ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Ръгайте ги с ножове, газете ги с коли, блъскайте ги от скали

Ръгайте ги с ножове, газете ги с коли, блъскайте ги от скали

© ReutersИзглежда, че атентаторите от Барселона са действали като малка и изолирана група. Тази стратегия носи успехи на джихадистите в Европа. По няколко причини, разказва "Дойче веле".


Около половин час преди да бъде ликвидиран от силите за сигурност, предполагаемият атентатор от Барселона Юнес Абуякуб е търсил помощ при мароканско семейство в малкото село Субиратс, на около 50 километра западно от Барселона, без да обаче да знае, че то наскоро се било преместило. Собственикът се усъмнил и информирал съседа, а той пък повикал полицията. Юнес се опитал да избяга, но бил застрелян от полицаите.


Фактът, че терористът е търсил помощ от далечни познати, подсказва, че 12-те участници в терористичната група не са поддържали никакви, или поне никакви по-сериозни контакти с други джихадистки групировки в района на Барселона. От друга страна не знаем къде Абуякуб е прекарал четирите дена след атентата. Обстоятелството, че у него не са открити пари, може да означава, че той е имал помагачи.

Досега полицията не е успяла да засече определени връзки и контакти. По всичко изглежда, че атентатите в Барселона са извършени от групичка, действаща изолирано. Младежите са били радикализирани от имама на малкото градче Риполс в подножието на Пиринеите Абделбаки ес Сати, където са живели почти всички от заподозрените. По всяка вероятност Сати е загинал при експлозията в Алканар, където преди атентатите заподозрените са изработвали взривни устройства.


Назад към стила на Ал Кайда
По всичко личи, че младежите не са имали никакви други връзки с джихадистката сцена, с изключение на Абделбаки ес Сати. "Той се въздържаше да изпраща радикални послания чрез проповедите си", казват анонимни полицаи за вестник Ел Паис. Имамът почти не е използвал и интернет. "Той се завърна към стария стил на Ал Кайда. Разговаряше лично с младежите, срещаше се с тях в изолирани помещения", споделя един от полицаите.
Самият имам се е радикализирал в затвора. От 2010 до 2014 година е излежавал присъда в затвор близо до Валенсия. Излязъл от затвора вече като дълбоко вярващ мюсюлманин.


През януари 2016 година той пътувал до град Вилворде в Белгия. Градчето се намира недалеч от брюкселското летище и е смятано за център на белгийския джихадизъм. Там ес Сати се кандидатирал за имам с аргумента, че за него "няма бъдеще в Испания", спомня си кметът на Вилворде. Белгийските власти информирали колегите си в Барселона, които обаче нямали никакви улики срещу имама.


Джихадистки сборища


Барселона е един от центровете на джихадизма в Испания. От 2004 година до днес в цялата страна са арестувани 723-ма джихадисти. Журналистът Игнасио Чембреро пише в книгата си "La Espana de Alá", че между 2012 и 2015 година в района на Барселона са били проведени общо 26 ислямистко-джихадистки конгреси. Участниците в тях били основно от Испания, но имало делегати също и от страни от Арабския полуостров, Египет, Йордания и Мароко. На тези срещи са се осъществявали личните контакти между отделните групи, които по-късно джихадистите могат да използват. Съвсем на друга основа почиват контактите, стигащи отново до Белгия, на джихадистите, които извършиха нападенията в Париж през есента на 2014 година - те са се местили да живеят ту в Белгия, ту във Франция, и междувременно са разширявали запознанствата си.


Засиленото дигитално видеонаблюдение увеличава натиска над джихадистите. Затова терористите и техните пропагандатори, както е направил и Абделбаки ес Сати, отново залагат на личните контакти. В ИД отдавна вече прилагат този метод - насърчават своите симпатизанти да извършват по-малки атентати, които са възможни и без тежка и сложна организация: "Ако нямате взривни вещества или боеприпаси, тогава нападайте един единствен неверник американец, французин или който и да било техен съюзник. Разбийте му главата с камъни, наръгайте го с нож, прегазете го с някой автомобил или го блъснете от някоя скала. Удушете го, или го отровете", беше призовал един от говорителите на ИД.


За атентати от този род няма нужда от широка терористична мрежа. Достатъчен е, както при атентата в Барселона, един активен джихадистки имам, връзка с интернет и малък кръг от единомишленици. И колкото по-тесен е кръгът им, толкова по-трудно е те да бъдат разкрити.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK