Защо терористите от Барселона и Турку са все мароканци

Защо терористите от Барселона и Турку са все мароканци

© Associated PressМароко е мирна страна с миролюбиво население. Но много често ислямските терористи, извършители на атентати, са мароканци. Пуснал ли е религиозният екстремизъм корени в тази страна, пише Йенс Борхерс за АРД и "Дойче веле".


Преди Абу Хафс е бил известен в Мароко млад, радикален, салафитски проповедник. Той вече не използва псевдонима си и отново се нарича Мохамед Рафикви. И иска да помага в борбата срещу радикалния екстремизъм. В чиито редици доскоро е бил.


Баща му е бил религиозно консервативен и много доминантен човек. Приятелите му - също. Образованието си младият Мохамед получава отчасти в Саудитска Арабия, където Коранът се тълкува според уахабитското учение, т.е. пуристично и дословно. "Учеха ме само на едно тълкуване на исляма. Учителите никога не са ми казвали, че има различни интерпретации. Едва по-късно го разбрах, което беше голям шок за мен", разказва Рафикви.
Дотогава той се числял към проповедниците в Мароко, които ругаят неверниците и ликуват при терористични нападения като тези от 11 септември в САЩ. Според тях те са справедливо наказание за неверниците.


Уахабизмът - оръжие срещу левите сили


Уахабизмът е крайно консервативно учение и днес се смята за хранителна почва на т.нар. "Ислямска държава". Започва да навлиза в Мароко през 70-те и 80-те години. Периодът на реислямизация се налага по времето на крал Хасан Втори. Той се опитва да противопостави уахабизма на левите сили, които поставят под въпрос монархията в Мароко.


Ахмед Асид, религиозен експерт в един кралски институт в Рабат, описва налагането на уахабизма в Мароко по следния начин: "Чрез уахабизма трябва да се възцари мир. Защото уахабизмът се основава на идеята, че владетелят знае какво трябва да се направи в интерес на мюсюлманите и всеки приема това. Да се противопоставяш на владетеля е престъпление според уахабизма."


Метастази


В Мароко се налага консервативното тълкуване на исляма. Включително в училищата и университетите. Дългогодишният директор на Кралската национална библиотека в Рабат Джрис Кроуз си спомня за това време следното: "Преди 2000 г. не се преподаваше философия, само социални науки. Но социологията беше според ислямското разбиране. Изучаваше се история - но не история на света, а история на исляма. Всички предмети бяха ислямизирани."


Все повече Мароко залита към религиозния консерватизъм и авторитаризма, към радикализма, продължава Кроуз. Салафити подтикват към насилие млади хора от периферията на обществото - в името на исляма. През 2003 г. 12 атентатори от гетата на Казабланка убиха 40 души, което беше тревожен сигнал.


Правителството взема мерки


Оттогава насам в Мароко се опитват да противодействат на екстремизма: установен е по-строг контрол върху проповедниците и имамите, институциите полагат повече грижи за бедните хора в покрайнините на големите градове. През 2015 г. бе създаден Център за правни разследвания, който отговаря всъщност за борбата срещу терора. От основаването му досега в Мароко са ликвидирани 46 терористични клетки, казва шефът на звеното Абделхак Киам. И още едно число назовава той - 1664 мароканци дотук са се присъединили към джихадистки групи в чужбина, повечето от тях към "Ислямска държава". Необходимо е да се борим срещу причините за радикализма. Особена роля в тази борба имат семейството, училището и гражданското общество, посочва Киам.


Бившият салафитски проповедник Мохамед Рафикви е лежал девет години в затвора. И още там започнал да се опитва да въздейства на млади екстремисти, за да ги отклони от салафизма. Мохамед казва, че ще продължи да го прави: "Бях готов да стана джихадист. Знам как мислят, знам какви са мотивите им, как използват Корана за себе си. Днес съм готов да използвам този свой опит в борбата срещу тероризма."

Ключови думи към статията:

Коментари (91)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  Браво на Дневник, че публикуваха тази статия на ДВ.

  Днес сутринта написах този коментар, който ще повторя:

  Иначе, още една интересна статия свързана с Мароко и от къде е тръгнала радикализацията на местните.... източника на злото и на тероризма, който залива ЕС в последно време е отново е същия - КСА и нейната държавна секта - уахабизма/салафизма:

  http://www.dw.com/bg/ %D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D1%81%D0%B0-%D0%B2%D1%81%D0%B5-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8/a-40256402

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Последно каква е гледната точка на ДВ и прочее "либерали" - тероризмът няма нищо общо с исляма или има, но с едно конкретно консервативно буквалистко тълкуване? Не може и двете.

 3. 3 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 894 Неутрално

  В Мароко училищното обучение е задължително първо до 13-годишна възраст, а след това става до 15-годишна възраст. Заради огромния проблем с грамотността кралят въвежда учебни центрове в над 100 джамии, където гражданите на възраст между 15 и 45 г. могат да слушат курсове по ислям, гражданско образование и хигиена. Грамотността през 1982 г. е била 30%, през 2015 г. вече е 71%, като според ЦРУ по пол картината изглежда така: мъже - 78.6%, жени - 58.8%. Бедността в някои райони е голям проблем, кражбите и джебчийството по улиците също са голям проблем.

  Не са малко холандците, които казват, че преди Нидерландия да се наводни с мароканци, не са си заключвали вратите - време, което вече е носталгичен спомен.

  http://www.indexmundi.com/morocco/literacy.html

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 4. 4 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#2] от "nemeria":

  Дори като им кажеш: тия не отиват да умират, да се самоубиват, да се лишат от всякаква възможност за подобрение на живота си, защото са угнетени, изолирани, страдат от наследството на колониализма, нямат икономическа равнопоставеност, те пак ще ти кажат "абе сигурно данъците им са големи".
  На такива идиоти нищо

 5. 5 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 721 Неутрално

  "Мароко е мирна страна с миролюбиво население. Но много често ислямските терористи, извършители на атентати, са мароканци."

  В Мароко, където са 99% мюсюлмани, на практика няма срещу кого да правят атентати джхадистите.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4543 Неутрално

  Голяма измет са мароканците, наводнили Испания и Франция (естествено, необезпокоявани от никой), безработни в огромната си част, с основни занимания - всички, които са наказуеми от закона...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 7. 7 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  Е статията по никакъв начин не даде обяснение защо точно мароканци - почти същите неща могат да се кажат и за Тунис, Алжир, Египет, Йордания. Още повече, че атентаторите от Каталуния бяха 17-21 годишни дечурлига, родени и израсли в Испания, дето нито са били особено религиозни и на пръв поглед почти адаптирани (изучени, работещи, социализирани...)

 8. 8 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 313 Неутрално

  "Чрез уахабизма трябва да се възцари мир. Защото уахабизмът се основава на идеята, че владетелят знае какво трябва да се направи в интерес на мюсюлманите и всеки приема това. Да се противопоставяш на владетеля е престъпление според уахабизма."

  Още едно доказателство, че по тези земи има нужда от диктатура, а не от демокрация или друга подобна система.
  Пустинниците си искат диктатора, шейха или друг подобен.
  Проблемът се появява, когато някой реши, че иска и може да замести диктатора ( къде по-успешно къде не ).
  Другият проблем е, че се опитват да заразят и други муслими ( неараби ) и скоро конвертирани с идеите си.. .

  "More Majorum"
 9. 9 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Защото в Мароко ги преследват и пъхат в затвора, а в Европа ги посрещат с плюшени мечета и социалка, за да имат време за планиране на атентати.

  Знанието е сила, информацията - власт
 10. 10 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Ако си мислите, че само в Мароко е така, жестоко се лъжете.
  Учебните програми в повечето арабски страни са тотално сбъркани и зачитат само исляма.
  Следващите няма да са мароканци...
  Но проблемът си е в Запазна Европа (защото Източна реагира разумно), която доста глуповато отстъпва във всичко с някакви безумни доводи за мулти-култи.
  Четох, че в Белгия нямало да започне навреме учебната година заради Рамазан Байрям, децата на мюсюлманите трябвало да празнувата и спазват обичаите, а не да учат.
  Ми тъпи сте, какво да кажа...

 11. 11 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 347 Неутрално

  "В Мароко, където са 99% мюсюлмани, на практика няма срещу кого да правят атентати джхадистите.
  —цитат от коментар 5 на Котаракът на Шрьодингер


  Мароко се посещава от близо 10 милиона туристи на година - туризма е важно перо от икономиката на страната и службите им работят усилено за това никой да не си помисля да прави проблем на чужденците. Чувал съм от познати, че присъдата за подготовка или съучастие в терористичен акт (както и да си го дефинират там) започвала от 40 години затвор и имало немалко осъдени.

 12. 12 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 894 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":

  Още по-странни са случаите във Великобритания, в които деца от християнски семейства с английски като майчин език се дават на приемни родители мюсюлмани. Твърди се, че в домовете на тези приемни семейства са учени на арабски език и това се прави против желанието на семейството на детето.

  https://www.thetimes.co.uk/edition/news/christian-child-forced-into-muslim-foster-care-by-tower-hamlets-council-3gcp6l8cs

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 13. 13 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Мароканци, мароканци ама съседните ( географски но не и по манталитет ) Тунис и Алжир са един дол дренки. ( нямам впечатления само от либийци и египтяни все още но.....)
  И колкото и да се преекспонира с религиозноста им или фанатизма ( дори и според тях самите..) проблемите обикновенно не идат от религията им, а от пустинните им навици, културни обичаи и манталитет от хилядолетия.
  Антрополозите са изписали хиляди страници за тях.
  Според някои от тях, ссеверноафриканците ( отнася се до всички чужди култури спрямо нас ) имат различно ниво на съзнание. Тоест възприемат различно добро и зло, правилно и неправилно....и.т.н
  Томове са писани..

  "More Majorum"
 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#5] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Не прочете ли статията? Там пише, че салафитски терористи са извършвали терористични атаки и в Мароко.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Даже за Белгия казаха, имаше репортаж и по Канал 1, че децата на мюсюлманите не подават ръка на момичета и не искат да влизат в християнски храмове, когато учителите ги извеждат на разходки. Говорим за деца до 10-годишна въраст.
  После какво можеш да промениш...

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  "Мароко е мирна страна с миролюбиво население. Но много често ислямските терористи, извършители на атентати, са мароканци."В Мароко, където са 99% мюсюлмани, на практика няма срещу кого да правят атентати джхадистите.
  —цитат от коментар 5 на Котаракът на Шрьодингер


  Да, добавя само, че най-голям брой чужденци, които са членове на ИД са тунизийци. Там тези боклуци също извършиха редица атентати в самият Тунис.

  Но, разбира се, безспорно държава, която пострада най-много от тази организация на злото през изминалата година (пък и преди това също) беше Ирак. Там е имало най-много цивилни жертви от нападения на ИД. Мнозинството от тях мюсюлмани.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Проблемът с хората от Северна Африка не е религията. Проблемът е , че са криминалнопроявени. Всеки от зеловените и западазрените излиза в криминалната хроника на Западна Европа. Това са нагли хора, които не уважават реда, които крадат, продават наркотици, ръгат се с ножове. Подобни са само гражданите на бивша Югославия и на Кавказките народи. В момента Германия е пропищяла от обири на първите етажи извършване от грузински и чеченски групи. Това е положението. Религията е добавка. За сметка на това тия всички се имат за ............. много горди народи. Тоест както беше тука в Перник ...... какво ме гледаш и други такива. Затова с турците тоя проблем го няма, защото идват от държава, която е въвела някакъв ред все пак.

 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  Другият проблем е, че се опитват да заразят и други муслими ( неараби ) и скоро конвертирани с идеите си.. .
  —цитат от коментар 8 на Lumberjack


  Точно така. Затова основни цели на саудитските уахабити е да разпространяват своята отровна сектанска идеология в страните в които има най-много мюсюлмани. Една от първите им цели са били Мароко и Египет (най-много в Северна Африка), след това Пакистан(най-много в Южна Азия), а сега на ред е Индонезия (най-много в целия свят), ето какво става там, наистина интересна статия:

  http://bg.mondediplo.com/article1564.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Разстроено

  Учеха ме само на едно тълкуване на исляма. Учителите никога не са ми казвали, че има различни интерпретации. Едва по-късно го разбрах, което беше голям шок за мен", разказва Рафикви.
  ==========
  Този не е искрен в края на израза си !
  Сам казва че са го учели на едно ....което е било самия Ислям !
  В тая религия , да се отнема човешки живот е забранено. ....
  После някой , нещо друго му е вкарал в главата. ...
  1.7 милиарда мюсюлмани има на тоя свят. Ако на всички , религията им казваше да убиват , хора нямаше да останат по света !

  Bukalemun
 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  Мюсюлмани е твърде общо казано в този случай.
  За тях важното е, че са шиити, а това не ги прави достатъчно правоверни според салафитите. А че покрай тях фира дават и сунити, това е отделен въпрос, прекалено сложен за мисливните възможности на такива човекоподобни...

 21. 21 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  Не ги надценявай, парите и оръжието са в останалите.
  Но както и да е, не трябва да има религиозни войни, ясно е.
  Въпросът е, че ти си чел Коран, който по мека версия.
  В техния пише друго.
  А и им го четат...

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  Това е така. Обаче, Етка, ти защо веднъж поне досега не си критикувал салафитския тероризъм? Не виждаш ли, че точно представители на тази отровна секта вършат всички тези атаки в Европа. Вашето султанче прави ли нещо за да спре тази вълна идваща от КСА!? Твоето лично мнение какво е? Ако, изобщо имаш такова де, защото ми прави впечатление, че твоето мнение е на Ердоган мнението. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#20] от "НеКой":

  В исляма няма само шиити и сунити.
  Има поне дестетки деноминации и секти.
  Погрешно се смята, че има единствено сунити и шиити.
  Друга грешка е да се мисли, че салафитите и уахабитите са сунити..

  "More Majorum"
 24. 24 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 313 Неутрално

  До коментар [#21] от "НеКой":

  Има ли мека врсия на библията?
  Те такива, четат по-вече други книги, не толкова Корана.
  Ръководят се повече по Хадисите, които някои деноминации ги приравняват до Корана.
  Вярно е също, че неграмотността играе голяма роля.
  Някои предпочитат да им го четат и интерпретират без да има нужда да размърдат мозъка си. А подобни книги имат нужда от задълбочено преразглеждане и интерпретиране. Някой от вас да е чел и приел безусловно и буквално Библията, без да има нужда от интерпретация?
  А когато овцете се оставят овчаря да им чете и обяснява и те приемат всичко безропотно за чиста монета.

  "More Majorum"
 25. 25 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#5] от "Котаракът на Шрьодингер":Не прочете ли статията? Там пише, че салафитски терористи са извършвали терористични атаки и в Мароко.
  —цитат от коментар 14 на Иво


  Прочетох я. Проуснато е "Мишена на атентата бяха хотел и ресторанти, посещавани от чужденци, както и еврейски обекти в Казабланка. "
  Което подкрепя твърдението ми.

 26. 26 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Периодът на реислямизация се налага по времето на крал Хасан Втори."

  Същия този крал, чиито бест френд Симо Ментата уважи като кръсти внучето си Хасан...

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7876 Неутрално

  "Мароко е мирна страна с миролюбиво население."
  Затова е още по-учудващо, защо Европа ги приема и им дава убежище.

 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  ...Но проблемът си е в Запазна Европа (защото Източна реагира разумно), която доста глуповато отстъпва във всичко с някакви безумни доводи за мулти-култи.Четох, че в Белгия нямало да започне навреме учебната година заради Рамазан Байрям, децата на мюсюлманите трябвало да празнувата и спазват обичаите, а не да учат.Ми тъпи сте, какво да кажа...
  —цитат от коментар 10 на НеКой

  На западноевропейците им пречат хилядите източноевропейци, които искат да се възползват от по-добрите условия на работа отколкото в техните страни, и вероятно ДРАЗНЯТ, но какво са те на фона на стотиците хиляди нахлули амуджи от страни с друга култура, религия, обичаи и т.н.?
  Казваш, че Източна Европа е разумна, но изобщо имало ли е дебат в Брюксел, в който източноевропейците да изложат своята позиция? Доколкото съм чел, поляците и унгарците са просто против разселването им, чехите мърморят срещу големите вериги, а наш рапон обикаля цяла Европа за да се моли за хъбче и нов Ю.П. вместо турски, а Радев говори за отмяна на санкциите срещу Русия. Наистина източно и западноевропейците говорят на различни езици.

 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иво":

  ти защо веднъж поне досега не си критикувал салафитския тероризъм?
  ========
  Това е безрезултатно ....
  Къде ще е ползата например да критикувам Брайвик като представител на християнството ? Да не би трябва виня цяла цяла религия , заради един убиец ?
  Виня субекта . Виня човека който е нарушил някакви социални , етични и морални норми . Къде е ползата да виниш един етикет , зад който стоят милиарди хора ? ДАЕШ е точно това. ...фалшивия етикет , който така хитро се постараха да превърнат в синоним на Исляма !
  А "Аллах'у Еккбер" е фразата чрез която се напомня ,че Бог е велик и никой освен Него не е в състояние да решава съдбата на един човешки живот.

  Bukalemun
 30. 30 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4565 Неутрално

  До коментар [#23] от "Lumberjack":

  Исляма е разделен на сунни, шиа, и уахаби. Едно популярно обяснение на теченията в тази религия за външните е дадено тук:
  https://www.linkedin.com/pulse/allah-divided-sunni-shia-wahabi-islam-vaidehi-sachin

 31. 31 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#20] от "НеКой":

  Да, за салафитите шиитите не са мюсюлмани. Но, не само те. Също не са за тях мюсюлмани и алауитите, суфите, както и всички останали по малки секти. И както казваш ти даже и сунитите дето не споделят техния ислям също не са мюсюлмани. Впрочем заради това има и ответна реакция и вече повечето шиити не смятат салафитите/уахабити за мюсюлмани.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  Мишена на атентата бяха хотел и ресторанти, посещавани от чужденци, както и еврейски обекти в Казабланка. "
  —цитат от коментар 25 на Котаракът на Шрьодингер


  Да, но при тези атаки загинаха не само туристи, повечето жертви бяха местни мароканци.

  https://en.wikipedia.org/wiki/2003_Casablanca_bombings

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  "Периодът на реислямизация се налага по времето на крал Хасан Втори."Същия този крал, чиито бест френд Симо Ментата уважи като кръсти внучето си Хасан...
  —цитат от коментар 26 на Суджук Герберите


  Същия Хасан.

  В Пакистан ислямизацията става по подобен модел, но там тази роля е изиграл един военен диктатор на име Мухаммад Зия Ул Хак. Всичко това пак става с посредничеството и финансирането на КСА и мълчеливото съгласие на САЩ.

  http://www.huffingtonpost.com/abdullah-sharif/pakistans-religious-extremism_b_9577338.html

  Горния случай впрочем е показателен с това, че ислямизацията на едно общество може да стане и чрез военните.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#27] от "Роси":

  Въобще не бива да се дава статут на бежанци за мароканци и тунизийци. Техните държави няма войни за разлика от Сирия, Ирак и Афганистан. Освен това се водят и демократични държави. Тунис доста повече от Мароко.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на diegos
  diegos
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Салафити, уахабити- всички идват и се финансират от Саудитска Арабия. От там се разпространява черната чума.

  Джамиите на салафитските проповедници никнат като гъби в Европа, има ги и в Родопите, отскоро и по циганските махали.

  В същото време, вместо да вземе твърди мерки, Европа прави поредния митинг против тероризма?!? Митинг-протест срещу тероризма?!? Еми ок, терористите ще се обидят и повече няма да правят така...

  Егати бунаците управляват в Европа!!!

 36. 36 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#29] от "eti mehter":

  И какво - приравни Брейвик с Идил.
  Браво.
  Те затова имат подкрепа такива малоумници по улиците...

 37. 37 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 438 Неутрално

  До коментар [#35] от "diegos":

  Абе, преди около 900 години от един митинг или по-точно събор много неща са се променили в отношенията между двете религии.

 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#29] от "eti mehter":

  Аз не искам от теб да осъждаш цялата религия ислям, а само тази секта. Ти нали си мюсюлманин. Би трябвало да знаеш, че тя проповядва насилие, омраза и разделение, както срещу немюсюлмани, така и срещу мюсюлмани. Тяхното учение мюсюлманско ли е?

  Иначе, за Брейвик, да той се самопределя като християнин, но делата му са антихристиянски противоречащи на всичко, което учи нашата спасителна християнска вяра. И не е само той, има разни псевдоамерикански християни (почти всички сектанти от рода на евангелистите) дето също вършат атентати, масови убийства, насилие и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#38] от "Иво":

  Много искаш.
  Това го искат и Белгия и Франция и Германия и Англия, ама не става...

 40. 40 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1288 Неутрално

  Саудитска Арабия е истинският развъдник на тероризъм

 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5827 Неутрално

  А Симеон-Хасан, кръстен на крал Хасан? :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Европейски те държави не могат да си интегрират чужденците емигранти,а на нас дават акъл за ромите.

 43. 43 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  А защо са боклуци?

 44. 44 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#29] от "eti mehter":

  Брайвик християнин?
  Вие турците не сте по мозъка, ама все пак.
  Не е ли неоезичник?

 45. 45 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#41] от "penetrating":

  "кръстен" и "Хасан" как върви в едно изречение?

 46. 46 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#24] от "Lumberjack":

  Ма хвани тоя турчин тука и го питай чел ли е Корана?
  Как да го чете, на какъв език? То го няма на турски, или ако го има, това не е коран

 47. 47 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#46] от "Tрилионер":

  Да не говорим какво ще разбере от него, ако не му го обясни имамът. Да не говорим, че без хадисите все едно нищо не е чел. Щото Коранът не е Библия, та всеки да я чете и разбира

 48. 48 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5827 Неутрално

  До коментар [#45] от "Tрилионер":

  По същият начин, по който върви и цар с министър-председател :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 49. 49 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  До коментар [#21] от "НеКой":Те такива, четат по-вече други книги, не толкова Корана.Ръководят се повече по Хадисите, които някои деноминации ги приравняват до Корана.
  —цитат от коментар 24 на Lumberjack


  Ето един цитат от самият коран:

  "Наказанието за онези, които воюват срещу Аллах и Неговия Пратеник, и се стремят към поквара по земята, е да бъдат убити или разпънати, или да се отсекат ръцете и нозете им кръстом, или да бъдат прокудени от земята [им]. Това за тях е позор на този свят, а в отвъдния за тях има огромно мъчение,"

  Това е достатъчно като мотивация за тероритите от "Шарли Ебдо". Повечето от нас не правим разлика между тях и другите дето се самовзривяват. За мюсюлманите разликата е огромна. Колкото и да съжаляват за убийството на карикатуристите, мюсюлманите не могат да обвинят убийците им.

  В случаи като този възниква въпроса за толерантността между религиите и противоречието между религиозни и либерални свободи. Трябва да има някакви граници.

 50. 50 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Даже за Белгия казаха, имаше репортаж и по Канал 1, че децата на мюсюлманите не подават ръка на момичета и не искат да влизат в християнски храмове, когато учителите ги извеждат на разходки. Говорим за деца до 10-годишна въраст.После какво можеш да промениш...
  —цитат от коментар 15 на НеКой


  На колкото и да са--няколко часа принудителна ЛСД терапия с много свирки от проститутки по време на процеса--и на следващия ден са готови да работят в магазин за био-храни и да плетат гердани.

 51. 51 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#16] от "Иво":А защо са боклуци?
  —цитат от коментар 43 на Tрилионер


  Защо членовете на ИД са боклуци ли!? Ти сериозно ли питаш подобен въпрос триолионерке в зимбабвийски долари!?

  Ами, да кажем, защото са убийци, изнасилвачи, крадци, бандити, трафиканти, рекетьори, лъжци, мошеници, наркомани и т.н.

  Я, кажи сега за теб терористите от ИД какви са? Герои ли!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 52. 52 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lumberjack":

  Отделно и религията им.

 53. 53 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#2] от "nemeria":

  е, аз това го питам отдавна. не може хем "пуристичното" (т.е. изчистено от външни веяния) тълкувание на Корана да ражда "салафизъм", хем "салафизмът" да няма своите корени в Корана. това е малоумиет на либералната мисъл, която не разбира, че хората, които вземат насериозно своите догматични текстове, се повлияват...от същите тези текстове. но ако същите тези текстове ги мотивират успешно за това, което правят, значи вината е в текстовете.

  имало, вика, "множество интерпретации". има, естествено. само че една религия е "дискурсивна традиция" в един точно определен смисъл. и той е, че смисълът на текста може да бъде обяснен, предаден, схванат със средствата на разума, не чрез "вътрешното озарение", или "интутивно", "непосредствено". в същото време въобще религиите не са "дискурсивни" в смисъла на постмодерното схващане за "дискурс", което изхвърля понятието за "истина" въобще. в този смисъл, може да има "множество тълкувания", и това безспорно е така. в същото време, все някое от тях трябва да е "истинно". и въпросът е защо да не е салафизмът, а другите "контра-наративи", които неизбежно стигат до извода "не взимайте Корана насериозно, това е салафизъм". което е много несериозно съждение.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 55. 55 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#13] от "Lumberjack":

  всички култури възприемат различно понятията.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 56. 56 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#51] от "Иво":

  ми той и пророкът Мохамед е убиец, крадец, педофил, прелюбодеец и лъжец.

  ама какво казахте за това. едно голямо нищо.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#38] от "Иво":

  Иначе, за Брейвик, да той се самопределя като християнин, но делата му са антихристиянски противоречащи на всичко, което учи нашата спасителна християнска вяра.
  ========
  Ааааа , тъй лиии !
  Значи и при християнството такива изключения стават !
  Само дето преди да изпразни пълнителите , Брейвик е пропуснал да се развика "Ааалелууяяя".....тук ли е проблема ?
  А у колко избити джихадисти има татуировки по телата и кръстчета по вратовете ....представа си нямаш !
  Те също викаха Алах акбар , и то с ужасяващ акцент !

  Bukalemun
 58. 58 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#38] от "Иво":

  Аз не искам от теб да осъждаш цялата религия ислям, а само тази секта. Ти нали си мюсюлманин.
  ===========
  Черпя от Исляма само религия. Не съм сектант....някой такъв трябва да питаш.
  В Исляма сектите са ширк (отклонение). Шиизма също е такова нещо . Проучи го и ще разбереш.

  Bukalemun
 59. 59 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#58] от "eti mehter":

  в исляма, вика "сектите били ширк".

  ми ай кажете какво е "секта" в исляма, след като Мохамед казал в Сунната, че "различията в уммата ми са милост" - اختلاف امتي رحمة.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 61. 61 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3628 Неутрално

  До коментар [#56] от "abdelhaqq":

  Юх !

  Bukalemun
 62. 62 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  Забавното е, че ДВ набра смелост да посочи с пръст С Арабия, вечен съюзник на САЩ.

  Еретик
 63. 63 Профил на marker
  marker
  Рейтинг: 797 Неутрално

  "В Мароко, където са 99% мюсюлмани, на практика няма срещу кого да правят атентати джхадистите.
  —цитат от коментар 5 на Котаракът на Шрьодингер


  Много бъркаш. На 28 април 2011 г. „Ал-Каида в Ислямския Магреб“ извършва кървав атентат на площад Ел-Фна в Маракеш, при който загиват 17 души и тежко са ранени други 26, повечето от които обикновени туристи, посетители на взривеното средноразрядно кафе „Аргана“. Между другото, допреди две години кафенето все още не беше въстановено. А площада е забележителност, обявена от ЮНЕСКО за „Шедьовър на устното и нематериалното наследство на човечеството“

 64. 64 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  А да бе те да бяха само мароканците, ама не са.

  Оня в Брюксел дето го гръмнаха - сомалиец. Просто мароканците са малко по-хитри и не тръгват да размахват мачете, ми гледат да нанесат повече щети.

  Оня на концерта в Манчетър - либиец.

  Ница - от Тунис и оня в Германия и той от Тунис.

 65. 65 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ааааа , тъй лиии !
  —цитат от коментар 57 на eti mehter


  Да де, освен че в Корана + хадисите пише точно каквото правят салафистите, а не ти каквото казваш.

 66. 66 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#60] от "abdelhaqq":

  А за жените пленени във война?

 67. 67 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#65:"Tрилионер"][/quote]

  Ясно ми е, че ти не знаеш какво пише там, защото не си ги чел. И няма как да ги прочетеш, защото са на арабски. Разчиташ на околните за вдъхновение, ама и те са като тебе. Които са ги чели, те си знаят, а това обикновено са училите ислямско богословие

 68. 68 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#62] от "Костадин Иванов":

  Дойче васерклозетт обслужва с най-долна и брутална пропаганда интересите на германската държавна машина, които напоследък се сменят като носни кърпички.

 69. 69 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  И фашизмът е имал различни тълкувания, обаче си е забранен в цивилизования свят.

  Изборите били скъпи? - Скъпи са за купувачите на гласове.
 70. 70 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 945 Неутрално

  Те не правят атентати защото са мароканци, а защото са ислямисти.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 71. 71 Профил на rasporama
  rasporama
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Вечно ще има добри и лоши, вечно ще има войни, никой няма да е прав, никой няма да победи.
  https://www.youtube.com/watch?v=aRY1Jpo5z6o
  Моля, гледайте и четете. Видеото е с текст отдолу.

 72. 72 Профил на rasporama
  rasporama
  Рейтинг: 237 Неутрално

  This could be the first trumpet, might as well be the last:
  Many more will have to suffer,
  Many more will have to die - don't ask me why.

  Things are not the way they used to be,
  I won't tell no lie;
  One and all have to face reality now.
  'Though I've tried to find the answer to all the questions they ask.
  'Though I know it's impossible to go livin' through the past -
  Don't tell no lie.

 73. 73 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 538 Неутрално

  През 711 година маврите завлядяват Испания и я държат под робство цели 8 века. ИЗглежда и сега имат такива мераци и ако испанците не вземат крути мерки, ще страдат. Същото се отнася и за нас, мераците на Турция към някои български земи са известни.

 74. 74 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 557 Неутрално

  "Защо терористите от Барселона и Турку са все мароканци?
  Мароко е мирна страна с миролюбиво население. Но много често ислямските терористи, извършители на атентати, са мароканци. Пуснал ли е религиозният екстремизъм корени в тази страна, пише Йенс Борхерс за АРД и "Дойче веле".

  И аз като четох за атентатите в Барселона и в Турку се запитах същото. Мароканците важат като най-либералните относно сляпата вяра в Исляма, по-добре от Йордания. А пък съм и бил там преди 8 години, единствено Маракеш ми направи негативно впечатление, много жени с бурка и дискотеките полупразни.

  Възможно е, западната култура да им влияе зле на вярата им към лъжепрофета, и затова те да стават екстремисти. Мароканците след турците, но там има много кюрди, са най-много като сунитски мюсюлмани в Западна Европа.
  Лъжепрофета им Мохамед е казал, да се разпострани Исляма по целият свят, по мирен път или насила. И те сляпо го следват. Затова най-разпостраненото първо име в мюсюлманският свят е този на лъжепрофета: Мохамед, Мухамад и др.

  Es muß Geld fließen!
 75. 75 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#73] от "proza":

  Турция може да пие една ладна вóда още в края на септември с кюрдския референдум в Ирак. Иран ще им помогне, ама Иран колко може да помогне на някого? Самият Иран е пред взрив, там от друго естество

 76. 76 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#5] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Пробвай пак, не е това причината!
  Има доста мюсюлмански страни в които има атентати.
  Да си чувал за вражда между шиити и сунити?

  Кралят на Мароко е причината, потърси да видим ще разбереш ли защо...

  Модератора е неадекватен!
 77. 77 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonF1":

  Това не е вярно!

  Модератора е неадекватен!
 78. 78 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4543 Неутрално

  До коментар [#77] от "ivan_":

  "Не е вярно", защото?!?!?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 79. 79 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#78] от "hamiltonF1":

  Защото не е истина!

  Модератора е неадекватен!
 80. 80 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#58] от "eti mehter":

  В исляма най-голям ширк е християнското вярване, че Христос е Бог, влязъл в творението си въплътен в човешко тяло и поел наказанието за греха на света.
  Колкото до шиитите - то в Иран не само шиитите, а всичко що е ислямска ерес, цъфти и процъфтява. Те са си зороастрийци, я виж как се радват на зороастрийските митове на Фердоуси https://www.youtube.com/watch?v=FmNvpHgJkAY

  Отделно подигравките на Омар Хайям с исляма, но в момента ги имам само на руски.
  Обесените на крановете са докарали народа да намрази всичко с чалма на главата.
  https://www.youtube.com/watch?v=RZX9FfpKi1M
  Това и при вас следва, но при вас ще е по-тежко. Не знам ние какво ще ви правим като побегнете.

 81. 81 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  До коментар [#10] от "НеКой":

  Това ак е вярно, значи да не се чудим после защо с викове алах е гъбар ни газят, взривяват и колят.
  Аман от еврогейски ценности. Трябва да се постъпва с терористите като в Израел може би малко по-мек вариант. В тези квартали и семейства се знае всичко.

  Който направи зулум, намазва цялото му семейство до 2ри братовчеди вклучително. Самолета и кой от къде е, ако е роден в съответната държава се проследява родословието му.

  Другите решения са нереални.

 82. 82 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#51] от "Иво":А защо са изнасилвачи? Да не би така да е казал пророк Мухомор?
  —цитат от коментар 54 на Tрилионер


  И къде тоя техен пророк е казал да изнасилват жени?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 83. 83 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  Да де, освен че в Корана + хадисите пише точно каквото правят салафистите, а не ти каквото казваш.
  —цитат от коментар 65 на Tрилионер


  Мислиш ли!? Я кажи къде в Корана и хадисите е написано, че мюсюлманите (ако приемем, че идилските салафитски плъхове са мюсюлмани) могат да убиват невинни хора, да ги изнасилват жени, да грабят, да унищожават джамии и всички онези престъпления, които вършат идилските изроди?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 84. 84 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 882 Неутрално

  А "Аллах'у Еккбер" е фразата чрез която се напомня ,че Бог е велик и никой освен Него не е в състояние да решава съдбата на един човешки живот.
  —цитат от коментар 29 на eti mehter


  Ети, струва ми се че това е и бойният вик на мюсюлманите, нещо отговарящо на нашето "ура!". Та не ми звучи толкова миролюбиво. Спомням си и видеото когато разстреляха във въздуха катапултиралия руски пилот - вашите хора един през друг крещяха същото.

 85. 85 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  Ети, струва ми се че това е и бойният вик на мюсюлманите, нещо отговарящо на нашето "ура!". Та не ми звучи толкова миролюбиво. Спомням си и видеото когато разстреляха във въздуха катапултиралия руски пилот - вашите хора един през друг крещяха същото.
  —цитат от коментар 84 на nigel


  Маи, не означава само това. Миналата седмица гледах едно видео в което торнадо (смерч) опустоши един бежански лагер в Ирак. Беше толкова силно, че вдигна едно дете във въздуха. Хората бяха много уплашени и пак повтаряха тази реплиха за аллах агбар (или там както се произнася на арабски).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 86. 86 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Я кажи къде в Корана и хадисите е написано, че мюсюлманите (ако приемем, че идилските салафитски плъхове са мюсюлмани) могат да убиват невинни хора,
  —цитат от коментар 83 на Иво


  Невинни категорично не могат! Коран 5:32 го забранява.
  Ама 'онези, които воюват срещу Аллах и Неговия Пратеник, и се стремят към поквара по земята' са длъжни да убиват според коран 5:33 . Тук имаме проблем, по който ще трябва да се изясниме в близко бъдеще.
  Карикатура на Мохамед воюване срещу него ли е, поквара ли е, сатира ли е, обида на религиозна основа ли е или си е обикновена простотия.

 87. 87 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 882 Весело

  Карикатура на Мохамед воюване срещу него ли е, поквара ли е, сатира ли е, обида на религиозна основа ли е или си е обикновена простотия.
  —цитат от коментар 86 на half_truth


  За повечето от нас си е само простотия, също както карикатурите на Папата, на целуващите се монахини, като "пърформанса" на Пуси Райът-ките в църквата и много други такива.
  Само че ние сме в 2017 г. а по ислямското летоброене е 1423.
  През 1423 по нашето летоброене също не е било здравословно да изразяваш особени мнения по адрес на Христос.
  Сега времето тече по-бързо, та се надявам за едни 100-200 години нашите братя мюсюлмани да наваксат разликата от 600 :-)

 88. 88 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  Невинни категорично не могат! Коран 5:32 го забранява. Ама 'онези, които воюват срещу Аллах и Неговия Пратеник, и се стремят към поквара по земята' са длъжни да убиват според коран 5:33 .
  —цитат от коментар 86 на half_truth


  Ти го каза. А, жертвите на изродите ИДилски в по-голямата си част са невинни и цивилни хора. Примерно тези, които стават жертва на техните бомбени атаки в Ирак, още повече, че голяма част от тях са жени и деца, и то мюсюлмански жени и деца (не, че е разрешено да се убиват и немюсюлмански, нали така). Други жертви на тези изроди са примерно европейските жертви, пак цивилни, пак абсолютно невинни хора от Барселона, Берлин, Манчестър и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#87] от "nigel":

  Това с Шарли-то е повече от простотия, това е гнусотия, ако питаш мене. Имаше толкова отвратителни карикатури обиждащи нашият Господ Исус Христос, че чак не искам да го напиша. Това е отвратително списание, което, ако можех бих го спрял от печат. Но, само това, боклуците ИДилски стигнаха до убийства, което не е оправдано според мен.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#83] от "Иво":

  Нема да ти кажем нищо.
  Нека ти каже специалистът, ако има нерви.
  Но мисля, че от години няма нерви.

 91. 91 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Весело

  До коментар [#90] от "Tрилионер":

  Хаха... колко удобно се измъкваш само, когато не знаеш какво да кажеш. Окей, не ми казвай нищо. Ясно е, че не знаеш какво да отговориш. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK