"Икономист": Растящи заплати и евтин живот връщат емигрантите в Източна Европа

"Икономист": Растящи заплати и евтин живот връщат емигрантите в Източна Европа

© Юлия ЛазароваПроцъфтяваща икономика, растящи заплати и евтин живот – това привлича все повече емигрирали източноевропейци обратно в родните им страни, пише "Икономист".


Липсата на визови изисквания в ЕС затруднява следенето на вътрешната миграция, но от 2010 г. насам нетната емиграция е спаднала в 9 от 11-те посткомунистически държави, пише "Икономист", без да уточнява кои са те.


Нетната миграция до Великобритания от държавите, присъединили се към ЕС през 2004 г., е паднала от над 30 000 души годишно между 2010 и 2015 г. до 5000 миналата година.
Медията се позовава на доклад на компанията за недвижими имоти Colliers, който говори за "бумеранг на трудовата сила". "Не става въпрос за стари хора, връщат се работниците", коментира авторът на доклада Марк Робинсън.


Работните места са значителен брой – безработицата е между 5.3% в Румъния и 2.9% в Чехия, а 73% от унгарските производители не могат да намерят необходимата им работна ръка. Това увеличава и заплатите – в Чехия те са се повишили с 5%, а в Унгария – с 15% в сравнение с миналата година. Данъците са много по-ниски от Западна Европа – най-високият данък върху доходите е 25% в Словакия и 10% в България, пише изданието.


Евтините имоти също са привлекателни. Цената на квадратен метър в Прага е наполовина от тази в Дъблин, и една седма от тази в Лондон. Разходите за живот са толкова ниски, че анализът на нетните приходи в Европа на консултантската компания Deloitte, поставя Чехия, Словакия и Полша сред петте държави в Европа, където хората печелят най-много.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1325 Весело
 2. 2 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Не става въпрос за стари хора, връщат се работниците"

  - Тц, връщат се мислещите! Те ще изискат Източна Европа да остане в ЕС.

 3. 3 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 1004 Весело

  и сега патриотичните българи, дето беха останали "да градят родината въпреки трудностите" ше почннат да се оплакват, че завръщащите се им земат работните места... :)

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Чехия, Словакия и Полша сред петте държави в Европа, където хората печелят най-много."В тази Източна Европа е така.

 5. 5 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  Това е началото

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 6. 6 Профил на swinging_pigs
  swinging_pigs
  Рейтинг: 396 Неутрално

  А в най-западнта част на Азия,Кога ще вдигнат заплатите.

 7. 7 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2238 Неутрално

  Не знаех, че процъфтяваме. Дано да е така.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  Махалото се завръща, но не и в България...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "Нетната миграция до Великобритания от държавите, присъединили се към ЕС през 2004 г., е паднала от над 30 000 души годишно между 2010 и 2015 г. до 5000 миналата година."

  А дали има някакви статистически данни за България - колко хора напускат и колко се връщат? Дано тази тенденция за връщане на работещи хора да се прояви по-значимо и за нашата страна.

 10. 10 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Заплатите в България се повишават, но с бавен темп.
  Аз съм работил в София през 1996-1998 г. на 10 лв/дневна надница, и това беше тогава висока заплата. Общо към 220 лв месечно/нето(беше на черно, не съм плащал аз или работодателя данъци). Сега са в София към 800 лв, тоест 4 пъти повече за близо 20 години.
  След една ера ще се изравнят заплатите в България и в Западна Европа. Който може да чака, да чака. Децата на децата на децата му ще получават нормално заплащане.

  Es muß Geld fließen!
 11. 11 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Нормален процес.

  По принцип България има страхотен потенциал за развитие включително връщане на живееще в момента навън а защо не и граждани на ЕС местещи се на по-достъпно.

  Разликите в рамките на ЕС реално не са много по-драстични от разликите СиликънВали/ЕлЕй/Ню Йорк къмто Щатите за 'прелитане' в Щатите. Просто чисто психологически на повечето хора им бърка в мозъка че като статистика са на по-бедно място.

  Но е факт че България има повече от отличен потенциал в ЕС. Просто трябва време за разгръщането му

  Facing Worlds
 12. 12 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#11] от "evlampi":
  Наистина има потенциал в България, ама със средна заплата от 800 лв малко хора ще се върнат.В София заплатите са по-високи , но за човек без собствено жилище като плати наем и ще остане в пъти по-малка сума отколкото остатъчната сума след наем в Мюнхен примерно.Скорошен пример-връща се един приятел след 15 години в Англия и си търси работа в новата индустриална зона на Пловдив. И никъде не му предлагат по-висока заплата от 700 лв.Тегли им една майна и пак отиде в Англия.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8236 Неутрално

  А дано, ама надали. Особено за България.

 14. 14 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1621 Неутрално

  Качеството на живот в България вече е много по-добро от повечето региони в Западна Европа.

 15. 15 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 901 Неутрално

  До коментар [#12] от "mushashi":

  Ами това е тънък проблем. С декрет не става. Ако държавата бутне нагоре заплатите с декрет, моментално наемите, имотите и храната ще хвръкнат. Тоест относително пак ще е същят стандарт, но се губи конкурентното предимство.

  Трикът е Българи в България да създават неща с висока добавена стойност и да ги изнасят на конкурентни цени в ЕС както и достъпни на вътрешния пазар неща с ниска себестойност (щото труда е евтин). Не е лесно, но друга алтернатива няма. Затова е важно образование, езици и поне като идея да се посочва в даскалото и унито че не е задължително човек да бачка на заплата а може да опита нещо свое.

  Бърз начин стандартът в България да се изравни с този в богатите в ЕС НЯМА. Това трябва да е ясно (сега има доста хора с подобни илюзии както и популисти дето лъготят че могат да го направят) и разликата да се разглежда като ВЪЗМОЖНОСТ.

  От Българите в България зависи. Потенциалът е повече от отличен

  Facing Worlds
 16. 16 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Бърз начин стандартът в България да се изравни с този в богатите в ЕС НЯМА.

  Няма и как България да се изравни като жизнен стандарт.
  Рискувам и пуснах плюс за evlampi

  Es muß Geld fließen!
 17. 17 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 869 Неутрално

  " в Чехия те са се повишили с 5%, а в Унгария – с 15% в сравнение с миналата година"
  Дзли повишението на заплатата с 5% може да мотивира работника да се върне в България? Това е просто смешно да се твърди. И с 50% да му я вдигнат, пак няма да се върне. Ще се върне тогава, когато заплатите тук се изравнят поне с по-ниските заплати в рамките на ЕС. Защото, както знаем,ние сме най-зле платената работна сила в ЕС и се рекламираме с това пред инвеститорите.

 18. 18 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 657 Неутрално

  " в Чехия те са се повишили с 5%, а в Унгария – с 15% в сравнение с миналата година" Дзли повишението на заплатата с 5% може да мотивира работника да се върне в България? Това е просто смешно да се твърди. И с 50% да му я вдигнат, пак няма да се върне. Ще се върне тогава, когато заплатите тук се изравнят поне с по-ниските заплати в рамките на ЕС. Защото, както знаем,ние сме най-зле платената работна сила в ЕС и се рекламираме с това пред инвеститорите.
  —цитат от коментар 17 на proza  " в Чехия те са се повишили с 5%, а в Унгария – с 15% в сравнение с миналата година" Дзли повишението на заплатата с 5% може да мотивира работника да се върне в България? Това е просто смешно да се твърди. И с 50% да му я вдигнат, пак няма да се върне. Ще се върне тогава, когато заплатите тук се изравнят поне с по-ниските заплати в рамките на ЕС. Защото, както знаем,ние сме най-зле платената работна сила в ЕС и се рекламираме с това пред инвеститорите.
  —цитат от коментар 17 на proza


  Es muß Geld fließen!
 19. 19 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Мразя да съм лошият профет. Каквото е, такова е

  Es muß Geld fließen!
 20. 20 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#12] от "mushashi":Ами това е тънък проблем. С декрет не става. Ако държавата бутне нагоре заплатите с декрет, моментално наемите, имотите и храната ще хвръкнат. Тоест относително пак ще е същят стандарт, но се губи конкурентното предимство.Трикът е Българи в България да създават неща с висока добавена стойност и да ги изнасят на конкурентни цени в ЕС както и достъпни на вътрешния пазар неща с ниска себестойност (щото труда е евтин). Не е лесно, но друга алтернатива няма. Затова е важно образование, езици и поне като идея да се посочва в даскалото и унито че не е задължително човек да бачка на заплата а може да опита нещо свое.Бърз начин стандартът в България да се изравни с този в богатите в ЕС НЯМА. Това трябва да е ясно (сега има доста хора с подобни илюзии както и популисти дето лъготят че могат да го направят) и разликата да се разглежда като ВЪЗМОЖНОСТ.От Българите в България зависи. Потенциалът е повече от отличен
  —цитат от коментар 15 на evlampi


  Наемите и имотите няма как да хвръкнат поради демографският срив-все по-малко хора остават при значителен брой жилища.Цените на храните също-държави,в които средната заплата е 5 пъти по-висока цените на храните са горе-долу същите.А че в България заплатите са много ниски в сравнение с БВП говори средното сравнение.В България БВП на човек от населението е 7369 долара/данни на МВФ за 2016г/,https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_ (nominal)_per_capitaа средна работна заплата 414 евро.https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage. Гледаме съседните балкански държави-Сърбия БВП на човек от населението е 5376 долара,средна работна заплата 399 евро,Черна гора БВП на човек от населението е 6629 долара,средна работна заплата 510 евро,Албания БВП на човек от населението е 4203 долара,средна работна заплата 330 евро,Босна БВП на човек от населението е 4308 долара,средна работна заплата 435 евро.
  Имай предвид ,че БВП на човек от населението в България реално е по.висок,защото НСИ не хваща реалната емиграция и населението е поне с 300-400 хиляди души по-малко от реално обявените.Изводът е,че България произвежда блага,но работните заплати са много ниски и тези блага остават в малък брой хора.Ако нивото на заплатите спрямо БВП беше като в Босна средната работна заплата би трябвало да е близо 600 евро.Защо не е така е големият въпрос?

 21. 21 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#10] от "slan777":

  "Аз съм работил в София през 1996-1998 г. на 10 лв/дневна надница, и това беше тогава висока заплата. Общо към 220 лв месечно"

  През 1996-1998 левът още не беше деноминиран, това стана през 1999. За 10 лева през този период не можеше да си купиш и едно бонбонче лукче. Аз тогава не работех тук, но познатите ми взимаха по 20-30 000 лева (20-30 сегашни лева) на месец. Пенсиите на родителите ми бяха около 7-8 000 стари лева (7-8 сегашни). Средните заплати станаха около 200 лева чак около 2000 г. Май нещо ни моткаш, не сме забравили какво беше през онези години.

 22. 22 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#20] от "mushashi":

  Една от причините е по-ниската заетост в тези държави.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK