се е родил.
  —цитат от коментар 11 на мохер


  Или както по-цветисто го е казал нашият народ: Всяка жаба да си знае гьола !

 19. 19 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1441 Неутрално

  Ако трябва да сме точни, още атентатите в Брюксел извадиха на бял свят мароканската връзка на европейските джихадисти. Голямата част на обитателите на предградието Мьоленбек е от марокански произход.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Коя ли!? Тези които пострадаха най-много от салафитско/уахабитската чума - Ирак и Сирия. Иран също впрочем.
  —цитат от коментар 17 на Иво


  Любопитно. и какво казват салафитите не са мюсюлмани?

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#8] от "Иво":Ислямът е нереформирала се религия, чиято рамка допуска радикализиране. Лицето, което е вербувало терористите е имам. "Имам" не е прозвище, а длъжност. Ислямът е част от механизмите за държавно управление в арабския свят, а вече и в Турция. Ислямът води до "ислямски екстремизъм и фундаментализъм". Очевидно ислямът е "крива" обществена рамка.
  —цитат от коментар 16 на add25530092


  Че исляма има нужда от реформиране е така, точно както и Християнството е имало нужда от реформиране в 15-16 век. Всъщност реформирането на нашата религия (нейните институции и църкви) продължава и до ден днешен (образна казано). Примерно виж отношението на Християнството и християните към хомосексуализма. В миналото това се е смятало за ужасен грях, имало е изтезания понякога, затвор и в крайни случаи убийства за хомосексуалисти в миналото защото са такива. А, сега как е? Католическата църква призовава за милосърдие към тези хора, а пък протестанските църкви, примерно лутеранската Църква на Швеция още през 2009 г. обявява за хомосексуалните бракове. Сега в Швеция в техните църкви хомосексуалисти сключват религиозен брак и са венчани от свещеници. Това го видях с очите си като бях там последно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1850 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":

  Звучи като хубаво пожелание, но фактите говорят друго.
  От година на година все повече мюсулмани се радикализират. Доскоро това не беше особено видимо в страните, където преобладаващата час от населението изповядва друга религия, но с увеличението на броя им в Европа и на други места по света, проблемите започнаха да изплуват.
  В основата на всичко това стои Уахабизма, горещо прегърнат от една монархия.

  Panta rhei....
 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  Ислямът е част от механизмите за държавно управление в арабския свят, а вече и в Турция.
  —цитат от коментар 16 на add25530092


  В Средновековието в Европа е било същото впрочем. Но, след Реформацията нещата се променят за да се стигне до днешното положение, където има пълна секуларизация на религия и държавно управление. Пак пример с Швеция, преди Реформацията, главата на местната църква, както и на всички църкви е бил папата и неговите кардинали. Те самите са се бъркали в държавните дела на кралете. Затова, много крале и благородници подкрепят Реформацията, когато тя избухва в Германия. В Швеция глава на местната църква става самия крал Густав I. След години религиозната власт отново преминава в ръцете на местните шведски епископи. В Англия е било същото.

  Иначе, за днешните мюсюлмански държави, има и положителни примери за такива, които са секуларни и които имат светско законодателство и са демократични. Примерно Тунис, Ирак, Ливан. Точно тези държави трябва да бъдат за пример пред останалите и ние европейците трябва да помагаме на тях.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  [quote#20:"half_truth"][/quote]

  Не ти разбрах въпросът. Опитай пак. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1559 Любопитно

  [quote#8:"Иво"]
  —цитат от коментар 9 на Политически некоректен
  Колкото и да разтягаш левичарско-либералните си локуми, фактите са, че в Европа всички терористични атаки се извършват от мюсюлмани.[/quote]

  Ей-сега ще ти припомни за Брейвик. Добре, че е Брейвик, да има кого да сочат с пръст "прогресивните" сили в Европа.
  Един от тези, "прогресивните" испанци, наскоро се изказа, че най-големият проблем на терористичните атаки бил, че засилвали ислямофобията... Дето се вика - без коментар.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 26. 26 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1559 Любопитно

  Интересна работа-ами,като не им харесва на мюслитата в Европа,ми,марш обратно в пустинята,бе!Ние ,Европейците,обещаваме,че и на екскурзия няма да ви идваме дори!
  —цитат от коментар 14 на val1320


  А де? Един мароканец, живеещ в Испания, наскоро се изцепи по телевизията, че му било писнало от християни и му идвало да грабне една кола и да гази наред. Ама да не мислиш, че моментално е бил изритан? Неее... все пак, той има права и свобода да каже каквото си иска. Виж, ако беше християнин, твърдящ, че му е писнало от мюсюлмани, вече щеше да е в затвора, а "прогресивното" човечество да вие седмици наред...
  https://twitter.com/ooCarrillo/status/900395231190933505

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#22] от "Molossian":

  Да, и тази монархия е най-близкия арабски съюзник на САЩ, които се представят за стожер на демокрацията и свободата и защитата на човешките права по света. По лошото е, че и ЕС има по-скоро приятелска позиция спрямо КСА. И това трябва да се промени! Тази държава развъжда ектремизъм и тероризъм по целия свят от десетки години със своята държавна религия уахабизъм. Първо почна от Пакистан и Афганистан (и виждаме какво стана там), а сега е плъзнала пипалата си от Босна до Индонезия. Все една и съща отрова:

  http://www.dw.com/bg/ %D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B3%D0%B8-%D1%83%D1%87%D0%B0%D1%82-%D1%87%D0%B5-%D0%B0%D0%BB%D0%BB%D0%B0%D1%85-%D0%B6%D0%B5%D0%BB%D0%B0%D0%B5-%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0/a-38255433

  http://www.dw.com/bg/ %D0%BA%D0%B0%D0%BA%D1%8A%D0%B2-%D0%B5-%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC%D1%8A%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B0/a-19269790

  И за Пакистан:

  http://www.dw.com/bg/ %D0%BA%D0%BE%D0%B9-%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%8F%D1%82-%D0%B8%D1%81%D0%BB%D1%8F%D0%BC/a-18908828

  https://www.mei.edu/sites/default/files/publications/2009.07.Islamization %20of%20Pakistan.pdf

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  [quote#25:"Bicho Raro"][/quote]

  За съжаление не е само Брейвик. В САЩ имат доста дълга история с терористи, които представят себе си за християни. Разбира се, всички те част от разни протестански секти и движения.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#25] от "Bicho Raro":

  Повече подробности тук:

  http://www.alternet.org/tea-party-and-right/10-worst-terror-attacks-extreme-christians-and-far-right-white-men

  https://theintercept.com/2017/05/31/the-numbers-dont-lie-white-far-right-terrorists-pose-a-clear-danger-to-us-all/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5827 Неутрално

  Училищната възпитателка по-скоро говори за мечти, а не за завършени професии :)
  Всички европейци също имат проблеми между мечти и действителност.
  И аз на 10 години исках да стана пилот, но това че не станах не ме прави джихадист :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Дали са от Мароко или не мюсюлманите се радикализират,
  това е факт. А какво е решението, да ги изгоним от Европа
  или да ги избием всичките, или да станем мюсюлмани за да
  живеем спокойно ???

 32. 32 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  [quote#15:"half_truth"Коя ислямска държава не приема салафитите/уахабитите като цяло за мюсюлмани? ]
  —цитат от коментар 17 на Иво
  Коя ли!? Тези които пострадаха най-много от салафитско/уахабитската чума - Ирак и Сирия. Иран също впрочем. [/quote]

  Ясно че, "салафитско/уахабитската чума" не им харесва, ама не могат да казат, че тя не е ислям. Това си е някакво по-крайно тълкуване на исляма. И въобще кой има пъномощията да отреди кой е истинския ислям? Чак във сетния ден Аллах ще реши. До тогава ще има всякакви.
  Имат остра нужда от реформация, ама при тях въпроса с реформацията е по-сложен.

 33. 33 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#26] от "Bicho Raro":

  Видях че един от терористите получавал 2000 евро соц.помощ на месец плюс социално жилище!!!При помощ за трайно безработни испанци максимо 420 евро/ месец (" Uno de los terroristas cobraba 2000 € al mes......"ABC)
  Прочетох и историята на този от ISIS ,който заплаши с видео, че няма да спрат атаките срещу Испания(El hijo de Tomasa)Дигизиран с барета и брада стил Че Гевара!?Tomasa Pérez -майката е испанка от Кордоба родена в Малага ,която се жени за нелегалем мароканец и му ражда 6 деца! Първо живеели в Кордоба,но не им давали достатъчно помощи!?От там отиват в Каталуня,но също не останали много доволни от помощите ,от там заминават за Швеция,но не им дали статут на бежанци!??И тогава се радикализирали :) Заминават за Ceuta.Бaщатата свършва в затвор в Мароко за тероризъм а Tomasa Pérez в Сирия с всичките си деца да се бори като феминистка за "равенство на жените"!??? :D Защото според нея бог(християнският!) наказал жените да имат менструация и да раждат с болка и изгонил Ева от рая!Така че като победи ислямът да очакваме краят на менструацията и болезненото раждане и всите жени обратно в рая !И тази Tomasa e стигнала до selectividad ,сиреч не е неграмотна моруна! Какво миене на мозъците им правят!

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 34. 34 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1559 Весело

  До коментар [#33] от "Starkad":

  Хе, голям майтап със сина на Томаса... туитър е полудял, направо ме заболя корема да се смея от шаржовете, вицовете и видеата, които направиха като подигравка със заплахите на "Ел Кордобез".


  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 35. 35 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1559 Весело

  До коментар [#33] от "Starkad":

  Относно самата Томаса, когато заминава за Сирия през 2015 година, е имала 5 деца от мъжа си, който от няколко години е в затвора. Обаче в Сирия се сдобила с още едно - шесто дете, та се чудя как е станало, след като мъжа и го няма при нея, може би чрез непорочно зачатие? Щото, всички знаем колко благочестиви са мюсюлманките, особено новоконвертираните, и не си и помислят да изневеряват на мъжете си, та откъде е последното дете на Томаса си остава загадка.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 36. 36 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1559 Весело

  До коментар [#33] от "Starkad":

  Пропуснах линка - https://twitter.com/search?q=hijo %20de%20tomasa&src=tyah&lang=es

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 37. 37 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#35] от "Bicho Raro":

  Мъжът и няма да се разсърди щом е за каузата!
  Вчера влезнах "memes el cordobés" и се смях много.
  Цялата тази история която реално не е за смях има моменти в които
  не може да не се смееш!Както когато мексиканската телевизия Al Cierre (Bloomberg )която е сериозен канал обявиха ,че са задържани двама терористи !Едниният мароканец,който се казва Мустафа и другият един каталан който се казва Carles Puigdemont ! :D

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 38. 38 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1559 Весело

  Както когато мексиканската телевизия Al Cierre (Bloomberg )която е сериозен канал обявиха ,че са задържани двама терористи !Едниният мароканец,който се казва Мустафа и другият един каталан който се казва Carles Puigdemont ! :D
  —цитат от коментар 37 на Starkad


  Ми, не се объркали много, да ти кажа...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 39. 39 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":

  забрави структурата е друга не е възможно реформиране

 40. 40 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":

  в исляма има само възможност да се избира между 3-4 опции по даден проблем, кой ще изберат зависи от ръководителя

 41. 41 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#3] от "jxj24394852":

  Вярно ли, я разкажи подробности от личен опит да не си бил в затвор с други пристъпници и от там да имаш подобни впечатления!

  Модератора е неадекватен!
 42. 42 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#38] от "Bicho Raro":

  Де да е само Puigdemont !
  Leftist и filoislamista вървят винаги заедно:)
  Аз деца няма и не ми влиза в плановете размножаване ,но ако имах и ми го убият бих реагирала като прочутата ви там Belén Esteban "Yo por mi hija mato" Пък и да ме нарекат псевдоинтелигентите левичари "barriobajera ,choni....."
  И да ме наричат реакционера,тръмписта,путиниста......ми е все тая!Аз дори за кучето ми убивам! :)
  Та гледам днес либерал реализъм(нещо като соц.реализъм)Но не се прегръщат в случаят щастливи селяни и щастливи работници на път към фабрики и полета!А щастливи víctimas y verdugos !El Padre del Xavi :Necesito abrazar a un musulmán "El Periódico !Kak да не му се иска да прегърне един мусюлман,най-разбираемо е! Убиха 3 годишният му син и жена му!Какво щедрост,каква сила,истински комунист!И сега "hasta la sopa" цяла Европа ще гледа снимката с прегръдката! Дневник се бавят нещо?!

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 43. 43 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#31] от "valtoro":

  Нито едно от твоите предложения не е приемливо и не е осъществимо. Дано осъзнаеш това някой ден.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  Ясно че, "салафитско/уахабитската чума" не им харесва, ама не могат да казат, че тя не е ислям.
  —цитат от коментар 32 на half_truth


  Защо да не могат!? Как боклуците салафити/уахабити казват, че шиитите и суфите не са мюсюлмани? Те имат ли право да говорят подобни неща?

  Впрочем, за съжаление дори и сега при нас в Християнството някои представители на едно течение секта не смятат за християни представители на друго течение секта. Примерно има протестанти дето не смятат нас православните за истински християни, има православни, които не смятат католиците и протестантите за истински християни. И т.н. А, за миналото да не говорим, тогава православни, католици и протестанти толкова много са се мразили, че са водили десетки войни помежду си и са се избивали със стотици хиляди.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1559 Любопитно

  До коментар [#42] от "Starkad":

  Това, за бащата на Хави, дето се разпрегръща с имана ми дойде малко в повече, то, вярно, че не всички муслита са терористи, ама все пак...
  А идиотката Ада Колао, видя ли я как се хилеше като тиква на поклонението за жертвите? И тази жена е кметицата на Барселона! От левичарка - толкова... пак се удържа да не заподскача от радост...

  https://pbs.twimg.com/media/DH2bH6xXoAEHwBq.jpg

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 46. 46 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#41] от "ivan_":

  Коментарът ти не е на место!
  Защо обиждаш един форумист с различно мнение от твоето?
  Нима само от затвора се добива мнение за магреби ?
  Аз сигурно имам повече поглед за тях защото съм родена във Франциа от баща французин и майка бг.еврейка!
  Ако не съм съгласна с твоето мнение как ти изглежда ako ти напиша!"Y tu don mindundi que sabes?Que sabe un inmigrante mamporrero como tu?

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  "разкъсването между две идентичности и две образователни култури, социалната маргинализация, несигурната икономическа ситуация и криминалните досиета".
  Още причини, да си стоят у дома.

 48. 48 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#46] от "Starkad":

  Кого съм обидил?

  Задавам въпрос, към човек, който е достатъчно нагъл да поставя цял народ под един знаменател, като същевременно се опитва да говори от името на огромна група хора, а като за капак да не предоставя абсолютно нито един аргумент различен от предполагаем негов личен опит?

  Е, Аз живея в чужбина и:
  1. Не желая въпросният господин да говори от мое име;
  2. Определено не споделям меннието му за мароканците;
  3. Очаквам да получа отговорът му, за да видя какви са аргументите му;

  След като сте решили да вземете отношение по-темата, и намеквате за по-голям личен опит, моля да изложете тезата си.

  Моят личен опит например се базира на това, че през една къща от мен през лятото живее мароканско семейство, което:
  1. ТРИЧЛЕННО е семейството, майка, баща и дъщеря на 8 години;
  2. Работят задраво, арендуват заедно със още три марокански семейства зема на която отглеждат зеленчуци;
  3. Живея съвсем законно като плащат данъци и плащат наема на две жилища;
  4. Не са направили никакъв проблем на никого за нищо;
  5. Изключително приятни хора са;

  Отделно то тях имам много добър приятел мароканец, и други познати мароканци, което не е учудващо понеже живея в южна Испания и тук най-голямата група чужденци са мароканците.

  П.С. Какво имате в предвид с това "Коментарът ти не е на место!".Съвсем на място си е според мен. Може да не е съвсем коректен, но очевадно това е умишлено търсен ефект от моя страна!

  Модератора е неадекватен!
 49. 49 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#45] от "Bicho Raro":

  За Ада Колау най-точното го каза Óscar Bermán "PP "En una sociedad seria y sana Ada Colau estaría limpiando suelos"
  С цялото мое уважение към всичките "fregonas".Защото да се върти "el mocho" няма нищо лошо.Но мисля че тая професионална "активистка-комунстка-антиглобалистка и защитница на всички ocupas и manteros не става дори за миене на пода :)

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 50. 50 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#48] от "ivan_":

  Заповядай в Mirail (Toulouse) и няма какво да ти развивам тези!Ако смееш или пусни сама жена си!!

  И не пиши неверни неща! Най-много били "Los morunos" Южна Испания(залкючения твое непотплатено с нищо. Защото ти се движиш само сред тях и така ти изглежда???

  Виж Padrón municipal marroquíes España!Най-много са в Барселона и Мадрид!Барселона 141.193 а в Малага само 26.261 :)

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 51. 51 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#50] от "Starkad":

  Така,
  хайде като за начало пробвайте да осмислите какво ви пиша, става ли:

  "живея в южна Испания и тук най-голямата група чужденци са мароканците"

  и вашата бележка:

  "И не пиши неверни неща! Най-много били "Los morunos" Южна Испания(залкючения твое непотплатено с нищо. Защото ти се движиш само сред тях и така ти изглежда???
  Виж Padrón municipal marroquíes España!Най-много са в Барселона и Мадрид!Барселона 141.193 а в Малага само 26.261 :)"

  Аз ви пиша, че от чужденците живеещи в южна Испания най-голямата група са мароканците, а вие ми пишете къде в Испания живеят най-много мароканци...

  За "Заповядай в Mirail (Toulouse) и няма какво да ти развивам тези!Ако смееш или пусни сама жена си!!" това ли ви е неверопятният аргумент?

  Тоест понеже във този район на Франция и предполагам квартал на Тулуза сте били много умни да си сформирате едно гето и от там правите извода, че мароканците са кофти?

  Да ви задам един въпрос (дано да не ви разбия "къщичката с предрасъдаци") била ли сте в Мароко (там е мястото с най-много мароканци в целия свят)?
  Усещате ли какво се опитвам да ви напиша?

  Ако се опитвате да го играете щраус най-много минаващиоте покрай вас да ви сритат докато главата ви е забита в земята в комичните опити да се скриете от реалния проблем. Не са мароканците реалният проблем, интересно защо на други места мароканците не са проблем?

  Модератора е неадекватен!
 52. 52 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#51] от "ivan_":

  Най голямата група чужденци в Малага са англичаните!!!

  Виж padrón преди да ме поучаваш :) 72.858! срещу 26.261 морунос :)
  В Южна Испания най-голямата група чужденци са британците!Аликанте 131.058!

  Предполам си по-добре осведомен как се взема tarjeta sanitaria и ayuda familiar така че придържай се по темите които са ти ясни

  Дадох ти един пример само от Франция!Има много,но ти след като ми "обясни" Испания,сега остава да ми разясниш и Франция :)

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 53. 53 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#52] от "Starkad":

  Докато демонстрирате неразбиране на написан текст ще си позволявам да ви поучавам!
  Понеже се засегнахте, мога ли да попитам прав ли бях с "поучението" и бързайки не сте осмислили какво ви пиша и какво ми отгаваряте и , че става дума за две различни неща?

  Културните хора, когато са сгрешили поднасят извинението си, не се "нахвърлят" върху човека посочил им грешката, той може би им помага по този начин?

  Нищо не съм ви обяснявал за Франция, опитах да отговоря на нещо, което Вие написахте!
  Само да попитам понеже започнахте коментарът си с обяснение, че най-вероятно вашият личен опит е по-голям, освен в посоченият от вас квартал в кои други "проблемни" райони на Франция сте живели, виждам че сте готова да пишете и за други и то предполага се от богатият ви личен опит?
  Давате ли си сметка, че си противоричите и че най-вероятно се опитвате да представите непреки наблюдения за преки такива?

  И накрая след първото "поучение" и понеже виждам, че си падате по официалните статистики, пробвайте с това което пиша - Южна Испания (пиша го не до там коректно, защото ще е по-ясно за коментиращи непознаващи пряко Испания), това е района който се нарича Автономен регион Андалусия или Андалусия. Когато търсите дани търсете за Андалусия, Малага е община от Андалусия. Аликанте не е в Андалусия!

  Също така понеже виждам, че нямате реална предства от терен на място да ви кажа, че британците тук основно са пенсионери, които притежават къщи и които макар и регистрирани в "el padrón municipal" не е задължително да са постояно пребиваващи в Испания със съответната "резиденция".
  Въпросната регистрация, в която незнайно защо сте "се влюбили" е първо "пожелателна" (мога да живея на това място без да съм се регистрирал), второ мога да съм се регистрирал и да не живея вече на въпросното място, защото осъвременяването на този регистър е за 5 годишни периоди и трето понеже общините получават средства на брой регистрирани имат интерес да подържат максимален брой хора във въпросните регистри.

  Надявам се от изложеното до момента да сме се изяснили на кого какво му е ясно и да вземем да се върнем на темата на статията за мароканците!

  Разбира се ако продължавате да проявявате желание да демонстрирате по-голяма осведоменост, моля!

  Модератора е неадекватен!
 54. 54 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#18] от "nigel":

  Един велик бългaрин е кaзaл друго: "В нaшaтa Бългaрия...всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони... и за турчина, и за евреина и пр., каквито и да са, за всички еднакво ще е... Така ще е в наша България"  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 55. 55 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Весело

  От къде знаеш че нямам реални представи от "терена" ?? :D :D
  По-реални са ми, от тези на който и да bg.имигрант!
  Първо Франция ми е РОДИНА и второ Испания е РОДИНАТА на "mon mec" !В нея плащаме IVI ,почти 50%IRPF (такъв е за либералните контрибуитивни заплати :))
  България е родината на мама ,но няма и през ум да ми мине да поучавам някой роден там българин и да му обяснявам как функционика държавата му :D
  Aз рядко влизам във форума(по рейтингът ми си личи) и няма мой коментар да поучавам българите !

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 56. 56 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#55] от "Starkad":

  От написаното от Вас и упоритото даване на данни за "el padrón municipal" относно броя на чужденците си правя извода, че не сте пректически запозната с въпроса.
  Ако бяхте щяхте да сте наясно, че това е общински регистър, който съдържа данни които в нито един момент не са абсолютно коректни и поради което ако се изисква информация за подобна регистрация се издава специалне документ/справка, който има валидност 20 дни.

  Като прибавим и останалото написано от Вас и си позволявам да си направя въпросното заключение.

  Какво е "топ тес"?
  Какво общо имат към темата данъци които плащате?

  Модератора е неадекватен!
 57. 57 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Весело

  Разбира се padrón municipal няма значение!
  важно е какво казва някой си Иванч0!
  Пишеш неверни неща.
  Нямах време да ти ти апострофирам твърдениетo преди няколко дни "аз misquitas не съм видял" :D И как си ги предтавяш ?като турски джамии ?
  Това са "centros de rito " или още "lugar de culto" и нямат нищо общо с познатата ти архитектура а са като една "nave industrial"."Само" 1200 са официалните!Малко са нали?
  Друго невярно твърдение! Как превеждаш "Departament d'Afer i Relacios Institucionals i Exteriors .........de Generalitat de Catalunya " когато "поправяш" Дневник че говори за външни работи в Каталуня и как обясняват 17 те посолства които имат отделно от Испания!?
  Имат общо данъците! От тях идват "tarjetas sanitarias " "ayuda familiar"......... :)
  "mon mec" e "mi chico","mi pareja"

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 58. 58 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#57] от "Starkad":

  Какво има да ми апострофираш на "не съм видял". Не лъжа, не съм видял!
  Очевадно с оглед на дискусията с колежката се изяснихме, че има, което по никакъв начин не променя обстоятелството, че не съм ги виждал!
  Пък ти апострофирай колкото си искаш, отново показваш, че не четеш, за да вникнеш какво е написано! Не съм писал, че няма, а че не съм видял:)!

  Написах ти какви данни даваш, от какъв регистър и защо е некоректно да позваш този регистър.
  Ако ти трябват въпросните данни се взимат от испанската статистика, но понеже ти си ти, можеш да ги вземеш и от къдото си поискаш явно.

  Посолствата си имат много ясно "обяснение" незаконни са! Това означава, че не съответстват на законите и доколкото Дневник се явява медия подчинена на законите следва да се въздържа от подобни писания.

  Последното как да го разбирам?
  Предлагате ми попечителство ли?

  Има нещо сбъркано с вас смятайки, че плащането на данъци ви предоставя някакви допълнителни права, помислете относно това.

  Модератора е неадекватен!
 59. 59 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Неутрално

  До коментар [#58] от "ivan_":

  Попечителство???
  Не се притеснявай! Днес съм тук и не зная кога отново ще влезна у форумето.
  Пиши като намираш публика!И като има кой да ти вярва на "информациите"
  Няма да влезнеш във форумът на El Mundo или в El País например да обясяваш на los autóctonos каква е държавата им! Остават ти дневник и los marroquines !

  Твоята среда от морунос са прекрасни хора!Вярвам го!Dios os cría y vosotros os juntáis!

  И данъците "дават права" разбира се! Най-вече на рецепторите :) Фауната която sin dar un palo al agua се заселва в оксидента за да се закачи към социалната система.
  Ако не живееше само сред морос и ако имаше контрибуитивна професия по друг начин щеше да разсъждаваш.  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 60. 60 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#8] от "Иво":

  Горките идиоти от Хизбула.Те са шиити,ако не знаеш.

 61. 61 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 390 Неутрално

  До коментар [#44] от "Иво":

  Когато Самсунг сбъркаха с новият си телефон 1 път,2 ри път и го спряха.Така трябва да стане и с мюслитата.Сгрешене религия върху кофти гени-резултат-Рамбала,Мадрид,Лондон и т.н.

 62. 62 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#59] от "Starkad":

  Какво да напиша, само ще отбележа, че написах:
  "някакви допълнителни права"
  , а вие пишете за :
  "И данъците "дават права" разбира се"
  но това очевадно, с оглед на всичките ви писания ви е стила, лошо няма!

  Специално ви благодаря за това че сте отделили време и на скромните ни особи, които пишем тук във форума на Дневник, лично аз се чувствам повече от поласкан:)

  Модератора е неадекватен!
 63. 63 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#62] от "ivan_":

  Явно не схващам дълбочината на мислите ти :)
  Mi cerebro no está preparado para tanta inteligencia como la tuya.

  Не се ласкай не съм ти "отделила време" ,"убивам времето", докато надзиравм едни chapuceros които ни правят реформа :)

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 64. 64 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Любопитно

  До коментар [#63] от "Starkad":

  Ако мога да попитам, защо постоянно пишете на испански във български форум?

  Как очаквате да бъдете разбрана или за "улеснение" на четящите ги подтиквате да ползват някакъв преводач?

  Модератора е неадекватен!
 65. 65 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 352 Весело

  При толкова познавачи на Испания и Франция у бългаският форум предполагам че всички владеят и езиците им в перфркция и познават историята,културата,литературата .......Когато говоря с френски"познавач" също му пиша на френски :)Нямат нужда да търсят с Google translate езици които владеят.
  Даже мисля и към "познавачите" на Catalunya вече да се обръщам на каталан.Очаквам статията днес посветена на "No tinc por".

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 66. 66 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#65] от "Starkad":

  Това е български форум!

  Тука може и само лингвисти с по 10 живи езика да пишат, но се приема най-малкото за уважително да се пише на български език!

  Разбира се в случаи на препратки към материали може да се допусне материала да е в оригинал, но е желателно и това да се избягва.

  Освен гореизложеното нали си давате сметка, че тотв не е наша персонална чат стая, а има и други четящи защо допускате, че те знаят испански!

  Не на последно място защо трябва аз да зная да чета на испански, може да нямам такива познания, задължително условие е ли е да пиша за Испания и да зная испански език?

  Модератора е неадекватен!
 67. 67 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иво":

  "мюсюлмански държави, има и положителни примери за такива, които са секуларни."

  :D :D :D

  не преставайте да разсмивате форума, мисля, че отдавна вече Ви знаят.

  знаете ли какво е положителното на тия държави? именно, че политическата система е еманципирана от исляма. това им е положителното. с тая логика ще кажете накрая, че има и "мюсюлмани, които са невярващи", и това е положително.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 68. 68 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#44] от "Иво":

  въпросът е ако имате шиити, които казват, че суннитите не са мюсюлмани, и ако имате суннити, които казват, че шиитите не са мюсюлмани, Вие как избирате на кого да вярвате. защо смятате, че шиитите, например, биха били по-прави от суннитите. малко сте в като в онова съчинение на ал-Газали от 11 век - "избавителят от заблуждението". вика, "драги ми братко във вярата, знанието за теченията в исляма е като дълбоко море, в което мнозина са потънали". и Вие там нейде си бълбукате.

  иначе, сто пъти съм го казвал: за мен ценностно и салафизмът, и шиитската теокрация в Иран стоят на една и съща нога, в калта. защото знам и двете на какво се основават. и то, за съжаление, не е "салафитско праначало". тъй че ми е все тая, че някой си в Иран бил "недоволен от салафитите".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 69. 69 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 921 Неутрално

  Чудя се откъде извадиха определението "оазис на сигурността"? За хората, които се занимават с въпроси на сигурността такава страна в Близкия Изток /Магреба няма.

 70. 70 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#69] от "citoyen":такава страна в Близкия Изток /Магреба няма.

  Няма. Мароко не в Близкия изток, а в близкия Запад. Магреб на арабски значи Запад. Така мароканците наричат страната си.

 71. 71 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#9] от "Политически некоректен":в Европа всички терористични атаки се извършват от мюсюлмани.
  А Брейвик!?

 72. 72 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#70] от "ahasver":

  Не разбрах "добавката". Може би трябваше да напиша Близкия Изток и Магреба а не Близкия Изток/Магреба?

 73. 73 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#72] от "citoyen":Ами Близкият Изток или Машрек на арабски, започва от Египет нататък. После си ги разполагай както искаш, но да е вярно.

 74. 74 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 921 Неутрално

  А как да ги разположа според твоето "експертно" мнение? Затруднен съм.

 75. 75 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#74] от "citoyen":Не съм "експерт". Работил съм по тия страни.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK